Слънцето е приятел при псориазис, но враг при риск за рак на кожата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7512738 Слънцето е приятел при псориазис, но враг при риск за рак на кожата Слънцето е приятел при псориазис, но враг при риск за рак на кожата www.24chasa.bg

Някои хора с екзема също имат подобрение, обаче е илюзия, че премахва акне. Това предупреждава в първите дни на истинското лято проф. Мирослава Кадурина, специалист по дерматология и естетична медицина. Консултира и провежда терапии в “Сити клиник - Онкологичен център” и в Медицински център “Евродерма”. Секретар е на Европейската асоциация по лазерна дерматология, почетен член е на Немското дерматологично дружество и членува в редица световни медицински организации. Завършила е Немска езикова гимназия през 1979 г. и медицина в София през 1984 г. През 1990 г. придобива специалност “Дерматология и венерология”. Специализирала е дерматопатология в Университетска болница, Клиника по дерматология, Цюрих, Швейцария, и дерматохирургия в Клиника по дерматология Dermatologicum - Хамбург, Германия. От 2010 до 2015 г. е преподавател към Катедрата по дерматовенерология на Медицинския факултет към Софийския университет. Има над 350 научни публикации в наши и чужди издания. Участва в авторските колективи на 5 учебника и 6 монографии. От 2015 г. е професор и преподавател към Департамента по дерматология на университета “Маркони” в Рим, Италия.

- Проф. Кадурина, времето се затопля и възобновява спора приятел или враг е слънцето за кожата. Вашият отговор какъв е?

- Лятото е период, в който кожата става по-видима и това е добър повод да проверим дали в нея са настъпили промени и да се консултираме с дерматолог дали трябва да направим нещо за нейното здраве и естетичен вид. Както и да обсъдим по какъв начин трябва да съобразим излагането си на слънце в зависимост от очакваните ефекти.

Има

две групи

състояния, които

изискват съвсем

различен подход – слънцето да се избягва активно или напротив, да се използва като лечебен фактор. Напоследък страхът от кожен рак като че породи крайното мнение, че слънцето по принцип е вредно, и се слагат непрекъснато фотозащитни средства с висок фактор. Това не е универсална рецепта, трябва задължително да се направи консултация с дерматолог.

- С какво и за кого слънцето е полезно?

- Слънчевите лъчи категорично са полезни за хората с псориазис, които в България са доста висок процент в сравнение с други страни. Вече има достатъчно медикаменти както за леките, така и за тежките форми, но за радост на пациентите, слънчевите лъчи – хелиотерапията,

и морето са част

от терапията

Дори в зимните периоди използваме лампи, които наподобяват слънчевите лъчи от определен спектър. За 90% от пациентите с псориазис слънцето е лечебно. То е полезно и за хората с екземи (атопични дерматити). Трябва да се има предвид обаче, че кожата на тези хора е изключително суха и чувствителна и излагането на слънце при някои може да доведе до обостряне. Затова трябва да се вземат всички предпазни мерки срещу изгаряне. И за децата, и за възрастните с атопичен дерматит е много

полезно

високопланинското

климатолечение

през лятото

България е една от първите държави, които го въвежда, и е хубаво майките на деца с екземи да знаят за това чудесно природно лечение. Планинска почивка и морелечение – без допускане на изгаряне, доказано повлияват благоприятно при атопичен дерматит.

При заболявания като лихен планус и в първите плакатни стадии на микозис фунгоидес съгласуваната с дерматолог хелиотерапия също има приложение.

- А кога и за кого слънцето е вредно?

- Най-големият риск е меланомът - при прекомерно излагане на слънце или изгаряния в детството, защото, както дерматолозите казваме, кожата помни. Но уврежданията на кожата от слънчевите ултравиолетови лъчи са отговорни и за немеланомните видове кожен рак. Когато говорим за силата на слънцето и климатолечението обаче, е добре да се напомни, че изгарянето в планината може да бъде съизмеримо или дори по-силно, отколкото на морския бряг. Обръщам внимание, защото в планината сякаш по-трудно хората преценяват кога са преминали безопасното излагане на слънце. Много важно предупреждение е

да не се допускат

слънчеви

изгаряния

в детството

Правилно дозирани като времетраене и интензивност, слънцето и морската вода може да са укрепващи за детето, под въздействието на лъчите се образува важният за здравето витамин D, но всички ползи са унищожени, когато се стигне до изгаряне. Термичните увреждания се натрупват във времето, без да забележим, и патологичен процес може да започне в по-зряла възраст, “парадоксално” дори в период, преди който няколко години изобщо да не сме се излагали на слънце. Клетъчните ефекти от увреждането на кожата от лъчите дълго остават скрити, докато в един момент започне абнормен процес. Рисковата възраст за кожен рак обикновено започва след 30-40 г.

Препоръчвам през пролетта, а когато тя е студена и дъждовна като тази година - в началото на лятото всеки човек да си направи т.нар. чекиране на бенките си, да ги огледа и сравни вида им с този, който са имали през есента. В повечето западни страни тази профилактика се е превърнала в практика отдавна, у нас хората все още нямат изградени навици. В някои държави

още в училище

се учи как човек

да оглежда

бенките си

и че това трябва да се прави през няколко месеца.

Като изгорим през юни, няма да се окажем с рак още през септември, но натрупването на такива промени в кожата в един момент може да се прояви като абнормни клетки, които да дадат началото на кожен рак. И е важно този процес да бъде хванат още при най-ранните му прояви.

- Повечето хора знаят за връзката между прекомерното излагане на слънце и рака, но като че не е много популярно кои заболявания се влошават от УВ лъчите?

- Да, има много такива заболявния.

На първо място е влошаването на слънчевата алергия, която в последните години има тенденция на увеличаване.

Много зачестяват и случаите на фитофотодерматит. Самото име подсказва, че това е състояние на кожата, провокирано от едновременното въздействие на слънцето и някои растения – в контакт сме с такава трева или цвете и сме под лъчите. Резултатът е силно сърбящ червен обрив в зоната на въздействието на двата фактора. Скоро имах такъв пациент – малко дете, при което след игра и лежане в трева се беше появил обрив, ясно ограничен до късите му панталонки и нивото на ръкава на тениската.

Друг масов случай са слънчевите поражения след използване на началния клас козметика, чиито съставки и техните комбинации не са изпробвани при излагане на слънце. Но грешки от незнание се правят и с висококачествената козметика.

- Какво може да сбъркаме при гарантирано качество на козметиката?

- Най-честата грешка е крем с фиксирано предназначение да се използва във всички случаи и много често това е нощният крем, който по правило е за по-активна грижа, по-“богат”. Ако специално е упоменато, че кремът е нощен, той не е подходящ за използване през деня на слънце.

Нощният крем

може да има

съставки,

които не трябва

да се комбинират

със слънце

Случва се много често и иначе качествен крем за тяло да се слага на лицето, а той не е “изчислен” за тази зона. Резултатът във всички тези случаи са пигментации, някои от които трайни.

Същият риск носи и отиването на плаж с фон дьо тен и изобщо с грим. А пигментация от декоративна козметика в комбинация със слънце е много трудна за лечение. Това е така наречената

мелазма –

дълбока

пигментация,

до която пилингите и лазерните системи трудно достигат. Използват се избелващи кремове и обикновено справянето с проблема отнема години. 

- Кожата на българката склонна ли е към пигментация?

- В повечето случаи – да. Червените петна по кожата след излагането на слънце обикновено се заместват от кафяви. Не всеки българин трябва да прави постоянна слънцезащита с най-висок фактор, но хората, които са склонни към пигментация, на открито задължително трябва да използват 50+ и да подновявят защитата на 2 часа, ако искат да си спестят образуването на петна.

Същата препоръка е валидна и като част от притивостареещата грижа, особено при подчертано бяла или суха кожа. Под въздействие на УВ лъчите кожата задебелява, дехидратира се и при системно излагане на слънце без фотопротекция се увреждат еластичните й влакна –

настъпва

еластоза,

а тя не може

да се коригира

напълно

Тази неблагоприятна триада прави овлажняващата козметика след престой на слънце толкова важна, колкото и фотозащитата преди това. При много уязвима светла кожа, която от ранна възраст безпощадно е излагана на лъчите, би могло да се получи еластоза още на 40 г.

- Останаха ли пациенти с акне, които още вярват в мита, че слънцето лекува техния проблем?

- Много хора се заблуждават от илюзорното стабилизиране в началото на морската почивка – гнойните пъпки времено се засушават, тенът завоалира червенината, но скоро след отпуската започва влошаване. При продължителен проблем хората го научават и от опит, но за тези, които отскоро имат проблем: тенът не е приятел на акнетичната кожа. От слънцето кожата загрубява, удебелява се и се запушва космено-мастният фоликул, където се разиграва действието на акнето.

Има и обратна тенденция в отношението към слънцето особено при възрастните с акне. Някои и през зимата нанасят фотозащитни средства в града, а такава маниакалност не предоставя допълнителни ползи. Важно е протекцията да се прави с необходимата упоритост, когато слънцето е по-силно, особено за лицето.

- Кои зони на лицето са особено уязвими?

- Трябва да защитаваме цялото лице. Прави впечатление, че често хората

пропускат

да нанесат

фотозащита

на устните,

в областта на

долния клепач

и върху ушите

За това говори и фактът, че на тези места по-често се откриват немеланомните видове рак на кожата – базоцелуларен и спиноцелуларен карцином. По долната устна, която е повече изложена на въздействието на лъчите, особено при възрастни хора често се развива предраковият соларен хейлит или спиноцелуларен карцином, който е доста агресивен на това място. Това обяснява съвета да се ползват стиковете за защита на устните от ултравиолетовата радиация. По ушите – особено при мъже и жени, които поддържат предимно къса прическа, също често се развиват кожни карциноми. Ушите са изпъкнали и при дългогодишна непрекъсната експозиция на слънце по-често се стига до мутации в клетките на кожата. Също толкова рискови са носът и кожата над веждите поради изпъкналостта си. Веднага трябва да се търси лекар, ако във всички тези зони се образуват малки незарастващи ранички - приличат на

пъпчици, които

се разязвяват

и в център им

се формира

коричка, която

пада и отново

става раничка

и това продължава с месеци. Тези ранички обикновено се оказват тумори, които се лекуват оперативно. Ако се допусне да станат големи и са близо до клепача или върху носа, отстраняването е трудно. Изобщо всяка незарастваща раничка където и да е по тялото веднага трябва да се покаже на дерматолог. В ранен етап хирургическото отстраняване може да реши дефинитивно проблема.

- През лятото трябва ли да се избягват козметични или други неспешни интервенции?

- За повечето процедури лятото не е най-подходящото време, но дали, какво и по какъв начин може или трябва да се направи, ще прецени дерматологът. Има множество колагеностимулиращи процедури като ултразвук и инфрачервена светлина, които не увреждат епидермиса и нямат отношение към тена, така че няма значение през кой сезон се правят. Много подходящо е

през лятото да

се предприемат

дълбоко

хидратиращи

процедури

като скинбустери - вкарване на нисък процент хиалуронова киселина. Месеците от пролетта до есента са сполучлив избор и за мезотерапии, които хидратират и подсилват кожата.

Може да се слагат и филъри. Като цяло терапиращите процедури са повече за зимата, коригиращите може да се оставят и за лятото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Проф. Постаджиян: Мярката за хипертония в Европа и САЩ се различава с 10 пункта заради методиките

При възрастните за точно мерене има специални изисквания за маншета на апарата. С годините тръгва тенденция долната стойност да намалява, горната – да се вдига, казва проф. Арман Постаджиян. Той е професор по кардиология към Медицинския университет – София, началник на отделение по кардиология към Клиниката по кардиология на столичната УМБАЛ

Проф. Иво Петров спаси анестезиолог, получил емболия, докато дава анестезия при мозъчна операция в болница “Св. Иван Рилски”

Инвазивният кардиолог: Колегите от държавната болница са доказани професионалисти, веднага са поставили точна диагноза, в този случай бързината е фактор! С професионализъм на световно ниво лекари от две софийски болници спасиха живота на един от най-опитните анестезиолози в столицата. Случаят е като от филмите, но един от многото,

Фини прахови частици са виновни за всяка 4-а смърт от инсулт и инфаркт

Индустрията, домакинствата, транспортът отделят замърсители на въздуха, много от които са вредни за здравето. Всеки друг риск може да бъде въпрос на избор, но човек не може да спре да диша. От всички замърсители във въздуха най-голямо влияние върху човека имат праховите частици. Те не са просто прах в разговорния смисъл на думата,

Безкръвните операции стават златен стандарт в лечението на чернодробни заболявания

Нови операционни зали във ВМА позволяват на лекарите да гонят нови върхове в медицината Щадящите организма лапароскопски (безкръвни) операции намират все по-широко приложение в редица области на хирургията. Един от последните пикове на този метод е в лечението на чернодробни и панкреатични заболявания,

Фантомни плуващи тъмни петна и светкавици предупреждават за отлепване на ретината

Рисковите фактори: силно късогледство, физически усилия, травми, кръвно. Влияе и възрастта. Внезапната поява на множество “плуващи” тъмни петънца, които сякаш се носят в зрителното ви поле и “светкавици” са много категорични подканяния да потърсите очен лекар. Това са най-характерните симптоми на започващо отлепване на ретината и бързата намеса на

Доц. Каракостов: 40-минутна интервенция връща младостта на крехкия гръбнак

Правим 2400 операции за година, в поне 5 области на нашата специалност защитаваме европейско ниво, казва доц. Васил Каракостов, дм, началник на Клиниката по неврохирургия към университетската болница “Свети Иван Рилски” - София, и доцент в катедра “Неврохирургия” към Медицински университет – София. Завършва медицина през 1982 г.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Д-р Желю Димов: Бъдещето на лицево-челюстната хирургия е в използване на импланти от тялото

Недостигът на кадри в тази специалност у нас става все по-сериозен проблем, казва ръководителят на Клиниката по лицево-челюстна хирургия в болница “Света Анна” - София и специалист с над 35 години опит - Д-р Димов, вие сте специалист по лицево-челюстна хирургия с дългогодишен опит, но преди месец се сблъсквате със случай, какъвто казвате,

Болните от морбили минаха 1000, 3 области в риск за още

Бройката на заболели от морбили в  България премина 1000. До края на работния ден вчера случаите са 1005, ще продължат да растат, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по микробиология към министъра на здравеопазването.

Профилът на децата с атопичен дерматит: умни и разсеяни

Появи се нов вид атопична екзема - с късно начало. Всички форми на заболяването са се увеличили 6 пъти, страда 1 от 3 деца и всеки 13-и възрастен. Дерматолозите се шегуваме, че ако доведеното за преглед дете започне да пипа навсякъде и да влиза в “умни” разговори, да задава любознателни въпроси, обикновено е с атопичен дерматит, разказва доц.

Първият час в училище да е от 9 ч, препоръчват невролози

Такъв ритъм се доближава повече до биологичните особености на възрастта. Изследвания установиха, че от хормоните тийнейджърите стават поспаливи сутрин. Започването на училище по-късно през деня може да има значителен положителен ефект върху тийнейджърите от мозъка до телата им. Констатацията е от ново проучване на Американската академия по

Проф. Габровски: Новите 3D технологии и невронавигацията увеличиха сигурността на операциите в неврохирургията на "Пирогов"

Реализира се наша отдавнашна мечта и разполагаме с апаратура, която ни позволява да лекуваме по нов, съвременен и много по-щадящ за пациентите начин. Тя позволява да се използва много по-малко облъчване, при по-ниски рискове за пациента и с по-сигурен резултат. Предимствата на новото оборудване проличават най-добре при тежките интервенции,

Безплатни прегледи на вени във великотърновската болница “Д-р Стефан Черкезов”

Съдовият хирург д-р Ангел Григоров: До 70% е съдовата патология у нас МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново и съдовият хирург д-р Ангел Григоров се включват в националната информационна кампания “Вземи краката си в ръце”. Тя е организирана от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber