Горещината активизира стършелите. Как да се пазим

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7037330 Горещината активизира стършелите. Как да се пазим Горещината активизира стършелите. Как да се пазим www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Гладни са, не се интересуват от нас, а от храната ни. Имитация на дъжд и бутафорни гнезда може да ги държат надалече.

Идеален комфорт за осите осигури сухото горещо време, което цяло лято мъчи Централна и Северна Европа. У нас жегата дойде през август и рязко активизира жилещите насекоми през последните седмици. Основната причина е, че при високите температури по-трудно намират храна в естествени условия, а, от друга страна, хората им я поднасяме наготово с хранене на открито, обработка на реколтата от плодове, приготвяне на улична храна буквално на всеки ъгъл в градовете.

Особено плашеща е срещата с най-едрите представители на семейството на осите - стършелите. За тях се твърди, че жилят най-люто. Видовете, които се срещат у нас обаче, не са от екстремно опасните.

Ако човек не е алергичен към отровата на пчели и оси, реакцията е само обичайният оток и болка в мястото на забиване на жилото, неприятно е, но няма основание за притеснение.

При алергичните хора отговорът на ужилването в различна степен обхваща цялото тяло, включително с анафилактичен или алергичен шок. Възможен е дори кардиотоксичен ефект, ритъмна смърт на сърцето. Рискът е по-изявен, когато ужилването е върху голям кръвоносен съд в областта на главата.Това е условие за бързо абсорбиране на отровата, която освен алергична реакция предизвиква и токсична. Това обясни за "24 часа" доц. д-р Маргарита Гешева, дм, началник на Клиниката по токсикология на университетската болница “Пирогов”, национален консултант по клинична токсиколгия и републикански консултант по спешна медицина.

По епидемиологични данни от държавите, в които честотата на алергията е изследвана, се съобщава средно за 3 на сто души.

Хората с този проблем са обучени от лекарите си какви средства за първа помощ да носят за всеки случай и как да ги прилагат.

Невинаги реакцията

към отровата на пчели

и оси се проявява

при първо ужилване

обаче. При хора с предразположение това може да стане и при следващи инциденти. В тежки случаи кризата се развива в рамките на 5-15 минути. При симптоми на токсо-алергична реакция с драстично падане на кръвното веднага трябва да се търси медицинска помощ. Универсалният подход е да се приложи адреналин.

Доц. Гешева препоръчва на открито да не се пият сладки напитки и бира от бутилка поради риска да е влязло жилещо насекомо. 

За децата, а и за възрастните най-безопасно е да използват предварително затворени с капак чаши с малък отвор за тясна сламка. И пак да гледат. Ужилването около или в устата и по езика предизвика бурна реакция дори при хора, които не са алергични. Причина е отокът, който ограничава дишането и в тежки случаи може да доведе до задушаване.

Опасни са и многобройните ужилвания едно сред друго. Пчелата не може да повтори - тя оставя жилото си и умира, но всички видове оси - да. Специалистите по насекомите убеждават, че дори най-страховитите жилещи  - стършелите, нападат човека само ако се чувстват заплашени. Като заплаха възприемат ръкомахане, резки движения, панически бяг, опити да бъдат хванати или убити. Иначе целта им е това, което ядем и пием. По време на горещини те по-трудно намират нужните им храни в природата и не могат да задоволят нуждите си от въглехидрати (захари) и белтъчини.

Затова са

привлечени от сладкиши,

плодове, сокове, но осите се

навъртат и край барбекюто

Белтъчините са им особено нужни за създаване и отглеждане на потомство. А захарите - като базова енергия. Много хора имат чувството, че това лято стършелите са по-настървени, а отровата им е по-люта. Съставът и концентрацията на токсините не са променени, просто човек е по-уязвим при екстремните температури - 

сърцето ни и системата

за терморегулация са

принудени да

работят повече

Дори самата кожа е по-чувствителна при горещо време и възпалителният отговор от ужилването е по-бурен. Мястото отича повече, болката и сърбежът след това са по-силни. На този фон навлизането на токсините в кръвообращението създава усещане за голяма агресивност на ужилването.

Но как да се предпазим от пчели, оси и стършели?

Базово правило е

да се преодолее

инстинктивното желание

за пропъждане на

насекомите с ръкомахане,

защото го приемат като заплаха за себе си и контраатакуват. Когато не им обръщаме внимание, просто хапват и отлитат. Ако няма хладнокръвие за това, компромисен вариант е без резки движения човек да се отдалечи.

Като превенция от нападение на оси в градината и на балкона лични лекари в Германия препоръчват нов трик с шише с пулверизатор с обикновена вода. Осите мразят дъжда и когато се устремят към масата, може с няколко “пуф-пуф” със спрея да ги заблудим и да си тръгнат, следвайки инстинкта да се скрият в гнездото си.

Друг трик, заимстван от участници в експедиции, е край къщи, беседки, в градината да се окачват смачкани на едра топка кафяви хартиени торби. По форма и цвят те напомнят естествените обиталища на стършелите - за тези насекоми било обичайно да спазват дистанция и да не навлизат в “територията” на друго семейство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Сърцето обича ли шафран?

Купуваме евтино шафран от съседна държава и много ни харесват вкусът и цветът, който дава на храната, чула съм, че подправката е и полезна, слагам я буквално на всичко. Но пък някои хора се опасяват от въздействието и върху сърцето. Mоже ли да обясните ефектите от шафрана и в какви количества подправката има полезно действие, пита наша читателка.

Първото кафе - 2 часа и половина след сън, за да е полезно

Нивата на хормона кортизол, който държи човек буден, достигат пик три пъти през деня. Пиенето на кафе тогава може да навреди С полезните свойства на кафето едва ли има човек, който да не е запознат. То е доказан естествен източник на антиоксиданти, важни за здравето, а освен това намалява и риска от развитие на редица заболявания.

Как да се борим сами срещу рака на гърдата

Отказ от вредни навици предотвратява 1 от 3 случая на опасната болест Страхът от рак на гърдата е сред кошмарите на съвременните жени. Но малко от тях са наясно, че могат да намалят риска от него, като загърбят вредни навици и променят начина си на живот. А още по-малко имат воля за подобна промяна, която не само може да надвие рака убиец,

Бедността променя гените ни

Според проучване на Северозападния университет в Илинойс социално-икономическото неблагополучие може да доведе до изява или потискане на заложеното в биологичния ни чип. Дали си беден, или богат, реализиран или тотално неуспял, се отразява на изявата на гените ни. Бедността оставя следа върху приблизително 10%.

Какво опитва да ви каже цветът на синината

При петна без причина непременно на лекар Почти всеки удар и силен натиск се подписват върху кожата ни и обикновено изображението се оформя няколко часа. Синината се появява под повърхността на кожата, независимо дали това е от удряне на коляното на масичката за кафе, или падане по стълбите. Всеки вид нараняване може да причини разкъсване на

Охлюв дава надежда срещу алцхаймер и паркинсон

Мозъчен тръст от 7 института към БАН и 5 университета търси нови биологично активни средства срещу най-страшните болести. Болестите на Алцхаймер и Паркинсон са предизвикателство, срещу което медицината няма достатъчно силни оръжия. По различни механизми и двете рушат невроните в мозъка с необратими поражения.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Добрите, лошите и пролетната умора

Зимата си отиде и се хванахме за зеленото. Обаче. Все още влачим „опашките” на грипа. Чувстваме се уморени и в края на деня сме като пребити. След неделната лека разходка, сякаш сме пренасяли камъни. Първо да видим - кой ми „взема” силите? Свикнали сме да мислим за себе си в единствено число, за нашето тяло - като механичен сбор от органи и

7 продукта, които увреждат бъбреците

Пречат и полезни храни, ако се консумират изобилно Бъбреците вършат трудна работа. Филтрирането и изхвърлянето на токсичните вещества от кръвта е само част от нея. Тези органи поддържат правилния баланс на минералите и хранителните вещества в тялото, отделят хормони, които играят важна роля в производството на червените кръвни телца,

Стойте на слънце, за да няма шок при смяната на часа

Ярка светлина ще свери вътрешния ви часовник с летния. Имаме 10-ина дни за противошокова терапия на задаващото се от 31 март лятно часово време. Европа принципно реши, че ще спре игрите със стрелките 2 пъти в годината, защото това вреди на здравето, а не носи никакви икономически ползи. Но отложи промяната за 2021 г.

Черното е новият шик в храните, но има ли здравни ползи

Не си говорим за мастилото от сепия, а за активния въглен. Антрацитеночерен крем, сладолед, напитка, хляб, пица, бургер, кетъринг хапки... Предложиха ли ви вече храна с цвят на въглен? Пробива си път не само с атрактивния си необичаен вид, а като разширяване на детокс сериите за хигиена и за пречистване на вода съответно със сходната амбиция да

И шоубизнесът плаче… от алергии

Преумората и напрежението засилват чувствителността към иначе безвредни субстанции Славата и милионите са безсилни, когато става дума за алергии. С примери от шоубизнеса може да се изготви цял справочник с разновидностите на този синдром. Наричат алергичните заболявания бича на XXI век. Хората с хиперчувствителна имунна система добре знаят колко

Да се преборим с пролетната умора

Именно пролетта е сезонът с най-сериозните депресии, неврози и пролетна умора, твърдят специалистите. Преходът зима-пролет поставя организма под допълнително напрежение. Тази изостреност на психическата чувствителност е свързана с биологичните фактори. Денят нараства и се увеличава слънчевата активност.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber