Профилът на децата с атопичен дерматит: умни и разсеяни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7521651 Профилът на децата с атопичен дерматит: умни и разсеяни Профилът на децата с атопичен дерматит: умни и разсеяни www.24chasa.bg
Зачервени бузи със ситни като пясък пъпчици са характерни за детския атопичен дерматит.

Появи се нов вид атопична екзема - с късно начало. Всички форми на заболяването са се увеличили 6 пъти, страда 1 от 3 деца и всеки 13-и възрастен.

Дерматолозите се шегуваме, че ако доведеното за преглед дете започне да пипа навсякъде и да влиза в “умни” разговори, да задава любознателни въпроси, обикновено е с атопичен дерматит, разказва доц. Казанджиева. “Общото между децата с такава диагноза е, че са будни, интелигентни, любопитни, но с разпиляващо се внимание. Деца, които са тайният кошмар за учителите – научват за 5 минути преподадените нови неща, но не могат просто да изчакат и другите да схванат всичко и се въртят, засипват с въпроси и предложения по други теми, които са привлекли вниманието им”, разказа дерматоалергологът от Александровска болница доц. Жана Казанджиева.

Тя цитира любопитно заключение на историците в дерматологията, направено с методите на ретроспективната диагностика. “Атопията не е проблем, появил се през 30-те години на миналия век. Трима от римските императори – Клавдий, Октавиан Август и Британик, са били с атопичен дерматит, бронхиална астма или сенна хрема. По-непопулярният Британик – властвал само 2 години, дори не е можел да се качи на кон, за да приеме парада на войските си, защото е бил алергичен към тези животни и при контакт получавал астматични пристъпи. Вероятно е имало много римляни с атопия, но историята не се занимава с обикновените хора, затова до нас достигат само данни за великите.”

Докато честотата му е 5%, атопичният дерматит е фокус единствено на дерматолозите. Днес вече е 6 пъти по-разпространен и създава проблем за 20-30 процента от населението в развитите държави. Освен това за все повече хора той не е детско заболяване, което се “израства”. В миналото това бяха около 1 процент от възрастните, сега са 7-8 процента, съобщи дерматоалергологът от Александровска болница доц. Жана Казанджиева.

Атопичен дерматит

и атопична екзема

са едно и също нещо,

наречено по

различен начин

Американците предпочитат названието дерматит, в Европа симпатизираме на екзема. Използват се за едно и също нещо – за генетичното предразположение за чувствителност към често срещащи се в околната среда агенти, на които всички хора са изложени, но само една част от тях реагират.

“Генетичният фактор е неизменен. Увеличаването на случаите особено сред децата идва от начина, по който ги отглеждаме. Вече е рядкост т.нар. фермерски живот - изолираме се от контакт с животни, децата не играят в пръстта, с повод и без повод се използват антибактериални кърпички. Това оставя имунната им система нетренирана за съвсем тривиални бактерии, с които миналите поколения не са имали конфликт. От друга страна, тези стерилни по отношение на “мръсотията” деца са изложени от самото си раждане на всевъзможни алергени от въздуха, текстила, металите, козметиката, храната. Освен това в миналото бебето не е сменяло като сега населени места, географски региони и климатични условия, а тези фактори също участват в отключването на проблема - отбелязва доц. Казанджиева. - “Вътрешните” причини за атопичния дерматит, които обуславят нарушената кожна бариера, не са променени. За сметка на това драстично е разширен кръгът на новите алергени на фона на имунна система, която не е била стимулирана по начин, обичаен за миналите поколения.

Да върнем цивилизацията назад, няма начин, но с атопичен дерматит вече можем да живеем така, че да се чувстваме комфортно в тази чувствителна и уязвима кожа.”

Атопичният дерматит се изявява с дълготрайни, червени, сърбящи обриви върху подчертано суха кожа.

Докъм 2000 г. медицината го приема за предимно детска болест. До момента, в който поради зачестяващите случаи се налага да се обособи като отделен вид т.нар. атопичен дерматит с късно начало - явление, сходно с акнето с късен старт.

Бебешкият атопичен дерматит най-често се появява около 3-ия месец след раждането. При 15% от децата се успокоява около 5-ата година, а след пубертета остава проблем само за около 5% от тийнейджърите с тежка форма на атопичната екзема. Но в последните години се появява нова категория пациенти, при които атопичният дерматит се отключва в по-късна възраст. Роля играят

всички фактори на

индустриалната среда

и негласните правила

да сме винаги

току-що изкъпани –

за някои това значи

2-3 пъти на ден,

да сме добре поддържани – една жена използва ежедневно средно по 15 козметични продукта, а мъжът около 10, дрехите ни да са изпрани с ухаещи прахове, домовете ни да миришат хубаво. Така кожата хем непрекъснато се изсушава и лишава от защитния си слой добри бактерии, хем е директно подложена на въздействието на голям брой ароматизатори, консерванти, оцветители и т.н. Към всичко това като отключващи фактори за късния дерматит се добавят замърсеният въздух и стресът, разказа дерматоалергологът.

Новата тенденция поставя атопичния дерматит в центъра на науката за кожните болести и тяхното лечение. За сравнение – разпространението на псориазиса е 4-5%, а на атопичната екзема – до 30% от децата и 7-8% от възрастните, като тежките форми са голямо предизвикателство за медицината.

Особеното е, че с годините проявите на атопичния дерматит по кожата се променят и в отделните възрастови групи изглеждат различно.

“През 1923 г. двама американски учени – Кука и Кок, които звучат на студентите като безалкохолната напитка, първи забелязват, че в “кошчето” на екземите има много специфична категория, при която обривът не е мястото на контакта, а се манифестира с характерни особености в зависимост от възрастта - обясни доц. Казанджиева. - В тази група пациенти и в техните семейства се забелязва

преобладаване и

на други алергични

заболявания –

бронхиална астма,

сенна хрема,

конюнктивит

на алергична основа.”

При бебетата атопичният дерматит се изявява със сухота на кожата и зачервени бузки с малки пъпчици – ако си прокарате ръката, имате чувство за песъчинки под кожата.

При по-големите деца екземата се локализира най-често в гънките на тялото – лакътните, задколенните, на китките и много характерното засягане на шията, получило неточното име “мръсен врат”, защото, освен че е суха и по-груба, кожата в тази област придобива и по-кафеникав тен. При децата с атопичен дерматит има и един много характерен белег. Поради голямата сухота на кожата под долния им клепач се образува една допълнителна гънка, а 

очите им са

обградени от

по-тъмни кръгове –

ефект “очи на енот”

При късните форми на заболяването е характерна нумуларната изява. Заимства названието си от думата нумулус – монета. Уплътнени, подчертано релефни, окръглени червено-кафяви сърбящи екземни участъци приблизително с големина на монета се появяват най-често по гърба, краката, ръцете. Когато кожата на определено място е силно пигментирана и релефът е подчертан, се поставя диагнозата невродермит – т.е. понятието за атопичен дерматит, използвано от немската школа, която дълго време е била доминираща у нас.

Забелязвайки всички тези особености, Кука и Кок решават да извадят специфичната екзема като отделна единица, но не я кръщават на себе си, както обикновено се случва, а по съвета на филолог й дават името, което носи и сега – атопичен дерматит. На старогръцки “а” означава не , а “топос” - място , т.е. екзема, която е на различно място, не е локализирана в мястото на контакта, а другаде. Понеже са американци, използваното понятие е атопична екзема или атопичен дерматит. В Европа по-харесвано е названието ендогенна екзема, защото подчертава ролята на вътрешното генетично предразположение за тази особена екзема. От разграничаването на заболяването още няма 100 г., а вече се наблюдава 6 пъти увеличение на случаите и се обособяват нови форми, като например атопичния дерматит с късно начало. 

Напредва ли паралелно с това и лечението? Ето какво обяснява дерматологът. 

Първоначално се предписва базисна терапия, която е насочена към сухотата на кожата. Това са т.нар. емолиенти – локални средства, които помагат за нормализиране на хидратацията и омазняването. Последното появило се в тази област, са нова група кремове и лосиони, наречени

емолиенти плюс, в

които хидратиращите

и омазняващите

съставки са повече

Клиничните им изпитвания показват, че те не само облекчават сърбежа на кожата, а имат и противовъзпалително действие.

Тежката артилерия в системното лечение на този вид ендогенна екзема са биологичните средства, които навлизат и в дерматологията – основно при псориазиса и атопичния дерматит, след като се доказаха в онкологията, гастроентерологията, ревматологията. На научните конгреси тази година бяха представени над 10 нови молекули за локална употреба от групата на биологичните средства. Нито една от тези терапии още не е достъпна у нас, но се надяваме, че лечението на тежките случаи ще бъде поето от касата. Паралелно с тези вече създадени нови молекули се разработват и други, насочени към кожния микробиом – добрите микроорганизми, които при здрави хора представляват част от кожната бариера, а при атопичния дерматит са с нарушен баланс. Най-характерно е развитието на

свръхпопулация от

златист стафилокок

– една от причините

за влошаване

на заболяването. Изпитванията на две от разработваните средства за възстановяване на микробиома на кожата са много напреднали и с обещаващи резултати, очаква се в недалечно бъдеще да получат разрешение за употреба. Разработени са и други, принципно различни терапии с ниско дозирани цитокини, които са достъпни и у нас. Те не прекъсват патологичната верига като биологичните средства, а се опитват да възстановят баланса и по този начин да повлияят на възпалението, разказа доц. Казанджиева.

Очаквайте отговорите на най-честите въпроси, които родители и пациенти зададоха на доц. Казанджиева и проф. Николай Цанков по време на Училището по атопичен дерматит в София. Дерматоалергологичната секция на Българското дерматологично дружество организира обучение от същия формат и в Пловдив на 14 юли. В инициативата са ангажирани и пациентски организации, а входът е свободен за всички заинтересувани от проблема.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Мъж на 42 г. в София и жена на 87 г. в Добрич с възпаление на мозъка от вируса Западен Нил

Нови 2 случая на западнонилска треска са потвърдени в специализираната референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му проф. Тодор Кантарджиев. Двамата са приети в болница с характерните симптоми на зася(гане на централната нервна система. Лечебните заведения са изпратили материали за изследване

Жена в Пазарджик с възпаление на мозъка от западнонилска треска

В специализираната референтна лаборатория потвърдихме западнонилска треска при жена на 56 години от Пазарджик. Доказаха се антитела към вируса, който причинява инфекцията. Това е шести случай за лятото, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.  Жената е с възпаление на мозъка.

Фейсбук и инстаграм стопират агитации срещу ваксините против морбили

При каквато и да е форма на интерес по темата потребителят ще е насочван към достоверни източници на информация Инициативата е част от усилията да се овладеят епидемиите от морбили в света Фейсбук и инстаграм въвеждат нова функция за борба с разпространението на анти ваксиналната дезинформация. Фейсбуk, която е собственик на инстаграм, обяви

Проф. Кантарджиев: Началото на учебната година и застудяването тестват епидемията от морбили

При симптоми лекарите да мислят и за западнонилската треска, вече има 5 тежки случая и у нас. Моделът на САЩ срещу кърлежови инфекции сработи – при 3 пъти повече ухапани заболелите от лаймска болест и марсилска треска това лято са по-малко. Тревожен е ръстът от 40% на вирусните мозъчни възпаления, при деца често причината е ехо-13

Световен конгрес в София "валидира" успеха на щадяща смяна на аортна клапа и роботизираната хирургия

Трансплантацията вече е рутинно лечение, пациенти живеят пълноценно над 40 г. Но нуждаещите се от здрав орган са много повече от възможностите да се намери подходящ донор, медицината работи усилено в 3 посоки за създаване на изкуствено сърце.  Прилагането на новостите в медицината е цел на всеки лекар,

Доц. д-р Калоян Давидов: Нашият екип е първият „събрал“ понятията простата и лазер в медицинската практика в страната

Кога трябва да започнат профилактичните прегледи на простатата, какви са симптомите на доброкачествената хиперплазия и кои са най-модерните и щадящи методи за лечението ѝ, споделя доц. Давидов - ръководител на екипа, въвел лазерната хирургия на простата в България преди 12 години Вече 12 години в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се прилага

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Високото кръвно и холестерола вече имат решение! Професор Здравков препоръчва мощен билков комплекс за справяне с хипертонията

„Препоръчвам на своите пациенти Кардиоксин при хронично високо кръвно и увредена кръвоносна система. Особено подходящ е за хора с прекарани инсулти и инфаркти, които са застрашени от повторен рецидив. За създаването на Кардиоксин, българските учени са похарчили цели 4 години. Откритието на годината беше номинирано за международна награда.

Д-р Сибила Маринова - МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”: Има нужда от повече подготвени координатори по донорство

5 от 10 реализирани донорски ситуации у нас за 2019 г. са от великотърновската болница Списъкът на хората, за които трансплантацията на орган е единствен шанс за живот у нас, нараства. По последни данни чакащите са 1139. От началото на 2019 година успешно реализираните донорски ситуации в България са 10

Започната навреме, рехабилитацията спестява над 60% от разходите за лечение

Във всички европейски държави терапията на пациенти, прекарали инсулт, продължава от 20 дни до 4 месеца. У нас касата плаща 2 пъти годишно за 7 дни, казва ръководителят на Клиниката по физикална и рехабилитационна - Проф. Илиева, на пациенти с какви заболявания помагат физиотерапията и рехабилитацията

В Плевен спасиха бременна с карцином и първото бебе (Обзор)

Премахване на маточната шийка заедно с тумора в ранна бременност и серклаж за износване на плода се прави за първи път в България След няколко месеца - преждевременно, но с пораснал плод, са направени две операции - секцио и отстраняване на матката с лимфна дисекция Млада бременна жена и първото ѝ бебе бяха спасени навръх Голяма Богородица

Д-р Надка Карафезиева: Без сладки, млечни, мазни храни и месо при стомашно-чревна инфекция

- Д-р Карафезиева, какви вируси ни разболяват това лято? Има ли нещо нетипично по отношение на инфекциите тази година? - По принцип лятото е сезонът, в който въздушно-капковите инфекции продължават да бъдат актуални. Характерни са за местата с много хора, където има влага. Плажът и басейните са едно естествено място за предаване на инфекции.

Хвани вълната на лятото. Стартирай лечение в Он клиник и вземи подарък: безплатен преглед

Забрави за проблема с ХЕМОРОИДИТЕ - бързо, eфективно и без операция В ОН КЛИНИК БЪЛГАРИЯ премахват хемороиди и фисури без операция и без болка Учените съставиха типичен портрет на пациента с диагноза „хемороиди” • Той най-често е на възраст 30-50 години като съотношението с другите възрастови групи е 3:1.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber