Спешните състояния изискват лекарска намеса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7287488 Спешните състояния изискват лекарска намеса Спешните състояния изискват лекарска намеса www.24chasa.bg

Самолечението е опасно в повечето случаи

Д-р Иван Христов завежда Спешното отделение в УМБАЛ „Софиямед“ от създаването на болницата. Той има дългогодишен опит в областта на вътрешните болести, кардиологията и спешната медицина. Работил е в клиниката на акад. Чудомир Начев в УМБАЛ „Св. Анна“ в София, където формира професионалната си етика, учи се на добро отношение и грижа към пациента, колегиалност и издигане на авторитета на българския лекар. Тези добродетели д-р Христов прилага до ден днешен в своята практика.

- Д-р Христов, какви пациенти обслужва вашето отделение?

- В Спешното отделение на УМБАЛ „Софиямед“ се преглеждат пациенти, насочени с екип на Спешна медицинска помощ, а също самонасочили се пациенти, включително такива, осигурени в допълнителен здравно осигурителен фонд. Отделението е в тясна връзка и колаборация с всички останали диагностични и терапевтични звена на болницата. В Спешното отделение работят специалисти с много опит в спешната медицина. В екипа ни има хора с различни специалности, обучават се постоянно и млади колеги. Освен професионализма и добрата медицинска практика за нас от съществено значение е доброто и чисто човешко отношение към пациента.

В Спешното отделение постъпват хора с реално спешни състояния, както и такива, които сами са преценили състоянието си за спешно, но обективно това не е така. При всички положения на пациентите се оказва съответната помощ и се дават указания за лечението им, като с приоритет са винаги спешните състояния.

- Кои са най-често срещаните спешни състояния и какво бихте посъветвали холата - как да реагират?

- Добре е хората да знаят кога би следвало да потърсят незабавно медицинска помощ, както и в какви ситуации към кого да се обръщат. Спешните състояния са много, но ще обърна внимание на някои от най-често срещаните.

Водещи са спешните състояния при сърдечно-съдови заболявания. Алармиращ симптом е гръдната болка, особено при наличие на рискови фактори като фамилна обремененост, тютюнопушене, високо артериално налягане, захарен диабет, затлъстяване, дислипидемия, стрес и други. Невинаги гръдната болка е предизвикана от сърдечно-съдово заболяване, но при всички положения това трябва да се уточни спешно от лекар.

Друг често срещан проблем е високото артериално налягане. То може да се прояви със симптоми на главоболие, гадене, световъртеж, шум в ушите, кървене от носа. Хората с известна артериална хипертония обикновено имат възможност да измерят самостоятелно артериалното си налягане у дома и при необходимост и след разговор с личния им лекар да приемат допълнително антихипертензивен медикамент, докато бъдат прегледани. При липса на профилактика и ненавременно лечение артериалната хипертония може да доведе до усложнения като миокарден и мозъчен инфаркт, сърдечна недостатъчност и други.

Оплаквания от внезапно сърцебиене, чести прескачания на сърцето, недостиг на въздух също изискват незабавно спешно уточняване.

При внезапно настъпили болка, зачервяване или посиняване, оток, изстиване в някой от крайниците е необходима спешна консултация, при възможност със съдов хирург.

При задавяне и съмнение за аспирация (вдишване) на чуждо тяло се налага да се повика незабавно на място екип на Спешна помощ.

Спешни състояния са всички травми на главата и гръбначния стълб, както и всички други травми на крайниците и тялото. Важно е правилното обездвижване от обучени екипи, особено при травми в областта на шията и гръбнака.

- Кои оплаквания от корема и храносмилателната система са спешни?

- Спешно състояние е остра, продължителна коремна болка, съпроводена или не с гадене, повръщане, подуване и втвърдяване на корема. Всички други хронични състояния подлежат на планово уточняване. При черни изпражнения и/или повръщане на тъмни материи пациентите трябва да се обърнат към спешна помощ.

- Кои неврологични симптоми налагат спешна намеса ?

- Внезапно нарушение на говора, затруднено движение в някои от крайниците, световъртеж, внезапно главоболие, гърч изискват незабавно спешно уточняване и консултация с невролог.

- Как да се постъпва при съмнение за отравяне ?

- При съмнение за поглъщане на отровно вещество, хранителни отравяния, както и зачестилите интоксикации с алкохол и наркотични вещества най–добре е пациентите да бъдат транспортирани до клиника по токсикология, а при териториална отдалеченост – до най-близкото спешно отделение.

- Какво бихте посъветвали пациентите при алергични реакции ?

- В случай на алергия, проявяваща се най-често със сърбящ обрив и/или оток на устните и езика, недостиг на въздух, пациентите да се транспортират незабавно към Спешно отделение или да се потърси спешна помощ в най-близкото лечебно заведение или практика.

Добре би било туристи в отдалечени места и планински райони, както и хора с известни алергични реакции, да носят в себе си противоалергични медикаменти по указание от личния си лекар.

- В сезона на респираторни заболявания как трябва да процедират пациентите?

- В случай на остро начало, много висока температура, втрисане, отпадналост, болки по мускулите, суха кашлица е необходим спешен преглед и започване на адекватна противовирусна и симптоматична терапия по преценка на лекаря. Пациентите не бива да се самолекуват. Желателно е да се спазват общохигиенни и противоепидемични мерки като избягване на посещение на места с много хора, поставяне на маска, добра и честа хигиена на ръцете.

- Какво ще посъветвате хората в заключение ?

- За спешността може да се говори много и едва ли бих могъл да обхвана всички възможни теми и състояния. При всяка нововъзникнала ситуация е уместно пациентите да потърсят своевременно помощ или съвет от лекар. Навременната реакция би могла да бъде от съществено значение за добрия изход от заболяването.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Откриха мутации на вируса на морбили

Доказана е при пациент от София, ще носи българско име Смятат болестта за една от най-заразните, епидемията у нас утихва Вирус на първата среща. Така образно наричат специалистите вируса на морбили (дребната шарка). Причината е, че той се предава много лесно по въздушно-капков път и няма нужда човек да е в интензивен контакт с някой болен

Уникално: изградиха с 11 стента нов 20 см кръвоносен съд в мозъчна аневризма

Екипът Хенкес - Сираков помогна в София и на втори пациент с гигантско разширение на мозъчен съд. Когато тръгват по лекари заради уж банално главоболие, което обаче се държи твърде своенравно, мъж на 54 г. и жена на 61 г. не знаят, че им предстои да влязат в медицинските новини. Те бяха спасени с безпрецедентни за България техники за лечение на

При консервиране на месо през лятото бурканите да се варят 2 пъти

След бума на африканска чума рискът от ботулизъм заради неправилно съхранение на месото е голям, предупреждават вирусолозите Вирусът на африканска чума по свинете не е опасен за хората, консумацията на заразено месо - също, успокоиха институциите още в началото, когато пламна епидемията. Ситуацията обаче поражда необходимост здравите прасета

Истмоцеле - новооткрит проблем след секцио

Това вдлъбване и изтъняване на матката създава трудности при следващо зачеване Последните 2-3 г. на всички европейски и световни научни форуми по АГ се коментира активно състояние на матката, което възниква след оперативно раждане. При малък процент от жените се установява вдлъбване и изтъняване по предната стена на матката в долната ѝ част (т.

Германски топневрорентгенолог ще оперира в УМБАЛ “Иван Рилски”

Проф. Ханс Хенкес - неврорентгенолог в топ 3 на най-добрите в света, пристига в София на 15 август. Заедно с единствения у нас сертифициран неврорентгенолог доц. Станимир Сираков от УМБАЛ “Св. Иван Рилски” ще извърши две сложни операции на български пациенти с гигантски мозъчни аневризми. Случаите, които проф. Хeнкес и доц.

Хемороидите - древен проблем с модерно решение

В ОН КЛИНИК БЪЛГАРИЯ премахват хемороиди и фисури без операция и без болка Учените съставиха типичен портрет на пациента с диагноза „хемороиди” • Той най-често е на възраст 30-50 години като съотношението с другите възрастови групи е 3:1. • Начин на живот – седящ, премествайки се от офисния стол в автомобила, а оттам – във фотьойла пред телевизора.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

И диабетици вече са сред столетниците

Продължителността на живота им се е увеличила 2 пъти повече от общата за България Най-възрастната ни пациентка е на 101 г., в същата група е и друга софиянка, но столетниците и дълголетниците с диабет вече изобщо не са прецедент. Тези хора, които виждаме регулярно, са в отлично за годините си състояние и се чувстват не по-зле от връстниците си

Проф. Илия Салтиров: 80% е рискът от рецидив до 10 г. след премахване на камък в бъбрека

Редовната профилактика е задължителна, защото заболяването може да протича и без симптоми, казва ръководителят на Клиниката по ендоурология във ВМА Проф. д-р Илия Салтиров, д.м.н. е ръководител на Катедра по урология и нефрология и началник на Клиниката по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия на ВМА.

“Майчин дом” отвори кабинет за консултации по кърмене

Специализиран кабинет за консултации по кърмене отвори в Университетската АГ болница “Майчин дом”. Там всички настоящи и бъдещи майки ще получават надеждна подкрепа по всички въпроси за кърменето, включително практически съвети и техники за хранене на новороденото и съхранение на кърмата. В рамките на Световната седмица на кърменето,

Смъртоносни гъбички се появили заради затоплянето

Смъртоносни гъбички може да застрашат скоро света благодарение на изменението на климата, твърди нов доклад на екип от университета “Джон Хопкинс” в Балтимор. Като цяло хората са устойчиви на гъбични инфекции, защото тези организми не процъфтяват особено в топлина. Но с увеличаване на градусите навсякъде на планетата толерантността на гъбичките

Ако искаме да се радваме на здрави и щастливи деца, трябва да работим първо върху своите емоции и страхове

Интервю с д-р Мария Василева, специалист по детски болести, магистър по психология и психопатология на развитието Страховете на децата се внушават от родителите им и тяхното обкръжение, казва д-р Мария Василева. Ето какво още споделя психологът за детското развитие и за необходимостта от пренатална грижа.

Как 5G влияе на здравето?

Не знаем все още как влияе на здравето 5G технологията. Агенцията за изследване на рака, която работи със Световната здравна организация класифицира риска от рак на предишните поколения безжични мрежи в една група с кафето. При новата технология облъчването няма да зависи само от техническите характеристики на антената,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber