Закъснялото лято през август увеличи с 10% пациентите в “Пирогов”

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7022419 Закъснялото лято през август увеличи с 10% пациентите в “Пирогов” Закъснялото лято през август увеличи с 10% пациентите в “Пирогов” www.24chasa.bg
Около 90% от пациентите на “Пирогов” постъпват по спешност и се нуждаят от интензивно лечение.

Пълни са клиниките 

по изгаряния,

 травматологиите, 

неврохирургията,

реанимацията

Пик на тежки спешни случаи сочат регистрите в “Пирогов”. Една от причините е идването на истинското лято чак през този месец и свързаното с това увеличавене на активността на хората при хубаво време.

Преминалите и лекуваните пациенти в университетската болница по спешна медицина този август са с около 10 процента повече в сравнение със същия период на миналата година, каза директорът на лечебното заведение проф. д-р Асен Балтов.

До краен предел са натоварени клиниките в травматологичния комплекс, неврохирургията, хирургичните екипи. Пълна е и клиниката по изгаряния, в която лекуват множество пациенти с тежки поражения от инциденти с газови бутилки, от врели течности и вода, напрегнато е и в реанимацията. Но в “Пирогов” почти винаги е така.

Прави впечатление, че

в клиниката по

изгаряния има

и много деца,

което не е съвсем

типично за сезона,

обясни проф. Балтов.

Обикновено случаите на термична травма сред по-малките зачестяват през студените месеци, когато от любопитство те се допират до горещи печки или се заливат с вряла вода или ястия. През лятото акцентът се измества - преобладават инцидентите с деца, изгорили се край казани на открито по време на варене на компоти и туршии.

Изгарянията в детската възраст са особено травмиращи и изискват продължително лечение не само непосредствено след инцидентите, а и в хода на растежа. Целта е да се осигури максимален комфорт на движение и живот, които се засягат от нееластичната структура на белезите.

Както и при възрастните, в повечето случаи се налагат и пластично-възстановителни операции.

В травматологиите

с най-тежки увреждания

от катастрофи

са мотористите.

Сложните комбинирани увреждания при тях често изискват лекари от няколко специалности да участват в усилията за спасяването им.

Лекарите наричат травмите от катастрофи високоенергийни. Такива са и уврежданията при падането от 7-ия етаж на лекарката, която получи множество счупвания и е един от най-тежките пациенти на спешната болница това лято. Благодарение на усилията на екип от специалисти в 12 медицински направления, с 12 операции, преливане на 12 л кръв и още 4,5 л биопродукти тя се възстановява и пироговци се надяват на благоприятен ход на лечението, което ще продължи поне няколко месеца. Предстоят още

интервенции, които

в началото

са отстъпили ред

на овладяването

на критичните

поражения върху тялото.

Заети са и всички легла в централната реанимация и неврохиругията на “Пирогов”.

От старта на истинското лято, когато в началото на месеца дъждовете спряха, се увеличават пациентите с тежки наранявания от пътнотранспортни произшествия и битови инциденти.

Проф. д-р Асен Балтов, директор на “Пирогов”: Прилагаме нов алгоритъм за

лечение при критичните травми

роф. Балтов, вие сте ортопед и можете с голяма доза сигурност да направите прогноза за възстановяването на лекарката, която се лекува в "Пирогов" след падане от 7-ия етаж. Оптимист ли сте?

- Работата на екипите и използваните в “Пирогов” алгоритми на лечение ми дават основание за оптимизъм. Има, разбира се, много условности. Но ако възстановяването продължи да протича и занапред все така добре на фона на изключително тежките травми, може да се очаква след активното лечение тук и подходяща рехабилитация да се върне на работа.

- Кой беше най-критичният момент?

- Много са, но решаващо беше в първите часове да се овладеят бързо пряко заплашващите живота кръвоизливи и увреждания.

Това е концепцията демидж травма контрол. Цели овладяване на тежката ситуация до момента, в който пациентът ще бъде стабилизиран и ще се пристъпи към комплексното лечение.

Например преди 5-6 г. беше немислимо една закрита травма, както в случая, да се направи открита и да се използват временно клампи и външни фиксатори. Но е доказано, че това е успешен метод при пациенти в критично състояние от тежки травми. Няма опасни последици за организма от този алгоритъм. Условието е да се работи прецизно и по протокол, да се приложи качествено антибиотично покритие и след неколкодневно стабилизирана на пациента временните помощни средства да се заменят с импланти, които дефинитивно фиксират счупванията. 

- Организмът съдейства ли на терапията?

- Първоначално дори пречи, така е устроен, че се опитва с предимство да спаси основните органи - сърцето, мозъка, белия дроб, бъбреците, които при шок отказват да функционират. Имунната система веднага реагира с възпалителен отговор. Това е основното предизвикателство пред екипите в реанимацията и интензивното лечение. Едновременно се контролират кръвозагубата и рискът от инфекции.

- Премина ли тази критична фаза в лечението на д-р Иванова?

- Категорично.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Отказ от пътуване може да е признак за алцхаймер. Акад. Трайков съди по още 3 знака

Това са отказ от непознат маршрут и новости, съмнения за грешки и много проверки, избягване на оживени места. Често преди забравянето “какво обядвах” се появяват смущения в екзекутивната функция – тя е определяща за интелекта, обяснява неврологът.  Лъчезар Трайков е най-известният български специалист по деменциите,

Тежката трихинелоза застрашава сърцето, мозъка, белия дроб

На едно от първите места сме в ЕС, и сега има взривове. За взривове на трихинелоза и повишено внимание към безопасността на дивечовото месо и домашното свинско предупреди Министерството на здраевеопазването. България заема едно от водещите места по заболяемост от трихинелоза - пред нас са Полша и Румъния.

Американска награда за Клиниката по кардиология в “Александровска”

Награда за научен принос от световно известната Американска сърдечна асоциация (American Heart Association - AHA) получи екипът на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Александровска”, начело с доц. Добрин Василев, съобщиха от болницата. Българските кардиолози са отличени за два абстракта, представени на изданието на форума на AHA през декември. Доц.

Новият грип удря децата в ушите

Отитите са много болезнени и бързо се установяват, при бебе е по-трудно - сигналите може да са само нервност, въртене на главата, плач Откакто се увеличават случаите на грип, видимо зачестяват отите сред децата. Това каза за “24 часа” д-р Асен Меджидиев, завеждащ отделението по болестите на ушите,

Много деца с кънтяща кашлица, 39-40°, повръщане и пълна немощ. Грипът "сграбчва" за 2 часа

2 основни грешки: да боледуваш на крак или другата крайност - антибиотик от първия ден. Пуснаха в грипна ваканция и учениците в Силистра и Шумен. Децата до 4 г. и учениците до 18 са най-многобройната група болни с респираторни инфекции. Това се усеща и в Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести.

Акад. Трайков: Надяваме се до 5-7 г. да лекуваме болестта на Алцхаймер

На финал са клинични изпитвания на терапия с безпрецедентен успех - при 81% унищожава виновния белтък в мозъка, казва акад. проф. Лъчезар Трайков, дмн, най-известният български специалист по деменциите. Академик е на Българската академия на науките и професор към Медицински университет – София, ръководител на Катедрата по неврология,

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Спиналната атрофия при децата спешно влезе в списъка на редките заболявания след настояване на родители (Видео)

Здравното министерство осигурява до месец безплатно лечение с ново лекарство Спиналната мускулна атрофия при децата спешно влезе в списъка на редките заболявания след недоволство на родители. Министър Кирил Ананиев в късния следобед в четвъртък е издал заповед и по този начин здравното министерство ще осигури до месец ново лекарство за

Как се установява безспорно хеликобактер пилори?

Как се установява безспорно бактерията хеликобактер пилори, може ли заради различни критерии у нас и в САЩ резултатът от изследване да е различен, пита читателка на вестника. Отговаря д-р Никола Станчев - специалист по вътрешни болести, гастроентерология и диететика в Клиника по пропедевтика на вътрешните болести на Александровска

Лекарствата с рецепта ще имат баркод с 4 елемента на опаковката

Новата система не е свързана с промени в цените за клиента. Лекарствата, отпускани с рецепта, вече ще имат уникален баркод върху опаковките си. Така ще се проверява произходът им и ще се гарантира, че не са фалшифицирани. Баркодът се въвежда като част от системата за верификация на лекарствата, която става задължителна за България и останалите

Предозирането с витамини е опасно за здравето

Твърде много витамин А може да намали здравината на костите Няма съмнение колко са важни витамините и минералите за правилното функциониране на всички органи в човешкото тяло. Дори и напълно здрави, хората прибягват до прием на хранителни добавки, за да подпомагат имунната си система. Употребата им се засилва особено през по-студените месеци.

Д-р Стоянова: Ако грешно комбинираме храните, ни е тежко и от малка порция

Неподходящи са пържола с пържени картофи, джолан със зеле, яйца с бекон, казва консултантът по хранене и диететика - Д-р Стоянова, все повече хора постят – някои с душа и тяло, повечето с прагматичната идея да поотслабнат или за детокс, но от Коледа насам сред тях като че има най-много хора, които се оплакват от проблеми с храносмилането.

Учени откриха връзка между свръхактивната имунна система и хроничната умора

Това дава възможност заболяването да се хване в ранен стадий Връзка между свръхактивната имунна система и появата на синдрома на хроничната умора откриха британски учени от Института по психиатрия, психология и неврология към Кингс Колидж в Лондон. Това станало, след като провели изследване сред 55 пациенти с хепатит С.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber