Чл.-кор. проф. Николай Цанков предизвика световната дерматология с нова хипотеза за псориазиса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7055826 Чл.-кор. проф. Николай Цанков предизвика световната дерматология с нова хипотеза за псориазиса Чл.-кор. проф. Николай Цанков предизвика световната дерматология с нова хипотеза за псориазиса www.24chasa.bg
Проф. Цанков показва последното издание на неговата монография за псориазиса като системно заболяване. СНИМКА: Любомира Николаева

Допуска се съществуване на вид псориазис, свързан с туберкулозната микобактерия, който може да бъде контролиран с антибиотик за белодробната болест. 

Всеки 24 часа човек губи около 1 000 000 епидермални кожни клетки. В същото време в дълбочина се създават нови, които избутват стареещите по-горни, докато на свой ред започнат окончателно да не се затрудняват от изпълнението на функциите си, умират и отпадат. Това е естественият алгоритъм за обновяване на кожата, но понякога нещо в него се обърква (какво точно, не се знае) и се стига до

свръхпродукция

на непълноценни

кожни клетки

Образуват се удебелени зачервени зони, покрити с люспести плаки – външната очевидна изява на заболяването псориазис. То е познато от древността, за него се говори още в Библията и вероятно съпътства човека, откакто той съществува.

Представата, че за грешката в нормалния цикъл на растеж и обновяване на клетките е “виновна” самата кожа, е остаряла. Модерната концепция, до която българската дерматологична школа в лицето на проф. Никола Ботев, доц. Нели Кирякова, доц. Любомир Дъскарев стигна още по социалистическо време, но поради капсулирането на двата лагера не успява да публикува в световните издания, е, че

псориазисът е системно

(на целия организъм)

заболяване

Това обясни член-кореспондентът на БАН проф. д-р Николай Цанков, дмн, дерматолог с над 380 научни публикации в наши и чужди издания, член на бордовете на 4 научни организации и академии в Европа, почетен член на 17 научни дружества и академии в Европа и САЩ, почетен председател на Българското дерматологично дружество, един от излъчените от читателите на вестника специалисти в лигата “Лекарите, на които вярваме”. Проф. Цанков има над 40 г. опит в изследването и лечението на псориазиса и е един от първите учени в света с публикации и монографии за псориазиса като хронично възпалително системно заболяване.

“Като главен гост-редактор на авторитетно американско научно списание с участието на доц. Жана Казанджиева и доц. Развигор Дърленски издадохме 2 книжки, озаглавени “Системни ли са кожните заболявания?”. В тях включихме 7 български автори. Публикувахме и една от първите статии за псориазиса като системно заболяване. Поради големия интерес към списанията подготвяме и предстои през 2019 година да издадем трети брой”, разказа проф. Цанков. През годините концепцията, която той застъпва, се доказва и днес вече навсякъде в света се приема, че псориазисът е системно заболяване.

В публикация в последния брой на американското списание “Медикъл хипотезис” българският учен съвместно с неговия ученик д-р Иван Гроздев правят нова крачка за разгадаването на псориазиса.

Българските дерматолози допускат съществуването на вид псориазис, предизвикан от туберкулозната микобактерия, който може да бъде контролиран с един от основните медикаменти, използвани в комплексното лечение при различните форми на белодробната болест. Проф. Цанков и д-р Гроздев са първите в света, които прилагат с добър резултат антибиотик за лечение на псориазис. Първоначалната логика за използването на антимикобактериално средство с активна съставка рифампицин е, че заболяването се подклажда от възпалителен процес и потискането му ще доведе до контрол над симптомите.

Изкристализирането на хипотезата се катализира от изненадващото изчезване на псориатичните плаки при двама мъже, докато се лекуват от туберкулоза.

“Те имаха афинитет към алкохола и всъщност псориазисът им беше последна грижа, не му обръщаха никакво внимание и не прилагаха каквото и да е лечение. Изненадващо, без да го бяха искали или очаквали, за тях ефектът от едногодишната терапия се оказа две в едно.

С излекуването

на туберкулозата

изчезнаха и 

клиничните прояви

на псориазиса.

Ние допускаме съществуването на псориазис, свързан с туберкулозата, който може да бъде успешно контролиран с антибиотика от групата на рифампицините”, разказа проф. Цанков. След публикацията на хипотезата в авторитетното научно списание му се обаждат чужди учени, които смятат хипотезата за перспективна. На провеждащия се в момента 27-и конгрес на Европейската академия по дерматология и венерология професорът ще чуе

още мнения

от елита в

специалността

С напредването на знанията за псориазиса се убеждаваме, че той не е едно заболяване, а има множество клинични типове. Това се обуславя от мултифакторната му природа и широката гама от съпътстващи проблеми, които заболяването поражда. Може да се установи засягане на сърдечносъдовата система, промени в метаболизма на мазнините, захарен диабет, чернодробни, ставни, чревни и много други заболявания буквално във всяка система на организма.

Най-вероятно и туберкулозната микобактерия е един сред многото фактори, които може да предизвикат появата на псориазис, обясни ученият.

Медицината очаква с разкриването на механизмите, по които заболяването се отключва, клиничната практика да се приближи и до излекуването на псориазиса.

“Ако някой днес докаже, че дефинитивно е излекувал псориазис, със сигурност ще бъде удостоен с Нобелова награда. Такава терапия се търси, но, за съжаление, успехът не се вижда на хоризонта. Още по-малки надежди може да се възлагат на ширещите се митове за лечение с гладуване, билкови отвари, чудодейни мазила с незнайно съдържание. Резултатите от научните усилия заболяването да бъде победено на собствения му терен са далече от мечтаното.

Но при някои форми има добри постижения, включително у нас. Публикували сме заедно с мои ученици резултати от лекарствени терапии и климатолечение, в които българската дерматологична школа има голям опит - обясни проф. Цанков.

Най-перспективни към момента са новите биологични терапии. Те са голяма крачка напред, защото осигуряват реален контрол на заболяването и дават на пациентите качество на живот, за каквото допреди 10-ина години не сме се надявали. При повечето вече е възможно

с 1-2 инжекции месечно

заболяването да се държи

неактивно и хората

да се чувстват здрави.”

С прилагането на биологичните средства обаче при някои от болните се отключва туберкулоза. Това става причина всеки предлаган за такова лечение предварително да бъде проверен с манту и квантиферонов тест за предразположение за туберкулоза.
Следващият голям пробив в битката с тежките форми на псориазис се очаква от имунотерапиите – самостоятелно и в съчетание с другите лечения.

В по-леките случаи със засягане на малки участъци от кожата се постигат много добри резултати чрез климатолечение край морския бряг (таласотерапия). Световният еталон са санаториумите край Мъртво море, но идеални условия за това има у нас в Тузлата близо да Балчик . Там природата е създала по естествен начин условия, които с човешки усилия не може да се осигурят - перфектно

съчетание на въздействието

на солите в морската и

минералната вода в района,

лечебната кал от лиманното

езеро, ултравиолетовите лъчи 

Проф. Цанков напомни и необяснима на сегашния етап на развитие на науката феномени на продължителна ремисия без лечение на псориазиса, които лично е наблюдавал.

Алпинист живее 23 г. без рецидив

след пълно изтощение в условията

на екстремен студ

при изкачване на планински връх. А дълго време след алергичен шок от лекарство друг пациент няма никакви кожни прояви от заболяването. Защо и по какви механизми при тези хора се случва дълга ремисия без терапия? И само гранични изпитания или и по-обикновени житейски условия може да послужат за цяр? Отговорите предстоят.

Засега опитът е показал, че човек може да си помогне донякъде, като поддържа

нормално телесно тегло,

ограничава мазните храни,

пушенето и алкохола - особено 

червените вина заради танините,

и минералните води

с литий в състава им.

Псориазисът се влошава и от някои групи лекарства, главно бета-блокери, АСЕ инхибитори, медикаменти с литий, антибиотици от групата на тетрациклините, обясни проф. Цанков. Той препоръчва хората, които освен псориазис имат и други съпътстващи диагнози, да обсъждат медикаментозните терапии за тях с лекуващите ги специалисти. Целта е доброто лечение на второто заболяване да не влошава псориазиса.

За хората, които за първи път се срещат с човек с псориазис, проф. Цанков уточнява, че това не е заразно заболяване и пациентите не могат да им навредят. По-скоро те са жертва – на стигмата, казва професорът. Той напомня, че хората с псориазис доказано имат по-лошо качество на живот дори от онкологично болните, защото плаките често са по видимите части на тялото и това ги подлага постоянно на дискретни или неприкрити погледи, а нерядко и на обидни коментари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Устойчиви на антибиотик супербактерии ще убиват повече хора от рака

За това предупреждава СЗО в прогноза за 2050 г., ако не се спре тенденцията за неразумно приложение на медикаментите.  Най-често се прекалява с “удобните” групи лекарства от трето поколение, които се вземат веднъж на ден. Антибиотичната резистентност е причина за близо 700 хиляди фатално завършващи инфекции в света и 33 хиляди смъртни случая в

Свърши ваксината за грип, внасят спешно (Обзор)

Интересът към профилактиката надмина очакванията. Фирмите са изненадани - до този сезон се ваксинираха едва 2-3 процента от българите.  От цялата страна има сигнали, че ваксините срещу грип в момента са изчерпани или свършват. Но имаме уверението на представителите на компании производители, че възможно най-бързо ще се осъществи допълнителен внос.

Неспокоен сън - първи симптом, че детето се разболява

Не бързайте със свалянето на температурата, ако не е много висока. Тя подпомага справянето с инфекциите Инфекциите на горните дихателни пътища като кашлица и хрема са най-честата причина за посещение на лекар при децата и отсъствието им от ясли, детска градина и училище, особено през есента и зимата.

Д-р Мариана Контева, Аджибадем Сити Клиник Бургас: Сърдечната недостатъчност е сред най-мощните убийци на съвремието

- Д-р Контева, кое ви провокира да участвате в кампанията „Живот със сърдечна недостатъчност“? - Провокира ме невъзможността да лекуваме и помагаме на пациентите, които при първата ни среща вече са достигнали до крайни стадии в заболяването. Сърдечната недостатъчност не е толкова атрактивна и „модерна“ като инфаркта и инсулта, но не забравяйте,

Д-р Мария Иванова: В сезона на грипа алергиите към лекарства зачестяват

При активна кашлица и пристъпи на задух у дома търсете причината в плесента. Тя е проблем за около 80% от жилищата, казва алергологът от ВМА - Д-р Иванова, как се отрази меката есен на хората с алергии? - Алергията е състояние на имунната система, а дали ще се развие като болест, зависи от много фактори - дори и от нас самите.

Отстраняват безкръвно аденом на простатата

Безкръвни операции на аденом на простатата се извършват вече и в Университетската болница за лечение на онкологични заболявания - София. Това стана възможно, след като Клиниката по урология получи като дарение лазер от най-ново поколение за лечение на заболявания на простатата и пикочната система. Той е първият от толкова висок клас за цяла

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Атакуват чрез светлина отвътре рака на гърдата

Американски онколози разработват принципно нов вид нетоксична фототерапия - може да е факт до 10 г. Все по-успешни нови терапии дават шанс на жени с рак на гърдата, медицината вече се цели в над 10-годишна преживяемост, но прогнозите при развити метастази са по-често обезсърчаващи. През последните години към класическите лечения – хирургия,

Нови и за света операции при рак прави д-р Димитър Пенчев - млад лекар на годината

В гимназията го увличат компютрите, пристрастява се към екстремни спортове и ветроходство, свири на китара, но продължава семейната традиция като 4-о поколение лекар и днес е удовлетворен от избора си. Във фамилията на д-р Димитър Пенчев почти всички са се посветили на медицината. Лекари са прадядо му, дядо му, баща му, леля му е медицинска сестра.

Д-р Персиан Буков, Sanofi Pasteur: Грипът убива повече хора, отколкото пътните инциденти

Ваксините са най-ефективният метод за превенция срещу вирусите, казва мениджърът „Бизнес операции“ на Sanofi Pasteur за България - Д-р Буков, колко сериозна заплаха е грипът и защо често се подценява? - Много често хората бъркат грипа с настинка. Да, те имат сходни симптоми, но всъщност грипът е тежко инфекциозно заболяване,

Хроничният тонзилит може да доведе до проблеми с бъбреците и сърцето

Д-р Ивета Иванова е специалист „Уши, нос, гърло”, с 28-годишен стаж по специалността. Практикува в Диагностико-консултативен център „Неоклиник”. - Д-р Иванова, ангината е едно от често срещаните през студените месеци заболявания. За колко време обичайно преминава тя и кои са знаците за настъпили усложнения?

33 болници преглеждат безплатно за рак на гърдата

Целта е да намаляват розовите балони, които политат към небето през всеки октомври в памет на жените, неуспяли да се преборят със заболяването. 1200 розови балона полетяха към небето в сряда в памет на българките, които за година губят битката с рака на гърдата. Събитието е част от профилактична кампания, инициирана от Първа САГБАЛ “Света София”.

Генетични тестове и нови терапии подобряват шанса при рак на белия дроб

Риск са пушенето, мръсният въздух, химикали. В много случаи симптомите се появяват отчетливо чак в късен стадий. Най-честите рискови фактори за рак на белия дроб са тютюнопушенето, хроничната обструктивна белодробна болест, замърсяването на въздуха, някои химикали, азбестът, радиацията, фамилното предразположение.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber