Сенната хрема често води до непоносимост към сурови плодове и зеленчуци

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7409435 Сенната хрема често води до непоносимост към сурови плодове и зеленчуци Сенната хрема често води до непоносимост към сурови плодове и зеленчуци www.24chasa.bg
Д-р Мария Иванова
Д-р Мария Иванова

Това е кръстосана алергия на един и същи белтък, който се съдържа в полените и сурови плодове

Сълзящи очи, течащ нос, кихане, кашляне - за страдащите от сенна хрема тези симптоми са в пика си. Има обаче и други прояви, съпътстващи пролетната алергия, а именно - подуване и изтръпване на устните, сърбежи, афти, дразнене в гърлото, дори оток и зачервяване на лицето.

Всички те могат да бъдат прояви на орален алергичен синдром, познат още като полено-хранителен синдром. Той се предизвиква от консумация на някои плодове, зеленчуци и ядки, сред които ябълка, праскова, банан, целина, магданоз и др. Причината е, че те съдържат белтък, подобен на този на полените от дървета, треви и цветя, затова и основно хората с пролетна алергия биват засегнати от оралния алергичен синдром.

“Това е кръстосана алергична реакция, при която един и същи белтък/протеин се съдържа в полените на дървета, треви и плевели и съответно в даден плод, зеленчук или ядка. Имунната система обаче не може да различи кой е източникът на този белтък, а щом попадне в организма, реагира почти мигновено, в рамките на около 15 минути, и затова проявите са в областта на устните, езика, устната кухина и гърлото”, обяснява д-р Мария Иванова, алерголог в алергологичното отделение към Клиниката по спешна токсикология на Военномедицинска академия.

“Това е сравнително нов синдром. За него започва да се говори през 90-те години на миналия век. Според някои автори

в Западна Европа той

засяга вече около

30% от населението

У нас подобна статистика не се води, но на фона на нарастващия брой хора с полинози, не са малко тези, развиващи и орален алергичен синдром.

Статистиката от 1956 г. сочи, че 7% от населението в България страда от някаква алергия. В края на 90-те години на ХХ в. процентите са вече 16. Сега се говори за 35% от българското население. От новото време след прехода обаче сериозна статистика няма”, казва д-р Иванова.

Оралният алергичен синдром се проявява предимно при консумация на необработени (сурови) зеленчуци и плодове.

При топлинната обработка на по-голяма част от плодовете и зеленчуците белтъкът, който предизвиква алергичната реакция, се разпада и това позволява те да бъдат консумирани. Ябълката например лекарите съветват да се обелва, попарва и след това да се хапва. Целината, както и ядките обаче съдържат множество алергени и не всички се разпадат при недостатъчна топлинна обработка, затова с всяка отделна храна трябва да се внимава, но повечето от тях стават допустими, след като бъдат сготвени.

Хората, алергични към треви, могат да проявят реакция към домати, а понякога дори и към мед. Тези с алергия към брези пък, често реагират с оток или подуване на устните от ябълки, круши, праскови, череши и дори женшен, а според някои автори и от фъстъци. Кръстосана реакция със зелени подправки като магданоз, както и с целина се получава и при алергия към пелин. (Пълен списък виж в графиката по-долу).

Възможно е да се развие дори алергия към прашеца на житните растения, като тогава очакваните реакции са към бобови растения и фъстъци.

“При алергиите към бреза и житни растения, които са едни от най-честите у нас, наред с тази към треви, може да се получи кръстосана реакция и към соя, а тя се съдържа навсякъде. Такива хора трябва много да внимават и с медикаменти и добавки, съдържащи женшен”, допълва алергологът.

Тя обръща внимание и на друг силен алерген, който не е характерен за Европа, но навлиза все по-бързо и у нас - амброзията. 

“Амброзията не е характерен плевел за Европа, а съдържа много силен алерген, с който европейците се срещат едва през последните десетилетия. По тази причина хората в Европа са “девствени” към него и често проявяват алергии, които пък правят възможни реакции след консумация на пъпеш, диня, тиквички и краставици например”, казва д-р Иванова.

Тя обръща внимание и на друга

често срещана

алергия - тази към

шоколад

“В немалко случаи, проблемът с алергиите към шоколад идва от ядките в него. Дори в млечния шоколад има следи от тях, тъй като производителите добавят паста от ядки при направата му. Фъстъците и лешниците пък съдържат белтък, подобен на този в разпространените полени и хората с алергии към тях често не могат да консумират сладкото изкушение, защото се получава понякога много тежка алергична реакция”, казва алергологът.

Друг често срещан проблем е алергията към латекс. Тъй като той се произвежда от каучук, съответно в него се съдържа растителен белтък и алергичните към него хора дават реакция към банани, авокадо и други екзотични плодове.

Основен симптом при оралния алергичен синдром е сърбеж на небцето и устните, след консумация на определен плод, зеленчук или ядка. Останалите включват подуване на небцето, устните и езика, дразнене в гърлото, хиперсаливация (отделяне на по-голямо количество слюнка) и секреция от носа, очите, кашлица, а понякога и задух. При по-чувствителните пациенти могат да се появят и гадене, повръщане, разстройство.

Тези симптоми често

се бъркат с вирусна

инфекция

или се търси някакъв замърсител в консумираните плодове и зеленчуци.

Въпреки че оралният алергичен синдром (ОАС) е вид хранителна алергия, една от съществените разлики между тях е, че синдромът е лечим, тъй като основният проблем е поленовата алергия. ОАС се повлиява много добре от имунотерапията, която предизвика революция в лечението на алергиите. При нея алергията се третира, като на пациента се “вкарват” алергени в организма при установени норми. Целта е той да свикне постепенно с тях, така че да се намали рискът от сериозни последствия при евентуален контакт със съответен алерген. Терапията продължава между 3 и 5 години, обяснява д-р Иванова.

За разлика от пролетните алергии, които са сезонни, симптомите на ОАС могат да се проявят и в друго време. Тя може да се развие както с появата на полинозата, така и на по-късен етап. В периода на цъфтежа обаче симптомите се засилват и обострят, което силно намалява качеството на живот на тези хора. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Стигат ли 2 метра дистанция? Дори лек бриз пренася слюнка на 6

Стигат ли 2 метра дистанция? Дори лек бриз пренася слюнка на 6

Дори с лек ветрец от 4 км/час малките капчици слюнка изминават докъм 6 метра за 5 секунди, доказват проф. Димитрис Дрикакис и д-р Талиб Дбук от кипърския Изследователски институт за отбрана и сигурност в Никозия. Изследването им е публикувано в последното издание на списанието “Физика на флуидите”. Авторите смятат

Проф. Костадинов: Още не знаем окончателната цена на усложненията в белия дроб

Проф. Костадинов: Още не знаем окончателната цена на усложненията в белия дроб

Но тежки фиброзни промени означава повече хора с нужда от трансплантация, казва в интервю за в. "24 часа" проф. д-р Димитър Костадинов, дм, ръководител на Катедрата по белодробни болести към Медицинския факултет на Медицинския университет – София, от 2012 г.  и началник на Бронхологичното отделение на УМБАЛББ “Св

СНИМКА: Pixabay

Юношите у нас на първите места по пушене, алкохол, канабис и ранен секс

Доклад на Световната здравна организация за здравното поведение на 11-15-годишни в Европа разкрива, че българските юноши са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и ранен старт на сексуалния живот. Това съобщиха екипът на организацията от офиса в София. Докладът “На фокус: здравето и благополучието на юношите“

Ку-треската се причинява не от вирус, а от бактерия, хващаме я от животни

Ку-треската се причинява не от вирус, а от бактерия, хващаме я от животни

По време на пандемията всяка симптоматика с температура и признаци на респираторни инфекции е аларма да се заподозре новата коронавирусна болест. Но сходни оплаквания се появяват и при други инфекции, включително при ку-треската. Такова огнище се е появило у нас, каза на брифинга на националния щаб в неделя проф

Доц. ЖАНА КАЗАНДЖИЕВА

На 9 минути от меланом умира един човек, кой е в риск и как да се пази

При съмнение за меланом 49% отлагат прегледа 3-6 месеца, а до 54% от смъртността от този най-агресивен рак със склонност към разсейки е предотвратима, ако човек потърси навреме медицинска помощ По това време на месец май от 15 г. над 200 български кожни лекари благотворително преглеждат за ранни признаци на рак на кожата и консултират как да бъде

Почистват се обществени асансьори и автобусни спирки.

В асансьора винаги сам!

Ако може, не ползвайте асансьор, или най-много в едната посока, никога с други хора. Ако някой ви се натрапи, просто слезте Появи се една снимка, постната от евродепутата Иво Христов, на която се виждат отбелязани крачета в двата ъгала на асансьора на европарламента. Крачетата са така разположени, че лицата в асансьора трябва да са с гръб един към

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Д-р ДИМИТЪР ВАЛЕРИЕВ

Как оздравя от COVID-19 лекарят от първа линия в “Пирогов” д-р Димитър Валериев

Докато бяха зле пациентите, им ограничавахме разговорите по телефона – задухът им се влошаваше дори от говоренe Вече съм с два отрицателни теста, успокоих се още като си видях рентгеновата снимка без патологични промени Готов съм след карантината да се върна да работя в “средата” Д-р Димитър Валериев е специализант по кардиология в “Пирогов”

Как пробиотиците могат да повишат имунитета ни, според учените?

Как пробиотиците могат да повишат имунитета ни, според учените?

Нашата имунна система е естественият щит на тялото ни и е от огромно значение за общото ни здраве, особено в днешни дни. Учените казват, че около 80% от имунната система на човек е в стомаха му. Затова решихме да помолим д-р Антон Койчев, асистент към Медицинска академия, Катедра по обща хирургия, да ни разкаже как да запазим висока имунната си

Преизчислиха: 50% не разбират, че носят вируса

Преизчислиха: 50% не разбират, че носят вируса

Това прави още по-наложително слагането на маски на обществени места Вероятно всички вече са чули, че има много хора, които обикалят наоколо и имат COVID-19, но нямат представа, че разпространяват вируса. Вероятно и тайно се надявате вече да сте го минали по същия безсимптомен начин. Но със сигурност се питате какво по-точно означава “много хора”

Полк. доц. д-р Любина Веселинова: При продължително седене болката е последната аларма на тялото да се раздвижим

Полк. доц. д-р Любина Веселинова: При продължително седене болката е последната аларма на тялото да се раздвижим

Упражнения като “котешки” гръб и детската игра “сол/пипер” в обедната почивка у дома рестартират тялото, казва началникът на Първа клиника по физикална и рехабилитационна медицина на ВМА Полк. доц. д-р Любина Веселинова, д.м. е специалист по физиотерапия, курортология и рехабилитация. Началник е на Първа клиника по физикална и рехабилитационна

Д-р Атанас Гюлев: Самолечението на УНГ заболяванията е рисково

Д-р Атанас Гюлев: Самолечението на УНГ заболяванията е рисково

Болница „Пълмед” в Пловдив е една от най-чистите и безопасни в България, уверява той Д-р Атанас Гюлев е е началник на отделението по УНГ болести в Университетската болница „Пълмед“ в Пловдив. Той е завършил Медицинския университет в Пловдив през 2004 г. и до 2014 г. е работил в УМБАЛ Свети Георги" в Пловдив Трето поколение специалист по

Високата температура е насоващ общ симптом, диагнозата се прецизира с електрокардиограма и изследвания.

Вируси и бактерии отключват болестта на Кавазаки

При ранна диагноза и овладяване на възпалението на артериите рядко остават трайни щети Болестта на Кавазаки е възпаление на кръвоносните съдове с инфекциозен произход, което засяга предимно деца до 5-годишна възраст. Всяка вирусна или бактериална инфекция може да бъде причина за развитие на заболяването

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber