Как да се откажем от смартфона

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7034206 Как да се откажем от смартфона Как да се откажем от смартфона www.24chasa.bg
СНИМКИ: PIXABAY

Все повече големи концерни не задължават служителите си да са непрекъснато на линия, бизнесмени се връщат към старите модели телефони

И тази година в света ще бъдат продадени над един милиард смартфона. Те отдавна са задължителна част от ежедневието ни, никой не напуска дома си без ключ, портфейл и телефон, а колкото по-голям е бизнесът, който имаш, толкова по-нужен е телефон, който може да ти праща всички имейли, бележки от заседания, разписания на самолетни полети и влакове...

И въпреки това срещу умните телефони има все повече недоволство. Бивши служители на “Епъл”, “Гугъл” и “Фейсбук” твърдят, че има нарочни стратегии в тези компании, които да правят потребителите зависими от различни приложения. Лайковете и сърчицата във фейсбук например дават на потребителите чувството, че са одобрявани,

алгоритъмът на

новините показва

само онова, което

искаме да видим,

различни апликации имат за цел да ни приковават възможно най-дълго вниманието.

Всъщност смартфоните използват същите методи, каквито използват и казината. С тази разлика, че телфоните, за разлика от рулетките, винаги са ни в джоба.

“Те са истинска машина за кражба на времето ни”, заяви неотдавна в интервю шефът на концерна “Биркенщок” Оливер Райхерт.

“Човек просто хвърля един поглед, за да види дали не са го търсили, и остава с часове, прикован към екрана. Гледа неща, които де факто не го интересуват.”

Той обяви, че се отказва от смартфона и ще използва само стар модел мобилен телефон, без апликации, а с единствената функция да провежда и получава обаждания. Така ще успее отново да се концентрира само във важните задачи.

Някои фирми реагираха на критиката, че

превръщат клиентите

си в наркомани,

и въведоха мерки, но те са само повърхностен кризисен мениджмънт.

Например инстаграм има апликация, която ти казва, ако вече си превъртял фийда си и си видял снимките. Вероятно “Епъл” също ще въведе подобна функция. Но така или иначе тези фирми печелят парите си от реклами, за което им е нужно възможно най-много внимание от клиентите, така че едва ли ще вземат реални мерки. Ако човек иска да се отърве от тях, трябва да разчита на собствените си сили.

Това важи най-вече за онези, които смятат, че без смартфон не могат да си вършат работата. Те опитват да са постоянно 24 часа в денонощието достъпни за всякакви въпроси, имейли, разговори с клиенти, подчинени и началници. В крайна сметка обаче разговорите се увеличават лавинообразно, имейлите и есемесите също, информацията те залива и накрая не остава време за фактическото вършене на работа.

Шефът на “Биркенщок” не е първият предприемач, който решава да спре употребата на смартфони. Германският концерн “Дойче Телеком” въведе правило служителите във фирмата да

не са длъжни

да отговарят на

имейли, получени в

свободното им време

До това решение се стига след кратко проучване сред служителите, при което станало ясно, че повечето от тях получават по около 50 мейла през уикенда.

“Един началник задава въпрос, за да се отговори на него обаче, трябва да се направи допитване до поне няколко отдела, началниците на тези отдели издирват отговорните по темата, накрая всеки по веригата е написал и получил по около 50 имейла в свободното си време. Това пречи на почивката и в дългосрочен аспект и на работоспособността”, установили от фирмата.

Починът бе последван от много други фирми. БМВ даде на работниците си правото да бъдат неоткриваеми в почивно време, служителите на “Даймлер” въведоха функция, изтриваща имейли, получени извън работното им време, така че да не се натрупват писма, на които да трябва да отговарят.

А “Фолксваген” направо

реши проблема, като

изключи сървърите

за електронната поща извън основното работно време. На служебните смартфони не се получават имейли между 18,15 и 7 часа през уикенда и по време на празници. Причина за това радикално решение е, че ако един подчинен получи имейл от шеф в свободното си време, едва ли ще се осмели да не отговори въпреки препоръката. Затова и ръководството решило да спести този стрес на хората си и просто спира сървъра. “Хората са много доволни от това решение. Да, фирмата ни е в криза, но това не се дължи на неотговорени в неделя имейли. Още повече че най-висшите мениджъри са изключени от това правило”, казва Хайнц-Йоахим Туст от управителния съвет на “Фолксваген”.

Учени потвърждават отдавна, че смартфоните силно намаляват концентрацията и след всеки поглед, хвърлен върху екрана, човек има нужда после от 15 минути, за да се върне обратно към работата си. 

“Колкото по-често гледаме телефона, толкова по-малко продуктивни сме”, смята професор Кристиан Монтаг от университета в Улм.

По какво можем да познаем, че сме станали зависими от смартфона си?

Макар пристрастяването към интернет и смартфона да не са признати официално като болест, все повече психолози и лекари се занимават с този феномен. Смята се, че в Германия има поне половин милион души, които са истински зависими.

Симптоми за това са проблеми с концентрацията, депресии, социални страхове. При по-тежки случаи и занемаряване на личната хигиена, храненето, здравето. Социални проблеми в семейството, липса на свободно време, занижаване на успеха в училище или проблеми на работното място.

Пет съвета срещу прекомерна

употреба на електронни устройства

- Не се събуждайте с телефон, ползвайте друг будилник. Поне един час след ставането не поглеждайте телефона. Не преглеждайте новини в тоалетната, по време на закуска или в леглото.

- Първият час от работното време посвещавайте на организация на деня и задачите си. Пак без телефон и интернет.

- Проверявайте имейлите си само два пъти дневно, а не ежечасно.

Изключете нотификациите за получен имейл и решете в кои часове на деня ще преглеждате пощата. През останалото време вършете друга работа.

- Вместо да пишете имейли, телефонирайте.

Така ще накарате и партньорите ви да се обаждат, а не да ви пишат.

Предимството на обажданията е, че не могат да ви се насъберат за след работа.

- Един час преди лягане не пипайте смартфона или компютъра.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Вадят цяло орехче от дроба на жена, тя не подозира – съмнявали се за рак

Д-р Асен Меджидиев от “Пирогов” спасява и мъж с част от химикалка на същото място, деца с батерии и играчки в носа и гърлото Белият дроб не е първото място, на което търсиш орех, капачка за химикалка или играчки, нали. Даже човек неволно се усмихва на идеята. Това обаче е част от рутинната работа в “Пирогов”.

Как да си осигурим щастие

12 стратегии, препоръчани от италиански експерти Какво ни пречи да бъдем щастливи? Много често това сме ние самите. Как да отстраним препятствията, които сме си поставили по пътя към щастието? Ето някои италиански стратегии – някои от тях ги препоръчва и в. “Кориере дела сера”. 1. Влюбете се без страх и без задръжки, дори да сте над 70-годишни.

Тежките грипни епидемии следват сухия въздух

Кръстосването на гени от човешки, птичи и свински вируси ражда чудовища. Последният прекаран грип винаги е най-лошият в живота ни. Причината според епидемиолозите е психологически феномен. Свежите спомени – за каквото и да е, са натоварен с повече емоция от сходни вече позабравени преживявания. През последните 10-ина година обаче се добавя още

Всяка втора проба вече показва грип, Силистра пред епидемия

Много болни и в София, Бургас, Пловдив, Смолян, Сливен. 5 пъти по-често усложненията са от новото поколение на свинския грип. Почти всяка втора изследвана проба от хора със съмнение за усложнение от грип вече потвърждава вируса. Доминират двата очаквани щама от тип А - A(H1N1)pdm09, известен като пандемичен или свински грип, и A(H3N2).

Кетонната диета - сит си, но отслабваш

Лишен от въглехидрати, организмът разгражда мазнините Кетонната диета е класирана от специалистите на последно място – поражда много “за” и “против”. Принципът ѝ е горене на тлъстините. При нея целта е бързо да отслабнеш, а същевременно да се чувстваш сит, пълен с енергия и в добро настроение.

2018-а: Откриха ни нов орган, бактерии в мозъка, пластмаса в акото

Въпреки милионите години еволюция тялото ни крие много тайни Човешкото тяло е невероятно сложно – напомня ни го непрекъснато с факта, че и след милиони години еволюция продължаваме да научаваме нови неща за себе си. През 2018-а бяхме изненадани от нов орган в човешкото тяло, откриване на колонии бактериите в мозъците ни,

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Облогът е по-добрият новогодишен обет за здраве

Не веднъж, а 365 пъти в новата година имаме шанс за промяна - с мотивация, реалистични цели, респект пред умората на волята Половината от хората, които си поставят за цел през новата година да отделят повече време за себе си и своето здраве, са убедени в успеха. Но 88% от тези, които поемат обещания, се провалят, установява проф.

Диетата “Дюкан” - лишения без глад

Набляга на протеини за бързо отслабване, яростно я критикуват Прочутият Пиер Дюкан! През 2007 г. книгата му “Как да отслабнем завинаги” става бестселър у нас. Оглавява класациите и по света. Диетата на френския джипи е основана на принципа, че не броенето на калории, а наблягането на протеина е тайната на бързото отслабване.

6 антистрес техники за Коледа

Контролират преумората, прахосването на пари и време, свръхочакванията. По много причини последните 10 дни на декември са най-вълнуващото време на годината, но и период, в който стресът се покачва. Поне за ден в зимния празничен цикъл човек може да се почувства притиснат от неизпълнения списък с ангажименти, неудовлетворени очаквания,

За година диабетът убива повече хора от Първата световна

Водеща причина за бързото увеличаване на болните е пандемията от затлъстяване. Епидемията от затлъстяване е в дъното на бързото увеличаване на емблемата на метаболитните заболявания - диабета. Ако имаш нормална кръвна захар на гладно, мазнини в кръвта в референтни граници, кръвното ти налягане не е повишено и не пиеш лекарства,

Диета “Чистите 30” за блестяща кожа

Премахва вълчия глад и усилва имунната система Според създателите ѝ Whole30, или “Чистите 30”, не е диета или план за отслабване. Тя променя вашия живот, като премахва вълчия глад, балансира хормоните, регулира храносмилането, ликвидира възпаления, усилва имунната система и влива енергия. Според нейната философия всички проблеми с физическото и

Рестартирай тялото си с шейкове

Важно е не колко калории приемате, а откъде идват те Никакви физически упражнения не могат да оправят пораженията, които нанасяте на тялото си с вредните храни. Важното е не колко калории приемате, а откъде идват те. 1400 калории от бял хляб например не могат да се сравнят със същото количество от сьомга. И не забравяйте разнообразието.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber