Проф. Постаджиян: Наследствено висок холестерол вдига до 10 пъти риска за инфаркт

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7155131 Проф. Постаджиян: Наследствено висок холестерол вдига до 10 пъти риска за инфаркт Проф. Постаджиян: Наследствено висок холестерол вдига до 10 пъти риска за инфаркт www.24chasa.bg
СНИМКА: Любомира Николаева

По фамилната история и комплексна оценка кардиологът решава каква да е терапията, обяснява проф. Арман Постаджиян. Той е професор по кардиология към Медицински университет – София, началник на отделение по кардиология към Клиниката по кардиология на столичната УМБАЛ “Света Анна”. Председател на Дружеството на кардиолозите в България в периода 2016-2018 г.

- Проф. Постаджиян, холестеролът влиза в активния речник на българина след 50-те, тогава ли се увеличава?

- Холестеролът е функция на обмяна на веществата, които приемаме с храната, и функция на индивидуалния ни метаболизъм. Има страни като Словeния, в които изследването на холестерола е част от скринингова програма, която се провежда на 5-годишна възраст, след която холестеролът се установява на сравнително стабилно ниво. За държава с неголямо население подобен скрининг е удобен начин за очертаване на предвидимите рискови групи какъв медицински и финансов ресурс ще ангажират.

В други държави вниманието към сърдечното здраве се заостря с натрупването на рискови фактори, част от които е холестеролът. Общата преценка е по риска и принципът съвпада с "откритието" на Мечо Пух – колкото повече, толкова повече. Натрупването на рискови фактори достига критичен предел за изява на сърдечносъдов инцидент около 50-те години на мъжа и към 60-те за жените. Това е класическата обща представа. Но има и изключения - когато един от рисковете е екстремно висок и започва да диктува хода на прогресията. Типичен пример е кръвното налягане, което е директно свръзано с мозъчния кръвоизлив. Друг типичен пример е екстремно високият холестерол, който много по-рано от очакваното би могъл да доведе до сърдечносъдов инцидент.

- Как данните от изследване на липидите в детството подсказват дали човек ще е в по-висок риск от инфаркт?

- Като всеки биологичен показател, холестеролът има леко променлива стойност. Акцентът е върху леко -

нивата се променят

много малко

в хода на живота

Това е в противовес на формираните у хората очаквания, че със строга диета биха могли да повлияят върху риска, свързан с високия холестерол. Около 15% от холестерола е свързан с храната, по-голямата част се образува от организма и “продукцията” зависи от индивидуалните особености и гените. Въпреки че водеща е наследствеността, при вероятност за ранни увреждания на кръвоносните съдове от “вътрешното” свръхпроизводство на холестерол съветваме пациентите да консумират по-рядко животински мазнини. Като цяло основната цел на ранния скрининг е да се откроят екстремните случаи на наследена предразположеност към много висок холестерол. До средна възраст тя не се проявява клинично. Високият холестерол не дава симптоми, не боли и може да бъде установен само чрез лабораторни изследвания. Ако човек попада в тази група, начините за контрол върху холестерола зависят от степента на риска.

- А тя зависи от генетични фоктори, които ни карат да произвеждаме свръхколичества холестерол?

- Гените ни са основен фактор. Напредъкът в генетиката и възможностите за генетичен анализ разшириха знанието в тази област. Има определени генни дефицити, които възпрепятстват не само метаболизирането на холестерола. Вече се знае, че влияят и наследствени особености, свързани с метаболизирането на въглехидратите, при което те се трансформират в холестерол. Понякога такиви генетични дефекти са в комбинация - носим не една, а няколко сходни мутации.

- А как се обяснява, че има хора с висок холестерол, чиито съдовете са чисти от плаки?

- С протектевните гени, които дават свръхзащита на стените на артериите им. Къде е точният баланс между риск и защита и кога ще се прояви - невинаги може да се каже. Днес говорим не за риск от холестерола, а за атеросклероза, предизвисана от лошия холестерол - LDL. Промени се и разбирането за т.нар. добър холестерол - HDL, за който се смята, че е хубаво да е повече. Оказа се, че и той не е единна фракция. Част от него ни пази, но

в HDL има и

проатерогенна

фракция

с отношение към натрупването на плака в артериите. Това обяснява защо е трудно да се прецени балансът само по изследване на липидни показатели. Подходът е комплексен, но консенсусните алгоритми акцентират върху изследването на нивата на лошия холестерол поради факта, че има много доказателства от практиката, клинични проучвания и генетични изследвания, че на него се дължат атеросклеротичните плаки. За добрия холестерол има само епидемиологични данни, че хората с по-високи нива имат по-малко сърдечносъдови заболявания, но генетиката не показва причинно-следствена връзка. А фармакологичните проучвания за повишаване на добрия холестерол завършиха катастрофално.

- Защо?

- Влияеха върху други показатели, които определят риска - например малко повишаваха артериалното налягане и това осуетяваше очакваното намаляване на сърдечносъдовите инциденти. Беше изоставено като опция за намаляване на риска и усилията се насочиха към контрол на лошия холестерол.

Има и вторичен показател, който в момента е много популярен – т.нар. нон-HDL, недобър холестерол.

- Как се определя той?

- Като махнем от общия холестерол добрия остават липидните фракции с потенциал да влязат в кръвната циркулация и да навлязат в съдовете. Особеният плюс на изследването е при хора с метаболитен синдром, леко пухкави, със захарен диабет. В този случай показателят ни дава по-широка представа кои липидни фракции извън лошия холестерол може да бъдат проатерогенни. Важно е, след като проследим лошия холестерол, да се обърне внимание на нон-HDL, който има по-голяма връзка с диетичния режим. В тази сфера има закономерности с потенциал да се превърнат в следващия таргет.

- Генетичните изследвания ли са ключ към доброто сърдечно здраве?

- Вероятността за лесни решения в медицината е минимална. Председателят на Европейското дружество по кардиология наскоро беше у нас и разказа за модерна практика в Холандия. За сребърна или златна сватба партньори си подаряват скенер на цяло тяло, за да се види какво е състоянието на съдовете им. Това е интересно, но човек получава диск със запис, който има смисъл при сериозна интерпретация. Няма да е сензация, ако човек над 60 г. има множество атеросклеротични отлагания по съдовете. Но ако няма симптоми, трябва ли да предприема нещо? Ако му дадем терапия – убедени ли сме, че ще помогнем в дългосрочен план? Готови ли сме да кажем, че хора без или със минимални промени са застраховани от сърдечен инцидент? И още: само установяването на нещо благодарение на напредъка на образната диагностика дава ли кардинални и едностранни решения? Същите въпроси са резонни и за генните изследвания.

По-безспорен е прагматичният подход. Ако говорим за холестерола – има поне 3 решаващи мутации, за които е ясно, че вървят с висок лош холестерол, но всички лечебни средства са ефективни при всяка от мутациите. Коя точно мутация имаш, е интересно за науката, но не променя подхода към лечението. Правилната терапия е съобразена със симптомите на пациента и зависи от опита на лекаря, подпомогнат във взимането на решение от необходимите изследвания. Еднакъв резултат може да е

нормален за един

пациент, а в друга

ситуация - тревожен

Затова целта е да оценим общия сърдечносъдов риск и да очертаем високорисковата група, към която да насочим терапевтични усилия. Смисълът е да се действа в асимптомната фаза, когато с малки дози лекарства най-често от групата на статините може да се постигне профилактика. На хората с нисък и среден риск може да е достатъчно да дадем съвети за здравословно хранене, движение, отказ от пушене. Но е важно и да проследяваме пациентите през определен период и при нужда да адаптираме терапевтичния план.

- Колко българи имат фамилен риск, лекуват ли се?

- Опитваме се да съберем данни основно чрез изследване на най-близките кръвни роднини на хора, които в ранна възраст – 30-40 г., преживяват инфаркт. По този каскаден скрининг сме потвърдили риск при около 230 души. Системата на профилактичните прегледи дава възможности да се установят най-грубо хората в риск. За прецизно категоризиране на риска трябва да се продължи с едно допълнително усилие, което обаче не е обвързано с допълнително финансиране.

Реално

в България

се заплаща лечение,

не профилактика

Но лечението на хипертонията е и профилактика на исхемичната болест на сърцето. Лечението на дислипидемията - също. Профилактиката е смислена, когато е върху високорисковите групи, а не върху код на диагноза за здрави хора.

- Какъв е рискът за сърцето на хора с фамилно свръхвисок холестерол?

- Рискът за инфаркт е до 7-10 пъти по-висок, отколкото при хората без генетични мутации. Много сериозно предупреждение за рискова наследственост, за лош генетичен отпечатък е, ако имат родител, брат, сестра, които са стигнали до инфаркт в ранна възраст. Разбира се, изискват внимание лабораторни изследвания с високи стойности на холестерола на пациента и неговите родственици. Тялото също дава известни видими сигнали – отлагане на холестерол около очите и по-рядко - около ретината, сухожилно отлагане на холестерол.

Холандия, която е единствената европейска държава, обхванала 70% от хората с фамилна хиперхолестеролемия, има този добър опит благодарение на комплексна методика, която отчита множество фактори извън поголовното генетично изследване. Оказва се, че при такъв подход доста точно може да се допусне наследствено висок холестерол и без скъпите изследвания. Към момента у нас в 7 кардиологични центъра в градовете с медицински университети работим в сферата на фамилната хиперхолестеролемия и вече се наблюдава ефект. Стъпили сме на философията, че бележката от лабораторията и референтните стойности в нея не може да са диагноза, те не знаят твоята история, историята на рода ти. Това е само показател, който сочи необходимост от консултация с кардиолог за оценка на рисковия профил и насочване към профилактика или лечение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Ефектът от стволовите клетки е клинично доказан само при болести на кръвта

Изпитват се в терапии при сърдечна недостатъчност, парализи, алцхаймер и други болести, но засега резултатите са неубедителни. Това, което прави стволовите клетки толкова особени, е, че те могат да се развият и диференцират в специализирани типове клетки. Ефектът от трансплантация на стволови клетки засега е клинично утвърден само при някои

София отдалечава сутрин колите от училища за по-чист въздух в клас

Проучване на качеството на въздуха в 50 училища от ЕС, сред които и софийски, показва, че много от показателите са близки или над граничните стойности. Децата по принцип са рискова група - по-ниският ръст ги излага повече на газовете от ауспусите на превозните средства, дихателните им пътища са по-широки и с едно вдишване поемат относително повече

Мъж на 42 г. в София и жена на 87 г. в Добрич с възпаление на мозъка от вируса Западен Нил

Нови 2 случая на западнонилска треска са потвърдени в специализираната референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му проф. Тодор Кантарджиев. Двамата са приети в болница с характерните симптоми на зася(гане на централната нервна система. Лечебните заведения са изпратили материали за изследване

Жена в Пазарджик с възпаление на мозъка от западнонилска треска

В специализираната референтна лаборатория потвърдихме западнонилска треска при жена на 56 години от Пазарджик. Доказаха се антитела към вируса, който причинява инфекцията. Това е шести случай за лятото, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.  Жената е с възпаление на мозъка.

Фейсбук и инстаграм стопират агитации срещу ваксините против морбили

При каквато и да е форма на интерес по темата потребителят ще е насочван към достоверни източници на информация Инициативата е част от усилията да се овладеят епидемиите от морбили в света Фейсбук и инстаграм въвеждат нова функция за борба с разпространението на анти ваксиналната дезинформация. Фейсбуk, която е собственик на инстаграм, обяви

Световен конгрес в София "валидира" успеха на щадяща смяна на аортна клапа и роботизираната хирургия

Трансплантацията вече е рутинно лечение, пациенти живеят пълноценно над 40 г. Но нуждаещите се от здрав орган са много повече от възможностите да се намери подходящ донор, медицината работи усилено в 3 посоки за създаване на изкуствено сърце.  Прилагането на новостите в медицината е цел на всеки лекар,

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

1/3 от всички българи с рядката генетична болест на Фабри са от село Борино

Повечето са роднини, лекуват ги с над 3 млн. лв. на година 12 души, страдащи от много рядката болест на Фабри, са от родопското село Борино. Те са около 1/3 от всички българи с тази диагноза. Допреди няколко години са били половината от хората с това заболяване у нас. Болестта на Фабри се среща при по-малко от 1 човек на 100 000 души население

Доц. д-р Калоян Давидов: Нашият екип е първият „събрал“ понятията простата и лазер в медицинската практика в страната

Кога трябва да започнат профилактичните прегледи на простатата, какви са симптомите на доброкачествената хиперплазия и кои са най-модерните и щадящи методи за лечението ѝ, споделя доц. Давидов - ръководител на екипа, въвел лазерната хирургия на простата в България преди 12 години Вече 12 години в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се прилага

Високото кръвно и холестерола вече имат решение! Професор Здравков препоръчва мощен билков комплекс за справяне с хипертонията

„Препоръчвам на своите пациенти Кардиоксин при хронично високо кръвно и увредена кръвоносна система. Особено подходящ е за хора с прекарани инсулти и инфаркти, които са застрашени от повторен рецидив. За създаването на Кардиоксин, българските учени са похарчили цели 4 години. Откритието на годината беше номинирано за международна награда.

Д-р Сибила Маринова - МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”: Има нужда от повече подготвени координатори по донорство

5 от 10 реализирани донорски ситуации у нас за 2019 г. са от великотърновската болница Списъкът на хората, за които трансплантацията на орган е единствен шанс за живот у нас, нараства. По последни данни чакащите са 1139. От началото на 2019 година успешно реализираните донорски ситуации в България са 10

Започната навреме, рехабилитацията спестява над 60% от разходите за лечение

Във всички европейски държави терапията на пациенти, прекарали инсулт, продължава от 20 дни до 4 месеца. У нас касата плаща 2 пъти годишно за 7 дни, казва ръководителят на Клиниката по физикална и рехабилитационна - Проф. Илиева, на пациенти с какви заболявания помагат физиотерапията и рехабилитацията

В Плевен спасиха бременна с карцином и първото бебе (Обзор)

Премахване на маточната шийка заедно с тумора в ранна бременност и серклаж за износване на плода се прави за първи път в България След няколко месеца - преждевременно, но с пораснал плод, са направени две операции - секцио и отстраняване на матката с лимфна дисекция Млада бременна жена и първото ѝ бебе бяха спасени навръх Голяма Богородица

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber