Първата ви работа в хотела: пуснете душа и излезте от банята

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6984984 Първата ви работа в хотела: пуснете душа и излезте от банята Първата ви работа в хотела: пуснете душа и излезте от банята www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Проф. Тодор Кантарджиев препоръчва този метод за лична защита от легионела. Здравните инспекции напомниха на мениджърите на хотели и туристически обекти за мерки срещу легионерската болест, има случаи.

Здравните инспекции в страната напомниха на мениджърите на хотели и туристически обекти как да сведат до нула риска от заразяване с легионелоза (легионела, легионерска болест).

В последните седмични данни за инфекциите в страната е отчетен нов потвърден случай. От началото на годината са съобщени общо 7. За същия период през изминалата година са регистрирани двама болни.

Легионелата е заболяване, открито след взрив на тежки пневмонии по време на чествания в хотел с климатична инсталация от стария тип с т.нар. водноохладителна кула. Специфичното при тях е, че използваният въздух от помещенията се прекарва през кула с течаща вода, която обира прашинките и освежава въздуха, който след това се връща. Тези условия са много подходящи за разпространяване на заболяването.

Мит е, че съвременните климатици имат роля за заразяването с легионела, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

У нас всички

случаи на

легионела са

от водопроводна

вода в хотели,

жилища, офиси,

уточни той.

“В тръбите на водопроводната инсталация може да се намножат причинителите на инфекциозното заболяване – микроорганизмите легионели, които обикновено се намножават в едноклетъчните еукариоти протозои в инсталацията. Това може да се случи, когато топлата вода не е достатъчно гореща, а студената не се ползва постоянно и има предпоставки температурата й да се повиши над 24 градуса в горещите месеци. При такива предпоставки обикновено

заразяването

става при

вземане на душ,

след като водата

в банята

не е ползвана

отдавна

и е застоявала.”

Легионелата е остро инфекциозно заболяване, което обикновено протича като тежка пневмония у хора, които са вдишвали аерозол с микроба легионела пневмофила.

За избягване на такъв проблем в горещите месеци течащата вода трябва да се използва непрекъснато. Както и подаваната в инсталацията топла вода да е много гореща, а студената – под 24 градуса, за да не дава възможност в тръбите да се размножават легионели и да предизвикват заболяването.

За разлика от другите пневмонии то не се повлиява от най-масово използваните в болничната и извънболничната помощ антибиотици от групата на цефалоспорините. При точно поставена диагноза легионела тя трябва да се лекува или с хинолони, или с макролиди, или с тетрациклини, подчерта проф. Кантарджиев.

Въпреки че е доста едър и широко разпространен в природата, особено в термални води, микробът е открит късно – през 1977 г. Причината е, че се развива на специални хранителни среди и не се оцветява с традиционно използваните при микроскопиране багрила.

В лабораторията по опасни инфекции НЦЗПБ имаме капацитет за доказване на заболяването у хора с тежки пневмонии и наличието на легионела във водопроводите на публични и частни сгради. Тази година имаме няколко съобщения от европейски партньори за разболели се след пребиваване у нас хора, за които има съмнение, че са се заразили тук. Затова по препоръка на НЦЗПБ регионалните здравни инспекции правят предупреждения главно за собствениците на хотели да се спазват хигиенните норми и да се засили контролът, каза директорът на центъра.

“Освен това е полезно да се знаят индивидуалните мерки за защита, които човек може да приложи в хотел например. Водещото е

преди първото

използване

водата в банята

да се източи

в отсъствие на хора в помещението.

Включва се вентилацията на банята, пуска се душът - първо топлата вода, после студената, и без активно вдишване и бавене помещението се напуска. След няколко минути водата е прочистила пътя, по който минава, спира се и банята може да се използва по традиционния начин. Това е и правилото, което аз спазвам”, обясни националният консултант.

Откриването на проблема с особения вид тежка пневмония е свързано с една от най-големите мистерии в съвременната медицина. Нужни са месеци след смъртните случаи, за да се разбере какво разболява около 200 и убива няколко десетки възрастни ветерани от Американския легион след срещата им в елитен хотел във Филаделфия.

Паниката започва, когато легионери масово развиват тежка пневмония, която не се поддава на лечение с пеницилини и цефалоспорини. Започват широки противоепидемични изследвания – откъде са дошли хората, как да живели и т.н., но между тях няма нищо друго общо освен участието в срещата.

Странното е, че освен болните ветерани от хотела, заболяват и няколко десетки хора, които са били на булевард “Понтиак” до хотела. Те развиват трескаво състояние, подобно на лека пневмония, която обаче не заплашва живота им. Общото между тях е, че са стояли близо до отдушниците на климатичната инсталация с водна кула. Така вниманието отново се насочва към хотела. Епидемиолозите слагат в помещенията клетки с морски свинчета. След време тези животни, които са били в лобито на хотела и конферентната му зала, развиват пневмония с неизвестен причинител.

Започват всевъзможни догадки и научни хипотези, но мистерията само става по-заплетена.

Чак следващата година, когато се въвеждат методи за оцветяване с импрегнация със сребро, се вижда, че в белите дробове на заболелите хора е имало микроб, близък по размер с чревните, който не се изолира на нормални хранителни среди и не може да се наблюдава с обичайните оцветители за микробиологични наблюдения, разказа проф. Кантарджиев. Микробът се изолира и при морските свинчета, после при кокоши ембриони и възниква въпросът това нов микроб ли е. Съмнението е отречено, защото се разбира, че още преди много години е имало взривове от такава пневмония.

Националният център по заразни и паразитни болести е в състояние да установи по безспорен начин наличен ли е микробът, дори при малко съмнение е добре да се извърши проверка от специализираната ни лаборатория по опасни инфекции, препоръча директорът на центъра.

Понтиак треска е леката форма на легионелозата

Въпреки че легионелата е най-големият епидемиологичен пъзел на миналия век, болестта не е ужасяващото ново заболяване. В продължение на години преди 1976 г. то е съществувало, просто не е било разпознавано. След определянето на причинителя на мистериозната “кървава” пневмония в луксозния хотел “Белвю-Стратфорд” учените откриват, че микробът е бил причина за по-малък взрив в същия хотел две години преди легонерската среща, както и за няколко други инцидента. Патогенът всъщност е бил изолиран благодарение на бдителен военен лекар още през 1947 г., но не е бил проучван обстойно.

Затова, когато бактерията е разконспирирана след трагедията с умиращите ветерани, е кръстена на нейните най-известни жертви. Тогава се уточнява и връзката й с изкаралите "мека" легионела хора, които просто са стояли до охладителните тръби на хотела на булевард “Понтиак”. Логично леката форма на заболяването получава името Понтиак треска.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Проф. Кадурина: След месеците на самоизолация дойдоха пациенти с рак на кожата

Проф. Кадурина: След месеците на самоизолация дойдоха пациенти с рак на кожата

Започваме профилактични безплатни прегледи - пандемията не отменя, а само променя формата на традиционната инициатива “Евромеланома”, казва в интервю за в. "24 часа" проф. д-р Мирослава Кадурина, специалист по дерматология и естетична медицина. Консултира и провежда терапии в “Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център” и в Медицински център

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Нискомасленото мляко подмладява с 4,5 години

Тест сред 6000 души показа, че високата масленост скъсява теломерите Помислете внимателно, преди да напазарувате в сектора за млечни продукти в супермаркета. Правилното решение може да прибави години към живота ви. Такъв е съветът на учени от университета “Бригъм Йънг” в американския щат Юта, според чието проучване обезмасленото или нискомасленото

Българинът, който от 14 г. живее с донорско сърце, стана дядо

Българинът, който от 14 г. живее с донорско сърце, стана дядо

Евгени Георгиев стана дядо! Или както той казва с нарочна трансформация на последната дума: Генко стана детко! И това е новина, въпреки че всеки ден около 170 мъже в България могат да се похвалят с внуче. От 14 години Генко живее със сърцето на едно непознато момче, две и половина преди това живее благодарение на заместваща болното му сърце машина

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Здравият сън - мощно оръжие срещу вируса

Той регулира биологичния ни часовник и укрепва имунитета Здравият и редовен сън е едно от най-мощните оръжия за борба с коронавируса. По една проста причина – укрепва имунната система. А във време на пандемия и повишен стрес биологичният ни часовник и сънят се разстройват точно когато най-много се нуждаем от тях

Топла филийка с авокадо, сирене, лук и лайм

Как да се храним за добро настроение в кризата

Вадете рецептите на баба, но не прекалявайте Когато ви налегнат тревога и самота, посягате към различни лакомства и често наобикаляте хладилника, особено в сегашните времена на изолация. Но прекаляването със сладоледа, чипса и сладкишите засилва стреса и поражда чувство за вина. Такива вкуснотии карат кръвната захар да играе и се чувствате уморени

СНИМКА: Военномедицинска академия - ВМА

Специалисти от ВМА посетиха италианската болница "Сан Матео", близо до Милано

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) бяха на еднодневно посещение в Университетската болница „Сан Матео” в град Павия, на 20 км от Милано, Италия, съобшиха на страницата във фейсбук на ВМА. Вижте цялото съобщение: Това е един от най-старите университети в Европа. Съставът на делегацията бе конструиран по препоръка на италианската страна

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Хората на инсулин са по-застрашени от новия коронавирус.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Лекари към диабетиците: Не бързайте да тръгвате на работа

В пъти по-висок е рискът за живота на страдащите от захарна болест от COVID-19 Една трета от пациентите, починали от коронавирус във Великобритания, са диабетици. Това обяви Националната здравна служба на Великобритания (NHS), проучила случаите на 7500 жертви на вируса в страната. Причината е, че диабетът отслабва имунната система и прави пациента

3 пресни мита обикалят нета, докато Европа се “маскира”

3 пресни мита обикалят нета, докато Европа се “маскира”

Експертите: как хем нищо не спират, хем водят до опасен кислороден глад?! Кои са правилата за използване на маски, казва д-р София Ангелова На външната страна вирус може да остава активен до 7 дни След критичния първи етап на коронавирусната пандемия с дефицит на маски днес Европа масово ги препоръчва при опита за плавно излизане от извънредните

Разбраха как пушенето отваря повече входни врати за вируса в белия дроб

Разбраха как пушенето отваря повече входни врати за вируса в белия дроб

Вещества в цигарения дим стимулират производството на ензим, който улеснява копирането на SARS-2 Добрата новина: при хора, които са отказали цигарите, нивото се доближава до това на непушачите Независимо от всекидневното допълване на рисковите групи за новата коронавирусна болест три остават непоклатими и най-многочислени

Проф. ВЕСЕЛКА ДУЛЕВА

Проф. Дулева: Вместо 3 дни “карантина” на опакованите храни - да стоят 5 мин сапунисани

За проучването са използвани традиционни миещи препарати Няма данни месото да е източник на COVID-19 Липсва наука зад твърденията, че сода бикарбонат, лимонов сок или алкализиращи храни пазят от вируса Това казва в интервю за в. "24 часа" проф. д-р Веселка Дулева, дм,  началник-отдел “Храни и хранене” в Националния център по обществено здраве и

Ушита маска от памук и коприна пази като N95

Ушита маска от памук и коприна пази като N95

Свалихме ги на улицата, но със сигурност ще останат в живота ни Маските май ще се настанят трайно в бита ни - със сигурност още дълго в условията на коронавируса, нищо, че вече не са задължителни по улиците, а само на закрити места. Цените на еднократните обаче остават непропорционално високи, а много от ушитите от плат са неудобни и доста хора

Къщата от кашони е подходяща за игра.
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ И АРХИВ

Деца под карантина: как да превърнем ареста в забава

Направете дневна програма, редувайте игри с обучение и движение Коронавирусът не мирясва и милиони деца по света са затворени у дома без детска градина, училище, приятели, разходки сред природата. Но спазването на социална дистанция не значи домашен арест, пише британският в. “Дейли телеграф”. Има много начини да се направи животът им по-интересен

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber