Спешните състояния изискват лекарска намеса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7287488 Спешните състояния изискват лекарска намеса Спешните състояния изискват лекарска намеса www.24chasa.bg

Самолечението е опасно в повечето случаи

Д-р Иван Христов завежда Спешното отделение в УМБАЛ „Софиямед“ от създаването на болницата. Той има дългогодишен опит в областта на вътрешните болести, кардиологията и спешната медицина. Работил е в клиниката на акад. Чудомир Начев в УМБАЛ „Св. Анна“ в София, където формира професионалната си етика, учи се на добро отношение и грижа към пациента, колегиалност и издигане на авторитета на българския лекар. Тези добродетели д-р Христов прилага до ден днешен в своята практика.

- Д-р Христов, какви пациенти обслужва вашето отделение?

- В Спешното отделение на УМБАЛ „Софиямед“ се преглеждат пациенти, насочени с екип на Спешна медицинска помощ, а също самонасочили се пациенти, включително такива, осигурени в допълнителен здравно осигурителен фонд. Отделението е в тясна връзка и колаборация с всички останали диагностични и терапевтични звена на болницата. В Спешното отделение работят специалисти с много опит в спешната медицина. В екипа ни има хора с различни специалности, обучават се постоянно и млади колеги. Освен професионализма и добрата медицинска практика за нас от съществено значение е доброто и чисто човешко отношение към пациента.

В Спешното отделение постъпват хора с реално спешни състояния, както и такива, които сами са преценили състоянието си за спешно, но обективно това не е така. При всички положения на пациентите се оказва съответната помощ и се дават указания за лечението им, като с приоритет са винаги спешните състояния.

- Кои са най-често срещаните спешни състояния и какво бихте посъветвали холата - как да реагират?

- Добре е хората да знаят кога би следвало да потърсят незабавно медицинска помощ, както и в какви ситуации към кого да се обръщат. Спешните състояния са много, но ще обърна внимание на някои от най-често срещаните.

Водещи са спешните състояния при сърдечно-съдови заболявания. Алармиращ симптом е гръдната болка, особено при наличие на рискови фактори като фамилна обремененост, тютюнопушене, високо артериално налягане, захарен диабет, затлъстяване, дислипидемия, стрес и други. Невинаги гръдната болка е предизвикана от сърдечно-съдово заболяване, но при всички положения това трябва да се уточни спешно от лекар.

Друг често срещан проблем е високото артериално налягане. То може да се прояви със симптоми на главоболие, гадене, световъртеж, шум в ушите, кървене от носа. Хората с известна артериална хипертония обикновено имат възможност да измерят самостоятелно артериалното си налягане у дома и при необходимост и след разговор с личния им лекар да приемат допълнително антихипертензивен медикамент, докато бъдат прегледани. При липса на профилактика и ненавременно лечение артериалната хипертония може да доведе до усложнения като миокарден и мозъчен инфаркт, сърдечна недостатъчност и други.

Оплаквания от внезапно сърцебиене, чести прескачания на сърцето, недостиг на въздух също изискват незабавно спешно уточняване.

При внезапно настъпили болка, зачервяване или посиняване, оток, изстиване в някой от крайниците е необходима спешна консултация, при възможност със съдов хирург.

При задавяне и съмнение за аспирация (вдишване) на чуждо тяло се налага да се повика незабавно на място екип на Спешна помощ.

Спешни състояния са всички травми на главата и гръбначния стълб, както и всички други травми на крайниците и тялото. Важно е правилното обездвижване от обучени екипи, особено при травми в областта на шията и гръбнака.

- Кои оплаквания от корема и храносмилателната система са спешни?

- Спешно състояние е остра, продължителна коремна болка, съпроводена или не с гадене, повръщане, подуване и втвърдяване на корема. Всички други хронични състояния подлежат на планово уточняване. При черни изпражнения и/или повръщане на тъмни материи пациентите трябва да се обърнат към спешна помощ.

- Кои неврологични симптоми налагат спешна намеса ?

- Внезапно нарушение на говора, затруднено движение в някои от крайниците, световъртеж, внезапно главоболие, гърч изискват незабавно спешно уточняване и консултация с невролог.

- Как да се постъпва при съмнение за отравяне ?

- При съмнение за поглъщане на отровно вещество, хранителни отравяния, както и зачестилите интоксикации с алкохол и наркотични вещества най–добре е пациентите да бъдат транспортирани до клиника по токсикология, а при териториална отдалеченост – до най-близкото спешно отделение.

- Какво бихте посъветвали пациентите при алергични реакции ?

- В случай на алергия, проявяваща се най-често със сърбящ обрив и/или оток на устните и езика, недостиг на въздух, пациентите да се транспортират незабавно към Спешно отделение или да се потърси спешна помощ в най-близкото лечебно заведение или практика.

Добре би било туристи в отдалечени места и планински райони, както и хора с известни алергични реакции, да носят в себе си противоалергични медикаменти по указание от личния си лекар.

- В сезона на респираторни заболявания как трябва да процедират пациентите?

- В случай на остро начало, много висока температура, втрисане, отпадналост, болки по мускулите, суха кашлица е необходим спешен преглед и започване на адекватна противовирусна и симптоматична терапия по преценка на лекаря. Пациентите не бива да се самолекуват. Желателно е да се спазват общохигиенни и противоепидемични мерки като избягване на посещение на места с много хора, поставяне на маска, добра и честа хигиена на ръцете.

- Какво ще посъветвате хората в заключение ?

- За спешността може да се говори много и едва ли бих могъл да обхвана всички възможни теми и състояния. При всяка нововъзникнала ситуация е уместно пациентите да потърсят своевременно помощ или съвет от лекар. Навременната реакция би могла да бъде от съществено значение за добрия изход от заболяването.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Национален съвет ще спира морбили

Новосформиран Национален координационен съвет за контрол на морбили ще подпомага министъра на здравеопазването за ограничаване на разпространението на заболяването, съобщи ведомството. Към момента са съобщени 463 случая на морбили. София-област води със 165 заболели. В Благоевградска няма нови случаи към отчетените до събота 136 деца и възрастни.

Д-р Светослав Гогов: Фатален ли е синдромът „Ще ми мине” и кога да потърсим спешна кардиологична помощ?

Интервю с д-р Светослав Гогов, инвазивен кардиолог, началник отделение по Кардиология към Аджибадем Сити Клиник Бургас Сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за преждевременна смърт в Европа. Всяка година 4700 българи умират от остър миокарден инфаркт. Острият миокарден инфаркт представлява запушване на един от съдовете на сърцето,

Експериментални лекарства дават шанс за живот на десетки тежко болни пациенти и у нас

Състрадателното лечение се прилага от години в над 20 страни от Европа Тежко болните пациенти у нас, страдащи от инвалидизиращо или животозастрашаващо заболяване, които не са включени в клинично проучване, наличните лекарства не им помагат и на практика всички възможности за лечение са изчерпани, ще имат достъп до експериментални медикаменти.

Случаите на морбили станаха 460, София-област излезе начело

Случаите на морбили у нас станаха 460 и около 100 от тях са в доимунизационна възраст. Това съобщи в дискусия за ваксинопредотвратимите заболявания проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по микробиология към здравното министерство.

Сенната хрема често води до непоносимост към сурови плодове и зеленчуци

Това е кръстосана алергия на един и същи белтък, който се съдържа в полените и сурови плодове Сълзящи очи, течащ нос, кихане, кашляне - за страдащите от сенна хрема тези симптоми са в пика си. Има обаче и други прояви, съпътстващи пролетната алергия, а именно - подуване и изтръпване на устните, сърбежи, отоци, афти, дразнене в гърлото,

По-вероятно е да ви удари мълния, отколкото шок от ваксина

Рискът е съответно 1:700 000 и 1:760 000, а леко неразположение, смятано от много хора за алергия, е знак за имунен отговор - организмът успешно си изработва защита срещу заболяването. Между епидемиите от морбили и неочаквано тежките случаи на грип тази година стана ясно, че малка, но нарастваща част от хората “не е в час” с ваксинациите.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Изследване: Редовните кръводарители много рядко получават инфаркт или инсулт

За три месеца 736 доброволци дадоха кръв в Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново 736 души са дарили кръв в Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново през първите три месеца на 2019 г. Сттистиката показва,

Изключително важно е ранното диагностициране на пациентите с болест на Помпе

Безплатни прегледи за болест на Помпе в цялата страна до края на април На 15 април се отбелязва Световния ден на болестта на Помпе. По този повод разговаряме с Доц. Теодора Чамова, невролог в Неврологичната клиника на УМБАЛ“Александровска“. - Какво представлява болестта на Помпе и колко често се среща?

Гответе се за свински грип Бризбейн, Канзас, Колорадо, Пукет

Това предупреди Световната здравна организация с прогнозата за чаканите щамове през новия грипен сезон. Епидемиолозите кръщават вирусите по твърди правила. Свински грип ще ни разболява и следващата зима. Това е превод на прогнозата на Световната здравна организация за преобладаващите щамове в следващата епидемия.

Кога след ухапване от кърлеж се пие антибиотик (списък с рискови места)

При 20% заразени кърлежи, е стандартът в САЩ. Карта на инфектираните кръвосмучещи в по-големите софийски паркове сочи между 7 и 33% рискови популации. Изненадващо най-много кърлежи - преносители на лаймска болест, в софийските паркове са установени  Докторската градина и парка на “Горна баня”, където заразените са 33 процента Това показва

Нарушенията в сексуалните функции могат да бъдат причинени от простатит

Успешно лечение с модерни иновационни практики в ОН КЛИНИК Простатитът е възпаление на простатата, което засяга около 25% от мъжете. Всяка година броят им нараства като по-засегнати са младите мъже. Специализираното отделение за мъжки проблеми в ОН КЛИНИК БЪЛГАРИЯ провежда комплексна диагностика, ефективна терапия и профилактика на патологиите на

От втория ни мозък зависи не само здравето ни, но и усещането ни за щастие

Съвременният начин на живот е свързан с редица нездравословни хранителни навици. Но знаем ли каква вреда нанасяме с това на здравето си и защо е толкова важна правилната грижа за стомашно-чревния тракт. - Още преди 6000 години ришите, древните индийски мъдреци, са казали, че коренът на всички болести е в червата.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber