Как бързо да различим сърдечния арест от инфаркт

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6984937 Как бързо да различим сърдечния арест от инфаркт Как бързо да различим сърдечния арест от инфаркт www.24chasa.bg
Принцесата на Монако Шарлийн, посланик на добра воля на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, демонстрира пред деца как се прави сърдечен масаж. СНИМКА: РОЙТЕРС

Важно е! Ако при внезапна сърдечна смърт не започнем бързо първа помощ,  мозъкът умира за минути.

Когато дойде времето да си отида, нека да е от раз на мига. Това си пожелава всеки, който се е замислял за края на живота, като молитвата, разбира се, продължава с уточнението, че се надява моментът да не е скоро.

Дори млади хора обаче са застрашени от внезапна смърт и то не в катастрофа, авария или бедствие, а при сърдечен инцидент. Най-често това е сърдечен арест. Въпреки че масово се бърка с инфаркт или двете понятия се използват в разговори и публикации като синоними, те са много различни.

Ако сме очевидци и знаем какво да направим при такива ситуации, може да спасим живота на някого. Проблемът е, че много хора всъщност не могат да се ориентират дали са свидетели на инфаркт или на сърдечен арест, или не правят разлика.

Сърдечният арест е резултат от внезапни електрически смущения, при които сърцето напълно спира да работи. Миокардният инфаркт е резултат на запушен кръвоносен съд и блокиране на снабдяването на сърцето с кръв, което води до увреждане на сърдечната мускулатура. Една от причините за внезапен сърдечен арест може да бъде и инфарктът, но двете състояния са принципно различни и изискват различни целенасочени реакции. Това обясни проф. Нина Гочева, началник на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница.

Изведнъж ми прилоша, краката ми омекнаха, даже сякаш изведнъж изобщо нямах крака и паднах. Не ме болеше нищо, но не разбирах какво става с мен и в следващия момент всичко потъна в мрак, докато се събудих в реанимация. Много по късно научих, че близо 80 минути съм бил мъртъв. Така описва усещането си Фабрис Муамба - един от малкото оцеляващи след сърдечен арест, мъж в разцвета на силите, който се срива на стадион “Уайт Харт Лейн” пред очите на хиляди футболни запалянковци и телевизионни камери. При това състояние над 93% от жертвите умират.

Изключителният късмет да бъде спасен 23-годишният тогава футболист дължи на оборудването на стадиона на “Тотнъм” с дефибрилатор, с който веднага започват опити да възобновят сърдечната му дейност.

От този ден през 2012 г. всички английски клубовете са задължени да имат такъв животоспасяващ апарат.

Реанимацията при сърдечен арест трябва да започне веднага. Спешността се налага поради липсата на кислород за мозъка. След спирането на кръвообращението там започват да умират клетки.

За разлика от

други органи

мозъкът няма

резерв от богата

на кислород кръв

При спрял приток за по-дълго време от 6-8 минути хората оцеляват в изключително редки случаи. Обикновено с цената на необратими увреждания на централната нервна система.

Автоматичните дефибрилатори на публични места са утвърдена практиката в САЩ и повечето държави в Европа. Там от години има програми за обучение как тези уреди да се използват от немедици. У нас по закон може да ги прилагат само лекари, въпреки че отдавна предлагаме да бъдат обучавани медицински сестри, парамедици, пожарникари, полицаи, спасители от различните структури за помощ, обясни проф. Гочева.

Сърдечният арест обичайно идва без предупредителни сигнали. Въпреки че всеки сърдечен проблем може да доведе до смърт, най-непосредствената заплаха за живота е спирането на сърцето поради “повредата” в електрическата му система. Човек рухва изведнъж, изпада в безсъзнание, спира да диша.

Най-често причината е недиагностициран сърдечен проблем в съчетание, а понякога и без физическо усилие. Сърдечният арест може да възникне и при лечение с някои медикаменти, сред които и такива, използвани в кардиологията за контрол на сърдечния ритъм, което налага проследяването на пациентите. Непредсказуемият момент на проява на фатално електрическо смущение обяснява защо

профилактичните

прегледи при

кардиолог са

важни и за

привидно

здрави и особено

за спортисти

“Кардиограмата обикновено показва отклонения, които насочват специалиста да определи степента на риск. При съмнение се правят и допълнителни изследвания и в цялостния преглед много точно се определя състоянието на сърцето - казва проф. Гочева. - Това е всъщност най-ефективната профилактика срещу внезапната сърдечна смърт, тъй като при вече настъпило спиране на сърцето възможностите за помощ рязко намаляват.”

Дори в държави с добро здравеопазване над 93% от хората със сърдечен арест загиват още преди да стигнат до болница. След това процентът продължава да расте. Малка част от пострадалите оцеляват, но шансът им в болница е несравнимо по-голям, отколкото извън нея.

Когато наблизо няма дефибрилатор, единственото, което може да се направи, е да се започне

кардиопулмонална

реанимация

– техника,

която съчетава

сърдечен масаж и

изкуствено дишане

Всеки е чувал как се прави, но си мисли, че няма да му се наложи и скоро забравя правилата.

Методът не изисква специални умения, важно е да се започне бързо и да се изпълнява без паника. Както и натискът да е на правилното място, с достатъчна дълбочина на компресията - около 5-6 см. Основните правила се знаят от повечето хора в САЩ и Западна Европа. Впечатленията на лекарите са, че у нас не е така. Най-осведомени обикновено са тези, които скоро са взели шофьорска книжка, защото по условие всички минават задължително през 8-часов курс по първа помощ.

Човекът със спрял пулс се поставя на твърда равна повърхност, брадичката се повдига. Натискът се прави

с длани точно

по средата

на гръдната кост

с нужната дълбочина

и честота. Стремежът е да се осигурят достатъчно компресии за минута и подаване на въздух на всеки 30 секунди по метода уста в уста през кърпа, салфетка или друга чиста тъкан. Златният стандарт е 100 до 120 пулсови движения на минута. След всяко притискане се изчаква гръдният кош да се върне в началната позиция, но без да се губи темпото. Усилията за поддържане на кръвообращение трябва да продължават непрекъснато до идването на лекарски екип.

Миокардният инфаркт също е спешно състояние, но технически представлява проблем на циркулацията - кръвообращението се блокира от тромбоза на един от съдовете, хранещи сърдечния мускул. Резултатът е развитие на

исхемия -

сърцето

не получава

достатъчно

кислород,

и част от него започва да загива, обяснява кардиоложката.

Човек чувства тежест и болка в сърдечната област, прилошава му.

Запушванията на съдовете са благоприятствани от натрупване на атеросклеротична плака в артериите – втвърдена маса от калций, холестерол и други мазнини в кръвта.

Фактори, които създават условия за инфаркт, са наднормените липиди, високото кръвно налягане, диабетът, цигарите, обездвижването, затлъстяването, прекаляването с алкохол. Към главните рискови условия спада и т.нар. метаболитен синдром, свързан обикновено с наличие на висцерално затлъстяване – натрупване на мазнини около вътрешните органи, които играят роля на специфичен ендокринен орган. При наличие на такъв синдром обиколката на талията е над 85-90 за жените и над 100-105 см за мъжете.

Целта е най-бързо човекът с инфаркт да се закара в болница с възможности за извършване на коронарография - това подобрява значително прогнозите.

Лечението на миокардната исхемия цели възобновяването на притока на кръв към сърдечния мускул. Това се постига с лекарства или чрез механични методи за отпушване на блокираните коронарни артерии.

Много често около

седмица преди

развитието на

инфаркт човек

получава някои

симптоми,

които обаче се пренебрегват, изтъква проф. Гочева.

Парадоксално е, че профилактиката на инфаркта е едновременно широко известна и пренебрегвана. Включва контрол върху няколко важни показателя: кръвното налягане, кръвната захар, телесното тегло. Това е изпълнимо при спазване на разумен начин на хранене, стремеж към всекидневна физическа активност, профилактични прегледи. Здравословният начин на живот помага да поддържаме артериите здрави, еластични и проходими за оптимално кръвообращение, напомня кардиоложката.

Изненада: ритъмът на летния хит от 90-те “Макарена” е помощник за ефективен сърдечен масаж

Извършването на кардиопулмонална реанимация в ритъма на “Макарена” може да помогне за спасяването на живота, заявиха експерти в ново проучване, представено на тазгодишния конгрес “Евроанестезия” в Копенхаген, Дания.

Популярният летен хит отпреди няколко години има ритъм със 103 удара в минута - достатъчни за ефективен сърдечен масаж.

Изследователите от Каталуния сравняват качеството на компресирането на гръдния кош по време на кардиопулмонална реанимация, когато е направена под “диктовката” на песента, при шумове, генерирани от смартфон, и със същата скорост като в мелодията, или без съпътстващ звук.

Екипът включил в проучването 164 доброволци - студенти по медицина от университета в Барселона, и ги разделили на групи.

Предварително условие за участие в експеримента било младите хора да докажат, че знаят добре песента. И да не са опитни в извършването на спасителната дейност.

Младежите от групата, която трябвало да хармонизирали движенията си в ритъма на хита, били помолени да използват музикален умствен метроном - да възпроизвеждат песента в главата си, пише “Индипендънт”. Сравнявайки резултатите от работата на различните екипи, изследователите от учебното заведение и болницата към него стигат до заключението, че компресирането на гръдния кош е най-ефективно, когато се прави в темпото на песента или чрез следването на звуците от смартфона.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Домът пази и разболява от грип

Подредбата на жилището гони вирусите и укрепва имунитета Заплахата за здравето ни през грипния сезон дебне не само в тролейбуса, магазина или офиса. Атмосферата вкъщи също може да ни разболее или да работи за укрепване на организма, пише руското издание “РосБизнесКонсултинг”. Според специалистите има 5 основни правила за организация на жилището в

Вадят цяло орехче от дроба на жена, тя не подозира – съмнявали се за рак

Д-р Асен Меджидиев от “Пирогов” спасява и мъж с част от химикалка на същото място, деца с батерии и играчки в носа и гърлото Белият дроб не е първото място, на което търсиш орех, капачка за химикалка или играчки, нали. Даже човек неволно се усмихва на идеята. Това обаче е част от рутинната работа в “Пирогов”.

Как да си осигурим щастие

12 стратегии, препоръчани от италиански експерти Какво ни пречи да бъдем щастливи? Много често това сме ние самите. Как да отстраним препятствията, които сме си поставили по пътя към щастието? Ето някои италиански стратегии – някои от тях ги препоръчва и в. “Кориере дела сера”. 1. Влюбете се без страх и без задръжки, дори да сте над 70-годишни.

Тежките грипни епидемии следват сухия въздух

Кръстосването на гени от човешки, птичи и свински вируси ражда чудовища. Последният прекаран грип винаги е най-лошият в живота ни. Причината според епидемиолозите е психологически феномен. Свежите спомени – за каквото и да е, са натоварен с повече емоция от сходни вече позабравени преживявания. През последните 10-ина година обаче се добавя още

Всяка втора проба вече показва грип, Силистра пред епидемия

Много болни и в София, Бургас, Пловдив, Смолян, Сливен. 5 пъти по-често усложненията са от новото поколение на свинския грип. Почти всяка втора изследвана проба от хора със съмнение за усложнение от грип вече потвърждава вируса. Доминират двата очаквани щама от тип А - A(H1N1)pdm09, известен като пандемичен или свински грип, и A(H3N2).

Опасни ли са операциите за отслабване?

Опасни ли са операциите за отслабване и имат ли рискови последици? Как протича лечението? Подобрява ли сексуалния живот? Има ли ограничения кой може да се оперира? Плаща ли се? Тази поредица от въпроси отправи читател от София на 40 г. “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси,

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

2018-а: Откриха ни нов орган, бактерии в мозъка, пластмаса в акото

Въпреки милионите години еволюция тялото ни крие много тайни Човешкото тяло е невероятно сложно – напомня ни го непрекъснато с факта, че и след милиони години еволюция продължаваме да научаваме нови неща за себе си. През 2018-а бяхме изненадани от нов орган в човешкото тяло, откриване на колонии бактериите в мозъците ни,

Облогът е по-добрият новогодишен обет за здраве

Не веднъж, а 365 пъти в новата година имаме шанс за промяна - с мотивация, реалистични цели, респект пред умората на волята Половината от хората, които си поставят за цел през новата година да отделят повече време за себе си и своето здраве, са убедени в успеха. Но 88% от тези, които поемат обещания, се провалят, установява проф.

Диетата “Дюкан” - лишения без глад

Набляга на протеини за бързо отслабване, яростно я критикуват Прочутият Пиер Дюкан! През 2007 г. книгата му “Как да отслабнем завинаги” става бестселър у нас. Оглавява класациите и по света. Диетата на френския джипи е основана на принципа, че не броенето на калории, а наблягането на протеина е тайната на бързото отслабване.

6 антистрес техники за Коледа

Контролират преумората, прахосването на пари и време, свръхочакванията. По много причини последните 10 дни на декември са най-вълнуващото време на годината, но и период, в който стресът се покачва. Поне за ден в зимния празничен цикъл човек може да се почувства притиснат от неизпълнения списък с ангажименти, неудовлетворени очаквания,

За година диабетът убива повече хора от Първата световна

Водеща причина за бързото увеличаване на болните е пандемията от затлъстяване. Епидемията от затлъстяване е в дъното на бързото увеличаване на емблемата на метаболитните заболявания - диабета. Ако имаш нормална кръвна захар на гладно, мазнини в кръвта в референтни граници, кръвното ти налягане не е повишено и не пиеш лекарства,

Диета “Чистите 30” за блестяща кожа

Премахва вълчия глад и усилва имунната система Според създателите ѝ Whole30, или “Чистите 30”, не е диета или план за отслабване. Тя променя вашия живот, като премахва вълчия глад, балансира хормоните, регулира храносмилането, ликвидира възпаления, усилва имунната система и влива енергия. Според нейната философия всички проблеми с физическото и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber