Симптом - губят се имена

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7568623 Симптом - губят се имена Симптом - губят се имена www.24chasa.bg

Случвало се е на всеки. Запознавате се с нови хора във формална или непринудена обстановка и не успявате да запомните имената им. След време ви се налага да повторите контакта с тях и не можете да се сетите по никакъв начин как се казват. В други ситуации внезапно в паметта ви се появяват "бели петна". Не можете да възстановите вече запаметена информация. Например не ви идва наум името на колегата или приятеля, с когото се познавате отдавна. Ето някои от причините за това:

Разсеяност

Тя може да е в следствие на твърде много работа, умора и грижи. А може да е и резултат от въздействието на прекия контакт с живия човек насреща. При запознаване понякога сме по-склонни, вместо да обръщаме внимание на името, да осмисляме повече други неща, като например външния вид на човека срещу нас, нашето собствено поведение, куп други наглед дребни обстоятелства. Това затормозява и може да попречи да запомним името. Проява на добър стил е обаче съзнателно да се опитаме да възпроизведем имената, които чуваме. Това става най-лесно, като се стараем да се обръщаме по име или фамилия към човека, с когото сме се запознали. Така се улеснява и общуването.

Претрупване с информация

Можем да забравяме имена не само поради разсеяност, но и поради претоварване на активното внимание. Краткотрайната памет ни помага да заучаваме повърхностно факти, необходими ни на момента. За да се превърнат те в трайни спомени, трябва да се повтарят и да мине повече време. Бързата, повърхностна памет е подложена на постоянно напрежение в днешния океан от информация, в който всички сме потопени. Някои хора не успяват да подредят по важност всички детайли от ежедневието си. Запомнят маловажните и изпускат ключовите факти. Този проблем може да се реши с регулиране притока на информация.

Подсъзнание

Моменталното забравяне или изключването на дадено име от паметта ни най-често произтича от редица несъзнавани механизми. Те могат да са плод на неприязън, страх, агресия, както и на много други усещания или желания спрямо човека, чието име не запомняме. Най-странното е, че въпросният обект може да не е предизвикал по никакъв начин тези ни реакции. Просто с появата си, дори в мислите ни, е подействал като катализатор за вътрепсихични динамични процеси. Струва си да се замислим чии имена не можем да запомним.

Нарцисизъм

Самовлюбеността може да ни изиграе лоша шега. Убедеността, че сме най-велики, понякога пречи да възприемаме обективно информацията за околните. За да поддържа собствения ни идеал за самите нас, психиката ни несъзнателно игнорира другите. Като забравяме или не запомняме имената им, все едно, че те не съществуват.

Неврологични проблеми

Забравянето може да се дължи не само на психологични, но и на психиатрично-неврологични проблеми. Застрашени са хора на средна и по-напреднала възраст, които страдат от инфаркти, прекарали са инсулти или други тежки неврологични заболявания. За да се постави диагноза деменция, обаче са необходими множество изследвания от психолози, психиатри и невролози.

Други психиатрични проблеми

По принцип способността за фокусиране и поддържане на вниманието, насочено към нещо, т.е. концентрацията, е белег за психично здраве. Когато започнем да забравяме, това може да се дължи или на влошена способност за концентрация, или на нарушения в мозъчните клетки, т.е. влошена способност за съхраняване на информацията, запомняне.

Първият случай е по-чест и той се дължи на безброй фактори. Освен чисто психологичните, описани по-горе, трябва да се отбележат и промените на концентрацията и паметта в рамките на няколко важни психични разстройства, които могат да се случат на всяка възраст. Сред тях на първо място е депресията. Нарушенията на паметта при депресивни разстройства могат да бъдат толкова силни, че да наподобят деменция. Забавената психична дейност се съпътства с лошо настроение, нежелание за нищо, липса на мотивация дори за живот. С излекуване на депресията посредством антидепресанти и психотерапия или електроконвулсивна терапия при по-тежките случаи проблемите с паметта отшумяват. Подобно трудно запомняне на имена може да има и при биполярното, афективно разстройство, при манийния синдром. Тогава мисълта ни лети с бясна скорост. Нямаме време да запомняме "някакви си дребни детайли". Диагнозата и лечението се поставят от психиатри. Други разстройства са психотичните състояния - остри, като делир, и хронични, като шизофрения. Те се съпътстват с качествени изменения на съзнанието - нервност, халюцинации и пр. Лечението се осъществява посредством антипсихотици или т.нар. невролептици. Важно е отговорното отношение на близките и навременната намеса на психиатъра.

Във втория случай влошената способност да запомняме се дължи на проблеми с метаболитните състояния на мозъка. Сред тях са лошо оросяване, дегенеративни изменения. Те обикновено настъпват на по-късна възраст, макар че това не е толкова задължителен критерий. Съпътстват се с неврологични нарушения. Лечението не е само неврологично. Уместно е да се правят консултации и с психиатри, защото е възможно да настъпят вторични психиатрични усложнения - депресия, делири, агресия.

Още отговори от специалисти на въпроси на читатели четете в рубриката "5000 въпроса за здравето" на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Ново откритие подобрява зрението само за месец

Хората са изумени от бързината на действие на иновативната формула. Всички знаем, че с напредване на възрастта, зрението се влошава. Особено забележим е този процес когато навършим 40 годишна възраст. До сега лекарите мълчаха и вдигаха рамене, безсилни пред влиянието на времето върху здравето на очите ни.

Защо паметта изневерява?

Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Паметта е уникална система на мозъка и нервната система за кодиране, складиране и възстановяване в съзнанието на информация от предишен опит. Нарушението на паметта, изразяващо се в неспособност за заучаване на нова

Рядка генна мутация предразполага към рак

Американски учени заключиха, че за носителите на рядка генна мутация рискът от рак на панкреаса и други видове рак е значително по-голям, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА. Опасната модификация е свързана с гена RABL3, който принадлежи към семейството гени RAS. Гените от тази група кодират протеини,

Починал, който няма близки роднини, не може да бъде донор

Воля за донорство на органи и тъкани ще могат да изразяват и роднини по съребрена линия до четвърта степен, включително при родство, възникнало въз основа на осиновяване, но не по-рано от три години от осиновяването. Това се предлага в проект, публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Учени превръщат черупки на кашу в слънцезащитен лосион

Екип от международни учени е открил екологичен начин за производството на слънцезащитни продукти, използвайки черупки на кашу, съобщава сайтът Гийк, позовавайки се на публикация в сп. "European Journal of Organic Chemistry". Работата на "Зелените химици" от университета Витватерсранд в Йохансбург, РЮА,

Консумацията на ленено семе крие опасност от отравяне

Учени от Европейската агенция по безопасност на хранителните продукти предупреждават, че консумацията на ленено семе крие опасност от отравяне с цианид, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Известно е, че този продукт е богат на омега-3-мастни киселини и на микроелементи. Производителите на хранителни продукти често добавят ленено семе в сухите

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Доматите действат добре на мъжката полова система

Благодарение на антиоксиданта ликопен, доматите действат добре на мъжката полова система, пише в. "Мирър", цитиран от БТА. Мъжете, които консумират домати 10 пъти седмично, са с 18 процента по-малък шанс да развият рак на простатата. Същото важи и за приема на други червени плодове, съдържащи ликопен, като дини, ягоди, малини и вишни.

Моцарелата - най-полезният продукт за хората с високо кръвно

Британски диетолози посочиха моцарелата като най-полезният продукт за хората, страдащи от високо кръвно налягане, пише в."Дейли експрес", цитиран от БТА. Експертите отбелязват, че млечните продукти са богати на калций, но много от тях са с повишено съдържание на мазнини. В други случаи сирената съдържат много сол.

Петър Димков за Бюргеровата болест

Болестта на Бюргер засяга само мъжете. Боледуват най-често долните крайници. Заболяването засяга както артериите, така и вените. Причини. Прекомерно пушене на тютюн, измръзване, заразни болести, смущения в жлезите с вътрешна секреция. Признаци. В началото болните се оплакват от неопределени болки в краката - в ходилата и прасците,

Бананите може да изчезнат, гъба ги унищожава

Учени предупреждават за заплахата от изчезване на бананите от сорта кавендиш, след като плантациите бяха атакувани от гъба-убиец, пише в. "Мирър", цитиран dariknews.bg. В Колумбия беше обявено извънредно положение заради нашествието на гъбата Фузариум тип 4, която унищожава тези насаждения. На летищата и на граничните пунктове е засилен

Лютивото корейско ястие кимчи спира оплешивяване

Лютивото традиционно корейско ястие кимчи успешно се справя с оплешивяването, са установили учени от университета в Сеул, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Южнокорейските учени изследвали 23-ма мъже в ранен стадий на оплешивяване и с изявени плешивини. Те получавали по едно ястие кимчи преди закуска и преди лягане.

Контролът на кръвната захар потиска растежа на раковите клетки

Специалисти от Тексаския университет в Далас установиха, че намаляването на глюкозата в кръвта потиска развитието на някои видове рак, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА. В рамките на изследването лабораторни мишки, засегнати от белодробен рак, преминали на кетогенна (нисковъглехидратна) диета с високо съдържание на мазнини и средно

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber