Кафето нито предизвиква, нито предпазва от рак

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7568882 Кафето нито предизвиква, нито предпазва от рак Кафето нито предизвиква, нито предпазва от рак www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Специалисти от медицинския институт Бергхофер в Куинсланд, Австралия, заключиха, че ежедневната консумация на кафе не намалява риска от рак или смърт вследствие на ракови болести, съобщи сайтът MedicalXpress.

Те анализирали данни за 46 000 души, на които е поставена диагноза рак, включително за около 7000 души, които умрели от рак. Генетичната информация и хранителните им предпочитания били сравнени с данните за други 270 000 души, които също участвали в изследването, но не са били засегнати от болестта. Били взети предвид ракови образувания на млечната жлеза, яйчниците, белите дробове и простатата. Учените констатирали, че консумацията на кафе нито увеличава, нито намалява риска от рак, предава БТА.

Кафето съдържа потенциално канцерогенни биохимични съставки, както и антиоксиданти, които допринасят да се предотврати поява на рак. Ползите за здравето дълго бяха предмет на разгорещени дебати сред учените.

Ръководителят на изследването Цзюешън Онг е изненадан от получените резултати, като се имат предвид противоречивите данни за канцерогенните рискове, свързани с консумацията на кафе. "Това бе донякъде шокиращо за нас, защото винаги сме смятали, че напитката е свързана или с терапевтични ползи, или с рак", каза той.

По думите на учените, макар някои изследвания да показват, че консумацията на кафе намалява риска от колоректален рак, съществуват също данни, че хората, при които любовта към кафето е заложена в гените им, по-често са засегнати от този вид рак. Подобно несъответствие навежда на мисълта за необходимост от допълнителни изследвания. Резултатите показват, че склонността към консумация на кафе не е нито рисков фактор, свързан с рак, нито защитава от болестта.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Ново откритие подобрява зрението само за месец

Хората са изумени от бързината на действие на иновативната формула. Всички знаем, че с напредване на възрастта, зрението се влошава. Особено забележим е този процес когато навършим 40 годишна възраст. До сега лекарите мълчаха и вдигаха рамене, безсилни пред влиянието на времето върху здравето на очите ни.

Защо паметта изневерява?

Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Паметта е уникална система на мозъка и нервната система за кодиране, складиране и възстановяване в съзнанието на информация от предишен опит. Нарушението на паметта, изразяващо се в неспособност за заучаване на нова

Рядка генна мутация предразполага към рак

Американски учени заключиха, че за носителите на рядка генна мутация рискът от рак на панкреаса и други видове рак е значително по-голям, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА. Опасната модификация е свързана с гена RABL3, който принадлежи към семейството гени RAS. Гените от тази група кодират протеини,

Починал, който няма близки роднини, не може да бъде донор

Воля за донорство на органи и тъкани ще могат да изразяват и роднини по съребрена линия до четвърта степен, включително при родство, възникнало въз основа на осиновяване, но не по-рано от три години от осиновяването. Това се предлага в проект, публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Учени превръщат черупки на кашу в слънцезащитен лосион

Екип от международни учени е открил екологичен начин за производството на слънцезащитни продукти, използвайки черупки на кашу, съобщава сайтът Гийк, позовавайки се на публикация в сп. "European Journal of Organic Chemistry". Работата на "Зелените химици" от университета Витватерсранд в Йохансбург, РЮА,

Консумацията на ленено семе крие опасност от отравяне

Учени от Европейската агенция по безопасност на хранителните продукти предупреждават, че консумацията на ленено семе крие опасност от отравяне с цианид, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Известно е, че този продукт е богат на омега-3-мастни киселини и на микроелементи. Производителите на хранителни продукти често добавят ленено семе в сухите

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Доматите действат добре на мъжката полова система

Благодарение на антиоксиданта ликопен, доматите действат добре на мъжката полова система, пише в. "Мирър", цитиран от БТА. Мъжете, които консумират домати 10 пъти седмично, са с 18 процента по-малък шанс да развият рак на простатата. Същото важи и за приема на други червени плодове, съдържащи ликопен, като дини, ягоди, малини и вишни.

Моцарелата - най-полезният продукт за хората с високо кръвно

Британски диетолози посочиха моцарелата като най-полезният продукт за хората, страдащи от високо кръвно налягане, пише в."Дейли експрес", цитиран от БТА. Експертите отбелязват, че млечните продукти са богати на калций, но много от тях са с повишено съдържание на мазнини. В други случаи сирената съдържат много сол.

Петър Димков за Бюргеровата болест

Болестта на Бюргер засяга само мъжете. Боледуват най-често долните крайници. Заболяването засяга както артериите, така и вените. Причини. Прекомерно пушене на тютюн, измръзване, заразни болести, смущения в жлезите с вътрешна секреция. Признаци. В началото болните се оплакват от неопределени болки в краката - в ходилата и прасците,

Бананите може да изчезнат, гъба ги унищожава

Учени предупреждават за заплахата от изчезване на бананите от сорта кавендиш, след като плантациите бяха атакувани от гъба-убиец, пише в. "Мирър", цитиран dariknews.bg. В Колумбия беше обявено извънредно положение заради нашествието на гъбата Фузариум тип 4, която унищожава тези насаждения. На летищата и на граничните пунктове е засилен

Лютивото корейско ястие кимчи спира оплешивяване

Лютивото традиционно корейско ястие кимчи успешно се справя с оплешивяването, са установили учени от университета в Сеул, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Южнокорейските учени изследвали 23-ма мъже в ранен стадий на оплешивяване и с изявени плешивини. Те получавали по едно ястие кимчи преди закуска и преди лягане.

Контролът на кръвната захар потиска растежа на раковите клетки

Специалисти от Тексаския университет в Далас установиха, че намаляването на глюкозата в кръвта потиска развитието на някои видове рак, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА. В рамките на изследването лабораторни мишки, засегнати от белодробен рак, преминали на кетогенна (нисковъглехидратна) диета с високо съдържание на мазнини и средно

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber