Ставното протезиране помага да си върнете активния живот

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7185537 Ставното протезиране помага да си върнете активния живот Ставното протезиране помага да си върнете активния живот www.24chasa.bg

Д-р Владимир Иванов е завеждащ отделението по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Софиямед“. Топспециалистът трупа опит на различни позиции в структурата на Военно медицинска академия, като от 2004 г. е началник отделение КОТРХ. Придобива правоспособност „Ендопротезиране на стави“ в Медицинския университет в София и притежава свидетелство за правоспособност за диагностични и терапевтични дейности под рентгенов контрол.

Д-р Иванов е завършил десетки курсове и мастъркласове по опративно лечение на фрактурите, ендопротезиране реендопротезиране на стави в Швейцария, Австрия, Германия, Словения, Великобритания, Испания, Гърция, Полша, Италия и България.

- Д-р Иванов, какво представлява ставното протезиране като интервенция в ортопедията и кога е препоръчителна?

- Ставното протезиране е хирургична замяна на увредени хрущялни повърхности на ставите с изкуствени компоненти. Протезирането на тазобедрената става е признато за най-успешната хирургична интервенция в ортопедията.

Ставно протезиране може да се извърши на много стави. Най-голямо приложение обаче има при тазобедрена, колянна и раменна стави. При показания на протезиране подлежат и лакътна, глезенна и дори стави на пръсти на ръката.

- Кога се стига до ставно протезиране? Какви са симптомите?

- Основната причина за ендопротезиране е увреда на анатомията на ставата. Тези увреди се дължат на ортопедични, системни заболявания, травматични увреди (вътреставни счупвания; мекотъканни увреди в ставите или около ставите) и развитие на туморни процеси.

Основните оплаквания на пациентите са болки в засегнатата става и ограничени движения. На по-късен етап се появаява деформация на ставата, която невинаги е забележима от болния. Настъпва и отслабване на мускулатурата около ставата, с което се уврежда допълнително функцията й.

Целта на протезирането е да се премахне болковият симптом, да се възстанови функцията на ставата за възможно по-дълъг период от време.

- Как протича самата интервенция, лесно ли се понася от пациентите?

- Оперативното лечение се извършва под анестезия (регионална или обща). В следоперативния период болният се изправя още на следващия следоперативен ден и провежда целенасочена рехабилитация за постигане на обем на движение в оперираната става и заздравяване на мускулатурата на крайника. При болни, подлежащи на планова оперативна намеса, предоперативната рехабилиотация е от голямо значение за постигане на по-добър краен резултат.

В момента се използват импланти с циментна и механична фиксация, като и двата типа имат своите показания и преимущества. Повърхностите на ставни компоненти са покрити със специални покрития с цел по-добър контакт и прорастване на костта в импланта. Голяма част от тях са от титаниева сплав, позволяваща извършване на ЯМР на пациенти, нуждаещи се от такова изследване при възникване на заболяване.

- А какви са новостите?

- Съвременен подход в момента е изработването на индивидуални компоненти на протезите или изработването на специфични за пациента инструменти с цел по-добро анатомично наподобяване на ендопротезата на естествената става.

- Има ли усложнения и в какво се изразяват? Как да се предпазим от тях?

- За съжаление ставното протезиране е съпроводено и с усложнения. Такива са „разхлабване“ на ставните компоненти, септично усложнение, счупвания на костите около ставите поради травматизъм. Има и други усложнения, които са по-рядко срещани или са специфични за дадена протеза.

Усложненията не представляват висок процент при тези оперативни намеси, но е същественно да бъдат диагностицирани навреме и да бъдат лекувани адекватно. От съществено значение поради тези причини е извършването на регулярни контролни прегледи при опериралия хирург.

- Има ли задължителни неща, които трябва да направят пациентите, преминали ставно протезиране?

- Извършването на целенасочена рехабилитация в следоперативния период е съществена част от оперативния процес. Целта на рехабилитацията е да приучи пациента с новото усещане за протезата, да възстанови отслабената мускулатура на крайника и да подобри обема на движение на оперираната става. Правилно проведена рехабилтацията води пациента до ранно връщане към трудовото ежедневие и социален живот. При пациенти, изпълняващи трудови задължения, протезирането позволява завръщане на работното място в рамките на 2 до 6 месеца. Определени ограничения има за хората, изпълняващи тежък физически труд. При възрастни хора протезирането прави възможно самостоятелното обслужване и подържане на социалните контакти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Папатаци тайно са внесли у нас опасна вирусна болест

Първо по рода си проучване откри голямо разпространение в 3 области – при над 50% от хората в тях. Вероятно десетки и стотици случаи на неуточнен асептичен менингит се дължат на Тоскана вируса. Хапали ли са ви папатаци? Знаете ли изобщо що за насекоми са? А че са внесли у нас неподозирана зараза? Папатаците пренасят вирус,

Профилактиката срещу алцхаймер с по-голям шанс, ако е още от 50 г.

Екип от лекари, социални експерти, пациентски сдружения и омбудсманът пишат национална стратегия Болестта на Алцхаймер започва 19-20 години преди очевидните проблеми с паметта и това е доказано в много проучвания. При разгърната клинична картина можем само до някаква степен да забавяме процеса. Към момента обаче няма дефинитивно излекуване

Доц. Сираков лекува мозъка през крака

Доц. Станимир Сираков е един от само 36-има лекари в света с европейска диплома по неврорентгенология.  Когато майка ти е майстор на спорта в ски бягането и те е възпитала от дете, че отговори Не мога и Не искам не се броят, няма ги, вероятно можеш да се реализираш в която си поискаш професия. За щастие на хората с най-тежки патологии на

Доц. Сираков от "Св. Иван Рилски" взе диплома, каквато имат само 35 лекари в света

Доц. Станимир Сираков от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ стана 36-ия специалист в цял свят с престижната европейска диплома по неврорентгенология, която се присъжда от новосформирания Борд по невроинтервенции. Целта на дипломата е да отличи тези специалисти, които имат опита и квалификацията да се занимават с ендоваскуларно лечение на най-сложните и

Има ли връзка между захарта и рака

Захарта е очакваният заподозрян за всички здравословни проблеми на съвременния човек и най-страшното обвинение е, че има връзка с рака. Информациите и съветите, посветени на “злодея” в диетата ни, са понякога толкова разнопосочни, че се объркваме. Какви са причините за съмненията? Когато ядем сладко, подхранваме ли риска за тумори?

Плевен води у нас елита на роботизираната хирургия

Медицинският университет – Плевен, ще покаже специална демонстрация на 3D обучение чрез излъчване на 3D хирургия на живо по време на ХI eвропейски конгрес по роботизирана хирургия в София през есента. Университетът спечели домакинството след сложна конкурсна процедура. В рамките на форума ще бъдат представени две операции на живо,

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Български учени разгадаха нова коварна фамилна болест

Те са в екип на неврогенетици от 8 държави. Това проправя път за генетични терапии Екип учени от България, САЩ, Иран, Белгия, Италия, Испания, Германия и Канада откри генетичен вариант на коварна невродегенеративна болест с мутации в гена UBAP1 - наследствена спастична парапареза. Тя се отличава с много ранно начало и тежка инвалидизация.

Фаталните случаи на рак на гърдата са намалели с 40%

Смъртността от рак на гърдата е намаляла драстично през последните години. Днес фаталните случаи са близо 40% под пика в началото на 90-те години. Въпреки че това може частично да се дължи на подобрена профилактика и ранното откриване, основна роля играе напредъкът в лечението. Следващата битка, която медицината се опитва да спечели,

С иновативен метод в болница "Вита" замразяват болката

Болката е алармата, с която тялото ни съобщава за внезапен или хроничен проблем. Бързото и ефективно лечение в повечето случаи се справя с острото състояние, но по-голямото предизвикателство пред лекарите е продължителната постоянна болка. Тя ни подлага на кръстосания огън от мъчителни физически усещания и свързаните с тях безсъние, депресия,

Модерни методи за лечение на гинекологични заболявания

Проф. Алпер Каралок е специалист гинекологична онкология в болници ЛИВ, една от най-модерните болници в Турция, специализира лапароскопска хирургия и минимално инвазивни методи за лечение в областа на гинекологията и уро-гинекологията, изследва оварилни злокачествени заболявания и злокачествени заболявания на ендометриума.

При сексуални проблеми жените все по-често поемат инициативата и водят мъжете си на лечение

Това, че съвременните жени са инициативни е известно и вече обичайно. Понякога инициативността им надхвърля дори тази при мъжете. Това има своето обяснение – за мъжа е трудно да признае съществуването на сексуални неуспехи и да ги назове като такива. Това положение обаче удря върху мъжкото му его и той го преживява болезнено.

Познавате ли синия враг на детските очи?

„Остави го този телефон, ще си развалиш очите“ – със сигурност или сме чували тази реплика, или сме я изричали. Не е новина, че дигиталните устройства увреждат очите в дългосрочен план. Но как по-точно се случва това и кой е виновникът? Проблемът е така наречената високоенергийна синя светлина. Всички знаем за UV лъчите,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber