Д-р Еустакио Онорато: С безкръвна операция в Плевен спасиха мъж на 51 г. след усложнение от инфаркт (Снимки)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7032257 Д-р Еустакио Онорато: С безкръвна операция в Плевен спасиха мъж на 51 г. след усложнение от инфаркт (Снимки) Д-р Еустакио Онорато: С безкръвна операция в Плевен спасиха мъж на 51 г. след усложнение от инфаркт (Снимки) www.24chasa.bg
Д-р Еустакио Онорато СНИМКА: Десислава Кулелиева

След байпас и сменена митрална клапа успешно е поставен имплант, предотвратяващ смесване на кръвта

Български екип от специалисти заедно с италианския кардиолог д-р Еустакио Онорато оперираха безкръвно и върнаха към нормален живот 51-годишен мъж. Той е прекарал тежък инфаркт, а усложнения от него предизвикали поява на междукамерен дефект. След поставено устройство, поддържащо правилното кръвообращение, лекарите са отстранили проблема. Подобна операция се прави за първи път, тъй като имплантът се поставя при наличие на много манипулации преди това - поставяне на байпас, механична клапа, пластика на лява камера и междукамерна преграда.

Устройството е изработено специално за пациента от фирма Occlutech и доставено от българската фирма “БУЛМАР МЛ”, представител на водещи европейски производители на оборудване, консумативи и продукти в областта на кардиологията, трансфузионната хематология и имунохематологичната диагностика. Над 15 години “БУЛМАР МЛ” работи в сътрудничество с лекари и институции, за да предостави най-доброто за българските пациенти. Техни клиенти са всички университетски и големите общински болници, Военномедицинска академия, Министерството на здравеопазването, Националният център по трансфузионна хематология.

По покана на Дружеството на кардиолозите д-р Онорато ще присъства на предстоящия между 4 и 7 октомври XVI Национален конгрес по кардиология. На него той ще разкаже за операцията и постигнатите резултати. 

-Д-р Онорато, в България сте, защото съдействахте за извършването на уникална за страната ни операция. Разкажете повече за нея.

- Оперирахме пациент на 51 г., който бе получил изключително тежък инфаркт. Това е довело до разкъсване на стената на двете сърдечни камери. Подобно състояние крие изключително висок риск от смърт не само при конкретния пациент, но и по принцип, защото позволява на кръвта от двете камери да се смесва, а това не трябва да се случва. Затова колегите в МБАЛ “Сърце и мозък” в Плевен, където бе извършена интервенцията, са взели първоначално решение да направят отворена операция, с която да затворят дефекта чрез т. нар. перикарден пач. Подменили са с изкуствена и митралната клапа, която също е била засегната от инфаркта, и са сложили байпас.

Няколко дни след операцията се е получило усложнение на инфаркта, като един от конците, който зъдържа пача, е прорязал тъканта и отново се е появил отвор между двете камери. При подобно състояние рискът пациентът да бъде подложен на повторна отворена операция е много висок.

В 9 от 10 случая

пациентите умират

още на операционната

маса

За щастие, има начин този дефект да се затвори, без да се налага отворена хирургия. Това става чрез т. нар. транскатетърно поставяне на специални устройства, каквито Occlutech произвежда. Те са специално разработени от техните биоинженери точно за пациенти след прекаран тежък инфаркт. По този начин успяхме да спасим пациента и той се възстановява.

- Какво е това устройство?

- Устройството е изключително малко и има формата на чадърче, което се разпъва, щом стигне до отвора. Вкарва се през големите кръвоносни съдове – вени и артерии. По-специалното на устройството, което поставихме сега, е, че то е изработено за конкретния пациент, според нуждите и състоянието му. Не се произвежда серийно и по тази причина не се сертифицира.

“Булмар” като дистрибутор на Occlutech за България обаче успяха да го осигурят и така направихме операция, каквато се прави за първи път в България.

Доброто стечение на обстоятелствата тук наистина е поставеният преди това пач на мястото на руптурата и на разкъсването. Това предпазва от появата на некротизирала тъкан, което обичайно се случва при подобно разкъсване на камерите, а ако има такава, вероятността устройството да бъде отхвърлено или да има усложнения е голяма.

След поставянето му

пациентът веднага се

почувства по-добре, показателите му се подобриха значително. Излекувахме причината за сърдечната недостатъчност.

- Колко време продължава процедурата и възстановяването?

- Процедурата трае около час и половина и ако няма усложнения след това, пациентите се изписват след около седмица.

- При кои пациенти се прилага този метод?

- Това не е рутинна операция и обикновено се прилага на пациенти с висок оперативен риск, при които се е получило усложнение след инфаркт. В по-голямата част от европейските страни има изключително добре изградена мрежа от центрове, които се грижат за хората, претърпели инфаркт, и рядко се допуска усложнение, тъй като имат подготовката в рамките на минути след получаването на инфаркта да реканализират запушения кръвоносен съд. В Италия пациентите, които получават усложнение, са 5% от всички претърпели инфаркт, но те са в изключително тежко състояние.

Друга група пациенти, които също подлежат на подобна миниинвазивна интервенция, са тези с хипертрофия на десните кухини на сърцето (дясно предсърдие и дясна камера). Те често са в листата на чакащите за трансплантация на сърце. Occlutech са разработили и подлежи да пуснат на пазара устройство с иновативен дизайн, което ще промени изцяло качеството на живот на тези пациенти.

Затова е важно българските лекари да имат достъп до новите технологии и фирми като “Булмар” могат да осигурят нужните устройства. Не е необходимо пациентите да ходят извън страната. Лекарите ви са достатъчно добри. По време на интервенцията в Плевен работата на целия екип беше отлична, а това е една от най-сложните процедури в кардиологията.

Д-р Петър Узов, началник на Отделението по кардиохирургия в МБАЛ “Сърце и Мозък” - Плевен:

Пациентът се възстановява, върнахме го към пълноценен живот

- Д-р Узов, в какво състояние беше пациентът, когато го приехте в болницата?

- Приехме мъжа в тежко състояние, след инфаркт, прекаран седмица по-рано. Усложнения от него бяха довели до нарушения в митралната клапа (осигуряваща еднопосочност в движението на кръвта от белия дроб към лявата камера на сърцето), аневризма (разширение на част от стената) на лявата камера и разкъсване на междукамерната преграда. Пациентът бе с прояви на тежка сърдечна недостатъчност с невъзможност да се движи.

Първата операция, която направихме, беше доста тежка. Поставихме байпаси, които да подобрят храненето на сърдечния мускул и подобрят сърдечната дейност, сменихме митралната клапа с механична протеза, извършихме пластика на разширената част от камерата и зашихме разкъсването на междукамерната преграда на сърцето. След операцията се установи остатъчен дефект в междукамерната преграда, но успяхме да стабилизираме пациента до степен, че да може сам да се обслужва. При по-голямо усилие от негова страна обаче имаше прояви на сърдечна недостатъчност.

Възможностите пред него бяха или да продължи да живее така, почти като инвалид, или да се пристъпи към коригиране на остатъчния междукамерен дефект.

По тази причина се събрахме консилиум от специалисти и решихме да поставим устройство, което да ликвидира проблема. Поръчахме на шведска фирма да го изработи, а от българска страна фирма “Булмар” го достави.

- Какво е по-специалното на операцията, която извършихте?

- Предложихме на пациента почти експериментално лечение след извършена смяна на митрална клапа. Транскатетърно му поставихме устройство под формата на чадърче, което регулира правилното кръвообращение. Но уникалното е, от една страна, в това, че продуктът бе изработен специално за конкретния пациент, в зависимост от неговите нужди. От друга страна, това е първият пациент, при когото се поставя подобно устройство, при наличие на толкова манипулации преди това - поставяне на байпас, на механична клапа, пластика на лява камера и междукамерна преграда.

- Има ли нужда устройството да се подменя след някакъв период от време?

- Не.

- Колко време отне възстановяването и как се чувства пациентът?

- Той беше изписан от болницата 11 дни след операцията, но е в състояние да извършва нормалните си задължения. След известно време ще може и да ходи на работа. Оттук нататък го очаква абсолютно пълноценен живот. Проследяваме неговото състояние и жизнени показатели, въпреки че вече е при семейството си. Това е рутинна практика на работа в МБАЛ “Сърце и Мозък”. А от месец септември започваме програма за транскатетърно лечение и на други сърдечни малформации.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

1 от 3500 болни от грип развива фатално усложнение още в първите часове

Само за ден 2/3 от изследваните проби потвърждават заразата - това е сигурен знак за голямо разпространение. В националната референтна лаборатория заразата е доказана при 4-ма починали. Циркулират и парагрипни вируси и аденовируси - откриват ги при деца под 5 години. При повечето хора грипът минава за 5-10 дни с оставане вкъщи на легло,

Отказ от пътуване може да е признак за алцхаймер. Акад. Трайков съди по още 3 знака

Това са отказ от непознат маршрут и новости, съмнения за грешки и много проверки, избягване на оживени места. Често преди забравянето “какво обядвах” се появяват смущения в екзекутивната функция – тя е определяща за интелекта, обяснява неврологът.  Лъчезар Трайков е най-известният български специалист по деменциите,

Тежката трихинелоза застрашава сърцето, мозъка, белия дроб

На едно от първите места сме в ЕС, и сега има взривове. За взривове на трихинелоза и повишено внимание към безопасността на дивечовото месо и домашното свинско предупреди Министерството на здраевеопазването. България заема едно от водещите места по заболяемост от трихинелоза - пред нас са Полша и Румъния.

Американска награда за Клиниката по кардиология в “Александровска”

Награда за научен принос от световно известната Американска сърдечна асоциация (American Heart Association - AHA) получи екипът на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Александровска”, начело с доц. Добрин Василев, съобщиха от болницата. Българските кардиолози са отличени за два абстракта, представени на изданието на форума на AHA през декември. Доц.

Новият грип удря децата в ушите

Отитите са много болезнени и бързо се установяват, при бебе е по-трудно - сигналите може да са само нервност, въртене на главата, плач Откакто се увеличават случаите на грип, видимо зачестяват отите сред децата. Това каза за “24 часа” д-р Асен Меджидиев, завеждащ отделението по болестите на ушите,

Кога да сваляме температурата на дете?

2 пъти по-често боледуват записаните на ясла и детска градина. Покачването на температурата е най-честият повод родителите да водят детето на лекар. А най-честият въпрос на майките в социалните медии от няколко дни: при колко градуса трябва да се дават лекарства. Стотици коментари пораждат постове за поддържане дни наред на 39-40 градуса и

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Акад. Трайков: Надяваме се до 5-7 г. да лекуваме болестта на Алцхаймер

На финал са клинични изпитвания на терапия с безпрецедентен успех - при 81% унищожава виновния белтък в мозъка, казва акад. проф. Лъчезар Трайков, дмн, най-известният български специалист по деменциите. Академик е на Българската академия на науките и професор към Медицински университет – София, ръководител на Катедрата по неврология,

Спиналната атрофия при децата спешно влезе в списъка на редките заболявания след настояване на родители (Видео)

Здравното министерство осигурява до месец безплатно лечение с ново лекарство Спиналната мускулна атрофия при децата спешно влезе в списъка на редките заболявания след недоволство на родители. Министър Кирил Ананиев в късния следобед в четвъртък е издал заповед и по този начин здравното министерство ще осигури до месец ново лекарство за

Как се установява безспорно хеликобактер пилори?

Как се установява безспорно бактерията хеликобактер пилори, може ли заради различни критерии у нас и в САЩ резултатът от изследване да е различен, пита читателка на вестника. Отговаря д-р Никола Станчев - специалист по вътрешни болести, гастроентерология и диететика в Клиника по пропедевтика на вътрешните болести на Александровска

Лекарствата с рецепта ще имат баркод с 4 елемента на опаковката

Новата система не е свързана с промени в цените за клиента. Лекарствата, отпускани с рецепта, вече ще имат уникален баркод върху опаковките си. Така ще се проверява произходът им и ще се гарантира, че не са фалшифицирани. Баркодът се въвежда като част от системата за верификация на лекарствата, която става задължителна за България и останалите

Предозирането с витамини е опасно за здравето

Твърде много витамин А може да намали здравината на костите Няма съмнение колко са важни витамините и минералите за правилното функциониране на всички органи в човешкото тяло. Дори и напълно здрави, хората прибягват до прием на хранителни добавки, за да подпомагат имунната си система. Употребата им се засилва особено през по-студените месеци.

Д-р Стоянова: Ако грешно комбинираме храните, ни е тежко и от малка порция

Неподходящи са пържола с пържени картофи, джолан със зеле, яйца с бекон, казва консултантът по хранене и диететика - Д-р Стоянова, все повече хора постят – някои с душа и тяло, повечето с прагматичната идея да поотслабнат или за детокс, но от Коледа насам сред тях като че има най-много хора, които се оплакват от проблеми с храносмилането.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber