Безкръвна операция лекува едновременно затлъстяване и диабет

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7411807 Безкръвна операция лекува едновременно затлъстяване и диабет Безкръвна операция лекува едновременно затлъстяване и диабет www.24chasa.bg
д-р Константин Грозев

Александровска болница е единственият специализиран център за лечението, за което получи и европейско признание

Нови възможности за достъп до съвременни методи за лечение на затлъстяването ще имат българските пациенти. Преди дни Европейската асоциация за изследване на затлъстяването обяви УМБАЛ “Александровска” за акредитиран център за лечение на заболяването и я включи в мрежа от такива центрове, намиращи се в 34 страни в Европа и света. Така “Александровска” е първият у нас функционален мултидисциплинарен експертен център за обучение, развитие и подобряване на диагностиката, лечението и обгрижването на пациенти с наднормено тегло.

Нуждата от такъв център е голяма, защото

1,5 млн. души у нас

са със затлъстяване,

а лечението е комплексно и дългосрочно. Преди 2 г. в Александровска болница се сформира мултидисциплинарен екип от хирург, ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог и психолог, който се ангажира с прегледи, лечение и проследяване на пациенти с високостепенно затлъстяване, за които единственото лечение към този момент е бариатрична/метаболитна хирургия (хирургично лечение на високостепенното затлъстяване - това най-често са хора с тегло от 150 кг нагоре). Досега са прегледани над 150 пациенти, а са оперирани 50. Всички те са загубили между 50 и 150 кг до 1 г. след операцията, но по-важното е, че с това е постигната и ремисия на други заболявания като захарен диабет тип 2, хипертония, сънна апнея, каквито такива хора най-често имат.

Интервенцията все още

не се заплаща от здравната каса,

а цената е 11 000 лв.

“Една от най-честите причини за затлъстяването е свързана с повишен прием на храна, но има и други фактори като гени, имобилизация, стрес, наследственост, вредни храни, съдържащи предимно въглехидрати и мазнини. Усложненията от затлъстяването са около 200, сред които захарен диабет тип 2, хипертония, високи стойности на холестерол и триглицериди, омазняване на черния дроб (стеатоза) и други органи, инфаркт, инсулт, сънна апнея, увреждане на ставите (артрозна болест), хормонални нарушения, безплодие, рак, депресия”, припомня проф. Здравко Каменов, шеф на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в Александровска болница. Там се намира и специализираният център за лечение на затлъстяването, а проф. Каменов е част от мултидисциплинарния екип, който определя и какво е подходящото за всеки пациент лечение. То включва промяна на хранителните навици, физическа активност, поведенческа психотерапия, медикаменти и като крайна мярка - бариатрична хирургия.

“Трябва да оценим доколко пациентът е бил успешен в опитите си да редуцира теглото преди това, кои са грешките, има ли потенциал за медикаментозно лечение, да създадем план за промяна на стила на живот и ако това не може да даде достатъчен резултат в дългосрочен план, го съветваме за оперативно лечение”, обяснява проф. Каменов.

Дали един пациент със затлъстяване е подходящ за бариатрична хирургия, се определя от неговия индекс на телесна маса (BMI). Той се изчислява, като се раздели теглото в килограми на ръста в метри, повдигнат на квадрат. Ако BMI е 30 и повече килограма на кв. метър, означава, че човекът страда от затлъстяване. Стойности от 35 BMI се определят като тежко затлъстяване, а от 40 нагоре – болестно затлъстяване.

“Този метод обаче не е съвсем адекватен при много ниски и много високи хора, както и при тези с голяма мускулна маса, защото тя е 3 пъти по-плътна от мастната маса. Затова е необходимо да се определи количеството мастна тъкан, за което в Александровска болница има нужната апаратура. Други показатели, по които се оценява затлъстяването, са обиколката на шията, съотношението талия-ръст” и т.н., допълва професорът.

Бариатричната хирургия е подходяща за два типа пациенти – когато индексът на телесната маса е над 35, но има и съпътстващо заболяване, или при индекс над 40, което е вече болестно затлъстяване.

“Опитът показва, че вероятността хората със затлъстяване да постигнат резултатите, които ние търсим - редуциране на теглото за дълъг период от време, ремисия на придружаващите заболявания и по-добро качество на живот, с методите на конвенционалното, а не хирургичното лечение, е по-малко от 5%”, обяснява д-р Константин Гроздев, специалист във Втора хирургия на УМБАЛ “Александровска”. Той е бил специализант на Клиниката за лечение на затлъстяването към болница Saint-Pierre в Белгия.

Всъщност бариатричната хирургия не е нов метод на лечение. Тя съществува от 50-те години на ХХ век. Причината да се прилага при хора със затлъстяване е, че тази хиругия променя анатомията и физиологията на стомашно-чревния тракт и лекува метаболизма на пациента , затова се нарича и метаболитна.

“Бариатричните операции са няколко. Основно те

намаляват

вместимостта

на стомаха

и променят пътя на храната по храносмилателния тракт, който се скъсява. Така се намалява усвояването на много излишни вещества като някои мазнини например. Това “пренареждане” води до промяна на секрецията на различни ензими и хормони, които се отделят от стомаха и червата и които са отговорни за регулацията на апетита, кръвната захар, липидния профил”, обяснява д-р Гроздев.

Операцията е безкръвна, продължава около 2 ч, а пациентите се възстановяват много бързо. Те могат да се приберат вкъщи на втория или третия ден, след 15-ия ден при силно желание може да тръгнат и на работа.

“Има период на адаптация от около месец, за да свикне човек с “новия” си организъм, а и за да привикне към строгата диета, която трябва да се спазва. Най-големият успех на метаболитната хирургия обаче е, че обикновено

в рамките на дни

пациентите спират

лекарствата си

за кръвно

и диабет тип 2”, казва хирургът.

В света бариатрична хирургия търсят повече жени, отколкото мъже. У нас обаче съотношението е 50 на 50. Досега най-младият пациент, когото са оперирали лекарите в Александровска болница, е на 22 г. Засега в България деца под 18 г. не се подлагат на бариатрична хирургия. В САЩ и Франция няма такова ограничение. България вероятно ще последва примера им, тъй като страната ни е на челно място по деца с наднормено тегло.

Най-голям приоритет на този етап обаче остава лекари и пациенти да се преборят и бариатричната хиругия да започне да се финансира от здравната каса, дори и частично на първо време.

“Затлъстяването е болест, която поглъща огромни средства на всяка една здравна система, защото това са пациенти, които по-често трябва да посещават лекари и здравни заведения, а усложненията на затлъстяването водят до инвалидизация и големи разходи за медикаменти и медицински процедури. Въпреки високата си цена ефективното лечение на затлъстяването в крайна сметка би спестило средства на системата”, казва проф. Каменов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Петър Димков за пушенето

Най-честите прояви на никотиновото отравяне са сърдечните болести. Тютюнът ускорява сърдечната дейност. Това изморява сърцето, а болести като пневмонията, при които има повишена температура, се понасят само от здраво сърце. У пушачите се увреждат кръвоносните съдове на сърцето, като се развива атеросклероза, а тя води до сърдечни инфаркти.

Воден флашмоб в подкрепа на донорството и трансплантациите се проведе във Варна

Воден флашмоб в подкрепа на донорството и трансплантациите се проведе във Варна. Изпълнението бе на момичетата от отбора по синхронно плуване „Албатрос“–Варна и е част от информационна кампания, посветена на донорството и трансплантациите, която се провежда със съдействието на Astellas и с подкрепата на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“,

Гъбите шийтаке укрепват имунната система

Ирландски учени установиха, че гъбите шийтаке, които често се използват в азиатската кухня, са много полезни за човешката имунна система, съобщи сайтът Дни.ру. Ползата се състои в това, че екстрактът от гъби шийтаке притежава защитни свойства при химиотерапия и значително намалява патологичните изменения на клетките.

Кога се дават хормони при рак на гърдата?

Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Целта на лечението при метастазирал рак на млечната жлеза е да се потиснат неприятните симптоми и да се подобри преживяемостта. Всички болни трябва да бъдат поканени за участие в провежданите клинични проучвания.

Физическите упражнения и антиоксидантите стимулират паметта

Международен изследователски екип откри механизъм, чрез който физическите упражнения и антиоксидантите подобряват когнитивните способности и спират стареенето на мозъка, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА. Учените са предположили, че леките физически упражнения допринасят за неврогенезата в хипокампуса,

Редуването на диети е най-добрият начин да отслабнем и да останем здрави

Редуването на нисковъглехидратна диета с храна, богата на мазнини, се оказва парадоксално най-добрият начин да отслабнем, като в същото време останем здрави, пише в. "Дейли мейл". И двата режима имат своите плюсове при свалянето на килограми и подобряването на инсулиновите показатели, предава БТА. Идеята за редуването на диетите е на

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Как се лекуват облещени очи?

Отговаря проф. Боян Лозанов, консултант на в. "24 часа" по ендокринология от създаването на здравното му приложение през 2001 г. Основно изискване при лечението на ТАО е компенсиране на тиреоидните функционални нарушения със съответни медикаменти - с тиреостатици при Базедова болест и хашитоксикоза или с Л-тироксин при хипотиреоидизъм.

Д-р Стиляна Трендафилова – новият партньор в клиниката за дерматология и естетика Derma-Act

Представя я д-р Константинос Пагидас, собственик на клиниката Познавам д-р Трендафилова от 2011 г., когато специализирахме във Военномедицинска академия. Още тогава за нея лекар не беше просто професия, а мисия, зад която стоят много години усърдна работа и постоянство. По-късно, когато се роди идеята за Derma-Act, вече знаехме,

Родителите ми са с тежка склероза, какво ме чака?

Отговаря д-р Борислав Ацев, консултант на в. "24 часа" по кардиология още от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Хиляди учени по света търсят решение на най-сериозния проблем на съвремието - атеросклерозата. Значението му се определя от високата заболеваемост и смъртност - 47-50% от смъртните случаи.

Какво е астигматизъм?

Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Астигматизмът е аномалия на рефракцията на окото, при която светлинните лъчи не се фокусират точно върху ретината. Това е свързано с формата на роговицата и лещата.

Китайски билки в кухнята

От векове хората по целия свят използват билките като естествено средство за възстановяване и поддържане на здравето. Може би китайците са едни от първите народи, които откриват и описват полезните им свойства, много преди да се появи идеята за производството на химични лекарства. Много от китайските билки освен в аптеките,

Д-р К. Стайков /андролог-уролог/: Всеки мъж над 50 трябва да се грижи профилактично за простатата

„Чести и внезапни позиви за уриниране, слаб поток на урината, придружен с болка, парене и дискомфорт, чувство за непълно изпразване на пикочния мехур… Това са едни от най-изявените симптоми при увеличена простата – състояние, тясно свързано с напредването на възрастта и известно като доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) или аденом на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber