Как да се храним за повече желязо?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7002357 Как да се храним за повече желязо? Как да се храним за повече желязо? www.24chasa.bg

Кои храни са богати на желязо и при какви условия елементът се усвоява най-пълноценно за добър хемоглобин, пита читателка на вестника.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси на телефон 02 942 25 62 и чрез имейл Lnikolaeva@24chasa.bg

Препоръките и мненията на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение.

На въпроса за увеличаване на желязотов организма чрез храненето отговаря д-р Мария Николова: Желязодефицитните състояния са най-честата причина за анемия, но напоследък се обръща внимание и на ролята на други микронутриенти като фолиева киселина, витамин А, витамин В2, витамин В12, витамин С, мед, цинк.

Хранителните анемии увеличават значително заболеваемостта и смъртността сред децата и бременните жени в много от развиващите се страни.

Според данни на СЗО 40-50% от децата до 14 г. и жените в детеродна възраст в развиващите се страни са засегнати. Честотата в Европа е 3 пъти по-ниска в сравнение с тази в Южна Америка.

Различни са причините за хранителните анемии. Може да е недостатъчен внос на хранителни вещества поради бедна диета или общ недостиг на микронутриенти с храната. Може да влияят физиологични фактори - например с възрастта се намалява стомашната киселинност, която има отношение към усвояването на витамин В12 от храната. Отразяват се и инфекциите, сред които са и паразитозите – имунният отговор на организма на инфекциозните заболявания отключва серия от промени в метаболизма на желязото и преразпределение на железните запаси в организма. Кърмачетата са най-уязвими поради незрялостта на имунната си система.

Анемията се дефинира като състояние с нисък хемоглобин и/или нисък хематокрит. Обикновено анемията е желязо-дефицитна и се дължи на недостиг на желязо. Трябва да се отбележи, че често към железния дефицит се натрупват допълнително други микронутриентни дефицити. Дефицитът на витамин А е честа причина за нарушен хемоглобинов синтез и допринася за задълбочаване на съществуващата желязо-дефицитна анемия. Дефицитът на витамин В2 (рибофлавин) също води до нарушаване на метаболизма и хемоглобиновия синтез. Дефицитът на фолат, витамин С, витамин В12 също имат отношение към появата и развитието на анемия.

Дефицитът на желязо се среща 2-2,5 пъти по-често, отколкото самата желязодефицитна анемия, която е най-тежката степен на недостиг.

Потребностите от желязо варират съобразно възрастта, пола и физиологичния статус и са в рамките на 7-27 мг на ден за различните групи от населението.

Бременните

жени имат

най-високи

потребности

от желязо,

тъй като желязо от майката се транспортира във фетуса и в плацентата, използва се и за синтез на по-големи количества хемоглобин. Приемът на желязо през третия триместър на бременността под формата на хранителни добавки намалява риска от желязодефицитна анемия при бременните. Особено рискови са бременните под 18 г., тези с многоплодна бременност и жените с кратък интервал - под 2 години, между 2 последователни бременности. Кърменето отлага възобновяването на менструацията, с което се подпомага запазването на железните депа на организма.

Менструацията е причината, поради която жените имат 2 пъти по-високи потребности от желязо в сравнение с мъжете и съответно са много по-застрашени от развитие на желязоголямадефицитна анемия.

Потребностите на новороденото от желязо през първата и втората година са големи поради изключително бързия растеж. Кърмачето има относително постоянни нива на серумно желязо през първите четири месеца от живота си, като част от натрупаните запаси се мобилизират и използват за синтез на хемоглобин, миоглобин и ензими. Майчиното мляко е бедно на желязо, но е с много добра биоусвояемост. Установено е, че запасите на новороденото от желязо намаляват към 4 месец и се изчерпват към 6 месечна възраст. Затова в САЩ се препоръчва добавяне на желязо при производството на храните за кърмачета. Най-често даване на желязо се налага между 6-месечна възраст и 2 г.

Железните запаси у новороденото зависят от статуса на майката и теглото на бебето при раждането. Недоносените са с по-висок риск за анемия, тъй като при тях железните депа се изчерпват не на 4-6 -месечна възраст, а на 3-месечна.

Честотата на железния дефицит и желязодефицитна анемия се увеличават в началото на юношеството и при двата пола поради по-големите потребности при ускорения растеж. При момичетата допълнителен фактор е появата на менструация, а при момчетата - бързото увеличаване на мускулната маса.

Най-добри

източници на

желязо са

червените меса,

рибата, птичето месо,

черният дроб,

тъй като са богати на т.нар. хемово желязо, чиято усвояемост достига до 20-25%. В развиващите се страни, където се хранят основно с растителни храни, желязото се набавя главно от царевица, пълнозърнесто брашно, бобови храни, кафяв ориз. Това желязо е нехемово и усвояемостта е много малка - от 2 до 5%. В растителните храни желязото е свързано с фитати в неусвоими съединения. Затрудняващи абсорбцията са също полифенолите в бобовите храни, чая, кафето, ядките, както и оксалатите в спанака и в другите листни зеленчуци. Калцият от храните също може да влоши усвояването на желязо от храната.

Втасването на хляба води до освобождаване на част от желязото, свързано от фитатите, и подобрява усвояването на желязото от някои зърнени храни. Абсорбцията на нехемовото желязо се оптимизира в присъствие на активатори като например храни, съдържащи витамин С. Затова ниският прием на този витамин е също рисков фактор за желязодефицитна анемия.

Най-честите инфекции и паразитози, водещи до анемия, са малария, HIV, хелминтози, причинени от анкилостома дуоденале , шистозомиаза, аскаридози, трихуриаза, които са по-разпространени в Африка и Средния изток. Механизмите за развитие на анемия са различни при различните инфекциозни причинители.

Железният дефицит много често е асоцииран и с други микронутриентни дефицити. Диетата, бедна на животински продукти, е бедна на лесноусвоимо хемово желязо, а също и на витамините А, В2, В9 (фолат, фолиева киселина), В12 и други микронутриенти.

Дефицитът на

витамин А води

до анемия

чрез засягане на

трансфериновите

рецептори и

синтеза на хемоглобин

Предизвиканата анемия се повлиява единствено при суплиментиране (приемане на добавки) с комбинация от витамин А и желязо.

При недостатъчен прием на животински продукти, включително мляко, се наблюдава ниско ниво на витамин В2 и хемово желязо. Дефицитът на В2 може да обостри съществуващ вече железен дефицит чрез повишаване на загубите на желязо през тънките черва поради намаляване на абсорбцията на желязо или чрез нарушаване на мобилизацията на вътреклетъчното желязо. Тази анемия също трябва да бъде третирана чрез комбинация на железни препарати и В2.

Дефицитът на фолат води до появата на макроцитна мегалобластна анемия поради нарушен синтез на еритроцити. Години наред фолиевата киселина се включва в състава на железните суплементи, давани на бременните. По-нови данни обаче показват, че фолиевата киселина няма изразен ефект върху концентрацията на хемоглобина, както бе смятано доскоро. Все повече учени смятат, че главната обосновка за включване на фолиева киселина в състава на железните суплементи за анемични жени е с цел намаляване риска от дефекти на невралната тръба при плода. Лошо усвояване на фолат се наблюдава вторично при инфекции.

Пернициозната (мегалобластна) анемия е автоимунно заболяване, включващо дефект в синтеза на вътрешния гастроинтестинален фактор, който е необходим за абсорбцията на витамин В12. Той се намира само в животинските продукти и активно се реабсорбира от жлъчката.

Дефицитът му традиционно се асоциира с продължително прилагане на строга вегетарианска диета. Дефицитът на В12 в развитите страни е характерен при възрастните хора над 65 г., а в развиващите се страни - във всички възрастови групи поради по-ниската консумация на продукти от животински произход. Застрашени от дефицит на В12 са вегетарианки и техните деца, кърмачките и децата в предучилищна възраст, а така също и хора над 65 г., при които причината е атрофичен гастрит, водещ до намалено отделяне на солна киселина и съответно намалена абсорбция на витамина. Рискът от дефицит на В12 е най-висок при съчетаване на нисък прием на витамина с храната и нарушената му абсорбция в резултат на инфекции, например причинени от бактерията хеликобактер пилори.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Сърцето обича ли шафран?

Купуваме евтино шафран от съседна държава и много ни харесват вкусът и цветът, който дава на храната, чула съм, че подправката е и полезна, слагам я буквално на всичко. Но пък някои хора се опасяват от въздействието и върху сърцето. Mоже ли да обясните ефектите от шафрана и в какви количества подправката има полезно действие, пита наша читателка.

Първото кафе - 2 часа и половина след сън, за да е полезно

Нивата на хормона кортизол, който държи човек буден, достигат пик три пъти през деня. Пиенето на кафе тогава може да навреди С полезните свойства на кафето едва ли има човек, който да не е запознат. То е доказан естествен източник на антиоксиданти, важни за здравето, а освен това намалява и риска от развитие на редица заболявания.

Как да се борим сами срещу рака на гърдата

Отказ от вредни навици предотвратява 1 от 3 случая на опасната болест Страхът от рак на гърдата е сред кошмарите на съвременните жени. Но малко от тях са наясно, че могат да намалят риска от него, като загърбят вредни навици и променят начина си на живот. А още по-малко имат воля за подобна промяна, която не само може да надвие рака убиец,

Бедността променя гените ни

Според проучване на Северозападния университет в Илинойс социално-икономическото неблагополучие може да доведе до изява или потискане на заложеното в биологичния ни чип. Дали си беден, или богат, реализиран или тотално неуспял, се отразява на изявата на гените ни. Бедността оставя следа върху приблизително 10%.

Какво опитва да ви каже цветът на синината

При петна без причина непременно на лекар Почти всеки удар и силен натиск се подписват върху кожата ни и обикновено изображението се оформя няколко часа. Синината се появява под повърхността на кожата, независимо дали това е от удряне на коляното на масичката за кафе, или падане по стълбите. Всеки вид нараняване може да причини разкъсване на

Охлюв дава надежда срещу алцхаймер и паркинсон

Мозъчен тръст от 7 института към БАН и 5 университета търси нови биологично активни средства срещу най-страшните болести. Болестите на Алцхаймер и Паркинсон са предизвикателство, срещу което медицината няма достатъчно силни оръжия. По различни механизми и двете рушат невроните в мозъка с необратими поражения.

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Добрите, лошите и пролетната умора

Зимата си отиде и се хванахме за зеленото. Обаче. Все още влачим „опашките” на грипа. Чувстваме се уморени и в края на деня сме като пребити. След неделната лека разходка, сякаш сме пренасяли камъни. Първо да видим - кой ми „взема” силите? Свикнали сме да мислим за себе си в единствено число, за нашето тяло - като механичен сбор от органи и

7 продукта, които увреждат бъбреците

Пречат и полезни храни, ако се консумират изобилно Бъбреците вършат трудна работа. Филтрирането и изхвърлянето на токсичните вещества от кръвта е само част от нея. Тези органи поддържат правилния баланс на минералите и хранителните вещества в тялото, отделят хормони, които играят важна роля в производството на червените кръвни телца,

Стойте на слънце, за да няма шок при смяната на часа

Ярка светлина ще свери вътрешния ви часовник с летния. Имаме 10-ина дни за противошокова терапия на задаващото се от 31 март лятно часово време. Европа принципно реши, че ще спре игрите със стрелките 2 пъти в годината, защото това вреди на здравето, а не носи никакви икономически ползи. Но отложи промяната за 2021 г.

Черното е новият шик в храните, но има ли здравни ползи

Не си говорим за мастилото от сепия, а за активния въглен. Антрацитеночерен крем, сладолед, напитка, хляб, пица, бургер, кетъринг хапки... Предложиха ли ви вече храна с цвят на въглен? Пробива си път не само с атрактивния си необичаен вид, а като разширяване на детокс сериите за хигиена и за пречистване на вода съответно със сходната амбиция да

И шоубизнесът плаче… от алергии

Преумората и напрежението засилват чувствителността към иначе безвредни субстанции Славата и милионите са безсилни, когато става дума за алергии. С примери от шоубизнеса може да се изготви цял справочник с разновидностите на този синдром. Наричат алергичните заболявания бича на XXI век. Хората с хиперчувствителна имунна система добре знаят колко

Да се преборим с пролетната умора

Именно пролетта е сезонът с най-сериозните депресии, неврози и пролетна умора, твърдят специалистите. Преходът зима-пролет поставя организма под допълнително напрежение. Тази изостреност на психическата чувствителност е свързана с биологичните фактори. Денят нараства и се увеличава слънчевата активност.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber