От трилърите се затлъстява

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7411781 От трилърите се затлъстява От трилърите се затлъстява www.24chasa.bg
pixabay

Причините: стрес от ужасите и заседяване пред екрана с чипс и пуканки

Седиш на дивана с часове, вперил поглед в телевизионния екран, механично нагъваш чипс и пуканки, а сърцето ти ще изскочи от напрежение при всяка екшън сцена на поредния страховит филм. Това може да е полезно за убиване на времето, но е вредно за килограмите, установиха учени от Ливанско-американския университет (LAU) в Ню Йорк, съобщава в. “Дейли мейл”.

Честото гледане на трилъри и филми с ужаси и насилие кара хората да

поемат вредни

и мазни храни

и по този начин да надебеляват, доказват авторите на проучването.

Такива продукции възбуждат силни емоции, зрителят става нервен, стресиран, изтощен и посяга към вредни закуски занимавки, за да се успокои.

Романтичните и музикалните филми, комедиите, семейните саги не предизвикват такива емоции и човек не се тъпче с хрупкави солени храни и шоколад, констатират изследователите.

Лапането на т.нар. джънкфуд е начин организмът

да потисне

стресовите хормони,

които се отделят при гледане на трилъри, обясняват специалистите. Тяхното изследване е първото досега за ефекта на екшъните и филмите на ужасите върху избора на храна и апетита. Предишни проучвания са стигнали до подобни изводи и за агресивните видеоигри.

В новия експеримент са участвали 84 души между 20 и 30 години, на които предварително са измерили кръвното налягане, пулса, нивата на стрес и апетита. На една част от групата са пуснали сцени на насилие, а на друга – романтични комедии.

На всички са поднесени различни закуски – пуканки, чипс, бисквити, шоколад, сладки, ябълки, портокалов сок, пепси и им е разрешено

да ядат каквото

и колкото искат

Оставени са без надзор, за да не ги притесняват. След прожекциите зрителите на трилъри и филми на ужаси показали високи нива на нервност, изтощение и тъга, а при тези с романтичните комедии такива изменения не са констатирани. Макар че и при двете групи не е установено повишаване на апетита и поява на глад, зрителите на филмите с насилие са изяли с 1/3 повече закуски от другите участници, казват изследователите.

“Експериментът показва, че страховитите филми имат силен стресов ефект и предизвикват голямо напрежение у зрителите дори и без физическо натоварване, каквото при гледането на кино няма”, казва ръководителката на изследването д-р Лама Матар.

От 42-ма участници в групата с трилърите 62%

са консумирали

повече от два

мазни продукта,

а 71,4 % - над две солени закуски. Що се отнася до сладките неща, консумацията била почти еднаква и в двете групи.

Изводът е, че не само заседяването пред екрана води до затлъстяване, но и тъпченето с вредни храни в несъзнателен опит да си набавиш енергия, казват учените.

Обяснението е, че апетитните закуски намаляват стреса, който се появява в отговор на страховити сцени, и пораждат положителни емоции като чувство за сигурност и благополучие. В този случай към храната се посяга като към успокоително заради напрежението от филма.

По принцип хроничният стрес в живота повишава желанието за консумация на енергийни, мазни продукти, затова стресираните хора са склонни към напълняване.

“Някои изследвания сочат, че повдигащите напрежението музика, ритми и шумове в трилърите също се отразяват на избора на храна и зрителят посяга към нездравословни закуски”, се сочи в резултатите от теста.

Във времена, когато обществата по света се борят с детското затлъстяване, това първо изследване на връзката между филмите за насилие и свръхтеглото отправя важно предупреждение, казват авторите му.

“С този проблем и отражението му върху килограмите на подрастващите трябва да се поведе сериозна борба”, казват те.

Предишни изследвания са установили, че състезателният дух и напрежението при видеоигрите повишават кръвното налягане, сърдечния пулс и общото здраве на сърцето, засилват апетита. Но гледането на телевизия и особено на трилъри няма конкуренция като рисков фактор за надебеляване и свръхтегло.

Телевизорът в спалнята разболява

Редица изследвания са доказали вредата за здравето от заседяването пред телевизионния екран. Какво установяват те:

l Неподвижността, свързана с гледането на филми дори и един час на ден, повишава риска от рак на червата. Според проучване на болницата за активно лечение в Масачузетс и Медицинския факултет на Харвардския университет два часа излежаване пред телевизора повишават опасността от тази болест със 70 процента.

l Деца, които имат телевизори в стаите си, са по-склонни към затлъстяване. Португалски учени проучиха стила на живот и навиците на 120 момиченца между 4 и 6 години и установиха, че тези с телевизор в спалнята са 3 пъти по-склонни към натрупване на килограми и при тях рискът от затлъстяване е 4 пъти по-висок в сравнение с децата без тази екстра.

l Гледането на телевизия е рисков фактор за наднормено тегло повече от всеки друг вид заседяване особено за малките зрители. До този извод стига изследване на университета на Южна Австралия, според което неподвижността при четене или рисуване носи по-малък риск от развитие на свръхтегло от тази при прекаляването с филми, видеоигри или занимания с компютър.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Здравата коса се гради в кухнята

9 храни с протеин и витамини обещават по-гъста и лъскава грива Много фактори, определящи качеството на косата, са наследствени или свързани с възрастта. Не можем да избираме дали да се родим с къдрици, или с права “като праз” грива. Нито какъв да е естественият ѝ цвят, гъстотата и бързината, с която расте. Това е работа на майката природа.

Децата на пряко слънце само 10 минути – иначе мозъкът прегрява

Черепът и косата им са тънки, пазят по-слабо. Педиатърът от “Пирогов” д-р Ирен Цочева всеки ден от началото на топлинните вълни спасява деца с прегряване, едно от тях било с 43 градуса температура. От години и у нас вече се среща трагичния феномен на починали в паркирана кола.  Родителите на бебета и малки деца да не ги държат повече от 10 минути

С хлабави очила насочваме УВ радиация право в очите си

Когато летният аксесоар не приляга плътно към носа и челото до 50% от достигащите очите лъчи идват от отраженията върху вътрешната страна на стъклата. Невидимите за човека ултравиолетови лъчи са толкова рискови за очите, колкото и за кожата. Те са най-интензивни през лятото и въздействието им се увеличава рязко,

Щастието в работата - въпрос на нагласа

Проф. Срикумар Рао препоръчва техники срещу гнева от проблемите в офиса Нещастни сте на работното място. Смятате се за свръхнатоварени и нископлатени. Яд ви е на прекомерно взискателния шеф и подлите колеги. За да изкарате деня, фантазирате си, че тях уволняват, а вас – издигат. Или че хлопвате вратата и напускате.

Адът е тук! Как да оцелеем в започващата гореща вълна II

От днес 4 дни жеги над 30 градуса, задължително пийте много вода, поне 3-4 часа прекарвайте на хладно. При топлинен удар тялото загрява над 40°, но не се поти. За сгорещен човек може да бъде смъртоносно влизане във вода, по-студена от 25-30 градуса. Нова гореща вълна, втората за кратък период от време и нетипично ранна за нашите климатични

За хубава кожа - без горещи душове и много сол в храната

Почистването - №1 сред грижите за лицето За някои хубавата кожа е природна даденост, други трябва да полагат специални грижи за свеж вид и отстраняване на дефектите. Малка промяна в ежедневния тоалет дава големи резултати, пише “Хелти ливинг”. Това са лесни трикове, които едва ли ще научите от дерматолог, но бързо ще почувствате резултатите,

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Какво ядат милиардерите

Ричард Брансън се храни с чай, Бил Гейтс нагъва бургери и кока-кола Те нямат проблем да наемат лични готвачи и съветници по здравословно хранене. Но кулинарните вкусове на най-богатите и предприемчивите в света са ексцентрични и дори граничат с безумието, пише “Бизнес инсайдър”. Достатъчно е да споменем Ричард Брансън,

(Не) яж много, да станеш здрав и силен

Ново меню в детските градини ще бори наднорменото тегло.  По-малко калории, но по-качествени. Това правило е ръководило авторите на новите норми за хранене на децата от 3 до 7 години, които посещават обществени заведения. Здравното министерство пусна за обществено обсъждане ремонта на наредбата за здравословно хранене на децата в детски заведения.

Високите жени живеят по-дълго

Теглото, съчетано с упражнения, също влияе на дълголетието Учени установиха, че размерите на тялото – височина и тегло, съчетани с физическа активност, влияят върху дълголетието, съобщава Си Ен Ен. Според резултатите от изследването това важи повече за жените, отколкото за мъжете. Дамите, които доживяват 90 години,

Експерт: За хубава фигура яжте всичко, но по малко

Калориите не бива да се броят, вредно е да се тъпчеш след 21 ч Професор Джайс Йо пристига в бистро “Дъбът” в Кеймбридж на колело, преглежда менюто и си избира гъста супа от лобстер и печен телешки дроб. Поръчва си и чаша вино. “Рядко ям дроб, а тук го правят добре”, казва преподавателят по генетика и неврология в Кеймбриджкия университет.

Гените определят успеха в училище

Не се харчете за скъпи колежи, няма да подобрят постиженията на децата ви, казва известен професор Успехът в знанието на децата не се определя от това дали учат в престижни частни, или в държавни училища, а зависи единствено от тяхната ДНК. Това полемично твърдение отправи към родителите известният американски психолог и професор по поведенческа

Болките от артрит се церят с храна

Помагат плодове, чаша червено вино, пълнозърнести продукти Ставите ви болят и скърцат? Ръцете ви се изкривяват и често изпускате? Вероятно страдате от артрит, чиито поне 100 вида засягат над половин милиард души по света - не само възрастни, но и млади, дори деца. Причинява го и прекаляването със спорт.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber