Децата с грип се оплакват от корем, възрастните - от глава

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7271009 Децата с грип се оплакват от корем, възрастните - от глава Децата с грип се оплакват от корем, възрастните - от глава www.24chasa.bg
Д-р Ирен Цочева преслушва момченце в детския кабинет по грип в “Пирогов” СНИМКА: Йордан Симeонов

"Пирогов" и ВМА

отвориха безплатни

кабинети за консултации.

Над 95% от бързите

тестове на пациенти

сочат грип, 

вероятно свински.

Лекарите, изложени 

цял ден на вирусите, 

разчитат да са предпазени

от ваксините. 

Разпространението на грипа е по-лесно, отколкото се е смятало - и само от дишането на болен.

Висока температура, треска, силна отпадналост, болки в мускулите и ставите, дразнене в гърлото, тежест в гърдите, дразнене от силна светлина, сърцебиене. Това са най-характерните симптоми на грипа, които се повтарят през всички години, откакто Хипократ описва сезонна инфекция, която според ретроспективната медицина е грип. Също толкова неизменно

най-честите тежки 

усложнения на

инфлуенцата

са пневмониите

и възпаленията

на мозъка

Но лекарите знаят, че всяка година доминиращите вируси удрят по-целенасочено и някоя конкретна област на тялото. Когато болните отговарят на лекаря от какво се оплакват, започват точно със симптомите в този орган, който доминиращият грипен щам си е избрал за мишена. Тази зима, изглежда, грипът се е специализирал да тормози децата с болки в корема, повръщане и усложнения в ушите, възрастните най-често изтъкват силното си главоболие.

Възможно е до края на епидемията най-честите оплаквания да се изместят и в други посоки, но засега това сочи опитът на лекарите в нарочно създадените консултативни кабинети за консултации за грип и остри респираторни инфекции. На фона на обявена епидемия много болници организират безплатни прегледи.

За пореден път от началото на грипния сезон 2018/2019

в София

свободен прием

без такса и

направления

обявиха ВМА

и “Пирогов”

Инициативите са част от социално отговорната политика на двете водещи болници. Те са известни с безплатните си кампании през цялата година, в които лекари от различни медицински области работят извънредно без заплащане, включително като пътуващи екипи из страната.

“Пирогов” първо започна безплатни прегледи в кабинет по грип за възрастни, а от два дни без направление и такса преглежда и спешен кабинет по грип за деца до 18 години. Засега свободен прием е обявен за целия период на епидемията в столицата.

От началото

на кампанията

за ден

преглеждаме

по 40-ина деца

в кабинета, обясни д-р Ирен Цочева, началник на Отделението по педиатрия в “Пирогов”.

Децата до 4 г. и учениците са по принцип най-многобройната боледуваща група от населението. Така е всяка година - имунната система е незряла в предучилищна възраст, а при подрастващите тя продължава да е на изпитание, тъй като се среща за първи път с много от инфекциите и няма антитела срещу болестните причинители. Тази зима обаче има и допълнително утежняващо условие - преобладават вирусите от тип А, при които е характерна по-голяма агресивност към хора в детска и млада възраст.

“Синът ми вдигна температура, омърлуши се, дори не иска да си играе, спря и да се храни, едва успявам да го накарам да пие сокчета. Сигурно е грип, кака му го “донесе” от училище, но тя го изкара леко, а за малкия съм притеснена. Научих от медиите за консултациите, можеше да отидем и при джипито, но

в “Пирогов”

всичко става

на едно място

и не се налага да ходиш насам-натам с болното дете, обясни г-жа Димитрова.

Друга майка - Наталия, разказа, че момченцето й е на оздравяване, но го води “да му чуят гърдичките”, за да е сигурна, че всичко е наред и не развива пневмония.

Наплашена е от случка в семейството на братовчедка - тъкмо мислели, че детето вече е напълно оздравяло, а се оказало, че след една седмица с грипни симптоми отново започнало постепенно да отпада и като го завели на повторен преглед, му установили възпаление на белите дробове.

Наталия обясни, че очаква от педиатрите на университетската спешна болница и

съвети за

укрепване

на имунитета

на детето.

В грипния кабинет по желание на родителите при гранични случаи правят и бърз тест за инфлуенца. Досега над 95 процента от изследванията сая положителни, тоест потвърждават грип, каза д-р Цочева. 

Привечер и вечер в “Пирогов” зачестяват пациентите в активна възраст, при които симптомите на грип са се развили през деня и предпочитат да не чакат до сутринта за консултация дали да започнат противовирусно лечение.

При безспорна симптоматика и/или данни от изследване и риск от усложнения лекарите препоръчват антивирусни медикаменти и за малки деца - долната граница е 6 месеца.

Опитът на лекарите показва, че вече повечето хора вече знаят, че грип от  антибиотик не се бои, но при по-затегнато протичане настойчиво се интересуват дали на 4-5-и ден да не включат антибиотик “за всеки случай като профилактика”. Ако няма признаци на влошаване от страна на белия дроб или централната нервна система, от това няма нужда, обясняват им в кабинета.

Двудневните

безплатни

консултации във

ВМА стартираха с

20-ина пациенти

вчера. Там също не се изисква направление от личния лекар или такса, но за включване в графика и избягване на струпване на хора в чакалнята и “обмяна” на вируси трябва предварително записване на телефон 02/9225989 или 02/9226125.

Повечето от заявилите желание за преглед вчера са били боледуващи от 1-2 седмици с проточили се оплаквания.

Епидемията се усеща и при нас, през почивните дни доста хора са дошли на преглед и е трябвало да ги поеме дежурният екип на клиниката, с възможностите за консултация сега ще улесним повече хора, разказа д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в Клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинска академия. Тя преглежда и съветва болните, записани за безплатните консултации. Повечето идващи в кабинета са жени, научили за инициативата от медиите. Дълго време не ми минава неразположението, контролно реших да проверя дали няма нещо по-сериозно, обяснява една от първите в списъка за преглед за вторник. “В момента

освен грипни

вируси има и

много други -

парагрипни,

респираторни

Симптомите на грип и причинените от другите вируси инфекции са сходни, много хора имат колебание дали правилно преценяват и идват да чуят професионално мнение”, казва д-р Баймакова. Още преди да тръгне активната циркулация на грипни вируси, тя се е ваксинирала. Смята, че е направила възможно най-доброто, защото този сезон има високо съвпадение на заложената във ваксините защита и реално разпространените вируси у нас.

Ваксиниран е и екипът в грипния кабинет в “Пирогов”.

Тази година по преценка на епидемиолозите има две нови тенденции в профилактиката - търсенето на ваксини многократно надвиши предлагането и значително повече лекари се ваксинират.

При вече разгърната епидемия това, което може да се направи, е да се избягва събиране с много хора, да се мият често ръцете и като цяло да се спазва добра хигиена. Същите съвети дават и на пациентите и им напомнят да не подценяват опасността да заразят близките си вкъщи.

Грипните вируси

се предават

много лесно

Сред пациентите, които се записват за прегледи и разказват, че от няколко дни са с температура, има доста хора, които нямат други симптоми на грип, но са чули за риск от тежки усложнения. Много важно е да не се създава паника, но в същото време да се взимат всички лични мерки за защита и за неразпространение на вирусите, съветва д-р Баймакова.

В Европа тази зима доминара модификация на пандемичния свински грип, но с изключение на няколко държави засега смъртността не е по-висока от обичайното за епидемия.

Разпространението е по-лесно, отколкото 

се е смятало - и само от дишането на болен

Грипът може да зарази до 20% от населението в зависимост от това кои вируси циркулират, а 4-ма други развиват имунитет, без да боледуват. Хората с повишен риск са възрастните, бременни жени, малки деца, имунокомпрометирани хора или с хронични заболявания. Те може да пипнат грип от капчици от болен кихащ или кащлящ човек, както и от повърхности, върху които заразните аерозоли са прилепили вирусите. Това се смята за безспорно в микробиологията, така както не се нуждаят от доказване аксиомите.

Но се оказва, че може би сме подценявали възможните пътища за заразяване. Това съмнение се промъква след ново проучване на департамента по обществено здраве на университета в Мериленд. То излиза с извод, че предаването на грипа може да се осъществи дори само от издишания близо до нас въздух от болни хора.

Публикувано е в сборник на американската Национална академия на науките и дава доказателства за потенциалното значение на преноса на грипни вируси при нормален разговор или дори само от това, че сме в близост. Твърденията са подкрепени с изследвания, при които с голяма точност е установена вирусната концентрация в издишан въздух край грипави хора в рамките на 30 минути, в аерозоли (малки капчици, които остават във въздуха за дълго време) от кихащи и кашлящи. И вирусите се откриват навсякъде, само концентрацията е различна. Кашлицата е отговорна за отделянето на повече вирусни частици, разбира се, но невинаги е нужно количество. Грипният вирус е много вирулентен, тоест заразен, стига да попадне на “подходящ” човек.

“Хората с инфлуенца генерират инфекциозни аерозоли дори да не кашлят и кихат, особено през първите дни на заболяването. Това дава още повече основания да напомним, че болните не бива да останат на служебното си място и да заразят колегите си”, отбелязва проф. Доналд Милтън, ръководител на изследването.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Д-р К. Стайков /андролог-уролог/: Всеки мъж над 50 трябва да се грижи профиактично за простатата

„Чести и внезапни позиви за уриниране, слаб поток на урината, придружен с болка, парене и дискомфорт, чувство за непълно изпразване на пикочния мехур… Това са едни от най-изявените симптоми при увеличена простата – състояние, тясно свързано с напредването на възрастта и известно като доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) или аденом на

Защо се чувстваме толкова отпаднали

Понякога се чудите защо се чувствате толкова отпаднали. Дали се дължи на пролетна умора или е нещо друго. Тялото ви тежи, изморени сте, не ви се става от леглото, трудно ви е да се движите, не ви се захваща с абсолютно нищо, не ви се ходи никъде. Уж не сте болни, а имате чувството, че нямате сили за нищо.

Симптом - стягащо главоболие

С това сравнение се оприличава неврологичното понятие - т.нар. тензионно главоболие. Обикновено то се усеща едновременно от двете страни на главата. По интензивност може да е леко, умерено, до тежко изразено. Продължителността на пристъпа може да трае от минути до дни, но типично е между 4 и 6 часа.

Антибиотиците забавят развитието на болестта на Алцхаймер

Някои чревни бактерии могат да повлияят върху появата на симптоми на болестта на Алцхаймер у мишки, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Експерименти с мишки от мъжки пол показаха, че продължителното лечение с антибиотици ограничава растежа на амилоидни плаки в мозъка, като намалява възпаленията в чревния микробиом.

Ето кои са най-полезните плодове

Американски учени изследваха плодовете и зеленчуците с най-голяма хранителна плътност и определиха съдържащите най-значими количества витамини, минерали, фибри и протеини, съобщи Хелт дей. Първите пет места заемат цитруси и ягодите, които са на второ място. Списъка оглавяват лимоните. След ягодите са портокалите,

Плодовите сокове увеличават риска от ранна смърт

Плодовите сокове могат да бъдат по-опасни за здравето от подсладените газирани напитки, тъй като увеличават риска от ранна смърт, пише в."Дейли мейл". Прекомерната употреба на плодов сок, дори и когато той е 100 процента натурален, може да повиши риска ни да умрем преди да достигнем старини с 24 процента.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

15% от българите страдат от хроничната обструктивна белодробна болест

Организаторите на новата Национална кампания за безплатни профилактични прегледи за пушачи в София, Враца и Благоевград - Сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробни болести" /НАПББ/, съвместно с Министерството на здравеопазването и Столична община, отправят призив освен пушачите и тези, които пушат бездимни цигари,

Хранителна добавка може да предизвика рак на дебелото черво

Специалисти от университета в Сидни и научни организация в Австралия заключиха, че хранителната добавка на основата на наночастици Е171 (титанов диоксид) може да предизвика промени в чревната микрофлора и това да доведе до възпаления и рак на дебелото черво, съобщи Лента. В рамките на експерименти с мишки било изследвано влиянието на титановия

Свръхпреработената храна води до напълняване

Американски специалисти установиха, че свръхпреработената храна стимулира апетита и предразполага хората към напълняване, съобщи Би Би Си. Когато хората ядат такива храни, дневните калории, които поемат, са средно с 500 повече, но могат да достигнат и 1500. При пресните храни не се наблюдава такъв ефект, предаде БТА.

Страдащите от лупус жени и мъже са в съотношение 9:1

Диагностицирането на лупус закъснява, като окончателното диагностициране отнема 5-6 години. Това каза по време на дискусия Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България. Проф. Доброслав Кюркчиев от имунологичната лаборатория в столичната болница "Св.

Кой зеленчук предотвратява рак?

Учени от САЩ обявиха какъв вид зеленчуци могат да помогнат, за да се спре развитието на рак. Изследването е проведено от американски учени от държавния университет в щата Охайо, информира zdrave.to.  По техните думи експериментът е проведен върху мишки. Гризачите били облъчвани с ултравиолетови лъчи,

Бързото ходене удължава живота

Очакваната продължителност на живота е по-голяма, ако човек ходи бързо, независимо дали е кльощав или със затлъстяване, установиха британски учени, цитирани от ЮПИ и в. "Дейли мейл". "Резултатите ни изясняват относителната важност на добрата физическа форма за продължителността на живота, в сравнение с теглото" - каза Том Йейтс от екипа.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber