Стероидите удрят в секса всеки втори маниак, увреждат сърцето, психиката черния дроб – струва ли си?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7482923 Стероидите удрят в секса всеки втори маниак, увреждат сърцето, психиката черния дроб – струва ли си? Стероидите удрят в секса всеки втори маниак, увреждат сърцето, психиката черния дроб – струва ли си? www.24chasa.bg
Много мъже разказват, че мускулите им са само от тренировки. СНИМКА: РОЙТЕРС

За риска предупреждават ендокринолозите: Някои от злоупотребяващите се отървават без тежки последици, но не знаеш в кой процент ще попаднеш. 

При 40 процента от злоупотребявалите със стероиди дори след прекратяването на “помпането” се установява намаляване на либидото, а при 25 на сто – еректилна дисфункция, при висок процент - агресия. Това каза в медицинска дискусия за зависимостите, една от които е анаболната, д-р Ралица Робева, дм, от Университетската болница за активно лечение по ендокринология “Акад. Иван Пенчев”.

Понижават се тестостероновите нива при мъжете, спрели да употребяват стероиди - развива се хипогонадизъм, като всеки 4-и остава с траен дефицит на мъжкия полов хормон. Тъй като реакциите на организма са винаги индивидуални и резултат на комбинация от множество фактори, няма как човек да знае дали ще има шанса да е в групата, която ще се отърве без последици от употребата на стероиди, предупреди специалистката.

Трайният хипогонадизъм подлежи на доживотно лечение.

Променя се и обемът на

тестисите и никога след

това не се възстановява

в обичайното за здравите мъже. Това намаляване е свързано и с редукция на сперматогенезата и съответно с репродуктивни проблеми.

Продължителният прием на високи дози стероиди предизвиква сърдечносъдови, чернодробни и психични проблеми, но хората не чуват тази част от информацията, а се фокусират върху очакването за супермускули и “плочки”. Темата е много обсъждана за спортистите, но остава скрито, че тя става все по-сериозен проблем сред подрастващите и младежите. Според изследванията в различни държави прекаляването с анаболни стероиди засяга 3-5%. Другата тенденция е част от тях да използват повече от един препарат. Според анкетите сред тийнейджъри основна причина за манията по анаболи е желанието за по-атрактивно тяло.

Залитането по стероиди може да е свързано с обсесивно-компулсивното

разстройство бигорексия

- обратна анорексия

То не е свързано със страх от напълняване, а с липсата на мускули. Завладените от това безпокойство се “виждат” несъвършени като релеф и им се струва все, че мускулната им сила е недостатъчна. Измерват бицепсите си, проверяват процентното съдържание на мазнини в тялото си, поставят си свръхцели за доказване на сила и се увличат в преследването на предизвикателства. Те не само ежедневно прекарват часове във фитнеса, но и гълтат всякакви добавки, обещаващи рамбовска фигура.

“Злоупотребата със стероиди обаче оказва неблагоприятен ефект не само върху половата система и психиката, а и върху сърцето и черния дроб. Анаболите в големи дози и за дълги периоди водят до

хипертония поради

задържане на течности

в организма. Расте и склонност към аритмии, висок холестерол, нарушения в съсирването на кръвта, кардиомиопатия - обясни д-р Робева. - Уврежда се и черният дроб. За него по-опасни са взиманите през устата стероиди. Значително нараства рискът от омазняване на черния дроб, от хепатит, аденоми и в редки случаи - карциноми.”

Когато се появят оплаквания, в класическия случай злоупотребата със стероиди не се признава. Но при мъже с непропорционално увеличена сила и мускулна маса, нарушения в хормоните, ранна хипертония винаги трябва да се има предвид възможността да приемат анаболни стероиди, обърна внимание ендокриноложката.

На започналите като деца стероидите “помага”да останат ниски

Стероиди се използват контролирано за някои медицински състояния. Например кортикостероидите може да помогнат на хората с астма да дишат по време на пристъп, имат и множество други приложения. В световен мащаб обаче расте безпокойство за немедицинската употреба на стероидите.

Резервите на лекарите се появяват, когато синтетичните производни на мъжкия полов хормон тестостерон се използват прекалено и продължително по собствена преценка. В публикации има описвани пациенти, вземали 10-100 пъти по-високи от медицинските дози. Както и случаи на неведение на хора, че закупени по интернет добавки са съдържали и хормони, даде пример д-р Робева.

Непрекъснатото използване на анаболи може да насърчи тялото да спре да произвежда собствен тестостерон. Разговорни названия като фитнес бонбони и помпи създават усещането за нещо безобидно. При екстремна употреба обаче се появява риск от зависимост и увреждания.

Един специфичен риск е ранната редовна употреба на стероиди - обикновено в търсене на атрактивен външен вид. Много често обаче сметката се плаща с упорито акне, което е вече нова категория в дерматологията - фитнес акне.

При деца от двата пола ефектът от ранното вземане на анаболи може да е видимо изоставане в ръста поради бързо калциране на костите. Момчетата пък може да се сдобият с женски гърди.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Здравата коса се гради в кухнята

9 храни с протеин и витамини обещават по-гъста и лъскава грива Много фактори, определящи качеството на косата, са наследствени или свързани с възрастта. Не можем да избираме дали да се родим с къдрици, или с права “като праз” грива. Нито какъв да е естественият ѝ цвят, гъстотата и бързината, с която расте. Това е работа на майката природа.

Децата на пряко слънце само 10 минути – иначе мозъкът прегрява

Черепът и косата им са тънки, пазят по-слабо. Педиатърът от “Пирогов” д-р Ирен Цочева всеки ден от началото на топлинните вълни спасява деца с прегряване, едно от тях било с 43 градуса температура. От години и у нас вече се среща трагичния феномен на починали в паркирана кола.  Родителите на бебета и малки деца да не ги държат повече от 10 минути

С хлабави очила насочваме УВ радиация право в очите си

Когато летният аксесоар не приляга плътно към носа и челото до 50% от достигащите очите лъчи идват от отраженията върху вътрешната страна на стъклата. Невидимите за човека ултравиолетови лъчи са толкова рискови за очите, колкото и за кожата. Те са най-интензивни през лятото и въздействието им се увеличава рязко,

Щастието в работата - въпрос на нагласа

Проф. Срикумар Рао препоръчва техники срещу гнева от проблемите в офиса Нещастни сте на работното място. Смятате се за свръхнатоварени и нископлатени. Яд ви е на прекомерно взискателния шеф и подлите колеги. За да изкарате деня, фантазирате си, че тях уволняват, а вас – издигат. Или че хлопвате вратата и напускате.

Адът е тук! Как да оцелеем в започващата гореща вълна II

От днес 4 дни жеги над 30 градуса, задължително пийте много вода, поне 3-4 часа прекарвайте на хладно. При топлинен удар тялото загрява над 40°, но не се поти. За сгорещен човек може да бъде смъртоносно влизане във вода, по-студена от 25-30 градуса. Нова гореща вълна, втората за кратък период от време и нетипично ранна за нашите климатични

За хубава кожа - без горещи душове и много сол в храната

Почистването - №1 сред грижите за лицето За някои хубавата кожа е природна даденост, други трябва да полагат специални грижи за свеж вид и отстраняване на дефектите. Малка промяна в ежедневния тоалет дава големи резултати, пише “Хелти ливинг”. Това са лесни трикове, които едва ли ще научите от дерматолог, но бързо ще почувствате резултатите,

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Какво ядат милиардерите

Ричард Брансън се храни с чай, Бил Гейтс нагъва бургери и кока-кола Те нямат проблем да наемат лични готвачи и съветници по здравословно хранене. Но кулинарните вкусове на най-богатите и предприемчивите в света са ексцентрични и дори граничат с безумието, пише “Бизнес инсайдър”. Достатъчно е да споменем Ричард Брансън,

(Не) яж много, да станеш здрав и силен

Ново меню в детските градини ще бори наднорменото тегло.  По-малко калории, но по-качествени. Това правило е ръководило авторите на новите норми за хранене на децата от 3 до 7 години, които посещават обществени заведения. Здравното министерство пусна за обществено обсъждане ремонта на наредбата за здравословно хранене на децата в детски заведения.

Високите жени живеят по-дълго

Теглото, съчетано с упражнения, също влияе на дълголетието Учени установиха, че размерите на тялото – височина и тегло, съчетани с физическа активност, влияят върху дълголетието, съобщава Си Ен Ен. Според резултатите от изследването това важи повече за жените, отколкото за мъжете. Дамите, които доживяват 90 години,

Експерт: За хубава фигура яжте всичко, но по малко

Калориите не бива да се броят, вредно е да се тъпчеш след 21 ч Професор Джайс Йо пристига в бистро “Дъбът” в Кеймбридж на колело, преглежда менюто и си избира гъста супа от лобстер и печен телешки дроб. Поръчва си и чаша вино. “Рядко ям дроб, а тук го правят добре”, казва преподавателят по генетика и неврология в Кеймбриджкия университет.

Гените определят успеха в училище

Не се харчете за скъпи колежи, няма да подобрят постиженията на децата ви, казва известен професор Успехът в знанието на децата не се определя от това дали учат в престижни частни, или в държавни училища, а зависи единствено от тяхната ДНК. Това полемично твърдение отправи към родителите известният американски психолог и професор по поведенческа

Болките от артрит се церят с храна

Помагат плодове, чаша червено вино, пълнозърнести продукти Ставите ви болят и скърцат? Ръцете ви се изкривяват и често изпускате? Вероятно страдате от артрит, чиито поне 100 вида засягат над половин милиард души по света - не само възрастни, но и млади, дори деца. Причинява го и прекаляването със спорт.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber