Какви са последиците от скъсан мениск?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7470869 Какви са последиците от скъсан мениск? Какви са последиците от скъсан мениск? www.24chasa.bg

Отговаря д-р Аспарух Аспарухов, консултант е на "24 часа" по ортопедия от старта на здравното му приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Коленните мениски са сърповидни по форма структури от фиброзен хрущял. Всяко коляно има два мениска - вътрешен и външен. Прикрепват се здраво към подлежащия голям пищял в областта на предния и задния рог, а в останалата си част - към ставната капсула. Латералният мениск може да се представи в около 5% като дискоиден по форма. Отпред и отзад на коляното двата мениска са свързани помежду си със здрави връзки.

Морфологично е интересно да се отбележи, че при раждането целият мениск е кръвоснабден. След 10-годишна възраст вътрешните две трети от мениска са напълно лишени от кръвоснабдяване.

Мениските са важни структури в много аспекти от функцията на колянната става. Най-съществените са да адаптират една към друга ставните повърхности на двете кости в коляното - бедрената и големия пищял, да служат като "амортисьор" на ставата и да разпределят натоварването, да участват в стабилизиране на коляното, да ограничават сгъването и разгъването му и др.

Честотата на увреди в мениските е 60-70 на 100 000. При мъжете увреждането е 3-4 пъти по-често. Възрастовото разпределение при мъжете е между 20 и 30 г., съответно между 11 и 20 г. при жените. Вътрешният мениск се уврежда неколкократно по-често от външния, обикновено в средната трета и задния рог.

При повече от една трета от болните със скъсване на мениска е увредена и предната кръстна връзка. Дегенеративните увреди в мениските са много чести при мъжете в четвъртото до шестото десетилетие. Скъсан мениск се диагностицира в около 50% от болните със счупване на платото на големия пищял.

Диагнозата скъсване на мениск се поставя чрез сведения от болния за травма, клиничен преглед и изследвания. При дегенеративна увреда след 40-годишна възраст може и да липсва информация за травма. При клиничното изследване се установява болка в съответната на мениска ставна цепка; излив в коляното, който най-често е синовиален и по-рядко кървав; ограничение в движенията на коляното, които са преди всичко в разгъването, особено ако част от скъсания мениск е блокирала между кондилите.

При хронична стара увреда на мениск се долавя прещракване в коляното при сгъване и при клякане. Има серия от клинични тестове, специфични за скъсване на мениски. Като допълнение в диагностиката се извършват рентгенографии на коляното в три проекции и магнитно-ядрено сканиране. То може само да потвърди предполаганото от клиничния преглед скъсване на мениска, както и да представи състоянието на други ставни и извънставни мекотъканни структури, като връзки, синовиални дупликатури и други.

Лечението на скъсан мениск е оперативно. Чрез артроскопско изследване на коляното може директно да се класифицира увредата и да се определи видът на операцията. Основен принцип в лечението е стремеж към максимално запазване на мениска.

За операциите на мениски четете на 24zdrave.bg/Article/7385049

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Микропластмасата влиза в човешкото тяло чрез рибата и причинява рак

Микроскопични пластмасови частици влизат в човешкото тяло и причиняват рак чрез храна. До това заключение стигнаха след проучване в Института по океанология Р. П. Ширшов към Руската академия на науките, пише zdrave.to. Учените призовават за преминаване към ново поколение пластмаси, съобщава пресслужбата на института.

Кафето ни помага да отслабнем и да избегнем диабет тип 2

Кафето може да помогне на човек да отслабне и да избегне диабет тип 2, като допринася да изгарянето на излишните калории, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на британски учени. Специалисти от университета на Нотингам твърдят, че изпиването на чаша кафе активизира кафявата мазнина - активната мастна тъкан, която изгаря захари и тлъстини,

Д-р Юри Кацаров: Въздействието на канабиса върху детската психика се подценява

По повод Международния ден за борба с употребата на наркотици в столичния парк "Заимов" ще се проведе специално събитие, на което са поканени всички граждани. Началото е точно в 16 ч, като на място ще има творчески работилници за ученици, подпомагани от художника Иван Яхнаджиев, обясни, д-р Юри Кацаров,

Симптом - болка в ушите

Възпаленията в ушите могат да бъдат сериозни. Те протичат най-често със силна болка, гноетечение, понякога и ограничаване на слуха. Получават се в резултат на инфекции в средното или външното ухо. Тези две структури са разделени от тъпанчевата мембрана. Причините, които могат да доведат до подобни проблеми, са различни при двете от тях.

Дори една чаша вино или бира е достатъчна да наруши контрола над действията ни

Безвредно количество алкохол няма - дори малкото количество е достатъчно, за да компрометира чувството за контрол, съобщава сайтът Нюз медикъл нет, позовавайки се на резултатите от британско изследване. Авторите му от университета на Съсекс са установили, че дори само една халба бира или голяма чаша вино оказва подобен неблагоприятен ефект.

Каква операция е най-вероятно да претърпи мъжът над 60

Премахването на простатата е една от най-често срещаните операции, на които се подлагат мъжете над 60 годишна възраст наред с премахването на "перде" на очите (катаракта). Обикновено се пристъпва към трансуретрални резекции на простатата, но през последните години тази хирургия се замества от нова минимално инвазивна процедура,

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Говорещ робот дава консултации на наркозависимите в рехабилитационен център в Гуанджоу

В гр. Гуанджоу говорещ робот помага като консултант на служителите при рехабилитацията на наркозависимите. Негова задача е да обслужва онези пациенти, които се чувстват неудобно да разговарят с живия персонал, информира Радио "Китай". „Tianche No. E", който изглежда като героя от анимационния филм „Baymax",

Експерт: Екстремните диети и хранителните добавки могат да бъдат опасни

Крайните диети - белтъчни или въглехидратни, могат да бъдат опасни и да доведат до влошаване на здравословното състояние, каза в интервю за БТА проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика. Експертът участва в националната конференция по хранене с международно участие, която се проведе наскоро край Варна.

Личат ли по кожата болни черен дроб и стомах?

Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Кожата реагира при много заболявания, включително на стомашно-чревния тракт и при жлъчно-чернодробни болести. Понякога при хеликобактер-положителни тежко изразени гастрити или гастродуоденити се получават червени

8 часа седмично - оптималното работно време за психичното здраве

Британски учени установиха, че оптималното работно време за психичното здраве е осем часа седмично, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА. При такова работно време психичните проблеми намаляват с 30 процента в сравнение с безработицата или гледането на деца. Данни психичното здраве да се подобрява при повече работни часове през седмицата, няма.

Екстракти от куркума и джинджифил – последното откритие на науката срещу множество болести и в подкрепа на онкоболните

Знаете ли, че екстрактите от куркума и джинджифил се славят сред научните специалисти като едни от най-мощните познати до момента на човечеството билки със силни лечебни свойства. Проведени над 7000 хиляди изследвани безспорно потвърждават, че след тримесечен прием на екстракт от джиндифил хората се възстановяват от тежки заболявания като Рак,

Бял трън – най-добрият защитник на черния дроб

Белият трън е едно от най-добрите лекарствени растения, което притежава изключителни лечебни свойства, доказани през последния половин век в стотици научни изследвания. Неговото видово название е дадено в чест на Дева Мария. Смята се, че именно Пресвета Богородица е разказала на хората за лечебното действие на белия трън,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber