Д-р Юрукова: Хората с алергии са по-уязвими за грипа и настинките

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7187237 Д-р Юрукова: Хората с алергии са по-уязвими за грипа и настинките Д-р Юрукова: Хората с алергии са по-уязвими за грипа и настинките www.24chasa.bg
Д-р Василка Юрукова, хомеопат с първата си книга

- Д-р Юрукова, много се говори в последно време за хората с алергии и факта, че броят им постоянно расте. Как си обяснявате това?

- Алергиите са една от „епидемиите“ на 21 век. Само за последните 20 години честотата им е нараснала 3 пъти. 20% от хората у нас страдат от алергична хрема, атопичен дерматит или уртикария, а 9% от българите имат бронхиална астма. Това са заболявания, които често продължават с години или дори цял живот. Съвременната медицина все още търси обяснение за голямото зачестяване на алергиите. Вече са открити конкретните гени, които се свързват с развитие на алергиите. Според едни учени замърсената околна среда също е сериозен фактор, но според други възможно е точно обратното - липсата на достатъчно инфекциозни стимули в ранното детство да доведе до по-чести алергии.

Според мен зачестяването на алергиите най-вероятно се дължи на комбинация от няколко фактора. Смятам, че наследствено предразположените към алергии хора ги отключват на даден етап в живота си в резултат от съчетанието от различни причини – остри и хронични инфекции, заболявания на храносмилателната система, натрупване на токсини в тялото и някои негативни емоции.

- В този сезон алергичните пациенти са доста уязвими заради изтощената им имунна система. Как да се грижат за себе си?

- Хората с дихателни алергии по-често боледуват от настинки през зимата. Когато имате алергично възпаление на лигавиците на дихателната система, ставате по-уязвими за вирусните инфекции, които след няколко дни боледуване често се усложняват и с бактериални инфекции. Затова алергичните хора много по-често се лекуват с антибиотици. Канадско проучване сочи, че по време на дихателна инфекция антибиотици се предписват при деца с бронхиална астма много по-често, отколкото при децата без астма – 64% срещу 2%, и че резистентността на пневмокока (вид бактерия) към антибиотиците макролиди съвпадат по време с периода, в който на децата астматици започват да се предписват главно широкоспектърни антибиотици. Учените се питат дали тези деца не стават чрез това лечение източник на резистентни към антибиотици инфекции. Освен това, ако използваме постоянно антибиотици за лечение на всякакви инфекции при даден човек, имунната система отслабва, тя престава да е в състояние да се пребори сама, а от друга страна, често настъпва допълнително алергизиране, към самите антибиотици. За да избегнем това, е важно да използваме и природни безвредни средства за стимулация на имунната система и лечение на остри настинки, каквито са хомеопатията и Шуслеровите соли. Така например, комбинацията от Шуслерови соли № 3 ферум фосфорикум, №6 калиум сулфурикум и №7 магнезиум фосфорикум може да се използва и при деца, и възрастни като част от мерките за предпазване от грип и други вирусни заболявания през зимата. При малки деца дозата е 1-2 таблетки дневно, а при възрастни, по 3 таблетки дневно от всяка сол. Шуслеровите соли могат да се съчетават с всеки друг тип терапия – конвенционална, хомеопатична, фитотерапия или акупунктура.

- Наскоро вие публикувахте първата си книга – „Живот без алергии? Мисията възможна“. Защо избрахте тази тема?

- Ако имате алергия, тя често е присъда до живот. Тъй като аз самата от ранно детство съм се борила с различни алергии, които прогресираха в годините, независимо от лечението, не исках да се примиря, че това са нелечими заболявания. Имала съм кожни, дихателни, очни и хранителни алергии. Като млад интернист алергичната ми хрема беше конкретният повод да се заинтересувам от възможностите на хомеопатичното лечение и това промени професионалния ми път.

Написах тази книга, за да споделя важна и неочаквана за мен информация, до която стигнах в резултат на работата си с моите пациенти и докато търсех най-ефикасното за тях алтернативно лечение. Тази информация е различна от всичко, което досега сте чували за алергиите. Например, за мен като лекар беше шокиращо да разбера, че алергиите са често провокирани или влошавани от инфекции или са резултат от други заболявания, за които повечето хора дори не предполагат. Много хора казват: “Аз имам само алергия“, а всъщност алергията е само симптом на друго тяхно заболяване. И когато се излекува това друго заболяване, алергичните симптоми намаляват.

Далеч съм от мисълта, че предлагам единствения и най-правилния начин на лечение. Има много пътища към здравето. Просто споделям с читателите най-доброто, до което аз самата съм успяла да стигна след 20 години търсене и работа в сферата на алтернативната медицина.

- Как стигнахте до тези изводи? Имат ли те научна обосновка?

- От 1991 година досега има множество научни проучвания за връзката между алергии и инфекции. Въпреки, че учени от различни страни доказват, че някои бактериални, вирусни, паразитни и гъбични инфекции могат да предизвикат или да влошават алергиите, това не е променило значително начинът, по който алергичните хора се лекуват.

Аз самата нямах представа за връзката между алергии и инфекции до преди няколко години, когато при мен започнаха да идват много тежки случаи на уртикария, които бяха на дългогодишно кортикостероидно лечение. Кортикостероидите са често използвани лекарства за лечение на алергии със сериозни странични ефекти при дълготрайна употреба. Пациентите идваха с надежда да преминат на някакво по-щадящо лечение.

За моя най-голяма изненада при всички тях открих паразитна инфекция, която след като беше излекувана, уртикарията изчезна и това позволи да се спре кортикостероидното лечение.

В началото ми се струваше абсурдно паразитите да причиняват алергични обриви, но когато случаите станаха повече от 50, за мен стана ясно, че това не е съвпадение и че най-вероятно паразитите отделят токсини, които силно дразнят кожата и водят до алергични обриви.

По същото време лекувах често бебета и малки деца с атопичен дерматит. Направи ми впечатление, че майките често споменаваха за стафилококова инфекция при тях още в родилния дом или в първите 2-3 месеца след раждането им. Изследването на децата с тежък атопичен дерматит почти винаги доказваше наличие на стафилокок. Излекуването му веднага водеше до намаляване, а понякога дори до спиране на обривите от атопичен дерматит.

Същевременно през годините се сблъсках с няколко случая на млади хора с новооткрита астма и при тях често се откриваше бактериалната инфекция микоплазма и/или гъбични инфекции. Излекуването на този тип инфекция водеше до силно намаляване на астматичните пристъпи и тяхното разреждане във времето.

Това ме накара да потърся научни проучвания на тази тема, както и винаги да проверявам за наличие на остри или хронични инфекции при моите пациенти с алергии. В книгата ми съм описала голямо количество научни проучвания по темата, както и моя собствен опит с инфекциите, които предизвикват алергии.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Дори една чаша вино или бира е достатъчна да наруши контрола над действията ни

Безвредно количество алкохол няма - дори малкото количество е достатъчно, за да компрометира чувството за контрол, съобщава сайтът Нюз медикъл нет, позовавайки се на резултатите от британско изследване. Авторите му от университета на Съсекс са установили, че дори само една халба бира или голяма чаша вино оказва подобен неблагоприятен ефект.

Д-р Янев: „При камъни в жлъчката, не бързайте с операцията. Екстракт от билки е новото откритие за справяне с проблема.“

Последното откритие на съвременната фитотерапия е продуктът Голфикст за разграждането на жлъчни камъни. Посредством продукта се разтварят холестериновите камъни в жлъчката и се намалява концентрацията на холестерол в жлъчката. Препаратът има мощно стимулиращо отделянето на жлъчка (холеретично) действие,

Каква операция е най-вероятно да претърпи мъжът над 60

Премахването на простатата е една от най-често срещаните операции, на които се подлагат мъжете над 60 годишна възраст наред с премахването на "перде" на очите (катаракта). Обикновено се пристъпва към трансуретрални резекции на простатата, но през последните години тази хирургия се замества от нова минимално инвазивна процедура,

Говорещ робот дава консултации на наркозависимите в рехабилитационен център в Гуанджоу

В гр. Гуанджоу говорещ робот помага като консултант на служителите при рехабилитацията на наркозависимите. Негова задача е да обслужва онези пациенти, които се чувстват неудобно да разговарят с живия персонал, информира Радио "Китай". „Tianche No. E", който изглежда като героя от анимационния филм „Baymax",

Експерт: Екстремните диети и хранителните добавки могат да бъдат опасни

Крайните диети - белтъчни или въглехидратни, могат да бъдат опасни и да доведат до влошаване на здравословното състояние, каза в интервю за БТА проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика. Експертът участва в националната конференция по хранене с международно участие, която се проведе наскоро край Варна.

8 часа седмично - оптималното работно време за психичното здраве

Британски учени установиха, че оптималното работно време за психичното здраве е осем часа седмично, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА. При такова работно време психичните проблеми намаляват с 30 процента в сравнение с безработицата или гледането на деца. Данни психичното здраве да се подобрява при повече работни часове през седмицата, няма.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Екстракти от куркума и джинджифил – последното откритие на науката срещу множество болести и в подкрепа на онкоболните

Знаете ли, че екстрактите от куркума и джинджифил се славят сред научните специалисти като едни от най-мощните познати до момента на човечеството билки със силни лечебни свойства. Проведени над 7000 хиляди изследвани безспорно потвърждават, че след тримесечен прием на екстракт от джиндифил хората се възстановяват от тежки заболявания като Рак,

Бял трън – най-добрият защитник на черния дроб

Белият трън е едно от най-добрите лекарствени растения, което притежава изключителни лечебни свойства, доказани през последния половин век в стотици научни изследвания. Неговото видово название е дадено в чест на Дева Мария. Смята се, че именно Пресвета Богородица е разказала на хората за лечебното действие на белия трън,

Новото „китайско сърце" е революция в лечението на сърдечна недостатъчност

Независимо разработена от китайски учени магнитна левитационна сърдечна система, наречена „китайско сърце", помогна на седем пациента със сърдечна недостатъчност да се върнат към нормалния начин на живот и даде нова надежда на милиони китайци, които страдат от заболяването, предаде "Радио Китай". „Китайското сърце" изненада чуждестранните

Ябълките и крушите могат да предизвикат алергии

Ябълки, круши, плодове с костилки и лешници могат да бъдат опасни за хора, които са алергични към цветен прашец, тъй като тези продукти провокират кръстосани алергии и причиняват т. нар. „орален синдром“, каза ръководителят на консултантския и диагностичен отдел по алергология и имунология в центъра по алергология в Москва Елена Бобрикова,

Вместо бутилка червено вино, или най-ценното от гроздовия сок в една таблетка

След успешни изпитания в лабораторията на успешния български пробиотик „ProViotic” съвместно със Софийския университет „Климент Охридски“ на пазара се появи революционна хранителна добавка. Това е иновативна комбинация, съчетаваща положителните ефекти на три съставки: • ресвератрол (вещество, произвеждано по естествен път от някои растения,

Симптом - болка в челото

По лицевата част на главата, в костите са разположени четири типа кухини, по-известни като синуси. Максиларните синуси са разположени по горната част на челюстите и участват в оформянето на скулите. Фронталните синуси се разполагат в двете страни на челото, зад и над очните ябълки. Етмоидалните и сфеноидалният синуси са зад носа и очите.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber