Какви вируси ни атакуват през лятото?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7597863 Какви вируси ни атакуват през лятото? Какви вируси ни атакуват през лятото? www.24chasa.bg
проф. Тодор Кантарджиев

Не създават само стомашни дискомфорти, могат да доведат и до усложнения

По-голяма част от лятото вече отмина, но летните отпуски и времето, прекарвано навън, чак до късните часове на вечерта са в разгара си. В разгара си обаче са и не малка част от летните вируси, които не само могат да провалят дългоочакваната почивка, но дори да доведат до усложнения. Колкото и да се пази човек, риск от зараза винаги има. Ако се предприемат навременни и адекватни мерки обаче, последствията ще са минимални.

Първата група вируси, които засягат голяма част от хората през лятото, са ентеровирусите, познати още като вируси на мръсните ръце. Горещото време е особено благоприятно за тях и се разпространяват много лесно дори при малко занижена хигиена.

„Това са вируси, които се разпространяват в епитела на чревната система. Имат много малка инфекциозна доза, т.е. достатъчно е в организма да попадне малко количество, за да го зарази. Познати са над ... ентеровируса. Повечето причиняват най-вече стомашно разстройство и тежки диарии, но има и такива, които развиват различна симптоматика. Появява се дразнеща (дращеща) болка в гърлото, при което, ако не се вземат мерки до ден-два, вирусът попада в кръвта и засяга лимфните възли на храносмилателната система и червата. Това води до повишаване на температурата при възрастните, болки в мускулите и ставите, главоболие, световъртеж, на човек не му се става от леглото. При децата също зпочва с гърлобол и ако се вдигне температура, може да се появи и обрив, който е най-вече по дланите, ходилата и в устата”, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Обикновено възрастният не търси медицинска помощ, защото се чувства твърде зле, за да стигне до лекар, а на втория-третия ден вече му няма нищо. Затова и трудно се обхващат тези случаи. При децата пък симптомите отшумяват за 3-4 дни, но те много плашат родителите.

Най-доброто средство срещу болката в гърлото е лимонът, а за тези, на които им е твърде кисело и не могат да го хапват, да добавят сода за хляб. Когато човек усети дори леки симптоми на неразположение, е хубаво няколко дни да се подложи на диета с антиоксиданти.

„Най-силната антиоксидантна храни е невкусният, високо съдържащият какао шоколад. Следват българските малини и боровинки, които трябва да бъде добре измити преди консумация. От храните антиоксиданти са още и някои варива като лещата. Добре два-три дни да се консумират по-активно такива храни, защото антиоксидантите са едно от доказаните средства, които спират размножаването на вирусите в човешките организми”, съветва проф. Кантарджиев.

В по-редки случаи, ентеровирусите могат да доведат и до по-сериозно усложнения като възпаления на мозъка – енцефалити и менингити. Тази година се отчита значителен ръст на тези случаи у нас. От началото на годината са регистрирани 99 случая – с 35 повече спрямо същия периос през 2018 г. Висока температура и дезориентираност са сред основните симптоми, подсказващи подобно състояние. С вирусен менингит и енцефалит човек може да се зарази и след ухапване от комар.

„Освен от мръсните ръце, ентеровирусите се пренасят и от неправилно съхранява храна. Най-опасни, особено през лятото, са майонезата и сосовете на пицариите, когато стоят на слънце.Принципа е - всяка храна от животински произход, стояла повече от 4 часа на стайна температура през лятото в България, е потенциално опасна за здравето”, предупреждава проф. Кантарджиев.

Превенцията на ентеровирусите са чистите ръце. Те трябва да се мият най-малко 25 секунди, за препоръчване с топла вода. Задължително със сапун, като се обърне особено внимание на ноктите и между пръстите, където обикновено са бактериите.Преди да вземе дори едно парченце шоколад, ръцете на детето трябва да бъдат дезинфекцирани. При липса на чиста вода, могат да се ползват мокри кърпи с хлорхексидин, а не на спиртна основа.

„На спиртна основа се ползват кърпичките през зимата, защото са срещу грипния вирус. Спиртът не унищожава ентеровирусите”, припомня вирусологът.

Друг вирус, свързан с мръсните ръце, е вирусният хепатит А, който засяга черния дроб и обикновено се проявява с жълтеница. Малките деца обаче рядко проявяват някакви симптоми. Веднъж прекаран пък, човек придобива имунитет за цял живот.

През последните години обаче у нас се наблюдава бум на хепатит А на различни места в страната, но причината за това е, обратно на очакванията, в следствие на подобрена обща хигиена спрямо времето назад.

„Когато хигиенното състояние е по-добро, заболявания, които в миналото са се преболедували в детска възраст и се е придобивало имунитет, сега се прекарват на по-късна възраст, защото хората нямат имунитет”, обяснява проф. Кантарджиев. В по-лоши хигиенни условия болестта се предава по-лесно и затова най-малките деца често боледуват, но също често вирусът протича безсимптомно при тях. Когато се подобри хигиената, вирусът не се преболедува в ранна детска възраст, имунитет не се придобива и в момента, в който се появи пропуск във водоснабдяването или в хигиената на общуването, се получават случаите на хепатит А при големи деца и възрастни.

“Това означава, че тези хора не са се срещали с вируса като бебета, както е било в някои групи от населението при по-ниски хигиенни условия”, допълва директорът на центъра по заразни болести.

Втората група вируси са тези, предавани от комарите. Основно притеснение на вирусолозите тази година е западнонилската треска, чийто пик традиционно се очаква в края на август - началото на септември. Вирусът се предава само по кръвен път, главно след ухапване от комар и по-рядко от кърлеж.

Заболяването протича леко, като симптомите са грипоподобни - температура, главоболие, отпадналост, болки в мускулите, стомашни проблеми, възможно е да се появи и обрив. В 1-2% от случаите вирусът може да доведе до възпаление на мозъка. Симптомите, които подсказват усложнение, са висока температура, дезориентация, скованост, парализа, дори кома. “Рискови за това са по-възрастни хора, над 60-годишна възраст, и такива с имунен дефицит. Смъртността при засегната централна нервна система е от 10 до 20%”, обясни проф. Кантарджиев. Риск от тежко протичане има и при диабетици, хипертоници, трансплантирани.

У нас

трабва да

се пазим от

двукрилите

комари и

папатаците

Особено внимание обаче вирусолозите обръщат на комарите от рода анофоре, които хапят след 18 часа. Затова освен да се ползват комарници и репеленти, е препоръчително да се оглеждат и помещенията, в които се спи, и да не се допуска наличие на комари в тях. За бебетата се ползват отблъскващи вещества - лентички, които се поставят на количката, кошчето и легълцето на детето и не са в пряк контакт с него.

Големите водоеми и заблатените места са предпочитани от комарите. Мерките, които вземат общините и хотелските комплекси, са пръскане срещу комари, което се прави периодично в луксозните курорти. “Трябва да се наблегне на комбинацията на пръскане с унищожаване на комарите в заблатените места и водоемите. На морето, при наличието на много реки – на 3-4 км има река, поради многото паднали дъждове, се заблатяват и трябва да се предприемат мерки за унищожаването на комарите и по тези места. Когато местата се обработват навреме, се премахват ларвите и яйцата на комарите, без да се унищожават други насекоми, не умират пчели и не се предизвикват екологични последици”, казва проф. Кантарджиев.

На следващо място са ухапванията от кърлеж. Благоприятни условия за тях има през пролетта - април - май, и през септември. Освен познатата на всички лаймска болест у нас често срещано заболяване, също пренасяно от кърлежите, е марсилската (средиземноморска) треска. Тя се причинява от Rickettsia conoroii- вътреклетъчен бактерий. Главен преносител са кърлежите по бездомните кучета. Най-много се среща в Южна България - в Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора.

Марсилската треска е остро инфекциозно заболяване, напълно лечимо, но въпреки това опасно, защото е животозастрашаващо.

Основен симптом

на болестта е

появата на черно

петно на мястото

на ухапването,

което се случва на 5-6-ия ден. Висока температура, треска, отпадналост и болки в мускулите са останалите характерни симптоми.

Завишение тази година има на случаите на Ку-треска, също кърлежо-предавана болест.

“Въпреки че тази година имаме 3 пъти повече кърлежи и 4 пъти повече ухапани хора, болните от лаймска болест са със 100 по-малко, а от марсилска треска - с 59, спрямо същия период на 2018 г. Отдавам това на по-високата информираност на хората, които знаят, че трябва веднага след ухапване от кърлеж да вземат антибиотик и са го направили. За възрастните - 2 таблетки доксициклин по 100 мг, а за децата се дава еднократно макролиден антибиотик в количество 10 мгр/килограм тегло. Американската наука е доказала, че вземайки антибиотик със свалянето на кърлежа, вероятността от разболяване намалява с 10,2 пъти. Когато се сваля кърлеж, придобит в градинка от междублоково пространство, не трябва да се бие тетанус”, обясни проф. Кантарджиев.

Не на последно място в групата на вирусите и болестите през лятото са и полово предаваните, които в този сезон се увеличават.

“У нас преобладава хламидиалната инфекция, причинена от вътреклетъчен паразит - хламидия трахоматис. Тя причинява уретрит при мъжа и жената, а ако не бъде хваната навреме и излекувана, може да причини възпаление на матката и маточните тръби и да доведе до безплодие на жената”, каза проф. Кантарджиев.

На второ място е гонореята, която също причинява уретрит, а при жената и възпаление на шийката на матката, на самата матка и запушване на тръбите. При мъжа също може да причини безплодие, но по-рядко.

Третата група полово предавани инфекции е микоплазма гениталиум - единствената полов предавана микоплазмоза, която причинява същата клинична картина като хламидия трахоматис. Често протича без симптоми, но нелекувана също може да доведе до безплодие.

“Липсата на симптоматика прави тези заболявания много сериозни, защото водят до безплодие, а държавата не отделя допълнителни средства, които да бъдат насочени в тяхната превенция. Досега е правена само една кампания, в която в центъра по заразни и паразитни болести изследвахме и лекувахме безплатно такива заболявания. Вследствие на тази кампания се родиха около 150-200 българчета, каквато беше крайната цел - да се раждат повече деца”, припомни проф. Кантарджиев.

СНИМКА: PIXABAY

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Д-р Пенка Луканчевска е ръководител на спешното отделение.

7 специализанти дават дежурства в спешното отделение на болницата във Велико Търново

Да окажеш първа помощ на човек и да му помогнеш, е нещо неописуемо, казва д-р Пенка Луканчевска, шеф на отделението 24 000 пациенти от няколко области годишно преминават през спешното отделение на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. Отделението поема над 40% от спешността на болницата, като често се случва за 12 часа помощ да потърсят

Очният лекар пръв открива 7 болести в други органи

Очният лекар пръв открива 7 болести в други органи

Освен прозорец към света окото е “шпионка” за здравето. Очният преглед е важен не само за проследяване на здравето на очите. Той може да предостави информация за системни заболявания и да послужи като ранна аларма. Окото е прозорец към света, но натрупването на медицински знания го превръща и в “шпионка” към вътрешните органи

Системата 5 плюс 5 помага при задавяне с храна

Системата 5 плюс 5 помага при задавяне с храна

Най-рискови са хлъзгави и лепкави храни като хотдог, сандвичи, грозде - особено при ядене в движение и говорене.  Д-р Пенчо Пенчев от БЧК: Признатите техники за първа помощ са потупване по гърба и компресията на Хаймлих. Неподозирано много здрави хора умират от задавяне с храна. Особено често се случва на малки деца и след 60-те

Онконавигатор е ръководство за пациентите по пътя им през диагнозата, лечението и рехабилитацията при рак

Онконавигатор е ръководство за пациентите по пътя им през диагнозата, лечението и рехабилитацията при рак

На едно място е събрана научна информация от международно признати източници за почти всички видове рак. Това казва д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Завършил е медицина през 1990 г. и право през 2004 г. Има призната специалност по вътрешни болести и специализация по здравен мениджмънт

На Св. Валентин купидони раздават прегръдки и брошури “Обичай безопасно”

На Св. Валентин купидони раздават прегръдки и брошури “Обичай безопасно”

Младежкият Червен кръст организира за Деня на влюбените днес кампания “Обичай безопасно” като част от националната анти-СПИН инициатива. В София от 15 до 18 часа на метростанции “Сердика” и “СУ Св. Климент Охридски” доброволци на червенокръстката организация ще разпространяват информационни материали и ще приканват минувачите да станат част от

Обиколката на талията измерва най-точно колко дълго ще живееш

Обиколката на талията измерва най-точно колко дълго ще живееш

Международен консенсус на кардиолози и ендокринолози го препоръча на лекарите за оценка на здравния риск при пациентите.  Обикобката на талията трябва да се превърне в рутинен критерий за риск за здравето. Тази мярка прогнозира рисковете от затлъстяването по-добре от използвания към момента индекс на телесната маса

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Д-р Владимир Дочев

Д-р Владимир Дочев: При зъболекарите е към пренасищане, но кадрите не са равномерно разпределени

"24 часа" и “ЕО Дент” представят националната кампания “Лекарите, на които вярваме” - Д-р Владимир Дочев е част от новата генерация стоматолози, избрал да остане в България въпреки трудностите, с които той и неговите колеги се сблъскват ежедневно. Кой е той Д-р Владимир Дочев завършва своето висше образование във Факултета по дентална медицина в

“Подутина” от удар по костта на пищяла изчезва най-много за 7 г.

“Подутина” от удар по костта на пищяла изчезва най-много за 7 г.

Компреси и лед намаляват риска от голям хематом. По спортните площадки във всички сезони може да се видят малки ученици, които все още не са обсебени от виртуалните игри. Освен всички ползи от движението обаче активните физически усилия и особено игри като футбола са свързани с риск от травми на костите на краката

Взрив, огнище, ендемия, епидемия, пандемия?

Взрив, огнище, ендемия, епидемия, пандемия?

Бяс, чума, полиомиелит - изключително редки заболявания, които всяват такава тревога, че дори един болен налага епидемиологично разследване. Други се срещат по-често и само отклонения от условно приета норма натискат алармата за внимание. За това колко тревожна е ситуацията, се съди по термините, които използват здравните власти за

Националната кардиология ще преглежда безплатно при вродени сърдечни аномалии

Националната кардиология ще преглежда безплатно при вродени сърдечни аномалии

Най-честите вродени аномалии са на сърцето – засягат средно 10 на 1000 новородени. Над 1 милион деца в света годишно се раждат с такъв проблем, в България - между 500 и 600, и около 300 се нуждаят от хирургично лечение. Ако не се проведе своевременно лечение, около 30% биха загинали в рамките на първата година от живота си

С този макет Центърът за контрол и превенция на заболяванията, САЩ, илюстрира морфологията на новия коронавиурс. Обърнете внимание на шиповете по външната повърхност на вируса, които му придават вид на корона около вириона.

Засега няма коронавирус у нас, но Кърджали счупи всички рекорди по грип

Засега у нас няма болни с новата пневмония от коронавируса, който преди малко повече от месец се прехвърли междувидово от животни на хора в Ухан. Инфекцията излезе от Китай, стигна и до Европа и постави света нащрек за пандемично разпространение. Всяко число за заразените, починалите и инвазията обаче е вярно само за дадения момент

Проучване на университета в Глазгоу сочи 3,5 пъти по-голям риск от ранна “боксьорска” деменция и при нападателите. СНИМКА: PIXABAY

Шотландия: Заради ударите с глава децата до 12 г. аут от футболното игрище

Въпреки че все повече деца са обсебени от умните си телефони и прекарват втренчени в екраните много часове всеки ден, все още подрастващите момчета се събират и на спортните площадки. Най-често се организират за футбол – играта, която в последните години буди тревога у педиатрите. Старт на дебат за връзката между болестта на Алцхаймер и футбола

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber