Проф. Дроздстой Стоянов: Нови психиатрии в градовете, а не концлагери

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7285159 Проф. Дроздстой Стоянов: Нови психиатрии в градовете, а не концлагери Проф. Дроздстой Стоянов: Нови психиатрии в градовете, а не концлагери www.24chasa.bg
У нас има 12 психиатрични болници, повечето са с лоши условия. СНИМКА: Архив

Европейската психиатрична асоциация видя у нас нарушаване на човешките права, неприемливи условия и за пациенти, и за лекуващи.

Европейската психиатрична асоциация е готова да сезира съда по правата на човека в Страсбург, ако не получи адекватна обратна връзка за радикално реформиране на психиатричната помощ в България. Това съобщи националният консултант по психиатрия проф. Дроздстой Стоянов. Според него други възможни санкции може да дойдат от Европейската комисия по линия на финансирането от ЕС на подобряването на спешната помощ: “Европейската комисия не толерира дискриминация, а реално това ще се получи за пациент, който в условия на

изолация в

психиатрична

болница на

18 километра от

населено място

получи физическо оплакване, което се нуждае от бързо обгрижване.”

Мисия на Европейската психиатрична асоциация (ЕПА), която работи у нас по покана на Министерството на здравеопазването, предостави доклад и препоръки.

Нарушаване на човешките права, неприемливи условия както за пациентите с психични заболявания, така и за медицинските екипи, разпокъсани грижи и липса на съвместно планиране и отчетност, оскъдно финансиране - са част от констатациите.

Според проф. Стоянов за преодоляване на тези основни проблеми най-важното е да стартира закъснялата с десетилетия истинска реформа, за да не приличат психиатричните болници, отворени по време на комунистическия режим в пустошта, на концлагери с ужасяващи условия. Модерната концепция е психиатричната грижа да се осъществява в общността, изтъкна националният консултант. Той смята, че за 4-5 от болниците започването с ремонти е “връзване на каруцата пред коня” (четете аргументите му по-долу).

Експертната група, работила у нас, е под ръководството на президентката на асоциацията проф. Силвана Галдериси. Тя препоръча да се определят национален клиничен ръководител и национална работна група, която да ръководи и изпълнява програмата за реформа.

Според ЕПА трябва

10% от бюджета

за здраве да се

заделят за

психично здраве

и да се увеличат заплатите на квалифицирания персонал, като същевременно се подобряват чрез обучения уменията и моралът на работещите в сферата.

В препоръките се казва, че в реформата успоредно с научните и професионалните организации трябва да се включат пациентските и семейните сдружения. Според експертите от ЕПА техните препоръки трябва да осигурят различни, но еднакво хуманни и висококачествени условия за грижи за всички пациенти с психични заболявания, включително за старост и детска психиатрия, зависимости, умствено увреждане и съдебна психиатрия.

Важен аспект е и преодоляването на страха, че реформата ще доведе до намаляване на средствата за психично здраве, включително закриване на болнични легла. От ЕПА съветват да се изпълняват национални планове за преодоляване на дискриминацията и подобряване на отношението към хората с психични заболявания. Както и за подобряване на имиджа на психиатрите и всички работещи в областта на психичното здраве.

Специалистите съветват да се подобри и обучението по психотерапия и психосоциални интервенции, както и значително да се увеличи броят на обучаваните във всички психиатрични специалности, включително детска и съдебна психиатрия. От ЕПА препоръчват да се определи метод, основан на доказателства, за

измерване

на качеството

на услугите и резултатите от програмата - например продължителност на престоя, разходи за грижи, качество на обслужване, и на ниво пациент - стабилизиране, удовлетвореност, маркери за социално приобщаване.

Националният консултант: Икономически неоправдано е реанимирането с ремонт на болници с ужасяващи условия

Според националния консултант проф. Дроздстой Стоянов всяка инвестиция в материалната база трябва да бъде предхождана от ясна концепция за реформа. “Матералните инвестиции, предхождащи системната грижа за реформа, са впрягане на каручката пред коня”, казва той. Изтъква, че икономически е абсолютно неоправдано реанимирането чрез ремонти на 4-5 от психиатричните болници с най-ужасяващите условия.

“Министерството изрази желание за създаване на работна група за изработване на стратегия за реформа в психично-здравните услуги, но до момента не е издадена заповед за сформирането ѝ - разказва националният консултант. - Имаше намерение и за втора работна група, която да направи оценка на психиатричните стационари по отношение на инфраструктура, логистика, условия, персонал, достъп до друг вид медицински дейности и т.н. Такъв инструмент е готов отдавна и ако задачата ни бъде официално делегирана, веднага можем да го предоставим. Не разбирам защо са нужни две работни групи обаче, тъй като е логично тези взаимносвързани дейности да бъдат вменени на постоянно действаща комисия, която да носи пряката и политическата отговорност.”

Хелзинкският комитет и близки на пациенти: трябва цялостна концепция и подкрепа

Българският хелзинкски комитет е изпратил писмо до министър Кирил Ананиев с призив най-после да бъде създаден национален съвет или междуведомствена комисия по психично здраве към Министерския съвет и за изработване на стратегия за реформа в сектора.

Организацията напомня, че през септември 2018 г. при разглеждане на ситуацията в България Комитетът на ООН за правата на хората с увреждания изрази загриженост поради факта, че хората с психосоциални увреждания престояват дълго в болнични отделения поради липса на рехабилитационни услуги след активно лечение, адекватни индивидуализирани услуги и жилищно настаняване в общността. Асоциацията на семейства за партньорство в психиатрията настоява за “нова политика, която интегрира функциите на отделните министерства и институции и гарантира комплексна, добре регламентирана и финансово обезпечена грижа”. Сега едва за 0,35% от хората с тежка психиатрична болест е осигурена психосоциална подкрепа в двата дневни центъра в столицата и малкото такива в страната, напомнят от асоциацията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Как да помогнете на кучето си, ако го ухапе насекомо или отровна змия?

Домашните любимци също могат да пострадат при ухапване от насекомо или влечуго, нещо доста често срещано през летния сезон. Ето защо е добре да знаете как трябва да реагирате, ако кучето ви бъде ужилено от оса, ухапано от паяк, скорпион или още по-лошо от отровна змия. Предлагаме ви откъс от „Ветеринарен наръчник за притежателите на домашни

Дишането на замърсен градски въздух е равно на пакет цигари на ден

Американски учени установиха, че наличието на високи нива на замърсители в градския въздух се отразява на здравето ни като изпушването на един пакет цигари на ден, пише сайтът Сайънс алърт. Изданието цитира проучване на екипа на епидемиолога Джоел Кауфман от университета във Вашингтон. Специалистите установили

Дава ли разсейки ракът на кожата?

Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски. Напоследък се увеличава честотата на кожния рак, като това е свързано с типа кожа и продължителността на излагане на слънце, засилената слънчева радиация заради изтъняване на озоновия слой, общото падане на имунитета на населението заради влошената

Първа жертва на хеморагична треска в Албания

В Албания е регистриран първият случай на смърт вследствие на вирусна хеморагична треска, съобщи македонският сайт Фокус. Началникът на инфекциозната клиника в Тирана Наяда Чомо каза, че при тях са хоспитализирани двама пациенти с хеморагична треска, единият от които е починал, предава БТА. Треската се причинява от хантавирус,

Експерти препоръчват да се консумира риба срещу рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е сред най-разпространените злокачествени заболявания. За предпазване от развитието му експертите препоръчват промени в начина на живот и храненето. Сред препоръките е да се консумира повече риба, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. Проучване на специалисти от Оксфордския университет и Международната агенция за

Хората с нулева кръвна група по-рядко се разболяват от рак

Съществува връзка между кръвната група на човек и възможността за развитие на рак, разкри неотдавнашно проучване на шведски изследователи. Учени от Каролинския институт в Швеция са оценили и анализирали данните на повече от един милион души за период от 35 години, се казва в доклад, цитиран от „Сабах“.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Кой мисли за работа по време на отпуск

Изследване на руския портал Superjob показва представителите на кои професии мислят за работата си, докато почиват. Оказало се, че по време на отпуск работата липсва най-често на служителите в социално ориентирани области. За работата си мисли всеки втори учител, 37% от лекарите и 38% от медицинските сестри.

Заболелият от нилска треска в София имал възпаление на малкия мозък, вече се подобрява

Два са новите случаи на западнонилска треска у нас. Те са потвърдени от Националната референтна лаборатория. „Първият случай е на 48-годишен мъж, който работи в Кипър. Две седмици се чувствал зле и се прибрал в Пазарджик. Това е третия случай на болестта в страната", съобщи пред Нова телевизия проф.

Възможни ли са усложнения заради пейсмейкър?

Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Усложненията, които могат да се получат при имплантация на пейсмейкър (изкуствен кардиостимулатор), могат да бъдат хирургични или технически (проблеми в системата на пейсмейкъра). Поставянето на кардиостимулатор изисква малка

Спасиха 4-месечния Алекс с операция в Хамбург, получи нов черен дроб от баща си

Не очаквах, че има толкова много добри хора и сме им много благодарни за събраната сума за операцията на Алекс, която струва 250 000 евро. Обещаваме с баща му Божидар, че ще се опитаме да възпитаме детето си Алекс в този дух - да е съпричастен и внимателен към хората." Това сподели пред Би Ти Ви от Хамбург Роксана Ангелова

Дизайнер се излекувал от туберкулоза с нова терапия, антибиотиците не му помагали

Преди 4 години южноафриканският моден дизайнер Инъсънт Молефе разбра, че е засегнат от туберкулоза. Три години по-късно заболяването му стана свръхрезистентно, като той се нуждаеше от лечение, свързано с болезнени инжекции и прием на много лекарства. Но благодарение на нова терапия, одобрена от Американското управление за контрол на храните и

В китайската медицина езикът е като карта на тялото

Езикът е не само орган с помощта, на който общуваме и усещаме вкусовете. Според традиционната китайска медицина той е и удобен инструмент за диагностика, съобщава "Радио Китай". Преди да бъдат открити рентгена, ядрено-магнитния резонанс и компютърната томография в древността лекарите имали други методи за изследване здравето на своите пациенти.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber