Време е да се разделим с ненужното

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7265672 Време е да се разделим с ненужното Време е да се разделим с ненужното www.24chasa.bg

Как, подреждайки дома, слагаме ред и в мислите

Дори най-мързеливите сред нас сигурно вече са стигнали до момента, в който окончателно да сложат край на ваканционното настроение от Коледа и Нова година и да помислят как да се върнат към обичайния начин на живот. Една моя позната има сериозен график по въпроса, за да не се стресира излишно. За разлика от много други дами тя никога не се хвърля в първите седмици след празниците да разваля елхата и да почиства. Старае се да удължи лежерното отношение към битовите въпроси максимално дълго. Както самата тя казва: Всичко оставям за след Атанасовден (18 януари). Избрала е този празник, тъй като все пак е сравнително в началото на годината, а и защото според народните вярвания след него зимата си отива. Така се настройва за предстоящото топло време и с по-голяма лекота пристъпва към голямото чистене, подреждане на къщата и ред други традиционни за началото на годината задачи. Твърди, че системата й работи добре. Осигурява си малка ваканция след празничното натоварване и по-трезво гледа на нещата от живота.

Японката Мари Кондо обаче е на друго мнение. Тя смята, че навременното слагане на ред в дома е ключово за общия тонус на човек. „Когато почиствате жилището си, вие почиствате също живота си и дори своето минало”, казва Кондо. През 2014 г. тя пише специална книга по въпроса, в която споделя как японците въвеждат ред в домовете и мислите си. Четивото бързо се превръща в бестселър. Книгата се продава в над 30 държави, а списание „Тайм” поставя авторката в списъка си на най-влиятелните хора в света за 2015 г.

Медиите започват да наричат Кондо японски гуру по почистване и през миналата година тя стартира свое предаване по онлайн видеоплатформата „Нетфликс”. То става толкова популярно по света, че на места предизвиква бум на раздяла с вещи. Например във Великобритания отчитат двойно повече дарения в магазините за благотворителност. Обикновено януари е силен месец за тях, тъй като много британци предпочитат да им оставят нежеланите коледни подаръци, които са получили, вместо да ги изхвърлят или да събират прах у дома. Те ги продават на по-ниска цена, а парите отиват за благотворителност.

Продавачи от такива магазини обаче разказват пред Би Би Си, че тази година буквално са затрупани от стока. Почти всеки ден при тях идват хора с огромни чували, които твърдят, че са се вдъхновили от уроците на Кондо да се освобождаваш от нещата, които вече не те правят щастлив. Трудно е да се обобщи какво най-често се изхвърля, защото има буквално всичко. В магазин в Кеймбридж редом с книги и домашни потреби са били оставени много добре запазени обувки „Прада” и дрехи от модната линия на Александър Маккуин.

Това не е изненадващо, тъй като методът „КонМари” не се ръководи от стойността на предметите. Водещото при него е радостта, която те доставят. Затова японката съветва, когато подреждате и мислите дали да изхвърлите дадено нещо, или да го запазите, първо да се запитате прави ли ви щастливи. Ако отговорът е не, смело да се разделяте с него. Предметите, които са получили вашето „да”, пък да бъдат прибрани в кутии или шкаф и подредбата им да се спазва дълго време. Купуването на нови да става само след изхвърляне на стари, за да се предпазите от ново задръстване.

Вдъхновени от Мари Кондо, Джери Шарп и нейният съпруг са се разделили с една трета от нещата в своя дом в Лондон. Твърдят, че настъпилата промяна в живота им е била много положителна. „Съпругът ми страда от биполярно разстройство и това, че му прочистихме кабинета много му помогна. Преди той просто блокираше в това помещение”, обяснява Джери Шарп. Самата тя също започнала да се справя по-добре със задачите си, защото нищо не я разсейвало. Преди много често си казвала, че не е прочела дадена книга и трябва скоро да го стори. Сега обаче такива въпроси не я занимават, защото на рафтовете са останали само любимите й заглавия.

Според теорията на Мари Кондо напълно достатъчно е да се държат у дома до 30 книги. Заради това си твърдение тя получи доста критики и се наложи да обясни, че няма предвид да се изхвърлят любими книги, само за да се постигне тази бройка, а човек да може праилно да прецени какво има и колко е важно то за него. „Ако сте вбесен, че някой може да изхвърли ваши книги, то това говори колко те са важни за вас и може би нещо друго не ви е чак толкова нужно”, обясни японската специалистка по въвеждане на житейски ред.

С идеите й как да подобрим вътрешния си мир чрез подредба на заобикалящата ни среда е съгласен и американският професор по психология Джозеф Ферари от университета в Чикаго. Самият той в продължение на години е провеждал изследвания за тъмната страна на къщата и е стигнал до заключението, че колкото повече хората имат, толкова по-малко са доволни от живота и продуктивни. „Ние живеем в общество, в което нашите желания се превръщат в потребност. Трябва да се откажем. Казвам на хората: Не събирайте реликви, събирайети човешки взаимоотношения”, посочва Ферари.

Не всички обаче споделят теорията на Мари Кондо, даже някои я обвиняват, че насажда допълнителен стрес с идеите за специален ред у дома. „Предполагаме, че да се отървем от нещо" е добре, защото е обратното на събиране на боклук. Ако обаче сте човек, който просто непрекъснато мисли за това, не може да понесе никакъв безпорядък и постоянно почиства и изхвърля нещо, това е симптом на болестно състояние”, смята нюйорската психоложка Вивиен Дилер.

Най-добре е да свикнем с мисълта, че често не е възможно да се подреди всичко и бъркотията на работното място или вкъщи не е краят на света”, обяснява радиоводещият Тим Харфорд. Той е автор на книга как да бъдем креативни и силни в свят, загрижен за реда и чистотата. Той признава, че е пробвал методите на Мари Кондо за дрехите си и това е свършило работа. Ако обаче прекалено рано или често имате нужда да подреждате, скоро ще усетите, че отново се критикувате, тъй като това е започнало да доминира и във вашия вътрешен свят, обяснява Харфорд. Той съветва тези, които се тревожат, че е разхвърляно у дома или че нямат време да прегледат всичките си имейли, да постъпват като един от основателите на САЩ- Бенджамин Франклин, който си е записвал какво трябва да направи, за да стане по-добър. В края на живота си той казал, че този дневник му е помагал, но не и как да се научи да държи всичко в ред. Така че, ако сте заети с нещо креативно, ще има бъркотия около вас, успокоява Харфорд.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Петър Димков за невралгията

Невралгията се характеризира с внезапна, силна болка, която протича на пристъпи по дължина на един или няколко нерва и се дължи на разстройство в дейността или на възпаление на нервните влакна, които образуват нерва. Причини. По-често се дължи на възпаление, причинено от вирус, или пък е вторична проява на някакво друго заболяване (грип, сифилис,

Проф. Тодор Кантарджиев: До 12 часа кърлежите не пренасят болести

Обработка срещу кърлежи се извършва от няколко седмици в парковете и градинките в София. Тази сутрин бяха напръскани зелените площи в Борисовата градина. В Южния парк също е направена повторна обработка на зелените площи. Преди дни дете беше нахапано от кърлежи в Южния парк, като от главата му бяха махнати над 50 кърлежа.

Симптом - стрелкащо главоболие

За разлика от предходния вариант при този тип главоболие болката се локализира на конкретно място по главата. Интензивността може да е твърде силна. Необходимо е да се обръща сериозно внимание на всеки подобен пристъп, защото някои от тях могат да се получат в резултат на застрашаващи живота усложнения - разкъсване на аневризми в мозъка, инсулти.

Как се хваща пикочна инфекция?

Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Под пикочна инфекция се разбира наличие на микроби в урината. При човека те са 5 групи: бактерии, вируси, протозои, гъбички и хламиди. Най-чести са бактериалните причинители. Организмът разполага със защитни механизми срещу

Петър Димков за пушенето

Най-честите прояви на никотиновото отравяне са сърдечните болести. Тютюнът ускорява сърдечната дейност. Това изморява сърцето, а болести като пневмонията, при които има повишена температура, се понасят само от здраво сърце. У пушачите се увреждат кръвоносните съдове на сърцето, като се развива атеросклероза, а тя води до сърдечни инфаркти.

Гъбите шийтаке укрепват имунната система

Ирландски учени установиха, че гъбите шийтаке, които често се използват в азиатската кухня, са много полезни за човешката имунна система, съобщи сайтът Дни.ру. Ползата се състои в това, че екстрактът от гъби шийтаке притежава защитни свойства при химиотерапия и значително намалява патологичните изменения на клетките.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Кога се дават хормони при рак на гърдата?

Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Целта на лечението при метастазирал рак на млечната жлеза е да се потиснат неприятните симптоми и да се подобри преживяемостта. Всички болни трябва да бъдат поканени за участие в провежданите клинични проучвания.

Физическите упражнения и антиоксидантите стимулират паметта

Международен изследователски екип откри механизъм, чрез който физическите упражнения и антиоксидантите подобряват когнитивните способности и спират стареенето на мозъка, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА. Учените са предположили, че леките физически упражнения допринасят за неврогенезата в хипокампуса,

Обяснете симптомите на менингита

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г. Менингитът и менингоенцефалитът са възпаления на централната нервна система.

Редуването на диети е най-добрият начин да отслабнем и да останем здрави

Редуването на нисковъглехидратна диета с храна, богата на мазнини, се оказва парадоксално най-добрият начин да отслабнем, като в същото време останем здрави, пише в. "Дейли мейл". И двата режима имат своите плюсове при свалянето на килограми и подобряването на инсулиновите показатели, предава БТА. Идеята за редуването на диетите е на

Как се лекуват облещени очи?

Отговаря проф. Боян Лозанов, консултант на в. "24 часа" по ендокринология от създаването на здравното му приложение през 2001 г. Основно изискване при лечението на ТАО е компенсиране на тиреоидните функционални нарушения със съответни медикаменти - с тиреостатици при Базедова болест и хашитоксикоза или с Л-тироксин при хипотиреоидизъм.

Д-р Стиляна Трендафилова – новият партньор в клиниката за дерматология и естетика Derma-Act

Представя я д-р Константинос Пагидас, собственик на клиниката Познавам д-р Трендафилова от 2011 г., когато специализирахме във Военномедицинска академия. Още тогава за нея лекар не беше просто професия, а мисия, зад която стоят много години усърдна работа и постоянство. По-късно, когато се роди идеята за Derma-Act, вече знаехме,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber