Слънцето е приятел при псориазис, но враг при риск за рак на кожата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7512738 Слънцето е приятел при псориазис, но враг при риск за рак на кожата Слънцето е приятел при псориазис, но враг при риск за рак на кожата www.24chasa.bg
Слънцето е приятел при псориазис, но враг при риск за рак на кожата

Някои хора с екзема също имат подобрение, обаче е илюзия, че премахва акне. Това предупреждава в първите дни на истинското лято проф. Мирослава Кадурина, специалист по дерматология и естетична медицина. Консултира и провежда терапии в “Сити клиник - Онкологичен център” и в Медицински център “Евродерма”. Секретар е на Европейската асоциация по лазерна дерматология, почетен член е на Немското дерматологично дружество и членува в редица световни медицински организации. Завършила е Немска езикова гимназия през 1979 г. и медицина в София през 1984 г. През 1990 г. придобива специалност “Дерматология и венерология”. Специализирала е дерматопатология в Университетска болница, Клиника по дерматология, Цюрих, Швейцария, и дерматохирургия в Клиника по дерматология Dermatologicum - Хамбург, Германия. От 2010 до 2015 г. е преподавател към Катедрата по дерматовенерология на Медицинския факултет към Софийския университет. Има над 350 научни публикации в наши и чужди издания. Участва в авторските колективи на 5 учебника и 6 монографии. От 2015 г. е професор и преподавател към Департамента по дерматология на университета “Маркони” в Рим, Италия.

- Проф. Кадурина, времето се затопля и възобновява спора приятел или враг е слънцето за кожата. Вашият отговор какъв е?

- Лятото е период, в който кожата става по-видима и това е добър повод да проверим дали в нея са настъпили промени и да се консултираме с дерматолог дали трябва да направим нещо за нейното здраве и естетичен вид. Както и да обсъдим по какъв начин трябва да съобразим излагането си на слънце в зависимост от очакваните ефекти.

Има

две групи

състояния, които

изискват съвсем

различен подход – слънцето да се избягва активно или напротив, да се използва като лечебен фактор. Напоследък страхът от кожен рак като че породи крайното мнение, че слънцето по принцип е вредно, и се слагат непрекъснато фотозащитни средства с висок фактор. Това не е универсална рецепта, трябва задължително да се направи консултация с дерматолог.

- С какво и за кого слънцето е полезно?

- Слънчевите лъчи категорично са полезни за хората с псориазис, които в България са доста висок процент в сравнение с други страни. Вече има достатъчно медикаменти както за леките, така и за тежките форми, но за радост на пациентите, слънчевите лъчи – хелиотерапията,

и морето са част

от терапията

Дори в зимните периоди използваме лампи, които наподобяват слънчевите лъчи от определен спектър. За 90% от пациентите с псориазис слънцето е лечебно. То е полезно и за хората с екземи (атопични дерматити). Трябва да се има предвид обаче, че кожата на тези хора е изключително суха и чувствителна и излагането на слънце при някои може да доведе до обостряне. Затова трябва да се вземат всички предпазни мерки срещу изгаряне. И за децата, и за възрастните с атопичен дерматит е много

полезно

високопланинското

климатолечение

през лятото

България е една от първите държави, които го въвежда, и е хубаво майките на деца с екземи да знаят за това чудесно природно лечение. Планинска почивка и морелечение – без допускане на изгаряне, доказано повлияват благоприятно при атопичен дерматит.

При заболявания като лихен планус и в първите плакатни стадии на микозис фунгоидес съгласуваната с дерматолог хелиотерапия също има приложение.

- А кога и за кого слънцето е вредно?

- Най-големият риск е меланомът - при прекомерно излагане на слънце или изгаряния в детството, защото, както дерматолозите казваме, кожата помни. Но уврежданията на кожата от слънчевите ултравиолетови лъчи са отговорни и за немеланомните видове кожен рак. Когато говорим за силата на слънцето и климатолечението обаче, е добре да се напомни, че изгарянето в планината може да бъде съизмеримо или дори по-силно, отколкото на морския бряг. Обръщам внимание, защото в планината сякаш по-трудно хората преценяват кога са преминали безопасното излагане на слънце. Много важно предупреждение е

да не се допускат

слънчеви

изгаряния

в детството

Правилно дозирани като времетраене и интензивност, слънцето и морската вода може да са укрепващи за детето, под въздействието на лъчите се образува важният за здравето витамин D, но всички ползи са унищожени, когато се стигне до изгаряне. Термичните увреждания се натрупват във времето, без да забележим, и патологичен процес може да започне в по-зряла възраст, “парадоксално” дори в период, преди който няколко години изобщо да не сме се излагали на слънце. Клетъчните ефекти от увреждането на кожата от лъчите дълго остават скрити, докато в един момент започне абнормен процес. Рисковата възраст за кожен рак обикновено започва след 30-40 г.

Препоръчвам през пролетта, а когато тя е студена и дъждовна като тази година - в началото на лятото всеки човек да си направи т.нар. чекиране на бенките си, да ги огледа и сравни вида им с този, който са имали през есента. В повечето западни страни тази профилактика се е превърнала в практика отдавна, у нас хората все още нямат изградени навици. В някои държави

още в училище

се учи как човек

да оглежда

бенките си

и че това трябва да се прави през няколко месеца.

Като изгорим през юни, няма да се окажем с рак още през септември, но натрупването на такива промени в кожата в един момент може да се прояви като абнормни клетки, които да дадат началото на кожен рак. И е важно този процес да бъде хванат още при най-ранните му прояви.

- Повечето хора знаят за връзката между прекомерното излагане на слънце и рака, но като че не е много популярно кои заболявания се влошават от УВ лъчите?

- Да, има много такива заболявния.

На първо място е влошаването на слънчевата алергия, която в последните години има тенденция на увеличаване.

Много зачестяват и случаите на фитофотодерматит. Самото име подсказва, че това е състояние на кожата, провокирано от едновременното въздействие на слънцето и някои растения – в контакт сме с такава трева или цвете и сме под лъчите. Резултатът е силно сърбящ червен обрив в зоната на въздействието на двата фактора. Скоро имах такъв пациент – малко дете, при което след игра и лежане в трева се беше появил обрив, ясно ограничен до късите му панталонки и нивото на ръкава на тениската.

Друг масов случай са слънчевите поражения след използване на началния клас козметика, чиито съставки и техните комбинации не са изпробвани при излагане на слънце. Но грешки от незнание се правят и с висококачествената козметика.

- Какво може да сбъркаме при гарантирано качество на козметиката?

- Най-честата грешка е крем с фиксирано предназначение да се използва във всички случаи и много често това е нощният крем, който по правило е за по-активна грижа, по-“богат”. Ако специално е упоменато, че кремът е нощен, той не е подходящ за използване през деня на слънце.

Нощният крем

може да има

съставки,

които не трябва

да се комбинират

със слънце

Случва се много често и иначе качествен крем за тяло да се слага на лицето, а той не е “изчислен” за тази зона. Резултатът във всички тези случаи са пигментации, някои от които трайни.

Същият риск носи и отиването на плаж с фон дьо тен и изобщо с грим. А пигментация от декоративна козметика в комбинация със слънце е много трудна за лечение. Това е така наречената

мелазма –

дълбока

пигментация,

до която пилингите и лазерните системи трудно достигат. Използват се избелващи кремове и обикновено справянето с проблема отнема години. 

- Кожата на българката склонна ли е към пигментация?

- В повечето случаи – да. Червените петна по кожата след излагането на слънце обикновено се заместват от кафяви. Не всеки българин трябва да прави постоянна слънцезащита с най-висок фактор, но хората, които са склонни към пигментация, на открито задължително трябва да използват 50+ и да подновявят защитата на 2 часа, ако искат да си спестят образуването на петна.

Същата препоръка е валидна и като част от притивостареещата грижа, особено при подчертано бяла или суха кожа. Под въздействие на УВ лъчите кожата задебелява, дехидратира се и при системно излагане на слънце без фотопротекция се увреждат еластичните й влакна –

настъпва

еластоза,

а тя не може

да се коригира

напълно

Тази неблагоприятна триада прави овлажняващата козметика след престой на слънце толкова важна, колкото и фотозащитата преди това. При много уязвима светла кожа, която от ранна възраст безпощадно е излагана на лъчите, би могло да се получи еластоза още на 40 г.

- Останаха ли пациенти с акне, които още вярват в мита, че слънцето лекува техния проблем?

- Много хора се заблуждават от илюзорното стабилизиране в началото на морската почивка – гнойните пъпки времено се засушават, тенът завоалира червенината, но скоро след отпуската започва влошаване. При продължителен проблем хората го научават и от опит, но за тези, които отскоро имат проблем: тенът не е приятел на акнетичната кожа. От слънцето кожата загрубява, удебелява се и се запушва космено-мастният фоликул, където се разиграва действието на акнето.

Има и обратна тенденция в отношението към слънцето особено при възрастните с акне. Някои и през зимата нанасят фотозащитни средства в града, а такава маниакалност не предоставя допълнителни ползи. Важно е протекцията да се прави с необходимата упоритост, когато слънцето е по-силно, особено за лицето.

- Кои зони на лицето са особено уязвими?

- Трябва да защитаваме цялото лице. Прави впечатление, че често хората

пропускат

да нанесат

фотозащита

на устните,

в областта на

долния клепач

и върху ушите

За това говори и фактът, че на тези места по-често се откриват немеланомните видове рак на кожата – базоцелуларен и спиноцелуларен карцином. По долната устна, която е повече изложена на въздействието на лъчите, особено при възрастни хора често се развива предраковият соларен хейлит или спиноцелуларен карцином, който е доста агресивен на това място. Това обяснява съвета да се ползват стиковете за защита на устните от ултравиолетовата радиация. По ушите – особено при мъже и жени, които поддържат предимно къса прическа, също често се развиват кожни карциноми. Ушите са изпъкнали и при дългогодишна непрекъсната експозиция на слънце по-често се стига до мутации в клетките на кожата. Също толкова рискови са носът и кожата над веждите поради изпъкналостта си. Веднага трябва да се търси лекар, ако във всички тези зони се образуват малки незарастващи ранички - приличат на

пъпчици, които

се разязвяват

и в център им

се формира

коричка, която

пада и отново

става раничка

и това продължава с месеци. Тези ранички обикновено се оказват тумори, които се лекуват оперативно. Ако се допусне да станат големи и са близо до клепача или върху носа, отстраняването е трудно. Изобщо всяка незарастваща раничка където и да е по тялото веднага трябва да се покаже на дерматолог. В ранен етап хирургическото отстраняване може да реши дефинитивно проблема.

- През лятото трябва ли да се избягват козметични или други неспешни интервенции?

- За повечето процедури лятото не е най-подходящото време, но дали, какво и по какъв начин може или трябва да се направи, ще прецени дерматологът. Има множество колагеностимулиращи процедури като ултразвук и инфрачервена светлина, които не увреждат епидермиса и нямат отношение към тена, така че няма значение през кой сезон се правят. Много подходящо е

през лятото да

се предприемат

дълбоко

хидратиращи

процедури

като скинбустери - вкарване на нисък процент хиалуронова киселина. Месеците от пролетта до есента са сполучлив избор и за мезотерапии, които хидратират и подсилват кожата.

Може да се слагат и филъри. Като цяло терапиращите процедури са повече за зимата, коригиращите може да се оставят и за лятото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Учени: Повечето мутации на SARS-2 са пагубни за него

Учени: Повечето мутации на SARS-2 са пагубни за него

Останалите промени нямали ефект върху разпространението на вируса - неутрални били Британски генетици излизат с обнадеждаваща новина за новия коронавирус SARS-CoV-2. Няма доказателства, че мутациите му увеличават неговата заразност и смъртоносност, съобщават те в проучване, което очаква независима научна рецензия

Д-р Стефан Филев - изпълнителен директор на МОБАЛ"Д-р Стефан Черкезов"

Д-р Стефан Филев, шеф на областната болница във Велико Търново: Пътеката от 618 лв. за COVID-19 не покрива и 1/2 от разходите за лечение

Дарители помагат в борбата със заразата Близо три месеца болниците у нас работят в условията на тежка епидемична обстановка. Във великотърновската болница е въведен карантинен режим на работа, ограничен е достъпа на външни лица, свижданията са забранени. Двете хирургични отделения и реанимация се превърнаха в отделения за лечение на съмнителни

Стигат ли 2 метра дистанция? Дори лек бриз пренася слюнка на 6

Стигат ли 2 метра дистанция? Дори лек бриз пренася слюнка на 6

Дори с лек ветрец от 4 км/час малките капчици слюнка изминават докъм 6 метра за 5 секунди, доказват проф. Димитрис Дрикакис и д-р Талиб Дбук от кипърския Изследователски институт за отбрана и сигурност в Никозия. Изследването им е публикувано в последното издание на списанието “Физика на флуидите”. Авторите смятат

Проф. Костадинов: Още не знаем окончателната цена на усложненията в белия дроб

Проф. Костадинов: Още не знаем окончателната цена на усложненията в белия дроб

Но тежки фиброзни промени означава повече хора с нужда от трансплантация, казва в интервю за в. "24 часа" проф. д-р Димитър Костадинов, дм, ръководител на Катедрата по белодробни болести към Медицинския факултет на Медицинския университет – София, от 2012 г.  и началник на Бронхологичното отделение на УМБАЛББ “Св

СНИМКА: Pixabay

Юношите у нас на първите места по пушене, алкохол, канабис и ранен секс

Доклад на Световната здравна организация за здравното поведение на 11-15-годишни в Европа разкрива, че българските юноши са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и ранен старт на сексуалния живот. Това съобщиха екипът на организацията от офиса в София. Докладът “На фокус: здравето и благополучието на юношите“

Доц. ЖАНА КАЗАНДЖИЕВА

На 9 минути от меланом умира един човек, кой е в риск и как да се пази

При съмнение за меланом 49% отлагат прегледа 3-6 месеца, а до 54% от смъртността от този най-агресивен рак със склонност към разсейки е предотвратима, ако човек потърси навреме медицинска помощ По това време на месец май от 15 г. над 200 български кожни лекари благотворително преглеждат за ранни признаци на рак на кожата и консултират как да бъде

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Д-р Абединов: Болните с COVID-19 не чувстват задух и при критично нисък кислород в кръвта

Д-р Абединов: Болните с COVID-19 не чувстват задух и при критично нисък кислород в кръвта

Продължителното командно дишане не е фатална присъда При него понякога се налага за подобрение на насищането с кислород на кръвта по 6-7 пъти обръщане по корем по 12 часа. Методът се използва в нашата клиника от 1993 г., български колега го прилага сега в Барселона “Отвикването” от апаратно дишане е труден процес и отнема от 1/2 до 2/3 от времето

Почистват се обществени асансьори и автобусни спирки.

В асансьора винаги сам!

Ако може, не ползвайте асансьор, или най-много в едната посока, никога с други хора. Ако някой ви се натрапи, просто слезте Появи се една снимка, постната от евродепутата Иво Христов, на която се виждат отбелязани крачета в двата ъгала на асансьора на европарламента. Крачетата са така разположени, че лицата в асансьора трябва да са с гръб един към

Д-р ДИМИТЪР ВАЛЕРИЕВ

Как оздравя от COVID-19 лекарят от първа линия в “Пирогов” д-р Димитър Валериев

Докато бяха зле пациентите, им ограничавахме разговорите по телефона – задухът им се влошаваше дори от говоренe Вече съм с два отрицателни теста, успокоих се още като си видях рентгеновата снимка без патологични промени Готов съм след карантината да се върна да работя в “средата” Д-р Димитър Валериев е специализант по кардиология в “Пирогов”

Как пробиотиците могат да повишат имунитета ни, според учените?

Как пробиотиците могат да повишат имунитета ни, според учените?

Нашата имунна система е естественият щит на тялото ни и е от огромно значение за общото ни здраве, особено в днешни дни. Учените казват, че около 80% от имунната система на човек е в стомаха му. Затова решихме да помолим д-р Антон Койчев, асистент към Медицинска академия, Катедра по обща хирургия, да ни разкаже как да запазим висока имунната си

Преизчислиха: 50% не разбират, че носят вируса

Преизчислиха: 50% не разбират, че носят вируса

Това прави още по-наложително слагането на маски на обществени места Вероятно всички вече са чули, че има много хора, които обикалят наоколо и имат COVID-19, но нямат представа, че разпространяват вируса. Вероятно и тайно се надявате вече да сте го минали по същия безсимптомен начин. Но със сигурност се питате какво по-точно означава “много хора”

Полк. доц. д-р Любина Веселинова: При продължително седене болката е последната аларма на тялото да се раздвижим

Полк. доц. д-р Любина Веселинова: При продължително седене болката е последната аларма на тялото да се раздвижим

Упражнения като “котешки” гръб и детската игра “сол/пипер” в обедната почивка у дома рестартират тялото, казва началникът на Първа клиника по физикална и рехабилитационна медицина на ВМА Полк. доц. д-р Любина Веселинова, д.м. е специалист по физиотерапия, курортология и рехабилитация. Началник е на Първа клиника по физикална и рехабилитационна

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber