Черното е новият шик в храните, но има ли здравни ползи

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7352894 Черното е новият шик в храните, но има ли здравни ползи Черното е новият шик в храните, но има ли здравни ползи www.24chasa.bg

Не си говорим за мастилото от сепия, а за активния въглен.

Антрацитеночерен крем, сладолед, напитка, хляб, пица, бургер, кетъринг хапки... Предложиха ли ви вече храна с цвят на въглен? Пробива си път не само с атрактивния си необичаен вид, а като разширяване на детокс сериите за хигиена и за пречистване на вода съответно със сходната амбиция да помага в грижите за здравето. И не става въпрос за храни, оцветени с мастило от сепия.

Новият дизайнерски уклон залага на активния въглен. Той

се държи

като сюнгера

в морето

- поема каквито вещества срещне по пътя си, което му печели сравнението с чистач. Презумпцията е, че така ще очиства червата от токсини. Неудобството е, че поема например и минерали, от които се нуждаем. Затова според експертите е добре този вид храни да не са постоянното ни меню, а да ги запазим като възможност за разнообразие, казват лекарите.

Детоксикацията е физиологичен или лекарствено опосредстван процес на отстраняването на токсични вещества от организма. В медицината се реализира посредством антидоти, диализа, хелатотерапия, форсирана диуреза, прилагането на хепатопротективни агенти и пр. От гледна точка на диетотерапията и прилагането на детоксикиращи диети са налице крайно противоположни и изключващи се становища сред експертите. Част от специалистите смятат детоксикацията за пълна загуба на време и пари, като смятат, че няма реални ползи от прилагането й, а други ревностно защитават различни форми на детоксикация на организма, обясни специалистът по хранене и диететика д-р Мария Николова, асистент в Медицинския университет в София. “Описани са разнообразни подходи за детоксикация – билкови екстракти, трудно изпълними диети, контрастни душове, гладолечение, прием на дестилирана вода, високи дози загрято масло, електрически и електромагнитни въздействия и пр. Обичайно се цели елиминиране на натрупани токсини в черния дроб или бъбреците, без обаче да са точно дефинирани от науката кои са натрупаните токсини. Няма утвърдени алгоритми за провеждането на различните алтернативни детоксикиращи терапии, нито доказателства за ефектите.”

Мнението на

науката е,

че нямат

значим ефект,

за подобряване на някоя функция в организма. Нещо повече - при продължителен и неконтролиран прием на активен въглен или храни с него може да настъпят и определени рискове за здравето, обяснява специалистката.

Активният въглен е изработен от някои видове дървесина, кокосови черупки, торф, въглища или стърготини. Въглеродът се “активира”, като се обработва при много високи температури. Така се създава въглен, който има повече пори от обикновения. Активният въглен работи чрез

улавяне на

токсини и

химикали

в червата, предотвратявайки тяхното усвояване.

Порестата структура на активния въглен има отрицателен електрически заряд, който привлича положително заредени молекули като токсини и газове. Тъй като активният въглен не се абсорбира от тялото, изнася поетите вещества извън тялото чрез изпражненията. Благодарение на токсиносвързващите си свойства има медицински приложения - например в случаите на отравяне, като привлече голямо разнообразие от отрови, намалявайки техните ефекти, разказва д-р Николова. 

Активният въглен е ползван от 1800 г. като антидот.

Показанията му са остри и хронични отравяния с алкалоиди, тежки метали, пестициди, лекарства, както и оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт: метеоризъм, лошо храносмилане, киселини, тежест, хранителни интоксикации. Всеки случай обаче трябва да бъде разглеждан индивидуално, за да се препоръча дали да се прилага активен въглен, в каква дозировка и за какъв период от време.

В народната практика се използва за избелване на зъбите, понижаване нивата на холестерола, при различни козметични процедури. Това са все здравни претенции, за които няма солидни и потвърдени медицински доказателства, допълва диетоложката.

“Въглеродът като добавка или цвят в храните е обозначен с Е 153 или като растителен активен въглен - обяснява д-р Николова. - Разрешен е в Европа, Нова Зеландия, Русия, Украйна и Беларус. В рецептите за цял хляб с активен въглен например се препоръчва влагането на 5 грама от него. Това автоматично поставя въпроса доколко и дали изобщо би имала ефект върху стомашно-чревния тракт употребата на хляб с активен въглен в обичаното количество от 200-300 г хляб на ден. И доколко бял хляб от рафинирано брашно, но оцветен с 5 г активен въглен би допринесъл за “изчистване” на организма.”

Затова д-р Николова вижда ролята на черните храни в сферата на кулинарното разнообразие от време на време. И изтъква какво трябва да имаме предвид при всекидневно приемане на активен въглен:

В големи

количества

причинява запек

Често в ежедневието активният въглен се използва като хапче без рецепта при диария. Но когато една таблетка не помогне, обикновено се взема, втора, трета и после още... Големите количества обаче може да предизвикат тежък запек и да нарушат абсорбирането на необходимите вещества.

Това води до провал на метаболитните процеси, намаляване на имунитета, резки загуби на витамини и минерали. Резултатът: здравей, хиповитаминоза! - възкликва д-р Николова.

Може да доведе 

до дисбиоза

Въгленът при постоянна употреба като средство срещу газове например (често разменяна от човек на човек рецепта) извежда от тялото необходимите ензими и потиска полезната микрофлора.

в храните, но има

ли здравни ползи

В резултат на това метеоризмът на фона на дисбиозата се влошава и може да се наложи сериозно лечение.

Сърцето

се сърди

Неконтролирано прилагане на активен въглен е лошо за сърцето - премахва от тялото необходимите за нормалната му работа калий и магнезий. И заедно с тях губим калций, който често е в недостиг и дефицитът се запълва с голяма трудност. Без тези вещества работата на сърцето е затруднена.

И язвата

не го обича

Честото “подаване” на абсорбиращ въглен може да създаде дискомфорт и при хора с язви и хронични възпалителни заболявания на червата - улцерозен колит, дразнимо черво и др.

Моята принципна гледна точка е, че ако човек се храни разнообразно, балансирано, има правилен режим на хранене и не преяжда системно с храни, които поддържат хронично възпаление в организма, не би имал нужда от периодично и системно пречистване (детоксикация), каза д-р Николова.

Хроничното възпаление се асоциира с всички социалнозначими заболявания: затлъстяване, захарен диабет, сърдечносъдови заболявания, рак.

За съжаление, съвременният човек прекалява с храни, богати на въглехидрати – нишесте и прости захари, включително глюкозо-фруктозен сироп, фруктозен сироп; нездравословни мазнини - трансмастни киселини, пържени храни и храни, приготвени при много високи температури, които са богат източник на крайни продукти на гликирането, които ускоряват стареенето; пакетираните храни, всички форми на сладки безалкохолни напитки, които са богати на глюкозо-фруктозен сироп, различни оцветители и консерванти. Този нездравословен модел на хранене, съчетан и с еднократно вечерно хранене,

натоварва

стомашно-чревния тракт

и хронично 

интоксикира

организма.

Разбира се, подходът за поддържане на здравето или лечението трябва да е строго индивидуализиран и съобразен с конкретния начин на хранене на човека, категорична е специалистката в диететиката. Допълва, че когато консултира пациенти, задължително изготвя препоръките си след преценка на евентуални придружаващи заболявания, работната му среда, мястото, в което живее, дали има вредни навици като прекалена консумация на алкохол, пуши ли и т.н.

При здрави хора обаче специални детоксикиращи програми обикновено не са необходими. Може да се прибегне към тях в екстремни случаи. Иначе природата е снабдила нашите бъбреци, черен дроб, кожа с необходимите функционални механизми да извеждат ненужните вещества от тялото ни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Вещество в червеното вино потиска действието на ензим, свързан с депресията

Откритието дава нови насоки за лечение на психичното разстройство Обичате ли да разпускате с чаша вино след стресов ден? Вероятно да, а причината за това има и научно обяснение. То се крие в наличието на естествено химическо съединение - ресвератрол, което проявява антистресови ефекти, като блокира експресията на ензим

4 стъпки, с които да стопим корема за 10 дни

Уточнете каква храна и упражнения са подходящи за вас, борбата с тлъстините е индивидуална Имате хубава, стройна фигура, но ви дразни изпъкналото коремче. Според треньорката от Сидни, Австралия, Рейчъл Атър тлъстините около талията можете да стопите за 10 дни при спазване на определен режим. В своя блог инструкторката препоръчва 4 стъпки за

Седем неща, които лекарят на децата ви не иска да правите

От консулт с д-р Гугъл до безсмъртното плашене с инжекция Ролята на родител не идва с упътващи ремарки като сценарий за нова пиеса, така че младите майки и татковци научават как да се грижат за здравето на детето си по метода на пробите и грешките. Според педиатрите съвременното семейство ще си спести много тревоги

Как да се спасим от летни алергии

Изследване показва, че някои от тях са полезни – пазят от рак Лятото е труден сезон за хора, склонни към хранителна и поленова алергия. В менюто се включват много плодове, особено екзотични, пазарът изкушава с ягоди. Растенията активно произвеждат цветен прашец. Всичко това може да предизвика алергична реакция.

Летен детокс: сух четков масаж подмладява кожата и изглажда целулита

Вода, салати, зехтин, кафе, разходки подсилват отвътре ефекта богиня на плажа За здравите хора детоксикацията не е сезонно събитие или някаква особена намеса отвън, а ежедневен нормален физиологичен процес. В него основната роля играят лимфата, черният дроб, бъбреците и кожата, казва д-р Мария Николова

Грижата за бъбреците е грижа и за кръвното налягане

Знаете ли, че има пряка връзка между здравето на бъбреците и високото кръвно налягане? Специалисти предупреждават, че възрастни хора с високо кръвно налягане и/или диабет развиват по-висок риск от поява на хронично бъбречно заболяване от всички останали. Вярно е и обратното – пациенти с увредени бъбреци неминуемо се сдобиват с проблеми с кръвното

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Учени откриха вечната младост?

Деветима мъже подмладени с по две години в медицински експеримент Възможно ли е да оставаме вечно млади? Според учени от биотехнологичната компания “Интервен Имюн” – да. Шефът на фирмата Грегъри Фахи съобщи, че негов екип е успял да върне биологичната възраст на деветима мъже с малко над две години.

Болката от кои болести се усилва сутрин и от кои - вечер

ПроАко ви се струва, че сте по-чувствителни към болката в определени часове на деня или възпалението и главоболието ви се влошава точно когато се опитвате да заспите, това вероятно не е фантасмагория, родена от самовнушения. Доскоро академичната медицина гледаше с високомерие на един нов, а всъщност стар, колкото света,

Храна за сърцето

Учени изготвиха научно обоснована диета за профилактика на сърдечносъдовите заболявания Преди три години кардиолозите масово подкрепиха издадени от екип специалисти “Европейски клинични препоръки за профилактика на сърдечносъдовите заболявания”. Цяла глава там е посветена на съвети за правилно хранене,

Здравата коса се гради в кухнята

9 храни с протеин и витамини обещават по-гъста и лъскава грива Много фактори, определящи качеството на косата, са наследствени или свързани с възрастта. Не можем да избираме дали да се родим с къдрици, или с права “като праз” грива. Нито какъв да е естественият ѝ цвят, гъстотата и бързината, с която расте. Това е работа на майката природа

Децата на пряко слънце само 10 минути – иначе мозъкът прегрява

Черепът и косата им са тънки, пазят по-слабо. Педиатърът от “Пирогов” д-р Ирен Цочева всеки ден от началото на топлинните вълни спасява деца с прегряване, едно от тях било с 43 градуса температура. От години и у нас вече се среща трагичния феномен на починали в паркирана кола.  Родителите на бебета и малки деца да не ги държат повече от 10 минути

С хлабави очила насочваме УВ радиация право в очите си

Когато летният аксесоар не приляга плътно към носа и челото до 50% от достигащите очите лъчи идват от отраженията върху вътрешната страна на стъклата. Невидимите за човека ултравиолетови лъчи са толкова рискови за очите, колкото и за кожата. Те са най-интензивни през лятото и въздействието им се увеличава рязко,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber