7 продукта, които увреждат бъбреците

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7360748 7 продукта, които увреждат бъбреците 7 продукта, които увреждат бъбреците www.24chasa.bg
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Пречат и полезни храни, ако се консумират изобилно

Бъбреците вършат трудна работа. Филтрирането и изхвърлянето на токсичните вещества от кръвта е само част от нея. Тези органи поддържат правилния баланс на минералите и хранителните вещества в тялото, отделят хормони, които играят важна роля в производството на червените кръвни телца, поддържат костите здрави и регулират кръвното налягане.

Волно или неволно, ние подлагаме бъбреците си на големи изпитания чрез неправилно хранене, злоупотреба с лекарства и отрови от околната среда. Резултатът често е рак, камъни, поликистоза и дори бъбречна недостатъчност и спиране на функциите им.

Някои вредни въздействия върху бъбреците не могат да се избегнат, но предназначени да чистят токсините, те имат капацитет да се справят. При пренатоварване обаче, като всеки орган, търпят поражения. Ще се изненадате колко много храни вредят на бъбреците, дори и да имат славата на здравословни, пише медицинският сайт Health & Human. Затова специалистите препоръчват да не се прекалява със следните седем продукта:

1. Изкуствени

подсладители

Ако разчитате на тях, за да ограничите консумацията на захар, не правите услуга на тялото си. Макар мненията за вредите и ползите от подсладителите да се разминават, научно е доказано, че две диетични напитки на ден водят до влошаване на бъбречните функции. Някои изследвания сочат, че хора, които консумират напитки с изкуствени подсладители, като цяло не поемат по-малко захари. Но ако не можете без тях, подсладителят стевия е най-доброто решение. Това е естествен билков екстракт, който се използва в Южна Америка от стотици години и няма доказани вредни странични ефекти.

2. Meсо

Месото има високо съдържание на протеин. Той е много важен за процесите на растежа и здравето на мускулите, но метаболитният му процес е един от най-трудните за бъбреците.

Храните, богати на животински протеини, повишават и риска от камъни в бъбреците. Затова високопротеиновите диети не са препоръчителни за пациенти с бъбречнокаменна болест.

Месото, особено дреболиите като черен дроб, е богато на съединението пурин, което стимулира производството на пикочна киселина – отпадъчен продукт, който се изхвърля от бъбреците. В изобилие обаче той ги натоварва и може да доведе до поява на камъни.

3. Сол

Натриевият хлорид в комбинация с калия поддържа правилния баланс на течностите в тялото, който е решаващ за правилното функциониране на бъбреците. Но мнозина прекаляват със солта и хващат солницата дори преди да са опитали храната. Имайте предвид, че преработените храни са осолени повече, отколкото може да си представите. Твърде много сол кара бъбреците да задържат вода с цел да разредят солта в кръвта, а това ги натоварва силно.

Дългосрочното прекаляване със сол вдига кръвното налягане и уврежда бъбречните нефрони - микроскопични тръбести образувания, които филтрират отпадните продукти. Можете да ограничите количеството сол чрез консумация на пресни продукти без вредни добавки. 

4. Mлечни храни

Млечните продукти – прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, са богати на калций и повишават нивото му в урината. Това повишава риска от камъни в бъбреците.

За хора, страдащи от такава болест, намалената консумация на тези храни улеснява филтриращите функции на бъбреците и отдалечава нуждата от хемодиализа.

Маслото е продукт, богат на наситени мазнини, повишаващи риска от сърдечни болести. Те пък са основна заплаха за бъбречните заболявания, които в омагьосан кръг се отразяват зле на сърцето. Преминете на зехтин за подправка и готвене и ще направите услуга на здравето си.

5. Кофеин

Въздържането от него не е лесно за хора, които разчитат на кафето, за да се разбудят сутрин. Газираните и енергийните напитки са също толкова опасни за хора с бъбречни проблеми. Изследванията показват, че продължителната злоупотреба с кофеин влошава хроничните заболявания на бъбреците и може да повиши риска от камъни. Кофеинът е лек диуретик, който намалява способността на бъбрека да абсорбират водата.

В разумни количества той не би трябвало да пречи на бъбреците да се снабдяват с необходимата за работата им вода, но в изобилие може да създаде проблеми. Кофеинът стимулира и кръвотока и така повишава кръвното налягане, затова хора с хипертония трябва да внимават. 

6. Авокадо

И то ли? Учили са ни, че този кремообразен и вкусен зелен плод е полезен за куп неща. Той обаче е богат на калий, който контролира течностите в организма, електролитния баланс и нивата на pH. Бъбреците разчитат на правилното съотношение калий-натрий в тялото, за да си вършат работата. Твърде много от единия елемент създава проблеми.

Хиперкалемия е името на синдрома, при който калият в кръвта е в повече – това става при хора с напреднала бъбречна болест. Той често причинява гадене, слабост, схващания и нисък сърдечен пулс. При здрави бъбреци не е нужно да се безпокоите за авокадото и калия. Повечето хора дори не си доставят достатъчно от него с храната. Но тези в риск трябва да внимават с количеството му.

7. Ядки

Ако сте предразположени към камъни в бъбреците, прекаляването с ядките не е полезно. Те съдържат минерали, наречени оксалати, които формират най-разпространения вид бъбречни камъни. Ако сте имали такива в миналото, спестявайте си това лакомство.

Сред другите богати на оксалати храни са спанакът, цвеклото, пържените картофки, овесенитетрици. Някои от тях, включително ядките, са много здравословни. Но както с всичко останало, балансът е ключов. Консумирайте ги умерено.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Судоку забавя деменцията с 8-10 години

Учени доказаха: Логическите игри с числа подмладяват мозъка Хората, които играят судоку всеки ден, имат шанс да забавят стареенето на мозъка с 8 до 10 години. Такъв е изводът от проучване сред 20 000 души на екип от университета в Ексетър и лондонския Кингс колидж. Учените вече са доказали, че решаването на кръстословици изостря и освежава

Нов, трети фактор за хипертония при децата: екранната “дрога”

Генерален рисков фактор за хипертонията е напредването на възрастта, но в последните две-три десетилетия се отчита повишаване на относителния дял на децата и юношите с високо кръвно налягане. Тенденцията е световна, България не прави изключение, съобщи кардиологът проф. Йото Йотов от варненската университетска болница “Света Марина”.

Голфът трови богаташите с пестициди

Скъпите морски деликатеси пък ги “снабдяват” с олово и арсеник Богатите хора имат голямо количество пестициди в кръвта, защото играят голф. Баровците се тровят и с живак повече от останалите, тъй като се тъпчат с морска храна.  Тези сензационни разкрития направи в британския парламент известният токсиколог Майкъл Дипледж.

Защо учените се тревожат от “секса” между оралните и гениталните херпес вируси

Продължаваща рекомбинация на ДНК може да направи половите лезии устойчиви на лечение. Според Световната здравна организация повече от две трети от населението на света се заразява с поне единия от двата вида много разпространени херпесни вируса. Всички те причиняват инфекции, но поразяват почти диаметрално противоположни зони в тялото.

5 храни пазят очите здрави

Не само морковите са полезни за доброто зрение Сигурно са ви казвали, че ако искате да имате добро зрение, трябва да ядете моркови. Има известна истина – този зеленчук съдържа бета-каротин, който се превръща във витамин А, който е полезен за здравето на очите. Но има други, още по-необходими за това важно сетиво храни, пише сайтът “Фуд Привент”.

Безплатни консултации в София с водещ неврохирург от чужбина

На 20-21 май 2019 г. пациенти с мозъчни тумори и гръбначни заболявания ще имат възможността да се консултират безплатно в София с водещ неврохирург от Турция. Доц. д-р Зафер Оркун Токташ ще гостува у нас по покана на Звезделина Лютфи, управител на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Резките промени на времето през пролетта влияят на кръвното като студа

Вдигането на артериално налягане през динамична пролет, като в момента, е най-изразено при хората над 60 г. Кръвното налягане обикновено е по-високо през зимата и по-ниско през лятото. Това е така, защото ниските температури карат кръвоносните съдове да се стесняват. Минавайки през по-тясно пространство,

Салмонелите поразяват с взрив от токсини

Салмонелата има много лица, най-популярното е неудържимото разстройство, но има и други разновидности. Поети с храната, салмонелите отделят взрив от токсини, които увреждат вътрешните органи и нервната система, в тежки случаи се стига до шок. Най-лека е субклиничната версия на болестта - човек няма симптоми, но е носител.

10 храни - яж и не дебелей

Разпознават ги по индекса на ситостта Звучи невероятно, но има храни, с които можете за утолите вълчия си глад, а да не сложите и грам на талията. Те са с голяма засищаща сила, но не ви тъпчат с калории. Можете да ги разпознаете чрез “индекса на ситостта” – мярка, въведена през 1995 г. чрез тест на 38 продукта – всичките на порции от по 240

Варените яйца издържат до 5 дни в хладилника

Ястията с белтъци може да са опасни, ако не са достигнали температура поне 72 градуса. Почти всеки човек яде яйца, но анкета в харесвана медия за здравни теми в навечерието на Великден показва голяма разлика в отговора на въпроса за трайността им. Параноичната версия слага лимит за безопасност само в рамките на празничната неделя.

От трилърите се затлъстява

Причините: стрес от ужасите и заседяване пред екрана с чипс и пуканки Седиш на дивана с часове, вперил поглед в телевизионния екран, механично нагъваш чипс и пуканки, а сърцето ти ще изскочи от напрежение при всяка екшън сцена на поредния страховит филм. Това може да е полезно за убиване на времето, но е вредно за килограмите,

Сърцето обича ли шафран?

Купуваме евтино шафран от съседна държава и много ни харесват вкусът и цветът, който дава на храната, чула съм, че подправката е и полезна, слагам я буквално на всичко. Но пък някои хора се опасяват от въздействието и върху сърцето. Mоже ли да обясните ефектите от шафрана и в какви количества подправката има полезно действие, пита наша читателка.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber