Петър Димков за липсата на менструация

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7602056 Петър Димков за липсата на менструация Петър Димков за липсата на менструация www.24chasa.bg

За отсъствие на менструация (аменорея) се говори, когато тя липсва в годините, които жената нормално би трябвало да има менструация.

Причини. Недоразвити яйчници и матка, аномалии в развитието им, оперативно премахване, някои заболявания като диабет, туберкулоза, анемия, възпаление на яйчниците или матката. Значение имат и силните душевни вълнения, лошите битови условия, тежкият труд, преумората, лошото хранене, смяната на климата.

Признаци. Липсата на менструация може да се съпровожда с главоболие, безсъние, отпадналост, сърцебиене, изпотяване и топли вълни.

Усложнения. Когато менструацията липсва по-продължително време (1-2 години и повече), болната може да получи невроза.

Първа помощ. При закъсняване на менструацията, ако болната е пълнокръвна и със здраво телосложение, полезно е:

1. Да й се направи топла клизма (39С) с чай от лайка.

2. След клизмата да се направят (за привличане на кръвта към половите органи) горещи бани на краката до под коленете (45С), като се сложат във водата една-две шепи синап (хардал), морска сол или оцет. Баните да се правят сутрин и вечер и да продължават по 20 минути.

3. Когато настъпи времето за менструация, полезно е да се направи продължителна топла коремна баня (37С за 30 минути) или да се постави на корема компрес, натопен в топла отварка от трина или в топла вода.

4. При закъснение на менструацията се препоръчва още (но само на девиците) да се направи цяла топла баня (37С за 15-20 минути) и след това да се легне в постеля.

5. При болки в стомаха добре е коремът да се наложи с топла лапа от лайка.

6. Полезно е също три дни преди менструацията болната да си прави топли клизми (39С) с чай от лайка или с топла вода.

Вътрешно. Препоръчва се чай от лайка или от мащерка - по 1 с.л. от едната или другата билка се запарва с 1/2 л вряща вода; кисне захлупено 1/2 час, след което се прецежда. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една чаша. Или отварка от воден пипер (маясълче) 50 г, розмарин 10 г, маточина (листа) 10 г, черешови дръжки 10 г. Нарязват се в обща смес и от тази смес се взема 1 с.л. за 200 мл вода; вари се 5 мин. Пие се, докато е хладка, два пъти дневно - сутрин и вечер (тази отварка се употребява, ако спирането на менструацията не е последица на забременяване). При идването на менструацията 3-4 дни да се пие чай от ленено семе.

Забележка. Ако след употребата на тези средства не се появи кръв, трябва внимателно да се следи състоянието на болната и да се пристъпи към общото лечение.

Диета. Лека безмесна храна с повече плодове и зеленчуци.

Лечение. Когато няма някакви промени или заболявания, достатъчни са само хигиенни и диетични мерки; при налични смущения се лекува самата причина. Освен това народната медицина прилага следното.

А. В по-леки случаи

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене жената да взема по 1 с.л. от следната смес: 500 мл течна гликоза или пък чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от кайсии или от сладки бадеми, счукани на кашица, 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, с прибавка и на следната смес (от аптеката): обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят по 12 г, 1 г камфор на прах и 15 капки олио мента (мента на капки).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 мл отварка от агримония, борови връхчета, дръжки на вишни, орлови нокти (листа и цвят), синя тинтява (листа с цвят), слезен (корени) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с.л. с прибавка на 1 пълна лъжичка външни люспи от главите на лук и 3 зърна чисто сурово кафе се запарват с 500 мл вряща вода; на тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не! Да се отбягват силните кафета и чаят. На обяд заедно с другата храна (със салата от червен лук и магданоз - листа, домати и краставички с оцет или лимон и чист зехтин по вкус) може да изяжда и по 100 г младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба - речна или океанска. На вечеря - безмесна храна: кисело мляко с 1-2 с.л. сурова настъргана целина (дава хубав тен на лицето), зеленчукови и тестени ястия и компот с малко леко препечен хляб. При това храната да е слабо солена и добре сдъвкана. На обяд и на вечеря да взема и по 1 с.л. бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отвара от магданоз (листа) - 2 пълни с.л. се запарват с 500 мл вряща вода; вари се 10 минути и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема 1 с.л. смес от 500 г чист пчелен мед, 100 г прясно краве масло и 1 изравнена с.л. течна мурова борова смола (колофон, чам-сакъз). Приготовление: медът и маслото леко се затоплят и се бъркат заедно, след което се прибавя смолата и отново се бърка да стане хубава смес, без да завира.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 мл отварка от босилек (листа и цвят), глог (плод и цвят), жълт кантарион, жълта тинтява, лопен (корени), мента пиперита, пелин (листа и цвят), салвия (листа и цвят), риган и седефче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с.л. се запарват с 500 мл вряща вода; вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

Забележка. Три дни преди идването на менструацията вместо дадената отварка в точка II да пие 1 чашка от 50 мл отварка от сплита на лук. От него се вземат 8 пълни с.л., при това ситно нарязан, и с един корен от слезен в 2 л вода се варят 25 минути, след това се прибавят 10 г счукан карамфил и 5 г нишадър на прах (от аптеката); вари се още 5 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 чл топла вода, последвана от гореща баня на краката до под коленете (45С за 10 минути), сухо изтриване и разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти. Долната част на корема (от пъпа надолу) се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от 200 г ориз, сварен с 15-20 сини сливи, смачкани без костилките, и 1 с.л. ленено семе - в 600 мл вода се вари да стане гъсто като тесто; отгоре се слагат вестник и вълнен пояс.

На главата се поставя "шапка", ушита от същото хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 10-12 с.л. диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъз), а отгоре вълнена шапка; държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време напълно ще оздравея" (казва се шепнешком, бързо и волево 20 пъти, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През деня в долната част на корема да се носи мушама от хаваджива (25/25 см) с тропосано отгоре й парче тънък найлон, добре набоцкан с игла. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

Важни добавки. 1. Лапите от квасец и ориз могат да се използват 2 вечери поред, като квасецът се засилва с 1-2 с.л. нов квасец за нова ферментация, а оризът само се затопля до 37С.

2. Краката винаги да са топли и сухи и в студено време да се носи топло бельо.

3. Щом се урегулира менструацията, добре е лечението да продължи още 1 месец.

Б. В по-тежки случаи

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да взема по 1 с.л. смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и пр. (вж. буква "А", точка I).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 50 мл отварка от жълта ружа (корени и цвят), лопен - овча опашка (корени), слезен (корени) и външните люспи на лук - по 1 с.л. от всички с прибавка на 5 зърна карамфил се вари в 1 л вода 30 минути и веднага се прецежда.

Диета. Същата, както при буква "А".

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от магданоз (листа) - 1 китка листа от магданоз се запарват с 600 мл вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда, или пък отварка от външните люспи на лук - 1 шепа в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 мл или а) отварка от босилек (листа и цвят), лайка (цвят), магданоз (листа), орлови нокти, синя тинтява и цариче - по 50 г от всяка: от тази смес 3 с.л. се запарват с 600 мл вряща вода; захлупена, се вари 10 минути и като изстине, се прецежда; или пък б) отварка от синя тинтява - 3 с.л. в 1 л чисто натурално червено вино на тих огън се варят 15 минути; като изстине, се прецежда.

VI. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 мл чай от лайка или с топла вода, последвана през вечер от баня на краката до под коленете (45С за 10-15 мин.), сухо изтриване и налагане на долната част на корема и половите органи с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от 150 г ориз, сварен с 20 сини сливи без костилките и 1 с.л. ленено семе - в 450 мл вода се вари да стане на тесто; отгоре се слага и вълнен пояс.

На главата се поставя "шапка" от същото хасе, както е казано в буква "А". През вечер или се повтаря казаното по-горе, или пък се слагат парни компреси на ануса (задния проход), слабините, срамната кост с опашката и пъпа с продължителност 20 минути, последвани от същите налагания, както по-горе, и така се спи.

V. Сутрин. Както е казано в буква "А".

Важни добавки.

1. Този план да се прилага десет дни, преди да се появи очакваната менструация.

2. При съмнение за бременност този план да не се прилага.

3. За пълнокръвните жени е полезно и кръвопускането, като за целта се сложат 3 до 10 пиявици на 2-3 пъти, и то през 3-10 дни, на вътрешната горна част на бедрата или на кръста, или пък на същите места се сложат кървави вендузи. След кръвопускането да не се правят никакви други приложения.

4. Да се обърне особено внимание и на движението. Разходките и къщната работа сами по себе си не са достатъчни, за да се отстранят кръвозастоите в корема. Най-подходяща е работата, при която тялото се навежда - градинският и полският труд. При липса на възможност да върши такава работа жената да си прави седмично по 2-3 общи масажа или всеки ден гимнастика, като предпочита упражненията, които засягат коремните мускули. Масажът е отлично средство за възстановяване на силите, особено при онези жени, които нямат желание и воля да вършат физически упражнения. Масажите могат да се правят преди обяд.

Още препоръки то лечителя за женските болести - вижте на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Динята е афродизиак

Студена, сладка, сочна... динята е идеална за летните жеги. Освен това наскоро учените откриха, че динята съдържа, освен всичко друго и цитрулин. Тази съставка отпуска тялото и кръвоносните съдове, заради което динята се причислява към афродизиаците, информира Dariknews.bg. Цитрулинът е особено благоприятен за дамите

Флуорирането на питейната вода крие опасности

Флуорирането на водата от кранчето може да засегне интелектуалното развитие на пеленачето, установи канадско изследване, цитирано от Франс прес и БТА.  От 50-те години на миналия век добавянето на флуор във ВиК системите на населените места е широко разпространена практика за предотвратяването на зъбния кариес в развитите страни

Ще ходя на Карибите, срещу какво да се ваксинирам?

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г. Рискът от болести, каквито има на Карибите, варира значително в зависимост от това коя страна и дори кои области

Как се променя тялото ни, когато престанем да ядем бял хляб

Хлябът е една от любимите храни на много хора, без която дори не сядат на масата. Този въглехидратен продукт има колкото полезни за нашето тяло свойства, толкова и вредни, от гледна точка на тези, които се стремят към по-стройна фигура. В мрежата често срещаме хиляди алтернативи на белия хляб, които могат достойно да го заместят в хранителния ни

Ново откритие подобрява зрението само за месец

Хората са изумени от бързината на действие на иновативната формула. Всички знаем, че с напредване на възрастта, зрението се влошава. Особено забележим е този процес когато навършим 40 годишна възраст. До сега лекарите мълчаха и вдигаха рамене, безсилни пред влиянието на времето върху здравето на очите ни.

Рядка генна мутация предразполага към рак

Американски учени заключиха, че за носителите на рядка генна мутация рискът от рак на панкреаса и други видове рак е значително по-голям, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА. Опасната модификация е свързана с гена RABL3, който принадлежи към семейството гени RAS. Гените от тази група кодират протеини,

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Починал, който няма близки роднини, не може да бъде донор

Воля за донорство на органи и тъкани ще могат да изразяват и роднини по съребрена линия до четвърта степен, включително при родство, възникнало въз основа на осиновяване, но не по-рано от три години от осиновяването. Това се предлага в проект, публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Учени превръщат черупки на кашу в слънцезащитен лосион

Екип от международни учени е открил екологичен начин за производството на слънцезащитни продукти, използвайки черупки на кашу, съобщава сайтът Гийк, позовавайки се на публикация в сп. "European Journal of Organic Chemistry". Работата на "Зелените химици" от университета Витватерсранд в Йохансбург, РЮА,

Вече ще можете да дишате дълбоко! Забравете за кашлицата и дихателните проблеми

Новото предложение на Biotica 1961 е мощна формула, комбинация от 100% естествени съставки, подпомагаща естественото прочистване на белия дроб от вредни вещества от околната среда, както и от полепнал катран при активните и пасивните пушачи! Състав: • Живовляк екстракт, 200mg; • Евкалипт екстракт, 200mg; • Джинджифил екстракт, 200mg; • Витамин С,

Консумацията на ленено семе крие опасност от отравяне

Учени от Европейската агенция по безопасност на хранителните продукти предупреждават, че консумацията на ленено семе крие опасност от отравяне с цианид, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Известно е, че този продукт е богат на омега-3-мастни киселини и на микроелементи. Производителите на хранителни продукти често добавят ленено семе в сухите

Доматите действат добре на мъжката полова система

Благодарение на антиоксиданта ликопен, доматите действат добре на мъжката полова система, пише в. "Мирър", цитиран от БТА. Мъжете, които консумират домати 10 пъти седмично, са с 18 процента по-малък шанс да развият рак на простатата. Същото важи и за приема на други червени плодове, съдържащи ликопен, като дини, ягоди, малини и вишни.

Моцарелата - най-полезният продукт за хората с високо кръвно

Британски диетолози посочиха моцарелата като най-полезният продукт за хората, страдащи от високо кръвно налягане, пише в."Дейли експрес", цитиран от БТА. Експертите отбелязват, че млечните продукти са богати на калций, но много от тях са с повишено съдържание на мазнини. В други случаи сирената съдържат много сол.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber