Защо солта е насъщна

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7470359 Защо солта е насъщна Защо солта е насъщна www.24chasa.bg
Добрата сол е сипкава, от чист източник и съдържа полезни минерали. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Без нея не могат нито тялото, нито небцето, стига да се спазва баланс

Никое млекопитаещо не може да оцелее без сол. Дивите кози катерят чукари, за да ближат солени скали. Най-старият праисторически град в Европа, открит в днешна България – Солницата край Провадия, се е родил при солни мини. Там през 4700 г. пр. Хр. хората са се препитавали от добив на ценната съставка, търгувана на кюлчета като златото.

В скандинавската митология кравата Аудхумла дала форма на първите богове, като близала солени буци, докато от тях се показало снажно свръхестествено същество.

Преди ерата на хладилниците осоляването и запазването на прясното месо векове наред е помагало на хората да оцелеят през лютите зими.

Тази възхвала на чудодейната подправка, заклеймена днес заедно със захарта като “бялата отрова”, прави в британския в. “Дейли телеграф” журналистът Томи Мориси-Суан – експерт по храненето. Солта е съществена не само за живота, но и за насладата от него, що се отнася до храната, пише той. Тя е в основата на всяко апетитно блюдо. Оттам се е родил изразът “солта на живота”. А за да опише любовта към баща си,

царската дъщеря

от приказката

казала: “Обичам

го като солта”

Солта придава живец на продуктите и засилва собствените им вкусови качества. Стига да се научите да я използвате правилно и в здравословни количества.

Никъде пред нея не благоговеят повече, отколкото в Япония. Там правят 4000 вида сол – лека за нежните зеленчуци, силна за месото, мисо или мисосиру за сосове и супи, соев сос за суши.

Няма по-големи

майстори в

производството

и употребата на

сол от японците

Европа не може да ги конкурира, но и там вече има голям избор. Розовата хималайска сол трупа популярност (главно заради цвета си и заблудата, че е по-здравословна), пише Мориси-Суан. Опушени и ароматизирани варианти също надничат от рафтовете на магазините.

Като виното, зехтина и балсамовия оцет, солта се различава по качество и цена. Сред световноизвестните марки кристална морска сол три са британски – корнуолската, “Малдон” и “Хален Мон”. Последната се добива в Уелс и с нея подправят храната си английската кралица, Барак Обама и прочутият готвач Хестън Блументал. За кулинарния гуру Феран Адриа “най-важните неща са три: вкусният хляб, добрият зехтин и хубавата сол”.

Това не е случайно. Фирмата “Енгълси сий солт” произвежда “Хален Мон” по уникална технология. Събират я и я обработват ръчно край уелския остров Енгълси, където два пъти дневно приижда прясна и пречистена от хиляди тонове миди вода от Атлантика. Методът е скъп, затова и качествената сол струва повече. Френската fleur de sel (цветето на солта) например се продава за $ 70 000 на тон. 

“Това е същият натриев хлорид като в простата сол, но има съществена разлика - обяснява собственикът на “Енгълси сий солт” Дейвид Лий-Уилсън. – Освен че е изключително чиста и сипкава,

добрата сол

съдържа

естествено 3-4%

микроелементи

като магнезий и цинк, нужни на тялото ни.

Евтините нямат тази екстра, добавят им химия, за да не стават на буци, източниците не винаги са чисти.”

Дейвид е написал книга за тънкостите на солното производство и майсторството да се използва подправката. “Най-важен е балансът. Подправянето на храната не бива да е произволно, а внимателно пресметнато”, казва той. Тайната е да се соли на части през различни етапи на готвенето, или още наслояване. Това променя вкуса на храната по начин, който произволното ръсене със солницата не постига. “Правилното съотношение между солено, сладко, кисело, горчиво и 5-ия вкус – умами, кара ястието “да пее”. Сбъркаш ли един елемент, балансът се нарушава и изпортваш манджата”, продължава експертът.

Не е чудно, че наричат солта магически продукт. Но производителите на преработени готови храни често злоупотребяват с нея и с мазнините, за да направят стоката си по-апетитна, но… и по-нездравословна. Това ѝ навлича лоша репутация, пише Томи Мориси-Суан. Казват ни: махнете солта и ще се радвате на добро здраве. Сърцето ще ви благодари, кръвното ви ще се нормализира. Но не е толкова просто.

Солта е

електролит,

който помага

на нервната

система да

функционира,

регулира сърдечния ритъм, храносмилането, дишането и мозъчната активност, поддържа баланса на течностите около клетките. Докторите нерядко лекуват пациенти с дефицит на сол, на които е казано да я забравят напълно. Което, между другото, е почти невъзможно, защото натрий има в много продукти, дори и без да им добавяме сол. Недостигът ѝ може да предизвика халюцинации, а в изключителни случаи – и смърт.

Това не значи да изпразваме солниците върху всяко ядене, както правят някои. Така наистина ще вдигнем кръвно, бъбреците ни ще пострадат, ще си навлечем и други болести. Някои здравни служби препоръчват до 6 грама на ден. Според Световната здравна организация

допустимата

норма е 9-12

грама дневно

“Солта, както и захарта, е евтина стока със свойства, които я правят идеална за готови храни и нездравословни закуски. 

Не можеш да струпаш куп продукти със съмнителна свежест и лошо качество, да ги посолиш обилно и да очакваш да са полезни, казва Дейвид. – Хората са програмирани да обичат солта. Именно тук идват умереността, балансът и качеството ѝ.”

Според познавачите най-добрите образци морска сол в света имат почти неуловима сладка нотка и дъх на най-чиста океанска вода. Те са с минерален вкус – все едно да си оближеш устата, след като си плувал в морето.

Как най-добре

да я използваме?

“Щипка от нея преобразява порцията домашни бъркани яйца. Простият градински домат, разрязан на две и леко поръсен със сол, е незабравим.

Колкото по-просто – толкова по-вкусно”, уверява Мориси-Суан. Да не говорим за модните десерти със сол за туширане на натрапчивата сладост – солени карамел, шоколад, сладолед, които все повече се харесват.

Солта е насъщна, но деликатна. Използвана внимателно, тя превръща блудкавия вкус в удивителен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Диетите убиват

Йо-йо ефектът поразява важни органи, причинява инсулт и инфаркт Едва ли има човек, който през живота си да не се е подлагал на диета. 14 на сто от американците например редовно изпробват различни начини за слабеене. Там всяка година се пръскат $ 33 млрд. за продукти, които обещават стройна фигура. И все пак 66 на сто от хората в САЩ са затлъстели

Радев и Мицотакис единодушни - охраняваме заедно въздушното пространство над Скопие (Снимки)

Президентът Радев и гръцкият премиер Мицотакис обсъдиха в Атина двустранното партньорство в сферата на сигурността и увеличения миграционен натиск към Европа Партньорство между България и Гърция в сферата на сигурността и увеличения миграционен натиск към Европа, обсъдиха днес в Атина държавният глава Румен Радев и министър-председателят на

Доц. Александър Оскар: Преглеждайте си очите и без оплаквания след 50-те, необратимата загуба на зрение започва незабелязано

Най-коварно протичат възрастовата макулна дегенерация и диабетната ретинопатия, казва доц. Александър Оскар - Доц. Оскар, в календара на медицината октомври е месец на профилактиката на загубата на зрение. Кои диагнози в офталмологията влошават качеството на живота на най-много хора в България? - Двете заболявания с най-голяма социална тежест в

Пазете се от тези храни – докарват рак

Причините са канцерогенни добавки, злоупотреба със сол и захар, рафиниране Известно е, че здравето започва от кухнята, но мнозина не знаят, че в основата на много видове рак е храненето. Според ред изследвания 70% от карциномите могат да бъдат избегнати чрез подходящ хранителен режим. При останалите 30% решаващи са наследствеността и околната

Авторът на библията за аспергер: Може да е следващият етап на еволюцията

Защо д-р Тони Атууд, много търсен специалист, 30 г. остава сляп за диагнозата на сина си? От моя клиничен опит се убедих, че хората със синдром на Аспергер имат различен, а не дефектен начин на мислене. Проявяват по-голяма от очакваната настойчивост в неща, които не са приоритети при повечето хора. Различават се и в сетивните преживявания

Влезе ви мигла? Как да я извадите, кога да търсите лекар

Ако се е пъхнала под горния клепач или в някой от ъглите на окото - при лекар. Окото е най-сложният орган след мозъка. А това предполага, че е и най-чувствителният, но за разлика от изолирания в черепа мозък няма сериозна защитна стена. В него може да попадне буквално всичко, но най-често това са части от собствената му рехава охранителна система

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Как да си набавим безплатно колаген - уникалния белтък за кожа без бръчки и здрави стави

След 25-годишна възраст тялото го произвежда по-пестеливо. Колаген. Това е думата, която задължително ще влезе в разговора ви с дерматолог, независимо какво ви е завело при него, и е много логично. Около 80% от кожата ни е съставена от колаген. Заедно с еластина той е определящ фактор колко гладка и млада изглежда кожата ни,

За колко време се изчерпва търпението ни? 30 секунди при шофьорите

Побесняваме, ако до 16 секунди не се отвори страницата на компютъра Ако твърде често поставяш на изпитание търпението, то се превръща в гняв, казва един афоризъм. Мексиканският поет, писател и дипломат Амадо Нерво (1870-1919) е дори още по-ефикасен в обясненията си. Защо очакваш нещата с нетърпение? Ако са ненужни за живота ти

Проф. Тодор Кантарджиев държи ключа към микробния свят

Съученици, познати от казармата, роднини, съседи и даже състуденти търсят професора микробиолог и имунолог проф. Тодор Кантарджиев за здравословни проблеми в целия спектър на медицината – от температура до херния. Защо занимават с несвойствени неща директора на Националния център по заразни и паразитни болести?

Мъжът гони кризата на средната възраст с нова кола и къща

Жените да балансират ангажиментите си между “трябва” и “искам” Мъчи ви криза на средната възраст? Подложете се на емоционален или физически стрес, съветва руската психоложка Олга Шапиро от Московската служба за психологическа помощ на населението. Според специалистката за преодоляване на този труден житейски период на мъжете могат да помогнат

И евтиното вино може да бъде добро, казва науката

Цената на бутилката много често влияе психологически върху пиячите Каква е разликата между виното, което струва 3 евро, и това, което е 300 евро? Вредно ли е евтиното вино? Защо някои хора ги боли глава от вино? Какво мисли науката по тези въпроси? Според професора по енология Джеймс Харбъртсън от Университета на Вашингтон евтиното вино съвсем не

Домакинската работа удължава живота

20-ина минути бързо ходене на ден намаляват силно риска от ранна смърт Не е нужно да се потите във фитнеса два пъти на ден, за да се радвате на добро здраве до старини – дори ненатоварваща и лека, но редовна физическа активност, включително домакинската работа, значително удължава живота. До този извод стигат експерти от норвежкия Институт за

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber