Промениха ли се правилата за миене на зъбите?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7037364 Промениха ли се правилата за миене на зъбите? Промениха ли се правилата за миене на зъбите? www.24chasa.bg

Учили са ни, че е най-добре зъбите да се мият след всяко ядене, четката да се мокри преди миене, старателно да се изплаква пастата, да се ползва често вода за уста срещу междузъбни кариеси. А напоследък се появяват в интернет различни и противоречащи си съвети, включително един, който силно ме озадачава - устата да не се изплаква от пастата. В коментари за това българка, която живее от години в Англия, обяснява, че и тя била изненадана от такава препоръка, когато там завела за първи път децата си на зъболекар. Какво мислят специалистите - трябва ли да си променим навиците за миене на зъбите и поддържане на добра хигиена на устата? Това пита читателката на вестника Диана З. от София, майка на 10-годишна дъщеря.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти.

Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло.

Може да ги задавате на

телефон 02 942 25 62

и чрез имейл

Lnikolaeva@24chasa.bg

Съветите и позициите на специалистите се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност.

На въпроса на читателката отговаря един от възможно най-подготвените по темата специалисти - проф. Милена Пенева, дм, ръководител на Катедрата по детска дентална медицина, преподавател на студенти по дентална медицина: 

Първият факт, който трябва да се разбере и да се запомни, е, че поддържането на устна хигиена може да ни осигури до голяма степен орално здраве и да ни спести много страдания и средства.

Вторият - плаковият биофилм (разговорно наричан плака), който се образува върху трудните за почистване места, е причина за основните орални заболявания – зъбния кариес и неговите усложнения и пародонталните заболявания.

Плаката

се образува лесно,

но се прикрепва

изключително

стабилно

и отстраняването на този биофилм изисква усилия.

Третият и може би най-важният е, че всеки от нас е отговорен за здравето на зъбите и цялата си устна кухина.

От нас зависи дали ще си осигурим здраве, или ще позволим да се развият заболяванията, които могат да бъдат свързани с ежедневни проблеми и страдания.

Необходимо е да се спазват само няколко основни правила:

1. Зъбите трябва

да се почистват

два пъти на ден

Най-ефективно е вечерното измиване на зъбите, което трябва да става преди лягане, за да осигури чисти зъбни повърхности през цялата нощ. Вечер слюнката става по-вискозна и прикрепя всяка останала хранителна частица – храна за микроорганизмите.

2. Сутрешното измиване е също важно, защото то трябва да отстрани сгъстената слюнка по зъбните повърхности, която е чудесна среда за живота на микроорганизмите. Има обсъждане за ефективността на измиването: веднага след събуждането или след закуска.

И двата начина имат своите предимства и недостатъци, но

по-правилно е да се

измият веднага след

събуждане, а след

закуска устата само

да се изплакне

с вода - тъй като зъбните повърхности са добре почистени, остатъците от закуската лесно могат да се отстранят от тях.

3. Времето за

измиване на

зъбите трябва да

е около 3 минути

Това е установената продължителност, за която се осигурява оптимална хигиена. Неглижирането на това правило води до недостатъчно почистване.

4. За ежедневна употреба трябва да се използват

средно твърди четки

с малки размери

на главата,

за да може да се достигнат дори трудно остъпните последни зъби. Най-добре е да се избират четки, космите на които са разположени в снопчета с различна височина. Това помага за навлизането им в междузъбните пространства и за почистване на труднодостъпните зони.

5. Най-добре е

всеки да има

две четки за зъби –

отделни за сутрешно

и вечерно измиване

Смисълът е да се осигури достатъчно време за изсъхването им след употреба. Всяка влажна четка е среда за живот на микроорганизмите. Освен това влажните косми на четката намаляват силата за остъргване на стабилно прикрепената зъбна плака.

За да не се бъркат, за улеснение се препоръчва двете четки да са с различен цвят или форма.

6. Четката старателно се измива след зъбното почистване и

се оставя в чашка

с миещата

част нагоре,

за да може да изсъхне до следващото миене.

7. Преди използване

пастата се поставя

върху сухата четка, за да се използва по-голямата ефективност и сила на космите при хигиенната процедура.

8. Четките за зъби

трябва да се

сменят на 3 месеца

Дори при идеална грижа за тяхното грижливо съхраняване и хигиена това е периодът, след който космите губят най-добрата си функционалност.

9. Зъбната паста

трябва да

съдържа флуор,

тъй като той е средството за следпробивната минерализация на емайла и за реминерализацията му след начална деминерализация. (Казано най-просто - за поддържане на необходимия минерален състав на емайла - външния най-твърд слой на зъба, който го пази от заболявания.)

След завършване на процедурата

устата се измива,

за да се отстрани

остатъчното

съдържание -

не се поглъща

Това е и причината на малките деца да не се дават флуорни зъбни пасти, докато не затвърдят навика си да плюят съдържанието на устата.

Мненията за поглъщане на пастата са свързани с комбинирането на екзогенното (външното) с ендогенното (вътрешното) действие на флуора след поглъщането му. От това сме се отказали, тъй като днес в храната и питиетата има достатъчно скрити източници на флуор, които няма как да се контролират. Освен това екзогенното действие на флуора е достатъчно при ежедневна употреба.

10. Пастата за зъби

трябва да се сменя

на три месеца,

за да не се допуска адаптиране на микроорганизмите към активните съставки на пастата.

11. Почистването на зъбите трябва да става с изградена система –

да започва от

едната страна на

едната челюст и

кръгово да обхване

всички зъби Почистването трябва да обхване всички зъбни повърхности – външните, вътрешните, дъвкателните. Най-ефективните движения са кръгообразните, но всеки трябва да получи консултация от лекуващия дентален лекар за най-подходящата за него комбинация от движения.

12. С обикновена

четка за зъби

не може

да се почистят

недостъпните

междузъбни

пространства,

които са причина за скрити кариозни лезии. Ето защо тези повърхности трябва да се почистват със зъбни конци след почистването с четка.

Така че - не, правилата не са променени. Може би не са достатъчно осъзнати.

Спазването им заедно с основните правила за храненето, могат да осигурят орално здраве, хубава усмивка и добро самочувствие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Рестартирай тялото си с шейкове

Важно е не колко калории приемате, а откъде идват те Никакви физически упражнения не могат да оправят пораженията, които нанасяте на тялото си с вредните храни. Важното е не колко калории приемате, а откъде идват те. 1400 калории от бял хляб например не могат да се сравнят със същото количество от сьомга. И не забравяйте разнообразието.

2 щама грип: единият по-лош за младите, другият - след 55 г.

Усложненията при Н1N1 по-често са неврологични, при H3N2 - белодробни. На въпроса кои хора са по-уязвими за тръгналите 2 щама на грип у нас черният хумор отговаря: има за всички. И двата са от А тип. Преведено в практическа мярка, тези вируси са с потенциала да пораждат пандемии. В исторически план това се случва 3-4 пъти за столетие и винаги

Диетата “Аткинс” заменя въглехидратите с пържола

Диетата на американския кардиолог стана библия на холивудските звезди Интересът към нисковъглехидратната диета на американския кардиолог д-р Робърт Аткинс достигна апогей през 70-те години на миналия век, но после специалистите започват да ѝ приписват повече вреди, отколкото ползи. През 1972 г.

Студ+вятър+ниско атмосферно налягане = риск за сърцето

Грипът и другите вирусни инфекции на дихателните пътища вдигат 6-кратно заплахата от инфаркт Студеният сезон още не е дошъл астрономически, но едва ли някой се интересува от това, докато тук и сега зъзне навън. След разглезващо топлите септември и ноември в цяла България вече цари истинска зима. Ще подценим ситуацията,

Проф. Тодор Кантарджиев: Саламуреното ни сирене, суджуците, киселото зеле стимулират имунитета

В сезона на грипа тези храни укрепват защитните сили на организма чрез лактобацили. Традиционната ни кухня е част от отговора защо през Средновековието у нас чумата убива по-малко хора, отколкото в Европа, казва проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, национален консултант по микробиология. - Проф.

Как да се храним при висок холестерол?

Слаба съм, здрава, а ми откриха висок общ и лош холестерол при триглицериди в норма. Трябва ли да спазвам диета и ако се налага, каква да бъде тя, пита читателка на 57 г. от София. “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Откъде СЗО знае какъв грип ще ни мъчи

Тази зима ще ни дебнат освен 2 стари щама и новите “Сингапур” и “Колорадо”. Прогнозата за северното полукълбо се прави с анализ какъв грип напредва от южното полукълбо към нас. Изненадващо тази година интересът към противогрипните ваксини у нас е по-голям от вноса. И въпреки това в разговори много хора признават,

Диетата на д-р Търнър балансира хормоните

По този начин се постига дългосрочно отслабване Неин автор е лекарката натуропат Наташа Търнър, а целта ѝ – регулиране на хормоните, а оттам и дългосрочно отслабване. Хормоналният дисбаланс, предизвикан от стрес и токсини, затруднява свалянето на килограми дори и когато спортувате и намалите храната, обяснява канадската специалистка.

Испания иска гаранции за Гибралтар в проектоспоразумението за Брекзит

Испания няма да подкрепи проектоспоразумението на Европейския съюз за Брекзит, ако не бъде изяснено, че Мадрид ще може да преговаря за бъдещето на Гибралтар пряко с Великобритания, заяви днес испанският външен министър Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс. Мадрид иска в сделката за напускането на Великобритания да се казва ясно,

Проф. Кантарджиев: Грипът може да се появи до 10-ина дни след застудяването

l При ниски температури сме уязвими заради намаляването на кръвта в лигавиците – имунните клетки също намаляват. l Тревожен симптом при грип е синкав оттенък на лицето. l Ваксините поевтиняват, ако се купят на едро и се пакетират на място. l Грипът се различава от другите зимни вирусни инфекции по бързината, с която сваля на легло, треската,

Световната мания НАПРАВИ СИ СЛАЙМ добавя нови алергии

Свръхреакцията към текстилни бои дръпна до 2-о място lпо честота сред контактните алергии, измести кобалта. Ако нямате дете в начална училищна възраст, ще се изненадате, че в топ 3 на търсенията в интернет “Как да си направя... ?” се нарежда слаймът, популярен у нас като желе за игра. Към момента след въпроса излизат над 100 милиона отговора Никой

Как да укрепим имунитета си за студения сезон?

Трябва ли да се вземат витамини за по-добра защита от болести, как да укрепим имунната си система в навечерието на идващите студени месеци, пита читателката ни София Н. “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber