Спасяването на лекарката, която падна от 7-ия етаж: екип от 12 специалности, 12 операции, 12 литра кръв (Обзор)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7020974 Спасяването на лекарката, която падна от 7-ия етаж: екип от 12 специалности, 12 операции, 12 литра кръв (Обзор) Спасяването на лекарката, която падна от 7-ия етаж: екип от 12 специалности, 12 операции, 12 литра кръв (Обзор) www.24chasa.bg
Проф. Асен Балтов - опитен травматолог и директор на университетската болница “Пирогов”, проф. Стоян Миланов, шеф на реанимацията и национален конслутант по спешна медицина, и проф. Диян Енчев - ръководител на Специализирания травматологичен комплекс и началник на IV клиника (от ляво на дясно), обясняват подхода на лечение при тежки високоенергийни травми. СНИМКА: Любомира Николаева

Приложихме най-модерния алгоритъм за лечение в критичните първи часове, обясниха трима от водещите лекари в “Пирогов”.

12 операции до момента, преливане на 12 литра кръв и още 4,5 литра биологични продукти, мултидисциплинарната екипна работа на лекари от 12 направления на медицината, продължаваща интензивна грижа на световно ниво и планирани още няколко възстановителни интервенции и рехабилитация. Това плюс доза късмет и смекчили удара обстоятелства са в основата на спасяването на лекарката, която преди малко повече от месец падна от 7-ия етаж на блок в столичния жк “Люлин”.

Добрата новина за възстановяването на д-р Ирена Иванова съобщи директорът на университетската болница за спешна медицина “Пирогов” ортопед-травматологът проф. Асен Балтов. Той изтъкна голямата заслуга на екипа, който пое случая още при постъпването на младата жена късно вечерта, и всички, които продължават лечението й и в момента. Предимство е не само професионализмът, но и моделът на организация на работата в болницата - от всички основни направления на медицината имаме

екипи, които са

на разположение

в “Пирогов” във

всеки момент,

не се налага да ги събираме по спешност, обясни шефът на университетската болница.

Лекарката е в реанимация, но вече не защото правим усилия за връщането й към живот, а за да е под интензивни грижи, които винаги са много важни при тежки съчетани травми. Това обясни проф. Стоян Миланов, началник на Специализирания комплекс по анестезиология и интензивни грижи и национален консултант по спешна медицина.

Тя е в съзнание, контактна, даже вече я поканих, когато се почувства във форма,

като колега

да мине с нас

на визитация

в клиниката, разказа проф. Миланов.

Шефът на реанимацията допълни, че до вчерашния 33-и ден на лечението й в болницата са извършени 12 сложни операции и спасяващи интервенции. Според него “Пирогов” е показал в този извънредно предизвикателен случай спешен мениджмънт на световно ниво.

Най-тежката травма беше на тазовия пръстен, бедрените кости, капачките на коленете. За тяхното фиксиране и лечение използвахме

супермодерна

техника за

травма контрол,

която е във възможностите на малко болници, обясни проф. Диян Енчев. Той е един от водещите български ортопед-травматолози в областта на лечението на счупванията на таза, началник на Специализирания травматологичен комплекс на “Пирогов” и Четвърта травматологична клиника в болницата.

За спасяването на младата жена допринасят и кръводарителите. В конкретния случай болницата не е имала затруднения в спасителните си дейности поради липса на кръв, но в цял свят този безценен ресурс се поддържа максимално голям, за да не се стигне до загуба на живот поради дефицит.

Само на д-р Иванова до момента са прелети 12 литра кръв. Освен това се е наложило да се влеят и други биопродукти - 3,5 литра плазма, 1 литър тромбоцитна маса.

С всеки изминал ден се подобряват прогнозите за нейното възстановяване. Състоянието й може да се опише като възможно най-обнадеждаващото на фона на изключително тежките травми и увреждания, които получава при инцидента. Това обобщи екипът на университетската спешна болница, който пое лечението й още късно вечерта след нещастието. Благодарение на усилията им днес шансът за лекарката е вече десетки пъти по-благоприятен.

При подобно падане

пораженията са

сравними с тези

при удар в стена

със скорост към

100 км/час,

обясни неврохирургът проф. Николай Габровски, зам.-директор на “Пирогов” и национален консултант по неврохирургия. При всеки подобен случай обаче травмите се различават в зависимост от конкретните обстоятелства и дали нещо е променило траекторията на падане и е омекотило малко удара.

При д-р Иванова са засегнати в различна степен почти всички кости на опорно-двигателния апарат. За благоприятния ход на лечението основна роля има интердисциплинарният екип на спешната болница,

бързината и

адекватните

действия на

Бърза помощ,

чийто екип кара лекарката в "Пирогов".

За щастливия изход е спомогнало и омекотяването на удара в покрита с трева земя. При твърда настилка уврежданията биха били още по-драматични.

Лекари буквално от всички основни специалности са включени за овладяване на критичното състояние в първите часове след приемането в болницата и сега при продължаващото лечение.

Без тази комплексна намеса и изпитана във времето организация на неотложните дейности е можело нещата да се развият фатално.

Подобни травми са високоенергийни, случват се не само при падане от високо, но и при катастрофи. Пациенти от подобни инциденти не са изключение в “Пирогов”, но случаят на лекарката най-често е сравняван с падането от 6-ия етаж на гимнастичка от националния отбор преди 2 години, която по чудо беше спасена след продължително лечение в спешната болница. Днес спортистката е добре и всички се надяват, че д-р Иванова също има този шанс за възстановяване. Със сигурност ще се наложат още операции и интервенции, след които ще се пристъпи към активна рехабилитация.

“Макар и много тежки, високоенергийните травми не са непременно край на живота. Но само мощни университетски болници имат възможност за поддържане на задължителните при такива случаи опитни лекари по всички специалности, които да могат веднага да се включат в интердисциплинарни екипи. Освен това, естествено, е необходимо да разполагат със съвременна апаратура и да прилагат отработена организация за работа в екип. Борбата започва с

овладяването

на състоянието

в първите

най-критични

часове, в които

често се случва

най-лошото

После лечението може да продължи месеци. За щастие, имаме пациенти в отлично състояние след изключително тежки случаи, но възстановяването е продължителен процес.

При добре свършена работа от екипите много от пострадалите пациенти живеят както преди травмата.” Тази надежда даде проф. Габровски още в първия етап на лечението.

Месец след инцидента пироговци са по-големи оптимисти за възстановяването на пациентката си въпреки планираните още няколко етапа на лечение.

Лекарката е под непрекъснато наблюдение, тъй като в резултат на голямото

изпитание за

организма от

уврежданията,

кръвозагубата,

реакцията

на имунната

система

винаги има риск от обрати и кризи. Дори възстановяването да върви според очакванията на екипа, тя ще остане в “Пирогов” няколко месеца.

Не само при драматични тежки случаи като този, но и по принцип лекарите казват, че са спасили пациент чак когато го изписват.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Тежката трихинелоза застрашава сърцето, мозъка, белия дроб

На едно от първите места сме в ЕС, и сега има взривове. За взривове на трихинелоза и повишено внимание към безопасността на дивечовото месо и домашното свинско предупреди Министерството на здраевеопазването. България заема едно от водещите места по заболяемост от трихинелоза - пред нас са Полша и Румъния.

Американска награда за Клиниката по кардиология в “Александровска”

Награда за научен принос от световно известната Американска сърдечна асоциация (American Heart Association - AHA) получи екипът на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Александровска”, начело с доц. Добрин Василев, съобщиха от болницата. Българските кардиолози са отличени за два абстракта, представени на изданието на форума на AHA през декември. Доц.

Новият грип удря децата в ушите

Отитите са много болезнени и бързо се установяват, при бебе е по-трудно - сигналите може да са само нервност, въртене на главата, плач Откакто се увеличават случаите на грип, видимо зачестяват отите сред децата. Това каза за “24 часа” д-р Асен Меджидиев, завеждащ отделението по болестите на ушите,

Много деца с кънтяща кашлица, 39-40°, повръщане и пълна немощ. Грипът "сграбчва" за 2 часа

2 основни грешки: да боледуваш на крак или другата крайност - антибиотик от първия ден. Пуснаха в грипна ваканция и учениците в Силистра и Шумен. Децата до 4 г. и учениците до 18 са най-многобройната група болни с респираторни инфекции. Това се усеща и в Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести.

Кога да сваляме температурата на дете?

2 пъти по-често боледуват записаните на ясла и детска градина. Покачването на температурата е най-честият повод родителите да водят детето на лекар. А най-честият въпрос на майките в социалните медии от няколко дни: при колко градуса трябва да се дават лекарства. Стотици коментари пораждат постове за поддържане дни наред на 39-40 градуса и

Спиналната атрофия при децата спешно влезе в списъка на редките заболявания след настояване на родители (Видео)

Здравното министерство осигурява до месец безплатно лечение с ново лекарство Спиналната мускулна атрофия при децата спешно влезе в списъка на редките заболявания след недоволство на родители. Министър Кирил Ананиев в късния следобед в четвъртък е издал заповед и по този начин здравното министерство ще осигури до месец ново лекарство за

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Как се установява безспорно хеликобактер пилори?

Как се установява безспорно бактерията хеликобактер пилори, може ли заради различни критерии у нас и в САЩ резултатът от изследване да е различен, пита читателка на вестника. Отговаря д-р Никола Станчев - специалист по вътрешни болести, гастроентерология и диететика в Клиника по пропедевтика на вътрешните болести на Александровска

Лекарствата с рецепта ще имат баркод с 4 елемента на опаковката

Новата система не е свързана с промени в цените за клиента. Лекарствата, отпускани с рецепта, вече ще имат уникален баркод върху опаковките си. Така ще се проверява произходът им и ще се гарантира, че не са фалшифицирани. Баркодът се въвежда като част от системата за верификация на лекарствата, която става задължителна за България и останалите

Предозирането с витамини е опасно за здравето

Твърде много витамин А може да намали здравината на костите Няма съмнение колко са важни витамините и минералите за правилното функциониране на всички органи в човешкото тяло. Дори и напълно здрави, хората прибягват до прием на хранителни добавки, за да подпомагат имунната си система. Употребата им се засилва особено през по-студените месеци.

Д-р Стоянова: Ако грешно комбинираме храните, ни е тежко и от малка порция

Неподходящи са пържола с пържени картофи, джолан със зеле, яйца с бекон, казва консултантът по хранене и диететика - Д-р Стоянова, все повече хора постят – някои с душа и тяло, повечето с прагматичната идея да поотслабнат или за детокс, но от Коледа насам сред тях като че има най-много хора, които се оплакват от проблеми с храносмилането.

Учени откриха връзка между свръхактивната имунна система и хроничната умора

Това дава възможност заболяването да се хване в ранен стадий Връзка между свръхактивната имунна система и появата на синдрома на хроничната умора откриха британски учени от Института по психиатрия, психология и неврология към Кингс Колидж в Лондон. Това станало, след като провели изследване сред 55 пациенти с хепатит С.

Спестете си личен опит в синдрома празнично сърце

Д-р Борислав Ацев: Ускорен пулс по време на гощавката е първо предупреждение Американски кардиолози са установили 10-15% нарастване на случаите на сърдечни кризи в периода между Коледа и Нова година. У нас сметката е по-груба - с толкова горе-долу се увеличава работата в специализираните клиники през зимата.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber