От какво са летните диарии?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7602058 От какво са летните диарии? От какво са летните диарии? www.24chasa.bg
От какво са летните диарии?

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Диарийният синдром, или както е по-популярно - диарията, е клинична проява на голяма група инфекции, причинявани от бактерии, вируси и паразити. Диарията е съпроводена и от други симптоми като гадене, повръщане, температура, главоболие, отпадналост, мускулни болки и спазматични болки в корема. От медицинска гледна точка най-сериозен е проблемът с обезводняването и загубата на соли, като тежките форми могат да застрашат живота.

Най-честите бактериални диарии са холера, салмонелози, дизентерия, колиинфекции и др. Паразитози като ламблиоза, криптоспоридиоза, амебна дизентерия и др. също причиняват диария. Вирусите са внушителна група от различни семейства и родове, представени от множество варианти: ротавируси, чревни аденовируси, ентеровируси, коксаки вируси, еховируси, норовируси, астровируси и др.

Диария има и при хранителни отравяния от храни не само заради бактериите, но и заради образуваните от тях токсини. Най-типичен пример за това са стафилококовите хранителни отравяния. При тези случаи, както и при вирусните гастроентерити инкубационният период е къс и освен диария има повръщане и то е доминиращ симптом.

Болести с диария има целогодишно, така че няма само "летни" диарии. Всичко зависи от условията за размножаване на причинителите. През топлите месеци (лято и ранна есен) предаването на чревните инфекции е улеснено и това обуславя тяхната лятна сезонност (оттук изразът "летни диарии").

У нас всяко лято нарастват случаите на ентероколити, салмонелози и колиентерити. Това говори лошо за нивото на обществената и личната хигиена.

Механизмът на предаване на чревните инфекции е фекално-орален. Техните причинители се отделят чрез изпражненията на болните, а заразяването става при попадането им в храносмилателната система на възприемчиви хора (без имунитет). Най-често този механизъм се включва при тесен битов контакт и тук е основната роля на мръсните ръце.

Значение имат и мухите като механичен преносител на причинители на чревни инфекции. Става и чрез храни - сурови плодове и зеленчуци, замърсена при приготвянето храна, която не подлежи на термична обработка, или пък е пипана след нея.

Много интензивни са "водните" взривове от чревни инфекции заради замърсяване на питейната вода. Това заразяване е много лесно, защото водата се използва от всички, и то без преваряване - например за пиене, за приготвяне на безалкохолни напитки и на лед, за таратор и т.н. Причина за водните епидемии са повреди във водопровода и режимното водоподаване. При тях може да се смесят отпадни води с питейната.

Но при нарушени санитарно-хигиенни норми диарии възникват независимо от сезона. Епидемиологичната статистика е богата с примери за взривове от чревни инфекции през цялата година, защото основните фактори за предаване на заразата - храната, водата и предметите от бита, винаги могат да бъдат замърсени с патогени и паразити. Постоянно са налице и източници на инфекция (болни и заразоносители), както и факторът с безспорно най-голямо значение за битовия път на разпространение на чревните зарази - мръсните ръце.

Класическите начини за предпазване, обобщени като "златни правила" на СЗО, се основават на един принцип за всеки причинител. Защото разпространението на всички причинители е свързано основно с мръсни ръце, храна и вода.

Нужни са постоянни мерки срещу замърсяването на храните с микроби; винаги да се обработват термично (на висока температура и за по-дълго време); приготвената вече храна, ако не се изяде веднага, трябва да се съхранява или на висока температура (над 60 градуса) до поднасянето й, или бързо да се охлади до под 10 градуса и да се пази в хладилник.

От значение е поддържането на чистота в помещенията и особено на местата и повърхностите за приготвяне на храна, както и да няма допир между сурови и сготвени храни.

Превантивните мерки по отношение на водата включват пречистване и хлориране на питейната, хлориране на водата в плувните басейни.

Ограничаване на чревните инфекции се постига и чрез контрол върху източниците им - временно трябва да бъдат отстранявани от работа болни и носители в общественото хранене, деца и персонал от детски заведения и др. В заразния период трябва да се осигури адекватна изолация на болните дори когато лечението е домашно.

Най-голямо значение има обучението на населението, включително децата, да спазва лична хигиена и редовно и правилно да си мие ръцете.

Още отговори от медицински експерти - вижте на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Здравословни методи за изтрезняване

Здравословни методи за изтрезняване

Или как да оцелеем през купонджийския месец Вече стъпихме в декември, а с това и в най-натоварения период от годината. Има много неща за довършване, гонят се срокове, а успоредно с това валят покани за всевъзможни купони. А както знаем, двете неща трудно вървят добре заедно. Особено когато се събуждаш с натежала от алкохол глава и трябва да хукнеш

Снимка: Пиксабей

България е последна в ЕС по трансплантации на органи

България е последна в Европейския съюз по трансплантации на органи. От 28 страни-членки, ние сме на 28-мо място. Това е казал Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите по време на международен семинар "Новостите в трансплантациите на бъбреци и черен дроб" в София, съобщи БТА

Петър Димков за нервното сърце

Петър Димков за нервното сърце

При сърдечната невроза няма органични промени в сърцето. Тя най-често е проява на обща невроза - сърцебиене, ускоряване на пулса, болки в сърдечната област и др. От нервно сърце заболяват по-често жените и младите мъже. Причини. Пренапрежение на нервната система, различни психични и емоционални изживявания.

На какво се дължат жълтите налепи по езика?

На какво се дължат жълтите налепи по езика?

Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Кожата, лигавицата, а в това число и езикът, са огледало на общото състояние на организма. При различни болестни състояния (бактериални и вирусни инфекции, хронични и остри интоксикации от външни и вътрешни фактори)

СНИМКА: Pixabay

140 000 са починали от морбили миналата година

След десетилетия на впечатляващи успехи в борбата с болестта морбили, в момента има застой, а смъртните случаи в резултат на заболяването са се увеличили през 2018 г., предупредиха Световната здравна организация (СЗО) и американските санитарни власти, цитирани от Франс прес. Става въпрос за един от най-силно заразните вируси

СНИМКА: pixabay

Половин час бързо ходене дневно може да предпази мъжете от диабет

Датски учени твърдят, че е възможно рискът от диабет да бъде намален с ежедневна умерена физическа активност, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.  Известно е, че заседналият начин на живот може да увеличи риска от здравословни проблеми, като сърдечносъдови заболявания и затлъстяване. Учените от университета на Копенхаген установиха

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Китай провежда клинични тестове на собствена ваксина срещу СПИН

Китай провежда клинични тестове на собствена ваксина срещу СПИН

В момента в Китай се провеждат клинични тестове на самостоятелно разработена в страната ваксина срещу СПИН, се казва в съобщение на Националната здравна комисия. Това предаде Радио "Китай". „Като цяло всички ваксини изискват дълъг процес от разработването им до пазара. При ваксината срещу СПИН е още по-трудно, предвид спецификите на вируса"

BioTexCom - абсолютно безплодие не съществува

BioTexCom - абсолютно безплодие не съществува

Все по-голяма популярност набира клиниката за репродуктивна медицина Biotexcom. Нейни представители посетиха България на 30 ноември, за да запознаят медици и пациенти услугите, предоставяни от клиниката Виктория, ръководител на отдел по работа с български пациенти, и Олег - топ мениджър в клиниката по репродуктивна медицина Biotexcom

Петър Димков за напуканата кожа

Петър Димков за напуканата кожа

Често напукванията на кожата са последица от бързата промяна между много студен и много топъл въздух, особено при студен и влажен вятър или когато се излезе с влажни ръце на студения въздух. Признаци. У децата, пък и у възрастните често се напуква кожата на ръцете и краката, особено есен и пролет, а при хрема се напукват и устните, носът,

Снимка: Pixabay

Лекарство помага за преодоляване на психози при болни от Алцхаймер

Лекарство, което намалява психозата у засегнати от болестта на Паркинсон пациенти, е със същия ефект у страдащите от болестта на Алцхаймер и други форми деменция, сочат резултатите от изследване, цитирани от Асошиейтед прес. То бе спряно, защото ефектът от употребата на лекарството е очевиден, посочва БТА

Китайско-шведски учени откриха генетичен фактор свързан с алкохолната зависимост

Китайско-шведски учени откриха генетичен фактор свързан с алкохолната зависимост

Китайски и шведски учени са открили генетичен фактор, влияещ на алкохолната зависимост сред хората. Екипът, съставен от представители на Училището за основни медицински науки към университета „Фудан" в Шанхай и техните шведски колеги са провели изследване на нивото на метилиране на човешките мозъчни тъканни проби, и са установили

През декември: безплатни изследвания за повишени нива на пикочна киселина във Варна и Бургас

През декември: безплатни изследвания за повишени нива на пикочна киселина във Варна и Бургас

Хората във Варна и Бургас имат възможност за безплатни изследвания на нивата на пикочна киселина в кръвта, организирани от фондация „Медкънект“ Талон за безплатно изследване може да се изтегли от тук https://medconsult.bg/iniciativi/item/1946-informacionna-kampaniya#talon. Кампанията се провежда със съдействието на Медицински университет – Варна

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber