Симптом - губят се имена

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7568623 Симптом - губят се имена Симптом - губят се имена www.24chasa.bg
Симптом - губят се имена

Случвало се е на всеки. Запознавате се с нови хора във формална или непринудена обстановка и не успявате да запомните имената им. След време ви се налага да повторите контакта с тях и не можете да се сетите по никакъв начин как се казват. В други ситуации внезапно в паметта ви се появяват "бели петна". Не можете да възстановите вече запаметена информация. Например не ви идва наум името на колегата или приятеля, с когото се познавате отдавна. Ето някои от причините за това:

Разсеяност

Тя може да е в следствие на твърде много работа, умора и грижи. А може да е и резултат от въздействието на прекия контакт с живия човек насреща. При запознаване понякога сме по-склонни, вместо да обръщаме внимание на името, да осмисляме повече други неща, като например външния вид на човека срещу нас, нашето собствено поведение, куп други наглед дребни обстоятелства. Това затормозява и може да попречи да запомним името. Проява на добър стил е обаче съзнателно да се опитаме да възпроизведем имената, които чуваме. Това става най-лесно, като се стараем да се обръщаме по име или фамилия към човека, с когото сме се запознали. Така се улеснява и общуването.

Претрупване с информация

Можем да забравяме имена не само поради разсеяност, но и поради претоварване на активното внимание. Краткотрайната памет ни помага да заучаваме повърхностно факти, необходими ни на момента. За да се превърнат те в трайни спомени, трябва да се повтарят и да мине повече време. Бързата, повърхностна памет е подложена на постоянно напрежение в днешния океан от информация, в който всички сме потопени. Някои хора не успяват да подредят по важност всички детайли от ежедневието си. Запомнят маловажните и изпускат ключовите факти. Този проблем може да се реши с регулиране притока на информация.

Подсъзнание

Моменталното забравяне или изключването на дадено име от паметта ни най-често произтича от редица несъзнавани механизми. Те могат да са плод на неприязън, страх, агресия, както и на много други усещания или желания спрямо човека, чието име не запомняме. Най-странното е, че въпросният обект може да не е предизвикал по никакъв начин тези ни реакции. Просто с появата си, дори в мислите ни, е подействал като катализатор за вътрепсихични динамични процеси. Струва си да се замислим чии имена не можем да запомним.

Нарцисизъм

Самовлюбеността може да ни изиграе лоша шега. Убедеността, че сме най-велики, понякога пречи да възприемаме обективно информацията за околните. За да поддържа собствения ни идеал за самите нас, психиката ни несъзнателно игнорира другите. Като забравяме или не запомняме имената им, все едно, че те не съществуват.

Неврологични проблеми

Забравянето може да се дължи не само на психологични, но и на психиатрично-неврологични проблеми. Застрашени са хора на средна и по-напреднала възраст, които страдат от инфаркти, прекарали са инсулти или други тежки неврологични заболявания. За да се постави диагноза деменция, обаче са необходими множество изследвания от психолози, психиатри и невролози.

Други психиатрични проблеми

По принцип способността за фокусиране и поддържане на вниманието, насочено към нещо, т.е. концентрацията, е белег за психично здраве. Когато започнем да забравяме, това може да се дължи или на влошена способност за концентрация, или на нарушения в мозъчните клетки, т.е. влошена способност за съхраняване на информацията, запомняне.

Първият случай е по-чест и той се дължи на безброй фактори. Освен чисто психологичните, описани по-горе, трябва да се отбележат и промените на концентрацията и паметта в рамките на няколко важни психични разстройства, които могат да се случат на всяка възраст. Сред тях на първо място е депресията. Нарушенията на паметта при депресивни разстройства могат да бъдат толкова силни, че да наподобят деменция. Забавената психична дейност се съпътства с лошо настроение, нежелание за нищо, липса на мотивация дори за живот. С излекуване на депресията посредством антидепресанти и психотерапия или електроконвулсивна терапия при по-тежките случаи проблемите с паметта отшумяват. Подобно трудно запомняне на имена може да има и при биполярното, афективно разстройство, при манийния синдром. Тогава мисълта ни лети с бясна скорост. Нямаме време да запомняме "някакви си дребни детайли". Диагнозата и лечението се поставят от психиатри. Други разстройства са психотичните състояния - остри, като делир, и хронични, като шизофрения. Те се съпътстват с качествени изменения на съзнанието - нервност, халюцинации и пр. Лечението се осъществява посредством антипсихотици или т.нар. невролептици. Важно е отговорното отношение на близките и навременната намеса на психиатъра.

Във втория случай влошената способност да запомняме се дължи на проблеми с метаболитните състояния на мозъка. Сред тях са лошо оросяване, дегенеративни изменения. Те обикновено настъпват на по-късна възраст, макар че това не е толкова задължителен критерий. Съпътстват се с неврологични нарушения. Лечението не е само неврологично. Уместно е да се правят консултации и с психиатри, защото е възможно да настъпят вторични психиатрични усложнения - депресия, делири, агресия.

Още отговори от специалисти на въпроси на читатели четете в рубриката "5000 въпроса за здравето" на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Снимка: Пиксабей

Британски фирми дават на служителите си "ден на махмурлука"

Британски фирми дават на служителите си "ден на махмурлука", ако са препили вечерта или през уикенда. Тогава те могат да работят от вкъщи, пише BBC. „Това е голямо преимущество, защото можем да казваме истината. Също така гъвкавият график е голямо предимство за колегите с деца, а тези без, дори са с още по-големи, защото нищо не им е планирано”

Снимка: Pixabay

Хората остаряват на три етапа

Хората остаряват биологично на три етапа, като основните преходи са на 34 години, на 60 и на 78 години, съобщи "Сайънс алърт". Американски невролози установиха, че остаряването не е дълъг и непрекъснат процес, който настъпва с еднаква скорост през живота. Откритието ще помогне да бъдат опознати механизмите на някои възрастови заболявания като

80% от хората изпитват болка в гърба в определен момент от живота си

80% от хората изпитват болка в гърба в определен момент от живота си

Проблемите с гърба остават на първо място сред причините за инвалидизация, но вече има нови методи за безоперативно лечение 80% от хората изпитват болка в гърба в определен момент от техния живот, а това оплакване се оказва третата най-често срещана причина за посещение на лекарския кабинет в търсене на възможни начини за лечение

Левкемия при деца: Как да разпознаем ранните симптоми

Левкемия при деца: Как да разпознаем ранните симптоми

Левкемията, наричана още рак на кръвта, застрашава най-често здравето на деца на възраст между 2 и 5 години. Тя може да бъде причинена от фактори на околната среда, както и от някои вродени и наследствени заболявания. Проф. д-р Инджи Аян, педиатър и специалист по детска онкология и хематология в болница Acibadem Maslak (Турция)

СНИМКА: Pixabay

Доклад: Недохранването и затлъстяването - две лица на лошото хранене

Недохранване или лошо хранене - все повече бедни страни се сблъскват едновременно и с едното, и с другото, се казва в доклад на Световната здравна организация, цитиран от Франс прес. Това двойно бреме на недохранването тежи върху над една трета от страните с ниски доходи - 48 от 126 страни, се отбелязва в доклада, който е публикуван в сп. "Лансет"

Професор Тодор Кантарджиев
Кадър: БНТ

Проф. Кантарджиев: У нас все още няма грип, но в София има вирус

В момента в страните от европейския регион на Световната здравна организация само в две държави има умерено разпространение на грип - Грузия и Северна Ирландия. В България няма. Но в София вече има респираторен синцитиален вирус. Той е вторият почти толкова опасен за децата, колкото и грипният вирус. Това каза пред БНТ професор Тодор Кантарджиев

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

СНИМКА: pixabay

Компания предлага очила за по-добър сън

Ирландска компания се готви да пусне на пазара очила, които помагат за нормализирането на съня, предаде ТАСС, позовавайки се на в. "Айриш таймс", предаде БТА.  Очилата на външен вид по нищо не се различават от обикновените, обяснява създателят и изпълнителен директор на компания Sula Health Деймиън Килганън

СНИМКА: pixabay

Повишена кръвна захар може да е в основата на безсънието

Алергологът-имунолог В. Болибок потвърди изводите на калифорнийски учени за връзката между повишения риск от безсъние и консумацията на храни с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, предаде Dariknews.  Той припомни, че поради обилното консумиране на такава храна нивото на инсулин първо се повишава, а след това рязко пада

Излежаването по Коледа може да увреди здравето

Излежаването по Коледа може да увреди здравето

Излежаването около две седмици по Коледа може да причини трайни увреждания на здравето, предупреждават учени, цитирани от в. "Дейли мейл". Те са заключили, че двуседмичното бездействие е достатъчно, за да отслабнат мускулите, а функционирането на сърцето и белите дробове да стане по-неефикасно. Изследването е обхванало 46 души

Специалисти: Жените да не пият шампанско с начервени устни

Специалисти: Жените да не пият шампанско с начервени устни

Руски експерти съветват дамите да не пият шампанско с начервени устни по време на коледните и новогодишни празници, съобщава сайтът Лайф. Специалисти от московската Държавна инспекция за качеството на селскостопанската продукция изтъкват факта, че червилата съдържат силикон, който напълно неутрализира ценните качества на пенливите вина

Симптом - ставите пукат

Симптом - ставите пукат

При някои ставите пукат спонтанно, при други при специфични движения, а трети са способни волево да предизвикват тези понякога твърде неприятни звуци. В повечето случаи пукането се съпровожда от болка, ограничение в обема на движение на ставите, както и е резултат от някакво заболяване. То може да бъде предизвикано от възпаление на ставните

Захарта, белият хляб и оризът предизвикват безсъние

Захарта, белият хляб и оризът предизвикват безсъние

Учени от Колежа на лекарите и хирурзите към Колумбийския университет откриха продуктите, които предизвикват безсъние, пише БГНЕС. Авторите на изследването са анализирали данни на над 50 000 души, които са споделили хранителния си режим. Според учените продукти като захар, белият хляб и оризът вдигат нивото на захарта в кръвта

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber