Уникален метод за диагностика на простатен карцином вече и в България

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7501781 Уникален метод за диагностика на простатен карцином вече и в България Уникален метод за диагностика на простатен карцином вече и в България www.24chasa.bg

Изследването вече е достъпно в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ и с възможност пациентите да бъдат навременно диагностицирани и лекувани с най-подходящата терапия

В края на май в клиниката по Нуклеарна медицина към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост за първи път у нас беше извършено иновативно хибридно образно изследване при болни с простатен карцином. Хибридната образна диагностика на простатен карцином с радиофармацевтик 68Ga - PSMA и ПЕТ – КТ се извършва от близо 3 години в Европа, а сега вече и в България.

Към момента за диагностика и стадиране на простатен карцином се използват ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография с контраст за онагледяване на рецидивите. Но тези изследвания не винаги са достатъчно точни при ниски стойности на туморния маркер, което налага допълнителни процедури и не винаги позволява на лекарите да назначат персонално лечение.

Благодарение на най-модерния в света ПЕТ-КТ скенер с 5 рингов детектор и уникалния радиофармацевтик, болните ще бъдат изследвани за по-кратко време и с по-малко количество въведена радиоактивна субстанция.

- Проф. Костадинова, с какво е по-различно новото изследване на простатен карцином?

- Изключително сме щастливи, че успяхме да осъществим първото хибридно образно изследване в България на болен с простатен карцином с новия радиофармацевтик 68Ga-PSMA (простатно специфичен антиген, маркиран с радиоактивен галий).

Благодарение на 6-месечен труд в нашата клиника и с помощ от колеги успяхме да синтезираме този специфичен радиофармацевтик, който е хит в Европа за онагледяване на простатен карцином и вече ще го прилагаме рутинно при нашите пациенти. Ние наистина сме длъжници на тези пациенти, защото до момента не беше прилаган необходимият продукт за онагледяване на това заболяване. Чрез иновативната методика ще могат да се проследяват патологичните изменения в по-ранен стадий при пациенти с простатен карцином, досега труднодостижимо от другите образни изследвания.

- Защо е толкова важна тази методика за болните от рак на простата?

- Благодарение на комбинираното образно изследване - ПЕТ-КТ с новия радиофармацевтик 68Ga – PSMA при пациенти, преминали първоначално радикално лечение, е възможно много рано да онагледим рецидивите на простатния карцином (отново появили се туморни тъкани), дори при ниски стойности на туморния маркер. Нещо, което до сега беше недостижимо за образните методи. Ранното онагледяване на тези рецидиви позволява едно навременно и персонално лечение на болния и очаквани много добри терапевтични резултати.

Освен за онагледяване на рецидивите, това хибридно образно изследване може да се приложи и при новооткрити болни, за които има съмнение, че заболяването вече е разпространено.

Може да се приложи още и при пациенти с отрицателни предходни биопсии, т.е. има покачване на туморния маркер, а всъщност заболяването не може да се открие с биопсия. Методиката е много подходяща и за планиране на лъчетерапия, когато онкологичната комисия прецени, че това е методът на лечение.

Обобщено казано, това е един високочувствителен метод, с който ще помогнем на нашите пациенти навременно да бъдат диагностицирани и навременно да им бъде прилагана най-подходящата терапия. Литературните данни показват, че новата методика променя терапията при повече от 50% от пациентите с рецидиви и при повече 10% от болните с новооткрито заболяване. Надяваме се и сме убедени, че ще бъдем максимално полезни и да помогнем на много повече хора с простатен карцином при избора на адекватното лечение.

- Можете ли в резюме да отличите основните ползи за пациентите?

- Ползите за пациентите са няколко. По-ранното и навременно диагностициране на болестта ще им позволи да бъдат лекувани с най-подходящия за тях метод, което ще доведе до повишаване на качеството им на живот, както и до спасяване на човешки живот при много от тях. При някои пациенти до сега многократно бяха извършвани биопсии и други скъпоструващи изследвания с цел достигане до правилната диагноза. С възможностите на новото изследване пациентите няма да е необходимо да се подлагат на редица допълнителни обременяващи изследвания.

- Освен на специалистите по нуклеарна медицина за диагностично уточняване, на кого още ще е от полза новото изследване?

- То ще помогне на уролозите да назначат и определят най-правилния хирургичен подход при болните с простатен карцином, както и на лъчетерапевти, медицински онколози за определяне вида на първоначалното или поддържащо лечение. А с колегите от образната диагностика ще работим заедно, когато се касае за новооткрито заболяване и риск от вече разпространено заболяване. Тогава е необходимо, освен изследване с ядрено магнитен резонанс, да се приложи и новото хибридно образно изследване.

- Болезнено ли е изследването за пациентите?

- Това е една високочувствителна и специфична образна диагностика на ПЕТ-КТ-скенер, без риск и неудобства за пациента, която се базира на венозното приложение на нов радиофармацевтик т.е. специфичен маркер само за простатен карцином. Така се получават изображения с високо качество, което е предпоставка за точна и навременна диагноза.

- Колко време продължава самото изследване и подлежат ли на някаква специална селекция пациентите?

- Самото изследване е съвсем рутинно за нас. След като пациентът си е подал необходимите документи при нас и комисия прецени, че той е подходящ за това изследване, т.е. можем да помогнем за избора на последващата терапия, насрочваме дата за самото изследване. На самия ден на изследването пациентът идва, без специална подготовка, инжектираме го венозно, след което изчакваме субстанцията да се натрупа и провеждаме самото изследване на нашия скенер с високочувствителен 5-рингов детектор. Изследването протича в рамките на 10-15 минути максимум.

- Веднага ли виждате образите от изследването, докато пациентът е още в скенера? Възможно ли е да бъде направена бърза диагностика, докато пациентът е още в самия скенер?

- Докато пациентът е в скенера, няма как да направим такава диагностика, може първоначално да се ориентираме за какво става въпрос и ако е необходимо да бъде направено допълнително изследване на даден пациент на дадена област или и на по-късен час. Но обичайно са ни необходими 1-2 часа да разгледаме всички образи и срезове от изследването, за да не изпуснем нещо важно за пациента и да дадем точната диагноза за пациента и колегите уролози, лъчетерапевти и онколози да назначат правилното лечение.

- Кои специалисти могат да насочват пациенти към вас за това изследване?

- Специалистите, които най-мотивирано биха насочили към нас пациентите са уролозите, медицински онколози, лъчетерапевтите и даже самите пациенти могат да се консултират с нас и ще преценим дали въобще са подходящи за това изследване и дали можем да помогнем с тяхната терапия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Говорещ робот дава консултации на наркозависимите в рехабилитационен център в Гуанджоу

В гр. Гуанджоу говорещ робот помага като консултант на служителите при рехабилитацията на наркозависимите. Негова задача е да обслужва онези пациенти, които се чувстват неудобно да разговарят с живия персонал, информира Радио "Китай". „Tianche No. E", който изглежда като героя от анимационния филм „Baymax",

Експерт: Екстремните диети и хранителните добавки могат да бъдат опасни

Крайните диети - белтъчни или въглехидратни, могат да бъдат опасни и да доведат до влошаване на здравословното състояние, каза в интервю за БТА проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика. Експертът участва в националната конференция по хранене с международно участие, която се проведе наскоро край Варна.

Личат ли по кожата болни черен дроб и стомах?

Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Кожата реагира при много заболявания, включително на стомашно-чревния тракт и при жлъчно-чернодробни болести. Понякога при хеликобактер-положителни тежко изразени гастрити или гастродуоденити се получават червени

8 часа седмично - оптималното работно време за психичното здраве

Британски учени установиха, че оптималното работно време за психичното здраве е осем часа седмично, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА. При такова работно време психичните проблеми намаляват с 30 процента в сравнение с безработицата или гледането на деца. Данни психичното здраве да се подобрява при повече работни часове през седмицата, няма.

Екстракти от куркума и джинджифил – последното откритие на науката срещу множество болести и в подкрепа на онкоболните

Знаете ли, че екстрактите от куркума и джинджифил се славят сред научните специалисти като едни от най-мощните познати до момента на човечеството билки със силни лечебни свойства. Проведени над 7000 хиляди изследвани безспорно потвърждават, че след тримесечен прием на екстракт от джиндифил хората се възстановяват от тежки заболявания като Рак,

Новото „китайско сърце" е революция в лечението на сърдечна недостатъчност

Независимо разработена от китайски учени магнитна левитационна сърдечна система, наречена „китайско сърце", помогна на седем пациента със сърдечна недостатъчност да се върнат към нормалния начин на живот и даде нова надежда на милиони китайци, които страдат от заболяването, предаде "Радио Китай". „Китайското сърце" изненада чуждестранните

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Ябълките и крушите могат да предизвикат алергии

Ябълки, круши, плодове с костилки и лешници могат да бъдат опасни за хора, които са алергични към цветен прашец, тъй като тези продукти провокират кръстосани алергии и причиняват т. нар. „орален синдром“, каза ръководителят на консултантския и диагностичен отдел по алергология и имунология в центъра по алергология в Москва Елена Бобрикова,

Вместо бутилка червено вино, или най-ценното от гроздовия сок в една таблетка

След успешни изпитания в лабораторията на успешния български пробиотик „ProViotic” съвместно със Софийския университет „Климент Охридски“ на пазара се появи революционна хранителна добавка. Това е иновативна комбинация, съчетаваща положителните ефекти на три съставки: • ресвератрол (вещество, произвеждано по естествен път от някои растения,

Симптом - болка в челото

По лицевата част на главата, в костите са разположени четири типа кухини, по-известни като синуси. Максиларните синуси са разположени по горната част на челюстите и участват в оформянето на скулите. Фронталните синуси се разполагат в двете страни на челото, зад и над очните ябълки. Етмоидалните и сфеноидалният синуси са зад носа и очите.

Не пропускайте морето! Морската вода е изключително полезна за човешкото тяло

Оказва се, че освен приятно, забавно и отпускащо, ходенето на море е изключително полезно. По-точно контакта на човек с морската вода. Тя е източник на ценни и незаменими вещества, полезни за кожата и тялото, а съдържащите се в нея витамини и минерали я правят идентична с кръвната плазма на човека. Предлагаме ви откъс от „Лечебните енергии на

В САЩ одобриха лекарство за повишаване сексуалното желание при жените

Американската Агенция за котрол на храните и лекарствата разреши използването на ново лекарство, което повишава сексуалното желание при жените, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс. Положителната страна на медикамента се състои в това, че той може да се използва само при нужда. А слабата му страна е че е под формата на инжекция,

Вреден ли е за кожата солариумът?

Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски. Модата за добиване на тен се променя с годините в зависимост от културните особености на обществото. В древни времена гърците са търсели външна красота чрез мускулесто тяло и бронзов тен. През средните векове на мода са бледите, бели кожи,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber