Децата с грип се оплакват от корем, възрастните - от глава

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7271009 Децата с грип се оплакват от корем, възрастните - от глава Децата с грип се оплакват от корем, възрастните - от глава www.24chasa.bg
Д-р Ирен Цочева преслушва момченце в детския кабинет по грип в “Пирогов” СНИМКА: Йордан Симeонов

"Пирогов" и ВМА

отвориха безплатни

кабинети за консултации.

Над 95% от бързите

тестове на пациенти

сочат грип, 

вероятно свински.

Лекарите, изложени 

цял ден на вирусите, 

разчитат да са предпазени

от ваксините. 

Разпространението на грипа е по-лесно, отколкото се е смятало - и само от дишането на болен.

Висока температура, треска, силна отпадналост, болки в мускулите и ставите, дразнене в гърлото, тежест в гърдите, дразнене от силна светлина, сърцебиене. Това са най-характерните симптоми на грипа, които се повтарят през всички години, откакто Хипократ описва сезонна инфекция, която според ретроспективната медицина е грип. Също толкова неизменно

най-честите тежки 

усложнения на

инфлуенцата

са пневмониите

и възпаленията

на мозъка

Но лекарите знаят, че всяка година доминиращите вируси удрят по-целенасочено и някоя конкретна област на тялото. Когато болните отговарят на лекаря от какво се оплакват, започват точно със симптомите в този орган, който доминиращият грипен щам си е избрал за мишена. Тази зима, изглежда, грипът се е специализирал да тормози децата с болки в корема, повръщане и усложнения в ушите, възрастните най-често изтъкват силното си главоболие.

Възможно е до края на епидемията най-честите оплаквания да се изместят и в други посоки, но засега това сочи опитът на лекарите в нарочно създадените консултативни кабинети за консултации за грип и остри респираторни инфекции. На фона на обявена епидемия много болници организират безплатни прегледи.

За пореден път от началото на грипния сезон 2018/2019

в София

свободен прием

без такса и

направления

обявиха ВМА

и “Пирогов”

Инициативите са част от социално отговорната политика на двете водещи болници. Те са известни с безплатните си кампании през цялата година, в които лекари от различни медицински области работят извънредно без заплащане, включително като пътуващи екипи из страната.

“Пирогов” първо започна безплатни прегледи в кабинет по грип за възрастни, а от два дни без направление и такса преглежда и спешен кабинет по грип за деца до 18 години. Засега свободен прием е обявен за целия период на епидемията в столицата.

От началото

на кампанията

за ден

преглеждаме

по 40-ина деца

в кабинета, обясни д-р Ирен Цочева, началник на Отделението по педиатрия в “Пирогов”.

Децата до 4 г. и учениците са по принцип най-многобройната боледуваща група от населението. Така е всяка година - имунната система е незряла в предучилищна възраст, а при подрастващите тя продължава да е на изпитание, тъй като се среща за първи път с много от инфекциите и няма антитела срещу болестните причинители. Тази зима обаче има и допълнително утежняващо условие - преобладават вирусите от тип А, при които е характерна по-голяма агресивност към хора в детска и млада възраст.

“Синът ми вдигна температура, омърлуши се, дори не иска да си играе, спря и да се храни, едва успявам да го накарам да пие сокчета. Сигурно е грип, кака му го “донесе” от училище, но тя го изкара леко, а за малкия съм притеснена. Научих от медиите за консултациите, можеше да отидем и при джипито, но

в “Пирогов”

всичко става

на едно място

и не се налага да ходиш насам-натам с болното дете, обясни г-жа Димитрова.

Друга майка - Наталия, разказа, че момченцето й е на оздравяване, но го води “да му чуят гърдичките”, за да е сигурна, че всичко е наред и не развива пневмония.

Наплашена е от случка в семейството на братовчедка - тъкмо мислели, че детето вече е напълно оздравяло, а се оказало, че след една седмица с грипни симптоми отново започнало постепенно да отпада и като го завели на повторен преглед, му установили възпаление на белите дробове.

Наталия обясни, че очаква от педиатрите на университетската спешна болница и

съвети за

укрепване

на имунитета

на детето.

В грипния кабинет по желание на родителите при гранични случаи правят и бърз тест за инфлуенца. Досега над 95 процента от изследванията сая положителни, тоест потвърждават грип, каза д-р Цочева. 

Привечер и вечер в “Пирогов” зачестяват пациентите в активна възраст, при които симптомите на грип са се развили през деня и предпочитат да не чакат до сутринта за консултация дали да започнат противовирусно лечение.

При безспорна симптоматика и/или данни от изследване и риск от усложнения лекарите препоръчват антивирусни медикаменти и за малки деца - долната граница е 6 месеца.

Опитът на лекарите показва, че вече повечето хора вече знаят, че грип от  антибиотик не се бои, но при по-затегнато протичане настойчиво се интересуват дали на 4-5-и ден да не включат антибиотик “за всеки случай като профилактика”. Ако няма признаци на влошаване от страна на белия дроб или централната нервна система, от това няма нужда, обясняват им в кабинета.

Двудневните

безплатни

консултации във

ВМА стартираха с

20-ина пациенти

вчера. Там също не се изисква направление от личния лекар или такса, но за включване в графика и избягване на струпване на хора в чакалнята и “обмяна” на вируси трябва предварително записване на телефон 02/9225989 или 02/9226125.

Повечето от заявилите желание за преглед вчера са били боледуващи от 1-2 седмици с проточили се оплаквания.

Епидемията се усеща и при нас, през почивните дни доста хора са дошли на преглед и е трябвало да ги поеме дежурният екип на клиниката, с възможностите за консултация сега ще улесним повече хора, разказа д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в Клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинска академия. Тя преглежда и съветва болните, записани за безплатните консултации. Повечето идващи в кабинета са жени, научили за инициативата от медиите. Дълго време не ми минава неразположението, контролно реших да проверя дали няма нещо по-сериозно, обяснява една от първите в списъка за преглед за вторник. “В момента

освен грипни

вируси има и

много други -

парагрипни,

респираторни

Симптомите на грип и причинените от другите вируси инфекции са сходни, много хора имат колебание дали правилно преценяват и идват да чуят професионално мнение”, казва д-р Баймакова. Още преди да тръгне активната циркулация на грипни вируси, тя се е ваксинирала. Смята, че е направила възможно най-доброто, защото този сезон има високо съвпадение на заложената във ваксините защита и реално разпространените вируси у нас.

Ваксиниран е и екипът в грипния кабинет в “Пирогов”.

Тази година по преценка на епидемиолозите има две нови тенденции в профилактиката - търсенето на ваксини многократно надвиши предлагането и значително повече лекари се ваксинират.

При вече разгърната епидемия това, което може да се направи, е да се избягва събиране с много хора, да се мият често ръцете и като цяло да се спазва добра хигиена. Същите съвети дават и на пациентите и им напомнят да не подценяват опасността да заразят близките си вкъщи.

Грипните вируси

се предават

много лесно

Сред пациентите, които се записват за прегледи и разказват, че от няколко дни са с температура, има доста хора, които нямат други симптоми на грип, но са чули за риск от тежки усложнения. Много важно е да не се създава паника, но в същото време да се взимат всички лични мерки за защита и за неразпространение на вирусите, съветва д-р Баймакова.

В Европа тази зима доминара модификация на пандемичния свински грип, но с изключение на няколко държави засега смъртността не е по-висока от обичайното за епидемия.

Разпространението е по-лесно, отколкото 

се е смятало - и само от дишането на болен

Грипът може да зарази до 20% от населението в зависимост от това кои вируси циркулират, а 4-ма други развиват имунитет, без да боледуват. Хората с повишен риск са възрастните, бременни жени, малки деца, имунокомпрометирани хора или с хронични заболявания. Те може да пипнат грип от капчици от болен кихащ или кащлящ човек, както и от повърхности, върху които заразните аерозоли са прилепили вирусите. Това се смята за безспорно в микробиологията, така както не се нуждаят от доказване аксиомите.

Но се оказва, че може би сме подценявали възможните пътища за заразяване. Това съмнение се промъква след ново проучване на департамента по обществено здраве на университета в Мериленд. То излиза с извод, че предаването на грипа може да се осъществи дори само от издишания близо до нас въздух от болни хора.

Публикувано е в сборник на американската Национална академия на науките и дава доказателства за потенциалното значение на преноса на грипни вируси при нормален разговор или дори само от това, че сме в близост. Твърденията са подкрепени с изследвания, при които с голяма точност е установена вирусната концентрация в издишан въздух край грипави хора в рамките на 30 минути, в аерозоли (малки капчици, които остават във въздуха за дълго време) от кихащи и кашлящи. И вирусите се откриват навсякъде, само концентрацията е различна. Кашлицата е отговорна за отделянето на повече вирусни частици, разбира се, но невинаги е нужно количество. Грипният вирус е много вирулентен, тоест заразен, стига да попадне на “подходящ” човек.

“Хората с инфлуенца генерират инфекциозни аерозоли дори да не кашлят и кихат, особено през първите дни на заболяването. Това дава още повече основания да напомним, че болните не бива да останат на служебното си място и да заразят колегите си”, отбелязва проф. Доналд Милтън, ръководител на изследването.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Проучване: Химикали от мръсния въздух преминават през плацентата и достигат до бебето

Черният въглерод, който е отпаден и замърсяващ химикал, получаващ се при непълното изгаряне на изкопаеми горива, може да бъде открит от вътрешната страна на човешката плацента. Това е установило ново проучване, цитирано от “Индипендънт”. Това е първото доказателство, че потенциално опасни химикали от замърсен въздух могат да преминат естествената

Над 500 белодробни заболявания в САЩ са свързани с употреба на електронни цигари

Епидемията от белодробни заболявания, свързани с уптотреба на електронни цигари, продължава да върлува в САЩ, оповестиха американските санитарни власти, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес, предава БТА. Те все още не са наясно каква е точната причина за заболяванията, но Лос Анджелис се готви на свой ред да забрани ароматните електронни

Да защитим очите на учениците

Със завръщането в града, започването на новата учебна година и преминаването към студената част на годината децата несъмнено прекарват все повече време в занимания с телефони, таблети и лаптопи. Те могат да бъдат не само безкрайно полезни и забавни, но и да „купят“ малко спокойствие за родителите. За съжаление обаче цената на това спокойствие може

Миенето на ръцете помага повече срещу грип отколкото ползването на дезинфектант

Вероятността да разпространят вируси, е по-голяма за здравните работници, които използват дезинфектанти за ръцете си между двама пациенти, отколкото за тези, които отделят време да ги измият, съобщи Ройтерс. Причината е, че мукусът от заразените пациенти променя способността на алкохола в дезинфектантите за ръце да достигне необходимата

Кинезитерапевт: Здравето е в студената вода

Известният руски специалист по кинезитерапия проф. д-р Сергей Бубновски препоръчва прост метод за заздравяване на имунната система – потапяне на краката в студена вода, предаде БГНЕС. Студената вода и студеният душ имат различна традиция в много култури и най-вече в Русия, и то с добра причина – те осигуряват много ползи за здравето

46 българи чакат за трансплантация на черен дроб

36-годишен мъж получи нов шанс за живот след успешна чернодробна трансплантация. Тя е извършена от специалистите във Военномедицинска академия и е една от най-сложните до момента. Това е първата такава интервенция в операционните зали на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология след цялостното им обновяване, съобщава БНТ

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Сиренето и кашкавалът предпазват кръвоносните съдове

Сиренето - от бри до бурата, често се смята за нездравословно заради високото съдържание на мазнини. Американски учени обаче доказаха, че това не винаги е така и то може да предпази кръвоносните съдове от солта в храната, съобщи в. "Мирър". Когато възрастните ядат солена храна, често кръвоносните им съдове не функционират добре.

За здрави очи пред екрана: правилото 20-20-20

Най-малко 80% от това, което децата учат в час, се обработва визуално, така че прекараното време на чина е важно за здравите очи. За учениците от всяка възраст трябва да се имат предвид 3 неща с връщането в клас. Използване на цифрови устройства Родителите може би цяло лято са опитвали да отдалечат децата си от смартфоните и лаптопите

Фондът за борба със СПИН, туберкулоза и малария е спасил 32 млн. болни от 2002 г.

Програмите на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, са спасили 32 милиона души от 2002 г., но остават "колосални предизвикателства", съобщи АФП. Годишният доклад на фонда изтъква причините, заради които трябва да бъдат увеличени усилията срещу тези болести. През 2018 г. в държавите, в които инфестира фондът,

Медицинският университет в Плевен показва 2 операции на живо на Европейски конгрес по роботизирана хирургия

Европейски Конгрес по роботизирана хирургия събира над 300 специалисти от Европа и Америка, както и български лекари и студенти по медицина в периода 26-28 септември в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Форумът се провежда за първи път в България, след като преди 4 години Медицинският университет-Плевен спечели домакинството в Париж

Пийте чай не само когато сте настинали, а всеки ден - полезен е за мозъка

Много от нас пият чай само когато са настинали. Въпреки това, има много причини, поради които трябва да пиете чай и заради които това трябва да стане ваш ежедневен навик, пише Стъди Файндс. Освен, че е полезен за здравето, чаят съдържа кофеин, който е добър стимулатор на енергия в организма. Ново проучване в Сингапур установява, че хората,

2-годишно зарази майка си с коклюш

2-годишно дете от Перник зарази майка си с коклюш. Диагнозата бе поставена в периода 2-8 септември. По-късно 30-годишната майка също е заболяла, става ясно от сайта на РЗИ – Перник за седмицата от 09.09.2019 г. – 15.09.2019 г. Случаят е лабораторно потвърден. Седмица преди началото на учебната година от здравната инспекция отчитат и ръст на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber