Проф. Кадурина: Зимата е подходящото време за отстраняване на рискови бенки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7188450 Проф. Кадурина: Зимата е подходящото време за отстраняване на рискови бенки Проф. Кадурина: Зимата е подходящото време за отстраняване на рискови бенки www.24chasa.bg

При гранични или съмнителни образувания е лоша идея те да се стопяват с лазер - може да се отложи откриването на рак, предупреждава проф. Кадурина.

Проф. Мирослава Кадурина е специалист по дерматология и естетична медицина. Консултира и провежда терапии в “Сити клиник - Онкологичен център” и в Медицински център “Евродерма”. Секретар е на Европейската асоциация по лазерна дерматология, почетен член е на Немското дерматологично дружество и членува в редица световни медицински организации. Завършила е Немска езикова гимназия през 1979 г. и медицина в София през 1984 г. През 1990 г. придобива специалност “Дерматология и венерология”. През 2004 г. - научна степен “Доктор” с тема на дисертационния труд: “Aкне - патогенетични, клинични и терапевтични аспекти". Научна степен “Доктор на медицинските науки” придобива с дисертация “Биологични продукти при лечение на Psoriasis vulgaris - терапевтични, хистологични и имунохистохимични аспекти” през 2003 г. От 2005 г. е доцент, а от 2013 г. – професор. Специализирала е дерматопатология в Университетска болница, Клиника по дерматология, Цюрих, Швейцария, и дерматохирургия в Клиника по дерматология Dermatologicum - Хамбург, Германия. От 2010 до 2015 г. е преподавател към Катедрата по дерматовенерология на Медицинския факултет към Софийския университет. Има над 350 научни публикации в наши и чужди издания. От 2015 г. е професор и преподавател към Департамента по дерматология на университета “Маркони” в Рим, Италия.

- Проф. Кадурина, колко често трябва да оглеждаме бенките си като профилактика на рака на кожата?

- Говорим за бенките почти само през лятото, когато кожата и всички нейни особености стават по-видими, но есенно-зимният период е времето, в което трябва да направим огледа и ако е нужно, след консултация с дерматолог да предприемем необходимите промени. Извън случаите по спешност, в които отлагания са неуместни, през студения сезон е най-подходящо да се правят операции по повод на рискови бенки и образувания, лазерни процедури, които често не са едномоментни, а изискват няколко намеси с паузи между тях. Така до лятото ще има достатъчно време за цялото лечение и възстановяване на кожата, преди отново да бъде изложена на слънце. Правилото е особено важно, ако се налагат интервенции по лицето.

Но дори и без видим проблем препоръчвам наесен всеки да си направи профилактичен преглед при дерматолог, който със специален уред – дерматоскоп, ще чекира цялата му кожа и ще регистрира измененията. Така всяко съмнително състояние ще бъде навреме забелязано и лекувано.

- За лекаря кои изменения по кожата “светват” в червено?

- Най-голяма загриженост будят промени, свързани с меланома малигнум – най-злокачествения кожен рак.

Меланом вече се

открива по-често

и в българското

население

Понякога късното му установяване се дължи не просто на подценяване, а на остарялото и напълно погрешно мнение, че “бенка не се пипа”. Точно обратното – колкото по-рано се отстранят високорисковите, толкова по-добра е прогнозата, защото меланомът е най-бързо метастазиращият тумор.

Операцията за отстраняване до здрава тъкан е златният стандарт при всички видове рак на кожата. В най-ранен стадий хирургичното лечение може да реши проблема.

Рискови бенки с по-нисък потенциал за израждане поне в началото само се наблюдават – 1-2 пъти в годината или по-често по преценка на лекаря, а ако той сметне, че някоя е рискова, се препоръчва отстраняването й. Най-подходящото време за това е късната есен и началото на зимата.

- Кои групи хора са в по-голям риск?

- Светлата кожа е по-предразположена към петна, образувания, бенки.

Най-уязвими са

хората с много

лунички и

оранжева коса

– ирландският тип,

както и много русите.

- Как се отстраняват бенките?

- Това е много отговорна интервенция и не трябва лекомислено да се делегира на козметици или лечители. Напоследък се наблюдава тревожна тенденция масово да се премахват бенки с лазер, без да е направена задълбочена оценка. Някои бенки ще бъдат премахнати по този начин и от дерматолог с квалификация в лазерното лечение, но преди това лекарят специалист ще се е уверил по категоричен начин, че не става дума за гранично или раково образувание. Затова малка част от бенките се отстраняват по този начин. По-често се махат оперативно, за да не останат пигментни клетки – прорастването им в белега би могло да доведе до проблем. Задължително се прави хистологично изследване на отстранената бенка и ако се открият опасни клетки на начален меланом, може да се наложи втора, по-радикална операция.

Меланомите не са единствените видове кожен рак, има и други, които налагат операция, въпреки че не са толкова злокачествени. Навременното хирургично лечение обикновено се справя дефинитивно с проблема с базоцелуларния карцином. Често е достатъчно и при по-агресивната форма на немеланомен рак – спиноцелуларния карцином. При тези операции за разлика от меланома предварително се взема биопсия, за да се определят видът и типът на тумора. Според характеристиките му се планират хирургичната стратегия и обемът на интервенцията.

- И също е по-подходящо да се оперират през зимата?

- При необходимост, разбира се, не се чака. Но при практически липсващ риск от разсейки е по-добре да се оперира в студения сезон – във възстановителния период кожата гарантирано няма да е изложена на слънце, минимизирани са и рискове като по-обилно кървене, потене, замърсяване, пигментиране, по-голям белег и т.н.

- За какви промени по кожата да сме бдителни, когато сме пред огледалото?

- На първо място за всяко новопоявило се петно, бенка, възелче, необяснимо разраняване на кожата.

Сигнал за внимание са и промените на “старите” бенки. Задължително трябва да се консултират с дерматолог,

ако нарастват,

ако променят

цвета си, ако

очертанията им

се назъбват,

ако кървят

- Често бенките са на места, на които се закачат, притискат, разраняват. Как да постъпваме при подобна травма?

- Обикновено травмирана бенка се изрязва след заздравяването. Но дерматологът преценява дали трябва да се премахне и по какъв метод.

- Ако при самонаблюдението, което препоръчвате, човек не открие промени по кожата, това “разрешение” ли е да освежава със солариум тена си през зимата?

- За разлика от много места по света, у нас не е отминало увлечението по бронзовия тен. Но солариумите са особено рискови при диспластични бенки, които много млади хора са склонни да подценяват в името на някакви естетически идеали.

- Коя е причината за предраковите кафеникави надигнати грапавини, които приличат на бенки?

- До голяма степен са фамилно обусловени, но излагането на ултравиолетови лъчи безспорно активира генетичните предразположения.

Казва се често, но някак си много хора “не чуват”, че клетките на кожата запаметяват всички слънчеви изгаряния и свръхдози лъчи от солариуми.

Ефектът се натрупва и в по-късна възраст се появяват тези кератози, които наричаме синилни – старчески.

Идват много такива пациенти и като им обясним, че причината е в кумулирания ефект от УВ лъчи, казват: “Ама аз вече не се пека”. Да, но кожата реагира на натрупан ефект от миналите години, когато разумната мярка е била прехвърлена. Най-подходящото време за отстраняване на преканцерозите, предракови образувания, както ги наричат пациентите, също е през зимата. В нашата клиника го правим с лазер. Би могло да се отстранят и с течен азот, но това е по-сложната и по-бавна процедура.

- Може ли да се отървем и от досадните миниатюрни израстъци, подобни на бенки на краче?

- Да, зимата е препоръчваното време за премахване и на

фибромите -

най-често те се

стопяват с лазер

и при интензивно слънчево греене обработваната зона би била изложена на повишен риск от пигментация, която обикновено е преходна, но може и да се задържи продължително време.

Рекламират се различни продукти за домашно използване, от които “с едно намазване” фибромите падат, но не препоръчвам такъв метод.

- Защо?

- Има риск някоя бенка на краче да не бъде разпозната и да се третира като фибром. По този начин я травмираме и може да създадем проблем. Лекар трябва да прецени какви са образуванията и как да се премахнат безопасно.

- Рубиненочервените образувания като капсулка с кръв също ли се “чистят” с лазер?

- Да, но се използва различен вид

апарат, който

реагира на

червения цвят

и не ги реже,

а директно

ги стопява

до малки корички, които след 20-ина дни падат. Много лесен и подходящ метод, но също приложим само през зимата – от една страна, за да няма риск от излагане на слънце и съответно пигментация, от друга – този вид лазер реагира и на кафявия цвят и при летен тен може да се подведе по него.

Не трябва да се пропуска сегашният златен период

за изчистване

на мрежовидните

разширени

кръвоносни

съдчета

по краката

Ако няма по-тежък проблем като дълбоки разширени вени, а мрежичките се разпростират върху голяма площ, може да се наложи отстраняването им да стане на няколко етапа. При съмнение за сериозен съдов проблем дерматологът препоръчва консултация със съдов хирург, защото, дори да се отстраняват малките разширени съдчета, при дълбоки разширени вени мрежичките ще се появят отново, макар и на друго място.

С лазер се махат само повърхностните разширени мрежовидни образувания. Няма 100-процентово правило, но ориентировъчно може да се каже, че

мрежичките по

бедрата по-рядко

са свързани

с дълбоки

разширени вени,

отколкото мрежички, разположени под коляното.

- Дадохте много съвети, кой от тях непременно да помним?

- Най-важното е

човек да

оглежда кожата

си поне веднъж

на 6 месеца

– препоръчително в началото на зимата и преди лятото, и дори да няма промени, веднъж годишно да посещава дерматолог за профилактичен преглед в началото на студения сезон. Даже само това да се запомни, е достатъчно – лекарят знае какво да направи при необходимост от лечение или естетични процедури.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Д-р Сибила Маринова - МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”: Има нужда от повече подготвени координатори по донорство

5 от 10 реализирани донорски ситуации у нас за 2019 г. са от великотърновската болница Списъкът на хората, за които трансплантацията на орган е единствен шанс за живот у нас, нараства. По последни данни чакащите са 1139. От началото на 2019 година успешно реализираните донорски ситуации в България са 10

Започната навреме, рехабилитацията спестява над 60% от разходите за лечение

Във всички европейски държави терапията на пациенти, прекарали инсулт, продължава от 20 дни до 4 месеца. У нас касата плаща 2 пъти годишно за 7 дни, казва ръководителят на Клиниката по физикална и рехабилитационна - Проф. Илиева, на пациенти с какви заболявания помагат физиотерапията и рехабилитацията

В Плевен спасиха бременна с карцином и първото бебе (Обзор)

Премахване на маточната шийка заедно с тумора в ранна бременност и серклаж за износване на плода се прави за първи път в България След няколко месеца - преждевременно, но с пораснал плод, са направени две операции - секцио и отстраняване на матката с лимфна дисекция Млада бременна жена и първото ѝ бебе бяха спасени навръх Голяма Богородица

Д-р Надка Карафезиева: Без сладки, млечни, мазни храни и месо при стомашно-чревна инфекция

- Д-р Карафезиева, какви вируси ни разболяват това лято? Има ли нещо нетипично по отношение на инфекциите тази година? - По принцип лятото е сезонът, в който въздушно-капковите инфекции продължават да бъдат актуални. Характерни са за местата с много хора, където има влага. Плажът и басейните са едно естествено място за предаване на инфекции.

Хвани вълната на лятото. Стартирай лечение в Он клиник и вземи подарък: безплатен преглед

Забрави за проблема с ХЕМОРОИДИТЕ - бързо, eфективно и без операция В ОН КЛИНИК БЪЛГАРИЯ премахват хемороиди и фисури без операция и без болка Учените съставиха типичен портрет на пациента с диагноза „хемороиди” • Той най-често е на възраст 30-50 години като съотношението с другите възрастови групи е 3:1.

Откриха мутации на вируса на морбили

Доказана е при пациент от София, ще носи българско име Смятат болестта за една от най-заразните, епидемията у нас утихва Вирус на първата среща. Така образно наричат специалистите вируса на морбили (дребната шарка). Причината е, че той се предава много лесно по въздушно-капков път и няма нужда човек да е в интензивен контакт с някой болен

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Уникално: изградиха с 11 стента нов 20 см кръвоносен съд в мозъчна аневризма

Екипът Хенкес - Сираков помогна в София и на втори пациент с гигантско разширение на мозъчен съд. Когато тръгват по лекари заради уж банално главоболие, което обаче се държи твърде своенравно, мъж на 54 г. и жена на 61 г. не знаят, че им предстои да влязат в медицинските новини. Те бяха спасени с безпрецедентни за България техники за лечение на

При консервиране на месо през лятото бурканите да се варят 2 пъти

След бума на африканска чума рискът от ботулизъм заради неправилно съхранение на месото е голям, предупреждават вирусолозите Вирусът на африканска чума по свинете не е опасен за хората, консумацията на заразено месо - също, успокоиха институциите още в началото, когато пламна епидемията. Ситуацията обаче поражда необходимост здравите прасета

Истмоцеле - новооткрит проблем след секцио

Това вдлъбване и изтъняване на матката създава трудности при следващо зачеване Последните 2-3 г. на всички европейски и световни научни форуми по АГ се коментира активно състояние на матката, което възниква след оперативно раждане. При малък процент от жените се установява вдлъбване и изтъняване по предната стена на матката в долната ѝ част (т.

Германски топневрорентгенолог ще оперира в УМБАЛ “Иван Рилски”

Проф. Ханс Хенкес - неврорентгенолог в топ 3 на най-добрите в света, пристига в София на 15 август. Заедно с единствения у нас сертифициран неврорентгенолог доц. Станимир Сираков от УМБАЛ “Св. Иван Рилски” ще извърши две сложни операции на български пациенти с гигантски мозъчни аневризми. Случаите, които проф. Хeнкес и доц.

Какви вируси ни атакуват през лятото?

Не създават само стомашни дискомфорти, могат да доведат и до усложнения По-голяма част от лятото вече отмина, но летните отпуски и времето, прекарвано навън, чак до късните часове на вечерта са в разгара си. В разгара си обаче са и не малка част от летните вируси, които не само могат да провалят дългоочакваната почивка,

Хемороидите - древен проблем с модерно решение

В ОН КЛИНИК БЪЛГАРИЯ премахват хемороиди и фисури без операция и без болка Учените съставиха типичен портрет на пациента с диагноза „хемороиди” • Той най-често е на възраст 30-50 години като съотношението с другите възрастови групи е 3:1. • Начин на живот – седящ, премествайки се от офисния стол в автомобила, а оттам – във фотьойла пред телевизора.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber