Доц. Сираков лекува мозъка през крака

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7505841 Доц. Сираков лекува мозъка през крака Доц. Сираков лекува мозъка през крака www.24chasa.bg
СНИМКА: Любомира Николаева

Доц. Станимир Сираков е един от само 36-има лекари в света с европейска диплома по неврорентгенология.

Когато майка ти е майстор на спорта в ски бягането и те е възпитала от дете, че отговори Не мога и Не искам не се броят, няма ги, вероятно можеш да се реализираш в която си поискаш професия.

 За щастие на хората с най-тежки патологии на кръвоносните съдове в мозъка, доц. Станимир Сираков избира за мисия на живота си неврорентгенологията. “Виновен” за посвещаването точно в помощ на болните хора е личният пример на баща му - лекар.

Доц. Сираков завършва медицина през 2009 г., специализира в чужбина и само 10 г. по-късно вече е доцент и част от елитния отбор на лекарите, които допринасят за доброто име на Университетската болница за активно лечение “Св. Иван Рилски” в София. Младият лекар е един от само от 36-имата специалисти в света с европейска диплома по неврорентгенология. Сертификатът му се присъжда от новосформирания Европейски борд по невроинтервенции, който обединява усилията на трите водещи специалности в лечението на мозъчносъдовите болести. Дипломата потвърждава опита и квалификацията на българския специалист да извършва

щадящото

ендоваскуларно

лечение

на най-сложните и комплексни мозъчносъдови заболявания.

Казано достъпно, лекарят лекува мозъчните минимално инвазивно и с отдалечен достъп, най-често през артерия на крака. Със специални устройства, които се вкарват в кръвоносния съд през малък разрез на бедрото, се достига до мозъка и започва същинското лечение.

Новата диплома на доц. Сираков е ключ за вратите на който и да е от големите центрове за ендоваскуларни процедури в Европа. Само че човекът, възпитан да дава всичко от себе си за хората, които му вярват, избира по-трудния път. Екипът му кандидатства за статут на акредитиран център за обучение за невроендоваскуларни процедури към Европейския борд по невроинтервенции.

Ако успеем, ще сме единствени в Източноевропейския регион. Ще е голямо постижение и за българската медицина, и за нашите пациенти, казва доц. Сираков.

Точното название на дейността, която той извършва – интервенционална неврорентгенология, звучи разбираемо за света, но у нас не е достатъчно популярно.

Причината е в различния подход към дефинирането на специалностите. В България лечението се извършва от медици по образна диагностика, които имат допълнителна квалификация в ендоваскуларното лечение, навън моделът е друг.

“Откакто съществува, медицината се стреми към по-малка травматичност и минимална инвазивност. В мозъчносъдовото лечение прогресът е неимоверен. При прохождането на неврохирургичното лечение на съдовете в мозъка смъртността е била много висока, а най-сложните аневризми просто не са били третирани. С развитието на ендоваскуларното лечение все повече мозъчносъдови заболявания може да се лекуват с щадящите методи и при несравнимо по-малък риск. От първия път, в който при специализацията си в чужбина видях възможностите за по-нискорисковото лечение на сериозни мозъчносъдови заболявания, бях спечелен завинаги за тези методи. Те спестяват отворената операция на главата, а до уязвимото място се стига по съдов път и с техники, които са алтернативни на класическите. Методите са развити от интервенционалните рентгенолози и днес вече

работим отдалечени

на 1-1,5 метра

от полето

на действие

В Европа около 98% от дейността в тази сфера се поемат от интервенционални рентгенолози, които имат допълнителна квалификация по интервенционална неврорентгенология, за да работят насочено в мозъчносъдовите заболявания. 

У нас не е така - вземаме специалност по образна диагностика, а след това трябва да се придобие допълнителна 2-годишна квалификация по интервенционална рентгенология, за да правим терапевтични процедури под рентгенов, скенеров или ехографски контрол. Това дава възможност да се извършват интервенции по цялото тяло, но в нашата болница сме избрали за фокус неврохирургичните пациенти”, обяснява лекарят.

За сравнение той дава пример с лечението на мозъчните аневризми. Те представляват балонообразни разширения на кръвоносен съд, които са рискови да се разкъсат поради изтъняването на стената им в зоната на раздуването. Често това става без “предизвестие”, а нерядко се откриват при липса на каквито и да е симптоми случайно, преди да са прокървили.

През 2012-2013 г. към 95% от пациентите с мозъчни аневризми в “Св. Иван Рилски” са третирани с класическа неврохирургия.

Тази година

от около

90 лекувани

пациенти на 88

е помогнато

ендоваскуларно

- без отваряне

на главата,

и по европейски стандарти.

“Към момента за такава дейност българските лекари се обучаваме навън кой както успее. Ако проектът ни за център за обучение у нас се реализира и той бъде акредитиран от европейския борд, ще се гарантира, че се работи по единни утвърдени стандарти. Предлагаме организацията да бъде по немски и френски модел - поне 2-годишен курс, в който ще се квалифицират невролози, неврохирурзи, рентгенолози. След покриване на определени критерии и явяване на изпит

завършилите

ще бъдат

сертифицирани

и ще могат

да работят

навсякъде

в Европа,

уточни доц. Сираков.

До втори курс в университета той бил убеден, че ще става хирург. След това до четвърти курс се виждал като бъдещ анестезиолог или офталмолог. В пети и шести обаче баща му го насърчава да посещава големи медицински форуми и там открива възможностите на неврорентгенологията. Омагьосан е от потенциала й, а методът не се прилага в България.

Това е! - казва си тогавашният студент. Мисли (както и сега си представят повечето българи), че за да работи в тази област, трябва да специализира неврохирургия. Всъщност се оказва, че пътят към ендоваскуларното лечение в мозъка минава през образната диагностика/рентгенология.

“Рентгенологията и физиотерапията бяха специалностите, за които никога не съм мислел, че може да ме привлекат. Сега се шегувам, че ако в бъдеще взема втора специалност, нищо чудно да е физиотерапия”, усмихва се лекарят.

Достъпно ли е за пациентите в България модерното “безкръвно” лечение на мозъчните съдове, което екипът на доц. Сираков извършва?

“В началото най-тежката част от разговора с пациентите беше не да обясня всички възможности за лечение и рисковете, а че трябва да се плати голяма сума за консумативите. С аргументи и изчисления, както и с подкрепа от нуждаещите се пациенти успяхме да се преборим и да убедим здравната каса, че щадящото лечение е оправдано от всяка гледна точка. То връща повечето пациенти в обичайния за тях живот, в състояние са да възобновят работата си и да са полезни за себе си и за обществото. Докато

върху по-малките суми

в началото

за класическата

неврохирургия

се натрупват 

последващи

разходи

за по-продължителното възстановяване и болничен престой. В крайна сметка отворената операция е не само по-тежка за пациента, но става и по-скъпа за държавата”, напомня неврорентгенологът.

След като здравната каса приема аргументите на прагматичността,

вече не се налага

пациентите

да си купуват

от джоба

консумативите

за иновативното лечение.

Остава обаче парадоксът в заплащането на лекарския труд, който продължава да е неостойностен. “Ние не получаваме почти нищо за нашите операции, защото стойността на клиничната пътека остава в клиниката по неврохирургия, а ние извършваме самата интервенция. Дейността е нова и в НЗОК все още не е променен начинът на заплащане за лекарския труд при ендоваскуларното лечение. За последните години се преборихме да се поемат скъпите консумативи, за да не ги плащат пациентите, но не успяхме да постигнем реално финансиране за извършената от нас дейност”, пояснява доц. Сираков.

Той е от генерацията на милениумите, донесла от световноизвестни школи и центрове модерни терапии и организация на лечението. Нагласата да не се отказва, докато не направи всичко възможно за даване на шанс на живота, му носи заслужено признание и професионални отличия.

Заедно с това доц. Сираков е еталон за емпатия и етично отношение към пациентите и колегите си. Половината му ден е посветен да обяснява на страдащите хора всички възможности за лечение с плюсовете и рисковете, за да могат да вземат решение как да продължат. С благородството на силния учи специализантите си на всичко, което може и знае, изпраща ги на курсове навън, за да остава екипът в крак с най-новото.

На този фон ще има ли изненадани от справката в деловодството на болницата, че неврорентгенологът е

натрупал

над 140 дни

неизползвана

почивка,

а за последните 20 дни, в които има право на отпуск по бащинство след раждането на малкия му син, е направил 20-ина операции и продължава да се грижи всекидневно за пациентите си?

Коментарът на доц. Сираков е прост: “Звънят ми в 7 сутринта от Пловдив: “Майка ми прокърви”. И аз – какво? Да кажа: “Имам новородено бебе вкъщи, търси си друг начин”?! След няколко часа вече я оперирахме.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Проф. Постаджиян: Мярката за хипертония в Европа и САЩ се различава с 10 пункта заради методиките

При възрастните за точно мерене има специални изисквания за маншета на апарата. С годините тръгва тенденция долната стойност да намалява, горната – да се вдига, казва проф. Арман Постаджиян. Той е професор по кардиология към Медицинския университет – София, началник на отделение по кардиология към Клиниката по кардиология на столичната УМБАЛ

Проф. Иво Петров спаси анестезиолог, получил емболия, докато дава анестезия при мозъчна операция в болница “Св. Иван Рилски”

Инвазивният кардиолог: Колегите от държавната болница са доказани професионалисти, веднага са поставили точна диагноза, в този случай бързината е фактор! С професионализъм на световно ниво лекари от две софийски болници спасиха живота на един от най-опитните анестезиолози в столицата. Случаят е като от филмите, но един от многото,

Фини прахови частици са виновни за всяка 4-а смърт от инсулт и инфаркт

Индустрията, домакинствата, транспортът отделят замърсители на въздуха, много от които са вредни за здравето. Всеки друг риск може да бъде въпрос на избор, но човек не може да спре да диша. От всички замърсители във въздуха най-голямо влияние върху човека имат праховите частици. Те не са просто прах в разговорния смисъл на думата,

Безкръвните операции стават златен стандарт в лечението на чернодробни заболявания

Нови операционни зали във ВМА позволяват на лекарите да гонят нови върхове в медицината Щадящите организма лапароскопски (безкръвни) операции намират все по-широко приложение в редица области на хирургията. Един от последните пикове на този метод е в лечението на чернодробни и панкреатични заболявания,

Фантомни плуващи тъмни петна и светкавици предупреждават за отлепване на ретината

Рисковите фактори: силно късогледство, физически усилия, травми, кръвно. Влияе и възрастта. Внезапната поява на множество “плуващи” тъмни петънца, които сякаш се носят в зрителното ви поле и “светкавици” са много категорични подканяния да потърсите очен лекар. Това са най-характерните симптоми на започващо отлепване на ретината и бързата намеса на

Доц. Каракостов: 40-минутна интервенция връща младостта на крехкия гръбнак

Правим 2400 операции за година, в поне 5 области на нашата специалност защитаваме европейско ниво, казва доц. Васил Каракостов, дм, началник на Клиниката по неврохирургия към университетската болница “Свети Иван Рилски” - София, и доцент в катедра “Неврохирургия” към Медицински университет – София. Завършва медицина през 1982 г.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Д-р Желю Димов: Бъдещето на лицево-челюстната хирургия е в използване на импланти от тялото

Недостигът на кадри в тази специалност у нас става все по-сериозен проблем, казва ръководителят на Клиниката по лицево-челюстна хирургия в болница “Света Анна” - София и специалист с над 35 години опит - Д-р Димов, вие сте специалист по лицево-челюстна хирургия с дългогодишен опит, но преди месец се сблъсквате със случай, какъвто казвате,

Болните от морбили минаха 1000, 3 области в риск за още

Бройката на заболели от морбили в  България премина 1000. До края на работния ден вчера случаите са 1005, ще продължат да растат, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по микробиология към министъра на здравеопазването.

Профилът на децата с атопичен дерматит: умни и разсеяни

Появи се нов вид атопична екзема - с късно начало. Всички форми на заболяването са се увеличили 6 пъти, страда 1 от 3 деца и всеки 13-и възрастен. Дерматолозите се шегуваме, че ако доведеното за преглед дете започне да пипа навсякъде и да влиза в “умни” разговори, да задава любознателни въпроси, обикновено е с атопичен дерматит, разказва доц.

Първият час в училище да е от 9 ч, препоръчват невролози

Такъв ритъм се доближава повече до биологичните особености на възрастта. Изследвания установиха, че от хормоните тийнейджърите стават поспаливи сутрин. Започването на училище по-късно през деня може да има значителен положителен ефект върху тийнейджърите от мозъка до телата им. Констатацията е от ново проучване на Американската академия по

Проф. Габровски: Новите 3D технологии и невронавигацията увеличиха сигурността на операциите в неврохирургията на "Пирогов"

Реализира се наша отдавнашна мечта и разполагаме с апаратура, която ни позволява да лекуваме по нов, съвременен и много по-щадящ за пациентите начин. Тя позволява да се използва много по-малко облъчване, при по-ниски рискове за пациента и с по-сигурен резултат. Предимствата на новото оборудване проличават най-добре при тежките интервенции,

Безплатни прегледи на вени във великотърновската болница “Д-р Стефан Черкезов”

Съдовият хирург д-р Ангел Григоров: До 70% е съдовата патология у нас МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново и съдовият хирург д-р Ангел Григоров се включват в националната информационна кампания “Вземи краката си в ръце”. Тя е организирана от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber