Как да носим бебето за правилно развитие

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7372702 Как да носим бебето за правилно развитие Как да носим бебето за правилно развитие www.24chasa.bg
Д-Р ЯВОР ПУКАЛСКИ

Ортопедът д-р Явор Пукалски от "Пирогов":  От носенето има 6 ползи, сред тях е предимства за опорно - двигателния апарат

Преди да достигне самостоятелно ходене, новороденото преминава през бързо надграждащи се етапи на своето невро-моторно развитие. От изключително значение за здравето през целия следващ живот е в каква поза го поставяме, как го носим, какви по вид усилия е принудено да прави за преодоляване на гравитацията.

Всеки родител иска да е сигурен, че прави най-доброто за своето дете и един от първите въпроси, които получавам като ортопед-травматолог, е дали може да носят бебето си и как, обяснява д-р Явор Пукалски от Клиниката по детска ортопедия и травматология в “Пирогов”. Същия въпрос задават и читатели на вестника.

Ето какво обяснява лекарят в кабинета си и за младите родители, които очакват съвети във вестника:

Независимо от метода, който изберете, детето трябва да може да диша свободно и да му е комфортно.

Носенето на бебето, сравнено с возенето в количка, има множество отчетливи предимства. Те се изявяват (в различна степен) при всяко от многото помощни средства, с които родителите си осигуряват свободни ръце и равномерно разпределяне на тежестта на детето.

Базов съвет е, какъвто и начин на носене да изберете,

да се упражните с

голяма кукла или

малка възглавница,

преди да опитате с детето От личен опит мога да споделя, че на клипче или схема винаги изглежда по-лесно, отколкото е всъщност. Когато овладеете техниката, ще сте готови за път буквално за минути. 

1. По-спокойно бебе

Проучване, направено в Канада още през 1986 г., доказва, че носените бебета плачат средно 43% по-малко, като посочените предимства са най-изразени при (но и не ограничени до) тези на възраст до около 6 седмици.

2. Лек за колики

Всеки е чул съвет или е разбрал от опит, че когато има колики, детето се чувства много по-добре, ако е гушнато. Контактът, вертикалната позиция на тялото и вибрациите, когато се движите, успокояват човечето.

3. Общително дете

Проучване на Факултета по психология към университета “Дънди”, Шотландия, върху 2722 души показва, че за децата, возени в колички и сложени да гледат напред, е по-малко вероятно да се смеят и да общуват с родителите си.

4. Винаги под око

Когато използвате помощни средства за носене на бебето до тялото си, имате предимство да е “част от вас”.

Винаги сте наясно как се чувства – дали диша спокойно, дали нещо го безпокои, дали има болка. При по-продължителен престой извън дома намирането на подходящо място за кърмене също е по-лесно, когато ползвате приспособления за носене на бебе - шалове, раници, подеги, май-тай и т.н., които може да служат и като шал за кърмене.

5. Не са пречка стълбите

Край на транспортните неволи. Макар количките да имат предимства, особено когато се налага да се носи и багаж, вода, играчки и други вещи, с които бебето “върви в комплект”, нещата се променят в недружелюбната градска среда. Изкачването на стълби, неравният терен и блъсканицата са предизвикателство. Но не са препятствие, ако увиете малкото до тялото си.

6. Ергономична

подкрепа за опорно -

двигателния апарат

В утробата на майката бебето е в така наречената фетална позиция – с ръце и крака присвити към тялото. Ето защо на новородените са необходими няколко месеца, за да “изпънат” крайниците. Докато този процес не завърши,

правилното положение за

тазобедрената и колянната

става е в умерено сгъване

или със специлизирана терминология - флексия. 

Особено важен е периодът до шестия месец, когато първите промени в съзряващата детска тазобедрена става намаляват податливостта ѝ на външни влияния.

Най-нездравословна е позицията в екстензия - когато тазобедрените стави и колената са изпънати и краката са привързани един към друг.

Традиционният начин

на повиване с пелени,

което все още се среща в България (а и на много места по света), поставя краката именно в такова положение. Така децата с недоразвита по рождение тазобедрена става са в риск от задълбочаване на състоянието или пълно изкълчване на ставата.

Освен че осигуравя правилна позиция на краката и доброто развитие на ставите, носенето подпомага укрепването на детската мускулатура.

Има ли значение

приспособлението 

Отдавна на пазара има цяла плеяда от артикули, от които може да изберете според предпочитанията си, фигурата, начина на живот – било то някакъв вид слинг, шал, “кенгуру”, раница и какво ли още не. Те трябва да позволяват носенето в поза, при която

краката са естествено

разтворени настрани -

90 до 120 градуса,

бедрата имат опора, а коленните и тазобедрените стави са присвити. Можем да я оприличим на тази на жабка или приклекнал възрастен.

Най-много предимства има позата, при която детето е изправено (вертикализирано), със седалище на нивото на талията на носещия и лице, обърнато към родителя. Такъв контакт носи спокойствие на малкото човече, предпазва от прекомерно излагане на нови стимули от околната среда, позволява ви да го държите под око и приближава центъра на тежестта към вас, което прави носенето по-лесно. Освен това

поддържа физиологичната

за възрастта С-образна

извивка на гръбнака

и не позволява прекомерно сгъване на детето или концентриране на напрежение в една точка на скелета му.  

Платът на шала/слинга или седалката на “кенгуруто” следва да дава широка опора за бедрата и да позволява равномерно разпределение на тежестта. Особено преди 3-месечна възраст избраното приспособление трябва да осигурява опора и на гърба, и на вратлето. След като крехката мускулатура укрепне (обикновено след 6-ия месец), както и заради нарастващото любопитство към ставащото наоколо, съветвам да сложите детето на гръб. То

трябва да е винаги

с лице към тялото ви

Въпреки всички изтъкнати общи положения, между различните приспособления за носене и различните производители се наблюдават разлики в дизайна. Към повечето има книжка или ръководство за поставяне и указания за възрастта, от която може да се използва. Също така съветвам да се избира продукт от дишащ (найлоновите материи запарват), естествен материал, багрен с нетоксични бои. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Нов, трети фактор за хипертония при децата: екранната “дрога”

Генерален рисков фактор за хипертонията е напредването на възрастта, но в последните две-три десетилетия се отчита повишаване на относителния дял на децата и юношите с високо кръвно налягане. Тенденцията е световна, България не прави изключение, съобщи кардиологът проф. Йото Йотов от варненската университетска болница “Света Марина”.

Голфът трови богаташите с пестициди

Скъпите морски деликатеси пък ги “снабдяват” с олово и арсеник Богатите хора имат голямо количество пестициди в кръвта, защото играят голф. Баровците се тровят и с живак повече от останалите, тъй като се тъпчат с морска храна.  Тези сензационни разкрития направи в британския парламент известният токсиколог Майкъл Дипледж.

Защо учените се тревожат от “секса” между оралните и гениталните херпес вируси

Продължаваща рекомбинация на ДНК може да направи половите лезии устойчиви на лечение. Според Световната здравна организация повече от две трети от населението на света се заразява с поне единия от двата вида много разпространени херпесни вируса. Всички те причиняват инфекции, но поразяват почти диаметрално противоположни зони в тялото.

5 храни пазят очите здрави

Не само морковите са полезни за доброто зрение Сигурно са ви казвали, че ако искате да имате добро зрение, трябва да ядете моркови. Има известна истина – този зеленчук съдържа бета-каротин, който се превръща във витамин А, който е полезен за здравето на очите. Но има други, още по-необходими за това важно сетиво храни, пише сайтът “Фуд Привент”.

Днес се пие 70% повече отпреди 30 г.

Черният дроб на млад и здрав човек обработва най-много 1 стандартна напитка на час. Днешните хора пият с около 70 процента повече, отколкото преди 30 г. Това показва ново изследване за глобалната употреба на алкохол, проведено от изследователи от Центъра за наркомании и психично здраве в Торонто, Канада, и Техническия университет в Дрезден.

Резките промени на времето през пролетта влияят на кръвното като студа

Вдигането на артериално налягане през динамична пролет, като в момента, е най-изразено при хората над 60 г. Кръвното налягане обикновено е по-високо през зимата и по-ниско през лятото. Това е така, защото ниските температури карат кръвоносните съдове да се стесняват. Минавайки през по-тясно пространство,

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Салмонелите поразяват с взрив от токсини

Салмонелата има много лица, най-популярното е неудържимото разстройство, но има и други разновидности. Поети с храната, салмонелите отделят взрив от токсини, които увреждат вътрешните органи и нервната система, в тежки случаи се стига до шок. Най-лека е субклиничната версия на болестта - човек няма симптоми, но е носител.

10 храни - яж и не дебелей

Разпознават ги по индекса на ситостта Звучи невероятно, но има храни, с които можете за утолите вълчия си глад, а да не сложите и грам на талията. Те са с голяма засищаща сила, но не ви тъпчат с калории. Можете да ги разпознаете чрез “индекса на ситостта” – мярка, въведена през 1995 г. чрез тест на 38 продукта – всичките на порции от по 240

Варените яйца издържат до 5 дни в хладилника

Ястията с белтъци може да са опасни, ако не са достигнали температура поне 72 градуса. Почти всеки човек яде яйца, но анкета в харесвана медия за здравни теми в навечерието на Великден показва голяма разлика в отговора на въпроса за трайността им. Параноичната версия слага лимит за безопасност само в рамките на празничната неделя.

От трилърите се затлъстява

Причините: стрес от ужасите и заседяване пред екрана с чипс и пуканки Седиш на дивана с часове, вперил поглед в телевизионния екран, механично нагъваш чипс и пуканки, а сърцето ти ще изскочи от напрежение при всяка екшън сцена на поредния страховит филм. Това може да е полезно за убиване на времето, но е вредно за килограмите,

Сърцето обича ли шафран?

Купуваме евтино шафран от съседна държава и много ни харесват вкусът и цветът, който дава на храната, чула съм, че подправката е и полезна, слагам я буквално на всичко. Но пък някои хора се опасяват от въздействието и върху сърцето. Mоже ли да обясните ефектите от шафрана и в какви количества подправката има полезно действие, пита наша читателка.

Първото кафе - 2 часа и половина след сън, за да е полезно

Нивата на хормона кортизол, който държи човек буден, достигат пик три пъти през деня. Пиенето на кафе тогава може да навреди С полезните свойства на кафето едва ли има човек, който да не е запознат. То е доказан естествен източник на антиоксиданти, важни за здравето, а освен това намалява и риска от развитие на редица заболявания.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber