Музиката помага на малките деца да проговорят

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7013973 Музиката помага на малките деца да проговорят Музиката помага на малките деца да проговорят www.24chasa.bg
Музиката подобрява взаимодействието между различните зони в мозъка на човека от най-ранна възраст. СНИМКА: Pixabay

Тя развива мозъка им. Бебетата запомнят мелодии още докато са в утробата на майката

Известно е, че хубавата музика облагородява нравите, но нейното въздействие отива много по-далече. Още от Античността тя заема особено място във всички общества и всички региони на планетата. През последните години обаче “преминахме от магическото мисленe към истинското научно познание на процесите, които тя предизвиква в човешкия мозък”, казва френският професор Еманюел Биган, директор на Лабораторията за изучаване на проблемите на развитието към университета на Бургундия.

Музиката влияе изключително положително на развитието на децата, като това въздействие започва още преди раждането. Това показва голямо изследване на група учени под негово ръководство. Резултатите са публикувани от издателство “Белен” като книга със заглавие “Благоприятното въздействие на музиката върху мозъка”.

Френските учени доказали, че още в утробата на майката детето е способно да запомня музиката, която чува “отвън”. То е способно да разпознава мелодиите даже година след раждането си. Продължаващите и днес изследвания и експерименти показали, че тримесечните бебета, които са далече от проговаряне, са способни, при известно обучение при специалисти,

да започнат да

възпроизвеждат

напевни звуци

По време на 40-минутни сесии по 2 пъти седмично, които били заснемани, учените пускали на пеленачетата ритмична музика и ги насърчавали да се включват в заниманията. “Макар и толкова малки, те започват да “пеят”, казват учените.

Според проф. Биган музиката определено играе ролята на невростимулатор. Тя не само привлича вниманието на малкото дете, но позволява с него да бъде установен контакт. “Музиката създава у него макростимулатори на мозъчната активност, които съдействат за по-доброто усвояване на речта, на четенето, а по-късно и за ученето в рамките на училищната подготовка. Мелодиите оказват т.нар. социално-когнитивно въздействие”, казва френският учен.

Както пише в. “Монд”, който отразява изследването, въздействието на музиката върху човека

води до промяна

на биохимичните

процеси в мозъка

и води до по-голяма пластичност на съзнанието. Установено е например, че при цигуларите е отлично развита кората на дясното мозъчно полукълбо, с по-голям брой синапси, което е предизвикано от активната работа на лявата ръка при свиренето на инструмента. При пианистите има подобно развитие на кората и на двете полукълба, тъй като те активно използват и двете си ръце.

Учените са убедени, че музиката подобрява съединението между различните групи неврони, което оптимизира ритъма на работа на мозъка и така го подготвя по-добре за получаване на потоците от информация. Повишават се неговите комуникативни възможности. Свиренето на музикален инструмент “позволява да се подобри взаимодействието между различни зони на мозъка и в частност между зоните, управляващи движението и слуха”, посочват те.

Проучванията показали, че децата, които имат проблеми с произнасянето на думите, много по-лесно се справят с тази задача, ако преди това са им дали да послушат ритмична музикална фраза.

При такива деца

се подобрява и

усвояването на

граматиката

В. “Монд” привежда в тази връзка и доводите на Изабел Перец, шефка на Лабораторията по изследване на невровъзприятието на музиката, действаща към университета в Монреал. Според Перец, която е сред първите учени в света, започнали изследвания в тази област, “музикалното обучение формира мозъка с помощта на цяла поредица психологически механизми, блегодарение на което нараства плътността на невроните и се подобрява съединението между тях чрез аксоните (нервните влакна)”.

Други изследвания, проведени в Канада през 2010 г. от Глен Шеленберг, доказали, че при малките деца заниманията с музика увеличават темповете на повишаване на коефициента на интелигентност. Както казва ученият, “музиката помага на мисловния процес при децата, като ги научава в течение на времето да се съсредоточават по-добре”.

Според скорошна анкета сред 18 000 канадски ученици в гимназиалния курс онези, които свирели в ученически духов или струнен оркестър или пеели в хор,

показвали по-добри

резултати по всички

включени в общата

оценка предмети

като математика, биология и английски език. Интересно е, че онези, които участвали в кръжоци по пластични изкуства, не демонстрирали такива резултати.

Има преподаватели, които вече са убедени, че усвояването на материала от децата става по-лесно и бързо, когато има музикален фон, тъй като той им помага да се съсредоточават по-добре. Какво казва науката по този въпрос?

“Резултатите в това отношение са противоречиви. От една страна, музиката наистина може да помогне за съсредоточаването, но от друга, тя може и да разсейва. Може например да попречи на четенето и на запомнянето, особено ако е песен, т.е., когато има и текст. Така че

използването на

музиката като фон

трябва да е много

внимателно”,

уверена е Перец.

Има и изследвания, които се съсредоточават върху социалното влияние на музиката. Оказало се, че пеенето в хор увеличава доверието в другия и благоприятства сътрудничеството за сметка на съперничеството. А има ли възраст, след която вече не е възможно човек да се научи да свири на някакъв инструмент?

“Има много възрастни, които са искали да свирят, но не са имали тази възможност. Наблюдавайки уроците на децата си, мнозина от тях се питат дали не е моментът да започнат.

Науката е окуражаваща в това отношение. Да, дори и на напреднала възраст човек може да се научи да свири за удоволствие”, казва Перец. Според нея това има предпазващ ефект върху мозъка, забавя деградацията на паметта и намалява усещането за социална изолация.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Домът пази и разболява от грип

Подредбата на жилището гони вирусите и укрепва имунитета Заплахата за здравето ни през грипния сезон дебне не само в тролейбуса, магазина или офиса. Атмосферата вкъщи също може да ни разболее или да работи за укрепване на организма, пише руското издание “РосБизнесКонсултинг”. Според специалистите има 5 основни правила за организация на жилището в

Вадят цяло орехче от дроба на жена, тя не подозира – съмнявали се за рак

Д-р Асен Меджидиев от “Пирогов” спасява и мъж с част от химикалка на същото място, деца с батерии и играчки в носа и гърлото Белият дроб не е първото място, на което търсиш орех, капачка за химикалка или играчки, нали. Даже човек неволно се усмихва на идеята. Това обаче е част от рутинната работа в “Пирогов”.

Как да си осигурим щастие

12 стратегии, препоръчани от италиански експерти Какво ни пречи да бъдем щастливи? Много често това сме ние самите. Как да отстраним препятствията, които сме си поставили по пътя към щастието? Ето някои италиански стратегии – някои от тях ги препоръчва и в. “Кориере дела сера”. 1. Влюбете се без страх и без задръжки, дори да сте над 70-годишни.

Тежките грипни епидемии следват сухия въздух

Кръстосването на гени от човешки, птичи и свински вируси ражда чудовища. Последният прекаран грип винаги е най-лошият в живота ни. Причината според епидемиолозите е психологически феномен. Свежите спомени – за каквото и да е, са натоварен с повече емоция от сходни вече позабравени преживявания. През последните 10-ина година обаче се добавя още

Всяка втора проба вече показва грип, Силистра пред епидемия

Много болни и в София, Бургас, Пловдив, Смолян, Сливен. 5 пъти по-често усложненията са от новото поколение на свинския грип. Почти всяка втора изследвана проба от хора със съмнение за усложнение от грип вече потвърждава вируса. Доминират двата очаквани щама от тип А - A(H1N1)pdm09, известен като пандемичен или свински грип, и A(H3N2).

Опасни ли са операциите за отслабване?

Опасни ли са операциите за отслабване и имат ли рискови последици? Как протича лечението? Подобрява ли сексуалния живот? Има ли ограничения кой може да се оперира? Плаща ли се? Тази поредица от въпроси отправи читател от София на 40 г. “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси,

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

2018-а: Откриха ни нов орган, бактерии в мозъка, пластмаса в акото

Въпреки милионите години еволюция тялото ни крие много тайни Човешкото тяло е невероятно сложно – напомня ни го непрекъснато с факта, че и след милиони години еволюция продължаваме да научаваме нови неща за себе си. През 2018-а бяхме изненадани от нов орган в човешкото тяло, откриване на колонии бактериите в мозъците ни,

Облогът е по-добрият новогодишен обет за здраве

Не веднъж, а 365 пъти в новата година имаме шанс за промяна - с мотивация, реалистични цели, респект пред умората на волята Половината от хората, които си поставят за цел през новата година да отделят повече време за себе си и своето здраве, са убедени в успеха. Но 88% от тези, които поемат обещания, се провалят, установява проф.

Диетата “Дюкан” - лишения без глад

Набляга на протеини за бързо отслабване, яростно я критикуват Прочутият Пиер Дюкан! През 2007 г. книгата му “Как да отслабнем завинаги” става бестселър у нас. Оглавява класациите и по света. Диетата на френския джипи е основана на принципа, че не броенето на калории, а наблягането на протеина е тайната на бързото отслабване.

6 антистрес техники за Коледа

Контролират преумората, прахосването на пари и време, свръхочакванията. По много причини последните 10 дни на декември са най-вълнуващото време на годината, но и период, в който стресът се покачва. Поне за ден в зимния празничен цикъл човек може да се почувства притиснат от неизпълнения списък с ангажименти, неудовлетворени очаквания,

За година диабетът убива повече хора от Първата световна

Водеща причина за бързото увеличаване на болните е пандемията от затлъстяване. Епидемията от затлъстяване е в дъното на бързото увеличаване на емблемата на метаболитните заболявания - диабета. Ако имаш нормална кръвна захар на гладно, мазнини в кръвта в референтни граници, кръвното ти налягане не е повишено и не пиеш лекарства,

Диета “Чистите 30” за блестяща кожа

Премахва вълчия глад и усилва имунната система Според създателите ѝ Whole30, или “Чистите 30”, не е диета или план за отслабване. Тя променя вашия живот, като премахва вълчия глад, балансира хормоните, регулира храносмилането, ликвидира възпаления, усилва имунната система и влива енергия. Според нейната философия всички проблеми с физическото и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber