Спешните състояния изискват лекарска намеса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7287488 Спешните състояния изискват лекарска намеса Спешните състояния изискват лекарска намеса www.24chasa.bg

Самолечението е опасно в повечето случаи

Д-р Иван Христов завежда Спешното отделение в УМБАЛ „Софиямед“ от създаването на болницата. Той има дългогодишен опит в областта на вътрешните болести, кардиологията и спешната медицина. Работил е в клиниката на акад. Чудомир Начев в УМБАЛ „Св. Анна“ в София, където формира професионалната си етика, учи се на добро отношение и грижа към пациента, колегиалност и издигане на авторитета на българския лекар. Тези добродетели д-р Христов прилага до ден днешен в своята практика.

- Д-р Христов, какви пациенти обслужва вашето отделение?

- В Спешното отделение на УМБАЛ „Софиямед“ се преглеждат пациенти, насочени с екип на Спешна медицинска помощ, а също самонасочили се пациенти, включително такива, осигурени в допълнителен здравно осигурителен фонд. Отделението е в тясна връзка и колаборация с всички останали диагностични и терапевтични звена на болницата. В Спешното отделение работят специалисти с много опит в спешната медицина. В екипа ни има хора с различни специалности, обучават се постоянно и млади колеги. Освен професионализма и добрата медицинска практика за нас от съществено значение е доброто и чисто човешко отношение към пациента.

В Спешното отделение постъпват хора с реално спешни състояния, както и такива, които сами са преценили състоянието си за спешно, но обективно това не е така. При всички положения на пациентите се оказва съответната помощ и се дават указания за лечението им, като с приоритет са винаги спешните състояния.

- Кои са най-често срещаните спешни състояния и какво бихте посъветвали холата - как да реагират?

- Добре е хората да знаят кога би следвало да потърсят незабавно медицинска помощ, както и в какви ситуации към кого да се обръщат. Спешните състояния са много, но ще обърна внимание на някои от най-често срещаните.

Водещи са спешните състояния при сърдечно-съдови заболявания. Алармиращ симптом е гръдната болка, особено при наличие на рискови фактори като фамилна обремененост, тютюнопушене, високо артериално налягане, захарен диабет, затлъстяване, дислипидемия, стрес и други. Невинаги гръдната болка е предизвикана от сърдечно-съдово заболяване, но при всички положения това трябва да се уточни спешно от лекар.

Друг често срещан проблем е високото артериално налягане. То може да се прояви със симптоми на главоболие, гадене, световъртеж, шум в ушите, кървене от носа. Хората с известна артериална хипертония обикновено имат възможност да измерят самостоятелно артериалното си налягане у дома и при необходимост и след разговор с личния им лекар да приемат допълнително антихипертензивен медикамент, докато бъдат прегледани. При липса на профилактика и ненавременно лечение артериалната хипертония може да доведе до усложнения като миокарден и мозъчен инфаркт, сърдечна недостатъчност и други.

Оплаквания от внезапно сърцебиене, чести прескачания на сърцето, недостиг на въздух също изискват незабавно спешно уточняване.

При внезапно настъпили болка, зачервяване или посиняване, оток, изстиване в някой от крайниците е необходима спешна консултация, при възможност със съдов хирург.

При задавяне и съмнение за аспирация (вдишване) на чуждо тяло се налага да се повика незабавно на място екип на Спешна помощ.

Спешни състояния са всички травми на главата и гръбначния стълб, както и всички други травми на крайниците и тялото. Важно е правилното обездвижване от обучени екипи, особено при травми в областта на шията и гръбнака.

- Кои оплаквания от корема и храносмилателната система са спешни?

- Спешно състояние е остра, продължителна коремна болка, съпроводена или не с гадене, повръщане, подуване и втвърдяване на корема. Всички други хронични състояния подлежат на планово уточняване. При черни изпражнения и/или повръщане на тъмни материи пациентите трябва да се обърнат към спешна помощ.

- Кои неврологични симптоми налагат спешна намеса ?

- Внезапно нарушение на говора, затруднено движение в някои от крайниците, световъртеж, внезапно главоболие, гърч изискват незабавно спешно уточняване и консултация с невролог.

- Как да се постъпва при съмнение за отравяне ?

- При съмнение за поглъщане на отровно вещество, хранителни отравяния, както и зачестилите интоксикации с алкохол и наркотични вещества най–добре е пациентите да бъдат транспортирани до клиника по токсикология, а при териториална отдалеченост – до най-близкото спешно отделение.

- Какво бихте посъветвали пациентите при алергични реакции ?

- В случай на алергия, проявяваща се най-често със сърбящ обрив и/или оток на устните и езика, недостиг на въздух, пациентите да се транспортират незабавно към Спешно отделение или да се потърси спешна помощ в най-близкото лечебно заведение или практика.

Добре би било туристи в отдалечени места и планински райони, както и хора с известни алергични реакции, да носят в себе си противоалергични медикаменти по указание от личния си лекар.

- В сезона на респираторни заболявания как трябва да процедират пациентите?

- В случай на остро начало, много висока температура, втрисане, отпадналост, болки по мускулите, суха кашлица е необходим спешен преглед и започване на адекватна противовирусна и симптоматична терапия по преценка на лекаря. Пациентите не бива да се самолекуват. Желателно е да се спазват общохигиенни и противоепидемични мерки като избягване на посещение на места с много хора, поставяне на маска, добра и честа хигиена на ръцете.

- Какво ще посъветвате хората в заключение ?

- За спешността може да се говори много и едва ли бих могъл да обхвана всички възможни теми и състояния. При всяка нововъзникнала ситуация е уместно пациентите да потърсят своевременно помощ или съвет от лекар. Навременната реакция би могла да бъде от съществено значение за добрия изход от заболяването.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Идвате от държава с морбили? Поне седмица стойте далече от бебета!

Най-честите усложнения засягат слуха и мозъка.  Очаквано е, че България не можа да остане остров на спокойствието при световен подем на морбили. Разговорно заболяването е известно като дребна шарка, брусница. Мислим, че сме защитени, защото страната има предимството на над 90% ваксинален обхват и висок колективен имунитет.

Д-р Асен Меджидиев: Фондът за взаимопомощ изпраща лекари на специализация

Сключихме договор с най-добрата болница в Израел - там стартираме курс, колеги хирурзи трупат опит в Швейцария, съобщи д-р Асен Меджидиев, председател на управителния съвет на Столичната колегия към Българския лекарски съюз. - Д-р Меджидиев, заработи ли фондът за лекарска взаимопомощ, който по ваша инициатива създаде Столичната колегия на

Операция след счупване на бедрената кост намалява рязко риска от фатален изход

Възрастните хора са най-бързо нарастващата група и се очаква броят на счупванията (фрактурите) в глобален мащаб да достигне 6,3 млн. през 2050 г. Повечето фрактури на бедрената кост възникват при падане, но има и спонтанни – т.нар. патологични фрактури. Повишаването на честотата на фрактурите с повишаване на възрастта е резултат от остеопорозата и

Д-р Цонка Луканова: Редките тумори на панкреаса се откриват по-често, но са лечими

l Не се предават по наследство l Прицелна терапия потиска растежния хормон, който подхранва тумора Развитието на медицината дава надежда на все повече пациенти с доскоро “екзотични” диагнози да надвият болестта. Едни от тях са хората с редки тумори на панкреаса. За тях разказва д-р Цонка Луканова - опитен специалист от Клиниката по

Пръчки с надписи „Мениджър” и „Вълча усмивка” открити в психиатрия

Били инцидентно внесени, обяснили от ръководството на лечебното заведение. Човешкото общество от древността се опитва да създаде гаранции за рани права на всички групи в обществото, днес има стотици организации, които се занимават с това, но на различни нива проблемът продължава да съществува. Поради своята уязвимост хората с увреждания са сред

Грипът полека отстъпва

Грип се потвърждава при приблизително 1 от 4 изследвани проби от тежко боледуващи деца и възрастни за периода 4-8 февруари. В сравнение с предходната седмица има намаление от 2 пъти – тогава всяко второ изследване в Националната референтна лаборатория изолираше грипен вирус. Това каза проф. Тодор Кантарджиев,

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Катетър беглец заседна в сърцето на жена, извадиха го с ласо безкръвно

С щадящата манипулация в болница “Тракия” отстранили 25-милиметровото парче Като при лов в прерията инвазивни кардиолози уловиха с ласо и издърпаха през вената 25 мм част от катетър, заседнал в сърцето на 60-годишна пациентка. След безкръвната манипулация в болница “Тракия” в Стара Загора жената се чувства добре,

Спешните състояния изискват лекарска намеса

Самолечението е опасно в повечето случаи Д-р Иван Христов завежда Спешното отделение в УМБАЛ „Софиямед“ от създаването на болницата. Той има дългогодишен опит в областта на вътрешните болести, кардиологията и спешната медицина. Работил е в клиниката на акад. Чудомир Начев в УМБАЛ „Св. Анна“ в София, където формира професионалната си етика,

Щадящо ендопротезиране спасява от коксартроза

Дори при нормалната ежедневна дейност тазобедрената става е подложена на големи натоварвания, 3-5 пъти по-високи от телесното тегло. Например ставата на човек, който тежи 80 кг, е подложена на натиска от 160 до 400 кг. За да се осъществява движението в ставата безболезнено, повърхностите трябва да са идеално гладки и с правилна форма.

Куркума и червено вино срещу инфаркт, диабет, рак

Проучване на международен екип с участие на български учени: растителните антиоксиданти изместват интереса от витамините и минералите. Антиоксидантите имат много потенциални ползи за здравето. Както показва името, те неутрализират окислителните процеси в тялото - основни виновници за болестите и остаряването.

Два вида грип и още доста вируси в епидемията

Болните от грип за последната седмица са 142 хиляди, докладвахме в Европейския център за контрол на болестите силна циркулация на грипни вируси за страната, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология. В изследвания на хора с усложнения са изолирани 80

Доц. Маслянков: С иновативна терапия облъчваме рака в гърдата еднократно по време на операцията

Понякога е по-добре хирургичното лечение да е след системното.  Предварителна биопсия и тестване увеличават шанса за живот и естетичен вид, казва доц. Свилен Маслянков, дм - хирург с над 20 г. опит. Завършва Медицинския университет в София през 1997 г. Кариерата му започва в Комплексен онкологичен център - Велико Търново. През 2005 г.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber