Какви вируси ни атакуват през лятото?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7597863 Какви вируси ни атакуват през лятото? Какви вируси ни атакуват през лятото? www.24chasa.bg
проф. Тодор Кантарджиев

Не създават само стомашни дискомфорти, могат да доведат и до усложнения

По-голяма част от лятото вече отмина, но летните отпуски и времето, прекарвано навън, чак до късните часове на вечерта са в разгара си. В разгара си обаче са и не малка част от летните вируси, които не само могат да провалят дългоочакваната почивка, но дори да доведат до усложнения. Колкото и да се пази човек, риск от зараза винаги има. Ако се предприемат навременни и адекватни мерки обаче, последствията ще са минимални.

Първата група вируси, които засягат голяма част от хората през лятото, са ентеровирусите, познати още като вируси на мръсните ръце. Горещото време е особено благоприятно за тях и се разпространяват много лесно дори при малко занижена хигиена.

„Това са вируси, които се разпространяват в епитела на чревната система. Имат много малка инфекциозна доза, т.е. достатъчно е в организма да попадне малко количество, за да го зарази. Познати са над ... ентеровируса. Повечето причиняват най-вече стомашно разстройство и тежки диарии, но има и такива, които развиват различна симптоматика. Появява се дразнеща (дращеща) болка в гърлото, при което, ако не се вземат мерки до ден-два, вирусът попада в кръвта и засяга лимфните възли на храносмилателната система и червата. Това води до повишаване на температурата при възрастните, болки в мускулите и ставите, главоболие, световъртеж, на човек не му се става от леглото. При децата също зпочва с гърлобол и ако се вдигне температура, може да се появи и обрив, който е най-вече по дланите, ходилата и в устата”, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Обикновено възрастният не търси медицинска помощ, защото се чувства твърде зле, за да стигне до лекар, а на втория-третия ден вече му няма нищо. Затова и трудно се обхващат тези случаи. При децата пък симптомите отшумяват за 3-4 дни, но те много плашат родителите.

Най-доброто средство срещу болката в гърлото е лимонът, а за тези, на които им е твърде кисело и не могат да го хапват, да добавят сода за хляб. Когато човек усети дори леки симптоми на неразположение, е хубаво няколко дни да се подложи на диета с антиоксиданти.

„Най-силната антиоксидантна храни е невкусният, високо съдържащият какао шоколад. Следват българските малини и боровинки, които трябва да бъде добре измити преди консумация. От храните антиоксиданти са още и някои варива като лещата. Добре два-три дни да се консумират по-активно такива храни, защото антиоксидантите са едно от доказаните средства, които спират размножаването на вирусите в човешките организми”, съветва проф. Кантарджиев.

В по-редки случаи, ентеровирусите могат да доведат и до по-сериозно усложнения като възпаления на мозъка – енцефалити и менингити. Тази година се отчита значителен ръст на тези случаи у нас. От началото на годината са регистрирани 99 случая – с 35 повече спрямо същия периос през 2018 г. Висока температура и дезориентираност са сред основните симптоми, подсказващи подобно състояние. С вирусен менингит и енцефалит човек може да се зарази и след ухапване от комар.

„Освен от мръсните ръце, ентеровирусите се пренасят и от неправилно съхранява храна. Най-опасни, особено през лятото, са майонезата и сосовете на пицариите, когато стоят на слънце.Принципа е - всяка храна от животински произход, стояла повече от 4 часа на стайна температура през лятото в България, е потенциално опасна за здравето”, предупреждава проф. Кантарджиев.

Превенцията на ентеровирусите са чистите ръце. Те трябва да се мият най-малко 25 секунди, за препоръчване с топла вода. Задължително със сапун, като се обърне особено внимание на ноктите и между пръстите, където обикновено са бактериите.Преди да вземе дори едно парченце шоколад, ръцете на детето трябва да бъдат дезинфекцирани. При липса на чиста вода, могат да се ползват мокри кърпи с хлорхексидин, а не на спиртна основа.

„На спиртна основа се ползват кърпичките през зимата, защото са срещу грипния вирус. Спиртът не унищожава ентеровирусите”, припомня вирусологът.

Друг вирус, свързан с мръсните ръце, е вирусният хепатит А, който засяга черния дроб и обикновено се проявява с жълтеница. Малките деца обаче рядко проявяват някакви симптоми. Веднъж прекаран пък, човек придобива имунитет за цял живот.

През последните години обаче у нас се наблюдава бум на хепатит А на различни места в страната, но причината за това е, обратно на очакванията, в следствие на подобрена обща хигиена спрямо времето назад.

„Когато хигиенното състояние е по-добро, заболявания, които в миналото са се преболедували в детска възраст и се е придобивало имунитет, сега се прекарват на по-късна възраст, защото хората нямат имунитет”, обяснява проф. Кантарджиев. В по-лоши хигиенни условия болестта се предава по-лесно и затова най-малките деца често боледуват, но също често вирусът протича безсимптомно при тях. Когато се подобри хигиената, вирусът не се преболедува в ранна детска възраст, имунитет не се придобива и в момента, в който се появи пропуск във водоснабдяването или в хигиената на общуването, се получават случаите на хепатит А при големи деца и възрастни.

“Това означава, че тези хора не са се срещали с вируса като бебета, както е било в някои групи от населението при по-ниски хигиенни условия”, допълва директорът на центъра по заразни болести.

Втората група вируси са тези, предавани от комарите. Основно притеснение на вирусолозите тази година е западнонилската треска, чийто пик традиционно се очаква в края на август - началото на септември. Вирусът се предава само по кръвен път, главно след ухапване от комар и по-рядко от кърлеж.

Заболяването протича леко, като симптомите са грипоподобни - температура, главоболие, отпадналост, болки в мускулите, стомашни проблеми, възможно е да се появи и обрив. В 1-2% от случаите вирусът може да доведе до възпаление на мозъка. Симптомите, които подсказват усложнение, са висока температура, дезориентация, скованост, парализа, дори кома. “Рискови за това са по-възрастни хора, над 60-годишна възраст, и такива с имунен дефицит. Смъртността при засегната централна нервна система е от 10 до 20%”, обясни проф. Кантарджиев. Риск от тежко протичане има и при диабетици, хипертоници, трансплантирани.

У нас

трабва да

се пазим от

двукрилите

комари и

папатаците

Особено внимание обаче вирусолозите обръщат на комарите от рода анофоре, които хапят след 18 часа. Затова освен да се ползват комарници и репеленти, е препоръчително да се оглеждат и помещенията, в които се спи, и да не се допуска наличие на комари в тях. За бебетата се ползват отблъскващи вещества - лентички, които се поставят на количката, кошчето и легълцето на детето и не са в пряк контакт с него.

Големите водоеми и заблатените места са предпочитани от комарите. Мерките, които вземат общините и хотелските комплекси, са пръскане срещу комари, което се прави периодично в луксозните курорти. “Трябва да се наблегне на комбинацията на пръскане с унищожаване на комарите в заблатените места и водоемите. На морето, при наличието на много реки – на 3-4 км има река, поради многото паднали дъждове, се заблатяват и трябва да се предприемат мерки за унищожаването на комарите и по тези места. Когато местата се обработват навреме, се премахват ларвите и яйцата на комарите, без да се унищожават други насекоми, не умират пчели и не се предизвикват екологични последици”, казва проф. Кантарджиев.

На следващо място са ухапванията от кърлеж. Благоприятни условия за тях има през пролетта - април - май, и през септември. Освен познатата на всички лаймска болест у нас често срещано заболяване, също пренасяно от кърлежите, е марсилската (средиземноморска) треска. Тя се причинява от Rickettsia conoroii- вътреклетъчен бактерий. Главен преносител са кърлежите по бездомните кучета. Най-много се среща в Южна България - в Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора.

Марсилската треска е остро инфекциозно заболяване, напълно лечимо, но въпреки това опасно, защото е животозастрашаващо.

Основен симптом

на болестта е

появата на черно

петно на мястото

на ухапването,

което се случва на 5-6-ия ден. Висока температура, треска, отпадналост и болки в мускулите са останалите характерни симптоми.

Завишение тази година има на случаите на Ку-треска, също кърлежо-предавана болест.

“Въпреки че тази година имаме 3 пъти повече кърлежи и 4 пъти повече ухапани хора, болните от лаймска болест са със 100 по-малко, а от марсилска треска - с 59, спрямо същия период на 2018 г. Отдавам това на по-високата информираност на хората, които знаят, че трябва веднага след ухапване от кърлеж да вземат антибиотик и са го направили. За възрастните - 2 таблетки доксициклин по 100 мг, а за децата се дава еднократно макролиден антибиотик в количество 10 мгр/килограм тегло. Американската наука е доказала, че вземайки антибиотик със свалянето на кърлежа, вероятността от разболяване намалява с 10,2 пъти. Когато се сваля кърлеж, придобит в градинка от междублоково пространство, не трябва да се бие тетанус”, обясни проф. Кантарджиев.

Не на последно място в групата на вирусите и болестите през лятото са и полово предаваните, които в този сезон се увеличават.

“У нас преобладава хламидиалната инфекция, причинена от вътреклетъчен паразит - хламидия трахоматис. Тя причинява уретрит при мъжа и жената, а ако не бъде хваната навреме и излекувана, може да причини възпаление на матката и маточните тръби и да доведе до безплодие на жената”, каза проф. Кантарджиев.

На второ място е гонореята, която също причинява уретрит, а при жената и възпаление на шийката на матката, на самата матка и запушване на тръбите. При мъжа също може да причини безплодие, но по-рядко.

Третата група полово предавани инфекции е микоплазма гениталиум - единствената полов предавана микоплазмоза, която причинява същата клинична картина като хламидия трахоматис. Често протича без симптоми, но нелекувана също може да доведе до безплодие.

“Липсата на симптоматика прави тези заболявания много сериозни, защото водят до безплодие, а държавата не отделя допълнителни средства, които да бъдат насочени в тяхната превенция. Досега е правена само една кампания, в която в центъра по заразни и паразитни болести изследвахме и лекувахме безплатно такива заболявания. Вследствие на тази кампания се родиха около 150-200 българчета, каквато беше крайната цел - да се раждат повече деца”, припомни проф. Кантарджиев.

СНИМКА: PIXABAY

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Ефектът от стволовите клетки е клинично доказан само при болести на кръвта

Изпитват се в терапии при сърдечна недостатъчност, парализи, алцхаймер и други болести, но засега резултатите са неубедителни. Това, което прави стволовите клетки толкова особени, е, че те могат да се развият и диференцират в специализирани типове клетки. Ефектът от трансплантация на стволови клетки засега е клинично утвърден само при някои

София отдалечава сутрин колите от училища за по-чист въздух в клас

Проучване на качеството на въздуха в 50 училища от ЕС, сред които и софийски, показва, че много от показателите са близки или над граничните стойности. Децата по принцип са рискова група - по-ниският ръст ги излага повече на газовете от ауспусите на превозните средства, дихателните им пътища са по-широки и с едно вдишване поемат относително повече

Мъж на 42 г. в София и жена на 87 г. в Добрич с възпаление на мозъка от вируса Западен Нил

Нови 2 случая на западнонилска треска са потвърдени в специализираната референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му проф. Тодор Кантарджиев. Двамата са приети в болница с характерните симптоми на зася(гане на централната нервна система. Лечебните заведения са изпратили материали за изследване

Жена в Пазарджик с възпаление на мозъка от западнонилска треска

В специализираната референтна лаборатория потвърдихме западнонилска треска при жена на 56 години от Пазарджик. Доказаха се антитела към вируса, който причинява инфекцията. Това е шести случай за лятото, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.  Жената е с възпаление на мозъка.

Фейсбук и инстаграм стопират агитации срещу ваксините против морбили

При каквато и да е форма на интерес по темата потребителят ще е насочван към достоверни източници на информация Инициативата е част от усилията да се овладеят епидемиите от морбили в света Фейсбук и инстаграм въвеждат нова функция за борба с разпространението на анти ваксиналната дезинформация. Фейсбуk, която е собственик на инстаграм, обяви

Световен конгрес в София "валидира" успеха на щадяща смяна на аортна клапа и роботизираната хирургия

Трансплантацията вече е рутинно лечение, пациенти живеят пълноценно над 40 г. Но нуждаещите се от здрав орган са много повече от възможностите да се намери подходящ донор, медицината работи усилено в 3 посоки за създаване на изкуствено сърце.  Прилагането на новостите в медицината е цел на всеки лекар,

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

1/3 от всички българи с рядката генетична болест на Фабри са от село Борино

Повечето са роднини, лекуват ги с над 3 млн. лв. на година 12 души, страдащи от много рядката болест на Фабри, са от родопското село Борино. Те са около 1/3 от всички българи с тази диагноза. Допреди няколко години са били половината от хората с това заболяване у нас. Болестта на Фабри се среща при по-малко от 1 човек на 100 000 души население

Доц. д-р Калоян Давидов: Нашият екип е първият „събрал“ понятията простата и лазер в медицинската практика в страната

Кога трябва да започнат профилактичните прегледи на простатата, какви са симптомите на доброкачествената хиперплазия и кои са най-модерните и щадящи методи за лечението ѝ, споделя доц. Давидов - ръководител на екипа, въвел лазерната хирургия на простата в България преди 12 години Вече 12 години в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се прилага

Високото кръвно и холестерола вече имат решение! Професор Здравков препоръчва мощен билков комплекс за справяне с хипертонията

„Препоръчвам на своите пациенти Кардиоксин при хронично високо кръвно и увредена кръвоносна система. Особено подходящ е за хора с прекарани инсулти и инфаркти, които са застрашени от повторен рецидив. За създаването на Кардиоксин, българските учени са похарчили цели 4 години. Откритието на годината беше номинирано за международна награда.

Д-р Сибила Маринова - МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”: Има нужда от повече подготвени координатори по донорство

5 от 10 реализирани донорски ситуации у нас за 2019 г. са от великотърновската болница Списъкът на хората, за които трансплантацията на орган е единствен шанс за живот у нас, нараства. По последни данни чакащите са 1139. От началото на 2019 година успешно реализираните донорски ситуации в България са 10

Започната навреме, рехабилитацията спестява над 60% от разходите за лечение

Във всички европейски държави терапията на пациенти, прекарали инсулт, продължава от 20 дни до 4 месеца. У нас касата плаща 2 пъти годишно за 7 дни, казва ръководителят на Клиниката по физикална и рехабилитационна - Проф. Илиева, на пациенти с какви заболявания помагат физиотерапията и рехабилитацията

В Плевен спасиха бременна с карцином и първото бебе (Обзор)

Премахване на маточната шийка заедно с тумора в ранна бременност и серклаж за износване на плода се прави за първи път в България След няколко месеца - преждевременно, но с пораснал плод, са направени две операции - секцио и отстраняване на матката с лимфна дисекция Млада бременна жена и първото ѝ бебе бяха спасени навръх Голяма Богородица

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber