Проф. Червенков: Венозната болест започва много преди сериозните оплаквания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7493778 Проф. Червенков: Венозната болест започва много преди сериозните оплаквания Проф. Червенков: Венозната болест започва много преди сериозните оплаквания www.24chasa.bg
Проф. Червенков: Венозната болест започва много преди сериозните оплаквания
СНИМКА: Десислава Кулелиева

Дискомфорт в краката при затопляне на времето, стоене прав, седене е сигнал да се прегледате, за да избегнете усложнения, казва проф. д-р Васил Червенков, дм - началник на Клиниката по съдова хирургия към “Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда”. Завършил е медицина през 1987 г. в МУ – София, и започва работа по разпределение за 1 г. в хирургично отделение в Силистра. От 1988 г. е асистент в УМБАЛ “Св. Екатерина” в Клиниката по съдова хирургия. През 1992 г. покрива изисквания за клиничен достъп в САЩ и е сертифициран от Educational Commission for Foreign Medical Graduates (Образователната комисия за чуждестранни медицински специалисти), което му дава право да практикува в САЩ. След присъждане на специалност по обща хирургия в България продължава клинична специализация по кардиоторакална и съдова хирургия в Carolinas Medical Center, Charlotte, NC, под ръководството на проф. Франсис Робичек за период от 3 г. През 1999 г. му е присъдена специалност по съдова хирургия, след което от 2001 до 2002 г. специализира ендоваскуларно лечение на периферни съдови заболявания в същия център в САЩ. Редовен член е на Европейското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия.

Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология организира Национална информационна кампания за превенция на хроничната венозна болест “Вземи краката си в ръце”. Тя цели да повиши информираността за рисковете от появата на разширени вени, ранните симптоми на венозната болест, необходимостта от навременна диагностика и упражнения и своевременно лечение и се провежда с подкрепата на фармацевтична компания Servier. Гражданите ще могат да си направят тест за оценка на риска от появата на разширени вени. В рамките на кампанията са планирани безплатни прегледи в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново, Плевен и Стара Загора. Под егидата на дружеството те ще се проведат между 17 и 21 юни по предварителен график, публикуван на сайта www.venite.bg. (Интересът към прегледите е много голям и е възможно часовете на много места вече да са заети - бел. ред.)

- Проф. Червенков, защо точно сега дружеството по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология организира кампания за превенция на хроничната венозна болест?

- Със затоплянето на времето хората, които имат хронична венозна болест, се чувстват по-зле. Топлината разширява венозните съдове и се засилват обичайните оплаквания, съответно - и времето, в което пациентите имат по-голяма нужда да се прегледат и погрижат за венозни проблеми.

- Има ли нужда да бъдат “подсещани” с инициативи?

- Все още има необходимост. При едно от по-новите проучвания у нас се установи, че 37% страдат от някаква форма на хронична венозна болест. В други мащабни проучвания процентът е даже по-висок, между 40 и 60%. Очевидно проблемът е доста разпространен, въпреки че много от пациентите не си дават сметка. Разяснителни кампании и безплатни прегледи спестяват много предотвратими страдания и разходи на пациентите, както и обществен ресурс. Кампанията ще ориентира хората, които не свързват симптомите с болест и пропускат възможността за ранна диагноза и лечение. Идеята е да се предпазят от задълбочаване на венозния проблем и свързаните с това усложнения, които влошават качеството на живот, изискват по-сериозни терапии и са свързани със значително по-високи разходи.

Стадиите на венозната болест започват с практически безсимптомно състояние, пациенти, при които все още не се вижда проблемът, усещат само дискомфорт, тежест. Ако от този момент не се вземат активни мерки, може да се стигне поетапно до

усложнения първо

в повърхностните,

а след това и в

дълбоките вени

- Кои са ранните прояви на венозната болест?

- Повечето хора интуитивно се досещат, че повтарящи се тежест, оток, чувство на напълненост в краката, сърбеж или необясним дискомфорт, а в по-напредналите стадии – и болка, са състояния, на които трябва да обърнат внимание. Позите, които провокират най-често оплаквания, са стоенето прав или продължителното седене. Затова са разпространени сред професионални групи, които, казано с медицински термин, са свързани с ортостатични натоварвания, и по време на летене и продължително пътуване.

- Може ли някои проблеми да се разрешат без лечение?

- В повечето случаи по-леките оплаквания се повлияват от обливане със студена вода, хладка процедура като ходене в морските плитчини, при което солената вода засилва още повече ефекта, облекчение настъпва и от вдигане на краката нависоко. За хората зад бюро или работещи прави са препоръчителни

около 20-минутни

разходки на 2-3 часа,

за да се включат в придвижването на кръвта мускулите. Венозните съдове нямат собствена мускулатура, затова движението е важно – то подпомага транспорта на венозната кръв към сърцето, като задейства т.нар. мускулни помпи. В усилията за кръвообращението участват и венозните клапи, които при по-напредналите стадии на венозна болест също може да пострадат. Опитът показва, че и пациенти с по-сериозни оплаквания може дълго да подценяват състоянието си и идват с вече отворени венозни рани, които трудно може да бъдат затворени. Тези тежки състояния са свързани с продължително неглижиране на оплакванията и късна диагноза.

- Колко често се случва?

- Проучване няма, но от практиката в нашата клиника забелязвам, че безнадеждно закъснелите не са много, а има много голяма група пациенти, които са пропуснали най-благоприятния период да се прегледат и съответно да направят промяна в начина си на живот и да започнат лечение, когато то може да е най-резултатно. От споменатите 37% с хронична венозна болест може би 15-18% закъсняват да се консултират и го правят при много очевиден проблем, когато страда комфортът им или са с влошена трудоспособност.

- Как се овладяват по-леките оплаквания?

- В началото състоянието може да се подпомогне с хигиена на труда – раздвижване на краката, малка разходка или дори с повдигане на пръсти на място или подобно движение с ходилата, докато човек седи; подложки за краката за работещите седнали; хладни процедури; повдигане на краката при всяка възможност – пред телевизора, докато човек чете. Може да се включат физикални средства като носенето на ластична компресия. Както и доказано ефективни медикаменти – широк спектър от средства, насочени към укрепване на съдовата стена, и други, предназначени за намаляване на възпалителния процес, за да не се развиват усложнения. При навременна диагноза, започване на адекватно лечение и стремеж към избягване на рисковите фактори се стопира увреждането на вените. Това е цел с инициативи като сегашната – да ограничим до минимум допускането на тежките усложнения.

- Освен ортостатичните пози и горещините кои са другите провокиращи фактори?

- Значителна е ролята на заседналия живот и на наднорменото тегло. От значение е и наследствеността. При жените предразполагащ фактор са бременността и ражданията.

- Отлагането на преглед е до голяма степен свързано със страха от операция, колко често се налага?

- Все по-рядко се правят отворени операции, както беше преди години. В практиката се утвърдиха минимално инвазивни техники като термалните методи – аблациите, които са златен стандарт в момента, а техни конкуренти са и навлизащите нетермални методи. И при двата типа лечение

проблемната вена

не се отстранява, а

се обработва през нея

да не циркулира кръв

- Как се осъществява това?

- При термалните методи, към които е лазерната аблация, изваждането на вената от употреба, без тя да се отстранява, ефектът се постига с топлина. При нетермалните способи се цели механично дразнене на вътрешната повърхност на венозната стена, след което се въвежда медикамент, който да затвори наранената вена, така че тя да не се пълни с кръв. Задължително условие е тези интервенции да се правят с предварително ултразвуково изследване и наблюдение по време на процедурата, за да се оцени дали дълбоките вени работят пълноценно и поемат целия кръвоток. Физиологично през тях преминава 80-90% от кръвта и когато са в добро състояние, повърхностната проблемна вена може да бъде оставена нефункционираща.

- По какви критерии подбирате щадящите методи за различните вени?

- При най-малките повърхностни венички се конкурират склеротерапията и лазертерапията. При венозни съдове с по-голям диаметър преимуществено се прибягва до склеротерапията, като без да наричам метода хибриден, има отношение към новите технологии на нетермални методи. С цел по-добра ефективност те предполагат като последователност първо нараняване на вътрешната повърхност на недобре работещата вена, последвано от въвеждане на склерозиращ агент.

Модерни термални методи са лазерната аблация и радиофреквентната аблация. Чрез топлина те “повреждат” вътрешната повърхност на съда и само с последваща компресия вената остава запушена, нефункционираща. Набират скорост и нови хибридни видове лечение, които съчетават изброените техники с минимални – по няколко милиметра, разрези на кожата. Наричат се минифрабектомии. При тях чрез медикамент сравнително голяма вена се свива и е възможно да се извади през малък отвор, за да се намалят травмата на тъканите и козметичните поражения.

- Болезнено ли е?

- В съвременната медицина болка на практика няма. Модерните технологии са все по-малко болезнени и възстановяването е все по-бързо, някои дори може да се извършат амбулаторно, без болничен престой. Вероятно след интервенциите има известен дискомфорт, но бързо се постига над 80% от кондицията отпреди интервенцията. При професии, които не изискват физическо усилие, връщането към обичайния делник е за дни. Упражняване на по-тежки дейности предполага щадящ период до 7-10 дни.

- Проблемите в дълбоките вени по-голямо предизвикателство ли са?

- Те най-често са свързани с вродените тромбофилии – предразположеност към образуване на слепване на кръвни клетки и образуване на тромби в дълбоките вени. В подобен случай последствията може наистина да са по-сериозни и да се стигне до усложнения като венозни язви, посттромбозен синдром. При закъсняла диагноза или недобро лечение е възможно да се стигне до животозастрашаващото състояние белодробна емболия – тромб от вените на краката да се окаже в белия дроб. Няколко центъра в страната работят на световно ниво със съвременните методи за поддържане на пациенти с доказани предразположения за образуване на тромби в дълбоките вени. Една от най-важните препоръка за всекидневието е особено в топлите месеци да са добре хидратирани и да не се обездвижват – фактори, които улесняват слепването на кръвните клетки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Доц. д-р Ерсон Аксу: Редовните прегледи предпазват от рак, а ранната диагностика спасява живот

Доц. д-р Ерсон Аксу: Редовните прегледи предпазват от рак, а ранната диагностика спасява живот

Болница „Чорлу Ватан“ е специализирана в лапароскопски и хистероскопски интервенции, проследяване на рискови бременности, безплодие и онкологична хирургия, казва докторът Доц.д-р Ерсон Аксу е завършил медицина в Истанбулския университет. Специализирал е гинекология в университета „Намък Кемал” в Текирдаг. Член е на Турската асоциация на лекарите

Проф. Кадурина: Рано открит, дори меланомът е лечим - веднъж на 1 г. лекар да огледа бенките

Проф. Кадурина: Рано открит, дори меланомът е лечим - веднъж на 1 г. лекар да огледа бенките

Сега е идеалното време за профилактичен преглед, но на всеки 2 месеца се оглеждайте сами вкъщи. За злокачествените тумори лечението е операция, при другите има съвременни безболезнени лазер терапии, казва проф. Мирослава Кадурина - специалист по дерматология и естетична медицина. Консултира и провежда терапии в “Аджибадем Сити Клиник Онкологичен

Национална академия по хирургия в “Лозенец” мотивира бъдещите лекари да остават тук

Национална академия по хирургия в “Лозенец” мотивира бъдещите лекари да остават тук

Мисията е уникална - още в университета дава знания и умения, каквито по света се получават едва при специализация Над 100 студенти по медицина от цялата страна се включиха в десетата Национална академия по хирургия, която се провежда ежегодно в университетска болница “Лозенец”. Това е една от малкото специализирани извънучебни форми с национален

Предколедно оживление в пластичната хирургия на д-р Николай Георгиев

Предколедно оживление в пластичната хирургия на д-р Николай Георгиев

Корекциите на носа чрез ултразвук са по-щадящи, по-безболезнени и предпазват от големи отоци и травми Медицински център за пластична хирургия „Д-р Николай Георгиев“ предлага както пластични операции и трансплантация на коса, така и следоперативна рехабилитация за пълния комфорт и удовлетвореност на пациента – Д-р Георгиев

Пробив за Източна Европа: България домакин на световния конгрес по порфирии 2021

Пробив за Източна Европа: България домакин на световния конгрес по порфирии 2021

След изключително оспорвана надпревара София спечели домакинството на Световния конгрес по порфирии 2021 г. За първи път в историята на конгреса той ще се проведе в страна от Източна Европа. Очаква се за участие в него да дойдат най-големите имена в областта на порфириите от света и региона, тъй като Експертният център по порфирии в

Диабетици вече живеят с изкуствен панкреас

Диабетици вече живеят с изкуствен панкреас

След пробива още няколко колектива в света работят върху още по-усъвършенствана затворена система за приложение на инсулин. Стремежът към създаване на изкуствен панкреас е обект на научен и клиничен интерес от около три десетилетия. Захарният диабет тип 1 се дължи на инсулинов дефицит и поради това хората с този тип диабет трябва да инжектират

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Д-р Желязко Арабаджиев СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Персонализираното и комплексно лечение на рака на белия дроб дава шанс на все повече пациенти

Д-р Желязко Арабаджиев, доц. Цветан Минчев и д-р Румен Лазаров, “Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда” Д-р Желязко Арабаджиев е началник на Отделение по медицинска онкология в “Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда”. Придобива специалност през 2014 г. Има магистърска степен по здравен мениджмънт. Специализирал е във Великобритания, Италия, Унгария

Д-р Величка Терзиева, общопрактикуващ лекар и педиатър в гр. София

Д-р Терзиева: Самолечението при настинка и грип често води до предозиране с парацетамол

Д-р Величка Терзиева е педиатър и общопрактикуващ лекар в МЦ „FiHealth“ София – Детски център “Слончо” - Д-р Терзиева, има ли вече случаи на грип? - Все още няма случаи на заболели от грип. Но скоро очакваме да започнат да атакуват различни грипни щамове. Както всяка година, пикът им е през месеците януари-февруари

Проф. Танкова: С новите терапии за диабет пазим и сърцето и бъбреците

Проф. Танкова: С новите терапии за диабет пазим и сърцето и бъбреците

Повишен апетит - полифагия, е едно от 3-те П на диабета, казва проф. д-р Цветалина Танкова, дмн, ръководител на Катедрата по ендокринология на Медицинския факултет към МУ-София и заместник-декан по научната дейност на Медицинския факултет. Началник е на Клиника по диабетология към Университетската болница по ендокринология в София. - Проф.

В 20 проби от болници – бактерии, които не се  влияят от антибиотик

В 20 проби от болници – бактерии, които не се влияят от антибиотик

Учат лекарите как да пазят болните от супербактерии. В 20 проби, взети от пациенти в 5 болници в България, са откривани бактерии, които не се повлияват от антибиотик. Антибиотичната резистентност е една от най-големите заплахи за здравето в глобален мащаб, напомни Световната здравна организация. Тя призова държавите да увеличат усилията си срещу

Грипът опипва терена в Европа, САЩ съобщават за подранило начало

Грипът опипва терена в Европа, САЩ съобщават за подранило начало

Активната циркулация на грип в Европа предстои, засега случаите са малко и преобладават вирусите от тип А, показват данните от центровете за контрол на заболяванията. В САЩ експертите съобщават за ранно начало на по-широко разпространение в половината шата, включително сред децата. Когато грипът започне рано, понякога - но не винаги,

Болница “Чорлу Ватан” осигурява под един покрив второ мнение, лечение, операции, рехабилитация

Болница “Чорлу Ватан” осигурява под един покрив второ мнение, лечение, операции, рехабилитация

В медицината е така: може да лекуваш болест или да лекуваш болен. Изглежда едно и също, но всеки, който някога е бил пациент, знае разликата. Защото болният е преди всичко човек, а болестта няма душа. Модерните болници на ХХI век лекуват болния. Такава е философията и на болница “Чорлу Ватан”, в която всеки лекар, медицинска сестра

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber