Безкръвна операция лекува едновременно затлъстяване и диабет

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7411807 Безкръвна операция лекува едновременно затлъстяване и диабет Безкръвна операция лекува едновременно затлъстяване и диабет www.24chasa.bg
д-р Константин Грозев

Александровска болница е единственият специализиран център за лечението, за което получи и европейско признание

Нови възможности за достъп до съвременни методи за лечение на затлъстяването ще имат българските пациенти. Преди дни Европейската асоциация за изследване на затлъстяването обяви УМБАЛ “Александровска” за акредитиран център за лечение на заболяването и я включи в мрежа от такива центрове, намиращи се в 34 страни в Европа и света. Така “Александровска” е първият у нас функционален мултидисциплинарен експертен център за обучение, развитие и подобряване на диагностиката, лечението и обгрижването на пациенти с наднормено тегло.

Нуждата от такъв център е голяма, защото

1,5 млн. души у нас

са със затлъстяване,

а лечението е комплексно и дългосрочно. Преди 2 г. в Александровска болница се сформира мултидисциплинарен екип от хирург, ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог и психолог, който се ангажира с прегледи, лечение и проследяване на пациенти с високостепенно затлъстяване, за които единственото лечение към този момент е бариатрична/метаболитна хирургия (хирургично лечение на високостепенното затлъстяване - това най-често са хора с тегло от 150 кг нагоре). Досега са прегледани над 150 пациенти, а са оперирани 50. Всички те са загубили между 50 и 150 кг до 1 г. след операцията, но по-важното е, че с това е постигната и ремисия на други заболявания като захарен диабет тип 2, хипертония, сънна апнея, каквито такива хора най-често имат.

Интервенцията все още

не се заплаща от здравната каса,

а цената е 11 000 лв.

“Една от най-честите причини за затлъстяването е свързана с повишен прием на храна, но има и други фактори като гени, имобилизация, стрес, наследственост, вредни храни, съдържащи предимно въглехидрати и мазнини. Усложненията от затлъстяването са около 200, сред които захарен диабет тип 2, хипертония, високи стойности на холестерол и триглицериди, омазняване на черния дроб (стеатоза) и други органи, инфаркт, инсулт, сънна апнея, увреждане на ставите (артрозна болест), хормонални нарушения, безплодие, рак, депресия”, припомня проф. Здравко Каменов, шеф на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в Александровска болница. Там се намира и специализираният център за лечение на затлъстяването, а проф. Каменов е част от мултидисциплинарния екип, който определя и какво е подходящото за всеки пациент лечение. То включва промяна на хранителните навици, физическа активност, поведенческа психотерапия, медикаменти и като крайна мярка - бариатрична хирургия.

“Трябва да оценим доколко пациентът е бил успешен в опитите си да редуцира теглото преди това, кои са грешките, има ли потенциал за медикаментозно лечение, да създадем план за промяна на стила на живот и ако това не може да даде достатъчен резултат в дългосрочен план, го съветваме за оперативно лечение”, обяснява проф. Каменов.

Дали един пациент със затлъстяване е подходящ за бариатрична хирургия, се определя от неговия индекс на телесна маса (BMI). Той се изчислява, като се раздели теглото в килограми на ръста в метри, повдигнат на квадрат. Ако BMI е 30 и повече килограма на кв. метър, означава, че човекът страда от затлъстяване. Стойности от 35 BMI се определят като тежко затлъстяване, а от 40 нагоре – болестно затлъстяване.

“Този метод обаче не е съвсем адекватен при много ниски и много високи хора, както и при тези с голяма мускулна маса, защото тя е 3 пъти по-плътна от мастната маса. Затова е необходимо да се определи количеството мастна тъкан, за което в Александровска болница има нужната апаратура. Други показатели, по които се оценява затлъстяването, са обиколката на шията, съотношението талия-ръст” и т.н., допълва професорът.

Бариатричната хирургия е подходяща за два типа пациенти – когато индексът на телесната маса е над 35, но има и съпътстващо заболяване, или при индекс над 40, което е вече болестно затлъстяване.

“Опитът показва, че вероятността хората със затлъстяване да постигнат резултатите, които ние търсим - редуциране на теглото за дълъг период от време, ремисия на придружаващите заболявания и по-добро качество на живот, с методите на конвенционалното, а не хирургичното лечение, е по-малко от 5%”, обяснява д-р Константин Гроздев, специалист във Втора хирургия на УМБАЛ “Александровска”. Той е бил специализант на Клиниката за лечение на затлъстяването към болница Saint-Pierre в Белгия.

Всъщност бариатричната хирургия не е нов метод на лечение. Тя съществува от 50-те години на ХХ век. Причината да се прилага при хора със затлъстяване е, че тази хиругия променя анатомията и физиологията на стомашно-чревния тракт и лекува метаболизма на пациента , затова се нарича и метаболитна.

“Бариатричните операции са няколко. Основно те

намаляват

вместимостта

на стомаха

и променят пътя на храната по храносмилателния тракт, който се скъсява. Така се намалява усвояването на много излишни вещества като някои мазнини например. Това “пренареждане” води до промяна на секрецията на различни ензими и хормони, които се отделят от стомаха и червата и които са отговорни за регулацията на апетита, кръвната захар, липидния профил”, обяснява д-р Гроздев.

Операцията е безкръвна, продължава около 2 ч, а пациентите се възстановяват много бързо. Те могат да се приберат вкъщи на втория или третия ден, след 15-ия ден при силно желание може да тръгнат и на работа.

“Има период на адаптация от около месец, за да свикне човек с “новия” си организъм, а и за да привикне към строгата диета, която трябва да се спазва. Най-големият успех на метаболитната хирургия обаче е, че обикновено

в рамките на дни

пациентите спират

лекарствата си

за кръвно

и диабет тип 2”, казва хирургът.

В света бариатрична хирургия търсят повече жени, отколкото мъже. У нас обаче съотношението е 50 на 50. Досега най-младият пациент, когото са оперирали лекарите в Александровска болница, е на 22 г. Засега в България деца под 18 г. не се подлагат на бариатрична хирургия. В САЩ и Франция няма такова ограничение. България вероятно ще последва примера им, тъй като страната ни е на челно място по деца с наднормено тегло.

Най-голям приоритет на този етап обаче остава лекари и пациенти да се преборят и бариатричната хиругия да започне да се финансира от здравната каса, дори и частично на първо време.

“Затлъстяването е болест, която поглъща огромни средства на всяка една здравна система, защото това са пациенти, които по-често трябва да посещават лекари и здравни заведения, а усложненията на затлъстяването водят до инвалидизация и големи разходи за медикаменти и медицински процедури. Въпреки високата си цена ефективното лечение на затлъстяването в крайна сметка би спестило средства на системата”, казва проф. Каменов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

В Индия се роди момиченце с четири крака и три ръце

В индийския щат Раджастан жена роди момиченце с четири крака и три ръце, пише британският вестник Daily Mail. Момичето има абсолютно здрав брат близнак, подчертава изданието, предава "Фокус". Според лекарите жената е трябвало да роди тризнаци, но два от плодовете са се сраснали. Тъй като майката никога не е правила ултразвукове изследване по време

СЗО: Едва половината от световното население получава здравни грижи

Едва половината от световното население е обхванато от здравни грижи. Това е заключението в доклад на Световната здравна организация, цитиран от световните агенции, съобщава БНР. Според документа, който е изготвен заедно със Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, годишно за здравеопазване се харчат 7

Учени препоръчаха лесен начин за намаляване на стреса в службата

Картина с пейзаж на стената в офиса намалява стреса на служителите, съобщи в. "Мейл он сънди", цитиран от БТА. Достатъчно е човек да погледа пейзажа само една минута, за да се успокои, на намалее напрежението, да изчезне умората. Учените от университета на Южна Австралия са работили с 91 души в различна среда - от университетски кампуси до болници.

Използването на смартфон в тоалетната ни докарва хемороиди

Използването на смартфона докато сме в тоалетната е свързано с опасни последици за здравето ни, тъй като може да ни докара хемороиди, пише в. "Сън". Изданието цитира предупреждението на общопрактикуващия лекар Сара Джарвис. Тя съветва читателите да не използват приложенията на смартфона си в тоалетната, предаде БТА

Учени откриха защо човек забравя

Забравянето може да е досаден недостатък на ума, но загубата на памет е необходима за добре функциониращия мозък. Както показва ново проучване, мозъкът има специализиран набор от неврони, които работят активно за да забравяме, като с това премахваме ненужната информация, която събираме през деня. Според публикация в списание „Science“,

Проучване: Химикали от мръсния въздух преминават през плацентата и достигат до бебето

Черният въглерод, който е отпаден и замърсяващ химикал, получаващ се при непълното изгаряне на изкопаеми горива, може да бъде открит от вътрешната страна на човешката плацента. Това е установило ново проучване, цитирано от “Индипендънт”. Това е първото доказателство, че потенциално опасни химикали от замърсен въздух могат да преминат естествената

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Над 500 белодробни заболявания в САЩ са свързани с употреба на електронни цигари

Епидемията от белодробни заболявания, свързани с уптотреба на електронни цигари, продължава да върлува в САЩ, оповестиха американските санитарни власти, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес, предава БТА. Те все още не са наясно каква е точната причина за заболяванията, но Лос Анджелис се готви на свой ред да забрани ароматните електронни

Да защитим очите на учениците

Със завръщането в града, започването на новата учебна година и преминаването към студената част на годината децата несъмнено прекарват все повече време в занимания с телефони, таблети и лаптопи. Те могат да бъдат не само безкрайно полезни и забавни, но и да „купят“ малко спокойствие за родителите. За съжаление обаче цената на това спокойствие може

Миенето на ръцете помага повече срещу грип отколкото ползването на дезинфектант

Вероятността да разпространят вируси, е по-голяма за здравните работници, които използват дезинфектанти за ръцете си между двама пациенти, отколкото за тези, които отделят време да ги измият, съобщи Ройтерс. Причината е, че мукусът от заразените пациенти променя способността на алкохола в дезинфектантите за ръце да достигне необходимата

Кинезитерапевт: Здравето е в студената вода

Известният руски специалист по кинезитерапия проф. д-р Сергей Бубновски препоръчва прост метод за заздравяване на имунната система – потапяне на краката в студена вода, предаде БГНЕС. Студената вода и студеният душ имат различна традиция в много култури и най-вече в Русия, и то с добра причина – те осигуряват много ползи за здравето

25 станаха жертвите на нилска треска в Гърция това лято

Смъртните случаи от заразяване със Западнонилска треска в Гърция от юни насам са се увеличили до 25, показва ежеседмичният доклад на Националната здравна организация на страната, пише електронното издание на вестник Kathimerini, цитирано от "Фокус". До 19 септември властите са диангостицирали общо 195 случая на пренасяния от комари вирус.

46 българи чакат за трансплантация на черен дроб

36-годишен мъж получи нов шанс за живот след успешна чернодробна трансплантация. Тя е извършена от специалистите във Военномедицинска академия и е една от най-сложните до момента. Това е първата такава интервенция в операционните зали на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология след цялостното им обновяване, съобщава БНТ

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber