Горещината активизира стършелите. Как да се пазим

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7037330 Горещината активизира стършелите. Как да се пазим Горещината активизира стършелите. Как да се пазим www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Гладни са, не се интересуват от нас, а от храната ни. Имитация на дъжд и бутафорни гнезда може да ги държат надалече.

Идеален комфорт за осите осигури сухото горещо време, което цяло лято мъчи Централна и Северна Европа. У нас жегата дойде през август и рязко активизира жилещите насекоми през последните седмици. Основната причина е, че при високите температури по-трудно намират храна в естествени условия, а, от друга страна, хората им я поднасяме наготово с хранене на открито, обработка на реколтата от плодове, приготвяне на улична храна буквално на всеки ъгъл в градовете.

Особено плашеща е срещата с най-едрите представители на семейството на осите - стършелите. За тях се твърди, че жилят най-люто. Видовете, които се срещат у нас обаче, не са от екстремно опасните.

Ако човек не е алергичен към отровата на пчели и оси, реакцията е само обичайният оток и болка в мястото на забиване на жилото, неприятно е, но няма основание за притеснение.

При алергичните хора отговорът на ужилването в различна степен обхваща цялото тяло, включително с анафилактичен или алергичен шок. Възможен е дори кардиотоксичен ефект, ритъмна смърт на сърцето. Рискът е по-изявен, когато ужилването е върху голям кръвоносен съд в областта на главата.Това е условие за бързо абсорбиране на отровата, която освен алергична реакция предизвиква и токсична. Това обясни за "24 часа" доц. д-р Маргарита Гешева, дм, началник на Клиниката по токсикология на университетската болница “Пирогов”, национален консултант по клинична токсиколгия и републикански консултант по спешна медицина.

По епидемиологични данни от държавите, в които честотата на алергията е изследвана, се съобщава средно за 3 на сто души.

Хората с този проблем са обучени от лекарите си какви средства за първа помощ да носят за всеки случай и как да ги прилагат.

Невинаги реакцията

към отровата на пчели

и оси се проявява

при първо ужилване

обаче. При хора с предразположение това може да стане и при следващи инциденти. В тежки случаи кризата се развива в рамките на 5-15 минути. При симптоми на токсо-алергична реакция с драстично падане на кръвното веднага трябва да се търси медицинска помощ. Универсалният подход е да се приложи адреналин.

Доц. Гешева препоръчва на открито да не се пият сладки напитки и бира от бутилка поради риска да е влязло жилещо насекомо. 

За децата, а и за възрастните най-безопасно е да използват предварително затворени с капак чаши с малък отвор за тясна сламка. И пак да гледат. Ужилването около или в устата и по езика предизвика бурна реакция дори при хора, които не са алергични. Причина е отокът, който ограничава дишането и в тежки случаи може да доведе до задушаване.

Опасни са и многобройните ужилвания едно сред друго. Пчелата не може да повтори - тя оставя жилото си и умира, но всички видове оси - да. Специалистите по насекомите убеждават, че дори най-страховитите жилещи  - стършелите, нападат човека само ако се чувстват заплашени. Като заплаха възприемат ръкомахане, резки движения, панически бяг, опити да бъдат хванати или убити. Иначе целта им е това, което ядем и пием. По време на горещини те по-трудно намират нужните им храни в природата и не могат да задоволят нуждите си от въглехидрати (захари) и белтъчини.

Затова са

привлечени от сладкиши,

плодове, сокове, но осите се

навъртат и край барбекюто

Белтъчините са им особено нужни за създаване и отглеждане на потомство. А захарите - като базова енергия. Много хора имат чувството, че това лято стършелите са по-настървени, а отровата им е по-люта. Съставът и концентрацията на токсините не са променени, просто човек е по-уязвим при екстремните температури - 

сърцето ни и системата

за терморегулация са

принудени да

работят повече

Дори самата кожа е по-чувствителна при горещо време и възпалителният отговор от ужилването е по-бурен. Мястото отича повече, болката и сърбежът след това са по-силни. На този фон навлизането на токсините в кръвообращението създава усещане за голяма агресивност на ужилването.

Но как да се предпазим от пчели, оси и стършели?

Базово правило е

да се преодолее

инстинктивното желание

за пропъждане на

насекомите с ръкомахане,

защото го приемат като заплаха за себе си и контраатакуват. Когато не им обръщаме внимание, просто хапват и отлитат. Ако няма хладнокръвие за това, компромисен вариант е без резки движения човек да се отдалечи.

Като превенция от нападение на оси в градината и на балкона лични лекари в Германия препоръчват нов трик с шише с пулверизатор с обикновена вода. Осите мразят дъжда и когато се устремят към масата, може с няколко “пуф-пуф” със спрея да ги заблудим и да си тръгнат, следвайки инстинкта да се скрият в гнездото си.

Друг трик, заимстван от участници в експедиции, е край къщи, беседки, в градината да се окачват смачкани на едра топка кафяви хартиени торби. По форма и цвят те напомнят естествените обиталища на стършелите - за тези насекоми било обичайно да спазват дистанция и да не навлизат в “територията” на друго семейство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

2 щама грип: единият по-лош за младите, другият - след 55 г.

Усложненията при Н1N1 по-често са неврологични, при H3N2 - белодробни. На въпроса кои хора са по-уязвими за тръгналите 2 щама на грип у нас черният хумор отговаря: има за всички. И двата са от А тип. Преведено в практическа мярка, тези вируси са с потенциала да пораждат пандемии. В исторически план това се случва 3-4 пъти за столетие и винаги

Диетата “Аткинс” заменя въглехидратите с пържола

Диетата на американския кардиолог стана библия на холивудските звезди Интересът към нисковъглехидратната диета на американския кардиолог д-р Робърт Аткинс достигна апогей през 70-те години на миналия век, но после специалистите започват да ѝ приписват повече вреди, отколкото ползи. През 1972 г.

Студ+вятър+ниско атмосферно налягане = риск за сърцето

Грипът и другите вирусни инфекции на дихателните пътища вдигат 6-кратно заплахата от инфаркт Студеният сезон още не е дошъл астрономически, но едва ли някой се интересува от това, докато тук и сега зъзне навън. След разглезващо топлите септември и ноември в цяла България вече цари истинска зима. Ще подценим ситуацията,

Проф. Тодор Кантарджиев: Саламуреното ни сирене, суджуците, киселото зеле стимулират имунитета

В сезона на грипа тези храни укрепват защитните сили на организма чрез лактобацили. Традиционната ни кухня е част от отговора защо през Средновековието у нас чумата убива по-малко хора, отколкото в Европа, казва проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, национален консултант по микробиология. - Проф.

Яж, гладувай и живей дълго

Диетата е 5 дни нормално хранене и 2 дни ограничаване на калориите “Яж, гладувай и живей дълго” - така се нарича документалният филм на британския журналист Майкъл Мозли, практикувал като лекар в лондонската болница “Роял фрий хоспитъл”. Във филма и в книгата “Бързата диета” той и колежката му Мими Спенсър разкриват личния си опит и ползите от

Откъде СЗО знае какъв грип ще ни мъчи

Тази зима ще ни дебнат освен 2 стари щама и новите “Сингапур” и “Колорадо”. Прогнозата за северното полукълбо се прави с анализ какъв грип напредва от южното полукълбо към нас. Изненадващо тази година интересът към противогрипните ваксини у нас е по-голям от вноса. И въпреки това в разговори много хора признават,

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Диетата на д-р Търнър балансира хормоните

По този начин се постига дългосрочно отслабване Неин автор е лекарката натуропат Наташа Търнър, а целта ѝ – регулиране на хормоните, а оттам и дългосрочно отслабване. Хормоналният дисбаланс, предизвикан от стрес и токсини, затруднява свалянето на килограми дори и когато спортувате и намалите храната, обяснява канадската специалистка.

Испания иска гаранции за Гибралтар в проектоспоразумението за Брекзит

Испания няма да подкрепи проектоспоразумението на Европейския съюз за Брекзит, ако не бъде изяснено, че Мадрид ще може да преговаря за бъдещето на Гибралтар пряко с Великобритания, заяви днес испанският външен министър Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс. Мадрид иска в сделката за напускането на Великобритания да се казва ясно,

Проф. Кантарджиев: Грипът може да се появи до 10-ина дни след застудяването

l При ниски температури сме уязвими заради намаляването на кръвта в лигавиците – имунните клетки също намаляват. l Тревожен симптом при грип е синкав оттенък на лицето. l Ваксините поевтиняват, ако се купят на едро и се пакетират на място. l Грипът се различава от другите зимни вирусни инфекции по бързината, с която сваля на легло, треската,

Световната мания НАПРАВИ СИ СЛАЙМ добавя нови алергии

Свръхреакцията към текстилни бои дръпна до 2-о място lпо честота сред контактните алергии, измести кобалта. Ако нямате дете в начална училищна възраст, ще се изненадате, че в топ 3 на търсенията в интернет “Как да си направя... ?” се нарежда слаймът, популярен у нас като желе за игра. Към момента след въпроса излизат над 100 милиона отговора Никой

Как да укрепим имунитета си за студения сезон?

Трябва ли да се вземат витамини за по-добра защита от болести, как да укрепим имунната си система в навечерието на идващите студени месеци, пита читателката ни София Н. “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло.

А защо и непушачи се разболяват от рак на белия дроб?!

Поради рискове, които не могат да избегнат за разлика от цигарите - един съзнателен избор, обясняват лекарите. В Световния месец за борба с рака на белия дроб най-честият призив на лекарите към пушачите е да спрат цигарите като начин да избегнат един предотвратим фактор за лошото заболяване. И най-честият отговор в България е,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber