Проф. Кадурина: Зимата е подходящото време за отстраняване на рискови бенки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7188450 Проф. Кадурина: Зимата е подходящото време за отстраняване на рискови бенки Проф. Кадурина: Зимата е подходящото време за отстраняване на рискови бенки www.24chasa.bg

При гранични или съмнителни образувания е лоша идея те да се стопяват с лазер - може да се отложи откриването на рак, предупреждава проф. Кадурина.

Проф. Мирослава Кадурина е специалист по дерматология и естетична медицина. Консултира и провежда терапии в “Сити клиник - Онкологичен център” и в Медицински център “Евродерма”. Секретар е на Европейската асоциация по лазерна дерматология, почетен член е на Немското дерматологично дружество и членува в редица световни медицински организации. Завършила е Немска езикова гимназия през 1979 г. и медицина в София през 1984 г. През 1990 г. придобива специалност “Дерматология и венерология”. През 2004 г. - научна степен “Доктор” с тема на дисертационния труд: “Aкне - патогенетични, клинични и терапевтични аспекти". Научна степен “Доктор на медицинските науки” придобива с дисертация “Биологични продукти при лечение на Psoriasis vulgaris - терапевтични, хистологични и имунохистохимични аспекти” през 2003 г. От 2005 г. е доцент, а от 2013 г. – професор. Специализирала е дерматопатология в Университетска болница, Клиника по дерматология, Цюрих, Швейцария, и дерматохирургия в Клиника по дерматология Dermatologicum - Хамбург, Германия. От 2010 до 2015 г. е преподавател към Катедрата по дерматовенерология на Медицинския факултет към Софийския университет. Има над 350 научни публикации в наши и чужди издания. От 2015 г. е професор и преподавател към Департамента по дерматология на университета “Маркони” в Рим, Италия.

- Проф. Кадурина, колко често трябва да оглеждаме бенките си като профилактика на рака на кожата?

- Говорим за бенките почти само през лятото, когато кожата и всички нейни особености стават по-видими, но есенно-зимният период е времето, в което трябва да направим огледа и ако е нужно, след консултация с дерматолог да предприемем необходимите промени. Извън случаите по спешност, в които отлагания са неуместни, през студения сезон е най-подходящо да се правят операции по повод на рискови бенки и образувания, лазерни процедури, които често не са едномоментни, а изискват няколко намеси с паузи между тях. Така до лятото ще има достатъчно време за цялото лечение и възстановяване на кожата, преди отново да бъде изложена на слънце. Правилото е особено важно, ако се налагат интервенции по лицето.

Но дори и без видим проблем препоръчвам наесен всеки да си направи профилактичен преглед при дерматолог, който със специален уред – дерматоскоп, ще чекира цялата му кожа и ще регистрира измененията. Така всяко съмнително състояние ще бъде навреме забелязано и лекувано.

- За лекаря кои изменения по кожата “светват” в червено?

- Най-голяма загриженост будят промени, свързани с меланома малигнум – най-злокачествения кожен рак.

Меланом вече се

открива по-често

и в българското

население

Понякога късното му установяване се дължи не просто на подценяване, а на остарялото и напълно погрешно мнение, че “бенка не се пипа”. Точно обратното – колкото по-рано се отстранят високорисковите, толкова по-добра е прогнозата, защото меланомът е най-бързо метастазиращият тумор.

Операцията за отстраняване до здрава тъкан е златният стандарт при всички видове рак на кожата. В най-ранен стадий хирургичното лечение може да реши проблема.

Рискови бенки с по-нисък потенциал за израждане поне в началото само се наблюдават – 1-2 пъти в годината или по-често по преценка на лекаря, а ако той сметне, че някоя е рискова, се препоръчва отстраняването й. Най-подходящото време за това е късната есен и началото на зимата.

- Кои групи хора са в по-голям риск?

- Светлата кожа е по-предразположена към петна, образувания, бенки.

Най-уязвими са

хората с много

лунички и

оранжева коса

– ирландският тип,

както и много русите.

- Как се отстраняват бенките?

- Това е много отговорна интервенция и не трябва лекомислено да се делегира на козметици или лечители. Напоследък се наблюдава тревожна тенденция масово да се премахват бенки с лазер, без да е направена задълбочена оценка. Някои бенки ще бъдат премахнати по този начин и от дерматолог с квалификация в лазерното лечение, но преди това лекарят специалист ще се е уверил по категоричен начин, че не става дума за гранично или раково образувание. Затова малка част от бенките се отстраняват по този начин. По-често се махат оперативно, за да не останат пигментни клетки – прорастването им в белега би могло да доведе до проблем. Задължително се прави хистологично изследване на отстранената бенка и ако се открият опасни клетки на начален меланом, може да се наложи втора, по-радикална операция.

Меланомите не са единствените видове кожен рак, има и други, които налагат операция, въпреки че не са толкова злокачествени. Навременното хирургично лечение обикновено се справя дефинитивно с проблема с базоцелуларния карцином. Често е достатъчно и при по-агресивната форма на немеланомен рак – спиноцелуларния карцином. При тези операции за разлика от меланома предварително се взема биопсия, за да се определят видът и типът на тумора. Според характеристиките му се планират хирургичната стратегия и обемът на интервенцията.

- И също е по-подходящо да се оперират през зимата?

- При необходимост, разбира се, не се чака. Но при практически липсващ риск от разсейки е по-добре да се оперира в студения сезон – във възстановителния период кожата гарантирано няма да е изложена на слънце, минимизирани са и рискове като по-обилно кървене, потене, замърсяване, пигментиране, по-голям белег и т.н.

- За какви промени по кожата да сме бдителни, когато сме пред огледалото?

- На първо място за всяко новопоявило се петно, бенка, възелче, необяснимо разраняване на кожата.

Сигнал за внимание са и промените на “старите” бенки. Задължително трябва да се консултират с дерматолог,

ако нарастват,

ако променят

цвета си, ако

очертанията им

се назъбват,

ако кървят

- Често бенките са на места, на които се закачат, притискат, разраняват. Как да постъпваме при подобна травма?

- Обикновено травмирана бенка се изрязва след заздравяването. Но дерматологът преценява дали трябва да се премахне и по какъв метод.

- Ако при самонаблюдението, което препоръчвате, човек не открие промени по кожата, това “разрешение” ли е да освежава със солариум тена си през зимата?

- За разлика от много места по света, у нас не е отминало увлечението по бронзовия тен. Но солариумите са особено рискови при диспластични бенки, които много млади хора са склонни да подценяват в името на някакви естетически идеали.

- Коя е причината за предраковите кафеникави надигнати грапавини, които приличат на бенки?

- До голяма степен са фамилно обусловени, но излагането на ултравиолетови лъчи безспорно активира генетичните предразположения.

Казва се често, но някак си много хора “не чуват”, че клетките на кожата запаметяват всички слънчеви изгаряния и свръхдози лъчи от солариуми.

Ефектът се натрупва и в по-късна възраст се появяват тези кератози, които наричаме синилни – старчески.

Идват много такива пациенти и като им обясним, че причината е в кумулирания ефект от УВ лъчи, казват: “Ама аз вече не се пека”. Да, но кожата реагира на натрупан ефект от миналите години, когато разумната мярка е била прехвърлена. Най-подходящото време за отстраняване на преканцерозите, предракови образувания, както ги наричат пациентите, също е през зимата. В нашата клиника го правим с лазер. Би могло да се отстранят и с течен азот, но това е по-сложната и по-бавна процедура.

- Може ли да се отървем и от досадните миниатюрни израстъци, подобни на бенки на краче?

- Да, зимата е препоръчваното време за премахване и на

фибромите -

най-често те се

стопяват с лазер

и при интензивно слънчево греене обработваната зона би била изложена на повишен риск от пигментация, която обикновено е преходна, но може и да се задържи продължително време.

Рекламират се различни продукти за домашно използване, от които “с едно намазване” фибромите падат, но не препоръчвам такъв метод.

- Защо?

- Има риск някоя бенка на краче да не бъде разпозната и да се третира като фибром. По този начин я травмираме и може да създадем проблем. Лекар трябва да прецени какви са образуванията и как да се премахнат безопасно.

- Рубиненочервените образувания като капсулка с кръв също ли се “чистят” с лазер?

- Да, но се използва различен вид

апарат, който

реагира на

червения цвят

и не ги реже,

а директно

ги стопява

до малки корички, които след 20-ина дни падат. Много лесен и подходящ метод, но също приложим само през зимата – от една страна, за да няма риск от излагане на слънце и съответно пигментация, от друга – този вид лазер реагира и на кафявия цвят и при летен тен може да се подведе по него.

Не трябва да се пропуска сегашният златен период

за изчистване

на мрежовидните

разширени

кръвоносни

съдчета

по краката

Ако няма по-тежък проблем като дълбоки разширени вени, а мрежичките се разпростират върху голяма площ, може да се наложи отстраняването им да стане на няколко етапа. При съмнение за сериозен съдов проблем дерматологът препоръчва консултация със съдов хирург, защото, дори да се отстраняват малките разширени съдчета, при дълбоки разширени вени мрежичките ще се появят отново, макар и на друго място.

С лазер се махат само повърхностните разширени мрежовидни образувания. Няма 100-процентово правило, но ориентировъчно може да се каже, че

мрежичките по

бедрата по-рядко

са свързани

с дълбоки

разширени вени,

отколкото мрежички, разположени под коляното.

- Дадохте много съвети, кой от тях непременно да помним?

- Най-важното е

човек да

оглежда кожата

си поне веднъж

на 6 месеца

– препоръчително в началото на зимата и преди лятото, и дори да няма промени, веднъж годишно да посещава дерматолог за профилактичен преглед в началото на студения сезон. Даже само това да се запомни, е достатъчно – лекарят знае какво да направи при необходимост от лечение или естетични процедури.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Проф. Постаджиян: Мярката за хипертония в Европа и САЩ се различава с 10 пункта заради методиките

При възрастните за точно мерене има специални изисквания за маншета на апарата. С годините тръгва тенденция долната стойност да намалява, горната – да се вдига, казва проф. Арман Постаджиян. Той е професор по кардиология към Медицинския университет – София, началник на отделение по кардиология към Клиниката по кардиология на столичната УМБАЛ

Проф. Иво Петров спаси анестезиолог, получил емболия, докато дава анестезия при мозъчна операция в болница “Св. Иван Рилски”

Инвазивният кардиолог: Колегите от държавната болница са доказани професионалисти, веднага са поставили точна диагноза, в този случай бързината е фактор! С професионализъм на световно ниво лекари от две софийски болници спасиха живота на един от най-опитните анестезиолози в столицата. Случаят е като от филмите, но един от многото,

Фини прахови частици са виновни за всяка 4-а смърт от инсулт и инфаркт

Индустрията, домакинствата, транспортът отделят замърсители на въздуха, много от които са вредни за здравето. Всеки друг риск може да бъде въпрос на избор, но човек не може да спре да диша. От всички замърсители във въздуха най-голямо влияние върху човека имат праховите частици. Те не са просто прах в разговорния смисъл на думата,

Безкръвните операции стават златен стандарт в лечението на чернодробни заболявания

Нови операционни зали във ВМА позволяват на лекарите да гонят нови върхове в медицината Щадящите организма лапароскопски (безкръвни) операции намират все по-широко приложение в редица области на хирургията. Един от последните пикове на този метод е в лечението на чернодробни и панкреатични заболявания,

Фантомни плуващи тъмни петна и светкавици предупреждават за отлепване на ретината

Рисковите фактори: силно късогледство, физически усилия, травми, кръвно. Влияе и възрастта. Внезапната поява на множество “плуващи” тъмни петънца, които сякаш се носят в зрителното ви поле и “светкавици” са много категорични подканяния да потърсите очен лекар. Това са най-характерните симптоми на започващо отлепване на ретината и бързата намеса на

Доц. Каракостов: 40-минутна интервенция връща младостта на крехкия гръбнак

Правим 2400 операции за година, в поне 5 области на нашата специалност защитаваме европейско ниво, казва доц. Васил Каракостов, дм, началник на Клиниката по неврохирургия към университетската болница “Свети Иван Рилски” - София, и доцент в катедра “Неврохирургия” към Медицински университет – София. Завършва медицина през 1982 г.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Д-р Желю Димов: Бъдещето на лицево-челюстната хирургия е в използване на импланти от тялото

Недостигът на кадри в тази специалност у нас става все по-сериозен проблем, казва ръководителят на Клиниката по лицево-челюстна хирургия в болница “Света Анна” - София и специалист с над 35 години опит - Д-р Димов, вие сте специалист по лицево-челюстна хирургия с дългогодишен опит, но преди месец се сблъсквате със случай, какъвто казвате,

Болните от морбили минаха 1000, 3 области в риск за още

Бройката на заболели от морбили в  България премина 1000. До края на работния ден вчера случаите са 1005, ще продължат да растат, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по микробиология към министъра на здравеопазването.

Профилът на децата с атопичен дерматит: умни и разсеяни

Появи се нов вид атопична екзема - с късно начало. Всички форми на заболяването са се увеличили 6 пъти, страда 1 от 3 деца и всеки 13-и възрастен. Дерматолозите се шегуваме, че ако доведеното за преглед дете започне да пипа навсякъде и да влиза в “умни” разговори, да задава любознателни въпроси, обикновено е с атопичен дерматит, разказва доц.

Първият час в училище да е от 9 ч, препоръчват невролози

Такъв ритъм се доближава повече до биологичните особености на възрастта. Изследвания установиха, че от хормоните тийнейджърите стават поспаливи сутрин. Започването на училище по-късно през деня може да има значителен положителен ефект върху тийнейджърите от мозъка до телата им. Констатацията е от ново проучване на Американската академия по

Проф. Габровски: Новите 3D технологии и невронавигацията увеличиха сигурността на операциите в неврохирургията на "Пирогов"

Реализира се наша отдавнашна мечта и разполагаме с апаратура, която ни позволява да лекуваме по нов, съвременен и много по-щадящ за пациентите начин. Тя позволява да се използва много по-малко облъчване, при по-ниски рискове за пациента и с по-сигурен резултат. Предимствата на новото оборудване проличават най-добре при тежките интервенции,

Безплатни прегледи на вени във великотърновската болница “Д-р Стефан Черкезов”

Съдовият хирург д-р Ангел Григоров: До 70% е съдовата патология у нас МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново и съдовият хирург д-р Ангел Григоров се включват в националната информационна кампания “Вземи краката си в ръце”. Тя е организирана от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber