Защо солта е насъщна

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7470359 Защо солта е насъщна Защо солта е насъщна www.24chasa.bg
Добрата сол е сипкава, от чист източник и съдържа полезни минерали. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Без нея не могат нито тялото, нито небцето, стига да се спазва баланс

Никое млекопитаещо не може да оцелее без сол. Дивите кози катерят чукари, за да ближат солени скали. Най-старият праисторически град в Европа, открит в днешна България – Солницата край Провадия, се е родил при солни мини. Там през 4700 г. пр. Хр. хората са се препитавали от добив на ценната съставка, търгувана на кюлчета като златото.

В скандинавската митология кравата Аудхумла дала форма на първите богове, като близала солени буци, докато от тях се показало снажно свръхестествено същество.

Преди ерата на хладилниците осоляването и запазването на прясното месо векове наред е помагало на хората да оцелеят през лютите зими.

Тази възхвала на чудодейната подправка, заклеймена днес заедно със захарта като “бялата отрова”, прави в британския в. “Дейли телеграф” журналистът Томи Мориси-Суан – експерт по храненето. Солта е съществена не само за живота, но и за насладата от него, що се отнася до храната, пише той. Тя е в основата на всяко апетитно блюдо. Оттам се е родил изразът “солта на живота”. А за да опише любовта към баща си,

царската дъщеря

от приказката

казала: “Обичам

го като солта”

Солта придава живец на продуктите и засилва собствените им вкусови качества. Стига да се научите да я използвате правилно и в здравословни количества.

Никъде пред нея не благоговеят повече, отколкото в Япония. Там правят 4000 вида сол – лека за нежните зеленчуци, силна за месото, мисо или мисосиру за сосове и супи, соев сос за суши.

Няма по-големи

майстори в

производството

и употребата на

сол от японците

Европа не може да ги конкурира, но и там вече има голям избор. Розовата хималайска сол трупа популярност (главно заради цвета си и заблудата, че е по-здравословна), пише Мориси-Суан. Опушени и ароматизирани варианти също надничат от рафтовете на магазините.

Като виното, зехтина и балсамовия оцет, солта се различава по качество и цена. Сред световноизвестните марки кристална морска сол три са британски – корнуолската, “Малдон” и “Хален Мон”. Последната се добива в Уелс и с нея подправят храната си английската кралица, Барак Обама и прочутият готвач Хестън Блументал. За кулинарния гуру Феран Адриа “най-важните неща са три: вкусният хляб, добрият зехтин и хубавата сол”.

Това не е случайно. Фирмата “Енгълси сий солт” произвежда “Хален Мон” по уникална технология. Събират я и я обработват ръчно край уелския остров Енгълси, където два пъти дневно приижда прясна и пречистена от хиляди тонове миди вода от Атлантика. Методът е скъп, затова и качествената сол струва повече. Френската fleur de sel (цветето на солта) например се продава за $ 70 000 на тон. 

“Това е същият натриев хлорид като в простата сол, но има съществена разлика - обяснява собственикът на “Енгълси сий солт” Дейвид Лий-Уилсън. – Освен че е изключително чиста и сипкава,

добрата сол

съдържа

естествено 3-4%

микроелементи

като магнезий и цинк, нужни на тялото ни.

Евтините нямат тази екстра, добавят им химия, за да не стават на буци, източниците не винаги са чисти.”

Дейвид е написал книга за тънкостите на солното производство и майсторството да се използва подправката. “Най-важен е балансът. Подправянето на храната не бива да е произволно, а внимателно пресметнато”, казва той. Тайната е да се соли на части през различни етапи на готвенето, или още наслояване. Това променя вкуса на храната по начин, който произволното ръсене със солницата не постига. “Правилното съотношение между солено, сладко, кисело, горчиво и 5-ия вкус – умами, кара ястието “да пее”. Сбъркаш ли един елемент, балансът се нарушава и изпортваш манджата”, продължава експертът.

Не е чудно, че наричат солта магически продукт. Но производителите на преработени готови храни често злоупотребяват с нея и с мазнините, за да направят стоката си по-апетитна, но… и по-нездравословна. Това ѝ навлича лоша репутация, пише Томи Мориси-Суан. Казват ни: махнете солта и ще се радвате на добро здраве. Сърцето ще ви благодари, кръвното ви ще се нормализира. Но не е толкова просто.

Солта е

електролит,

който помага

на нервната

система да

функционира,

регулира сърдечния ритъм, храносмилането, дишането и мозъчната активност, поддържа баланса на течностите около клетките. Докторите нерядко лекуват пациенти с дефицит на сол, на които е казано да я забравят напълно. Което, между другото, е почти невъзможно, защото натрий има в много продукти, дори и без да им добавяме сол. Недостигът ѝ може да предизвика халюцинации, а в изключителни случаи – и смърт.

Това не значи да изпразваме солниците върху всяко ядене, както правят някои. Така наистина ще вдигнем кръвно, бъбреците ни ще пострадат, ще си навлечем и други болести. Някои здравни служби препоръчват до 6 грама на ден. Според Световната здравна организация

допустимата

норма е 9-12

грама дневно

“Солта, както и захарта, е евтина стока със свойства, които я правят идеална за готови храни и нездравословни закуски. 

Не можеш да струпаш куп продукти със съмнителна свежест и лошо качество, да ги посолиш обилно и да очакваш да са полезни, казва Дейвид. – Хората са програмирани да обичат солта. Именно тук идват умереността, балансът и качеството ѝ.”

Според познавачите най-добрите образци морска сол в света имат почти неуловима сладка нотка и дъх на най-чиста океанска вода. Те са с минерален вкус – все едно да си оближеш устата, след като си плувал в морето.

Как най-добре

да я използваме?

“Щипка от нея преобразява порцията домашни бъркани яйца. Простият градински домат, разрязан на две и леко поръсен със сол, е незабравим.

Колкото по-просто – толкова по-вкусно”, уверява Мориси-Суан. Да не говорим за модните десерти със сол за туширане на натрапчивата сладост – солени карамел, шоколад, сладолед, които все повече се харесват.

Солта е насъщна, но деликатна. Използвана внимателно, тя превръща блудкавия вкус в удивителен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Здравата коса се гради в кухнята

9 храни с протеин и витамини обещават по-гъста и лъскава грива Много фактори, определящи качеството на косата, са наследствени или свързани с възрастта. Не можем да избираме дали да се родим с къдрици, или с права “като праз” грива. Нито какъв да е естественият ѝ цвят, гъстотата и бързината, с която расте. Това е работа на майката природа.

Децата на пряко слънце само 10 минути – иначе мозъкът прегрява

Черепът и косата им са тънки, пазят по-слабо. Педиатърът от “Пирогов” д-р Ирен Цочева всеки ден от началото на топлинните вълни спасява деца с прегряване, едно от тях било с 43 градуса температура. От години и у нас вече се среща трагичния феномен на починали в паркирана кола.  Родителите на бебета и малки деца да не ги държат повече от 10 минути

С хлабави очила насочваме УВ радиация право в очите си

Когато летният аксесоар не приляга плътно към носа и челото до 50% от достигащите очите лъчи идват от отраженията върху вътрешната страна на стъклата. Невидимите за човека ултравиолетови лъчи са толкова рискови за очите, колкото и за кожата. Те са най-интензивни през лятото и въздействието им се увеличава рязко,

Щастието в работата - въпрос на нагласа

Проф. Срикумар Рао препоръчва техники срещу гнева от проблемите в офиса Нещастни сте на работното място. Смятате се за свръхнатоварени и нископлатени. Яд ви е на прекомерно взискателния шеф и подлите колеги. За да изкарате деня, фантазирате си, че тях уволняват, а вас – издигат. Или че хлопвате вратата и напускате.

Адът е тук! Как да оцелеем в започващата гореща вълна II

От днес 4 дни жеги над 30 градуса, задължително пийте много вода, поне 3-4 часа прекарвайте на хладно. При топлинен удар тялото загрява над 40°, но не се поти. За сгорещен човек може да бъде смъртоносно влизане във вода, по-студена от 25-30 градуса. Нова гореща вълна, втората за кратък период от време и нетипично ранна за нашите климатични

За хубава кожа - без горещи душове и много сол в храната

Почистването - №1 сред грижите за лицето За някои хубавата кожа е природна даденост, други трябва да полагат специални грижи за свеж вид и отстраняване на дефектите. Малка промяна в ежедневния тоалет дава големи резултати, пише “Хелти ливинг”. Това са лесни трикове, които едва ли ще научите от дерматолог, но бързо ще почувствате резултатите,

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Какво ядат милиардерите

Ричард Брансън се храни с чай, Бил Гейтс нагъва бургери и кока-кола Те нямат проблем да наемат лични готвачи и съветници по здравословно хранене. Но кулинарните вкусове на най-богатите и предприемчивите в света са ексцентрични и дори граничат с безумието, пише “Бизнес инсайдър”. Достатъчно е да споменем Ричард Брансън,

(Не) яж много, да станеш здрав и силен

Ново меню в детските градини ще бори наднорменото тегло.  По-малко калории, но по-качествени. Това правило е ръководило авторите на новите норми за хранене на децата от 3 до 7 години, които посещават обществени заведения. Здравното министерство пусна за обществено обсъждане ремонта на наредбата за здравословно хранене на децата в детски заведения.

Високите жени живеят по-дълго

Теглото, съчетано с упражнения, също влияе на дълголетието Учени установиха, че размерите на тялото – височина и тегло, съчетани с физическа активност, влияят върху дълголетието, съобщава Си Ен Ен. Според резултатите от изследването това важи повече за жените, отколкото за мъжете. Дамите, които доживяват 90 години,

Експерт: За хубава фигура яжте всичко, но по малко

Калориите не бива да се броят, вредно е да се тъпчеш след 21 ч Професор Джайс Йо пристига в бистро “Дъбът” в Кеймбридж на колело, преглежда менюто и си избира гъста супа от лобстер и печен телешки дроб. Поръчва си и чаша вино. “Рядко ям дроб, а тук го правят добре”, казва преподавателят по генетика и неврология в Кеймбриджкия университет.

Гените определят успеха в училище

Не се харчете за скъпи колежи, няма да подобрят постиженията на децата ви, казва известен професор Успехът в знанието на децата не се определя от това дали учат в престижни частни, или в държавни училища, а зависи единствено от тяхната ДНК. Това полемично твърдение отправи към родителите известният американски психолог и професор по поведенческа

Болките от артрит се церят с храна

Помагат плодове, чаша червено вино, пълнозърнести продукти Ставите ви болят и скърцат? Ръцете ви се изкривяват и често изпускате? Вероятно страдате от артрит, чиито поне 100 вида засягат над половин милиард души по света - не само възрастни, но и млади, дори деца. Причинява го и прекаляването със спорт.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber