Д-р Анелия Здравкова: След лятото задължително преглед на бенките

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7004690 Д-р Анелия Здравкова: След лятото задължително преглед на бенките Д-р Анелия Здравкова: След лятото задължително преглед на бенките www.24chasa.bg
Д-Р АНЕЛИЯ ЗДРАВКОВА, дерматолог

Хидратацията е изключително важна.

Използвайте качествена слънцезащитна козметика

С дерматолога разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Д-р Здравкова, спряха дъждовете, почнаха жегите. Как да си опазим в тях кожата?

- Първо, задължително фотозащита от слънчевите лъчи, които са много опасни като последствия. Слънцето е полезно до известна степен. Кожата старее много в резултат на различни фактори, един от които е интензивната слънчева радиация и UV лъчите, специално UVA - така наречените ейджинг лъчи. Въпросът е да ползваме фотозащитен продукт, съобразен с типа кожа. На пазара има доста, за различни кожи - не само за суха, но и за мазна, комбинирана, за хора с акне или розацея. Има дори фотозащита, комбинирана с антиейджинг ефект.

- Тоест съветвате да се гледа не само факторът.

- Не само факторът, който е ясно, че трябва да е висок, но и съставки, които да ни помогнат да си възстановим или дори подобрим състоянието на кожата, защото има няколко типа кожа, но и при всеки човек има допълнителни особености.

Например, ако една жена има пигментация, освен фотозащитата има кремове със съставки, които действат в тази посока - могат леко да изсветлят и видимо да подобрят положението. Те не могат да изчезнат напълно само с мазане, особено ако пигментацията е по-дълбока и по-стара.

Другото, което е много важно, е хидратацията. Лятото се ползват по-хидратиращи кремове, не като зимата, когато е времето за по-мазни и по-тежки формули. В горещото време се използват по-леки субстанции, особено от хората с кожа, предразположена към акне. Хубаво е самите продукти да съдържат наистина молекули, които

да задържат повече

вода, и емулсиите за

лицето да са по-леки.

Пък и съветвам не само лице - шия, деколте, ръце също да се третират, както и цялото тяло, само че в различни комбинации. Тоест грижата за кожата продължава през лятото с една интензивна хидратация и с една интензивна фотозащита. Много е хубаво, ако човек намери време и възможности, да си направи една по-дълбока хидратация, защото мезотерапиите може да се прилагат целогодишно. Мезотерапията е един хубав метод за подобряване на кожната хидратация - с помощта на игличка се вкарва разтвор, който е богат на хиалурон, на витамини, на проактивни съставки, които не само хидратират кожата, но и имат антиейджинг ефект и стягащо действие, особено в областта на долния лицев контур. Говорим за една по-дълбока хидратация, защото кремовете не могат да проникнат толкова надълбоко - на 2 до 4 милиметра в кожните слоеве, и да хидратират кожата в дълбочина.

Така че хората, които се профилактират и хидратират по този начин кожата си, имат наистина по-сияйна кожа, която много бързо се възстановява от слънчевите бани, от морето, от всички по-агресивни фактори като басейни, които съдържат повече хлор и изсушават доста. Наистина

кожата е доста

по-изтощена след

летните месеци,

ако за нея не се полагат адекватни грижи.

- Кремовете са за поддръжка, но хората да не разчитат, че ще ги хидратират достатъчно?

- Да, особено ако човек е с по-суха кожа, при която белезите на стареене се появяват по-бързо. При мазните кожи пък появят ли се, е по-трудно. Те имат други проблеми - акне, себорея, различни образувания, които се появяват с възрастта. Така че, колкото и да ни се иска, не може да разчитаме само на кремове. Разбира се, кремовете трябва да са правилно избрани и козметиката да е хубава, защото знаем, че ако тя не е добре избрана според типа кожа, може и да навреди.

- Когато видите един човек, можете ли да познаете на колко години е? Кожата говори ли?

- Кожата много говори. Зависи от това доколко е поддържана. През последните 10 г. много хора започнаха да си поддържат кожата дори от по-млада възраст. Много трудно само по кожата можеш да кажеш един човек на колко е - не само кожното състояние е важно, винаги има значение и загубата на обем в структурата, в субдермалните слоеве. Този процес започва след 25-30-годишна възраст. При някои хора има и генетична предразположеност. Особено пък след диети винаги има загуба на обем. Така въпросът с възрастта е много относителен - често външно не можеш много точно да го прецениш, ако човек се поддържа. Има хора на 50 г., които имат кожа с 10-15 г. по-млада. Това са хора, които спазват не само добър режим на работа, сън, храна, двигателен и т.н. - неща, които ги знаем, но и такива, които наистина се грижат за кожата си - било с козметика, било с козметични или естетични процедури като поставяне на филъри, на хиалуронови мезотерапии, които наистина подобряват много тонуса на кожата. Така че въпросът с възрастта е много относителен.

- И да се пие вода 2-3 литра - колкото повече, толкова по-добре?

- Да, зависи. Не може да пиеш 4-5 литра - количеството се съобразява, има едни изчисления, според които се пие по 30 мл на килограм от теглото. Обикновено се казва средно литър и половина - два. Като тук не се включва алкохол или газирани напитки, които не са много полезни за метаболизма ни и водят до целулит. Една от причините за целулита е именно начинът на хранене, бързото хранене и съдържащите захар напитки. Така че чиста вода е най-добре, ако може. И чайове. 1,5-2 л е един стандартен препоръчителен прием, с уговорката, че зависи от теглото.

- А какво да направим след сезона? Задължително ли е да се огледат пигментациите, за да не се появят рискове? И какви процедури са подходящи след летните инвазии на кожата?

- След сезона е хубаво да се направят няколко неща. Продължава активната хидратация. Понеже след лятото кожата е доста дехидратирана, тук може да се приложи една наистина по-дълбока хидратираща терапия - не говорим за кремове, а за мезотерапевтични процедури, при които с една по-висока концентрация на хиалурон се възстановяват водните загуби. А в домашни условия може да се направи ексфолиация на повърхностния кожен слой, излющване, тъй като знаем, че тенът пада след известно време. С тази процедура

кожата става

по-мека, по-гладка,

засилва се

кръвообращението

и е полезно и за хидратацията на кожата. Освен това за пигментациите обикновено есенно-зимният сезон е много подходящ за пилинги, ако например се появят повърхностни пигментации като мелазмата, която се появява много често - особено при бременни, при които протоколът за поведение е малко по-различен. А за съответните пигментации след сезона може да се правят леки пилинги или по-дълбоки - в зависимост от фототипа на кожата. Може да се правят лазерни процедури - така нареченото лазерно фотоподмладяване, което повлиява не само пигментацията, но и разширените капилярчета. Това е проблем, който по-често се среща при жени с розацея или прерозация - има едно състояние, което е често срещано...

- Това е зачервяването.

- Точно така. То може да е състояние на кожата, обусловено от генетична предразположеност. Между другото, летните месеци провокират по-силната му изява. Не само розацеята, но и акнето също се появява по-често, както и себорейните състояния - всички те се обострят след летния сезон при хората, които имат по-мазна кожа.

- Кажете как да се постъпва с опасните бенки?

- Пигментациите, особено диспластичните невуси, които са гранични, трябва да бъдат наблюдавани. Хване ли се рано меланом, той се изрязва по протокол, по стандарти и съответно вече тези диспластични невуси се следят.

- Да уточним, че се следят плоските бенки.

- Плоските, да, по правилото ABCDE, при което се гледат асиметрия, следят се границите, цветът на самата лезия - дали е равномерен, или неравномерен, диаметърът - нараства ли, или не нараства, има ли надигнатост и различно оцветяване. Съветвам пациентите, които са по-рискови, ако някоя бенка видимо не изглежда добре, да отиват на дерматолог. Това е нашата работа. Ние имаме много прост метод - дерматоскопия, с който виждаш до какво ниво е пигментът. Така че такъв преглед е хубаво да се направи след летните месеци, когато пигментациите се засилват. Което, разбира се, не е белег, че има нещо злокачествено. Важно е да се мине през специалист, за да се направи професионална преценка. Много от пигментациите могат да се разширят, което е също белег за злокачественост. Много често се появяват повърхностни пигментации в областта на фотоизложените участъци - лице, деколте, шия, ръце, така че това са неща, които можем с вече споменатите процедури като пилинги, фотоподмладяване и мезотерапии, съдържащи съставки, действащи на пигмента меланин в клетките, да избледняват кожата. Разбира се, тези процедури трябва да се повтарят - не са само еднократни. Иначе щяхме да си ходим доста бели и без пигментация.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Домът пази и разболява от грип

Подредбата на жилището гони вирусите и укрепва имунитета Заплахата за здравето ни през грипния сезон дебне не само в тролейбуса, магазина или офиса. Атмосферата вкъщи също може да ни разболее или да работи за укрепване на организма, пише руското издание “РосБизнесКонсултинг”. Според специалистите има 5 основни правила за организация на жилището в

Вадят цяло орехче от дроба на жена, тя не подозира – съмнявали се за рак

Д-р Асен Меджидиев от “Пирогов” спасява и мъж с част от химикалка на същото място, деца с батерии и играчки в носа и гърлото Белият дроб не е първото място, на което търсиш орех, капачка за химикалка или играчки, нали. Даже човек неволно се усмихва на идеята. Това обаче е част от рутинната работа в “Пирогов”.

Как да си осигурим щастие

12 стратегии, препоръчани от италиански експерти Какво ни пречи да бъдем щастливи? Много често това сме ние самите. Как да отстраним препятствията, които сме си поставили по пътя към щастието? Ето някои италиански стратегии – някои от тях ги препоръчва и в. “Кориере дела сера”. 1. Влюбете се без страх и без задръжки, дори да сте над 70-годишни.

Тежките грипни епидемии следват сухия въздух

Кръстосването на гени от човешки, птичи и свински вируси ражда чудовища. Последният прекаран грип винаги е най-лошият в живота ни. Причината според епидемиолозите е психологически феномен. Свежите спомени – за каквото и да е, са натоварен с повече емоция от сходни вече позабравени преживявания. През последните 10-ина година обаче се добавя още

Всяка втора проба вече показва грип, Силистра пред епидемия

Много болни и в София, Бургас, Пловдив, Смолян, Сливен. 5 пъти по-често усложненията са от новото поколение на свинския грип. Почти всяка втора изследвана проба от хора със съмнение за усложнение от грип вече потвърждава вируса. Доминират двата очаквани щама от тип А - A(H1N1)pdm09, известен като пандемичен или свински грип, и A(H3N2).

Опасни ли са операциите за отслабване?

Опасни ли са операциите за отслабване и имат ли рискови последици? Как протича лечението? Подобрява ли сексуалния живот? Има ли ограничения кой може да се оперира? Плаща ли се? Тази поредица от въпроси отправи читател от София на 40 г. “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси,

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

2018-а: Откриха ни нов орган, бактерии в мозъка, пластмаса в акото

Въпреки милионите години еволюция тялото ни крие много тайни Човешкото тяло е невероятно сложно – напомня ни го непрекъснато с факта, че и след милиони години еволюция продължаваме да научаваме нови неща за себе си. През 2018-а бяхме изненадани от нов орган в човешкото тяло, откриване на колонии бактериите в мозъците ни,

Облогът е по-добрият новогодишен обет за здраве

Не веднъж, а 365 пъти в новата година имаме шанс за промяна - с мотивация, реалистични цели, респект пред умората на волята Половината от хората, които си поставят за цел през новата година да отделят повече време за себе си и своето здраве, са убедени в успеха. Но 88% от тези, които поемат обещания, се провалят, установява проф.

Диетата “Дюкан” - лишения без глад

Набляга на протеини за бързо отслабване, яростно я критикуват Прочутият Пиер Дюкан! През 2007 г. книгата му “Как да отслабнем завинаги” става бестселър у нас. Оглавява класациите и по света. Диетата на френския джипи е основана на принципа, че не броенето на калории, а наблягането на протеина е тайната на бързото отслабване.

6 антистрес техники за Коледа

Контролират преумората, прахосването на пари и време, свръхочакванията. По много причини последните 10 дни на декември са най-вълнуващото време на годината, но и период, в който стресът се покачва. Поне за ден в зимния празничен цикъл човек може да се почувства притиснат от неизпълнения списък с ангажименти, неудовлетворени очаквания,

За година диабетът убива повече хора от Първата световна

Водеща причина за бързото увеличаване на болните е пандемията от затлъстяване. Епидемията от затлъстяване е в дъното на бързото увеличаване на емблемата на метаболитните заболявания - диабета. Ако имаш нормална кръвна захар на гладно, мазнини в кръвта в референтни граници, кръвното ти налягане не е повишено и не пиеш лекарства,

Диета “Чистите 30” за блестяща кожа

Премахва вълчия глад и усилва имунната система Според създателите ѝ Whole30, или “Чистите 30”, не е диета или план за отслабване. Тя променя вашия живот, като премахва вълчия глад, балансира хормоните, регулира храносмилането, ликвидира възпаления, усилва имунната система и влива енергия. Според нейната философия всички проблеми с физическото и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber