Кръвното по-високо през зимата и по-ниско през лятото, но избива и при летни бури

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7535117 Кръвното по-високо през зимата и по-ниско през лятото, но избива и при летни бури Кръвното по-високо през зимата и по-ниско през лятото, но избива и при летни бури www.24chasa.bg
За хипертонична криза се говори, когато показанията на апарата се вдигнат рязко над 180/120 милиметра живак (mmHg).
За хипертонична криза се говори, когато показанията на апарата се вдигнат рязко над 180/120 милиметра живак (mmHg).

Промените, свързани с времето, са по-чести при хора над 65 години

Високото кръвно налягане има слава на тих убиец

Времето без съмнение влияе на ежедневните избори, които правим. Но медицината е установила, че освен това има въздействие и върху здравето ни.

Тъй като хипертонията е най-разпространеното неинфекциозно хронично заболяване, най-много наблюдения има за ефектите на времето върху артериите.

Кръвното

налягане

обикновено е

по-високо през

зимата и

по-ниско през

лятото

Ниските температури карат кръвоносните съдове да се стеснят, което повишава кръвното, защото е необходимо по-голямо налягане, за да се придвижи кръвта през стеснените вени и артерии.

В допълнение към студеното време кръвното налягане може да бъде повлияно и от внезапна промяна в метеорологичните условия, като студен фронт или буря.

Тялото и кръвоносните съдове реагират също и на резки промени във влажността, атмосферното налягане, облачната покривка или вятъра по същия начин, по който реагират на студ.

Промените, свързани с времето, са по-чести при хора над 65 години.

Като цяло обаче смъртоносните инфаркти и инсулти достигат пик през зимните месеци, установи проучване на университета на Флорида в САЩ. Със сезона на късия и мрачен ден са свързани и афективните разстройства.

През лятото тези

сърдечносъдови

инциденти

намаляват

Същото проучване установява, че при хората, диагностицирани с афективни разстройства, депресията също следва цикъла на слънцето. Обикновено тъгата се появява с увеличаване на нощта през есента и се оттегля, когато Земята премине пролетното равноденствие.

Повечето учени и метеоролози твърдят, че повишеното съдържание на въглероден двуокис и други парникови газове в атмосферата водят до глобално затопляне, което много хора погрешно свързват само с високи температури. Всъщност изменението на климата е пряко свързано със зачестяването на екстремни метеорологични условия. Това включва наводнения и засушавания, пожари от мълнии, необичайни топлинни вълни и промени в океанските и въздушните течения. Като цяло те са свързани с резки промени на времето от крайност в крайност. Това при доста хора може да въздейства на кръвоносните съдове подобно на студа.

Високото кръвно налягане има слава на тих убиец, защото симптомите са дискретни, чак докато сериозно увредят здравето на човека. Ако не се лекува, хипертонията може да причини сърдечни заболявания и инсулт.

Добрата новина е, че кръвното може да бъде понижено с промени в начина на живот или лекарства. В тази статия ще обсъдим митовете и фактите за симптомите на високото кръвно налягане.

Мнозина вярват, че високото кръвно налягане причинява симптоми като главоболие, нервност, изпотяване и зачервяване на лицето. Въпреки това според Американската сърдечна асоциация хипертонията най-често уврежда тихомълком - без нито един от тези симптоми, а когато се изявят, това вече е напреднал проблем.

Например главоболие и/или кръвотечение от носа настъпват, когато кръвното е опасно високо - човек е в хипертонична криза. Това се счита за спешно медицинско състояние.

Още два симптома -

замайване и

алено лице,

смятани за

проява на

“обикновена”

хипертония,

всъщност са

кризисно

състояние

Високото кръвно налягане няма отношение към замайването. Това по-скоро може да е свързано със страничен ефект от някои лекарства за понижаване на кръвното или да е резултат на екстремно високо кръвно.

Регулярната хипертония не предизвиква и зачервяване на лицето, но човек може временно да “пламне” от стрес, алкохол или пикантни храни и при върхови стойности на налягането.

За хипертонична криза се говори, когато показанията на апарата се вдигнат рязко над 180/120 милиметра живак (mmHg). Това се счита за спешно състояние и обикновено е съпроводено от:

- тежко главоболие

- кръвотечение от носа

- болка в гърдите и/или

гърба

- силна тревожност

- задух

Показанията на кръвното налягане съдържат две числа, например 120/80 mmHg. Систолното налягане е първото число. То показва натиска в артериите, когато долната част на сърцето бие и кръвта се изтласква по-силно срещу стената на артерията.

Диастолното налягане се отбелязва с второто, по-малко число. То показва налягането в кръвоносните съдове между ударите.

За хипертонична криза се говори, когато показанията на апарата се вдигнат рязко над 180/120 милиметра живак (mmHg).

Хронично високото кръвно причинява незабележими, но прогресивни увреждания на тялото в продължение на няколко години, преди човек да развие усложненията.

Сред тях са сексуалната дисфункция, увреждането на артериите и останалите кръвоносни съдове, сърдечната недостатъчност, исхемичната болест на сърцето, анормалното удебеляване на стената на лявата камера - левокамерна хипертрофия, исхемичен или хеморагичен инсулт, аневризма на артерията и руптура, бъбречно заболяване, включително бъбречна недостатъчност.

По-топлото време повлиява качеството на съня

Освен на кръвното сезоните и резките промени на времето влияят и на съня - подценяван, но също толкова важен за здравето фактор. 

Промените през пролетта, лятото и есента до голяма степен влияят върху набавянето на витамин D. Той е важен за производството на серотонин, а серотонинът е важен за много функции, включително циклите сън -събуждане.

Нашият основен източник на витамин D е слънчевата светлина, което означава, че когато не получим слънчева светлина, пропускаме и дози витамин. Изследванията показват, че липсата на слънчева светлина може да повиши чувството на депресия и умора и

да повиши апетита за

въглехидрати поради

ниски нива на серотонин

Съответно през лятото повечето хора са по-щастливи и настроени оптимистично заради преобладаващо слънчевите дни.

Особен случай са хората, които работят дълго на изкуствена светлина. Ако сте от тази група, излизайте за няколко минути на слънце в почивките. Според изследването на университета “Пардю”, хората със светла кожа се нуждаят от поне девет минути на ден под лъчите, тези със среден тен - по около 16 минути, тъмнокожите - приблизително от 30-40 минути.

Този благотворен ефект на лятото върху съня обаче девалвира от друг определящ фактор на времето - температурата. Тя има важна роля за вътрешния ни часовник, който медицината нарича циркадни ритми.

Когато тялото се подготвя за сън, вътрешната ни температура леко спада и остава по-ниска до няколко часа преди събуждането.

Изследванията показват, че по-хладният въздух на околната среда поддържа естествения дълбок сън.

Идеалната стайна

температура за почивка е

между 16 и 20 градуса

в зависимост от личните предпочитания, дрехите и постелките. По-хладните температури обаче се оказват много по-постижими през зимните месеци благодарение на по-хладния външен въздух.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Пациенти на легло се оправят по-бързо, ако прозорецът им гледа към горичка

Дърветата помагат за укрепване на физическото и психическото здраве Преди десет години Рейчъл Станклиф, епидемиолог от Оксфорд, посещава баща си в клиника в Дорсет, където лежи след инсулт. Решава да го разходи из двора в инвалидна количка, за да повдигне духа му. Но там няма и стръкче зеленина – само потискащи бетонни стени

При псевдобулбарния сидром извън контрол може да излиза и тъгата. СНИМКА: PIXABAY

Истинската патология зад смеха на Жокера

Псевдобулбарният синдром е наричан образно емоционална инконтиненция Дори само трейлърът на “Жокера” е достатъчен, за да запомниш завинаги смущаващия смях на Хоакин Финикс. Касовата продукция чупи всички рекорди въпреки диаметрално противоположните оценки. И част от въздействието се дължи на неконтролирания смях на героя Артър Флек

Безплатни прегледи за подагра 2-6. XII.

Безплатни прегледи за подагра 2-6. XII.

Основният риск са високите стойности на пикочна киселина. Безплатни прегледи за хора с високи стойности на пикочна киселина в кръвта и подагра ще се провеждат от 2 до 6 декември в Клиниката по нефрология на университетската многопрофилна болница “Свети Иван Рилски”, съобщиха от лечебното заведение. Специалистите ще работят на принцзипа на

Суперхрани  зареждат жената със здраве и сила

Суперхрани зареждат жената със здраве и сила

Специфичните нужди се променят през различните етапи на възрастта Кои храни са най-богати на витамини, минерали, антиоксиданти? Не винаги тези, които предполагате. Марулята например е полезна. Но ако я замените с по-хранителни тъмнолистни като къдраво зеле кейл или спанак, изгодите за здравето ще са по-големи

Възрастни хора с болест на Паркинсон тренират бокс в САЩ. Изследвания доказват, че упражненията увеличават нивата на допамин в мозъка, което значително намалява симптомите.

Допаминов пост: защо хора се отказват от храна, секс, музика и разговори

Най-новият тренд за въздържание от химикала, чиято липса води до паркинсон, се корени в терапии за борба със зависимости Те изпробваха и разпространиха по света кетодиетата, биохакинга и практиките за чист сън. Сега жителите на Силиконовата долина измислиха нов уелнес тренд, който скоро може да завладее Европа - допаминов пост

1 от 3000 болни от грип за часове развива тежка пневмония с кръвоизлив

1 от 3000 болни от грип за часове развива тежка пневмония с кръвоизлив

При дихателна недостатъчност - веднага на кислородна терапия. След като на правилното място се направи всичко възможно и се покаже добро отношение, остава каквото Господ е казал. А той много често е казал “не”, обясняват лекарите.  Безплатните ваксини за хората на 65+ вече са при личните лекари, само за Централна и Южна България ще са налични от

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

В Делхи бе обявено извънредно положение, след като се наложи на хората да дишат като в газова камера

Ако слезем от колите, може да сме по-умни

Учени откриха, че мръсният въздух състарява паметта Напоследък световните агенции ни заливат с шокиращи снимки от Индия. На тях се вижда как хора с маски се опитват да стигнат до работните си места в непрогледна мъгла от мръсен въздух. Деца не се забелязват, тъй като училищата са затворени. В мегаполиса Делхи е обявено даже извънредно положение

Депресираният човек се чувства като затиснат от камъни.  СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Депресията - как да я познаем и лекуваме

Проявява се различно, може сериозно да застраши живота От време на време да изпадате в меланхолия, е нормално, но ако ви налегнат продължителна тъга, отчаяние, апатия, може би страдате от депресия. Тя се отразява на способността ви да работите, учите, спите, да се храните нормално и да се радвате на живота

Дюнерът е  тъпкан с двойно  повече месо  и кашкавал от обикновения сандвич. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Не яжте това на обяд – ще ви успи на работа

11 храни, които трябва да избягвате в почивката Кой не го е преживявал – хапваш бързо на обяд и тичаш обратно в офиса, но след малко започваш да клюмаш и да заспиваш на бюрото. Бързането да се върнете на работа едва ли ще ви е от полза, след като през останалата част от деня ще се влачите като парцал. Причината вероятно е в обедното меню

Какво помага срещу  хроничния стрес, който ни докарва  хипертония

Какво помага срещу хроничния стрес, който ни докарва хипертония

Балансът 8 часа работа - 8 часа лично време - 8 часа сън, хобито, добрият секс. Хипертонията е телеграмата, която предупреждава за риск от инсулт и инфаркт. Освен нея предотвратими рискови фактори за сърдечносъдови инциденти са пушенето, злоупотребата с алкохол, нездравословните храни, хроничният стрес

Не се  мъчете  с високи токчета. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Какво да не обличаме, когато летим със самолет

15 грешки, които не бива да правите при полет Да подбереш тоалета си за полет, не е толкова лесно, особено за дамите. Те искат да изглеждат елегантни, а същевременно дрехите и обувките да са удобни за влачене на куфари и катерене по стълбата на самолета. Хубаво е облеклото да е секси, но не чак толкова

Въртенето на обръч не е трудно за възрастни хора и укрепва мускулатурата.

Фитнесът на старини подобрява живота

Какви упражнения укрепват мускулите и равновесието след 70 г. Фитнесът не е само за младежи. Той е много по-важен за хора на 70 и повече години. Не се паникьосвайте – не говорим за бягане в маратон, макар че и това не е невъзможно при подходяща тренировка. Става въпрос за упражнения, които не са интензивни, но държат във форма на старини

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber