Пиячката не руши мозъка, а компютърът и тв - очите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7034216 Пиячката не руши мозъка, а компютърът и тв - очите Пиячката не руши мозъка, а компютърът и тв - очите www.24chasa.bg
СНИМКИ: PIXABAY

Книга развенчава ширещи се митове и заблуди за човешкото тяло

Настинал ли си – витамин C ще те оправи. Този има големи ходила – значи е много мъжествен. Не яж сирене вечер – ще ти докара кошмари.

Тези и други здраво вкоренени у хората легенди развенчава известният биохимик и писател Мат Браун в новата си книга “Всичко, което знаете за човешкото тяло, е грешно”.

Електрошокът

не съживява

спряло сърце

Екранните медицински драми рядко минават без спасяване на нечий живот с дефибрилатор при спряло сърце. Но когато на монитора се появи права линия без никакво трептение, това значи, че в сърдечния мускул няма електрическа активност и електрошоковете не могат да помогнат. Все едно да подкараш кола, в която няма гориво.

Дефибрилаторът действа само при наличие на някаква, макар и слаба, сърдечна електрическа активност. Тогава той подава фини електронни импулси към сърцето, осуетява спирането му, нормализира пулса и спасява човешкия живот.

Алкохолът

не е враг на

мозъчните

клетки

Широко разпространено е мнението, че питиетата рушат клетките на мозъка. Това обаче не се потвърждава научно. Алкохолът се разгражда в черния дроб. Този орган е ефективен, но действа бавно. Пиячите се наливат по-бързо, отколкото той успява да го преработи. Останалото количество циркулира в кръвта и минава през мозъка. Там не унищожава мозъчните клетки, а само нарушава сигналите, които те подават. Това кара пияния човек да залита, да пелтечи, да губи координация, както бурята смущава тв сигналите, но не поврежда телевизора. Така че нощите на запой имат само временен ефект върху мозъка.

Витамин C не

бори настинката

Връзката между сезонните болести и витамин С е обект на многобройни научни изследвания, но нито едно не потвърждава, че той ги лекува или предотвратява. Мащабно проучване на резултатите от 30 теста с над 11 000 души не открива зависимост между този витамин и шанса да не пипнеш грип и простуда или да ги предотвратиш. Лекарството обаче е показало ефект в укрепването на организма при силен стрес или излагане на екстремно ниски температури. 

Голям крак –

голям член?

Заблуда!

Жените масово смятат, че мъжете, които носят голям номер обувки, имат грамаден пенис. Изследване на лондонски лекари, публикувано в сп. “Бритиш джърнъл ъв уролоджи”, развенчава тази теория. Те измерили дължината на половия орган на 104 мъже, сравнили я с номера на обувките им и не открили никаква зависимост между двете мерки. Установиха все пак, че средната дължина на мъжкия член е 13 см, а средният номер на стъпалото – 43.

Апендиксът

не е безполезен

Апендиксът си е спечелил репутацията на ненужен, но опасен придатък на сляпото черво, който при възпаление докарва неприятности. Но всъщност той е резервоар на полезни бактерии – микроорганизми, които ни помагат да се преборим с ред болести. Те дебнат свои събратя, които разболяват червата, и контраатакуват. Това е доказано клинично от гастроентеролози и резултатите са публикувани в сп. “Клинична гастроентерология и хепатология”. В детските години апендиксът подпомага и създаването на бели кръвни телца и определени видове антитела, които атакуват инфекциите.

Сладкото не

възбужда децата

Противно на майчиното убеждение няма връзка между количеството захар, което децата консумират, и тяхната хиперактивност. По ред други причини малките трябва да избягват “бялата отрова”, но възбудата не е сред тях. Доказват го поне дузина изследвания. В никое от тях хлапетата, които не близват сладко, не се държат по-различно от онези, които са негови любители. Че това до голяма степен е предразсъдък, показва опит на университета в Кентъки. На група родители било казано, че децата им са пили безалкохолно със захар, а това не било вярно. Всички възрастни констатирали, че хлапетата са буйни и превъзбудени, което явно говори за самовнушение.

Бръсненето на

главата не

укрепва косата

Ако беше така, всички мъже щяха да са с буйни четини. Проучванията категорично са доказали, че няма разлика в твърдостта и гъстотата на косата със или без бръснене. Откъде тогава идва този мит? Едва наболите косми изглеждат по-твърди от дългите пирги. Това е, защото косъмът близо до корена е по-плътен от връхчетата и дава вид, че и косата е сгъстена. Наболата коса също така е по-тъмна от дългата, която е изсветляла в резултат на дълго излагане на слънчевата светлина и замърсяването на въздуха. 

Космите

не растат

след смъртта

Смята се, че ноктите и косата порастват в гроба, но това е мит като този за зомбитата. Физиологически е невъзможно тъканта да живее след смъртта. За това е необходимо клетките да се делят – нещо невъзможно, без те да бъдат захранвани със свежа, наситена с кислород кръв. Има обаче очевидци, според които след ексхумация трупът е с по-дълга коса и нокти. Учените предполагат, че само изглежда така, защото кожата се свива и гние по-бързо, а кератинът, който ги образува, се разпада по-бавно и те изпъкват върху мъртвеца.

Яденето

преди плуване

не схваща

мускулите

Никога не плувайте на пълен стомах, защото това води до мускулни крампи, блокира движенията ви и може да се удавите. Този факт няма общо с истината. Между двете неща няма връзка - някой крайник може да ви се схване в морето, без да сте хапнали и залък. Заблудата почива на логиката, че когато се натъпчете, кръвта отива в стомаха, за да храносмила, и затова се оттегля от крайниците и се получават крампи. Напротив – заплувате ли, приток на кръв се стича към краката и ръцете, независимо дали сте се натъпкали с храна, или не.

Разбира се, най-добре е преди къпане да хапнете скромна въглехидратна закуска, за да не отнеме смилането на храната енергията ви.

Тв и компютърът

не увреждат

зрението

Липсват доказателства, че гледането на телевизия причинява очен проблем. Има други основания децата да не прекаляват с висенето пред екрана, но вредата за зрението не е сред тях. Няма връзка и между взирането в компютърния екран или телефонния дисплей – противните твърдения са неверни или преувеличени.

За здравето на очите не е от значение дали се взирате отблизо, или отдалеч в тази техника, нито колко дълго го правите – зрението ви не страда и получавате дългосрочни травми.

Това не значи, че злоупотребата с тв и компютъра е безвредна.

Може да ви заболи глава, да станете сънливи, очите ви да се напрегнат и уморят, но това ще отмине, ако им дадете почивка.

Пукането на

пръстите не

предизвиква

артрит

В тази теза има някаква логика. Ако редовно подлагате на напрежение ставите си, вероятно е това да има последствие. Но изследване на учени от университета в Южна Калифорния не открива връзка между навика някои да си пукат пръстите на ръцете и появата на артрит. Няма и други доказателства, че съществува такава. Характерният звук, съпровождащ този навик, е от пукането на миниатюрни балончета в течността на ставите под влияние на външното притискане. 

Домашната

прах не е от

мъртви клетки

От човека падат 10 млн. кожни клетки дневно. Но те са почти невидими, особено когато са мъртви и изсъхнали. Дори и да живеете в пренаселен апартамент и по цял ден да си търкате кожата, тези клетки ще бъдат само малка част от домашната прах. Изследване на университета на Аризона показва, че над 60% от прахта влиза отвън. Тя включва полен, спори, частици от почвата и мръсния въздух, парченца от инсекти. Допринасят и влакната от дрехите, мебелите и килимите.

Не е опасно да си

глътнеш дъвката

За неволното гълтане на дъвка се разказват страхотии. Гумата не се смила и може да се движи из стомаха ви 7 години. Има риск тя да се залепи на вътрешностите ви и да блокира и дори преплете червата ви. Науката пука този балон. Вярно е, че тялото не може да смели напълно дъвката, но да влезе тя в стомаха ти, съвсем не е опасно, освен ако не глътнеш няколко пакетчета наведнъж. След няколко дни ще замине в тоалетната чиния.

Стомахът

не е там,

където мислите

Мнозина търсят стомаха си зад пъпа, но той е доста по високо в корема над тънките черва. Намерете точката, където се срещат последните ви ребра, минете три пръста по-надолу и три по-наляво и ще го намерите. Той е по-близо до зърната на гърдите ви, отколкото до пъпа. Затова, когато заблудените казват “боли ме стомах”, вероятно става дума за друга част от червата.

Може да се киха

с отворени очи

В миналото много хора вярвали, че трябва да се киха със затворени очи, защото иначе очните им ябълки ще изхвръкнат. Всъщност хората кихат със затворени очи, защото по време на кихавицата лицевите мускули се свиват. Някои успяват да преодолеят рефлексa и да кихат с отворени очи, без те да изхвръкнат от орбитите. Този инцидент е възможно да се случи само от силен удар.

Топлото

не излиза

през главата

В наръчник за оцеляване на американската армия от 70-те г. на XX век пише, че 75% от телесната топлина излиза през главата. Това не е вярно – топлината напуска тялото еднакво бързо през всички негови части. Просто главата най-често не е покрита и затова изстива по-бързо.

Сиренето не

докарва кошмари

Чували ли сте, че яденето на сирене преди лягане може да докара кошмари? Такива слухове се носят от векове, но учените напълно ги опровергават. В действителност триптофанът - аминокиселина в сиренето, оказва благоприятен ефект върху настроението и съня. Неспокойната нощ може да се дължи на това, че сте се натъпкали с храна късно вечерта, но не и на консумацията на сирене.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Как да си осигурим щастие

12 стратегии, препоръчани от италиански експерти Какво ни пречи да бъдем щастливи? Много често това сме ние самите. Как да отстраним препятствията, които сме си поставили по пътя към щастието? Ето някои италиански стратегии – някои от тях ги препоръчва и в. “Кориере дела сера”. 1. Влюбете се без страх и без задръжки, дори да сте над 70-годишни.

Тежките грипни епидемии следват сухия въздух

Кръстосването на гени от човешки, птичи и свински вируси ражда чудовища. Последният прекаран грип винаги е най-лошият в живота ни. Причината според епидемиолозите е психологически феномен. Свежите спомени – за каквото и да е, са натоварен с повече емоция от сходни вече позабравени преживявания. През последните 10-ина година обаче се добавя още

Всяка втора проба вече показва грип, Силистра пред епидемия

Много болни и в София, Бургас, Пловдив, Смолян, Сливен. 5 пъти по-често усложненията са от новото поколение на свинския грип. Почти всяка втора изследвана проба от хора със съмнение за усложнение от грип вече потвърждава вируса. Доминират двата очаквани щама от тип А - A(H1N1)pdm09, известен като пандемичен или свински грип, и A(H3N2).

Кетонната диета - сит си, но отслабваш

Лишен от въглехидрати, организмът разгражда мазнините Кетонната диета е класирана от специалистите на последно място – поражда много “за” и “против”. Принципът ѝ е горене на тлъстините. При нея целта е бързо да отслабнеш, а същевременно да се чувстваш сит, пълен с енергия и в добро настроение.

Опасни ли са операциите за отслабване?

Опасни ли са операциите за отслабване и имат ли рискови последици? Как протича лечението? Подобрява ли сексуалния живот? Има ли ограничения кой може да се оперира? Плаща ли се? Тази поредица от въпроси отправи читател от София на 40 г. “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси,

Облогът е по-добрият новогодишен обет за здраве

Не веднъж, а 365 пъти в новата година имаме шанс за промяна - с мотивация, реалистични цели, респект пред умората на волята Половината от хората, които си поставят за цел през новата година да отделят повече време за себе си и своето здраве, са убедени в успеха. Но 88% от тези, които поемат обещания, се провалят, установява проф.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Диетата “Дюкан” - лишения без глад

Набляга на протеини за бързо отслабване, яростно я критикуват Прочутият Пиер Дюкан! През 2007 г. книгата му “Как да отслабнем завинаги” става бестселър у нас. Оглавява класациите и по света. Диетата на френския джипи е основана на принципа, че не броенето на калории, а наблягането на протеина е тайната на бързото отслабване.

6 антистрес техники за Коледа

Контролират преумората, прахосването на пари и време, свръхочакванията. По много причини последните 10 дни на декември са най-вълнуващото време на годината, но и период, в който стресът се покачва. Поне за ден в зимния празничен цикъл човек може да се почувства притиснат от неизпълнения списък с ангажименти, неудовлетворени очаквания,

За година диабетът убива повече хора от Първата световна

Водеща причина за бързото увеличаване на болните е пандемията от затлъстяване. Епидемията от затлъстяване е в дъното на бързото увеличаване на емблемата на метаболитните заболявания - диабета. Ако имаш нормална кръвна захар на гладно, мазнини в кръвта в референтни граници, кръвното ти налягане не е повишено и не пиеш лекарства,

Диета “Чистите 30” за блестяща кожа

Премахва вълчия глад и усилва имунната система Според създателите ѝ Whole30, или “Чистите 30”, не е диета или план за отслабване. Тя променя вашия живот, като премахва вълчия глад, балансира хормоните, регулира храносмилането, ликвидира възпаления, усилва имунната система и влива енергия. Според нейната философия всички проблеми с физическото и

Рестартирай тялото си с шейкове

Важно е не колко калории приемате, а откъде идват те Никакви физически упражнения не могат да оправят пораженията, които нанасяте на тялото си с вредните храни. Важното е не колко калории приемате, а откъде идват те. 1400 калории от бял хляб например не могат да се сравнят със същото количество от сьомга. И не забравяйте разнообразието.

2 щама грип: единият по-лош за младите, другият - след 55 г.

Усложненията при Н1N1 по-често са неврологични, при H3N2 - белодробни. На въпроса кои хора са по-уязвими за тръгналите 2 щама на грип у нас черният хумор отговаря: има за всички. И двата са от А тип. Преведено в практическа мярка, тези вируси са с потенциала да пораждат пандемии. В исторически план това се случва 3-4 пъти за столетие и винаги

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber