Първата ви работа в хотела: пуснете душа и излезте от банята

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6984984 Първата ви работа в хотела: пуснете душа и излезте от банята Първата ви работа в хотела: пуснете душа и излезте от банята www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Проф. Тодор Кантарджиев препоръчва този метод за лична защита от легионела. Здравните инспекции напомниха на мениджърите на хотели и туристически обекти за мерки срещу легионерската болест, има случаи.

Здравните инспекции в страната напомниха на мениджърите на хотели и туристически обекти как да сведат до нула риска от заразяване с легионелоза (легионела, легионерска болест).

В последните седмични данни за инфекциите в страната е отчетен нов потвърден случай. От началото на годината са съобщени общо 7. За същия период през изминалата година са регистрирани двама болни.

Легионелата е заболяване, открито след взрив на тежки пневмонии по време на чествания в хотел с климатична инсталация от стария тип с т.нар. водноохладителна кула. Специфичното при тях е, че използваният въздух от помещенията се прекарва през кула с течаща вода, която обира прашинките и освежава въздуха, който след това се връща. Тези условия са много подходящи за разпространяване на заболяването.

Мит е, че съвременните климатици имат роля за заразяването с легионела, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

У нас всички

случаи на

легионела са

от водопроводна

вода в хотели,

жилища, офиси,

уточни той.

“В тръбите на водопроводната инсталация може да се намножат причинителите на инфекциозното заболяване – микроорганизмите легионели, които обикновено се намножават в едноклетъчните еукариоти протозои в инсталацията. Това може да се случи, когато топлата вода не е достатъчно гореща, а студената не се ползва постоянно и има предпоставки температурата й да се повиши над 24 градуса в горещите месеци. При такива предпоставки обикновено

заразяването

става при

вземане на душ,

след като водата

в банята

не е ползвана

отдавна

и е застоявала.”

Легионелата е остро инфекциозно заболяване, което обикновено протича като тежка пневмония у хора, които са вдишвали аерозол с микроба легионела пневмофила.

За избягване на такъв проблем в горещите месеци течащата вода трябва да се използва непрекъснато. Както и подаваната в инсталацията топла вода да е много гореща, а студената – под 24 градуса, за да не дава възможност в тръбите да се размножават легионели и да предизвикват заболяването.

За разлика от другите пневмонии то не се повлиява от най-масово използваните в болничната и извънболничната помощ антибиотици от групата на цефалоспорините. При точно поставена диагноза легионела тя трябва да се лекува или с хинолони, или с макролиди, или с тетрациклини, подчерта проф. Кантарджиев.

Въпреки че е доста едър и широко разпространен в природата, особено в термални води, микробът е открит късно – през 1977 г. Причината е, че се развива на специални хранителни среди и не се оцветява с традиционно използваните при микроскопиране багрила.

В лабораторията по опасни инфекции НЦЗПБ имаме капацитет за доказване на заболяването у хора с тежки пневмонии и наличието на легионела във водопроводите на публични и частни сгради. Тази година имаме няколко съобщения от европейски партньори за разболели се след пребиваване у нас хора, за които има съмнение, че са се заразили тук. Затова по препоръка на НЦЗПБ регионалните здравни инспекции правят предупреждения главно за собствениците на хотели да се спазват хигиенните норми и да се засили контролът, каза директорът на центъра.

“Освен това е полезно да се знаят индивидуалните мерки за защита, които човек може да приложи в хотел например. Водещото е

преди първото

използване

водата в банята

да се източи

в отсъствие на хора в помещението.

Включва се вентилацията на банята, пуска се душът - първо топлата вода, после студената, и без активно вдишване и бавене помещението се напуска. След няколко минути водата е прочистила пътя, по който минава, спира се и банята може да се използва по традиционния начин. Това е и правилото, което аз спазвам”, обясни националният консултант.

Откриването на проблема с особения вид тежка пневмония е свързано с една от най-големите мистерии в съвременната медицина. Нужни са месеци след смъртните случаи, за да се разбере какво разболява около 200 и убива няколко десетки възрастни ветерани от Американския легион след срещата им в елитен хотел във Филаделфия.

Паниката започва, когато легионери масово развиват тежка пневмония, която не се поддава на лечение с пеницилини и цефалоспорини. Започват широки противоепидемични изследвания – откъде са дошли хората, как да живели и т.н., но между тях няма нищо друго общо освен участието в срещата.

Странното е, че освен болните ветерани от хотела, заболяват и няколко десетки хора, които са били на булевард “Понтиак” до хотела. Те развиват трескаво състояние, подобно на лека пневмония, която обаче не заплашва живота им. Общото между тях е, че са стояли близо до отдушниците на климатичната инсталация с водна кула. Така вниманието отново се насочва към хотела. Епидемиолозите слагат в помещенията клетки с морски свинчета. След време тези животни, които са били в лобито на хотела и конферентната му зала, развиват пневмония с неизвестен причинител.

Започват всевъзможни догадки и научни хипотези, но мистерията само става по-заплетена.

Чак следващата година, когато се въвеждат методи за оцветяване с импрегнация със сребро, се вижда, че в белите дробове на заболелите хора е имало микроб, близък по размер с чревните, който не се изолира на нормални хранителни среди и не може да се наблюдава с обичайните оцветители за микробиологични наблюдения, разказа проф. Кантарджиев. Микробът се изолира и при морските свинчета, после при кокоши ембриони и възниква въпросът това нов микроб ли е. Съмнението е отречено, защото се разбира, че още преди много години е имало взривове от такава пневмония.

Националният център по заразни и паразитни болести е в състояние да установи по безспорен начин наличен ли е микробът, дори при малко съмнение е добре да се извърши проверка от специализираната ни лаборатория по опасни инфекции, препоръча директорът на центъра.

Понтиак треска е леката форма на легионелозата

Въпреки че легионелата е най-големият епидемиологичен пъзел на миналия век, болестта не е ужасяващото ново заболяване. В продължение на години преди 1976 г. то е съществувало, просто не е било разпознавано. След определянето на причинителя на мистериозната “кървава” пневмония в луксозния хотел “Белвю-Стратфорд” учените откриват, че микробът е бил причина за по-малък взрив в същия хотел две години преди легонерската среща, както и за няколко други инцидента. Патогенът всъщност е бил изолиран благодарение на бдителен военен лекар още през 1947 г., но не е бил проучван обстойно.

Затова, когато бактерията е разконспирирана след трагедията с умиращите ветерани, е кръстена на нейните най-известни жертви. Тогава се уточнява и връзката й с изкаралите "мека" легионела хора, които просто са стояли до охладителните тръби на хотела на булевард “Понтиак”. Логично леката форма на заболяването получава името Понтиак треска.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

В Делхи бе обявено извънредно положение, след като се наложи на хората да дишат като в газова камера

Ако слезем от колите, може да сме по-умни

Учени откриха, че мръсният въздух състарява паметта Напоследък световните агенции ни заливат с шокиращи снимки от Индия. На тях се вижда как хора с маски се опитват да стигнат до работните си места в непрогледна мъгла от мръсен въздух. Деца не се забелязват, тъй като училищата са затворени. В мегаполиса Делхи е обявено даже извънредно положение

Депресираният човек се чувства като затиснат от камъни.  СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Депресията - как да я познаем и лекуваме

Проявява се различно, може сериозно да застраши живота От време на време да изпадате в меланхолия, е нормално, но ако ви налегнат продължителна тъга, отчаяние, апатия, може би страдате от депресия. Тя се отразява на способността ви да работите, учите, спите, да се храните нормално и да се радвате на живота

Дюнерът е  тъпкан с двойно  повече месо  и кашкавал от обикновения сандвич. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Не яжте това на обяд – ще ви успи на работа

11 храни, които трябва да избягвате в почивката Кой не го е преживявал – хапваш бързо на обяд и тичаш обратно в офиса, но след малко започваш да клюмаш и да заспиваш на бюрото. Бързането да се върнете на работа едва ли ще ви е от полза, след като през останалата част от деня ще се влачите като парцал. Причината вероятно е в обедното меню

Какво помага срещу  хроничния стрес, който ни докарва  хипертония

Какво помага срещу хроничния стрес, който ни докарва хипертония

Балансът 8 часа работа - 8 часа лично време - 8 часа сън, хобито, добрият секс. Хипертонията е телеграмата, която предупреждава за риск от инсулт и инфаркт. Освен нея предотвратими рискови фактори за сърдечносъдови инциденти са пушенето, злоупотребата с алкохол, нездравословните храни, хроничният стрес

Не се  мъчете  с високи токчета. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Какво да не обличаме, когато летим със самолет

15 грешки, които не бива да правите при полет Да подбереш тоалета си за полет, не е толкова лесно, особено за дамите. Те искат да изглеждат елегантни, а същевременно дрехите и обувките да са удобни за влачене на куфари и катерене по стълбата на самолета. Хубаво е облеклото да е секси, но не чак толкова

Боулдър - новият олимпийски спорт, който лекува депресия

Боулдър - новият олимпийски спорт, който лекува депресия

С концентрацията, която изисква, този вид катерене действа като хормонален регулировчик Пилотно проучване на немски учени в градовете Ерланген, Берлин и Мюнхен може да вкара в речника на психиатрите и психолозите нова думичка – боулдър. Това е сравнително нов алпинистки спорт, разновидност на катеренето.

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Устойчиви на лекарства бактерии оцеляват в пералнята

Устойчиви на лекарства бактерии оцеляват в пералнята

Учени натискат алармата след уникален случай - клебсиела стигнала до недоносени бебета от прани дрешки, за щастие, без последици. За здрави хора вероятно не е проблем, но при слаба имунна система е обезпокоително.  Стремежът на света да избегне потенциална екологична катастрофа вкара в усмирителната риза на енергоспестяването целия ни живот

Не изпадайте в паника от някое и друго килце отгоре, съветват учените.

Диетите убиват

Йо-йо ефектът поразява важни органи, причинява инсулт и инфаркт Едва ли има човек, който през живота си да не се е подлагал на диета. 14 на сто от американците например редовно изпробват различни начини за слабеене. Там всяка година се пръскат $ 33 млрд. за продукти, които обещават стройна фигура. И все пак 66 на сто от хората в САЩ са затлъстели

Кириакос Мицотакис и Румен Радев Снимки: Прессекретариат на президента

Радев и Мицотакис единодушни - охраняваме заедно въздушното пространство над Скопие (Снимки)

Президентът Радев и гръцкият премиер Мицотакис обсъдиха в Атина двустранното партньорство в сферата на сигурността и увеличения миграционен натиск към Европа Партньорство между България и Гърция в сферата на сигурността и увеличения миграционен натиск към Европа, обсъдиха днес в Атина държавният глава Румен Радев и министър-председателят на

Доц. Александър Оскар: Преглеждайте си очите и без оплаквания след 50-те, необратимата загуба на зрение започва
незабелязано

Доц. Александър Оскар: Преглеждайте си очите и без оплаквания след 50-те, необратимата загуба на зрение започва незабелязано

Най-коварно протичат възрастовата макулна дегенерация и диабетната ретинопатия, казва доц. Александър Оскар - Доц. Оскар, в календара на медицината октомври е месец на профилактиката на загубата на зрение. Кои диагнози в офталмологията влошават качеството на живота на най-много хора в България? - Двете заболявания с най-голяма социална тежест в

Високофруктозният царевичен сироп е наричан "сладкият убиец". СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Пазете се от тези храни – докарват рак

Причините са канцерогенни добавки, злоупотреба със сол и захар, рафиниране Известно е, че здравето започва от кухнята, но мнозина не знаят, че в основата на много видове рак е храненето. Според ред изследвания 70% от карциномите могат да бъдат избегнати чрез подходящ хранителен режим. При останалите 30% решаващи са наследствеността и околната

Грета и Грета (вижте следващата снимка). Зависи от ракурса. Нещо подобно е и в науката за същността на синдрома на Аспергер.

Авторът на библията за аспергер: Може да е следващият етап на еволюцията

Защо д-р Тони Атууд, много търсен специалист, 30 г. остава сляп за диагнозата на сина си? От моя клиничен опит се убедих, че хората със синдром на Аспергер имат различен, а не дефектен начин на мислене. Проявяват по-голяма от очакваната настойчивост в неща, които не са приоритети при повечето хора. Различават се и в сетивните преживявания

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber