Горчивите и солени храни спомагат за изчистването на токсините от организма

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7340470 Горчивите и солени храни спомагат за изчистването на токсините от организма Горчивите и солени храни спомагат за изчистването на токсините от организма www.24chasa.bg
Доматът е храна с кисел вкус

Смяната на сезоните и непрестанните промени във времето често водят до здравословни проблеми или най-малкото до отслабване на организма. Ето защо е много важно всеки да познава собственото си тяло и да умее да се грижи добре за него не с помощта на медикаменти, а като му дава храните, от които то се нуждае.

Китайските лечители са добре запознати с принципите на приемане на правилните храни и затова още от дълбока древност разделят храните на 5 основни групи според вкусовите им качества – кисели, слоени, сладки, горчиви и люти.

Вкусовете в традиционната китайска медицина

На въпроса дали ядем, за да живеем, или живеем, за да ядем, китайската традиционна медицина вероятно би избрала първия вариант, тоест храната е един от източниците, които ни зареждат с енергия и поддържат живота.

Всичко, което поемаме през устата, влиза в нашето тяло и неизбежно му влияе по един или друг начин. На базата на своите наблюдения и опит китайските лечители оценяват въздействието на храните и билките върху организма по няколко начина.

1. Според вкусовите качества

Определянето и разпознаването към кой вкус се отнасят различните храни и билки е от важно значение при съставянето на балансиран хранителен режим, съобразен с особеностите на типа организъм, сезона, климатичните условия, местоживеенето и дори с начина на живот. Според китайската медицина съществуват пет основни вкуса, като всеки един от тях въздейства пряко на определен орган и се свързва с един от петте елемента. Това са: кисел, горчив, сладък, лют и солен.

Кисел вкус

Киселият вкус съответства на елемента Дърво, а от органите – това са черният дроб и жлъчката. Той има свойството да събира и стяга. Продуктите с кисел вкус задържат течностите в организма и помагат при диария, разхлаждат и попълват Ин енергията в организма, държат органите заедно (прилагат се в случаи на смъкване на органите).

В цикъла на взаимодействие между елементите Дървото контролира Земята. Следователно, ако прекалим с киселите на вкус храни, ще навредим на далака и стомаха. Освен това е вероятно организмът да започне да задържа течности, както и да се появят проблеми с мускулите и костите.

Горчив вкус

Горчивият вкус се свързва с елемента Огън и със сърцето. Основното му свойство е да изсушава, тоест да изчиства натрупаните в организма излишни влага и горещина. Продуктите с горчив вкус съдействат за изхвърлянето на токсините от организма, помагат при гадене, повръщане, кашлица.

Ако се прекали с горчивите храни, страдат сърцето и белите дробове, изтощават се течностите и могат да се появят симптоми като суха кашлица и суха кожа. Хората, които имат проблеми със стомаха, следва да ограничат консумацията на горчиви храни, за да не нарушат храносмилането.

Сладък вкус

Свързва се с елемента Земя, а от органите – с далака и стомаха. Храните със сладък вкус зареждат организма с жизнена енергия Ци, облекчават болката, уравновесяват тялото и ума. Но тази група не включва рафинираната захар и захарните изделия. Китайската медицина ги определя като отрова за организма и препоръчва да се ограничи консумацията им. Най-важни за здравето сладки храни са зърнените култури като ориз, жито, пшеница, елда и т.н. Те трябва да са основната част от ежедневното меню.

Прекаляването със сладки храни може да предизвика натрупване на влага в организма и да затрудни свободния поток на жизнената енергия Ци.

Лют вкус

Лютото се свързва с елемента Огън, белите дробове и дебелото черво. Негова основна функция е да отваря и раздвижва. Храните с лют вкус стимулират движението на жизнената енергия Ци и кръвта, премахвайки застоя, подсилват енергията Ян, изгонват студа от тялото, стимулират кръвообращението и храносмилането.

Ако се прекали с лютото, това ще предизвика натрупване на излишна горещина в тялото, което ще доведе до проблеми със стомаха, запек, хемороиди. Тъй като храните с лют вкус загряват организма, ускоряват потока на енергията Ци и кръвта и увреждат Ин, те не се препоръчват на бременните, защото могат да предизвикат кръвотечения и дори аборт.

Солен вкус

Соленият вкус се свързва с елемента Вода, бъбреците и пикочния мехур. Той има свойството да омекотява твърдите образования в организма, да овлажнява. Храните със солен вкус имат слабително действие, подсилват Ин и кръвта, изчистват токсините, укрепват бъбреците.

В цикъла на взаимодействие между петте елемента Водата гаси Огъня. Следователно прекаляването със солта вреди на сърцето и движението на кръвта. Затова хората с високо кръвно налягане е желателно да намалят солта и солените храни.

Един продукт е възможно да притежава повече от един вкус и свойства. Например, ряпата е едновременно люта и горчива на вкус. Това означава, че един продукт може да се използва за лечението на няколко здравословни проблема едновременно.

За да е здрав, организмът се нуждае от всичките пет вкуса. Но те трябва да присъстват в менюто в умерени количества. Не бива нито да се придава предпочитание на някой от тях, нито някой от тях да бъде изключен напълно.

2. Според движението на енергията в организма

Освен въздействието върху определен орган или физическо състояние, храните могат да задвижат жизнената енергия в определена посока. Според традиционната китайска медицина причина за болестите са различни външни и вътрешни фактори, на които може да се противодейства посредством задвижването на енергията в подходящата посока.

Традиционната китайска медицина различава четири вида движения – нагоре, надолу, навътре и навън.

Движението на енергията отгоре–надолу и отвън–навътре се определя като Ин движение. Такова е действието на храните със солен, кисел и горчив вкус. Например, оцетът движи навътре, а солта – надолу.

Движението на енергията отдолу–нагоре и отвътре–навън се отнася към Ян движението. В тази категория са храните със сладък и лют вкус. Например, ако сме настинали, за да оздравеем по-бързо, трябва да се изпотим, тоест да задвижим енергията отвътре навън. Такова е действието на джинджифила и меда.

3. Според свойствата на хранителните продукти

По свойствата или енергията, която притежават храните и билките, се определя дали те затоплят или охлаждат организма. Обикновено при болести, които предизвикват натрупване на студ в тялото, се препоръчват продукти, които са с топла енергия, тоест затоплят организма, и обратното, при наличието на излишна топлина се използват такива, които го охлаждат. Но тук от значение е не толкова температурата на храната, а въздействието, което тя има върху тялото. Например, ако през лятото изпием чаша топъл зелен чай, той няма да ни накара да се изпотим, а напротив, ще охлади организма и ще понесем по-леко жегата.

В традиционната китайска медицина храните и билките са с гореща, топла, студена, хладна или неутрална енергия. Обикновено горещите и топлите се определят като Ян, а студените и охлаждащите – като Ин.

Студените и хладни храни понижават температурата на тялото, забавят процесите на обмяна в организма, успокояват черния дроб и нервите, полезни са за отделителните процеси. Това са динята, ряпата, краставиците, патладжаните, ментата, цитрусовите плодове, зеленият чай.

Топлите и горещи храни гонят студа и затоплят тялото, подсилват Ян и жизнената енергия Ци, стимулират кръвообращението и метаболизма. Това са джинджифилът, канелата, чесънът, лукът, овчето месо, хинапът, тиквата, кафето.

Важно е да се знае коя храна как въздейства на организма, за да може всеки да избере най-подходящите и полезни продукти за менюто си. Ако сте от хората, които не обичат топлото и с удоволствие бихте се преселили да живеете някъде далеч на север, не е за препоръчване да прекалявате с топлите и горещи храни, а по-скоро да търсите такива, които ще ви разхладят.

И обратното, ако не обичате студената зима, през лятото ненавиждате климатиците и след чашка топъл чай се появява усмивка на лицето ви, означава, че не бива да прекалявате с дините и зеления чай, защото те допълнително ще охладят тялото.

Подходящи за всеки, независимо към коя от двете категории принадлежи, са храните с неутрална енергия. Те укрепват и тонизират организма, стимулират работата на далака.

Из „Здраве от Китай”

Книгата може да поръчате тук!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Защо ме болят зъбите, след като спра да пуша?

• Необходими са само 20 минути след спиране на пушене и вашият сърдечен ритъм започва да се нормализира • Два часа по-късно се подобряват кръвното налягане и кръвообращението • След 12 часа нивата на въглероден окис в организма спадат значително • След три дни никотинът изчезва от тялото • След 12 дни симптомите на абстиненция отшумяват и стават

Камъните в жлъчката са като бомба със закъснител

Камъните, които се образуват в жлъчката, може да са твърди и меки като глина, с размера на песъчинка или до няколко сантиметра в диаметър. Броят им варира от един до десетки и дори стотици! До опасни последствия би могла да доведе дори и песъчинка в жлъчния мехур, убедили са се специалистите. По тази причина,

Д-р Еврев: АГ болница “Св. София” има голям опит в инвитро процедурите, помагаме и по безплатни програми

Д-р Минко Еврев е специалист по репродуктивна медицина в Първа САГБАЛ “Света София”.   - Д-р Еврев, разкажете за инвитро процедурите в Първа САГБАЛ “Света София”. - Инвитро отделението ни е вторият такъв център, създаден в България. Негов основател е проф. д-р Илия Ватев, който е създал и първия инвитро център в страната.

Мярка за успех от инвитрото е има ли бебе. Репродуктивната хирургия е част от съвременните IVF техники

Работим по правилата на медицината на доказателствата, с индивидуален подход и почтеност към всяка двойка, казват д-р Петра Семерджиев и д-р Александър Калчев - специалисти по гинекология и асистирана репродукция в Adella Fertility Clinic. - Д-р Семерджиева, д-р Калчев, вие сте специалисти по гинекология и асистирана репродукция - лицата на

Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиране

Извършва се ендопротезиране на тазобедрена и колянна става по Здравна каса с минимална кръвозагуба, по израелски метод, позволяващ бързо раздвижване. Дейности: • Ендопротезиране на тазобедрена и колянна става; • Ревизионно ендопротезиране; • Фрактури и травми Търсите ли елитна болница с високо европейско ниво,

Пекин ще се бори със затлъстяването и късогледството сред децата

Пекинските здравни власти стартираха програма за справяне със затлъстяването, късогледството и психосоциалните проблеми сред децата. В нейните рамки ще бъде създадена база данни за очното здраве на децата, която да бъде в помощ на училища и лекари да регистрират навреме проблемите и дават напътствия на родителите, как да се справят с тях,

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

"Инвитро" - изтегли от тук безплатно специалното приложение

Изтегли от тук безплатно специалното приложение "Инвитро".

В Ин витро АГ център „Димитров” повече от 20 години сбъдваме мечти

Най-важно за нас е доверието, което градим заедно с пациентите Репродуктивната медицина в България навърши 30 години и през тези три десетилетия д-р Йосиф Димитров е неотлъчно до семействата, които мечтаят за рожба. Единият от внедрителите у нас на метода за оплождане „ин витро” създава свой Медицински център през 1995 г.

Популярният сок от селъри състарява

Сокът от селъри, възхваляван от много знаменитости, поредната от които е Ким Кардашиян, може да предизвика преждевременно остаряване на кожата, дори да повиши риска от рак, съобщи в. "Дейли мейл". Зеленчукът може да увеличи чувствителността на кожата към слънчевите UVA лъчи. Те играят голяма роля за образуването на бръчки,

Учени от Китай, Германия и Канада създадоха платформи за сътрудничество в неврологията

Учени от Китай, Германия и Канада създадоха две платформи за сътрудничество в неврологията в южния град Шънджън, съобщиха от местния Институт за напреднали технологии към Китайската академия на науките. Тяхната цел е да привлече висококвалифицирани кадри и иновационни ресурси в неврологията в района, предава bulgarian.cri.cn.

Диетолог: За по-силна имунна система през пролетта приемайте фибри и пробиотици

С настъпването на пролетта много от нас усещат липса на енергия и желание за каквато и да е дейност. Наричаме това състояние пролетна умора. Как да помогнем на организма си да се справи с тази промяна – съветите от диетолога Райна Стоянова. „Умората е характерна за преходните сезони, каквито са есента и пролетта.

Кардиолог: Инфарктът много се подмладява

Проф. д-р Найденка Златарева работи в интензивно кардиологично отделение от 1985 година. Срещала е хиляди случаи, но в последните години една статистика й прави силно впечатление, разказва bTV. Много млади пациенти посещават отделението по кардиология и има регистрирани инфаркти на много млади хора.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber