Купуваме евтино шафран от съседна държава и много ни харесват вкусът и цветът, който дава на храната, чула съм, че подправката е и полезна, слагам я буквално на всичко. Но пък някои хора се опасяват от въздействието и върху сърцето. Mоже ли да обясните ефектите от шафрана и в какви количества подправката има полезно действие, пита наша читателка.
“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословния живот. Може да ги задавате
на телефон
02 942 25 62
и чрез имейл
Съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не заместват медицинска помощ, диагностика или лечение.
Ето как отговаря на въпроса за шафрана д-р Райна Стоянова: Шафранът е подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар. Неговата история е дълга - започва още преди около 3500 години и е документирана във великолепните минойски стенописи, които изобразяват берачи на шафран. Шафрановият минзухар Crocus sativus има полиплоидно генетично изменение, което води до видимо издължаване на близалцата и допринася за допълнителното ухание, вкус и цвят на виолетовото цвете.
Шафрановият минзухар е доста непретенциозен за отглеждане и именно затова е пренесен и се култивира в много райони по света. Трудоемка е беритбата - ръчно и много внимателно, защото, за да се получи качествен продукт, цветовете трябва да бъдат съвсем леко отворени. След събирането им следва отделянето на скъпоценните червени близалца, които са дълги между 2 и 3,5 см и толкова фини, че дори човешките ръце се затрудняват с обработката им. Важно е
да се отдели внимателно
стълбчето - жълтеникавата
част от близалцата,
за да бъде качествен крайният продукт.
Съставът на близалцата на шафрана e уникален. Открити са над 150 летливи и пигментни вещества, но основните са три и именно те определят специфичния вкус и аромат на подправката. Кроцинът е червено багрилно вещество от групата на каротеноидите, което във воден разтвор дава жълто-оранжево оцветяване. Според различни научни изследвания кроцинът има забележимо антидепресивно действие, а в момента текат проучвания по отношение на антитуморен потенциал. Освен на кроцина подправката дължи цвета си и на зеаксантина, който се съдържа и в човешката ретина, и на ликопена - силен антиоксидант, често асоцииран с доматите.
Човешкото тяло
не синтезира зеаксантин,
така че пигментът трябва
да се внася с храната
Над две трети от хората не поглъщат достатъчно количество от този пигмент, който представлява мощен антиоксидант и фотопротектор.
Данни от епидемиологични проучвания показват, че хранителният внос на лутеин и зеаксантин намалява обратнопропорционално риска и от катаракта, като най-вероятно това се дължи на техния антиоксидантен ефект.
Уникалният аромат на шафрана се дължи на вещество, производно на зеаксантина, наречено сафранал. Сафраналът е и веществото, което, макар и в по-лека степен, формира характерния аромат на годжи бери, кимиона, листата на смокинята и южноафриканския храст ройбос.
Сафраналът успокоява нервната система и се смята, че е
полезен при депресивни
състояния, а също
и като антиоксидант
Друг интересен ефект от употребата на шафран е неговото апетитопотискащо действие и съответно може да се допусне ползата му в усилята за намаляване или контрол на телесното тегло. Обяснението е свързано с повдигането на настроението, което от своя страна намалява желанието за прием на храна.
По отношение на сърдечносъдовото здраве се коментират ефектите на безценната подправка във връзка с
намаляване нивата
на лошия холестерол и
ограничаване на риска
от атеросклероза и
съдови инциденти
Шафранът е богат на тиамин и рибофлавин, което допълнително допринася за кардиопротективната му роля.
Подправката е изключително богата на манган, който помага за регулирането на кръвната захар и спомага за образуването на костите, тъканите и половите хормони.
Шафранът е от полза и за мъжката репродуктивна система.
Кроцинът в шафрана
подобрява
фертилността
при нормални мъжки плъхове в проучване от последните години. Според изследователите подобни ефекти са възможни и при хора. Въпреки че не увеличава броя на сперматозоидите, може да се каже, че подправката помага при лечението на мъжкото безплодие.
Шафранът е слабо до силно горчив, ако се опитва самостоятелно. Това негово свойство се дължи на пикрокроцина – гликозид, получен при катаболизма на зеаксантина. Гликозидите са
биологично активни
молекули с лечебен,
но и с възможен
токсичен ефект
при предозиране
Благотворното им въздействие е свързано със стимулиращото им действие при сърдечна недостатъчност. А токсичността им при предозиране - със силно забавяне на сърдечната честота, аритмия и други, поради което използването им трябва да бъде винаги под лекарски контрол.
Шaфpaнът oбикнoвeнo e
бeзoпaceн, бeз cтpaнични
eфeкти пpи cтaндapтнитe
кoличecтвa зa гoтвeнe
Kaтo xpaнитeлнa дoбaвкa се смята, че xopaтa без заболявания мoже дa пpиeмaт дo 1,5 гpaмa шaфpaн нa дeн. Това не отменя правилото всяка програма с възможен ефект върху здравето да се консултира с лекар съобразно индивидуалното състояние в момента, възрастта, заболявания, прием на лекарства със или без рецепта и т.н.
Много малко са хранителните продукти, които се сравняват със златото, но шафранът определено превъзхожда благородния метал по цена, а и определено добивът му не нанася каквито и да е забележими последици за околната среда.