Проф. Дроздстой Стоянов: Нови психиатрии в градовете, а не концлагери

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7285159 Проф. Дроздстой Стоянов: Нови психиатрии в градовете, а не концлагери Проф. Дроздстой Стоянов: Нови психиатрии в градовете, а не концлагери www.24chasa.bg
У нас има 12 психиатрични болници, повечето са с лоши условия. СНИМКА: Архив

Европейската психиатрична асоциация видя у нас нарушаване на човешките права, неприемливи условия и за пациенти, и за лекуващи.

Европейската психиатрична асоциация е готова да сезира съда по правата на човека в Страсбург, ако не получи адекватна обратна връзка за радикално реформиране на психиатричната помощ в България. Това съобщи националният консултант по психиатрия проф. Дроздстой Стоянов. Според него други възможни санкции може да дойдат от Европейската комисия по линия на финансирането от ЕС на подобряването на спешната помощ: “Европейската комисия не толерира дискриминация, а реално това ще се получи за пациент, който в условия на

изолация в

психиатрична

болница на

18 километра от

населено място

получи физическо оплакване, което се нуждае от бързо обгрижване.”

Мисия на Европейската психиатрична асоциация (ЕПА), която работи у нас по покана на Министерството на здравеопазването, предостави доклад и препоръки.

Нарушаване на човешките права, неприемливи условия както за пациентите с психични заболявания, така и за медицинските екипи, разпокъсани грижи и липса на съвместно планиране и отчетност, оскъдно финансиране - са част от констатациите.

Според проф. Стоянов за преодоляване на тези основни проблеми най-важното е да стартира закъснялата с десетилетия истинска реформа, за да не приличат психиатричните болници, отворени по време на комунистическия режим в пустошта, на концлагери с ужасяващи условия. Модерната концепция е психиатричната грижа да се осъществява в общността, изтъкна националният консултант. Той смята, че за 4-5 от болниците започването с ремонти е “връзване на каруцата пред коня” (четете аргументите му по-долу).

Експертната група, работила у нас, е под ръководството на президентката на асоциацията проф. Силвана Галдериси. Тя препоръча да се определят национален клиничен ръководител и национална работна група, която да ръководи и изпълнява програмата за реформа.

Според ЕПА трябва

10% от бюджета

за здраве да се

заделят за

психично здраве

и да се увеличат заплатите на квалифицирания персонал, като същевременно се подобряват чрез обучения уменията и моралът на работещите в сферата.

В препоръките се казва, че в реформата успоредно с научните и професионалните организации трябва да се включат пациентските и семейните сдружения. Според експертите от ЕПА техните препоръки трябва да осигурят различни, но еднакво хуманни и висококачествени условия за грижи за всички пациенти с психични заболявания, включително за старост и детска психиатрия, зависимости, умствено увреждане и съдебна психиатрия.

Важен аспект е и преодоляването на страха, че реформата ще доведе до намаляване на средствата за психично здраве, включително закриване на болнични легла. От ЕПА съветват да се изпълняват национални планове за преодоляване на дискриминацията и подобряване на отношението към хората с психични заболявания. Както и за подобряване на имиджа на психиатрите и всички работещи в областта на психичното здраве.

Специалистите съветват да се подобри и обучението по психотерапия и психосоциални интервенции, както и значително да се увеличи броят на обучаваните във всички психиатрични специалности, включително детска и съдебна психиатрия. От ЕПА препоръчват да се определи метод, основан на доказателства, за

измерване

на качеството

на услугите и резултатите от програмата - например продължителност на престоя, разходи за грижи, качество на обслужване, и на ниво пациент - стабилизиране, удовлетвореност, маркери за социално приобщаване.

Националният консултант: Икономически неоправдано е реанимирането с ремонт на болници с ужасяващи условия

Според националния консултант проф. Дроздстой Стоянов всяка инвестиция в материалната база трябва да бъде предхождана от ясна концепция за реформа. “Матералните инвестиции, предхождащи системната грижа за реформа, са впрягане на каручката пред коня”, казва той. Изтъква, че икономически е абсолютно неоправдано реанимирането чрез ремонти на 4-5 от психиатричните болници с най-ужасяващите условия.

“Министерството изрази желание за създаване на работна група за изработване на стратегия за реформа в психично-здравните услуги, но до момента не е издадена заповед за сформирането ѝ - разказва националният консултант. - Имаше намерение и за втора работна група, която да направи оценка на психиатричните стационари по отношение на инфраструктура, логистика, условия, персонал, достъп до друг вид медицински дейности и т.н. Такъв инструмент е готов отдавна и ако задачата ни бъде официално делегирана, веднага можем да го предоставим. Не разбирам защо са нужни две работни групи обаче, тъй като е логично тези взаимносвързани дейности да бъдат вменени на постоянно действаща комисия, която да носи пряката и политическата отговорност.”

Хелзинкският комитет и близки на пациенти: трябва цялостна концепция и подкрепа

Българският хелзинкски комитет е изпратил писмо до министър Кирил Ананиев с призив най-после да бъде създаден национален съвет или междуведомствена комисия по психично здраве към Министерския съвет и за изработване на стратегия за реформа в сектора.

Организацията напомня, че през септември 2018 г. при разглеждане на ситуацията в България Комитетът на ООН за правата на хората с увреждания изрази загриженост поради факта, че хората с психосоциални увреждания престояват дълго в болнични отделения поради липса на рехабилитационни услуги след активно лечение, адекватни индивидуализирани услуги и жилищно настаняване в общността. Асоциацията на семейства за партньорство в психиатрията настоява за “нова политика, която интегрира функциите на отделните министерства и институции и гарантира комплексна, добре регламентирана и финансово обезпечена грижа”. Сега едва за 0,35% от хората с тежка психиатрична болест е осигурена психосоциална подкрепа в двата дневни центъра в столицата и малкото такива в страната, напомнят от асоциацията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Учени открили клетки, борещи всички вируси на грипа

Учени са открили имунни клетки, които могат да се борят с всички известни вируси на грипа в изследване, приветствано като "изключителен пробив", който може да доведе до универсална еднократна ваксина срещу нерядко смъртоносната болест. Според Световната здравна организация епидемиите от грип, предимно сезонни,

Индуцирани стволови клетки ще лекуват увреждания на гръбначния мозък

Японски учени оповестиха за предстоящ клиничен опит с използване на индуцирани стволови клетки за лечение на увреждания на гръбначния мозък, предаде Франс прес, цитирана от БТА.  Клиничният опит е одобрен от японските власти и е планирано да бъде извършен от екип от университета Кейо в Токио тази година.

Проблемите със ставите, от които никой не може да избяга

Несъмнено всеки е изпитвал или е чувал за болките в ставите, които настъпват с напредване на възрастта. Износването на ставите е един естествен процес, въпреки че интензитетът му зависи много от професията, движението, начина на хранене и превантивните мерки, които взима всеки един човек. Ставите работят на принципа на триене.

София създава суперцентър по инфекциите

Уникален за страната научноизследователски комплекс в областта на инфекциите създава България. Двигател на проекта е Националният център по заразни и паразитни болести. Центърът за компетентност „Фундаментални, транслиращи и клинични изследвания в областта на инфекциите и инфекциозната имунология” ще разшири знанията в областта на инфекциите и

Най-страшните проблеми при диабет

Диабетът е едно от най-бързо разпространяващите се заболявания на 21 век. Счита се, че при тази тенденция до 2030 година сигурно 10% от населението света ще страда от диабет. В момента в света има над 1,7 милиарда възрастни с наднормено тегло и над 500 милиона деца със същия проблем. Наднорменото тегло е една от главните предпоставки за диабет.

Блогър: Има връзка между митовете на антиваксърите и епидемиите от морбили

Далече сме от ситуацията на бум на заразени от морбили от 2009-2011 година, когато в Европа имаше множество такива случаи, коментира пред БНР блогърът Боян Юруков, който живее и работи в Германия. Според него основна причина за заболяването е отказът от ваксиниране, което намалява защитата срещу него.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Китай насърчава използването на ТКМ в борбата с настинките

Китай насърчава своите граждани да използват методите на традиционната китайска медицина в лечението на настинките и грипа, предава bulgarian.cri.cn. Експертите подготвиха специални съвети и препоръчаха няколко от продуктите на китайската медицина за пациентите с леки симптоми в план, който бе издаден от Националната здравна комисия и Националното

Жените на порноманиаците по-често имат хранителни проблеми

Жените, чиито съпрузи или приятели редовно гледат порно, по-често съобщават за симптоми на хранително разстройство, пише сайтът Юрикалърт, позовавайки се на американско изследване. Проучването е обхванало 409 обвързани жени на средна възраст 34 години. То е едно от първите по рода си, търсещи връзка между поведението на романтичния партньор и

Ставите ви са износени и възпалени? Д-р Стоянов разказва за последните новости в помощ на ставните заболявания

Ако костите ви са податливи към травми и ви болят или не можете да се движите свободно. Ако имате заболяване на опорно – двигателния апарат. Ако сте пробвали какво ли не, но желаното облекчение не идва, ако страдате от ставни болки... Уверено препоръчвам на своите пациенти продукта „Артрофикс Регенератор“ - самото му име подсказва,

Депресията ускорява стареенето на мозъка

Учени от Йейлския университет установиха, че депресията може значително да ускори стареенето на мозъка и влошаването на когнитивните способности с напредването на възрастта, а също да допринесе за развитие на болестта на Алцхаймер, съобщи сайтът MedicalXpress. Специалистите разработили нов метод за сканиране на мозъка.

Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиране

Извършва се ендопротезиране на тазобедрена и колянна става по Здравна каса с минимална кръвозагуба, по израелски метод, позволяващ бързо раздвижване. Дейности: • Ендопротезиране на тазобедрена и колянна става; • Ревизионно ендопротезиране; • Фрактури и травми Търсите ли елитна болница с високо европейско ниво,

Д-р Кунчев: За момента заразата от морбили е ограничена, но вирусът още циркулира

Имаме само двама души, които се нуждаят от по-сериозно интензивно лечение, другите го карат със средна тежест. Лошото при морбили е, че са възможни по-късни усложнения, така че тези деца трябва да се наблюдават в близките 1-2 години. За момента заразата е ограничена, вече 2-3 ден нямаме нови случаи, но може да се предполага,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber