Проф. Тодор Кантарджиев: Саламуреното ни сирене, суджуците, киселото зеле стимулират имунитета

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7178894 Проф. Тодор Кантарджиев: Саламуреното ни сирене, суджуците, киселото зеле стимулират имунитета Проф. Тодор Кантарджиев: Саламуреното ни сирене, суджуците, киселото зеле стимулират имунитета www.24chasa.bg

В сезона на грипа тези храни укрепват защитните сили на организма чрез лактобацили. Традиционната ни кухня е част от отговора защо през Средновековието у нас чумата убива по-малко хора, отколкото в Европа, казва проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, национален консултант по микробиология.

- Проф. Кантарджиев, във всеки колектив вече има хремави, кихащи, кашлящи хора, и грипът дойде, какво може да направим, за да подкрепим имунитета си?

- Да прекарваме повече време на чист въздух, да сме физически активни, да се грижим нивото на

витамин D

в тялото ни

да не пада

под минимума,

въпреки че е зима и кожата не може да го синтезира сама под въздействието на ултравиолетовите лъчи, да не прекаляваме с хранителни добавки и лекарства, а да се храним пълноценно.

Имунитетът е сложна система, която зависи и от

баланса на

полезни и вредни

микроорганизми

в червата

На помощ идват и пробиотиците, пребиотиците и симбиотиците.

Пробиотиците са микроби, които трябва да се заселят в човека – най-често в храносмилателния тракт, за да му осигурят борба с болестотворните микроби и добра имуномодулация. Такива добри микроби са някои полезни дрожди и някои полезни лактобацили. Пребиотиците са вещества, които подпомагат развитието на пробиотиците, а комбинацията от двете са симбиотиците.

- Кои храни могат по естествен път да ни колонизират с добри бактерии?

- Винаги с удоволствие давам като пример зрялото българско саламурено сирене. Традиционното

българско сирене

има два етапа

на узряване и

това му дава

предимство

Първият етап – ензимният, чрез който се пресича млякото, е характерен за всички сирена, наши и вносни. Българското саламурено сирене има и втори етап, при който специфични за региона лактобацили водят до доузряването му. А лактобацилите са най-полезните микроби за храносмилателните органи.

- Защо?

- Защото притежават най-голямо разнообразие на полезни антигени, стимулиращи имунната система на човека. Освен това имат антимикробно действие. За разлика от западноевропейските традиционни сирена, тукашните лактобацили още в процеса на производство на българското саламурено сирене унищожават вредните микроби, които неминуемо се съдържат в млякото. Това може да е част от обяснението защо по време на Средновековието, когато и хигиената много малко е приличала на днешната, епидемиите от чума например са вземали процентно много по-малко жертви, отколкото в Западна Европа.

Други естествени пробиотични източници извън киселото ни мляко са и някои български зимни храни като ферментиралите под въздействие на дрождите и лактобацилите туршии и киселото зеле. Както и типични български храни като суджуците, в които лактобацилите водят до консервиране.

- С какво можем да помогнем на организма, когато се чувстваме на ръба - нито си съвсем здрав, но не си и болен?

- Ако говорим за инфекциите през зимата, при поява на болка в гърлото е добре след всяко хранене да се хапва парче лимон.

- Напомнете - как да сме сигурни, че не е грип, а банална зимна инфекция?

- При грип бързо се стига до тежко увредено състояние.

Грип ли е,

човек губи

сили буквално

за час-два

Тогава първо се мисли за антивирусно лекарство.

Другите вирусни инфекции започват постепенно: започваш малко да кашляш, боли те гърлото, не ти е съвсем комфортно, на следващия ден кашляш повече, на третия направо се давиш – това не е грип. Достатъчно е белият дроб да се подпомага с отхрачващи лекарства, много течности, неголеми количества витамин С.

- Какво се разбира под неголеми количества витамин С?

- На организма са му нужни

75 милиграма

витамин С

дневно, няма

нужда от повече

Много от разтворимите таблетки например съдържат в пъти повече и ако човек използва такива, е препоръчително да не е постоянно, за да не натоварва бъбреците си.

- А билки?

- Използването на билките почива върху вековния човешки опит, те са се доказали в живота, но когато се прилагат грамотно и отговорно, особено ако човек ги пие продължително време. Както и при лекарствата, билките може да станат вредни и опасни, когато се изписват от неспециалист. Със сигурност човек няма да си навреди през зимата с някои от многобройните видове бонбони за смучене с билкови екстракти. В тях полезните растителни вещества са в подходящи комбинации и пропорции и водят до намаляване на колонизацията микроби в устата и носоглътката.

- Изчакваме с антибиотиците?

- Разбира се, неслучайна те са по лекарско предписание, не за профилактика или самолечение. Антибиотиците са лекарства, които спомогнаха да се лекуват много болести и така се увеличи продължителността на живота в цял свят. Но днес поради грешна или прекомерна употреба някои губят сила – редица болестотворни микроби стават резистентни, нечувствителни. Ако тенденцията не спре, ни чака мрачно бъдеще – хора ще умират от банални заболявания.

В търсене на отговор се стигна до идеята за

нов клас живи

лекарства -

елигобиотици

- Какво представляват те?

- Елигобиотиците са специално селектирани микроби, които чрез генетичната си активност могат да предадат на бактерии с висока резистентност свои плазмиди (генетични елементи) или други структури и така да ги унищожат. Проучва се приложението на умните лекарства основно върху микроорганизми, които показват устойчивост на лекарства. Предавайки им определени генетични елементи, елигобиотиците съдействат за ликвидирането на супербактериите.

Но възможността на тези живи лекарства от принципно нов умен клас да откриват определени бактерии и да ги унищожават избирателно има и допълнително предимство. Те няма като антибиотиците да убиват заедно с патогените и полезните микроби в организма. По този начин осигуряват и широк кръг имунни предимства за организма.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Какво ядат милиардерите

Ричард Брансън се храни с чай, Бил Гейтс нагъва бургери и кока-кола Те нямат проблем да наемат лични готвачи и съветници по здравословно хранене. Но кулинарните вкусове на най-богатите и предприемчивите в света са ексцентрични и дори граничат с безумието, пише “Бизнес инсайдър”. Достатъчно е да споменем Ричард Брансън,

(Не) яж много, да станеш здрав и силен

Ново меню в детските градини ще бори наднорменото тегло.  По-малко калории, но по-качествени. Това правило е ръководило авторите на новите норми за хранене на децата от 3 до 7 години, които посещават обществени заведения. Здравното министерство пусна за обществено обсъждане ремонта на наредбата за здравословно хранене на децата в детски заведения.

Високите жени живеят по-дълго

Теглото, съчетано с упражнения, също влияе на дълголетието Учени установиха, че размерите на тялото – височина и тегло, съчетани с физическа активност, влияят върху дълголетието, съобщава Си Ен Ен. Според резултатите от изследването това важи повече за жените, отколкото за мъжете. Дамите, които доживяват 90 години,

Експерт: За хубава фигура яжте всичко, но по малко

Калориите не бива да се броят, вредно е да се тъпчеш след 21 ч Професор Джайс Йо пристига в бистро “Дъбът” в Кеймбридж на колело, преглежда менюто и си избира гъста супа от лобстер и печен телешки дроб. Поръчва си и чаша вино. “Рядко ям дроб, а тук го правят добре”, казва преподавателят по генетика и неврология в Кеймбриджкия университет.

Гените определят успеха в училище

Не се харчете за скъпи колежи, няма да подобрят постиженията на децата ви, казва известен професор Успехът в знанието на децата не се определя от това дали учат в престижни частни, или в държавни училища, а зависи единствено от тяхната ДНК. Това полемично твърдение отправи към родителите известният американски психолог и професор по поведенческа

Как да се избавим от целулита

По-малко въглехидрати, активен спорт и масажи е тайната рецепта Ако намалите консумацията на въглехидрати и се заемете по-активно със спорт в комбинация с масажи със специален крем, можете да се спасите от целулита. Такъв е съветът на руски експерти, които обясняват пред РИА “Новости” методите за борба с отпуснатата кожа на бучки,

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Стероидите удрят в секса всеки втори маниак, увреждат сърцето, психиката черния дроб – струва ли си?

За риска предупреждават ендокринолозите: Някои от злоупотребяващите се отървават без тежки последици, но не знаеш в кой процент ще попаднеш.  При 40 процента от злоупотребявалите със стероиди дори след прекратяването на “помпането” се установява намаляване на либидото, а при 25 на сто – еректилна дисфункция, при висок процент - агресия.

Защо солта е насъщна

Без нея не могат нито тялото, нито небцето, стига да се спазва баланс Никое млекопитаещо не може да оцелее без сол. Дивите кози катерят чукари, за да ближат солени скали. Най-старият праисторически град в Европа, открит в днешна България – Солницата край Провадия, се е родил при солни мини. Там през 4700 г. пр. Хр.

Судоку забавя деменцията с 8-10 години

Учени доказаха: Логическите игри с числа подмладяват мозъка Хората, които играят судоку всеки ден, имат шанс да забавят стареенето на мозъка с 8 до 10 години. Такъв е изводът от проучване сред 20 000 души на екип от университета в Ексетър и лондонския Кингс колидж. Учените вече са доказали, че решаването на кръстословици изостря и освежава

Нов, трети фактор за хипертония при децата: екранната “дрога”

Генерален рисков фактор за хипертонията е напредването на възрастта, но в последните две-три десетилетия се отчита повишаване на относителния дял на децата и юношите с високо кръвно налягане. Тенденцията е световна, България не прави изключение, съобщи кардиологът проф. Йото Йотов от варненската университетска болница “Света Марина”.

Голфът трови богаташите с пестициди

Скъпите морски деликатеси пък ги “снабдяват” с олово и арсеник Богатите хора имат голямо количество пестициди в кръвта, защото играят голф. Баровците се тровят и с живак повече от останалите, тъй като се тъпчат с морска храна.  Тези сензационни разкрития направи в британския парламент известният токсиколог Майкъл Дипледж.

Защо учените се тревожат от “секса” между оралните и гениталните херпес вируси

Продължаваща рекомбинация на ДНК може да направи половите лезии устойчиви на лечение. Според Световната здравна организация повече от две трети от населението на света се заразява с поне единия от двата вида много разпространени херпесни вируса. Всички те причиняват инфекции, но поразяват почти диаметрално противоположни зони в тялото.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber