Първата ви работа в хотела: пуснете душа и излезте от банята

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6984984 Първата ви работа в хотела: пуснете душа и излезте от банята Първата ви работа в хотела: пуснете душа и излезте от банята www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Проф. Тодор Кантарджиев препоръчва този метод за лична защита от легионела. Здравните инспекции напомниха на мениджърите на хотели и туристически обекти за мерки срещу легионерската болест, има случаи.

Здравните инспекции в страната напомниха на мениджърите на хотели и туристически обекти как да сведат до нула риска от заразяване с легионелоза (легионела, легионерска болест).

В последните седмични данни за инфекциите в страната е отчетен нов потвърден случай. От началото на годината са съобщени общо 7. За същия период през изминалата година са регистрирани двама болни.

Легионелата е заболяване, открито след взрив на тежки пневмонии по време на чествания в хотел с климатична инсталация от стария тип с т.нар. водноохладителна кула. Специфичното при тях е, че използваният въздух от помещенията се прекарва през кула с течаща вода, която обира прашинките и освежава въздуха, който след това се връща. Тези условия са много подходящи за разпространяване на заболяването.

Мит е, че съвременните климатици имат роля за заразяването с легионела, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

У нас всички

случаи на

легионела са

от водопроводна

вода в хотели,

жилища, офиси,

уточни той.

“В тръбите на водопроводната инсталация може да се намножат причинителите на инфекциозното заболяване – микроорганизмите легионели, които обикновено се намножават в едноклетъчните еукариоти протозои в инсталацията. Това може да се случи, когато топлата вода не е достатъчно гореща, а студената не се ползва постоянно и има предпоставки температурата й да се повиши над 24 градуса в горещите месеци. При такива предпоставки обикновено

заразяването

става при

вземане на душ,

след като водата

в банята

не е ползвана

отдавна

и е застоявала.”

Легионелата е остро инфекциозно заболяване, което обикновено протича като тежка пневмония у хора, които са вдишвали аерозол с микроба легионела пневмофила.

За избягване на такъв проблем в горещите месеци течащата вода трябва да се използва непрекъснато. Както и подаваната в инсталацията топла вода да е много гореща, а студената – под 24 градуса, за да не дава възможност в тръбите да се размножават легионели и да предизвикват заболяването.

За разлика от другите пневмонии то не се повлиява от най-масово използваните в болничната и извънболничната помощ антибиотици от групата на цефалоспорините. При точно поставена диагноза легионела тя трябва да се лекува или с хинолони, или с макролиди, или с тетрациклини, подчерта проф. Кантарджиев.

Въпреки че е доста едър и широко разпространен в природата, особено в термални води, микробът е открит късно – през 1977 г. Причината е, че се развива на специални хранителни среди и не се оцветява с традиционно използваните при микроскопиране багрила.

В лабораторията по опасни инфекции НЦЗПБ имаме капацитет за доказване на заболяването у хора с тежки пневмонии и наличието на легионела във водопроводите на публични и частни сгради. Тази година имаме няколко съобщения от европейски партньори за разболели се след пребиваване у нас хора, за които има съмнение, че са се заразили тук. Затова по препоръка на НЦЗПБ регионалните здравни инспекции правят предупреждения главно за собствениците на хотели да се спазват хигиенните норми и да се засили контролът, каза директорът на центъра.

“Освен това е полезно да се знаят индивидуалните мерки за защита, които човек може да приложи в хотел например. Водещото е

преди първото

използване

водата в банята

да се източи

в отсъствие на хора в помещението.

Включва се вентилацията на банята, пуска се душът - първо топлата вода, после студената, и без активно вдишване и бавене помещението се напуска. След няколко минути водата е прочистила пътя, по който минава, спира се и банята може да се използва по традиционния начин. Това е и правилото, което аз спазвам”, обясни националният консултант.

Откриването на проблема с особения вид тежка пневмония е свързано с една от най-големите мистерии в съвременната медицина. Нужни са месеци след смъртните случаи, за да се разбере какво разболява около 200 и убива няколко десетки възрастни ветерани от Американския легион след срещата им в елитен хотел във Филаделфия.

Паниката започва, когато легионери масово развиват тежка пневмония, която не се поддава на лечение с пеницилини и цефалоспорини. Започват широки противоепидемични изследвания – откъде са дошли хората, как да живели и т.н., но между тях няма нищо друго общо освен участието в срещата.

Странното е, че освен болните ветерани от хотела, заболяват и няколко десетки хора, които са били на булевард “Понтиак” до хотела. Те развиват трескаво състояние, подобно на лека пневмония, която обаче не заплашва живота им. Общото между тях е, че са стояли близо до отдушниците на климатичната инсталация с водна кула. Така вниманието отново се насочва към хотела. Епидемиолозите слагат в помещенията клетки с морски свинчета. След време тези животни, които са били в лобито на хотела и конферентната му зала, развиват пневмония с неизвестен причинител.

Започват всевъзможни догадки и научни хипотези, но мистерията само става по-заплетена.

Чак следващата година, когато се въвеждат методи за оцветяване с импрегнация със сребро, се вижда, че в белите дробове на заболелите хора е имало микроб, близък по размер с чревните, който не се изолира на нормални хранителни среди и не може да се наблюдава с обичайните оцветители за микробиологични наблюдения, разказа проф. Кантарджиев. Микробът се изолира и при морските свинчета, после при кокоши ембриони и възниква въпросът това нов микроб ли е. Съмнението е отречено, защото се разбира, че още преди много години е имало взривове от такава пневмония.

Националният център по заразни и паразитни болести е в състояние да установи по безспорен начин наличен ли е микробът, дори при малко съмнение е добре да се извърши проверка от специализираната ни лаборатория по опасни инфекции, препоръча директорът на центъра.

Понтиак треска е леката форма на легионелозата

Въпреки че легионелата е най-големият епидемиологичен пъзел на миналия век, болестта не е ужасяващото ново заболяване. В продължение на години преди 1976 г. то е съществувало, просто не е било разпознавано. След определянето на причинителя на мистериозната “кървава” пневмония в луксозния хотел “Белвю-Стратфорд” учените откриват, че микробът е бил причина за по-малък взрив в същия хотел две години преди легонерската среща, както и за няколко други инцидента. Патогенът всъщност е бил изолиран благодарение на бдителен военен лекар още през 1947 г., но не е бил проучван обстойно.

Затова, когато бактерията е разконспирирана след трагедията с умиращите ветерани, е кръстена на нейните най-известни жертви. Тогава се уточнява и връзката й с изкаралите "мека" легионела хора, които просто са стояли до охладителните тръби на хотела на булевард “Понтиак”. Логично леката форма на заболяването получава името Понтиак треска.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Домът пази и разболява от грип

Подредбата на жилището гони вирусите и укрепва имунитета Заплахата за здравето ни през грипния сезон дебне не само в тролейбуса, магазина или офиса. Атмосферата вкъщи също може да ни разболее или да работи за укрепване на организма, пише руското издание “РосБизнесКонсултинг”. Според специалистите има 5 основни правила за организация на жилището в

Вадят цяло орехче от дроба на жена, тя не подозира – съмнявали се за рак

Д-р Асен Меджидиев от “Пирогов” спасява и мъж с част от химикалка на същото място, деца с батерии и играчки в носа и гърлото Белият дроб не е първото място, на което търсиш орех, капачка за химикалка или играчки, нали. Даже човек неволно се усмихва на идеята. Това обаче е част от рутинната работа в “Пирогов”.

Как да си осигурим щастие

12 стратегии, препоръчани от италиански експерти Какво ни пречи да бъдем щастливи? Много често това сме ние самите. Как да отстраним препятствията, които сме си поставили по пътя към щастието? Ето някои италиански стратегии – някои от тях ги препоръчва и в. “Кориере дела сера”. 1. Влюбете се без страх и без задръжки, дори да сте над 70-годишни.

Тежките грипни епидемии следват сухия въздух

Кръстосването на гени от човешки, птичи и свински вируси ражда чудовища. Последният прекаран грип винаги е най-лошият в живота ни. Причината според епидемиолозите е психологически феномен. Свежите спомени – за каквото и да е, са натоварен с повече емоция от сходни вече позабравени преживявания. През последните 10-ина година обаче се добавя още

Всяка втора проба вече показва грип, Силистра пред епидемия

Много болни и в София, Бургас, Пловдив, Смолян, Сливен. 5 пъти по-често усложненията са от новото поколение на свинския грип. Почти всяка втора изследвана проба от хора със съмнение за усложнение от грип вече потвърждава вируса. Доминират двата очаквани щама от тип А - A(H1N1)pdm09, известен като пандемичен или свински грип, и A(H3N2).

Опасни ли са операциите за отслабване?

Опасни ли са операциите за отслабване и имат ли рискови последици? Как протича лечението? Подобрява ли сексуалния живот? Има ли ограничения кой може да се оперира? Плаща ли се? Тази поредица от въпроси отправи читател от София на 40 г. “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси,

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

2018-а: Откриха ни нов орган, бактерии в мозъка, пластмаса в акото

Въпреки милионите години еволюция тялото ни крие много тайни Човешкото тяло е невероятно сложно – напомня ни го непрекъснато с факта, че и след милиони години еволюция продължаваме да научаваме нови неща за себе си. През 2018-а бяхме изненадани от нов орган в човешкото тяло, откриване на колонии бактериите в мозъците ни,

Облогът е по-добрият новогодишен обет за здраве

Не веднъж, а 365 пъти в новата година имаме шанс за промяна - с мотивация, реалистични цели, респект пред умората на волята Половината от хората, които си поставят за цел през новата година да отделят повече време за себе си и своето здраве, са убедени в успеха. Но 88% от тези, които поемат обещания, се провалят, установява проф.

Диетата “Дюкан” - лишения без глад

Набляга на протеини за бързо отслабване, яростно я критикуват Прочутият Пиер Дюкан! През 2007 г. книгата му “Как да отслабнем завинаги” става бестселър у нас. Оглавява класациите и по света. Диетата на френския джипи е основана на принципа, че не броенето на калории, а наблягането на протеина е тайната на бързото отслабване.

6 антистрес техники за Коледа

Контролират преумората, прахосването на пари и време, свръхочакванията. По много причини последните 10 дни на декември са най-вълнуващото време на годината, но и период, в който стресът се покачва. Поне за ден в зимния празничен цикъл човек може да се почувства притиснат от неизпълнения списък с ангажименти, неудовлетворени очаквания,

За година диабетът убива повече хора от Първата световна

Водеща причина за бързото увеличаване на болните е пандемията от затлъстяване. Епидемията от затлъстяване е в дъното на бързото увеличаване на емблемата на метаболитните заболявания - диабета. Ако имаш нормална кръвна захар на гладно, мазнини в кръвта в референтни граници, кръвното ти налягане не е повишено и не пиеш лекарства,

Диета “Чистите 30” за блестяща кожа

Премахва вълчия глад и усилва имунната система Според създателите ѝ Whole30, или “Чистите 30”, не е диета или план за отслабване. Тя променя вашия живот, като премахва вълчия глад, балансира хормоните, регулира храносмилането, ликвидира възпаления, усилва имунната система и влива енергия. Според нейната философия всички проблеми с физическото и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber