Как да носим бебето за правилно развитие

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7372702 Как да носим бебето за правилно развитие Как да носим бебето за правилно развитие www.24chasa.bg
Д-Р ЯВОР ПУКАЛСКИ

Ортопедът д-р Явор Пукалски от "Пирогов":  От носенето има 6 ползи, сред тях е предимства за опорно - двигателния апарат

Преди да достигне самостоятелно ходене, новороденото преминава през бързо надграждащи се етапи на своето невро-моторно развитие. От изключително значение за здравето през целия следващ живот е в каква поза го поставяме, как го носим, какви по вид усилия е принудено да прави за преодоляване на гравитацията.

Всеки родител иска да е сигурен, че прави най-доброто за своето дете и един от първите въпроси, които получавам като ортопед-травматолог, е дали може да носят бебето си и как, обяснява д-р Явор Пукалски от Клиниката по детска ортопедия и травматология в “Пирогов”. Същия въпрос задават и читатели на вестника.

Ето какво обяснява лекарят в кабинета си и за младите родители, които очакват съвети във вестника:

Независимо от метода, който изберете, детето трябва да може да диша свободно и да му е комфортно.

Носенето на бебето, сравнено с возенето в количка, има множество отчетливи предимства. Те се изявяват (в различна степен) при всяко от многото помощни средства, с които родителите си осигуряват свободни ръце и равномерно разпределяне на тежестта на детето.

Базов съвет е, какъвто и начин на носене да изберете,

да се упражните с

голяма кукла или

малка възглавница,

преди да опитате с детето От личен опит мога да споделя, че на клипче или схема винаги изглежда по-лесно, отколкото е всъщност. Когато овладеете техниката, ще сте готови за път буквално за минути. 

1. По-спокойно бебе

Проучване, направено в Канада още през 1986 г., доказва, че носените бебета плачат средно 43% по-малко, като посочените предимства са най-изразени при (но и не ограничени до) тези на възраст до около 6 седмици.

2. Лек за колики

Всеки е чул съвет или е разбрал от опит, че когато има колики, детето се чувства много по-добре, ако е гушнато. Контактът, вертикалната позиция на тялото и вибрациите, когато се движите, успокояват човечето.

3. Общително дете

Проучване на Факултета по психология към университета “Дънди”, Шотландия, върху 2722 души показва, че за децата, возени в колички и сложени да гледат напред, е по-малко вероятно да се смеят и да общуват с родителите си.

4. Винаги под око

Когато използвате помощни средства за носене на бебето до тялото си, имате предимство да е “част от вас”.

Винаги сте наясно как се чувства – дали диша спокойно, дали нещо го безпокои, дали има болка. При по-продължителен престой извън дома намирането на подходящо място за кърмене също е по-лесно, когато ползвате приспособления за носене на бебе - шалове, раници, подеги, май-тай и т.н., които може да служат и като шал за кърмене.

5. Не са пречка стълбите

Край на транспортните неволи. Макар количките да имат предимства, особено когато се налага да се носи и багаж, вода, играчки и други вещи, с които бебето “върви в комплект”, нещата се променят в недружелюбната градска среда. Изкачването на стълби, неравният терен и блъсканицата са предизвикателство. Но не са препятствие, ако увиете малкото до тялото си.

6. Ергономична

подкрепа за опорно -

двигателния апарат

В утробата на майката бебето е в така наречената фетална позиция – с ръце и крака присвити към тялото. Ето защо на новородените са необходими няколко месеца, за да “изпънат” крайниците. Докато този процес не завърши,

правилното положение за

тазобедрената и колянната

става е в умерено сгъване

или със специлизирана терминология - флексия. 

Особено важен е периодът до шестия месец, когато първите промени в съзряващата детска тазобедрена става намаляват податливостта ѝ на външни влияния.

Най-нездравословна е позицията в екстензия - когато тазобедрените стави и колената са изпънати и краката са привързани един към друг.

Традиционният начин

на повиване с пелени,

което все още се среща в България (а и на много места по света), поставя краката именно в такова положение. Така децата с недоразвита по рождение тазобедрена става са в риск от задълбочаване на състоянието или пълно изкълчване на ставата.

Освен че осигуравя правилна позиция на краката и доброто развитие на ставите, носенето подпомага укрепването на детската мускулатура.

Има ли значение

приспособлението 

Отдавна на пазара има цяла плеяда от артикули, от които може да изберете според предпочитанията си, фигурата, начина на живот – било то някакъв вид слинг, шал, “кенгуру”, раница и какво ли още не. Те трябва да позволяват носенето в поза, при която

краката са естествено

разтворени настрани -

90 до 120 градуса,

бедрата имат опора, а коленните и тазобедрените стави са присвити. Можем да я оприличим на тази на жабка или приклекнал възрастен.

Най-много предимства има позата, при която детето е изправено (вертикализирано), със седалище на нивото на талията на носещия и лице, обърнато към родителя. Такъв контакт носи спокойствие на малкото човече, предпазва от прекомерно излагане на нови стимули от околната среда, позволява ви да го държите под око и приближава центъра на тежестта към вас, което прави носенето по-лесно. Освен това

поддържа физиологичната

за възрастта С-образна

извивка на гръбнака

и не позволява прекомерно сгъване на детето или концентриране на напрежение в една точка на скелета му.  

Платът на шала/слинга или седалката на “кенгуруто” следва да дава широка опора за бедрата и да позволява равномерно разпределение на тежестта. Особено преди 3-месечна възраст избраното приспособление трябва да осигурява опора и на гърба, и на вратлето. След като крехката мускулатура укрепне (обикновено след 6-ия месец), както и заради нарастващото любопитство към ставащото наоколо, съветвам да сложите детето на гръб. То

трябва да е винаги

с лице към тялото ви

Въпреки всички изтъкнати общи положения, между различните приспособления за носене и различните производители се наблюдават разлики в дизайна. Към повечето има книжка или ръководство за поставяне и указания за възрастта, от която може да се използва. Също така съветвам да се избира продукт от дишащ (найлоновите материи запарват), естествен материал, багрен с нетоксични бои. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Здравата коса се гради в кухнята

9 храни с протеин и витамини обещават по-гъста и лъскава грива Много фактори, определящи качеството на косата, са наследствени или свързани с възрастта. Не можем да избираме дали да се родим с къдрици, или с права “като праз” грива. Нито какъв да е естественият ѝ цвят, гъстотата и бързината, с която расте. Това е работа на майката природа.

Децата на пряко слънце само 10 минути – иначе мозъкът прегрява

Черепът и косата им са тънки, пазят по-слабо. Педиатърът от “Пирогов” д-р Ирен Цочева всеки ден от началото на топлинните вълни спасява деца с прегряване, едно от тях било с 43 градуса температура. От години и у нас вече се среща трагичния феномен на починали в паркирана кола.  Родителите на бебета и малки деца да не ги държат повече от 10 минути

С хлабави очила насочваме УВ радиация право в очите си

Когато летният аксесоар не приляга плътно към носа и челото до 50% от достигащите очите лъчи идват от отраженията върху вътрешната страна на стъклата. Невидимите за човека ултравиолетови лъчи са толкова рискови за очите, колкото и за кожата. Те са най-интензивни през лятото и въздействието им се увеличава рязко,

Щастието в работата - въпрос на нагласа

Проф. Срикумар Рао препоръчва техники срещу гнева от проблемите в офиса Нещастни сте на работното място. Смятате се за свръхнатоварени и нископлатени. Яд ви е на прекомерно взискателния шеф и подлите колеги. За да изкарате деня, фантазирате си, че тях уволняват, а вас – издигат. Или че хлопвате вратата и напускате.

Адът е тук! Как да оцелеем в започващата гореща вълна II

От днес 4 дни жеги над 30 градуса, задължително пийте много вода, поне 3-4 часа прекарвайте на хладно. При топлинен удар тялото загрява над 40°, но не се поти. За сгорещен човек може да бъде смъртоносно влизане във вода, по-студена от 25-30 градуса. Нова гореща вълна, втората за кратък период от време и нетипично ранна за нашите климатични

За хубава кожа - без горещи душове и много сол в храната

Почистването - №1 сред грижите за лицето За някои хубавата кожа е природна даденост, други трябва да полагат специални грижи за свеж вид и отстраняване на дефектите. Малка промяна в ежедневния тоалет дава големи резултати, пише “Хелти ливинг”. Това са лесни трикове, които едва ли ще научите от дерматолог, но бързо ще почувствате резултатите,

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Какво ядат милиардерите

Ричард Брансън се храни с чай, Бил Гейтс нагъва бургери и кока-кола Те нямат проблем да наемат лични готвачи и съветници по здравословно хранене. Но кулинарните вкусове на най-богатите и предприемчивите в света са ексцентрични и дори граничат с безумието, пише “Бизнес инсайдър”. Достатъчно е да споменем Ричард Брансън,

(Не) яж много, да станеш здрав и силен

Ново меню в детските градини ще бори наднорменото тегло.  По-малко калории, но по-качествени. Това правило е ръководило авторите на новите норми за хранене на децата от 3 до 7 години, които посещават обществени заведения. Здравното министерство пусна за обществено обсъждане ремонта на наредбата за здравословно хранене на децата в детски заведения.

Високите жени живеят по-дълго

Теглото, съчетано с упражнения, също влияе на дълголетието Учени установиха, че размерите на тялото – височина и тегло, съчетани с физическа активност, влияят върху дълголетието, съобщава Си Ен Ен. Според резултатите от изследването това важи повече за жените, отколкото за мъжете. Дамите, които доживяват 90 години,

Експерт: За хубава фигура яжте всичко, но по малко

Калориите не бива да се броят, вредно е да се тъпчеш след 21 ч Професор Джайс Йо пристига в бистро “Дъбът” в Кеймбридж на колело, преглежда менюто и си избира гъста супа от лобстер и печен телешки дроб. Поръчва си и чаша вино. “Рядко ям дроб, а тук го правят добре”, казва преподавателят по генетика и неврология в Кеймбриджкия университет.

Гените определят успеха в училище

Не се харчете за скъпи колежи, няма да подобрят постиженията на децата ви, казва известен професор Успехът в знанието на децата не се определя от това дали учат в престижни частни, или в държавни училища, а зависи единствено от тяхната ДНК. Това полемично твърдение отправи към родителите известният американски психолог и професор по поведенческа

Болките от артрит се церят с храна

Помагат плодове, чаша червено вино, пълнозърнести продукти Ставите ви болят и скърцат? Ръцете ви се изкривяват и често изпускате? Вероятно страдате от артрит, чиито поне 100 вида засягат над половин милиард души по света - не само възрастни, но и млади, дори деца. Причинява го и прекаляването със спорт.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber