С иновативен метод в болница "Вита" замразяват болката

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7481251 С иновативен метод в болница "Вита" замразяват болката С иновативен метод в болница "Вита" замразяват болката www.24chasa.bg

Болката е алармата, с която тялото ни съобщава за внезапен или хроничен проблем. Бързото и ефективно лечение в повечето случаи се справя с острото състояние, но по-голямото предизвикателство пред лекарите е продължителната постоянна болка. Тя ни подлага на кръстосания огън от мъчителни физически усещания и свързаните с тях безсъние, депресия, изолация. За продължително време нарушава ритъма на ежедневието ни и много често ни лишава от най-важната човешка независимост – да се движим.

Лечението на болката вече е бързоразвиваща се научна област. Най-новите ѝ достижения надграждат обезболяващите лекарствени терапии с интервенционални методи, които не включват медикаменти и спестяват техните странични ефекти. Един от тези модерни и в същото време минимално инвазивни и щадящи подходи е замразяването на болката. Още Хипократ е използвал студа срещу болка. Механизмите на обезчувствяване чрез лед и сняг са помагали на военните лекари в миналото да оперират без упойка на бойното поле.

Днес напредъкът на неврологията, неврохирургията и на технологиите дава възможност студът да се приложи директно точно и единствено върху нерва, който излъчва сигнали за болка към мозъка. Временното прекъсване на „кабела“, по който тече информацията, блокира без лекарства пътя на болката, като въздействието е и обратимо. Техниката се нарича криоаналгезия или крионевролиза. Лечението е насочено към дълготрайно облекчаване на болката чрез прилагане на силен студ (от минус 30 до минус 80 градуса) към нерва в зависимост от случая и индивидуалните особености на пациента.

Висок клас ултразвукови апарати дават възможност лекарят да „види“ (без облъчване) проблемния сетивен нерв и да му приложи директно екстремното, но контролирано охлаждане посредством последно поколение апарат за криоаналгезия. Така го блокира за различен период от време – от 6 месеца до 1,5 години.

„Максималният ефект, който съм наблюдавал в практиката си, е до пет години живот без болка от еднократна процедура. Има случаи обаче, когато ефектът е краткотраен и се налага повтаряне на интервенцията, а в редки случаи повлияването е незадоволително, защото всеки пациент е уникален и реагира по свой начин в зависимост от диагнозата, личния праг на болка и съпътстващите го заболявания.“ Това обясни д-р Игор Филиповски – роден в Македония анестезиолог с криохирургична практика в Дания и Норвегия, който проведе на територията на софийската болница "Вита" практически курс по регионална анестезия и криоаналгезия.

В Центъра за борба с болката към Болница ВИТА той показа най-съвременните интервенционални техники за обезболяване чрез криоаблация на нервите, отговорни за болката. При демонстрацията десетки пациенти се възползваха от напредъка на световната медицина, а участващите в уъркшопа лекари получиха сертификати за придобитите нови умения.

"Криоаналгезията блокира способността на периферните нерви да изпращат сигнали. След процедурата нервът не е завинаги изключен, той започва отново да нараства, но със скорост, която не позволява на болката да се върне бързо", обясни специалистът. Гост-лекторът разказа за своя млада пациентка, проходила след терапията, въпреки че с години е била прикована в инвалидна количка след тежка травма от падане с кънки.

„Чудесата“ на съвременната медицина като това ни обнадеждават и същевременно разширяват неимоверно очакванията на пациентите винаги да се случва и невъзможното. Правило номер 1 при криоаблацията обаче е терапията да не се предприема без категорично потвърдена диагноза, която е показана за такова лечение. Първата стъпка е да се прецени дали този метод може да помогне при конкретния случай“, обясни д-р Филиповски.

Терапията дава шанс на хора, които не са се повлияли от други лечения и операции, не изпитват облекчение от лекарства или им се налага с времето да преминават на все по-големи дози с все повече странични ефекти. Техниката е насочена към спиране или поне облекчаване на болката до степен човек да се върне към обичайното си ежедневие без големи дози болкоуспокояващи. Ударното охлаждане върху нерва прекъсва проводимостта му, като ефектът е подобен на местна упойка, но с голяма продължителност.

Клиничните приложения на криоаналгезията са изключително широки. По света е натрупан опит с различни видове травми, невралгии, следоперативни болки и др.

Модерните апарати, с които вече работи Центърът за борба с болката в болница "Вита", дават възможност чрез безвредния ултразвуков контрол много прецизно да се уточни местоположението на проблемния нерв и подаването на охлаждането да се контролира с абсолютна точност. По време на кратката процедура пациентът е обезболен с малко количество местен анестетик и не чувства дискомфорт, обясни д-р Филиповски.

По глобални оценки над 1,5 милиарда от населението над 40 години страдат от хронична болка и в повечето случаи им се налага да пият лекарства всекидневно, но не са застраховани и млади хора, особено физически активни и спортисти. Най-честата хронична болка е в долната част на гръбнака – страданието на всеки трети е свързано с кръста. Оплакванията на всеки шести пациент с болков синдром са локализирани в областта на врата. Приблизително толкова са и хората с постоянно или пристъпно мигренозно главоболие, а от невралгии в областта на лицето се оплакват около 4 на сто. Криоаналгезията може да бъде ефективна при повечето видове болка, свързани със сетивните нерви.

Криоапаратите постигат ниските температури за замразяване чрез охлаждащ газ под налягане, който се доставя до много точно набелязаното място на нерва чрез специална сонда. Леденият й връх прекъсва нервната проводимост, но нервната клетка остава жива. Това позволява на нервите да се регенерират и да възстановят нормалната си функция с течение на времето.

„През последните години с натрупването на опит и усъвършенстването на апаратурата методът непрекъснато разширява сферата си на приложение. Минимално инвазивната техника показва ефект при все повече усложнения, включително при диабетна невропатия“, даде пример анестезиологът.

По време на практическия курс той се е убедил, че новите апарати за криоаналгезия под ултразвуков контрол в болница "Вита" дават възможност в центъра да се прилагат прецизно и пълноценно възможностите за спиране на болката чрез студова аблация.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Проф. Постаджиян: Мярката за хипертония в Европа и САЩ се различава с 10 пункта заради методиките

При възрастните за точно мерене има специални изисквания за маншета на апарата. С годините тръгва тенденция долната стойност да намалява, горната – да се вдига, казва проф. Арман Постаджиян. Той е професор по кардиология към Медицинския университет – София, началник на отделение по кардиология към Клиниката по кардиология на столичната УМБАЛ

Проф. Иво Петров спаси анестезиолог, получил емболия, докато дава анестезия при мозъчна операция в болница “Св. Иван Рилски”

Инвазивният кардиолог: Колегите от държавната болница са доказани професионалисти, веднага са поставили точна диагноза, в този случай бързината е фактор! С професионализъм на световно ниво лекари от две софийски болници спасиха живота на един от най-опитните анестезиолози в столицата. Случаят е като от филмите, но един от многото,

Фини прахови частици са виновни за всяка 4-а смърт от инсулт и инфаркт

Индустрията, домакинствата, транспортът отделят замърсители на въздуха, много от които са вредни за здравето. Всеки друг риск може да бъде въпрос на избор, но човек не може да спре да диша. От всички замърсители във въздуха най-голямо влияние върху човека имат праховите частици. Те не са просто прах в разговорния смисъл на думата,

Безкръвните операции стават златен стандарт в лечението на чернодробни заболявания

Нови операционни зали във ВМА позволяват на лекарите да гонят нови върхове в медицината Щадящите организма лапароскопски (безкръвни) операции намират все по-широко приложение в редица области на хирургията. Един от последните пикове на този метод е в лечението на чернодробни и панкреатични заболявания,

Фантомни плуващи тъмни петна и светкавици предупреждават за отлепване на ретината

Рисковите фактори: силно късогледство, физически усилия, травми, кръвно. Влияе и възрастта. Внезапната поява на множество “плуващи” тъмни петънца, които сякаш се носят в зрителното ви поле и “светкавици” са много категорични подканяния да потърсите очен лекар. Това са най-характерните симптоми на започващо отлепване на ретината и бързата намеса на

Доц. Каракостов: 40-минутна интервенция връща младостта на крехкия гръбнак

Правим 2400 операции за година, в поне 5 области на нашата специалност защитаваме европейско ниво, казва доц. Васил Каракостов, дм, началник на Клиниката по неврохирургия към университетската болница “Свети Иван Рилски” - София, и доцент в катедра “Неврохирургия” към Медицински университет – София. Завършва медицина през 1982 г.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Д-р Желю Димов: Бъдещето на лицево-челюстната хирургия е в използване на импланти от тялото

Недостигът на кадри в тази специалност у нас става все по-сериозен проблем, казва ръководителят на Клиниката по лицево-челюстна хирургия в болница “Света Анна” - София и специалист с над 35 години опит - Д-р Димов, вие сте специалист по лицево-челюстна хирургия с дългогодишен опит, но преди месец се сблъсквате със случай, какъвто казвате,

Болните от морбили минаха 1000, 3 области в риск за още

Бройката на заболели от морбили в  България премина 1000. До края на работния ден вчера случаите са 1005, ще продължат да растат, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по микробиология към министъра на здравеопазването.

Профилът на децата с атопичен дерматит: умни и разсеяни

Появи се нов вид атопична екзема - с късно начало. Всички форми на заболяването са се увеличили 6 пъти, страда 1 от 3 деца и всеки 13-и възрастен. Дерматолозите се шегуваме, че ако доведеното за преглед дете започне да пипа навсякъде и да влиза в “умни” разговори, да задава любознателни въпроси, обикновено е с атопичен дерматит, разказва доц.

Първият час в училище да е от 9 ч, препоръчват невролози

Такъв ритъм се доближава повече до биологичните особености на възрастта. Изследвания установиха, че от хормоните тийнейджърите стават поспаливи сутрин. Започването на училище по-късно през деня може да има значителен положителен ефект върху тийнейджърите от мозъка до телата им. Констатацията е от ново проучване на Американската академия по

Проф. Габровски: Новите 3D технологии и невронавигацията увеличиха сигурността на операциите в неврохирургията на "Пирогов"

Реализира се наша отдавнашна мечта и разполагаме с апаратура, която ни позволява да лекуваме по нов, съвременен и много по-щадящ за пациентите начин. Тя позволява да се използва много по-малко облъчване, при по-ниски рискове за пациента и с по-сигурен резултат. Предимствата на новото оборудване проличават най-добре при тежките интервенции,

Безплатни прегледи на вени във великотърновската болница “Д-р Стефан Черкезов”

Съдовият хирург д-р Ангел Григоров: До 70% е съдовата патология у нас МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново и съдовият хирург д-р Ангел Григоров се включват в националната информационна кампания “Вземи краката си в ръце”. Тя е организирана от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber