Млади лекари от школата на ВМА присадиха успешно черен дроб

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7032347 Млади лекари от школата на ВМА присадиха успешно черен дроб Млади лекари от школата на ВМА присадиха успешно черен дроб www.24chasa.bg
Доц. Иван Василевски, доц. Ивайло Такоров, доц. Васил Михайлов и д-р Цонка Луканова (от ляво на дясно) са част от екипа на проф. Никола Владов (в средата) още преди първата трансплантация на черен дроб през 2007 г. Сред колегите си са наричани отборът на проф. Владов. СНИМКА: Десислава Кулелиева

При донорска ситуация на 5-ата минута всеки от

лекарите е готов и знае какво да прави, казва шефът на

Клиниката по трансплантология проф. Никола Владов

Втори шанс за живот дадоха за пореден път преди близо две седмици лекарите от Военномедицинска академия, след като присадиха черен дроб на 57-годишен мъж. За 10 години във ВМА са направили над 60 такива интервенции. Различнито сега е, че е направена напълно самостоятелно от младите лекари в Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия. Шефът им и пионер в трансплантациите на черен дроб у нас – проф. Никола Владов , е бил извън страната по това време.

Донорът е 53-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт в болницата във Велико Търново.

“Трансплантациите се случват винаги когато най-малко очакваш. Беше петък следобед, 17 август, и ни беше съобщено, че има потенциален донор. В събота сутрин доц. Ивелин Такоров и д-р Цонка Луканова тръгнаха с военния самолет “Спартан” да експлантират органа и след като се установи, че е годен за присаждане, подготвихме за операция и пациента тук, в София. Такава е процедурата”, разказва доц. Васил Михайлов, който е ръководил трансплантация.

В екип с него са работили както доц. Такоров и д-р Луканова, така и доц. Иван Василевски. Съботният ден бил почивен за всички, но до един се отзовали – дължат го на пациентите си, казват те, без да мислят какво коства професията на тях или семействата им.

Хирурзите са част от екипа още от 2003 г. Участвали са във всички чернодробни трансплантации у нас досега. Неслучайно ги наричат и “отборът на проф. Владов”.

Не без значение за успеха на сегашната трансплантация е и участието на д-р Радослав Костадинов, хепатолога доц. Мариета Симонова, анестезиолозите д-р Мария Абрашева и д-р Едлир Груда, както и медицинските сестри Ивелина Ефремова, Камелия Димитрова, Диляна Костадинова и Недялка Петришка.

Не е лесно да се организира подобна акция, при която се налага летене със самолет, пренасяне на орган и трансплантиране, признават лекарите. Процесът винаги отнема часове, докато всичко се съгласува между екипите. Въпреки това, при донорска ситуация, на 5-ата минута всеки от хирурзите на ВМА е готов и знае какво да прави, казва шефът им.

“Черният дроб, както и всеки друг орган, има ограничено време, в което трябва да се трансплантира. То не бива да надвишава 12 часа, след като е изваден. Колкото е по-кратко времето, толкова по-добре, и това налага използването на самолети, хеликоптери и т.н.”, обяснява доц. Михайлов.

“Лети се в примитивни условия, не е комфортно, но това са рутинни неща по време на донорския процес”, разказва доц. Такоров. Нито един от екипа не е броил колко пъти е участвал в трансплантация или се е налагало да се качи на самолета и да отиде да експлантира органите – имат график, редуват се и когато настъпи моментът, просто правят, каквото трябва.

“Държахме връзка през цялото време, но беше повече организационна, отколкото за самата трансплантация. Знаят какво да правят, участвали са и са присаждали десетки пъти под мое ръководство. Това е следващата стъпка на развитие, аз не мога до 100 години да правя трансплантации, бъдещето е за тях”, доволен е учителят им проф. Владов.

Не са много

доказаните

специалисти, които

създават школа,

за да предадат занаята си и да оставят след себе си опитни кадри, но той е сред тях.

“Работим заедно от 2003 г. Тогава дойдох във ВМА и ми беше дадена възможност да си събера екип, което направих бавно и полека. Сегашният ръководител на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски също беше част от него – заедно сме направили първата трансплантация. Но тези “момчета” съм ги взел от студентската скамейка. Когато дойдоха при мен, бяха специализанти, току-що завършили. Богатство е, че работят тук и държавата трябва да направи всичко възможно да се чувстват оценени, иначе просто ще си тръгнат”, казва професорът. Според него отношението на българите към донорството се е променило в положителна насока през последните години. Все още обаче страната ни е на едно от последните места по трансплантации, а причината вижда в организацията на този нелек процес.

“В Европа броят на донорите се изчислява като процент от населението. Средно за Европа е около 30, като

в някои страни

стига до 40 донора

на 1 млн. население.

В България са

1-2-ма за година,

някой път клони към нула”, обяснява доц. Михайлов.

Според проф. Владов е важно хората да знаят, че в България има подготвени екипи за трансплантации, които са на много добро ниво, а държавата трябва да прави всичко възможно, за да ги задържи.

“Доц. Василевски е специализирал година и половина в Кингс Колидж Хоспитал в Лондон, доц. Михайлов е бил година в Бирмингам, а доц. Такоров в Канада. Където и да отидат в чужбина, тези хора са добре конвертируеми. Там всеки един от тях ще взима много по-висока заплата, но те седят тук, което показва, че не парите са най-важното нещо”, категоричен е проф. Владов.

Трансплантираният от младите лекари пациент все ще е в болницата, но се възстановява много добре. А щом приключихме разговора си, всеки един от лекарите пое към операционната зала – очакваха ги общо 7 операции за деня.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Тежката трихинелоза застрашава сърцето, мозъка, белия дроб

На едно от първите места сме в ЕС, и сега има взривове. За взривове на трихинелоза и повишено внимание към безопасността на дивечовото месо и домашното свинско предупреди Министерството на здраевеопазването. България заема едно от водещите места по заболяемост от трихинелоза - пред нас са Полша и Румъния.

Американска награда за Клиниката по кардиология в “Александровска”

Награда за научен принос от световно известната Американска сърдечна асоциация (American Heart Association - AHA) получи екипът на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Александровска”, начело с доц. Добрин Василев, съобщиха от болницата. Българските кардиолози са отличени за два абстракта, представени на изданието на форума на AHA през декември. Доц.

Новият грип удря децата в ушите

Отитите са много болезнени и бързо се установяват, при бебе е по-трудно - сигналите може да са само нервност, въртене на главата, плач Откакто се увеличават случаите на грип, видимо зачестяват отите сред децата. Това каза за “24 часа” д-р Асен Меджидиев, завеждащ отделението по болестите на ушите,

Много деца с кънтяща кашлица, 39-40°, повръщане и пълна немощ. Грипът "сграбчва" за 2 часа

2 основни грешки: да боледуваш на крак или другата крайност - антибиотик от първия ден. Пуснаха в грипна ваканция и учениците в Силистра и Шумен. Децата до 4 г. и учениците до 18 са най-многобройната група болни с респираторни инфекции. Това се усеща и в Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести.

Кога да сваляме температурата на дете?

2 пъти по-често боледуват записаните на ясла и детска градина. Покачването на температурата е най-честият повод родителите да водят детето на лекар. А най-честият въпрос на майките в социалните медии от няколко дни: при колко градуса трябва да се дават лекарства. Стотици коментари пораждат постове за поддържане дни наред на 39-40 градуса и

Спиналната атрофия при децата спешно влезе в списъка на редките заболявания след настояване на родители (Видео)

Здравното министерство осигурява до месец безплатно лечение с ново лекарство Спиналната мускулна атрофия при децата спешно влезе в списъка на редките заболявания след недоволство на родители. Министър Кирил Ананиев в късния следобед в четвъртък е издал заповед и по този начин здравното министерство ще осигури до месец ново лекарство за

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Как се установява безспорно хеликобактер пилори?

Как се установява безспорно бактерията хеликобактер пилори, може ли заради различни критерии у нас и в САЩ резултатът от изследване да е различен, пита читателка на вестника. Отговаря д-р Никола Станчев - специалист по вътрешни болести, гастроентерология и диететика в Клиника по пропедевтика на вътрешните болести на Александровска

Лекарствата с рецепта ще имат баркод с 4 елемента на опаковката

Новата система не е свързана с промени в цените за клиента. Лекарствата, отпускани с рецепта, вече ще имат уникален баркод върху опаковките си. Така ще се проверява произходът им и ще се гарантира, че не са фалшифицирани. Баркодът се въвежда като част от системата за верификация на лекарствата, която става задължителна за България и останалите

Предозирането с витамини е опасно за здравето

Твърде много витамин А може да намали здравината на костите Няма съмнение колко са важни витамините и минералите за правилното функциониране на всички органи в човешкото тяло. Дори и напълно здрави, хората прибягват до прием на хранителни добавки, за да подпомагат имунната си система. Употребата им се засилва особено през по-студените месеци.

Д-р Стоянова: Ако грешно комбинираме храните, ни е тежко и от малка порция

Неподходящи са пържола с пържени картофи, джолан със зеле, яйца с бекон, казва консултантът по хранене и диететика - Д-р Стоянова, все повече хора постят – някои с душа и тяло, повечето с прагматичната идея да поотслабнат или за детокс, но от Коледа насам сред тях като че има най-много хора, които се оплакват от проблеми с храносмилането.

Учени откриха връзка между свръхактивната имунна система и хроничната умора

Това дава възможност заболяването да се хване в ранен стадий Връзка между свръхактивната имунна система и появата на синдрома на хроничната умора откриха британски учени от Института по психиатрия, психология и неврология към Кингс Колидж в Лондон. Това станало, след като провели изследване сред 55 пациенти с хепатит С.

Спестете си личен опит в синдрома празнично сърце

Д-р Борислав Ацев: Ускорен пулс по време на гощавката е първо предупреждение Американски кардиолози са установили 10-15% нарастване на случаите на сърдечни кризи в периода между Коледа и Нова година. У нас сметката е по-груба - с толкова горе-долу се увеличава работата в специализираните клиники през зимата.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber