Кръвното по-високо през зимата и по-ниско през лятото, но избива и при летни бури

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7535117 Кръвното по-високо през зимата и по-ниско през лятото, но избива и при летни бури Кръвното по-високо през зимата и по-ниско през лятото, но избива и при летни бури www.24chasa.bg
За хипертонична криза се говори, когато показанията на апарата се вдигнат рязко над 180/120 милиметра живак (mmHg).

Промените, свързани с времето, са по-чести при хора над 65 години

Високото кръвно налягане има слава на тих убиец

Времето без съмнение влияе на ежедневните избори, които правим. Но медицината е установила, че освен това има въздействие и върху здравето ни.

Тъй като хипертонията е най-разпространеното неинфекциозно хронично заболяване, най-много наблюдения има за ефектите на времето върху артериите.

Кръвното

налягане

обикновено е

по-високо през

зимата и

по-ниско през

лятото

Ниските температури карат кръвоносните съдове да се стеснят, което повишава кръвното, защото е необходимо по-голямо налягане, за да се придвижи кръвта през стеснените вени и артерии.

В допълнение към студеното време кръвното налягане може да бъде повлияно и от внезапна промяна в метеорологичните условия, като студен фронт или буря.

Тялото и кръвоносните съдове реагират също и на резки промени във влажността, атмосферното налягане, облачната покривка или вятъра по същия начин, по който реагират на студ.

Промените, свързани с времето, са по-чести при хора над 65 години.

Като цяло обаче смъртоносните инфаркти и инсулти достигат пик през зимните месеци, установи проучване на университета на Флорида в САЩ. Със сезона на късия и мрачен ден са свързани и афективните разстройства.

През лятото тези

сърдечносъдови

инциденти

намаляват

Същото проучване установява, че при хората, диагностицирани с афективни разстройства, депресията също следва цикъла на слънцето. Обикновено тъгата се появява с увеличаване на нощта през есента и се оттегля, когато Земята премине пролетното равноденствие.

Повечето учени и метеоролози твърдят, че повишеното съдържание на въглероден двуокис и други парникови газове в атмосферата водят до глобално затопляне, което много хора погрешно свързват само с високи температури. Всъщност изменението на климата е пряко свързано със зачестяването на екстремни метеорологични условия. Това включва наводнения и засушавания, пожари от мълнии, необичайни топлинни вълни и промени в океанските и въздушните течения. Като цяло те са свързани с резки промени на времето от крайност в крайност. Това при доста хора може да въздейства на кръвоносните съдове подобно на студа.

Високото кръвно налягане има слава на тих убиец, защото симптомите са дискретни, чак докато сериозно увредят здравето на човека. Ако не се лекува, хипертонията може да причини сърдечни заболявания и инсулт.

Добрата новина е, че кръвното може да бъде понижено с промени в начина на живот или лекарства. В тази статия ще обсъдим митовете и фактите за симптомите на високото кръвно налягане.

Мнозина вярват, че високото кръвно налягане причинява симптоми като главоболие, нервност, изпотяване и зачервяване на лицето. Въпреки това според Американската сърдечна асоциация хипертонията най-често уврежда тихомълком - без нито един от тези симптоми, а когато се изявят, това вече е напреднал проблем.

Например главоболие и/или кръвотечение от носа настъпват, когато кръвното е опасно високо - човек е в хипертонична криза. Това се счита за спешно медицинско състояние.

Още два симптома -

замайване и

алено лице,

смятани за

проява на

“обикновена”

хипертония,

всъщност са

кризисно

състояние

Високото кръвно налягане няма отношение към замайването. Това по-скоро може да е свързано със страничен ефект от някои лекарства за понижаване на кръвното или да е резултат на екстремно високо кръвно.

Регулярната хипертония не предизвиква и зачервяване на лицето, но човек може временно да “пламне” от стрес, алкохол или пикантни храни и при върхови стойности на налягането.

За хипертонична криза се говори, когато показанията на апарата се вдигнат рязко над 180/120 милиметра живак (mmHg). Това се счита за спешно състояние и обикновено е съпроводено от:

- тежко главоболие

- кръвотечение от носа

- болка в гърдите и/или

гърба

- силна тревожност

- задух

Показанията на кръвното налягане съдържат две числа, например 120/80 mmHg. Систолното налягане е първото число. То показва натиска в артериите, когато долната част на сърцето бие и кръвта се изтласква по-силно срещу стената на артерията.

Диастолното налягане се отбелязва с второто, по-малко число. То показва налягането в кръвоносните съдове между ударите.

За хипертонична криза се говори, когато показанията на апарата се вдигнат рязко над 180/120 милиметра живак (mmHg).

Хронично високото кръвно причинява незабележими, но прогресивни увреждания на тялото в продължение на няколко години, преди човек да развие усложненията.

Сред тях са сексуалната дисфункция, увреждането на артериите и останалите кръвоносни съдове, сърдечната недостатъчност, исхемичната болест на сърцето, анормалното удебеляване на стената на лявата камера - левокамерна хипертрофия, исхемичен или хеморагичен инсулт, аневризма на артерията и руптура, бъбречно заболяване, включително бъбречна недостатъчност.

По-топлото време повлиява качеството на съня

Освен на кръвното сезоните и резките промени на времето влияят и на съня - подценяван, но също толкова важен за здравето фактор. 

Промените през пролетта, лятото и есента до голяма степен влияят върху набавянето на витамин D. Той е важен за производството на серотонин, а серотонинът е важен за много функции, включително циклите сън -събуждане.

Нашият основен източник на витамин D е слънчевата светлина, което означава, че когато не получим слънчева светлина, пропускаме и дози витамин. Изследванията показват, че липсата на слънчева светлина може да повиши чувството на депресия и умора и

да повиши апетита за

въглехидрати поради

ниски нива на серотонин

Съответно през лятото повечето хора са по-щастливи и настроени оптимистично заради преобладаващо слънчевите дни.

Особен случай са хората, които работят дълго на изкуствена светлина. Ако сте от тази група, излизайте за няколко минути на слънце в почивките. Според изследването на университета “Пардю”, хората със светла кожа се нуждаят от поне девет минути на ден под лъчите, тези със среден тен - по около 16 минути, тъмнокожите - приблизително от 30-40 минути.

Този благотворен ефект на лятото върху съня обаче девалвира от друг определящ фактор на времето - температурата. Тя има важна роля за вътрешния ни часовник, който медицината нарича циркадни ритми.

Когато тялото се подготвя за сън, вътрешната ни температура леко спада и остава по-ниска до няколко часа преди събуждането.

Изследванията показват, че по-хладният въздух на околната среда поддържа естествения дълбок сън.

Идеалната стайна

температура за почивка е

между 16 и 20 градуса

в зависимост от личните предпочитания, дрехите и постелките. По-хладните температури обаче се оказват много по-постижими през зимните месеци благодарение на по-хладния външен въздух.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Вещество в червеното вино потиска действието на ензим, свързан с депресията

Откритието дава нови насоки за лечение на психичното разстройство Обичате ли да разпускате с чаша вино след стресов ден? Вероятно да, а причината за това има и научно обяснение. То се крие в наличието на естествено химическо съединение - ресвератрол, което проявява антистресови ефекти, като блокира експресията на ензим

4 стъпки, с които да стопим корема за 10 дни

Уточнете каква храна и упражнения са подходящи за вас, борбата с тлъстините е индивидуална Имате хубава, стройна фигура, но ви дразни изпъкналото коремче. Според треньорката от Сидни, Австралия, Рейчъл Атър тлъстините около талията можете да стопите за 10 дни при спазване на определен режим. В своя блог инструкторката препоръчва 4 стъпки за

Седем неща, които лекарят на децата ви не иска да правите

От консулт с д-р Гугъл до безсмъртното плашене с инжекция Ролята на родител не идва с упътващи ремарки като сценарий за нова пиеса, така че младите майки и татковци научават как да се грижат за здравето на детето си по метода на пробите и грешките. Според педиатрите съвременното семейство ще си спести много тревоги

Как да се спасим от летни алергии

Изследване показва, че някои от тях са полезни – пазят от рак Лятото е труден сезон за хора, склонни към хранителна и поленова алергия. В менюто се включват много плодове, особено екзотични, пазарът изкушава с ягоди. Растенията активно произвеждат цветен прашец. Всичко това може да предизвика алергична реакция.

Летен детокс: сух четков масаж подмладява кожата и изглажда целулита

Вода, салати, зехтин, кафе, разходки подсилват отвътре ефекта богиня на плажа За здравите хора детоксикацията не е сезонно събитие или някаква особена намеса отвън, а ежедневен нормален физиологичен процес. В него основната роля играят лимфата, черният дроб, бъбреците и кожата, казва д-р Мария Николова

Грижата за бъбреците е грижа и за кръвното налягане

Знаете ли, че има пряка връзка между здравето на бъбреците и високото кръвно налягане? Специалисти предупреждават, че възрастни хора с високо кръвно налягане и/или диабет развиват по-висок риск от поява на хронично бъбречно заболяване от всички останали. Вярно е и обратното – пациенти с увредени бъбреци неминуемо се сдобиват с проблеми с кръвното

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Учени откриха вечната младост?

Деветима мъже подмладени с по две години в медицински експеримент Възможно ли е да оставаме вечно млади? Според учени от биотехнологичната компания “Интервен Имюн” – да. Шефът на фирмата Грегъри Фахи съобщи, че негов екип е успял да върне биологичната възраст на деветима мъже с малко над две години.

Болката от кои болести се усилва сутрин и от кои - вечер

ПроАко ви се струва, че сте по-чувствителни към болката в определени часове на деня или възпалението и главоболието ви се влошава точно когато се опитвате да заспите, това вероятно не е фантасмагория, родена от самовнушения. Доскоро академичната медицина гледаше с високомерие на един нов, а всъщност стар, колкото света,

Храна за сърцето

Учени изготвиха научно обоснована диета за профилактика на сърдечносъдовите заболявания Преди три години кардиолозите масово подкрепиха издадени от екип специалисти “Европейски клинични препоръки за профилактика на сърдечносъдовите заболявания”. Цяла глава там е посветена на съвети за правилно хранене,

Здравата коса се гради в кухнята

9 храни с протеин и витамини обещават по-гъста и лъскава грива Много фактори, определящи качеството на косата, са наследствени или свързани с възрастта. Не можем да избираме дали да се родим с къдрици, или с права “като праз” грива. Нито какъв да е естественият ѝ цвят, гъстотата и бързината, с която расте. Това е работа на майката природа

Децата на пряко слънце само 10 минути – иначе мозъкът прегрява

Черепът и косата им са тънки, пазят по-слабо. Педиатърът от “Пирогов” д-р Ирен Цочева всеки ден от началото на топлинните вълни спасява деца с прегряване, едно от тях било с 43 градуса температура. От години и у нас вече се среща трагичния феномен на починали в паркирана кола.  Родителите на бебета и малки деца да не ги държат повече от 10 минути

С хлабави очила насочваме УВ радиация право в очите си

Когато летният аксесоар не приляга плътно към носа и челото до 50% от достигащите очите лъчи идват от отраженията върху вътрешната страна на стъклата. Невидимите за човека ултравиолетови лъчи са толкова рискови за очите, колкото и за кожата. Те са най-интензивни през лятото и въздействието им се увеличава рязко,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber