Д-р Желю Димов: Бъдещето на лицево-челюстната хирургия е в използване на импланти от тялото

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7531346 Д-р Желю Димов: Бъдещето на лицево-челюстната хирургия е в използване на импланти от тялото Д-р Желю Димов: Бъдещето на лицево-челюстната хирургия е в използване на импланти от тялото www.24chasa.bg
Д-р Желю Димов СНИМКА: Николай Литов

Недостигът на кадри в тази специалност у нас става все по-сериозен проблем, казва ръководителят на Клиниката по лицево-челюстна хирургия в болница “Света Анна” - София и специалист с над 35 години опит

- Д-р Димов, вие сте специалист по лицево-челюстна хирургия с дългогодишен опит, но преди месец се сблъсквате със случай, какъвто казвате, че няма описан в литературата. Разкажете за него.

- В началото на май при нас докараха млада жена на 35 години, с много тежка съчетана лицева и черепно-мозъчна травма, получена вследствие на дърво, което пада върху семейната кола, докато тя, съпругът ѝ и детето им пътуват с нея. Инцидентът става по пътя от Пазраджик за София.

Вследствие на удара най-тежко пострадала се оказва жената, която е почти смазана - черният дроб, далакът и единият ѝ бъбрек са разкъсани, има фрактури, а цялото ѝ лице - смачкано до неузнаваемост.

Колегите от Бърза помощ от Пазарджик се отзовават бързо и на място премахват бъбрека и далака, зашиват корема и я стабилизират, но с лицевата травма са срещнали трудност. Тъй като в болницата в града, където е откарана след това, няма лицево-челюстен хирург, а само специалисти по уши-нос-гърло, те са зашили ноздрите, носа, махнали са ябълчните кости, за да овладеят кървенето. След това се свързаха с мен да ходя да я оперирам на място, но нямаше как, защото там нямат нужната апаратура. Затова се наложи да я преведем в “Света Анна”. Докараха я в стабилизирано, но тежко реанимационно състояние.

Не спах цяла

нощ, за да мисля

как да я събера

Наистина няма описано в литературата такова раздробяване на лицевия скелет.

- Описаното звучи несъвместимо с живота...

- Наистина беше така.

- Как може да се възстанови човек от подобни травми тогава? Как процедирахте?

- Тъй като пациентката буквално нямаше нос и носови ходове, а твърдото небце беше натрошено на парченца, трябваше всички тези части съответно да се изградят наново и да се съберат.

Използвах много плаки и болтчета, с които да изградя носа, а с въздухоносни тръбички, които се поставят на мястото на ноздрата и стигат до назофаринкса, се оформят самите ноздри и носни пътища. Те обаче трябва да седят 2-3 месеца.

След това поставих тампони около тези тръбички и напълних цялата уста с марлен бинт, за да може да притисне плътно към основата раздробените фрагменти на небцето - като пъзел да се съберат и самонаместят. Организмът има тази способност.

Възстановяване-

то на тези части

на тялото е

много важно за

връщането към

нормален живот

на пациента

след това,

защото в тази средна част на главата минават основни и важни функции - говор, хранене, вкус, дишане, всичко е в тази област. Използвал съм около 10 плаки, за да събера всяка една костица.

- Колко време продължи операцията и какво е състоянието на пациентката?

- Операцията продължи около 6 часа, а пациентката се възстановява много добре. 

- Какво следва оттук нататък за нея?

- Посттравматичен дефект ще има, но трябва да минат поне 6-7 месеца и чак тогава да се предприемат действия за реконструкция на самото лице. Най-вероятно ще го направя с костици от горния слой на черепа. Това също е една тежка интервенция, защото тези костици трябва внимателно да се поставят на мястото на липсващите по лицето.

- С какви други случаи сте се сблъсквали в практиката си?

- Много са. Преди време наш колега, лекар, получи сериозна травма, след като кара джет. По невнимание или от бърза скорост се блъска в корпуса на един параход, като най-пострадало бе лицето му, но се възстанови. Като го докараха, беше неузнаваем, но сега ако го видите, няма да кажете, че е опериран.

В началото на годината пък, след битов инцидент, докараха при нас жена от Русе. Там проблемът беше, че докато съпругът ѝ рязал дърва на двора, едно от тях по някакъв начин се завърта и успява да я удари със страшна скорост в лицето в момента, в който тя излиза от къщата. Нея

също я докараха

в тежко

състояние, но

вече се движи и

говори

- Възможностите на лицево-челюстната хирургия и сега позволяват възстановяване дори след немислими травми. Какво е бъдещето ѝ тогава?

- Бъдещето е масово да се използват импланти от самото тяло, а не да се слагат чужди тела, при това не само в лицево-челюстната хирургия, а навсякъде. Това става с помощта на 3D принтер. Ще дам пример. След като се направи скенер, на глава например, защото това е сферата, в която аз работя, той показва абсолютно всички деформации - къде, какви кости липсват, каква е големината им. Снимката се слага в специален 3D апарат, който прави пластмасов модел на главата в реален размер с дефекта.

Оттам вече може да се измери необходимото парче и хирургът да прецени от коя част на тялото може да изреже и да го замени.

Използването на

меки и твърди

тъкани от тялото

е най-добрият

вариант, защото

те са биологично

най-поносими

и най-бързо се възприемат от организма, като рискът от отхвърляне е минимален.

Такава операция съм правил за първи път през 2004 г. във Франция заедно с д-р Дарина Кръстинова (един от най-добрите пластични хирурзи в света сред жените - б.а.).

Тогава оперирахме българско дете, на което му липсваха кости и тъкани на меко и твърдо небце. За да коригираме това, направихме 3D модел, с който да преценим големината на импланта, който ни трябва - изрязахме мускул и кост от долната част на плешката, пришихме ги към другите артерии и вени, захванаха се. Сега детето, което е вече голяма девойка, има дори и зъби.

- “Света Анна” е една от болниците, която приема най-тежките случаи на пациенти с тежки лицево-челюстни травми от цялата страна. Това обвързано ли е с недостиг на специалисти в тази област?

- Недостиг има, и то сериозен. В цяла България има 10-15 лицево-челюстни хирурзи, защото голяма част от специалистите вече са в пенсионна възраст. А за по-бързото и ефективно възстановяване на един пациент е нужно той да попадне в ръцете на специалист и специализирано заведение възможно най-бързо. Всички подобни интервенции, които направихме и на тази млада жена от катастрофата, трябва да се предприемат веднага, за да има добър ефект от лечението, а и самият болен да може много по-бързо да се върне към нормалното си ежедневие.

Болниците, които имат този капацитет обаче са само две – “Света Анна” и “Пирогов”.

- Каква е причината за това?

- Една от причините е, че се върнахме крачка назад. Преди промените България беше стоматологичен център, което означаваше, че тук се обучаваха едни добри специалисти, като за това бяха достатъчни 6 години обучение и специализация след това. Сега не е така.

Сега за лицево-челюстен хирург се изискват две образования – по медицина и по дентална медцина, което прави 12 години само учене, след това са специализациите. Ами този млад човек как да се издържа през цялото това време? Освен това за второто си образование студентите плащат по 1000 лв. на семестър, защото то няма как да бъде пак държавна поръчка. Затова няма и интерес към тази специалност.

Абсолютна

грешка е и, че

нямаме

държавна

стоматология

Жал ми е, че у нас, където имахме едни от най-добрите специалисти, оставаме без тях. В България стана едно килийно училище. Преди години, когато работех в “Пирогов”, имаше спогодба между болницата и лечебни заведения в Русия, Германия, Франция. 10 човека от спешния институт отиваха да се обучават там и техни хора идваха тук. Така се обменяше опит.

И образованието ни беше уникално. А сега премахнаха и ВАК (висша атестационна комисия - б.а.), която беше много важна. В състава ѝ влизаха над 20 специалисти по всички специалности, които даваха своето мнение дали една тема е дисертабилна и дали може да се работи по нея, за да се яви за придобиване на по-висока научна степен съответният лекар. Когато се изработи пък, те преценяваха дали да се даде степента. Сега всеки може да стане професор или доцент.

Няма и

приемственост и

последователност

Сега, като стигне пенсионна възраст един лекар, обикновено го пенсионират, а това не е редно. Един хирург например се изгражда за 20 години като добър специалист и той има нужда да бъде обучаван от опитни лекари. Защо не оставят възрастните да помагат на младите – няма да е ръководител на клиника, 1000 лв. може да му е заплатата, но да учи младите на хирургични принципи. Те искат, но няма кой да ги учи. Бил съм на Запад и навсякъде старите хирурзи седят в болницата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Д-р Сибила Маринова - МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”: Има нужда от повече подготвени координатори по донорство

5 от 10 реализирани донорски ситуации у нас за 2019 г. са от великотърновската болница Списъкът на хората, за които трансплантацията на орган е единствен шанс за живот у нас, нараства. По последни данни чакащите са 1139. От началото на 2019 година успешно реализираните донорски ситуации в България са 10

Започната навреме, рехабилитацията спестява над 60% от разходите за лечение

Във всички европейски държави терапията на пациенти, прекарали инсулт, продължава от 20 дни до 4 месеца. У нас касата плаща 2 пъти годишно за 7 дни, казва ръководителят на Клиниката по физикална и рехабилитационна - Проф. Илиева, на пациенти с какви заболявания помагат физиотерапията и рехабилитацията

В Плевен спасиха бременна с карцином и първото бебе (Обзор)

Премахване на маточната шийка заедно с тумора в ранна бременност и серклаж за износване на плода се прави за първи път в България След няколко месеца - преждевременно, но с пораснал плод, са направени две операции - секцио и отстраняване на матката с лимфна дисекция Млада бременна жена и първото ѝ бебе бяха спасени навръх Голяма Богородица

Д-р Надка Карафезиева: Без сладки, млечни, мазни храни и месо при стомашно-чревна инфекция

- Д-р Карафезиева, какви вируси ни разболяват това лято? Има ли нещо нетипично по отношение на инфекциите тази година? - По принцип лятото е сезонът, в който въздушно-капковите инфекции продължават да бъдат актуални. Характерни са за местата с много хора, където има влага. Плажът и басейните са едно естествено място за предаване на инфекции.

Хвани вълната на лятото. Стартирай лечение в Он клиник и вземи подарък: безплатен преглед

Забрави за проблема с ХЕМОРОИДИТЕ - бързо, eфективно и без операция В ОН КЛИНИК БЪЛГАРИЯ премахват хемороиди и фисури без операция и без болка Учените съставиха типичен портрет на пациента с диагноза „хемороиди” • Той най-често е на възраст 30-50 години като съотношението с другите възрастови групи е 3:1.

Откриха мутации на вируса на морбили

Доказана е при пациент от София, ще носи българско име Смятат болестта за една от най-заразните, епидемията у нас утихва Вирус на първата среща. Така образно наричат специалистите вируса на морбили (дребната шарка). Причината е, че той се предава много лесно по въздушно-капков път и няма нужда човек да е в интензивен контакт с някой болен

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Уникално: изградиха с 11 стента нов 20 см кръвоносен съд в мозъчна аневризма

Екипът Хенкес - Сираков помогна в София и на втори пациент с гигантско разширение на мозъчен съд. Когато тръгват по лекари заради уж банално главоболие, което обаче се държи твърде своенравно, мъж на 54 г. и жена на 61 г. не знаят, че им предстои да влязат в медицинските новини. Те бяха спасени с безпрецедентни за България техники за лечение на

При консервиране на месо през лятото бурканите да се варят 2 пъти

След бума на африканска чума рискът от ботулизъм заради неправилно съхранение на месото е голям, предупреждават вирусолозите Вирусът на африканска чума по свинете не е опасен за хората, консумацията на заразено месо - също, успокоиха институциите още в началото, когато пламна епидемията. Ситуацията обаче поражда необходимост здравите прасета

Истмоцеле - новооткрит проблем след секцио

Това вдлъбване и изтъняване на матката създава трудности при следващо зачеване Последните 2-3 г. на всички европейски и световни научни форуми по АГ се коментира активно състояние на матката, което възниква след оперативно раждане. При малък процент от жените се установява вдлъбване и изтъняване по предната стена на матката в долната ѝ част (т.

Германски топневрорентгенолог ще оперира в УМБАЛ “Иван Рилски”

Проф. Ханс Хенкес - неврорентгенолог в топ 3 на най-добрите в света, пристига в София на 15 август. Заедно с единствения у нас сертифициран неврорентгенолог доц. Станимир Сираков от УМБАЛ “Св. Иван Рилски” ще извърши две сложни операции на български пациенти с гигантски мозъчни аневризми. Случаите, които проф. Хeнкес и доц.

Какви вируси ни атакуват през лятото?

Не създават само стомашни дискомфорти, могат да доведат и до усложнения По-голяма част от лятото вече отмина, но летните отпуски и времето, прекарвано навън, чак до късните часове на вечерта са в разгара си. В разгара си обаче са и не малка част от летните вируси, които не само могат да провалят дългоочакваната почивка,

Хемороидите - древен проблем с модерно решение

В ОН КЛИНИК БЪЛГАРИЯ премахват хемороиди и фисури без операция и без болка Учените съставиха типичен портрет на пациента с диагноза „хемороиди” • Той най-често е на възраст 30-50 години като съотношението с другите възрастови групи е 3:1. • Начин на живот – седящ, премествайки се от офисния стол в автомобила, а оттам – във фотьойла пред телевизора.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber