Горчивите и солени храни спомагат за изчистването на токсините от организма

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7340470 Горчивите и солени храни спомагат за изчистването на токсините от организма Горчивите и солени храни спомагат за изчистването на токсините от организма www.24chasa.bg
Доматът е храна с кисел вкус

Смяната на сезоните и непрестанните промени във времето често водят до здравословни проблеми или най-малкото до отслабване на организма. Ето защо е много важно всеки да познава собственото си тяло и да умее да се грижи добре за него не с помощта на медикаменти, а като му дава храните, от които то се нуждае.

Китайските лечители са добре запознати с принципите на приемане на правилните храни и затова още от дълбока древност разделят храните на 5 основни групи според вкусовите им качества – кисели, слоени, сладки, горчиви и люти.

Вкусовете в традиционната китайска медицина

На въпроса дали ядем, за да живеем, или живеем, за да ядем, китайската традиционна медицина вероятно би избрала първия вариант, тоест храната е един от източниците, които ни зареждат с енергия и поддържат живота.

Всичко, което поемаме през устата, влиза в нашето тяло и неизбежно му влияе по един или друг начин. На базата на своите наблюдения и опит китайските лечители оценяват въздействието на храните и билките върху организма по няколко начина.

1. Според вкусовите качества

Определянето и разпознаването към кой вкус се отнасят различните храни и билки е от важно значение при съставянето на балансиран хранителен режим, съобразен с особеностите на типа организъм, сезона, климатичните условия, местоживеенето и дори с начина на живот. Според китайската медицина съществуват пет основни вкуса, като всеки един от тях въздейства пряко на определен орган и се свързва с един от петте елемента. Това са: кисел, горчив, сладък, лют и солен.

Кисел вкус

Киселият вкус съответства на елемента Дърво, а от органите – това са черният дроб и жлъчката. Той има свойството да събира и стяга. Продуктите с кисел вкус задържат течностите в организма и помагат при диария, разхлаждат и попълват Ин енергията в организма, държат органите заедно (прилагат се в случаи на смъкване на органите).

В цикъла на взаимодействие между елементите Дървото контролира Земята. Следователно, ако прекалим с киселите на вкус храни, ще навредим на далака и стомаха. Освен това е вероятно организмът да започне да задържа течности, както и да се появят проблеми с мускулите и костите.

Горчив вкус

Горчивият вкус се свързва с елемента Огън и със сърцето. Основното му свойство е да изсушава, тоест да изчиства натрупаните в организма излишни влага и горещина. Продуктите с горчив вкус съдействат за изхвърлянето на токсините от организма, помагат при гадене, повръщане, кашлица.

Ако се прекали с горчивите храни, страдат сърцето и белите дробове, изтощават се течностите и могат да се появят симптоми като суха кашлица и суха кожа. Хората, които имат проблеми със стомаха, следва да ограничат консумацията на горчиви храни, за да не нарушат храносмилането.

Сладък вкус

Свързва се с елемента Земя, а от органите – с далака и стомаха. Храните със сладък вкус зареждат организма с жизнена енергия Ци, облекчават болката, уравновесяват тялото и ума. Но тази група не включва рафинираната захар и захарните изделия. Китайската медицина ги определя като отрова за организма и препоръчва да се ограничи консумацията им. Най-важни за здравето сладки храни са зърнените култури като ориз, жито, пшеница, елда и т.н. Те трябва да са основната част от ежедневното меню.

Прекаляването със сладки храни може да предизвика натрупване на влага в организма и да затрудни свободния поток на жизнената енергия Ци.

Лют вкус

Лютото се свързва с елемента Огън, белите дробове и дебелото черво. Негова основна функция е да отваря и раздвижва. Храните с лют вкус стимулират движението на жизнената енергия Ци и кръвта, премахвайки застоя, подсилват енергията Ян, изгонват студа от тялото, стимулират кръвообращението и храносмилането.

Ако се прекали с лютото, това ще предизвика натрупване на излишна горещина в тялото, което ще доведе до проблеми със стомаха, запек, хемороиди. Тъй като храните с лют вкус загряват организма, ускоряват потока на енергията Ци и кръвта и увреждат Ин, те не се препоръчват на бременните, защото могат да предизвикат кръвотечения и дори аборт.

Солен вкус

Соленият вкус се свързва с елемента Вода, бъбреците и пикочния мехур. Той има свойството да омекотява твърдите образования в организма, да овлажнява. Храните със солен вкус имат слабително действие, подсилват Ин и кръвта, изчистват токсините, укрепват бъбреците.

В цикъла на взаимодействие между петте елемента Водата гаси Огъня. Следователно прекаляването със солта вреди на сърцето и движението на кръвта. Затова хората с високо кръвно налягане е желателно да намалят солта и солените храни.

Един продукт е възможно да притежава повече от един вкус и свойства. Например, ряпата е едновременно люта и горчива на вкус. Това означава, че един продукт може да се използва за лечението на няколко здравословни проблема едновременно.

За да е здрав, организмът се нуждае от всичките пет вкуса. Но те трябва да присъстват в менюто в умерени количества. Не бива нито да се придава предпочитание на някой от тях, нито някой от тях да бъде изключен напълно.

2. Според движението на енергията в организма

Освен въздействието върху определен орган или физическо състояние, храните могат да задвижат жизнената енергия в определена посока. Според традиционната китайска медицина причина за болестите са различни външни и вътрешни фактори, на които може да се противодейства посредством задвижването на енергията в подходящата посока.

Традиционната китайска медицина различава четири вида движения – нагоре, надолу, навътре и навън.

Движението на енергията отгоре–надолу и отвън–навътре се определя като Ин движение. Такова е действието на храните със солен, кисел и горчив вкус. Например, оцетът движи навътре, а солта – надолу.

Движението на енергията отдолу–нагоре и отвътре–навън се отнася към Ян движението. В тази категория са храните със сладък и лют вкус. Например, ако сме настинали, за да оздравеем по-бързо, трябва да се изпотим, тоест да задвижим енергията отвътре навън. Такова е действието на джинджифила и меда.

3. Според свойствата на хранителните продукти

По свойствата или енергията, която притежават храните и билките, се определя дали те затоплят или охлаждат организма. Обикновено при болести, които предизвикват натрупване на студ в тялото, се препоръчват продукти, които са с топла енергия, тоест затоплят организма, и обратното, при наличието на излишна топлина се използват такива, които го охлаждат. Но тук от значение е не толкова температурата на храната, а въздействието, което тя има върху тялото. Например, ако през лятото изпием чаша топъл зелен чай, той няма да ни накара да се изпотим, а напротив, ще охлади организма и ще понесем по-леко жегата.

В традиционната китайска медицина храните и билките са с гореща, топла, студена, хладна или неутрална енергия. Обикновено горещите и топлите се определят като Ян, а студените и охлаждащите – като Ин.

Студените и хладни храни понижават температурата на тялото, забавят процесите на обмяна в организма, успокояват черния дроб и нервите, полезни са за отделителните процеси. Това са динята, ряпата, краставиците, патладжаните, ментата, цитрусовите плодове, зеленият чай.

Топлите и горещи храни гонят студа и затоплят тялото, подсилват Ян и жизнената енергия Ци, стимулират кръвообращението и метаболизма. Това са джинджифилът, канелата, чесънът, лукът, овчето месо, хинапът, тиквата, кафето.

Важно е да се знае коя храна как въздейства на организма, за да може всеки да избере най-подходящите и полезни продукти за менюто си. Ако сте от хората, които не обичат топлото и с удоволствие бихте се преселили да живеете някъде далеч на север, не е за препоръчване да прекалявате с топлите и горещи храни, а по-скоро да търсите такива, които ще ви разхладят.

И обратното, ако не обичате студената зима, през лятото ненавиждате климатиците и след чашка топъл чай се появява усмивка на лицето ви, означава, че не бива да прекалявате с дините и зеления чай, защото те допълнително ще охладят тялото.

Подходящи за всеки, независимо към коя от двете категории принадлежи, са храните с неутрална енергия. Те укрепват и тонизират организма, стимулират работата на далака.

Из „Здраве от Китай”

Книгата може да поръчате тук!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Петър Димков-внук за акнето

І. Сутрин, обед, вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. прясна бирена мая, разредена с плодов сок според сезона и малко лимонов сок на вкус. ІI. Десет минути след горното (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от равни количества: Агримония Бял равнец Жълт кантарион Живовлек - широколистен Жълт равнец Лазаркиня Горска ягода –

Нездравословното хранене може да причини рак

Учени от университета Тъфтс в Масачузетс установиха, че над 80 000 нови случая на рак, регистрирани ежегодно в САЩ, са свързани с нездравословно хранене, съобщи Лайв сайънс. Специалистите създали математически модел за преценка на вероятността от поява на злокачествени тумори, която се дължи на небалансирана употреба на 7 вида продукти.

Заглаждат ли се мозъчните гънки?

Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Кората на човешкия мозък е най-висшата форма на материята. С образуването на гънки в нея се увеличава многократно повърхността на мозъка. По този начин се повишава коефициентът на полезно действие на единица обем мозък

Проф. Асен Балтов: Лечебните заведения в България могат да се намалят със сто

365 са регистрираните лечебни заведения в България. Много са. Могат да се намалят поне със сто, защото всички черпят ресурс от НЗОК". Това коментира в интерю за "Монитор" шефът на Спешната болница проф. Асен Балтов. Тук не става дума за закриване на лечебни заведения, подчертава професорът. "Все още не сме на нивото, на което искаме да бъдем,

Може ли да се заразя при татуиране?

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г. Всяко нарушаване на целостта на кожата и лигавиците отваря възможност за кожна инфекция,

Петър Димков за невралгията

Невралгията се характеризира с внезапна, силна болка, която протича на пристъпи по дължина на един или няколко нерва и се дължи на разстройство в дейността или на възпаление на нервните влакна, които образуват нерва. Причини. По-често се дължи на възпаление, причинено от вирус, или пък е вторична проява на някакво друго заболяване (грип, сифилис,

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Проф. Тодор Кантарджиев: До 12 часа кърлежите не пренасят болести

Обработка срещу кърлежи се извършва от няколко седмици в парковете и градинките в София. Тази сутрин бяха напръскани зелените площи в Борисовата градина. В Южния парк също е направена повторна обработка на зелените площи. Преди дни дете беше нахапано от кърлежи в Южния парк, като от главата му бяха махнати над 50 кърлежа.

Симптом - стрелкащо главоболие

За разлика от предходния вариант при този тип главоболие болката се локализира на конкретно място по главата. Интензивността може да е твърде силна. Необходимо е да се обръща сериозно внимание на всеки подобен пристъп, защото някои от тях могат да се получат в резултат на застрашаващи живота усложнения - разкъсване на аневризми в мозъка, инсулти.

Как се хваща пикочна инфекция?

Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Под пикочна инфекция се разбира наличие на микроби в урината. При човека те са 5 групи: бактерии, вируси, протозои, гъбички и хламиди. Най-чести са бактериалните причинители. Организмът разполага със защитни механизми срещу

Петър Димков за пушенето

Най-честите прояви на никотиновото отравяне са сърдечните болести. Тютюнът ускорява сърдечната дейност. Това изморява сърцето, а болести като пневмонията, при които има повишена температура, се понасят само от здраво сърце. У пушачите се увреждат кръвоносните съдове на сърцето, като се развива атеросклероза, а тя води до сърдечни инфаркти.

Воден флашмоб в подкрепа на донорството и трансплантациите се проведе във Варна

Воден флашмоб в подкрепа на донорството и трансплантациите се проведе във Варна. Изпълнението бе на момичетата от отбора по синхронно плуване „Албатрос“–Варна и е част от информационна кампания, посветена на донорството и трансплантациите, която се провежда със съдействието на Astellas и с подкрепата на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“,

Гъбите шийтаке укрепват имунната система

Ирландски учени установиха, че гъбите шийтаке, които често се използват в азиатската кухня, са много полезни за човешката имунна система, съобщи сайтът Дни.ру. Ползата се състои в това, че екстрактът от гъби шийтаке притежава защитни свойства при химиотерапия и значително намалява патологичните изменения на клетките.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber