Безкръвните операции стават златен стандарт в лечението на чернодробни заболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7555098 Безкръвните операции стават златен стандарт в лечението на чернодробни заболявания Безкръвните операции стават златен стандарт в лечението на чернодробни заболявания www.24chasa.bg
ПРОФ. НИКОЛА ВЛАДОВ СНИМКА: Десислава Кулелиева

Нови операционни зали във ВМА позволяват на лекарите да гонят нови върхове в медицината

Щадящите организма лапароскопски (безкръвни) операции намират все по-широко приложение в редица области на хирургията. Един от последните пикове на този метод е в лечението на чернодробни и панкреатични заболявания, където скоро това ще се превърне в златен стандарт.

“Времето на грандиозните чернодробни и панкреатични операции отмина. Бъдещето е в лапароскопската хирургия. Тя също има граници и лимити, но когато се работят болшинството операции по този начин, лимитите намаляват”, казва проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Сред често срещаните

заболявания,

които вече се

лекуват по този

начин, са

жлъчно-каменна

болест, хиатални

хернии, тумори

на черния дроб, панкреаса, както и на дебелото и правото черво, като този метод позволява да се съхрани ректумът за разлика от отворената операция.

“Дори рецидивни хернии, които са оперирани отворено, е възможно да се направят лапароскопски. Невинаги, разбира се, но в повечето случаи. Отделно, друго нещо, което също се разработва тук, във ВМА, от нашите екипи в Клиниката по коремна хирургия, завеждана от доц. Ивелин Такоров, е прилагане на лапароскопската хирургия при отстраняване на ретроперитонеални тумори. (Това е зоната, намираща се между мускулите, образуващи поясната област и задната повърхност на коремната кухина. Там се намират бъбреците, уретерите, коремната част на аортата, както и много нерви, отговарящи за сетивната и двигателната функции на долните крайници, малкия таз и половите органи, б.а.) Това са много авангардни подходи в лечението на заболяванията, които изцяло сменят философията на модерната медицина и са нейното бъдеще”, допълва проф. Владов. 

Тези иновативни техники специалистите от ВМА предават и на свои колеги от чужбина, предимно Хърватия и Босна и Херцеговина, тъй като болницата е единственият референтен център по чернодробно-панкреатична хирургия в Югоизточна Европа. От края на миналата година в болницата се провеждат двудневни обучения, на които се обясняват детайлите и особеностите на тази хирургия. Досега са проведени 4 обучения, като такива се организират и за български лекари.

За още по-успешното прилагане, усъвършенстване и въвеждане на всички нови хирургични методи преди месец във ВМА бяха открити и изцяло ремонтирани и обновени операционни зали на световно ниво.

Това са две модерни зали, в които могат да се ретранслират образи от операционната към различни места и най-вече в салоните, където се провеждат обучения и уъркшопи. Така могат да се правят демонстрации на живо, което е от изключително важно значение. Прощъпулникът на новата техника ще бъде наесен.

“Още през ноември предстои такъв курс, в който ще се правят живи демонстрации от двама световно признати специалисти в лапароскопската чернодробна хирургия - професорите Собран и Ким”, обяснява проф. Владов.

“Цялата апаратура в залите е подредена на специални стойки, които могат да се местят спрямо различните операции. Това дава много големи възможности за нас да работим всякакъв вид хирургия - както лапароскопска, така и отворена, при това по най-модерен и съвременен начин”, казва специалистът по чернодробно-панкреатична и жлъчна хирургия. 

Друго основно предимство на операционните зали е, че са със специални покрития и специални метални панели, които могат да се сменят и поставят изключително бързо и лесно и които са с антибактериално покритие. Това създава условия както за лесна реконструкция при нужда, така и за отделяне от околната среда с цел да се предпазват пациентите от инфекции, особено тези, които са обект на чернодробна трансплантация. Вътреболничните инфекции са проблем, с който се борят лечебните заведения в цял свят.

“Така че тези две зали са абсолютно навременни и на място в контекста на нашата дейност. С тях няма граници за нас”, категоричен е проф. Владов и разкри пред “24 часа” “тайната сила”, която го подтиква към постигане на нови върхове в медицината: “В едната от новите ни операционни зала има панел на връх Тодорка. Това символизира нашия стремеж към върховете в медицината”.  

Пример за това е и последната трансплантация, направена във ВМА. През април проф. Владов и екипът му

извършиха за

първи път рядка

не само у нас, но

и по света

трансплантация

на черен дроб Нетипичното при нея е, че реципиент и донор са с различна кръвна група.

“Така се случиха нещата, че трябваше по спешност да трансплантираме, тъй като не знаехме дали ще се намери черен дроб за пациента ни. Той е с кръвна група А, доколкото си спомням, и му присадихме черен дроб с кръвна група 0. Това е все едно на пациент с кръвна група А да се прелее кръв с кръвна група 0. Слава богу, за голяма радост всичко мина без проблеми и пациентът отдавна си е вкъщи”, обясни проф. Владов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Д-р Сибила Маринова - МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”: Има нужда от повече подготвени координатори по донорство

5 от 10 реализирани донорски ситуации у нас за 2019 г. са от великотърновската болница Списъкът на хората, за които трансплантацията на орган е единствен шанс за живот у нас, нараства. По последни данни чакащите са 1139. От началото на 2019 година успешно реализираните донорски ситуации в България са 10

Започната навреме, рехабилитацията спестява над 60% от разходите за лечение

Във всички европейски държави терапията на пациенти, прекарали инсулт, продължава от 20 дни до 4 месеца. У нас касата плаща 2 пъти годишно за 7 дни, казва ръководителят на Клиниката по физикална и рехабилитационна - Проф. Илиева, на пациенти с какви заболявания помагат физиотерапията и рехабилитацията

В Плевен спасиха бременна с карцином и първото бебе (Обзор)

Премахване на маточната шийка заедно с тумора в ранна бременност и серклаж за износване на плода се прави за първи път в България След няколко месеца - преждевременно, но с пораснал плод, са направени две операции - секцио и отстраняване на матката с лимфна дисекция Млада бременна жена и първото ѝ бебе бяха спасени навръх Голяма Богородица

Д-р Надка Карафезиева: Без сладки, млечни, мазни храни и месо при стомашно-чревна инфекция

- Д-р Карафезиева, какви вируси ни разболяват това лято? Има ли нещо нетипично по отношение на инфекциите тази година? - По принцип лятото е сезонът, в който въздушно-капковите инфекции продължават да бъдат актуални. Характерни са за местата с много хора, където има влага. Плажът и басейните са едно естествено място за предаване на инфекции.

Хвани вълната на лятото. Стартирай лечение в Он клиник и вземи подарък: безплатен преглед

Забрави за проблема с ХЕМОРОИДИТЕ - бързо, eфективно и без операция В ОН КЛИНИК БЪЛГАРИЯ премахват хемороиди и фисури без операция и без болка Учените съставиха типичен портрет на пациента с диагноза „хемороиди” • Той най-често е на възраст 30-50 години като съотношението с другите възрастови групи е 3:1.

Откриха мутации на вируса на морбили

Доказана е при пациент от София, ще носи българско име Смятат болестта за една от най-заразните, епидемията у нас утихва Вирус на първата среща. Така образно наричат специалистите вируса на морбили (дребната шарка). Причината е, че той се предава много лесно по въздушно-капков път и няма нужда човек да е в интензивен контакт с някой болен

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Уникално: изградиха с 11 стента нов 20 см кръвоносен съд в мозъчна аневризма

Екипът Хенкес - Сираков помогна в София и на втори пациент с гигантско разширение на мозъчен съд. Когато тръгват по лекари заради уж банално главоболие, което обаче се държи твърде своенравно, мъж на 54 г. и жена на 61 г. не знаят, че им предстои да влязат в медицинските новини. Те бяха спасени с безпрецедентни за България техники за лечение на

При консервиране на месо през лятото бурканите да се варят 2 пъти

След бума на африканска чума рискът от ботулизъм заради неправилно съхранение на месото е голям, предупреждават вирусолозите Вирусът на африканска чума по свинете не е опасен за хората, консумацията на заразено месо - също, успокоиха институциите още в началото, когато пламна епидемията. Ситуацията обаче поражда необходимост здравите прасета

Истмоцеле - новооткрит проблем след секцио

Това вдлъбване и изтъняване на матката създава трудности при следващо зачеване Последните 2-3 г. на всички европейски и световни научни форуми по АГ се коментира активно състояние на матката, което възниква след оперативно раждане. При малък процент от жените се установява вдлъбване и изтъняване по предната стена на матката в долната ѝ част (т.

Германски топневрорентгенолог ще оперира в УМБАЛ “Иван Рилски”

Проф. Ханс Хенкес - неврорентгенолог в топ 3 на най-добрите в света, пристига в София на 15 август. Заедно с единствения у нас сертифициран неврорентгенолог доц. Станимир Сираков от УМБАЛ “Св. Иван Рилски” ще извърши две сложни операции на български пациенти с гигантски мозъчни аневризми. Случаите, които проф. Хeнкес и доц.

Какви вируси ни атакуват през лятото?

Не създават само стомашни дискомфорти, могат да доведат и до усложнения По-голяма част от лятото вече отмина, но летните отпуски и времето, прекарвано навън, чак до късните часове на вечерта са в разгара си. В разгара си обаче са и не малка част от летните вируси, които не само могат да провалят дългоочакваната почивка,

Хемороидите - древен проблем с модерно решение

В ОН КЛИНИК БЪЛГАРИЯ премахват хемороиди и фисури без операция и без болка Учените съставиха типичен портрет на пациента с диагноза „хемороиди” • Той най-често е на възраст 30-50 години като съотношението с другите възрастови групи е 3:1. • Начин на живот – седящ, премествайки се от офисния стол в автомобила, а оттам – във фотьойла пред телевизора.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber