От какво са летните диарии?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7602058 От какво са летните диарии? От какво са летните диарии? www.24chasa.bg

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Диарийният синдром, или както е по-популярно - диарията, е клинична проява на голяма група инфекции, причинявани от бактерии, вируси и паразити. Диарията е съпроводена и от други симптоми като гадене, повръщане, температура, главоболие, отпадналост, мускулни болки и спазматични болки в корема. От медицинска гледна точка най-сериозен е проблемът с обезводняването и загубата на соли, като тежките форми могат да застрашат живота.

Най-честите бактериални диарии са холера, салмонелози, дизентерия, колиинфекции и др. Паразитози като ламблиоза, криптоспоридиоза, амебна дизентерия и др. също причиняват диария. Вирусите са внушителна група от различни семейства и родове, представени от множество варианти: ротавируси, чревни аденовируси, ентеровируси, коксаки вируси, еховируси, норовируси, астровируси и др.

Диария има и при хранителни отравяния от храни не само заради бактериите, но и заради образуваните от тях токсини. Най-типичен пример за това са стафилококовите хранителни отравяния. При тези случаи, както и при вирусните гастроентерити инкубационният период е къс и освен диария има повръщане и то е доминиращ симптом.

Болести с диария има целогодишно, така че няма само "летни" диарии. Всичко зависи от условията за размножаване на причинителите. През топлите месеци (лято и ранна есен) предаването на чревните инфекции е улеснено и това обуславя тяхната лятна сезонност (оттук изразът "летни диарии").

У нас всяко лято нарастват случаите на ентероколити, салмонелози и колиентерити. Това говори лошо за нивото на обществената и личната хигиена.

Механизмът на предаване на чревните инфекции е фекално-орален. Техните причинители се отделят чрез изпражненията на болните, а заразяването става при попадането им в храносмилателната система на възприемчиви хора (без имунитет). Най-често този механизъм се включва при тесен битов контакт и тук е основната роля на мръсните ръце.

Значение имат и мухите като механичен преносител на причинители на чревни инфекции. Става и чрез храни - сурови плодове и зеленчуци, замърсена при приготвянето храна, която не подлежи на термична обработка, или пък е пипана след нея.

Много интензивни са "водните" взривове от чревни инфекции заради замърсяване на питейната вода. Това заразяване е много лесно, защото водата се използва от всички, и то без преваряване - например за пиене, за приготвяне на безалкохолни напитки и на лед, за таратор и т.н. Причина за водните епидемии са повреди във водопровода и режимното водоподаване. При тях може да се смесят отпадни води с питейната.

Но при нарушени санитарно-хигиенни норми диарии възникват независимо от сезона. Епидемиологичната статистика е богата с примери за взривове от чревни инфекции през цялата година, защото основните фактори за предаване на заразата - храната, водата и предметите от бита, винаги могат да бъдат замърсени с патогени и паразити. Постоянно са налице и източници на инфекция (болни и заразоносители), както и факторът с безспорно най-голямо значение за битовия път на разпространение на чревните зарази - мръсните ръце.

Класическите начини за предпазване, обобщени като "златни правила" на СЗО, се основават на един принцип за всеки причинител. Защото разпространението на всички причинители е свързано основно с мръсни ръце, храна и вода.

Нужни са постоянни мерки срещу замърсяването на храните с микроби; винаги да се обработват термично (на висока температура и за по-дълго време); приготвената вече храна, ако не се изяде веднага, трябва да се съхранява или на висока температура (над 60 градуса) до поднасянето й, или бързо да се охлади до под 10 градуса и да се пази в хладилник.

От значение е поддържането на чистота в помещенията и особено на местата и повърхностите за приготвяне на храна, както и да няма допир между сурови и сготвени храни.

Превантивните мерки по отношение на водата включват пречистване и хлориране на питейната, хлориране на водата в плувните басейни.

Ограничаване на чревните инфекции се постига и чрез контрол върху източниците им - временно трябва да бъдат отстранявани от работа болни и носители в общественото хранене, деца и персонал от детски заведения и др. В заразния период трябва да се осигури адекватна изолация на болните дори когато лечението е домашно.

Най-голямо значение има обучението на населението, включително децата, да спазва лична хигиена и редовно и правилно да си мие ръцете.

Още отговори от медицински експерти - вижте на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Защо паметта изневерява?

Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Паметта е уникална система на мозъка и нервната система за кодиране, складиране и възстановяване в съзнанието на информация от предишен опит. Нарушението на паметта, изразяващо се в неспособност за заучаване на нова

Рядка генна мутация предразполага към рак

Американски учени заключиха, че за носителите на рядка генна мутация рискът от рак на панкреаса и други видове рак е значително по-голям, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА. Опасната модификация е свързана с гена RABL3, който принадлежи към семейството гени RAS. Гените от тази група кодират протеини,

Починал, който няма близки роднини, не може да бъде донор

Воля за донорство на органи и тъкани ще могат да изразяват и роднини по съребрена линия до четвърта степен, включително при родство, възникнало въз основа на осиновяване, но не по-рано от три години от осиновяването. Това се предлага в проект, публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Учени превръщат черупки на кашу в слънцезащитен лосион

Екип от международни учени е открил екологичен начин за производството на слънцезащитни продукти, използвайки черупки на кашу, съобщава сайтът Гийк, позовавайки се на публикация в сп. "European Journal of Organic Chemistry". Работата на "Зелените химици" от университета Витватерсранд в Йохансбург, РЮА,

Вече ще можете да дишате дълбоко! Забравете за кашлицата и дихателните проблеми

Новото предложение на Biotica 1961 е мощна формула, комбинация от 100% естествени съставки, подпомагаща естественото прочистване на белия дроб от вредни вещества от околната среда, както и от полепнал катран при активните и пасивните пушачи! Състав: • Живовляк екстракт, 200mg; • Евкалипт екстракт, 200mg; • Джинджифил екстракт, 200mg; • Витамин С,

Доматите действат добре на мъжката полова система

Благодарение на антиоксиданта ликопен, доматите действат добре на мъжката полова система, пише в. "Мирър", цитиран от БТА. Мъжете, които консумират домати 10 пъти седмично, са с 18 процента по-малък шанс да развият рак на простатата. Същото важи и за приема на други червени плодове, съдържащи ликопен, като дини, ягоди, малини и вишни.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Моцарелата - най-полезният продукт за хората с високо кръвно

Британски диетолози посочиха моцарелата като най-полезният продукт за хората, страдащи от високо кръвно налягане, пише в."Дейли експрес", цитиран от БТА. Експертите отбелязват, че млечните продукти са богати на калций, но много от тях са с повишено съдържание на мазнини. В други случаи сирената съдържат много сол.

Петър Димков за Бюргеровата болест

Болестта на Бюргер засяга само мъжете. Боледуват най-често долните крайници. Заболяването засяга както артериите, така и вените. Причини. Прекомерно пушене на тютюн, измръзване, заразни болести, смущения в жлезите с вътрешна секреция. Признаци. В началото болните се оплакват от неопределени болки в краката - в ходилата и прасците,

Бананите може да изчезнат, гъба ги унищожава

Учени предупреждават за заплахата от изчезване на бананите от сорта кавендиш, след като плантациите бяха атакувани от гъба-убиец, пише в. "Мирър", цитиран dariknews.bg. В Колумбия беше обявено извънредно положение заради нашествието на гъбата Фузариум тип 4, която унищожава тези насаждения. На летищата и на граничните пунктове е засилен

Лютивото корейско ястие кимчи спира оплешивяване

Лютивото традиционно корейско ястие кимчи успешно се справя с оплешивяването, са установили учени от университета в Сеул, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Южнокорейските учени изследвали 23-ма мъже в ранен стадий на оплешивяване и с изявени плешивини. Те получавали по едно ястие кимчи преди закуска и преди лягане.

Контролът на кръвната захар потиска растежа на раковите клетки

Специалисти от Тексаския университет в Далас установиха, че намаляването на глюкозата в кръвта потиска развитието на някои видове рак, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА. В рамките на изследването лабораторни мишки, засегнати от белодробен рак, преминали на кетогенна (нисковъглехидратна) диета с високо съдържание на мазнини и средно

Как да помогнете на кучето си, ако го ухапе насекомо или отровна змия?

Домашните любимци също могат да пострадат при ухапване от насекомо или влечуго, нещо доста често срещано през летния сезон. Ето защо е добре да знаете как трябва да реагирате, ако кучето ви бъде ужилено от оса, ухапано от паяк, скорпион или още по-лошо от отровна змия. Предлагаме ви откъс от „Ветеринарен наръчник за притежателите на домашни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber