Ябълковият оцет – перфектно лечебно средство и ефективен козметичен продукт + рецепти

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7028006 Ябълковият оцет – перфектно лечебно средство и ефективен козметичен продукт + рецепти Ябълковият оцет – перфектно лечебно средство и ефективен козметичен продукт + рецепти www.24chasa.bg
Ябълковият оцет се използва за здравни, лечебни и козметични цели

Есента вече наближава, а с нея и времето за приготвяне на някои любими фкусотийки за зимата. Освен традиционните лютеница, туршия, сладко, кисели краставички и какво ли още не, сега е времето да си приготвите и домашен ябълков оцет. Отнема повече време, но пък ползите от него са незаменими.

Ябълковият оцет е ценен лек и ефективно средство за разкрасяване. Предлагаме ви откъс от книгата на Пенчо Далев – „Ябълката – храна и лекарство”, от който ще научите не само как да си приготвяте ябълков оцет, а и как да го използвате най-ефективно.

Ябълков оцет

Продукти: 5 големи ябълки (към 2 килограма) или 10 ябълки със средна големина, 1 ч. ч. пчелен мед или 1 ч. ч. захар, вода – 4 л.

Приготвяне: Ябълките се измиват и без да се обелват и почистват от семките и дръжките се нарязват на парченца с големина 2–3 см. Изсипват се в 5-литров стъклен буркан с широко гърло. Може да се използва и съд, изработен от пластмаса, разрешена за хранителни продукти. Нарязаните ябълки запълват буркана почти до половината. Ябълките се заливат с вода (да не е твърда или хлорирана) до 5–6 см от горния ръб на буркана. Водата не трябва да е студена, а затоплена при стайна температура. Прибавя се медът или захарта и се разбърква до разтварянето им. Съдът се покрива с марля, която се пристяга с гумен пръстен и се оставя при стайна температура (20–22°С) за около седмица, като внимателно се разбърква 1–2 пъти на ден. Започването на алкохолната ферментация се отбелязва с отделянето на мехурчета и характерна миризма.

Процесът на алкохолната ферментация е завършил, когато нарязаните ябълки не плуват в течността, а потънат. Това обикновено става след седмица. Течността се отлива, прецежда се през 2–3 слоя марля и се прехвърля в по-малък буркан. Тази течност всъщност е ябълково вино, не толкова популярно у нас, но в много западни страни и в САЩ се продава или прави при домашни условия и това е ябълковият сайдер (apple cider), т.е. ябълково вино. Бурканът се покрива с 2–3 слоя марля, пристяга се с гумен пръстен и се оставя на тъмно при стайна температура за 3–4 седмици. През това време протича оцетно-киселата ферментация. Образуването на слаба утайка или на белезникава пеленка по повърхността е нормално явление и не бива да ни безпокои.

Дали ябълковият оцет вече е готов, се установява, като се опита. Това се прави след третата седмица. Ако вкусът е на истински оцет, отлива се, филтрува се през 2–3 слоя марля, прелива се и се съхранява в чисти стъклени шишета или бурканчета на хладно и тъмно място.

Ако след четвъртата седмица оцетът не е достатъчно силен, оставя се още една седмица и отново се опитва. Ако пък оцетът е оставен прекомерно дълго време и се окаже при опитването, че е много силен, той се разрежда с вода до желания вкус и киселинност.

Ябълковият оцет е стабилен при съхранение, но ако се остави дълго време на по-топло място, на повърхността се образува отново белезникава пелена. Няма страшно – това са същите ацетобактери, които са продължили своето развитие върху останалия алкохол. Просто оцетът трябва да се филтрува отново и да се прехвърли в чисти съдове.

Кулинарна употреба на ябълковия оцет

Ябълковият оцет се използва като подправка за салати и ястия, както и като консервант за туршии. Само 1 с. л. към пилешка супа, ще й придаде приятен вкус и аромат. Маринатите придобиват допълнителни вкусови качества, ако към винения оцет се добави и ябълков оцет. Така е и с всички сосове, които се приготвят за месо и риба с ябълков оцет – добавка на ябълков оцет им придава нотки на екзотика. Основната разлика между винения оцет и ябълковия оцет е в това, че ябълковият има по-богат букет от аромати, има нюанси на сладост и съдържа много биологичноактивни вещества.

Здравни и лечебни качества на ябълковия оцет

Те са разнообразни и могат да се дефинират така:

– подобряване на метаболизма и изгарянето на мазнините;

– осигуряване на биологичноактивни вещества при диети;

– намаляване нивото на „лошия” (LDH) холестерол;

– подпомага пречистването на организма от токсини;

– намалява отлаганията по стените на кръвоносните съдове;

– намалява риска от инфаркт;

– подобрява кръвообращението;

– поддържа нивото на захарта в нормални граници;

– облекчава състоянието на болни от анемия;

– подобрява баланса на чревната флора;

– унищожава гнилостните бактерии в червата;

– повишава имунитета и съпротивителните сили на организма;

– благоприятства дейността на бъбреците;

– подобрява състоянието при грип и простудни заболявания;

– облекчава артритните и ревматичните болки;

– предпазва от декалцификация на костите.

Открай време се знае, че ябълковият оцет пречиства кръвоносната система разтваря отлаганията по кръвоносните съдове. Той отпушва и най-малките капиляри и по този начин се подобрява храненето на отделната клетка. Оттам и се подобрява работата на целия организъм.

Ябълковият оцет предотвратява втвърдяването на артериите, а оттам спомага и за намаляване на високо кръвно налягане. От 1 до 3 чаени лъжички ябълков оцет преди ядене при редовна консумация може да реши проблема с високото кръвно налягане.

Когато става въпрос за изгаряне на мазнини и потискане на апетита, ябълковият оцет е едно добро средство. Той разтваря натрупванията на пикочната киселина около ставите и постепенно я извежда от организма.

Ябълковият оцет подобрява метаболизма в организма. При прилагането му в разумна диета и програма той способства за контролиране на теглото. Той подпомага храносмилането и стимулира работата на бъбреците. Той унищожава вредните микроби в отделителната система, като предпазва от инфекции и възпаления. Дори в древността ябълковият оцет е използван за лечението на гъбични инфекции и брадавици.

Ябълковият оцет в различна форма и приложение се използва за козметични цели. Прилаган директно, той подобрява здравината на косата, възвръща блясъка й, отстранява пърхота, поддържа свежестта и тургура на кожата, заздравява ноктите. Смес от равни части ябълков оцет и зехтин е много добър крем за ръцете. Компрес с разреден ябълков оцет за няколко минути върху затворените клепачи бързо освежава уморените очи. Сухата кожа се съживява след няколко фрикции с ябълков оцет. Ако към топлата вода във ваната се излее една чаена чаша ябълков оцет, това ще освежи не само кожата, но и целия организъм. Ефектът ще е още по-силен, ако докато сме във ваната, се правят масажи с гъбата за баня. След такава процедура най-добре е да се остави тялото да изсъхне само, тогава активните елементи на ябълковия оцет проявяват максимално силата си.

Ябълков оцет за здравни, лечебни и козметични цели

При хронично болно гърло. Прави се гаргара със затоплен и разреден, а ако се приема добре – и с неразреден ябълков оцет. Сутрин се изпива чаша вода, в която е добавена чаена лъжичка ябълков оцет.

При простуда и остра кашлица. Прави се компрес върху гърдите от напоени с ябълков оцет марля или парче плат, поръсени с черен пипер и се държи 20 мин.

При висока температура. Стъпалата се увиват с парче плат, напоено с ябълков оцет и отгоре с найлон. Компресът се подменя на всеки четвърт час до пълното сваляне на високата температура. Вместо парче плат може да се използват чорапите, напоени с оцет.

При грип. Към 500 мл топла вода се прибавя сокът на един грейпфрут и 3 супени лъжици ябълков оцет. Пие се сутрин и следобед на гладно по една чаена чаша.

При стомашни киселини. Към чаена чаша топла вода се слагат 1 супена лъжица ябълков оцет и 1 супена лъжица мед. Разбърква се за разтваряне на меда и се пие при необходимост.

При паднал глас. Към чаена чаша топла вода се слага 1 супена лъжица ябълков оцет и се прави гаргара на всеки час.

При подуване и газове след ядене на варива и при лошо храносмилане. 1 чаена лъжичка ябълков оцет се разтваря в 1 чаена чаша топла вода и се пие след всяко ядене до подобряване на състоянието.

При лошо кръвооросяване на краката (студени крака). Правят се фрикции с ябълков оцет всяка сутрин и всяка вечер.

При уморени крака от ходене. Стъпалата се потапят в топла вода с ябълков оцет (на 1 л вода се добавят 100 мл оцет).

При депресия или стрес. 3 ч. л. пчелен мед се размесват добре с 1 ч. л. ябълков оцет и се взима сутрин на гладно.

При физическо и умствено натоварване. В 100 мл вода се слагат 1 супена лъжица ябълков оцет и 1–2 чаени лъжички мед. Разбърква се до разтваряне на меда и се пие 2–3 пъти дневно.

При безсъние. Вечер преди лягане 2 чаени лъжички ябълков оцет се слагат в кафена чашка, допълва се с топла вода и се изпива наведнъж.

При главоболие. Слепоочията се масажират с палците на двете ръце, навлажнени с ябълков оцет. При упорито главоболие, което не минава с масаж – смесват се равни количества ябълков оцет и вода, с тази смес се напоява кърпа, изстисква се добре и се полага на челото за няколко минути.

При слънчево изгаряне. Зачервените места по кожата леко се обтриват с памуче с разреден с вода ябълков оцет – 1 част вода и 10 части оцетразтвор.

При кариес и зъбен камък. Устата се изплаква всеки ден със смес от вода и ябълков оцет – на 1 ч. ч. вода се слагат 1–2 с. л. (при тази ниска концентрация на оцета се спира развитието на бактериите, без да се разваля емайлът на зъбите).

При зъбобол.В 50 мл ябълков оцет се разтварят 5 г стипца, 3 г нишадър и 10 г сол. Сместа се кипва и след охлаждане се прави жабурене при болки.

При синузит. 6–7 листа бръшлян се нарязват на ситно и се варят в 100 г ябълков оцет, докато оцетът остане наполовина. Захлупва се и се оставя през нощта. На сутринта се прецежда и се налива в шишенце. Съхранява се на тъмно и хладно. Вечер преди лягане се поставят по 1–2 капки в ноздрите.

При разширени вени на краката.Сутрин и вечер вените се натриват леко около 5 минути с памуче, потопено в ябълков оцет. Заедно с това 2 чаени лъжички ябълков оцет се разтварят в 1/2 чаена чаша вода и се изпиват преди ядене. Накисват се лозови листа в ябълков оцет. След 2 часа се изваждат и вечерта се налагат върху разширените вени, покриват се с марля и найлоново парченце и се превързват за през нощта.

При болки в мускулите. 50 мл ябълков оцет се смесва с 300 г зехтин. 3 пъти дневно болезненият мускул се разтрива със сместа в продължение на 5–6 минути, като преди да се вземе от нея, се разклаща добре.

При натъртване. Тънка филийка хляб се потопява в ябълков оцет и се превързва на засегнатото място. Сменя се 2–3 пъти дневно до изчезване на натъртеното.

При изкълчване. Прави се компрес с ябълков оцет и се държи цяла нощ.

При навяхване. 2 супени лъжици ким се стриват на прах, заливат се с 1 чаена лъжичка терпентин и 2 супени лъжици ябълков оцет. С тази смес се навлажнява парченце плат, полага се на болното място и се превързва със суха кърпа.

При шипове. Филийка черен хляб се накисва в ябълков оцет, отцежда се и се прави съгреваещ компрес, който се оставя 3–4 часа, през което време болният лежи. След това компресът се сваля и болното място се завива с вълнен шал.

– 100 мл ябълков оцет се смесва със 100 мл 90° спирт и в сместа се слагат 10 г бял тамян. Покрива се и се оставя на хладно, като от време на време се разбърква. След 10 дена памуче се напоява със сместа, отцежда се, слага се на болното място и се превързва с найлон, парче плат и вълнено шалче. Държи се така 3–4 часа, след което компресът се сваля. Процедурата се прави в продължение на 10 дни.

– 5 г бял тамян се държи в 100 мл ябълков оцет до пълно разтваряне. С разтвора се масажира болното място в продължение на 5–6 минути. Това се прави до изчезване на шиповете.

При ухапване от насекоми. На мястото на ухапването се слага памуче, напоено с ябълков оцет, прикрепва се с лейкопласт и се държи така 1–2 часа. Болката или сърбежът почти веднага спират, а отокът след време спада.

При екзема. Вечер върху екземата се налага тампон от памук, напоен с ябълков оцет. Прикрепва се с лейкопласт и се задържа така 30–40 минути. След няколко дена екземата се изчиства.

При напукани пети. Вечерта върху петата се налага памук, напоен с ябълков оцет, покрива се с найлон и се обува чорап. Сутринта се измива с топла вода и се попива с кърпа. Повтаря се 2–3 пъти, докато мъртвата кожа отпадне и кожата на петите стане гладка и мека.

Диета с ябълков оцет за отслабване

Ябълковият оцет има способността да намалява апетита, вследствие на което се приема по-малко храна. Заедно с това се повишават жизненият тонус и метаболизмът. Всичко това води до намаляване на телесното тегло. Има няколко начина за използване на ябълковия оцет за отслабване. Най-често практикуваният е изпиването на 1 чаена чаша топла вода, в която е сложена 1 супена лъжица ябълков оцет сутрин преди закуска и през деня преди всяко ядене.

Из „Ябълката – храна и лекарство”

Книгата може да поръчате тук!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

HondroCream – Подходящо за прилагане върху ставите

HondroCream е натурален крем за положително въздействие върху ставите, гръбнака и кръста. Той съдържа комплекс от билкови и растителни екстракти, като неговият едноименен производител наскоро разпространи информация, че формулата набляга на органичното извлечение от мента. Средството за благоприятстване на облекчаването на болките и отоците,

Високотехнологичното лечение спасява пациенти с остър инсулт в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

На всеки 30 мин. пациент с инсулт, който е можел да бъде спасен, умира или се инвалидизира необратимо, тъй като е бил лекуван в болница, в която не се прилага специфично диференцирано лечение при показания на съответния болен. Това обясни проф. д-р Силва Андонова, началник на Втора неврологична клиника в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна.

Грипът отминава, но в безопасност ли сме?

И тази година грипът ни удари масово – почти няма семейство, в което да не премина заразата. Епидемията като цяло отшумя, но това не бива да ни успокоява, защото наоколо дебнат всякакви вируси и най-лесно пробиват при изтощените организми. Това важи особено силно за децата и за възрастните, които сякаш цяла зима кашлят и се разхождат със запушени

Д-р Асенов: Големият полип за 10 години става рак на дебелото черво

Злокачествените заболявания и хроничният запек са предпоставка за развитие на рак на дебелото черво. В червата на всеки от нас има 15 килограма отрови, които водят до тежки заболявания, затова системното им пречистване е от огромно значение. Много хора смятат, че за да пречистят червата и стомашно – чревния тракт,

Китайски учени откриха нов механизъм за забавяне на дегенерацията на увредените нерви

Екип учени от Хонконгския университет за наука и технологии, Китайската академия на науките и университета на Дзинан откри механизъм, който може да забави дегенерацията на увредените нерви и да даде надежда за пациентите със заболявания като Паркинсон и амиотрофична латерална склероза. Аксон е дълъг израстък на нервната клетка (неврона),

Учени открили клетки, борещи всички вируси на грипа

Учени са открили имунни клетки, които могат да се борят с всички известни вируси на грипа в изследване, приветствано като "изключителен пробив", който може да доведе до универсална еднократна ваксина срещу нерядко смъртоносната болест. Според Световната здравна организация епидемиите от грип, предимно сезонни,

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Индуцирани стволови клетки ще лекуват увреждания на гръбначния мозък

Японски учени оповестиха за предстоящ клиничен опит с използване на индуцирани стволови клетки за лечение на увреждания на гръбначния мозък, предаде Франс прес, цитирана от БТА.  Клиничният опит е одобрен от японските власти и е планирано да бъде извършен от екип от университета Кейо в Токио тази година.

Проблемите със ставите, от които никой не може да избяга

Несъмнено всеки е изпитвал или е чувал за болките в ставите, които настъпват с напредване на възрастта. Износването на ставите е един естествен процес, въпреки че интензитетът му зависи много от професията, движението, начина на хранене и превантивните мерки, които взима всеки един човек. Ставите работят на принципа на триене.

София създава суперцентър по инфекциите

Уникален за страната научноизследователски комплекс в областта на инфекциите създава България. Двигател на проекта е Националният център по заразни и паразитни болести. Центърът за компетентност „Фундаментални, транслиращи и клинични изследвания в областта на инфекциите и инфекциозната имунология” ще разшири знанията в областта на инфекциите и

Най-страшните проблеми при диабет

Диабетът е едно от най-бързо разпространяващите се заболявания на 21 век. Счита се, че при тази тенденция до 2030 година сигурно 10% от населението света ще страда от диабет. В момента в света има над 1,7 милиарда възрастни с наднормено тегло и над 500 милиона деца със същия проблем. Наднорменото тегло е една от главните предпоставки за диабет.

Излекувайте настинката с китайска медицина

Зимата обикновено е пиков период за инфекциите, които атакуват носа, гърлото и белите дробове. Ако ви хване грипният вирус или настинете, опитайте да се справите с тях с някои лекове на традиционната китайска медицина. Според нея виновни за този тип заболявания са външните болестотворни фактори. Битката между тях и жизнената енергия Ци води до

Блогър: Има връзка между митовете на антиваксърите и епидемиите от морбили

Далече сме от ситуацията на бум на заразени от морбили от 2009-2011 година, когато в Европа имаше множество такива случаи, коментира пред БНР блогърът Боян Юруков, който живее и работи в Германия. Според него основна причина за заболяването е отказът от ваксиниране, което намалява защитата срещу него.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber