Черното е новият шик в храните, но има ли здравни ползи

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7352894 Черното е новият шик в храните, но има ли здравни ползи Черното е новият шик в храните, но има ли здравни ползи www.24chasa.bg

Не си говорим за мастилото от сепия, а за активния въглен.

Антрацитеночерен крем, сладолед, напитка, хляб, пица, бургер, кетъринг хапки... Предложиха ли ви вече храна с цвят на въглен? Пробива си път не само с атрактивния си необичаен вид, а като разширяване на детокс сериите за хигиена и за пречистване на вода съответно със сходната амбиция да помага в грижите за здравето. И не става въпрос за храни, оцветени с мастило от сепия.

Новият дизайнерски уклон залага на активния въглен. Той

се държи

като сюнгера

в морето

- поема каквито вещества срещне по пътя си, което му печели сравнението с чистач. Презумпцията е, че така ще очиства червата от токсини. Неудобството е, че поема например и минерали, от които се нуждаем. Затова според експертите е добре този вид храни да не са постоянното ни меню, а да ги запазим като възможност за разнообразие, казват лекарите.

Детоксикацията е физиологичен или лекарствено опосредстван процес на отстраняването на токсични вещества от организма. В медицината се реализира посредством антидоти, диализа, хелатотерапия, форсирана диуреза, прилагането на хепатопротективни агенти и пр. От гледна точка на диетотерапията и прилагането на детоксикиращи диети са налице крайно противоположни и изключващи се становища сред експертите. Част от специалистите смятат детоксикацията за пълна загуба на време и пари, като смятат, че няма реални ползи от прилагането й, а други ревностно защитават различни форми на детоксикация на организма, обясни специалистът по хранене и диететика д-р Мария Николова, асистент в Медицинския университет в София. “Описани са разнообразни подходи за детоксикация – билкови екстракти, трудно изпълними диети, контрастни душове, гладолечение, прием на дестилирана вода, високи дози загрято масло, електрически и електромагнитни въздействия и пр. Обичайно се цели елиминиране на натрупани токсини в черния дроб или бъбреците, без обаче да са точно дефинирани от науката кои са натрупаните токсини. Няма утвърдени алгоритми за провеждането на различните алтернативни детоксикиращи терапии, нито доказателства за ефектите.”

Мнението на

науката е,

че нямат

значим ефект,

за подобряване на някоя функция в организма. Нещо повече - при продължителен и неконтролиран прием на активен въглен или храни с него може да настъпят и определени рискове за здравето, обяснява специалистката.

Активният въглен е изработен от някои видове дървесина, кокосови черупки, торф, въглища или стърготини. Въглеродът се “активира”, като се обработва при много високи температури. Така се създава въглен, който има повече пори от обикновения. Активният въглен работи чрез

улавяне на

токсини и

химикали

в червата, предотвратявайки тяхното усвояване.

Порестата структура на активния въглен има отрицателен електрически заряд, който привлича положително заредени молекули като токсини и газове. Тъй като активният въглен не се абсорбира от тялото, изнася поетите вещества извън тялото чрез изпражненията. Благодарение на токсиносвързващите си свойства има медицински приложения - например в случаите на отравяне, като привлече голямо разнообразие от отрови, намалявайки техните ефекти, разказва д-р Николова. 

Активният въглен е ползван от 1800 г. като антидот.

Показанията му са остри и хронични отравяния с алкалоиди, тежки метали, пестициди, лекарства, както и оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт: метеоризъм, лошо храносмилане, киселини, тежест, хранителни интоксикации. Всеки случай обаче трябва да бъде разглеждан индивидуално, за да се препоръча дали да се прилага активен въглен, в каква дозировка и за какъв период от време.

В народната практика се използва за избелване на зъбите, понижаване нивата на холестерола, при различни козметични процедури. Това са все здравни претенции, за които няма солидни и потвърдени медицински доказателства, допълва диетоложката.

“Въглеродът като добавка или цвят в храните е обозначен с Е 153 или като растителен активен въглен - обяснява д-р Николова. - Разрешен е в Европа, Нова Зеландия, Русия, Украйна и Беларус. В рецептите за цял хляб с активен въглен например се препоръчва влагането на 5 грама от него. Това автоматично поставя въпроса доколко и дали изобщо би имала ефект върху стомашно-чревния тракт употребата на хляб с активен въглен в обичаното количество от 200-300 г хляб на ден. И доколко бял хляб от рафинирано брашно, но оцветен с 5 г активен въглен би допринесъл за “изчистване” на организма.”

Затова д-р Николова вижда ролята на черните храни в сферата на кулинарното разнообразие от време на време. И изтъква какво трябва да имаме предвид при всекидневно приемане на активен въглен:

В големи

количества

причинява запек

Често в ежедневието активният въглен се използва като хапче без рецепта при диария. Но когато една таблетка не помогне, обикновено се взема, втора, трета и после още... Големите количества обаче може да предизвикат тежък запек и да нарушат абсорбирането на необходимите вещества.

Това води до провал на метаболитните процеси, намаляване на имунитета, резки загуби на витамини и минерали. Резултатът: здравей, хиповитаминоза! - възкликва д-р Николова.

Може да доведе 

до дисбиоза

Въгленът при постоянна употреба като средство срещу газове например (често разменяна от човек на човек рецепта) извежда от тялото необходимите ензими и потиска полезната микрофлора.

в храните, но има

ли здравни ползи

В резултат на това метеоризмът на фона на дисбиозата се влошава и може да се наложи сериозно лечение.

Сърцето

се сърди

Неконтролирано прилагане на активен въглен е лошо за сърцето - премахва от тялото необходимите за нормалната му работа калий и магнезий. И заедно с тях губим калций, който често е в недостиг и дефицитът се запълва с голяма трудност. Без тези вещества работата на сърцето е затруднена.

И язвата

не го обича

Честото “подаване” на абсорбиращ въглен може да създаде дискомфорт и при хора с язви и хронични възпалителни заболявания на червата - улцерозен колит, дразнимо черво и др.

Моята принципна гледна точка е, че ако човек се храни разнообразно, балансирано, има правилен режим на хранене и не преяжда системно с храни, които поддържат хронично възпаление в организма, не би имал нужда от периодично и системно пречистване (детоксикация), каза д-р Николова.

Хроничното възпаление се асоциира с всички социалнозначими заболявания: затлъстяване, захарен диабет, сърдечносъдови заболявания, рак.

За съжаление, съвременният човек прекалява с храни, богати на въглехидрати – нишесте и прости захари, включително глюкозо-фруктозен сироп, фруктозен сироп; нездравословни мазнини - трансмастни киселини, пържени храни и храни, приготвени при много високи температури, които са богат източник на крайни продукти на гликирането, които ускоряват стареенето; пакетираните храни, всички форми на сладки безалкохолни напитки, които са богати на глюкозо-фруктозен сироп, различни оцветители и консерванти. Този нездравословен модел на хранене, съчетан и с еднократно вечерно хранене,

натоварва

стомашно-чревния тракт

и хронично 

интоксикира

организма.

Разбира се, подходът за поддържане на здравето или лечението трябва да е строго индивидуализиран и съобразен с конкретния начин на хранене на човека, категорична е специалистката в диететиката. Допълва, че когато консултира пациенти, задължително изготвя препоръките си след преценка на евентуални придружаващи заболявания, работната му среда, мястото, в което живее, дали има вредни навици като прекалена консумация на алкохол, пуши ли и т.н.

При здрави хора обаче специални детоксикиращи програми обикновено не са необходими. Може да се прибегне към тях в екстремни случаи. Иначе природата е снабдила нашите бъбреци, черен дроб, кожа с необходимите функционални механизми да извеждат ненужните вещества от тялото ни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Судоку забавя деменцията с 8-10 години

Учени доказаха: Логическите игри с числа подмладяват мозъка Хората, които играят судоку всеки ден, имат шанс да забавят стареенето на мозъка с 8 до 10 години. Такъв е изводът от проучване сред 20 000 души на екип от университета в Ексетър и лондонския Кингс колидж. Учените вече са доказали, че решаването на кръстословици изостря и освежава

Нов, трети фактор за хипертония при децата: екранната “дрога”

Генерален рисков фактор за хипертонията е напредването на възрастта, но в последните две-три десетилетия се отчита повишаване на относителния дял на децата и юношите с високо кръвно налягане. Тенденцията е световна, България не прави изключение, съобщи кардиологът проф. Йото Йотов от варненската университетска болница “Света Марина”.

Голфът трови богаташите с пестициди

Скъпите морски деликатеси пък ги “снабдяват” с олово и арсеник Богатите хора имат голямо количество пестициди в кръвта, защото играят голф. Баровците се тровят и с живак повече от останалите, тъй като се тъпчат с морска храна.  Тези сензационни разкрития направи в британския парламент известният токсиколог Майкъл Дипледж.

Защо учените се тревожат от “секса” между оралните и гениталните херпес вируси

Продължаваща рекомбинация на ДНК може да направи половите лезии устойчиви на лечение. Според Световната здравна организация повече от две трети от населението на света се заразява с поне единия от двата вида много разпространени херпесни вируса. Всички те причиняват инфекции, но поразяват почти диаметрално противоположни зони в тялото.

5 храни пазят очите здрави

Не само морковите са полезни за доброто зрение Сигурно са ви казвали, че ако искате да имате добро зрение, трябва да ядете моркови. Има известна истина – този зеленчук съдържа бета-каротин, който се превръща във витамин А, който е полезен за здравето на очите. Но има други, още по-необходими за това важно сетиво храни, пише сайтът “Фуд Привент”.

Безплатни консултации в София с водещ неврохирург от чужбина

На 20-21 май 2019 г. пациенти с мозъчни тумори и гръбначни заболявания ще имат възможността да се консултират безплатно в София с водещ неврохирург от Турция. Доц. д-р Зафер Оркун Токташ ще гостува у нас по покана на Звезделина Лютфи, управител на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Резките промени на времето през пролетта влияят на кръвното като студа

Вдигането на артериално налягане през динамична пролет, като в момента, е най-изразено при хората над 60 г. Кръвното налягане обикновено е по-високо през зимата и по-ниско през лятото. Това е така, защото ниските температури карат кръвоносните съдове да се стесняват. Минавайки през по-тясно пространство,

Салмонелите поразяват с взрив от токсини

Салмонелата има много лица, най-популярното е неудържимото разстройство, но има и други разновидности. Поети с храната, салмонелите отделят взрив от токсини, които увреждат вътрешните органи и нервната система, в тежки случаи се стига до шок. Най-лека е субклиничната версия на болестта - човек няма симптоми, но е носител.

10 храни - яж и не дебелей

Разпознават ги по индекса на ситостта Звучи невероятно, но има храни, с които можете за утолите вълчия си глад, а да не сложите и грам на талията. Те са с голяма засищаща сила, но не ви тъпчат с калории. Можете да ги разпознаете чрез “индекса на ситостта” – мярка, въведена през 1995 г. чрез тест на 38 продукта – всичките на порции от по 240

Варените яйца издържат до 5 дни в хладилника

Ястията с белтъци може да са опасни, ако не са достигнали температура поне 72 градуса. Почти всеки човек яде яйца, но анкета в харесвана медия за здравни теми в навечерието на Великден показва голяма разлика в отговора на въпроса за трайността им. Параноичната версия слага лимит за безопасност само в рамките на празничната неделя.

От трилърите се затлъстява

Причините: стрес от ужасите и заседяване пред екрана с чипс и пуканки Седиш на дивана с часове, вперил поглед в телевизионния екран, механично нагъваш чипс и пуканки, а сърцето ти ще изскочи от напрежение при всяка екшън сцена на поредния страховит филм. Това може да е полезно за убиване на времето, но е вредно за килограмите,

Сърцето обича ли шафран?

Купуваме евтино шафран от съседна държава и много ни харесват вкусът и цветът, който дава на храната, чула съм, че подправката е и полезна, слагам я буквално на всичко. Но пък някои хора се опасяват от въздействието и върху сърцето. Mоже ли да обясните ефектите от шафрана и в какви количества подправката има полезно действие, пита наша читателка.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber