Децата с грип се оплакват от корем, възрастните - от глава

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7271009 Децата с грип се оплакват от корем, възрастните - от глава Децата с грип се оплакват от корем, възрастните - от глава www.24chasa.bg
Д-р Ирен Цочева преслушва момченце в детския кабинет по грип в “Пирогов” СНИМКА: Йордан Симeонов

"Пирогов" и ВМА

отвориха безплатни

кабинети за консултации.

Над 95% от бързите

тестове на пациенти

сочат грип, 

вероятно свински.

Лекарите, изложени 

цял ден на вирусите, 

разчитат да са предпазени

от ваксините. 

Разпространението на грипа е по-лесно, отколкото се е смятало - и само от дишането на болен.

Висока температура, треска, силна отпадналост, болки в мускулите и ставите, дразнене в гърлото, тежест в гърдите, дразнене от силна светлина, сърцебиене. Това са най-характерните симптоми на грипа, които се повтарят през всички години, откакто Хипократ описва сезонна инфекция, която според ретроспективната медицина е грип. Също толкова неизменно

най-честите тежки 

усложнения на

инфлуенцата

са пневмониите

и възпаленията

на мозъка

Но лекарите знаят, че всяка година доминиращите вируси удрят по-целенасочено и някоя конкретна област на тялото. Когато болните отговарят на лекаря от какво се оплакват, започват точно със симптомите в този орган, който доминиращият грипен щам си е избрал за мишена. Тази зима, изглежда, грипът се е специализирал да тормози децата с болки в корема, повръщане и усложнения в ушите, възрастните най-често изтъкват силното си главоболие.

Възможно е до края на епидемията най-честите оплаквания да се изместят и в други посоки, но засега това сочи опитът на лекарите в нарочно създадените консултативни кабинети за консултации за грип и остри респираторни инфекции. На фона на обявена епидемия много болници организират безплатни прегледи.

За пореден път от началото на грипния сезон 2018/2019

в София

свободен прием

без такса и

направления

обявиха ВМА

и “Пирогов”

Инициативите са част от социално отговорната политика на двете водещи болници. Те са известни с безплатните си кампании през цялата година, в които лекари от различни медицински области работят извънредно без заплащане, включително като пътуващи екипи из страната.

“Пирогов” първо започна безплатни прегледи в кабинет по грип за възрастни, а от два дни без направление и такса преглежда и спешен кабинет по грип за деца до 18 години. Засега свободен прием е обявен за целия период на епидемията в столицата.

От началото

на кампанията

за ден

преглеждаме

по 40-ина деца

в кабинета, обясни д-р Ирен Цочева, началник на Отделението по педиатрия в “Пирогов”.

Децата до 4 г. и учениците са по принцип най-многобройната боледуваща група от населението. Така е всяка година - имунната система е незряла в предучилищна възраст, а при подрастващите тя продължава да е на изпитание, тъй като се среща за първи път с много от инфекциите и няма антитела срещу болестните причинители. Тази зима обаче има и допълнително утежняващо условие - преобладават вирусите от тип А, при които е характерна по-голяма агресивност към хора в детска и млада възраст.

“Синът ми вдигна температура, омърлуши се, дори не иска да си играе, спря и да се храни, едва успявам да го накарам да пие сокчета. Сигурно е грип, кака му го “донесе” от училище, но тя го изкара леко, а за малкия съм притеснена. Научих от медиите за консултациите, можеше да отидем и при джипито, но

в “Пирогов”

всичко става

на едно място

и не се налага да ходиш насам-натам с болното дете, обясни г-жа Димитрова.

Друга майка - Наталия, разказа, че момченцето й е на оздравяване, но го води “да му чуят гърдичките”, за да е сигурна, че всичко е наред и не развива пневмония.

Наплашена е от случка в семейството на братовчедка - тъкмо мислели, че детето вече е напълно оздравяло, а се оказало, че след една седмица с грипни симптоми отново започнало постепенно да отпада и като го завели на повторен преглед, му установили възпаление на белите дробове.

Наталия обясни, че очаква от педиатрите на университетската спешна болница и

съвети за

укрепване

на имунитета

на детето.

В грипния кабинет по желание на родителите при гранични случаи правят и бърз тест за инфлуенца. Досега над 95 процента от изследванията сая положителни, тоест потвърждават грип, каза д-р Цочева. 

Привечер и вечер в “Пирогов” зачестяват пациентите в активна възраст, при които симптомите на грип са се развили през деня и предпочитат да не чакат до сутринта за консултация дали да започнат противовирусно лечение.

При безспорна симптоматика и/или данни от изследване и риск от усложнения лекарите препоръчват антивирусни медикаменти и за малки деца - долната граница е 6 месеца.

Опитът на лекарите показва, че вече повечето хора вече знаят, че грип от  антибиотик не се бои, но при по-затегнато протичане настойчиво се интересуват дали на 4-5-и ден да не включат антибиотик “за всеки случай като профилактика”. Ако няма признаци на влошаване от страна на белия дроб или централната нервна система, от това няма нужда, обясняват им в кабинета.

Двудневните

безплатни

консултации във

ВМА стартираха с

20-ина пациенти

вчера. Там също не се изисква направление от личния лекар или такса, но за включване в графика и избягване на струпване на хора в чакалнята и “обмяна” на вируси трябва предварително записване на телефон 02/9225989 или 02/9226125.

Повечето от заявилите желание за преглед вчера са били боледуващи от 1-2 седмици с проточили се оплаквания.

Епидемията се усеща и при нас, през почивните дни доста хора са дошли на преглед и е трябвало да ги поеме дежурният екип на клиниката, с възможностите за консултация сега ще улесним повече хора, разказа д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в Клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинска академия. Тя преглежда и съветва болните, записани за безплатните консултации. Повечето идващи в кабинета са жени, научили за инициативата от медиите. Дълго време не ми минава неразположението, контролно реших да проверя дали няма нещо по-сериозно, обяснява една от първите в списъка за преглед за вторник. “В момента

освен грипни

вируси има и

много други -

парагрипни,

респираторни

Симптомите на грип и причинените от другите вируси инфекции са сходни, много хора имат колебание дали правилно преценяват и идват да чуят професионално мнение”, казва д-р Баймакова. Още преди да тръгне активната циркулация на грипни вируси, тя се е ваксинирала. Смята, че е направила възможно най-доброто, защото този сезон има високо съвпадение на заложената във ваксините защита и реално разпространените вируси у нас.

Ваксиниран е и екипът в грипния кабинет в “Пирогов”.

Тази година по преценка на епидемиолозите има две нови тенденции в профилактиката - търсенето на ваксини многократно надвиши предлагането и значително повече лекари се ваксинират.

При вече разгърната епидемия това, което може да се направи, е да се избягва събиране с много хора, да се мият често ръцете и като цяло да се спазва добра хигиена. Същите съвети дават и на пациентите и им напомнят да не подценяват опасността да заразят близките си вкъщи.

Грипните вируси

се предават

много лесно

Сред пациентите, които се записват за прегледи и разказват, че от няколко дни са с температура, има доста хора, които нямат други симптоми на грип, но са чули за риск от тежки усложнения. Много важно е да не се създава паника, но в същото време да се взимат всички лични мерки за защита и за неразпространение на вирусите, съветва д-р Баймакова.

В Европа тази зима доминара модификация на пандемичния свински грип, но с изключение на няколко държави засега смъртността не е по-висока от обичайното за епидемия.

Разпространението е по-лесно, отколкото 

се е смятало - и само от дишането на болен

Грипът може да зарази до 20% от населението в зависимост от това кои вируси циркулират, а 4-ма други развиват имунитет, без да боледуват. Хората с повишен риск са възрастните, бременни жени, малки деца, имунокомпрометирани хора или с хронични заболявания. Те може да пипнат грип от капчици от болен кихащ или кащлящ човек, както и от повърхности, върху които заразните аерозоли са прилепили вирусите. Това се смята за безспорно в микробиологията, така както не се нуждаят от доказване аксиомите.

Но се оказва, че може би сме подценявали възможните пътища за заразяване. Това съмнение се промъква след ново проучване на департамента по обществено здраве на университета в Мериленд. То излиза с извод, че предаването на грипа може да се осъществи дори само от издишания близо до нас въздух от болни хора.

Публикувано е в сборник на американската Национална академия на науките и дава доказателства за потенциалното значение на преноса на грипни вируси при нормален разговор или дори само от това, че сме в близост. Твърденията са подкрепени с изследвания, при които с голяма точност е установена вирусната концентрация в издишан въздух край грипави хора в рамките на 30 минути, в аерозоли (малки капчици, които остават във въздуха за дълго време) от кихащи и кашлящи. И вирусите се откриват навсякъде, само концентрацията е различна. Кашлицата е отговорна за отделянето на повече вирусни частици, разбира се, но невинаги е нужно количество. Грипният вирус е много вирулентен, тоест заразен, стига да попадне на “подходящ” човек.

“Хората с инфлуенца генерират инфекциозни аерозоли дори да не кашлят и кихат, особено през първите дни на заболяването. Това дава още повече основания да напомним, че болните не бива да останат на служебното си място и да заразят колегите си”, отбелязва проф. Доналд Милтън, ръководител на изследването.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Микропластмасата влиза в човешкото тяло чрез рибата и причинява рак

Микроскопични пластмасови частици влизат в човешкото тяло и причиняват рак чрез храна. До това заключение стигнаха след проучване в Института по океанология Р. П. Ширшов към Руската академия на науките, пише zdrave.to. Учените призовават за преминаване към ново поколение пластмаси, съобщава пресслужбата на института.

Кафето ни помага да отслабнем и да избегнем диабет тип 2

Кафето може да помогне на човек да отслабне и да избегне диабет тип 2, като допринася да изгарянето на излишните калории, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на британски учени. Специалисти от университета на Нотингам твърдят, че изпиването на чаша кафе активизира кафявата мазнина - активната мастна тъкан, която изгаря захари и тлъстини,

Д-р Юри Кацаров: Въздействието на канабиса върху детската психика се подценява

По повод Международния ден за борба с употребата на наркотици в столичния парк "Заимов" ще се проведе специално събитие, на което са поканени всички граждани. Началото е точно в 16 ч, като на място ще има творчески работилници за ученици, подпомагани от художника Иван Яхнаджиев, обясни, д-р Юри Кацаров,

Симптом - болка в ушите

Възпаленията в ушите могат да бъдат сериозни. Те протичат най-често със силна болка, гноетечение, понякога и ограничаване на слуха. Получават се в резултат на инфекции в средното или външното ухо. Тези две структури са разделени от тъпанчевата мембрана. Причините, които могат да доведат до подобни проблеми, са различни при двете от тях.

Дори една чаша вино или бира е достатъчна да наруши контрола над действията ни

Безвредно количество алкохол няма - дори малкото количество е достатъчно, за да компрометира чувството за контрол, съобщава сайтът Нюз медикъл нет, позовавайки се на резултатите от британско изследване. Авторите му от университета на Съсекс са установили, че дори само една халба бира или голяма чаша вино оказва подобен неблагоприятен ефект.

Каква операция е най-вероятно да претърпи мъжът над 60

Премахването на простатата е една от най-често срещаните операции, на които се подлагат мъжете над 60 годишна възраст наред с премахването на "перде" на очите (катаракта). Обикновено се пристъпва към трансуретрални резекции на простатата, но през последните години тази хирургия се замества от нова минимално инвазивна процедура,

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Говорещ робот дава консултации на наркозависимите в рехабилитационен център в Гуанджоу

В гр. Гуанджоу говорещ робот помага като консултант на служителите при рехабилитацията на наркозависимите. Негова задача е да обслужва онези пациенти, които се чувстват неудобно да разговарят с живия персонал, информира Радио "Китай". „Tianche No. E", който изглежда като героя от анимационния филм „Baymax",

Експерт: Екстремните диети и хранителните добавки могат да бъдат опасни

Крайните диети - белтъчни или въглехидратни, могат да бъдат опасни и да доведат до влошаване на здравословното състояние, каза в интервю за БТА проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика. Експертът участва в националната конференция по хранене с международно участие, която се проведе наскоро край Варна.

Личат ли по кожата болни черен дроб и стомах?

Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Кожата реагира при много заболявания, включително на стомашно-чревния тракт и при жлъчно-чернодробни болести. Понякога при хеликобактер-положителни тежко изразени гастрити или гастродуоденити се получават червени

8 часа седмично - оптималното работно време за психичното здраве

Британски учени установиха, че оптималното работно време за психичното здраве е осем часа седмично, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА. При такова работно време психичните проблеми намаляват с 30 процента в сравнение с безработицата или гледането на деца. Данни психичното здраве да се подобрява при повече работни часове през седмицата, няма.

Екстракти от куркума и джинджифил – последното откритие на науката срещу множество болести и в подкрепа на онкоболните

Знаете ли, че екстрактите от куркума и джинджифил се славят сред научните специалисти като едни от най-мощните познати до момента на човечеството билки със силни лечебни свойства. Проведени над 7000 хиляди изследвани безспорно потвърждават, че след тримесечен прием на екстракт от джиндифил хората се възстановяват от тежки заболявания като Рак,

Бял трън – най-добрият защитник на черния дроб

Белият трън е едно от най-добрите лекарствени растения, което притежава изключителни лечебни свойства, доказани през последния половин век в стотици научни изследвания. Неговото видово название е дадено в чест на Дева Мария. Смята се, че именно Пресвета Богородица е разказала на хората за лечебното действие на белия трън,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber