Сърцето обича ли шафран?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7407848 Сърцето обича ли шафран? Сърцето обича ли шафран? www.24chasa.bg

Купуваме евтино шафран от съседна държава и много ни харесват вкусът и цветът, който дава на храната, чула съм, че подправката е и полезна, слагам я буквално на всичко. Но пък някои хора се опасяват от въздействието и върху сърцето. Mоже ли да обясните ефектите от шафрана и в какви количества подправката има полезно действие, пита наша читателка.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословния живот. Може да ги задавате

на телефон

02 942 25 62

и чрез имейл

Lnikolaeva@24chasa.bg

Съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не заместват медицинска помощ, диагностика или лечение.

Ето как отговаря на въпроса за шафрана д-р Райна Стоянова: Шафранът е подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар. Неговата история е дълга - започва още преди около 3500 години и е документирана във великолепните минойски стенописи, които изобразяват берачи на шафран. Шафрановият минзухар Crocus sativus има полиплоидно генетично изменение, което води до видимо издължаване на близалцата и допринася за допълнителното ухание, вкус и цвят на виолетовото цвете.

Шафрановият минзухар е доста непретенциозен за отглеждане и именно затова е пренесен и се култивира в много райони по света. Трудоемка е беритбата - ръчно и много внимателно, защото, за да се получи качествен продукт, цветовете трябва да бъдат съвсем леко отворени. След събирането им следва отделянето на скъпоценните червени близалца, които са дълги между 2 и 3,5 см и толкова фини, че дори човешките ръце се затрудняват с обработката им. Важно е

да се отдели внимателно

стълбчето - жълтеникавата

част от близалцата,

за да бъде качествен крайният продукт.

Съставът на близалцата на шафрана e уникален. Открити са над 150 летливи и пигментни вещества, но основните са три и именно те определят специфичния вкус и аромат на подправката. Кроцинът е червено багрилно вещество от групата на каротеноидите, което във воден разтвор дава жълто-оранжево оцветяване. Според различни научни изследвания кроцинът има забележимо антидепресивно действие, а в момента текат проучвания по отношение на антитуморен потенциал. Освен на кроцина подправката дължи цвета си и на зеаксантина, който се съдържа и в човешката ретина, и на ликопена - силен антиоксидант, често асоцииран с доматите.

Човешкото тяло

не синтезира зеаксантин,

така че пигментът трябва

да се внася с храната

Над две трети от хората не поглъщат достатъчно количество от този пигмент, който представлява мощен антиоксидант и фотопротектор.

Данни от епидемиологични проучвания показват, че хранителният внос на лутеин и зеаксантин намалява обратнопропорционално риска и от катаракта, като най-вероятно това се дължи на техния антиоксидантен ефект.

Уникалният аромат на шафрана се дължи на вещество, производно на зеаксантина, наречено сафранал. Сафраналът е и веществото, което, макар и в по-лека степен, формира характерния аромат на годжи бери, кимиона, листата на смокинята и южноафриканския храст ройбос.

Сафраналът успокоява нервната система и се смята, че е

полезен при депресивни

състояния, а също

и като антиоксидант

Друг интересен ефект от употребата на шафран е неговото апетитопотискащо действие и съответно може да се допусне ползата му в усилята за намаляване или контрол на телесното тегло. Обяснението е свързано с повдигането на настроението, което от своя страна намалява желанието за прием на храна.

По отношение на сърдечносъдовото здраве се коментират ефектите на безценната подправка във връзка с

намаляване нивата

на лошия холестерол и

ограничаване на риска

от атеросклероза и

съдови инциденти

Шафранът е богат на тиамин и рибофлавин, което допълнително допринася за кардиопротективната му роля.

Подправката е изключително богата на манган, който помага за регулирането на кръвната захар и спомага за образуването на костите, тъканите и половите хормони.

Шафранът е от полза и за мъжката репродуктивна система.

Кроцинът в шафрана

подобрява

фертилността

при нормални мъжки плъхове в проучване от последните години. Според изследователите подобни ефекти са възможни и при хора. Въпреки че не увеличава броя на сперматозоидите, може да се каже, че подправката помага при лечението на мъжкото безплодие.

Шафранът е слабо до силно горчив, ако се опитва самостоятелно. Това негово свойство се дължи на пикрокроцина – гликозид, получен при катаболизма на зеаксантина. Гликозидите са

биологично активни

молекули с лечебен,

но и с възможен

токсичен ефект

при предозиране

Благотворното им въздействие е свързано със стимулиращото им действие при сърдечна недостатъчност. А токсичността им при предозиране - със силно забавяне на сърдечната честота, аритмия и други, поради което използването им трябва да бъде винаги под лекарски контрол.

Шaфpaнът oбикнoвeнo e

бeзoпaceн, бeз cтpaнични

eфeкти пpи cтaндapтнитe

кoличecтвa зa гoтвeнe

Kaтo xpaнитeлнa дoбaвкa се смята, че xopaтa без заболявания мoже дa пpиeмaт дo 1,5 гpaмa шaфpaн нa дeн. Това не отменя правилото всяка програма с възможен ефект върху здравето да се консултира с лекар съобразно индивидуалното състояние в момента, възрастта, заболявания, прием на лекарства със или без рецепта и т.н.

Много малко са хранителните продукти, които се сравняват със златото, но шафранът определено превъзхожда благородния метал по цена, а и определено добивът му не нанася каквито и да е забележими последици за околната среда.  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

За колко време се изчерпва търпението ни? 30 секунди при шофьорите

Побесняваме, ако до 16 секунди не се отвори страницата на компютъра Ако твърде често поставяш на изпитание търпението, то се превръща в гняв, казва един афоризъм. Мексиканският поет, писател и дипломат Амадо Нерво (1870-1919) е дори още по-ефикасен в обясненията си. Защо очакваш нещата с нетърпение? Ако са ненужни за живота ти

Проф. Тодор Кантарджиев държи ключа към микробния свят

Съученици, познати от казармата, роднини, съседи и даже състуденти търсят професора микробиолог и имунолог проф. Тодор Кантарджиев за здравословни проблеми в целия спектър на медицината – от температура до херния. Защо занимават с несвойствени неща директора на Националния център по заразни и паразитни болести?

Мъжът гони кризата на средната възраст с нова кола и къща

Жените да балансират ангажиментите си между “трябва” и “искам” Мъчи ви криза на средната възраст? Подложете се на емоционален или физически стрес, съветва руската психоложка Олга Шапиро от Московската служба за психологическа помощ на населението. Според специалистката за преодоляване на този труден житейски период на мъжете могат да помогнат

И евтиното вино може да бъде добро, казва науката

Цената на бутилката много често влияе психологически върху пиячите Каква е разликата между виното, което струва 3 евро, и това, което е 300 евро? Вредно ли е евтиното вино? Защо някои хора ги боли глава от вино? Какво мисли науката по тези въпроси? Според професора по енология Джеймс Харбъртсън от Университета на Вашингтон евтиното вино съвсем не

Домакинската работа удължава живота

20-ина минути бързо ходене на ден намаляват силно риска от ранна смърт Не е нужно да се потите във фитнеса два пъти на ден, за да се радвате на добро здраве до старини – дори ненатоварваща и лека, но редовна физическа активност, включително домакинската работа, значително удължава живота. До този извод стигат експерти от норвежкия Институт за

Пасианс и Моцарт побеждават стреса

Нова книга учи на техники срещу тревожността и депресията Последното нещо, което трябва да направите след ситуация на силен стрес, е да се опитвате да разпуснете. Дори и тялото ви вече да не е подложено на напрежение, съзнанието продължава да изживява стресиращия инцидент отново и отново. Всяко повторение ви товари с ново напрежение и накрая се

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Вещество в червеното вино потиска действието на ензим, свързан с депресията

Откритието дава нови насоки за лечение на психичното разстройство Обичате ли да разпускате с чаша вино след стресов ден? Вероятно да, а причината за това има и научно обяснение. То се крие в наличието на естествено химическо съединение - ресвератрол, което проявява антистресови ефекти, като блокира експресията на ензим

4 стъпки, с които да стопим корема за 10 дни

Уточнете каква храна и упражнения са подходящи за вас, борбата с тлъстините е индивидуална Имате хубава, стройна фигура, но ви дразни изпъкналото коремче. Според треньорката от Сидни, Австралия, Рейчъл Атър тлъстините около талията можете да стопите за 10 дни при спазване на определен режим. В своя блог инструкторката препоръчва 4 стъпки за

Седем неща, които лекарят на децата ви не иска да правите

От консулт с д-р Гугъл до безсмъртното плашене с инжекция Ролята на родител не идва с упътващи ремарки като сценарий за нова пиеса, така че младите майки и татковци научават как да се грижат за здравето на детето си по метода на пробите и грешките. Според педиатрите съвременното семейство ще си спести много тревоги

Как да се спасим от летни алергии

Изследване показва, че някои от тях са полезни – пазят от рак Лятото е труден сезон за хора, склонни към хранителна и поленова алергия. В менюто се включват много плодове, особено екзотични, пазарът изкушава с ягоди. Растенията активно произвеждат цветен прашец. Всичко това може да предизвика алергична реакция.

Летен детокс: сух четков масаж подмладява кожата и изглажда целулита

Вода, салати, зехтин, кафе, разходки подсилват отвътре ефекта богиня на плажа За здравите хора детоксикацията не е сезонно събитие или някаква особена намеса отвън, а ежедневен нормален физиологичен процес. В него основната роля играят лимфата, черният дроб, бъбреците и кожата, казва д-р Мария Николова

10 опасни храни за брекетите

Жилавите, лепкави и сладки лакомства чупят, разместват и разяждат скобите Зъбните шини са незаменими срещу кривини и дефекти, които създават комплекси, особено на младите. Те са ключ към красива усмивка, но при неправилно “стопанисване” могат да причинят кариеси и гниене на зъбите, предупреждават стоматолозите.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber