Стойте на слънце, за да няма шок при смяната на часа

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7360944 Стойте на слънце, за да няма шок при смяната на часа Стойте на слънце, за да няма шок при смяната на часа www.24chasa.bg

Ярка светлина

ще свери

вътрешния ви

часовник с летния.

Имаме седмица за противошокова терапия на задаващото се от 31 март лятно часово време. Европа принципно реши, че ще спре игрите със стрелките 2 пъти в годината, защото това вреди на здравето, а не носи никакви икономически ползи. Но отложи промяната за 2021 г., за да се обмисли преходът и да не се създаде транспортен хаос.

Затова от последната неделя на март отново ще губим един час сън и ще ставаме по-рано. Това обърква вътрешния ни часовник, напряга мозъка и сърцето. Най-сигурният начин да преживеем шока без големи щети, е да приложим механизмите на светлинната терапия. Светлината е единственият естествен регулатор на хормоните, които диктуват на тялото ни дали да е в готовност за бодърстване и работа, или да минава на режим за почивка и сън. 

Лятното часово време ще ни лишава от един час сън чак до октомври, но критимният период е в началото. В първите дни промяната ще увеличи риска от здравословни проблеми, катастрофи и аварии. С управление на адаптационните си момодели можем да ограничим очакваните щети от това, че ще ставаме по-рано от времето, в което го правим през зимата.

Тренировките трябва да започнем още отсега - организмът буксува при брутална команда за смяна на часовете за ставане и лягане. Естествената регулация на времето за бодърстване и сън се изпълнява от светлината чрез управление на производството на няколко хормона, свързани с циркадните ритми, или т.нар. вътрешен часовник. Те дават команди на мозъка, сърцето и станалите органи да минат в активен или в щадящ режим. Най-ефективно можем да заблудим вътрешния си часовник чрез добавяне на слънце, като в дните до края на месеца прекарваме всяка свободна минута навън. Ако имаме избор, излизането сутрин рано оказва по-силно въздействие върху зачестването на хормона на съня мелатонин с хормона на бодрост. По този начин се премоделира дневният режим на тялото и то се настройва за по-рано лягане вечер. Така компенсира ранното преминаване към активност сутринта.

Важно е да приложим номера особено в деня преди и след “врътването” на стрелките. Идеалният вариант е да планираме за следващия уикенд прекарване сред природата или поне продължителни пикници.

Може да улесним адаптацията към лятно часово време и с постепенно коригиране на времето си за заспиване и събуждане, като започнем в дните до смяната на времето да навиваме алармата за ставане 10-15 минути по-рано от предишната сутрин.

Друг начин за по-безболезнен преход е да планираме като изпреварващи основните ежедневни рутинни действия, които са времеви маркери за ритъма на организма. Вътрешният часовник доказано се самосверява например с часовете, в които се храним. Ако изместим авансово с около час закуската, после обяда и особено вечерята, все едно казваме на тялото: влизай в изпреварващ график, по-рано се оттеглям в спалнята довечера. По-леката храна и избягването на алкохола пък улесняват заспиването.

Важно е да приобщим цялото семейство към програмата за по-лесен преход към летен ритъм. Стремежът е всяка нощ в дните преди и след манипулирането на часовниците да се осигурят поне седем часа сън за възрастните и най-малко осем часа за учениците. За да не влезем в статистиката за катастрофи и злополуки поради сънливост и умора.

Промяната на часовото време през пролетта е особено мъчителна за децата и тийнейджърите. Противно на всяка логика техният “работен ден” в повечето случаи започва по-рано, отколкото на родителите им. А в същото време са най-трудни за убеждаване да си легнат по-рано. Мозъкът на подрастващите обаче е най-уязвим към недоспиването. По тази причина очаквайте в началота на април да са по-раздразнителни, разсеяни, да имат по-слаби оценки.

Нагаждането към лятното часово време е по-трудно и за хората, които имат безсъние. От изпреварващото започване на дневните ангажименти страдат надпрагово и всички, които работят нощем или на смени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

4 стъпки, с които да стопим корема за 10 дни

Уточнете каква храна и упражнения са подходящи за вас, борбата с тлъстините е индивидуална Имате хубава, стройна фигура, но ви дразни изпъкналото коремче. Според треньорката от Сидни, Австралия, Рейчъл Атър тлъстините около талията можете да стопите за 10 дни при спазване на определен режим. В своя блог инструкторката препоръчва 4 стъпки за

Седем неща, които лекарят на децата ви не иска да правите

От консулт с д-р Гугъл до безсмъртното плашене с инжекция Ролята на родител не идва с упътващи ремарки като сценарий за нова пиеса, така че младите майки и татковци научават как да се грижат за здравето на детето си по метода на пробите и грешките. Според педиатрите съвременното семейство ще си спести много тревоги

Как да се спасим от летни алергии

Изследване показва, че някои от тях са полезни – пазят от рак Лятото е труден сезон за хора, склонни към хранителна и поленова алергия. В менюто се включват много плодове, особено екзотични, пазарът изкушава с ягоди. Растенията активно произвеждат цветен прашец. Всичко това може да предизвика алергична реакция.

Летен детокс: сух четков масаж подмладява кожата и изглажда целулита

Вода, салати, зехтин, кафе, разходки подсилват отвътре ефекта богиня на плажа За здравите хора детоксикацията не е сезонно събитие или някаква особена намеса отвън, а ежедневен нормален физиологичен процес. В него основната роля играят лимфата, черният дроб, бъбреците и кожата, казва д-р Мария Николова

10 опасни храни за брекетите

Жилавите, лепкави и сладки лакомства чупят, разместват и разяждат скобите Зъбните шини са незаменими срещу кривини и дефекти, които създават комплекси, особено на младите. Те са ключ към красива усмивка, но при неправилно “стопанисване” могат да причинят кариеси и гниене на зъбите, предупреждават стоматолозите.

Учени откриха вечната младост?

Деветима мъже подмладени с по две години в медицински експеримент Възможно ли е да оставаме вечно млади? Според учени от биотехнологичната компания “Интервен Имюн” – да. Шефът на фирмата Грегъри Фахи съобщи, че негов екип е успял да върне биологичната възраст на деветима мъже с малко над две години.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Болката от кои болести се усилва сутрин и от кои - вечер

ПроАко ви се струва, че сте по-чувствителни към болката в определени часове на деня или възпалението и главоболието ви се влошава точно когато се опитвате да заспите, това вероятно не е фантасмагория, родена от самовнушения. Доскоро академичната медицина гледаше с високомерие на един нов, а всъщност стар, колкото света,

Храна за сърцето

Учени изготвиха научно обоснована диета за профилактика на сърдечносъдовите заболявания Преди три години кардиолозите масово подкрепиха издадени от екип специалисти “Европейски клинични препоръки за профилактика на сърдечносъдовите заболявания”. Цяла глава там е посветена на съвети за правилно хранене,

Здравата коса се гради в кухнята

9 храни с протеин и витамини обещават по-гъста и лъскава грива Много фактори, определящи качеството на косата, са наследствени или свързани с възрастта. Не можем да избираме дали да се родим с къдрици, или с права “като праз” грива. Нито какъв да е естественият ѝ цвят, гъстотата и бързината, с която расте. Това е работа на майката природа

Децата на пряко слънце само 10 минути – иначе мозъкът прегрява

Черепът и косата им са тънки, пазят по-слабо. Педиатърът от “Пирогов” д-р Ирен Цочева всеки ден от началото на топлинните вълни спасява деца с прегряване, едно от тях било с 43 градуса температура. От години и у нас вече се среща трагичния феномен на починали в паркирана кола.  Родителите на бебета и малки деца да не ги държат повече от 10 минути

С хлабави очила насочваме УВ радиация право в очите си

Когато летният аксесоар не приляга плътно към носа и челото до 50% от достигащите очите лъчи идват от отраженията върху вътрешната страна на стъклата. Невидимите за човека ултравиолетови лъчи са толкова рискови за очите, колкото и за кожата. Те са най-интензивни през лятото и въздействието им се увеличава рязко,

Щастието в работата - въпрос на нагласа

Проф. Срикумар Рао препоръчва техники срещу гнева от проблемите в офиса Нещастни сте на работното място. Смятате се за свръхнатоварени и нископлатени. Яд ви е на прекомерно взискателния шеф и подлите колеги. За да изкарате деня, фантазирате си, че тях уволняват, а вас – издигат. Или че хлопвате вратата и напускате.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber