Децата с грип се оплакват от корем, възрастните - от глава

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7271009 Децата с грип се оплакват от корем, възрастните - от глава Децата с грип се оплакват от корем, възрастните - от глава www.24chasa.bg
Д-р Ирен Цочева преслушва момченце в детския кабинет по грип в “Пирогов” СНИМКА: Йордан Симeонов

"Пирогов" и ВМА

отвориха безплатни

кабинети за консултации.

Над 95% от бързите

тестове на пациенти

сочат грип, 

вероятно свински.

Лекарите, изложени 

цял ден на вирусите, 

разчитат да са предпазени

от ваксините. 

Разпространението на грипа е по-лесно, отколкото се е смятало - и само от дишането на болен.

Висока температура, треска, силна отпадналост, болки в мускулите и ставите, дразнене в гърлото, тежест в гърдите, дразнене от силна светлина, сърцебиене. Това са най-характерните симптоми на грипа, които се повтарят през всички години, откакто Хипократ описва сезонна инфекция, която според ретроспективната медицина е грип. Също толкова неизменно

най-честите тежки 

усложнения на

инфлуенцата

са пневмониите

и възпаленията

на мозъка

Но лекарите знаят, че всяка година доминиращите вируси удрят по-целенасочено и някоя конкретна област на тялото. Когато болните отговарят на лекаря от какво се оплакват, започват точно със симптомите в този орган, който доминиращият грипен щам си е избрал за мишена. Тази зима, изглежда, грипът се е специализирал да тормози децата с болки в корема, повръщане и усложнения в ушите, възрастните най-често изтъкват силното си главоболие.

Възможно е до края на епидемията най-честите оплаквания да се изместят и в други посоки, но засега това сочи опитът на лекарите в нарочно създадените консултативни кабинети за консултации за грип и остри респираторни инфекции. На фона на обявена епидемия много болници организират безплатни прегледи.

За пореден път от началото на грипния сезон 2018/2019

в София

свободен прием

без такса и

направления

обявиха ВМА

и “Пирогов”

Инициативите са част от социално отговорната политика на двете водещи болници. Те са известни с безплатните си кампании през цялата година, в които лекари от различни медицински области работят извънредно без заплащане, включително като пътуващи екипи из страната.

“Пирогов” първо започна безплатни прегледи в кабинет по грип за възрастни, а от два дни без направление и такса преглежда и спешен кабинет по грип за деца до 18 години. Засега свободен прием е обявен за целия период на епидемията в столицата.

От началото

на кампанията

за ден

преглеждаме

по 40-ина деца

в кабинета, обясни д-р Ирен Цочева, началник на Отделението по педиатрия в “Пирогов”.

Децата до 4 г. и учениците са по принцип най-многобройната боледуваща група от населението. Така е всяка година - имунната система е незряла в предучилищна възраст, а при подрастващите тя продължава да е на изпитание, тъй като се среща за първи път с много от инфекциите и няма антитела срещу болестните причинители. Тази зима обаче има и допълнително утежняващо условие - преобладават вирусите от тип А, при които е характерна по-голяма агресивност към хора в детска и млада възраст.

“Синът ми вдигна температура, омърлуши се, дори не иска да си играе, спря и да се храни, едва успявам да го накарам да пие сокчета. Сигурно е грип, кака му го “донесе” от училище, но тя го изкара леко, а за малкия съм притеснена. Научих от медиите за консултациите, можеше да отидем и при джипито, но

в “Пирогов”

всичко става

на едно място

и не се налага да ходиш насам-натам с болното дете, обясни г-жа Димитрова.

Друга майка - Наталия, разказа, че момченцето й е на оздравяване, но го води “да му чуят гърдичките”, за да е сигурна, че всичко е наред и не развива пневмония.

Наплашена е от случка в семейството на братовчедка - тъкмо мислели, че детето вече е напълно оздравяло, а се оказало, че след една седмица с грипни симптоми отново започнало постепенно да отпада и като го завели на повторен преглед, му установили възпаление на белите дробове.

Наталия обясни, че очаква от педиатрите на университетската спешна болница и

съвети за

укрепване

на имунитета

на детето.

В грипния кабинет по желание на родителите при гранични случаи правят и бърз тест за инфлуенца. Досега над 95 процента от изследванията сая положителни, тоест потвърждават грип, каза д-р Цочева. 

Привечер и вечер в “Пирогов” зачестяват пациентите в активна възраст, при които симптомите на грип са се развили през деня и предпочитат да не чакат до сутринта за консултация дали да започнат противовирусно лечение.

При безспорна симптоматика и/или данни от изследване и риск от усложнения лекарите препоръчват антивирусни медикаменти и за малки деца - долната граница е 6 месеца.

Опитът на лекарите показва, че вече повечето хора вече знаят, че грип от  антибиотик не се бои, но при по-затегнато протичане настойчиво се интересуват дали на 4-5-и ден да не включат антибиотик “за всеки случай като профилактика”. Ако няма признаци на влошаване от страна на белия дроб или централната нервна система, от това няма нужда, обясняват им в кабинета.

Двудневните

безплатни

консултации във

ВМА стартираха с

20-ина пациенти

вчера. Там също не се изисква направление от личния лекар или такса, но за включване в графика и избягване на струпване на хора в чакалнята и “обмяна” на вируси трябва предварително записване на телефон 02/9225989 или 02/9226125.

Повечето от заявилите желание за преглед вчера са били боледуващи от 1-2 седмици с проточили се оплаквания.

Епидемията се усеща и при нас, през почивните дни доста хора са дошли на преглед и е трябвало да ги поеме дежурният екип на клиниката, с възможностите за консултация сега ще улесним повече хора, разказа д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в Клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинска академия. Тя преглежда и съветва болните, записани за безплатните консултации. Повечето идващи в кабинета са жени, научили за инициативата от медиите. Дълго време не ми минава неразположението, контролно реших да проверя дали няма нещо по-сериозно, обяснява една от първите в списъка за преглед за вторник. “В момента

освен грипни

вируси има и

много други -

парагрипни,

респираторни

Симптомите на грип и причинените от другите вируси инфекции са сходни, много хора имат колебание дали правилно преценяват и идват да чуят професионално мнение”, казва д-р Баймакова. Още преди да тръгне активната циркулация на грипни вируси, тя се е ваксинирала. Смята, че е направила възможно най-доброто, защото този сезон има високо съвпадение на заложената във ваксините защита и реално разпространените вируси у нас.

Ваксиниран е и екипът в грипния кабинет в “Пирогов”.

Тази година по преценка на епидемиолозите има две нови тенденции в профилактиката - търсенето на ваксини многократно надвиши предлагането и значително повече лекари се ваксинират.

При вече разгърната епидемия това, което може да се направи, е да се избягва събиране с много хора, да се мият често ръцете и като цяло да се спазва добра хигиена. Същите съвети дават и на пациентите и им напомнят да не подценяват опасността да заразят близките си вкъщи.

Грипните вируси

се предават

много лесно

Сред пациентите, които се записват за прегледи и разказват, че от няколко дни са с температура, има доста хора, които нямат други симптоми на грип, но са чули за риск от тежки усложнения. Много важно е да не се създава паника, но в същото време да се взимат всички лични мерки за защита и за неразпространение на вирусите, съветва д-р Баймакова.

В Европа тази зима доминара модификация на пандемичния свински грип, но с изключение на няколко държави засега смъртността не е по-висока от обичайното за епидемия.

Разпространението е по-лесно, отколкото 

се е смятало - и само от дишането на болен

Грипът може да зарази до 20% от населението в зависимост от това кои вируси циркулират, а 4-ма други развиват имунитет, без да боледуват. Хората с повишен риск са възрастните, бременни жени, малки деца, имунокомпрометирани хора или с хронични заболявания. Те може да пипнат грип от капчици от болен кихащ или кащлящ човек, както и от повърхности, върху които заразните аерозоли са прилепили вирусите. Това се смята за безспорно в микробиологията, така както не се нуждаят от доказване аксиомите.

Но се оказва, че може би сме подценявали възможните пътища за заразяване. Това съмнение се промъква след ново проучване на департамента по обществено здраве на университета в Мериленд. То излиза с извод, че предаването на грипа може да се осъществи дори само от издишания близо до нас въздух от болни хора.

Публикувано е в сборник на американската Национална академия на науките и дава доказателства за потенциалното значение на преноса на грипни вируси при нормален разговор или дори само от това, че сме в близост. Твърденията са подкрепени с изследвания, при които с голяма точност е установена вирусната концентрация в издишан въздух край грипави хора в рамките на 30 минути, в аерозоли (малки капчици, които остават във въздуха за дълго време) от кихащи и кашлящи. И вирусите се откриват навсякъде, само концентрацията е различна. Кашлицата е отговорна за отделянето на повече вирусни частици, разбира се, но невинаги е нужно количество. Грипният вирус е много вирулентен, тоест заразен, стига да попадне на “подходящ” човек.

“Хората с инфлуенца генерират инфекциозни аерозоли дори да не кашлят и кихат, особено през първите дни на заболяването. Това дава още повече основания да напомним, че болните не бива да останат на служебното си място и да заразят колегите си”, отбелязва проф. Доналд Милтън, ръководител на изследването.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Колко време се храносмилат различните продукти и защо е важно?

Влиянието на храносмилането върху загубата на тегло е ключово. Както най-вероятно сте чували хиляди пъти - ние сме това, което ядем. Разбира се, точното време на храносмилане на определена храна зависи от физическото здраве на индивида, метаболизма, възрастта и дори пола му, но като цяло някои храни ще преминат през тялото ви за нула време,

При камъни в бъбреците и бъбречни проблеми, д-р Воденичаров разказва за иновативен продукт, който дава решение

„Благодарение на билковия си състав, Нефрофикс помага при проблеми с бъбреците и има активно действие срещу бъбречните заболявания. Също така, действа успокояващо и има слаби антибактериални и антифунгицидни свойства. Продуктът има пикочогонно действие, спомага за пречистването на бъбречната тъкан и действа благоприятно срещу възпалени бъбреци.

Близо 200 000 в България страдат от деменция

След като министърът на здравеопазването Кирил Ананиев актуализира работната група по изработване на Национална стратегия за хората с деменция, акад. Лъчезар Трайков от клиниката по Нервни болести на Университетска болница „Александровска“ в София обясни за БНР, че се надява тя да бъде изготвена до края на годината.

НЗОК: Повишават се цените на някои клинични пътеки

С решение на Надзорния съвет на НЗОК е приет и подписан анекс към Националния рамков договор за 2018 г., с който се повишават цените на някои клинични пътеки в областта на педиатрията, неонатологията, пулмологията и др. Това съобщиха от пресслужбата на НЗОК. Предстои анексът да бъде подписан и от Българския лекарски съюз /БЛС/,

Как да бъдеш незабравим в леглото

Има два начина да бъдеш незабравим в секса. Да се представиш страхотно и да побъркаш от удоволствие партньорката си… няколко пъти. Или да се изложиш тотално. Сега ще ви разкрием как винаги ще ви се случва първият и никога вторият вариант. Дори и най-способните мъже могат да изпаднат в неприятна ситуация.

Нова опасност се крие в консумацията на бързи закуски

Специалисти от Австралийския национален университет установиха, че консумацията на бързи закуски, включително хамбургери, допринася за преждевременно стареене на мозъка, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.  Били анализирани резултатите от 200 изследвания, които потърсили връзка между здравето на главния мозък, стареенето и фактори,

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Проверяват болнична храна след 5 смъртни случая във Великобритания

Британското правителство нареди разследване за храната, която се дава в болниците, след като петима пациенти починаха от листериоза - бактериална инфекция, причинена от заразени сандвичи и салати, сервирани там, предаде Асошиейтед прес. Здравният министър Мат Ханкок каза днес, че иска "радикално нов подход" към храната,

25 минути в сауната действат като тренировка

Германски специалисти установиха, че 25 минути в сауна повишават пулса и кръвното като тренировка по гребане на закрито за същия период, съобщи в. "Дейли мейл". След края на престоя в сауната тези показатели спадат и ефектът е подобен на ползата от тренировка. Много хора мислят, че в сауната кръвното налягане пада,

Управителят на НЗОК: Пробойните на Касата са добре известни

По закон НЗОК, освен че трябва да подсигури определени услуги и изделия, е задължена да осигури мерки и действия за тяхното най-рационално използване. Прокуратурата сега това изисква, иска да получи информация какви проверки са правени. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

11 лекари от 3 болници в Стара Загора спасиха 5-годишно дете

11 лекари от 3 болници в Стара Загора с общи усилия успяха да спасят живота и ръката на 5-годишно дете, предава Нова тв. Малкият Георги от Казанлък вече е добре, след като стъкло прерязва артерия, сухожилия и нерви на дясната му ръка. Преди седмица състоянието на момчето е критично. Инцидентът се случил вкъщи,

Гинко билоба – лечебната сила на свещеното дърво

Екстрактът от листата на гинко билоба има сложен химически състав, в който влизат повече от 40 биологично активни съставки. Гинко билоба е единственото от известните на науката растения, съдържащо специфичните вещества гинколиди, които повишават еластичността на стените на кръвоносните съдове в главния мозък и допринасят за разширяване на съдовете.

Ню Йорк премахва религиозни изключения за ваксинация заради епидемия от морбили

Докато щатът Ню Йорк е изправен пред риска от сериозна епидемия от морбили и нарастващо движение срещу ваксините, властите гласуваха за премахване на религиозните изключения, които родителите посочваха досега, за да заобиколят ваксинация в училищата, предава БНТ. Ню Йорк, който е изправен пред сериозна епидемия от морбили и нарастващо движение

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber