Проф. Дроздстой Стоянов: Нови психиатрии в градовете, а не концлагери

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7285159 Проф. Дроздстой Стоянов: Нови психиатрии в градовете, а не концлагери Проф. Дроздстой Стоянов: Нови психиатрии в градовете, а не концлагери www.24chasa.bg
У нас има 12 психиатрични болници, повечето са с лоши условия. СНИМКА: Архив

Европейската психиатрична асоциация видя у нас нарушаване на човешките права, неприемливи условия и за пациенти, и за лекуващи.

Европейската психиатрична асоциация е готова да сезира съда по правата на човека в Страсбург, ако не получи адекватна обратна връзка за радикално реформиране на психиатричната помощ в България. Това съобщи националният консултант по психиатрия проф. Дроздстой Стоянов. Според него други възможни санкции може да дойдат от Европейската комисия по линия на финансирането от ЕС на подобряването на спешната помощ: “Европейската комисия не толерира дискриминация, а реално това ще се получи за пациент, който в условия на

изолация в

психиатрична

болница на

18 километра от

населено място

получи физическо оплакване, което се нуждае от бързо обгрижване.”

Мисия на Европейската психиатрична асоциация (ЕПА), която работи у нас по покана на Министерството на здравеопазването, предостави доклад и препоръки.

Нарушаване на човешките права, неприемливи условия както за пациентите с психични заболявания, така и за медицинските екипи, разпокъсани грижи и липса на съвместно планиране и отчетност, оскъдно финансиране - са част от констатациите.

Според проф. Стоянов за преодоляване на тези основни проблеми най-важното е да стартира закъснялата с десетилетия истинска реформа, за да не приличат психиатричните болници, отворени по време на комунистическия режим в пустошта, на концлагери с ужасяващи условия. Модерната концепция е психиатричната грижа да се осъществява в общността, изтъкна националният консултант. Той смята, че за 4-5 от болниците започването с ремонти е “връзване на каруцата пред коня” (четете аргументите му по-долу).

Експертната група, работила у нас, е под ръководството на президентката на асоциацията проф. Силвана Галдериси. Тя препоръча да се определят национален клиничен ръководител и национална работна група, която да ръководи и изпълнява програмата за реформа.

Според ЕПА трябва

10% от бюджета

за здраве да се

заделят за

психично здраве

и да се увеличат заплатите на квалифицирания персонал, като същевременно се подобряват чрез обучения уменията и моралът на работещите в сферата.

В препоръките се казва, че в реформата успоредно с научните и професионалните организации трябва да се включат пациентските и семейните сдружения. Според експертите от ЕПА техните препоръки трябва да осигурят различни, но еднакво хуманни и висококачествени условия за грижи за всички пациенти с психични заболявания, включително за старост и детска психиатрия, зависимости, умствено увреждане и съдебна психиатрия.

Важен аспект е и преодоляването на страха, че реформата ще доведе до намаляване на средствата за психично здраве, включително закриване на болнични легла. От ЕПА съветват да се изпълняват национални планове за преодоляване на дискриминацията и подобряване на отношението към хората с психични заболявания. Както и за подобряване на имиджа на психиатрите и всички работещи в областта на психичното здраве.

Специалистите съветват да се подобри и обучението по психотерапия и психосоциални интервенции, както и значително да се увеличи броят на обучаваните във всички психиатрични специалности, включително детска и съдебна психиатрия. От ЕПА препоръчват да се определи метод, основан на доказателства, за

измерване

на качеството

на услугите и резултатите от програмата - например продължителност на престоя, разходи за грижи, качество на обслужване, и на ниво пациент - стабилизиране, удовлетвореност, маркери за социално приобщаване.

Националният консултант: Икономически неоправдано е реанимирането с ремонт на болници с ужасяващи условия

Според националния консултант проф. Дроздстой Стоянов всяка инвестиция в материалната база трябва да бъде предхождана от ясна концепция за реформа. “Матералните инвестиции, предхождащи системната грижа за реформа, са впрягане на каручката пред коня”, казва той. Изтъква, че икономически е абсолютно неоправдано реанимирането чрез ремонти на 4-5 от психиатричните болници с най-ужасяващите условия.

“Министерството изрази желание за създаване на работна група за изработване на стратегия за реформа в психично-здравните услуги, но до момента не е издадена заповед за сформирането ѝ - разказва националният консултант. - Имаше намерение и за втора работна група, която да направи оценка на психиатричните стационари по отношение на инфраструктура, логистика, условия, персонал, достъп до друг вид медицински дейности и т.н. Такъв инструмент е готов отдавна и ако задачата ни бъде официално делегирана, веднага можем да го предоставим. Не разбирам защо са нужни две работни групи обаче, тъй като е логично тези взаимносвързани дейности да бъдат вменени на постоянно действаща комисия, която да носи пряката и политическата отговорност.”

Хелзинкският комитет и близки на пациенти: трябва цялостна концепция и подкрепа

Българският хелзинкски комитет е изпратил писмо до министър Кирил Ананиев с призив най-после да бъде създаден национален съвет или междуведомствена комисия по психично здраве към Министерския съвет и за изработване на стратегия за реформа в сектора.

Организацията напомня, че през септември 2018 г. при разглеждане на ситуацията в България Комитетът на ООН за правата на хората с увреждания изрази загриженост поради факта, че хората с психосоциални увреждания престояват дълго в болнични отделения поради липса на рехабилитационни услуги след активно лечение, адекватни индивидуализирани услуги и жилищно настаняване в общността. Асоциацията на семейства за партньорство в психиатрията настоява за “нова политика, която интегрира функциите на отделните министерства и институции и гарантира комплексна, добре регламентирана и финансово обезпечена грижа”. Сега едва за 0,35% от хората с тежка психиатрична болест е осигурена психосоциална подкрепа в двата дневни центъра в столицата и малкото такива в страната, напомнят от асоциацията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

УМБАЛ “Св. Марина“ Варна има готовност да поеме прегледите с ПЕТ скенер и ЯМР

Във връзка с информацията на Министерството на здравеопазването за липса на радиофармацевтици за изследвания на пациенти с онкологични заболявания и съмнение за костни метастази, УМБАЛ “Св. Марина” Варна информира, че има готовност да поеме прегледите чрез провеждане на ПЕТ скенер или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) срещу направление или заплащане.

Хората, които работят на бюро, се нуждаят от всекидневни упражнения

Хората, които прекарват дълги часове зад бюро, или гледат телевизия, трябва да се упражняват над 30 минути всеки ден, за да избегнат рисковете за здравето от прекомерното заседяване, предаде ДПА, позовавайки се на австралийско изследване. Авторите му от университета на Сидни са установили, че индивидите,

Изпариха тумор от бъбрека на 64-годишна в Пловдив

5-сантиметров тумор в бъбрека на 64-годишна пациентка беше изпарен, а органът - запазен. Това стана в клиниката по урология на УМБАЛ "Пловдив" под ръководството на нейния шеф проф. Димитър Шишков. "Става дума за лапароскопска операция, направена с най-модерния лазер, на който направих инструмент за въвеждане на лазерното влакно в коремната

Руското чудо, направено по рецепта на феноменалната билколечителка Елена Зайцева

Универсален лек Съществува ли универсален лек, към който да посегнем при всякакви неразположения и болежки? Да, колкото и невероятно да звучи – лек има. При това съставът му идва от природата, на една ръка разстояние от нас. Това е руското чудо на Елена Зайцева, наречено Биоактал. Биоактал поддържа всички органи и системи в тялото в нужното

Лекари присадиха успешно бели дробове и черен дроб на 9-годишно русначе

Лекари от Научния медицински изследователски център "Акад. В. Шумаков" в Москва са извършили успешно присаждане на бели дробове и черен дроб на 9-годишно дете с муковисцидоза, предаде ТАСС. Операцията е направена през февруари и е продължила 16 часа. Тя представлява първото присаждане на три органа едновременно,

Д-р Асенов: Големият полип за 10 години става рак на дебелото черво

Злокачествените заболявания и хроничният запек са предпоставка за развитие на рак на дебелото черво В червата на всеки от нас има 15 килограма отрови, които водят до тежки заболявания, затова системното им пречистване е от огромно значение. Много хора смятат, че за да пречистят червата и стомашно – чревния тракт, е необходимо да си направят клизма.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Физическата активност вечер увеличава работоспособността

Изследвания на израелски учени доказаха ползата от физическите упражнения във вечерните часове, съобщи сайтът MedicalXpress. Специалисти под ръководството на Гад Ашер от института "Вайцман" са проучили в експерименти с мишки взаимовръзката между нивото на производителността и периодите от денонощието.

Забравете за всичко, което знаете за отслабването – прочетете това, ако завинаги искате да се отървете от наднорменото тегло

Имате наднормено тегло? Искате да свалите 5, 15 или дори 30 и повече килограма? При това не искате да правите упражнения, да се отказвате от любимите ви храни, да гладувате и да се изтощавате? Не е невъзможно! В това се увери и Ели, която свали 44 килограма и то въпреки големия ѝ апетит и нежеланието ѝ да прави упражнения.

460 болни от морбили, случаите ще се увеличават

Случаите на морбили ще продължат да растат и през следващите месеци, прогнозира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кънчев пред БНТ. В момента те са 460, сред които 20 служители на

Мъжете с пулс над 75 са по-застрашени от сърдечни болести отколкото пушачите

Сърдечният пулс, надвишаващ 75 удара в минута, свидетелства за риск от сърдечносъдови болести при мъжете и следователно за вероятност от преждевременната им смърт, съобщава интернет изданието Open Heart. За представителите на силния пулс с подобни показатели има по-голям риск за здравето им дори в сравнение със закоравелите пушачи и недостатъчно

Безкръвна операция лекува едновременно затлъстяване и диабет

Александровска болница е единственият специализиран център за лечението, за което получи и европейско признание Нови възможности за достъп до съвременни методи за лечение на затлъстяването ще имат българските пациенти. Преди дни Европейската асоциация за изследване на затлъстяването обяви УМБАЛ “Александровска” за акредитиран център за лечение на

Жените на средна възраст се радват на по-качествен сексуален живот

Дамите на средна възраст по-рядко се отдават на интимни ласки, но за сметка на това се радват на по-качествен сексуален живот в сравнение с по-младите представителки на нежния пол, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на проучване, направено във Великобритания. Допитването е осъществено от фирмата за секс играчки Лавхъни и е обхванало 2100 души,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber